ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 30 жовтня 2018 року N 114


Про внесення змiн до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56 та 58 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 66 та 67 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою пiдтримання банками рiвня лiквiдностi, необхiдного для забезпечення стабiльної дiяльностi та своєчасного виконання зобов'язань перед вкладниками та iншими кредиторами, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 серпня 2001 року N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 вересня 2001 року за N 841/6032 (зi змiнами), такi змiни:

     1) абзац дванадцятий роздiлу I викласти в такiй редакцiї:

     "коефiцiєнт покриття лiквiднiстю (LCR) за всiма валютами (LCRBB) та в iноземнiй валютi (LCRIB)";

     2) у главi 5 роздiлу V:

     у пунктах 1, 2 слово "вiдтiк" у всiх вiдмiнках i числах замiнити словом "вiдплив" у вiдповiдних вiдмiнках i числах;

     главу доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "4. Нормативнi значення коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR) за всiма валютами (LCRBB) та в iноземнiй валютi (LCRIB) мають бути не меншi нiж:

     80 вiдсоткiв - починаючи з 31 грудня 2018 року;

     90 вiдсоткiв - починаючи з 01 червня 2019 року;

     100 вiдсоткiв - починаючи з 01 грудня 2019 року.";

     3) у роздiлi IX:

     пункт 1.2 глави 1 доповнити новим пiдпунктом такого змiсту:

     "г) за щоденними розрахунками коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR) за всiма валютами (LCRBB) та в iноземнiй валютi (LCRIB), якi розраховуються за формулою середньоарифметичної величини, виходячи зi значень LCRBB/LCRIB за останнi 30 календарних днiв.";

     главу 3 доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "3.4. Розрахунок середньоарифметичної величини коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR) за всiма валютами (LCRBB) та в iноземнiй валютi (LCRIB) здiйснюється за такою формулою:

n
Xs = S (Xi/n),
i=1

     де Xi - значення коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR) за всiма валютами (LCRBB) / в iноземнiй валютi (LCRIB), розраховане згiдно з главою 5 роздiлу V цiєї Iнструкцiї у i-тий робочий день;

     n - кiлькiсть робочих днiв за останнi 30 календарних днiв.".

     2. Банкам України з 01 грудня 2018 року подавати до Нацiонального банку України за встановленою ним формою:

     1) данi щодо розрахунку коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR) за всiма валютами (LCRBB), у нацiональнiй валютi (LCRHB) та в iноземнiй валютi (LCRIB) - щодня, не пiзнiше наступного робочого дня за днем розрахунку;

     2) данi про фактичнi вiдпливи та надходження грошових коштiв станом на 01 число кожного мiсяця - щомiсяця, не пiзнiше десятого робочого дня наступного мiсяця.

     3. Департаменту методологiї (Iваненко Н. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на першого заступника Голови Нацiонального банку України Рожкову К. В.

     5. Постанова набирає чинностi з 01 грудня 2018 року.

Голова Я. В. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.