КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 12 грудня 2018 р. N 1077


Про затвердження Тимчасового порядку виконання митних формальностей пiд час здiйснення митного оформлення транспортних засобiв для їх вiльного обiгу на митнiй територiї України та внесення змiн до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1998 р. N 1388 i вiд 4 червня 2007 р. N 795

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 13 лютого 2019 року N 101,
вiд 22 травня 2019 року N 416,
вiд 2 жовтня 2019 року N 862

     Вiдповiдно до пункту 92 роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Тимчасовий порядок виконання митних формальностей пiд час здiйснення митного оформлення транспортних засобiв для їх вiльного обiгу на митнiй територiї України, що додається.

     2. Тимчасовий порядок виконання митних формальностей пiд час здiйснення митного оформлення транспортних засобiв для їх вiльного обiгу на митнiй територiї України, затверджений цiєю постановою, втрачає чиннiсть 1 сiчня 2020 року.

(пункт 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.05.2019р. N 416, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.10.2019р. N 862)

     3. Внести до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1998 р. N 1388 "Про затвердження Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мопедiв" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 36, ст. 1327; 2009 р., N 101, ст. 3521; 2012 р., N 13, ст. 467, N 50, ст. 1978; 2015 р., N 90, ст. 3040; 2016 р., N 56, ст. 1941; 2018 р., N 8, ст. 301, N 68, ст. 2297) i вiд 4 червня 2007 р. N 795 "Про затвердження перелiку платних послуг, якi надаються пiдроздiлами Мiнiстерства внутрiшнiх справ, Нацiональної полiцiї та Державної мiграцiйної служби, i розмiру плати за їх надання" (Офiцiйний вiсник України, 2007 р., N 42, ст. 1671; 2011 р., N 84, ст. 3068; 2015 р., N 90, ст. 3044) змiни, що додаються.

     4. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 67

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 грудня 2018 р. N 1077

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
виконання митних формальностей пiд час здiйснення митного оформлення транспортних засобiв для їх вiльного обiгу на митнiй територiї України

     1. Тимчасовий порядок визначає механiзм виконання митних формальностей пiд час здiйснення митного оформлення транспортних засобiв, що класифiкуються за кодом товарної позицiї 8703 згiдно з УКТЗЕД та ввезенi громадянами на митну територiю України в перiод з 1 сiчня 2015 р. до 25 листопада 2018 р., а також:

     1) перебувають у митному режимi тимчасового ввезення або транзиту, помiщення в який здiйснювалося шляхом вчинення дiй, усного декларування або декларування з використанням iншого документа, нiж митна декларацiя, на бланку єдиного адмiнiстративного документа;

     2) перебували у митному режимi тимчасового ввезення або транзиту, були вивезенi за межi митної територiї України пiсля 25 листопада 2018 р. та ввезенi повторно.

     2. Митне оформлення транспортних засобiв для їх вiльного обiгу на митнiй територiї України здiйснюється в порядку, передбаченому законодавством, з особливостями, визначеними цим Тимчасовим порядком.

     3. Митне оформлення транспортних засобiв здiйснюється будь-яким органом доходiв i зборiв на всiй митнiй територiї України з пред'явленням їх такому органу.

     Керiвником митницi визначаються структурнi пiдроздiли, уповноваженi на здiйснення митного оформлення транспортних засобiв. Iнформацiя про такi пiдроздiли митного оформлення розмiщується на офiцiйному сайтi ДФС та вiдповiдної митницi ДФС.

     4. Декларантом транспортного засобу має право виступати фiзична особа - резидент, яка є власником такого транспортного засобу або уповноважена розпоряджатися ним. Вiд iменi фiзичної особи - резидента декларування транспортного засобу може здiйснювати митний брокер.

     5. Для митного оформлення транспортного засобу органу доходiв i зборiв подається електронна митна декларацiя на бланку єдиного адмiнiстративного документа, заповнена у звичайному порядку вiдповiдно до статтi 258 Митного кодексу України.

     6. Разом з електронною митною декларацiєю органу доходiв i зборiв подаються рахунок або iнший документ, що пiдтверджує вартiсть транспортного засобу, реєстрацiйний документ на транспортний засiб, виданий реєстрацiйним органом країни реєстрацiї, та документ, що пiдтверджує право власностi на транспортний засiб або право розпоряджатися та декларувати такий транспортний засiб для вiльного обiгу на митнiй територiї України.

     Вiдомостi про документи, визначенi частиною третьою статтi 335 Митного кодексу України, зазначаються декларантом або уповноваженою ним особою у встановленому порядку в митнiй декларацiї.

(на часткову змiну пункту 6, у частинi наявностi документа, що вказує, якому саме рiвню екологiчних норм вiдповiдає за конструкцiєю транспортний засiб, установлено, що на перiод дiї Тимчасового порядку митне оформлення транспортного засобу, який пiдпадає пiд його дiю, здiйснюється за наявностi сертифiката вiдповiдностi, виданого згiдно з порядком затвердження конструкцiї транспортних засобiв, їх частин та обладнання, або реєстрацiйного документа на транспортний засiб, виданого реєстрацiйним органом країни реєстрацiї такого засобу, в якому визначено рiвень екологiчних норм, якому вiдповiдає транспортний засiб згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.02.2019р. N 101)

     7. Для цiлей оподаткування транспортних засобiв застосовується фактурна вартiсть цих транспортних засобiв.

     Використанi громадянами вiдомостi повиннi бути об'єктивними, пiддаватися обчисленню та пiдтверджуватися документально.

     8. Документами, що можуть подаватися для пiдтвердження заявленої фактурної вартостi транспортних засобiв, є:

     1) договiр купiвлi-продажу або документ, який його замiнює, та додатки до нього у разi їх наявностi;

     2) рахунок-фактура (iнвойс);

     3) банкiвськi платiжнi документи, що стосуються оцiнюваного транспортного засобу;

     4) iншi платiжнi документи, що пiдтверджують вартiсть оцiнюваного транспортного засобу та мiстять реквiзити, необхiднi для iдентифiкацiї такого транспортного засобу;

     5) договiр (угода, контракт) iз третiми особами, пов'язаний з договором (угодою, контрактом) про поставку транспортного засобу;

     6) рахунки про здiйснення платежiв третiм особам на користь продавця, якщо такi платежi здiйснюються за умовами, визначеними договором (угодою, контрактом);

     7) каталоги, специфiкацiї, прейскуранти (прайс-листи) продавця транспортного засобу;

     8) копiя митної декларацiї країни експорту;

     9) висновки про якiснi та вартiснi характеристики транспортного засобу, пiдготовленi спецiалiзованими експертними органiзацiями, про вартiсть транспортного засобу;

     10) довiдкова iнформацiя щодо вартостi у країнi експорту транспортних засобiв, що є iдентичними та/або подiбними (аналогiчними) оцiнюваним транспортним засобам, з вирахуванням iз такої вартостi сум податкiв, що пiдлягають поверненню у країнi експорту у зв'язку з вивезенням (експортом) таких транспортних засобiв.

     9. Рiшення про проведення перевiрки достовiрностi заявленої фактурної вартостi транспортних засобiв приймається органом доходiв i зборiв на пiдставi результатiв застосування системи управлiння ризиками.

     Для перевiрки достовiрностi заявленої фактурної вартостi транспортного засобу орган доходiв i зборiв використовує iндикатор ризику, значення якого для кожного транспортного засобу встановлюється окремо на рiвнi нижньої межi дiапазону вартостi транспортних засобiв, що є iдентичними та/або подiбними (аналогiчними) оцiнюваному транспортному засобу в країнi експорту, з вирахуванням iз такої вартостi сум податкiв, що пiдлягають поверненню у країнi експорту у зв'язку з вивезенням (експортом) таких транспортних засобiв.

     Пiд час встановлення значення iндикатора ризику використовується iнформацiя спецiалiзованих видань та/або iнформацiйних ресурсiв, якi мiстять вiдомостi про цiни, сформованi у вiдповiдному регiонi свiтового ринку, з урахуванням марки, моделi, року випуску, об'єму цилiндрiв двигуна, типу пального та фактичного пробiгу оцiнюваного транспортного засобу.

     Якщо заявлена фактурна вартiсть оцiнюваного транспортного засобу є меншою вiд встановленого iндикатора ризику для такого транспортного засобу, проводиться перевiрка достовiрностi заявленої фактурної вартостi такого транспортного засобу.

     10. Пiд час проведення перевiрки достовiрностi заявленої фактурної вартостi транспортного засобу орган доходiв i зборiв додатково використовує такi джерела iнформацiї:

     спецiалiзованi програмно-iнформацiйнi комплекси Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи ДФС;

     цiнову iнформацiю, отриману в рамках домовленостей, укладених мiж ДФС та об'єднаннями iмпортерiв та виробникiв.

     У разi коли заявлена фактурна вартiсть оцiнюваного транспортного засобу не пiдтверджується такими джерелами iнформацiї, орган доходiв i зборiв повiдомляє особi, яка декларує транспортний засiб, про можливiсть доведення достовiрностi заявленої фактурної вартостi транспортного засобу шляхом подання iнформацiї iз спецiалiзованих видань та/або iнформацiйних ресурсiв, якi мiстять вiдомостi про цiни, сформованi у вiдповiдному регiонi свiтового ринку, або висновку про якiснi та вартiснi характеристики транспортного засобу, пiдготовленого спецiалiзованими експертними органiзацiями, що мають вiдповiднi повноваження згiдно iз законодавством.

     Якщо орган доходiв i зборiв може аргументовано довести недостовiрнiсть заявленої фактурної вартостi оцiнюваного транспортного засобу вiдповiдно до поданих особою, яка декларує транспортний засiб, iнформацiї та документiв, орган доходiв i зборiв вiдмовляє у митному оформленнi такого транспортного засобу за заявленою фактурною вартiстю.

     У разi вiдмови у митному оформленнi транспортного засобу за заявленою фактурною вартiстю орган доходiв i зборiв приймає рiшення про коригування заявленої вартостi та невiдкладно в установленому порядку видає рiшення про вiдмову, в якому зазначає причини вiдмови та наводить вичерпнi роз'яснення вимог, виконання яких забезпечує можливiсть митного оформлення транспортного засобу, зокрема скориговану вартiсть, розмiр якої не може бути бiльшим нижньої межi дiапазону вартостi транспортних засобiв, що є iдентичними та/або подiбними (аналогiчними) оцiнюваному транспортному засобу в країнi експорту, з вирахуванням iз такої вартостi сум податкiв, що пiдлягають поверненню у країнi експорту у зв'язку з вивезенням (експортом) таких транспортних засобiв.

     11. Сплата належних митних платежiв, а також коштiв у сумi, що дорiвнює розмiру п'ятисот неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян, передбачених пунктом 93 роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Митного кодексу України пiд час здiйснення митного оформлення транспортного засобу, покладається на декларанта або на особу, уповноважену на це декларантом. Зазначенi митнi платежi та кошти сплачуються згiдно з електронною митною декларацiєю, за якою здiйснюється декларування такого транспортного засобу у митний режим iмпорту (випуск для вiльного обiгу).

     Митне оформлення транспортного засобу, щодо якого не порушенi строки та умови (вимоги) митних режимiв тимчасового ввезення або транзиту, здiйснюється без сплати до державного бюджету коштiв, передбачених пунктом 93 роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Митного кодексу України у сумi, що дорiвнює розмiру п'ятисот неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

     12. Доставлення транспортного засобу в зону митного контролю здiйснюється декларантом пiсля подання електронної митної декларацiї та отримання вiд органу доходiв i зборiв повiдомлення, надiсланого з використанням iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи органiв доходiв i зборiв, iз зазначенням дати та часу пред'явлення транспортного засобу органу доходiв i зборiв.

     13. У разi коли пiсля пред'явлення транспортного засобу органу доходiв i зборiв виконання митних формальностей не потребує перебування транспортного засобу в зонi митного контролю, орган доходiв i зборiв з використанням iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи органiв доходiв i зборiв надсилає декларанту повiдомлення, що такий транспортний засiб може бути вивезений iз зони митного контролю (мiсця митного оформлення).

     14. Подання попередньої митної декларацiї для митного оформлення транспортних засобiв, що перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту, у митний режим iмпорту (випуск для вiльного обiгу) не вимагається.

     15. Посвiдчення про реєстрацiю транспортного засобу пiсля завершення митного оформлення транспортного засобу з використанням електронної митної декларацiї органом доходiв i зборiв не оформлюється та не видається.

     16. Завершення у встановленому порядку митного оформлення транспортного засобу у митний режим iмпорту (випуск для вiльного обiгу) та добровiльна сплата декларантом до державного бюджету коштiв у сумi, що дорiвнює розмiру п'ятисот неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян, звiльняє осiб, вiдповiдальних за дотримання строкiв та умов (вимог) митних режимiв тимчасового ввезення або транзиту, вiд адмiнiстративної вiдповiдальностi, передбаченої статтями 470, 481 та 485 Митного кодексу України, за порушення митних правил стосовно випущеного для вiльного обiгу транспортного засобу, щодо якого не дотриманi строки та умови (вимоги) митних режимiв тимчасового ввезення або транзиту.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 грудня 2018 р. N 1077

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1998 р. N 1388 i вiд 4 червня 2007 р. N 795

     1. У Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мопедiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1998 р. N 1388:

     1) абзац третiй пункту 7 викласти в такiй редакцiї:

     "Транспортнi засоби, тимчасово ввезенi на митну територiю України для особистого користування бiльш як на 30 дiб, пiдлягають державнiй реєстрацiї в сервiсних центрах МВС на строк, визначений вiдповiдним органом доходiв i зборiв. Тимчасово ввезенi транспортнi засоби не можуть бути розкомплектованi на запаснi частини, переданi у володiння, користування або розпорядження iншим особам.";

     2) останнє речення абзацу першого пункту 15 пiсля слiв "за Єдиним реєстром боржникiв" доповнити словами ", дiйсностi довiреностi за Єдиним реєстром довiреностей";

     3) абзац перший пункту 16 пiсля слiв "а також номернi знаки" доповнити словами "(крiм тимчасово ввезених на митну територiю України транспортних засобiв особистого користування)";

     4) пункт 18 пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Замiсть утраченого або непридатного для користування тимчасового реєстрацiйного талона тимчасово ввезеного на митну територiю України транспортного засобу особистого користування на пiдставi заяви власника або його представника видається новий тимчасовий реєстрацiйний талон iз зазначенням строку тимчасового ввезення, який зазначений у втраченому або непридатному для користування.".

     У зв'язку з цим абзаци другий - четвертий вважати вiдповiдно абзацами третiм - п'ятим;

     5) у пунктi 28:

     в абзацi другому слова "для власних потреб" замiнити словами "особистого користування";

     в абзацi четвертому слова "вiд ДФС" замiнити словами "вiд органiв доходiв i зборiв";

     6) у пунктi 30 слова "дату їх зворотного вивезення" замiнити словами "строк тимчасового ввезення";

     7) у пунктi 31:

     в абзацi першому слова "транспортних засобiв пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення" замiнити словами "тимчасово ввезених на митну територiю України транспортних засобiв";

     у першому реченнi абзацу третього слова "транспортних засобiв iноземних держав, з яких вони тимчасово ввезенi на митну територiю України пiд зобов'язання про зворотне вивезення" замiнити словами "тимчасово ввезених на митну територiю України транспортних засобiв, що належать дипломатичним представництвам та консульським установам, представництвам мiжнародних органiзацiй в Українi, їх персоналу та членам сiмей персоналу, акредитованих в установленому порядку в МЗС, а також мiжурядовим органiзацiям та їх спiвробiтникам, якi не є резидентами України";

     доповнити пункт пiсля абзацу третього новим абзацом такого змiсту:

     "На транспортнi засоби особистого користування, тимчасово ввезенi на митну територiю України бiльш як на 30 дiб, видаються тимчасовi реєстрацiйнi талони iз зазначенням строку тимчасового ввезення, встановленого органом доходiв i зборiв вiдповiдно до митного законодавства, про що зазначається в документах про митне оформлення таких засобiв.".

     У зв'язку з цим абзац четвертий вважати абзацом п'ятим;

     8) в абзацi сьомому пункту 42 слова "або за транспортними засобами iнших власникiв" виключити;

     9) пункт 46 викласти в такiй редакцiї:

     "46. Транспортнi засоби, тимчасово ввезенi на митну територiю України (крiм транспортних засобiв особистого користування, якi зареєстрованi без замiни реєстрацiйних документiв та нацiональних номерних знакiв країни їх реєстрацiї), знiмаються з облiку пiсля їх огляду в сервiсних центрах МВС або в центрах надання адмiнiстративних послуг.".

     2. У перелiку платних послуг, якi надаються пiдроздiлами Мiнiстерства внутрiшнiх справ, Нацiональної полiцiї та Державної мiграцiйної служби, i розмiр плати за їх надання, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 червня 2007 р. N 795, у графi "Найменування послуги":

     1) у пунктi 13 графу викласти в такiй редакцiї:

     "13. Видача свiдоцтва про допущення транспортних засобiв до перевезення визначених небезпечних вантажiв";

     2) у пунктi 14:

     в абзацi першому слова "або його дублiката" i ", проведення експертного дослiдження транспортних засобiв i супровiдних документiв з видачею експертного висновку" виключити;

     в абзацах другому та третьому слова "або окремих агрегатiв" виключити;

     в абзацi шостому слова "або їх окремих агрегатiв" виключити;

     3) в абзацi першому пункту 15 слова "у зв'язку з його пошкодженням або непридатнiстю, внесенням змiн до реєстрацiйного документа або" виключити;

     4) в абзацi першому пункту 16 слова "(за заявою власника або за дорученням)" виключити;

     5) у пунктi 19 графу викласти в такiй редакцiї:

     "19. Видача тимчасового реєстрацiйного талона на транспортний засiб особистого користування, тимчасово ввезений на митну територiю України";

     6) абзац третiй пункту 20 пiсля слова "нанесення" доповнити словами "спецiальних iндивiдуальних";

     7) у пунктi 24 графу викласти в такiй редакцiї:

     "24. Оформлення дозволу на реалiзацiю складових частин транспортного засобу, що мають iдентифiкацiйнi номери (двигун, кузов, рама)";

     8) у пунктi 38 слова ", конфiскованого" та "або транспортного засобу, право власностi на який встановлено за рiшенням суду, або такого, що визнаний в установленому порядку безхазяйним, або такого, що за правом спадкування перейшов у власнiсть держави або подарований державi власником," виключити;

     9) у пунктi 39 слова "транспортних засобiв, знятих з облiку" замiнити словами "перереєстрованих або знятих з облiку транспортних засобiв".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.