ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 18 грудня 2018 року N 139


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56, 58 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 30, 35, 66, 67 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою вдосконалення регулювання дiяльностi банкiв України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 серпня 2001 року N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 вересня 2001 року за N 841/6032 (зi змiнами) (далi - Змiни), що додаються.

     2. Банки, якi на день набрання чинностi цiєю постановою здiйснюватимуть свою дiяльнiсть з урахуванням Планiв заходiв з приведення дiяльностi у вiдповiднiсть до вимог законодавства та нормативно-правових актiв Нацiонального банку України щодо операцiй з пов'язаними з банком особами (далi - Плани заходiв), забезпечують виконання пiдпункту 3 пункту 2, пiдпункту 3 пункту 6 Змiн пiсля закiнчення строку дiї Планiв заходiв.

     3. Департаменту методологiї (Iваненко Н. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на першого заступника Голови Нацiонального банку України Рожкову К. В.

     5. Постанова набирає чинностi з 01 сiчня 2019 року, крiм:

     1) пiдпункту 3 пункту 2, пiдпункту 2 пункту 4, пункту 5, пiдпунктiв 2, 3 пункту 6 Змiн, якi набирають чинностi через 30 днiв iз дня офiцiйного опублiкування цiєї постанови;

     2) пiдпункту 1 пункту 4, пiдпункту 1 пункту 6 Змiн, якi набирають чинностi з 01 липня 2019 року.

Голова Я. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
18 грудня 2018 року N 139

Змiни до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     1. У роздiлi I:

     1) абзаци двадцять другий - двадцять четвертий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци двадцять п'ятий - двадцять сьомий уважати вiдповiдно абзацами двадцять другим - двадцять четвертим;

     2) пiсля абзацу двадцять другого доповнити роздiл новим абзацом двадцять третiм такого змiсту:

     "Банк пiд час розрахунку економiчних нормативiв використовує рейтинги боржника/контрагента/актива, пiдтвердженi рейтинговими агентствами (компанiями), з урахуванням пункту 38 роздiлу II Положення про визначення банками України розмiру кредитного ризику за активними банкiвськими операцiями, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 червня 2016 року N 351 (зi змiнами) (далi - Положення N 351).".

     2. У главi 1 роздiлу II:

     1) в абзацi другому пункту 1.1 слова та цифри "про визначення банками України розмiру кредитного ризику за активними банкiвськими операцiями, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 червня 2016 року N 351 (зi змiнами)" замiнити цифрами "N 351";

     2) пiдпункт "а" пункту 1.3 викласти в такiй редакцiї:

     "а) фактично сплачений зареєстрований статутний капiтал. Банк-правонаступник враховує до основного капiталу зареєстрований статутний капiтал банку, що реорганiзовується, з наступного дня пiсля пiдписання передавального акта / розподiльчого балансу банками - учасниками реорганiзацiї;";

     3) пункт 1.8 доповнити новим пiдпунктом такого змiсту:

     "ж) розмiр перевищення сукупної суми всiх вимог банку до пов'язаних з банком осiб та суми всiх фiнансових зобов'язань, наданих банком щодо пов'язаних з банком осiб, над сумою, що становить 25 вiдсоткiв (20 вiдсоткiв - для спецiалiзованих банкiв) загального розмiру капiталу 1-го та 2-го рiвнiв, зменшеного на балансову вартiсть активiв, зазначених у пiдпунктах "а" - "е" пункту 1.8 глави 1 роздiлу II цiєї Iнструкцiї.".

     3. У роздiлi III:

     1) у пiдпунктi "е" пункту 2.2 глави 2 слова "та вiдбитком печатки" виключити;

     2) в абзацi четвертому пункту 3.15 глави 3 слова та цифри "форми звiтностi N 610 "Iнформацiя про врахування субординованого боргу до розрахунку капiталу банку", яка подається банком-боржником до Нацiонального банку (далi - форма звiтностi N 610)" замiнити словами, цифрами та лiтерою "файла з показниками статистичної звiтностi 79Х "Данi про включення субординованого боргу до розрахунку капiталу банку", який подається банком-боржником до Нацiонального банку (далi - файл 79Х)";

     3) у пунктi 5.5 глави 5 слова та цифри "форми звiтностi N 610" замiнити словом, цифрами та лiтерою "файла 79Х ";

     4) у пунктi 6.3 глави 6:

     в абзацi першому слова та цифри "форми звiтностi N 610" замiнити словом, цифрами та лiтерою "файла 79Х";

     в абзацi другому слова та цифри "форми звiтностi N 610", "змiнену форму звiтностi N 610" замiнити вiдповiдно словами, цифрами та лiтерою "файла 79Х", "змiнений файл 79Х".

     4. У главi 1 роздiлу IV:

     1) в абзацi третьому пункту 1.2 слова та цифри "пунктiв 1.14, 1.15 глави 1" замiнити словами та цифрами "пунктiв 22, 23 глави 1";

     2) у пiдпунктi "а" пункту 1.3:

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "активи за операцiями з Нацiональним банком;";

     абзац п'ятий виключити.

     5. Главу 1 роздiлу VI доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "1.16. Нормативи кредитного ризику не розраховуються за:

     1) активами за операцiями з Нацiональним банком;

     2) борговими цiнними паперами органiв державної влади;

     3) активами за операцiями з Мiжнародним банком реконструкцiї та розвитку, Європейським банком реконструкцiї та розвитку, Мiжнародною фiнансовою корпорацiєю;

     4) цiнними паперами, емiтованими центральними органами виконавчої влади iнших країн, що мають рейтинг, не нижче AA-, пiдтверджений Standard&Poor's, або аналогiчний рейтинг Moody's Investors Service та Fitch IBCA.".

     6. У роздiлi VI:

     1) главу 1 викласти в такiй редакцiї:

"Глава 1. Вимоги щодо обмеження кредитного ризику банкiв

     1. До активних операцiй, що пов'язанi з кредитним ризиком, належать операцiї банку, що пов'язанi з наданням клiєнтам залучених коштiв у тимчасове користування [надання кредитiв у готiвковiй або безготiвковiй формi, на фiнансування будiвництва житла та у формi врахування векселiв, розмiщення депозитiв, проведення факторингових операцiй, операцiй репо, фiнансового лiзингу, будь-якого продовження строку погашення боргу, яке надано в обмiн на зобов'язання боржника щодо повернення заборгованої суми, а також на зобов'язання щодо сплати процентiв та iнших зборiв за такою сумою (вiдстрочення платежу), розстрочення платежу за проданi банком активи] або прийняттям зобов'язань про надання коштiв у тимчасове користування (надання гарантiй, порук, акредитивiв, акцептiв, авалiв), а також операцiї з придбання цiнних паперiв, дебiторська заборгованiсть, iншi активнi банкiвськi операцiї, уключаючи нарахованi за всiма цими операцiями доходи.

     2. Нацiональний банк з метою зменшення банкiвських ризикiв установлює нормативи кредитного ризику, недотримання яких може призвести до фiнансових труднощiв у дiяльностi банку.

     3. Банк зобов'язаний мати ефективну полiтику та процедури для своєчасного виявлення, визначення, монiторингу, звiтування, управлiння та контролю за кредитним ризиком з урахуванням ризику концентрацiї, якi вiдповiдають вимогам нормативно-правового акта Нацiонального банку з питань органiзацiї системи управлiння ризиками.

     4. Банк зобов'язаний мати порядок здiйснення операцiй iз пов'язаними з банком особами для забезпечення належного виявлення, визначення, монiторингу, звiтування, управлiння та контролю за операцiями з пов'язаними з банком особами, для запобiгання тому, щоб зацiкавлена особа (пов'язана iз банком особа, в iнтересах якої здiйснюється операцiя, або особа, через яку особа, в iнтересах якої здiйснюється операцiя, є пов'язаною з банком) не була залучена до процесу надання коштiв та контролю за операцiєю.

     Банк визначає пов'язаних iз банком осiб згiдно зi статтею 52 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть".

     Порядок здiйснення операцiй iз пов'язаними з банком особами затверджується радою банку та має включати:

     1) процедури iдентифiкацiї, визначення та оцiнки операцiй з пов'язаними з банком особами;

     2) порядок погодження радою або правлiнням банку здiйснення операцiй з пов'язаними з банком особами та списання заборгованостi пов'язаних iз банком осiб у розмiрах, що перевищують визначенi банком обсяги чи створюють iншi ризики, визначенi банком, до моменту здiйснення такої операцiї / списання заборгованостi;

     3) перелiк операцiй банку з пов'язаними з банком особами, якi пiдлягають погодженню радою банку;

     4) лiмiти на здiйснення операцiй з пов'язаними з банком особами;

     5) порядок недопущення членiв ради та правлiння банку, що мають конфлiкт iнтересiв, до участi в процесi погодження здiйснення або управлiння операцiями з пов'язаними з банком особами;

     6) порядок контролю та монiторингу за операцiями з пов'язаними з банком особами;

     7) порядок iнформування правлiння та ради банку про операцiї з пов'язаними особами у випадках вiдхилення вiд встановленого порядку, процедур, лiмiтiв, здiйснення операцiї з пов'язаною з банком особою, якщо характер такої операцiї є новим для банку, затримки платежiв з боку пов'язаної з банком особи.

     Порядок здiйснення операцiй iз пов'язаними з банком особами може мiстити iншi положення, процедури додатково до встановлених у пунктi 4 глави 1 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї.

     5. Банку забороняється надавати кредити будь-якiй особi для погашення цiєю особою будь-яких зобов'язань перед пов'язаною з банком особою; придбання активiв пов'язаної з банком особи, за винятком продукцiї, що виробляється цiєю особою; придбання цiнних паперiв, розмiщених чи пiдписаних пов'язаною з банком особою.

     Банку забороняється опосередковано здiйснювати кредитнi операцiї з пов'язаними з банком особами, до яких належать також операцiї з розмiщення коштiв в iншому банку для кредитування цим банком пов'язаних iз банком осiб.

     6. Банку забороняється для придбання власних цiнних паперiв прямо чи опосередковано надавати кредити будь-якiй особi.

     7. Банк має право за попереднiм дозволом Нацiонального банку, який надається уповноваженою посадовою особою Нацiонального банку, використовувати цiннi папери власної емiсiї для забезпечення кредитiв у розмiрi до 20 вiдсоткiв загальної суми внеску акцiонера (учасника) до статутного капiталу банку за умови дотримання банком усiх економiчних нормативiв та лiмiтiв вiдкритої валютної позицiї протягом шести мiсяцiв поспiль. Дозвiл на використання банком ощадних сертифiкатiв власної емiсiї для забезпечення кредитiв не потрiбен.

     8. Банк має право надавати бланковi кредити за умови додержання економiчних нормативiв та лiмiтiв вiдкритої валютної позицiї або за умови виконання банком погоджених Нацiональним банком програми капiталiзацiї / плану реструктуризацiї, включаючи складенi за результатами оцiнки стiйкостi, а також плану заходiв щодо приведення дiяльностi банку у вiдповiднiсть до вимог законодавства щодо операцiй з пов'язаними з банком особами.

     9. Пiд час розрахунку нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (H7) та нормативу великих кредитних ризикiв (H8) два або бiльше контрагенти вважаються одним контрагентом (групою пов'язаних контрагентiв) i такими, що несуть спiльний економiчний ризик, за наявностi хоча б одного з таких критерiїв:

     1) вiдносини контролю:

     один з контрагентiв здiйснює контроль над iншим (iншими) контрагентом (контрагентами);

     контрагенти мають спiльного контролера;

     2) економiчна залежнiсть: якщо один з контрагентiв матиме фiнансовi проблеми з фiнансуванням або виконанням зобов'язань, то iнший(i) контрагент(и) внаслiдок цього також найiмовiрнiше буде(уть) мати проблеми з фiнансуванням або виконанням зобов'язань.

     Банк зобов'язаний забезпечити належну оцiнку характеру вiдносин мiж контрагентами, їх структури власностi, використовуючи критерiї, визначенi пунктом 9 глави 1 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї, з метою визначення груп пов'язаних контрагентiв.

     10. Термiн "контроль" пiд час визначення групи пов'язаних контрагентiв на основi критерiю вiдносин контролю застосовується в значеннi, визначеному Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", нормативно-правовим актом Нацiонального банку щодо порядку реєстрацiї та лiцензування банкiв, вiдкриття вiдокремлених пiдроздiлiв.

     11. Пiд час визначення груп пов'язаних контрагентiв банк ураховує такi ознаки, якi свiдчать про економiчну залежнiсть:

     1) контрагенти мають спiльне джерело погашення кредиту та не мають iнших джерел доходiв, з яких можна повнiстю погасити кредит;

     2) один контрагент повнiстю або частково гарантує (поручається за) виконання зобов'язань iншого контрагента (iнших контрагентiв) перед банком та настання гарантiйного випадку може призвести до невиконання цим контрагентом своїх зобов'язань;

     3) 50 % або бiльше надходжень вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) або витрат на оплату продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за останнiй звiтний рiк одного контрагента (контрагентiв) становлять операцiї з iншим контрагентом, якого не можна швидко замiнити;

     4) два чи бiльше контрагентiв залежать вiд одного джерела отримання 50 i бiльше вiдсоткiв фiнансування, яке не може бути швидко замiнене (крiм контрагентiв, в яких основним джерелом фiнансування є кошти державного або мiсцевого бюджету або фiнансової установи, уключаючи мiжнародну).

     12. Пiд час визначення груп пов'язаних контрагентiв банк враховує ознаки, якi можуть свiдчити про економiчну залежнiсть, уключаючи такi:

     1) контрагент (контрагенти) використовує (використовують) кредитнi кошти, що отриманi вiд банку, для надання прямо або опосередковано позики / в користування iншому контрагенту або iншiй фiзичнiй чи юридичнiй особi;

     2) заставодавцем за зобов'язаннями контрагентiв є одна й та сама особа, та/або особи, пов'язанi мiж собою вiдносинами контролю;

     3) 50 % або бiльше дебiторської заборгованостi або зобов'язань одного контрагента за останнiй звiтний рiк, що складають суттєву частину балансу, стосується iншого контрагента та/або групи юридичних осiб, пов'язаних з контрагентом вiдносинами контролю.

     Банк самостiйно визначає суттєвiсть показника на пiдставi судження, яке ґрунтується на аналiзi показникiв контрагента та їх спiвставностi з показниками пiдприємств з аналогiчним основним видом економiчної дiяльностi, розмiром активiв;

     4) сума оборотiв за дебетом чи кредитом поточних рахункiв одного контрагента, вiдкритих у банку, за операцiями з iншим контрагентом за рiк перевищує 50 % загальної суми оборотiв за дебетом чи кредитом поточних рахункiв вiдповiдно за цей рiк;

     5) 50 % або бiльше надходжень вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) або витрат на оплату продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за останнiй звiтний рiк одного контрагента становлять операцiї з групою юридичних осiб, пов'язаних з контрагентом вiдносинами контролю, яких не можна швидко замiнити;

     6) контрагенти мають у спiльному використаннi iнформацiйно-телекомунiкацiйнi системи та/або розробленi однiєю з них, разом адмiнiструють чи управляють ними;

     7) контрагенти мають спiльну або дуже близькi адреси мiсцезнаходження та/або спiльну адресу мережi Iнтернет (найменування веб-сайта / доменне iм'я / посилання на веб-сайт) (далi - електронна адреса) або електронну адресу, що є складовою електронної адреси, або включає повне/часткове найменування електронної адреси iншого контрагента та/або спiльну бренд-платформу (схоже комерцiйне найменування та/або знак для товарiв i послуг та/або будь-якi iншi позначення, за яким товари та послуги особи вiдрiзняються вiд товарiв та послуг iнших юридичних осiб, що дає змогу вирiзнити юридичну особу з-помiж iнших та зiставляти дiяльнiсть цiєї особи з дiяльнiстю iншої юридичної особи).

     13. Ознаки для визначення груп пов'язаних контрагентiв на пiдставi критерiю економiчної залежностi, визначенi в пунктах 11 та 12 глави 1 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї, є мiнiмальними.

     Банк має право використовувати й iншi ознаки, якi можуть свiдчити про наявнiсть економiчної залежностi мiж окремими контрагентами, на пiдставi накопиченого досвiду та професiйного судження.

     14. Два або бiльше контрагентiв - фiзичних осiб уважаються групою пов'язаних контрагентiв, якщо:

     1) один контрагент є поручителем/заставодавцем за зобов'язаннями iншого (iнших) контрагента (контрагентiв);

     2) заставодавцем за зобов'язаннями контрагентiв є одна й та сама юридична/фiзична особа або особи, пов'язанi мiж собою вiдносинами контролю;

     3) контрагенти є асоцiйованими особами в значеннi, наведеному в статтi 2 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть".

     Банк зобов'язаний визначати групу пов'язаних контрагентiв - фiзичних осiб, якщо загальний обсяг кредитного ризику щодо одного контрагента перевищує 2 млн грн.

     15. Банк зобов'язаний визнавати наявнiсть зв'язкiв мiж контрагентами та визнавати групу пов'язаних контрагентiв пiд час визнання активу в бухгалтерському облiку, крiм випадку, визначеного в абзацi другому пункту 15 глави 1 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї, та в подальшому забезпечувати вiдстежування змiн, що є пiдставою для визначення групи пов'язаних контрагентiв, з метою актуалiзацiї визнаних груп пов'язаних контрагентiв, не рiдше одного разу на рiк.

     Банк має право визначати групу пов'язаних контрагентiв пiд час прийняття рiшення про надання кредиту, якщо перiод вiд дати прийняття рiшення до дати визнання активу не перевищує три мiсяцi.

     Пiдставою для визначення/невизначення групи пов'язаних контрагентiв має бути задокументоване обґрунтоване рiшення управлiнського персоналу / колегiального органу банку щодо наявностi/вiдсутностi критерiїв для визначення групи пов'язаних контрагентiв.

     16. Банк зобов'язаний визначати групу пов'язаних контрагентiв на пiдставi критерiю економiчної залежностi, якщо загальний обсяг кредитного ризику щодо контрагента (групи пов'язаних контрагентiв, визначених за критерiєм вiдносин контролю вiдповiдно до пункту 9 глави 1 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї) становить два i бiльше вiдсоткiв регулятивного капiталу банку, який визначається на дату прийняття / актуалiзацiї рiшення управлiнського персоналу / колегiального органу банку щодо наявностi/вiдсутностi критерiїв для визначення групи пов'язаних контрагентiв.

     17. Банк не визначає групу пов'язаних контрагентiв, якщо:

     1) контрагенти є суб'єктами господарювання державного/комунального сектору економiки;

     2) контрагенти контролюються суб'єктом господарювання державного сектору економiки та не пов'язанi мiж собою економiчною залежнiстю;

     3) суб'єкти господарювання, включаючи суб'єктiв природних монополiй, пов'язанi економiчною залежнiстю внаслiдок дiяльностi у сферi, що належить до природної монополiї згiдно iз Законом України "Про природнi монополiї".

     Суб'єктами господарювання державного сектору економiки є суб'єкти, що дiють на основi лише державної власностi, а також суб'єкти, державна частка в статутному капiталi яких перевищує 50 % чи становить величину, яка забезпечує державi право вирiшального впливу на господарську дiяльнiсть цих суб'єктiв.

     Суб'єктами господарювання комунального сектору економiки є суб'єкти, що дiють на основi лише комунальної власностi, а також суб'єкти, у статутному капiталi яких частка комунальної власностi перевищує 50 % чи становить величину, яка забезпечує органам мiсцевого самоврядування право вирiшального впливу на господарську дiяльнiсть цих суб'єктiв.

     18. Нацiональний банк пiд час здiйснення банкiвського нагляду має право вимагати вiд банку визначити групу пов'язаних контрагентiв, якщо вiдносини мiж контрагентами банку вiдповiдають критерiям та ознакам, визначеним у пунктах 9, 11, 12 глави 1 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї та з урахуванням вимог пунктiв 14, 15 глави 1 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї.

     19. Банк включає до розрахунку нормативiв кредитного ризику активнi операцiї за балансовою вартiстю без урахування сум дисконтiв (крiм очiкуваних кредитних збиткiв, вiдображених за рахунками дисконтiв)/премiй, а також нарахованих доходiв, на якi зменшується прибуток поточного року / основний капiтал банку згiдно з вимогами пiдпункту "б" пункту 1.4 глави 1 роздiлу II цiєї Iнструкцiї.

     20. Банк не розраховує нормативи кредитного ризику за:

     1) активами за операцiями з Нацiональним банком;

     2) борговими цiнними паперами органiв державної влади;

     3) активами за операцiями з Мiжнародним банком реконструкцiї та розвитку, Європейським банком реконструкцiї та розвитку, Мiжнародною фiнансовою корпорацiєю;

     4) цiнними паперами, емiтованими центральними органами виконавчої влади iнших країн, що мають рейтинг, не нижче AA-, пiдтверджений Standard&Poor's, або аналогiчний рейтинг Moody's Investors Service та Fitch IBCA.

     21. Банк має право виключати iз загального обсягу кредитного ризику суму необтяжених облiгацiй внутрiшньої державної позики, що рефiнансуються Нацiональним банком, та боргових цiнних паперiв, емiтованих Нацiональним банком, придбаних за операцiями репо (але не бiльше нiж сума за окремою операцiєю, яка включається до розрахунку нормативiв кредитного ризику) з переходом права власностi на такi цiннi папери.

     22. Банк має право пiд час розрахунку нормативiв кредитного ризику зменшувати зобов'язання за наданими банком гарантiями, акредитивами, акцептами та авалями на суму коштiв у розрахунках, якi є грошовим забезпеченням (покриттям) за цими зобов'язаннями, за умови одночасного дотримання вимог, визначених абзацами другим - четвертим пункту 1.4 глави 1 роздiлу V цiєї Iнструкцiї.

     23. Банк, який у випадках, передбачених нормативно-правовими актами Нацiонального банку, виконує погодженi Нацiональним банком програму капiталiзацiї / план реструктуризацiї, уключаючи складенi за результатами оцiнки стiйкостi, а також план заходiв щодо приведення дiяльностi банку у вiдповiднiсть до вимог законодавства щодо операцiй з пов'язаними з банком особами, пiд час розрахунку нормативiв кредитного ризику має право зменшувати загальний обсяг кредитного ризику згiдно з вимогами пункту 2.5 глави 2, пункту 3.7 глави 3, пункту 5 глави 4 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї.";

     2) у главi 2:

     пункт 2.2 доповнити двома новими абзацами такого змiсту:

     "Якщо один контрагент входить одночасно до складу кiлькох груп пов'язаних контрагентiв, то сума всiх вимог банку до контрагента та всiх фiнансових зобов'язань, наданих банком щодо цього контрагента / пов'язаної з банком особи, враховується за кожною групою пов'язаних контрагентiв.

     За контрагентом, який є пов'язаною з банком особою, та групою пов'язаних контрагентiв, що складається лише з пов'язаних з банком осiб, розрахунок нормативу Н7 не здiйснюється.";

     абзац другий пiдпункту "б" пункту 2.5 доповнити словами "(зi змiнами)".

     3) у главi 4:

     пункт 2 викласти в такiй редакцiї:

     "2. Норматив Н9 визначається як спiввiдношення сукупної суми всiх вимог банку до пов'язаних з банком осiб та суми всiх фiнансових зобов'язань, наданих банком щодо пов'язаних iз банком осiб, до загального розмiру капiталу 1-го та 2-го рiвнiв, зменшеного на балансову вартiсть активiв, зазначених у пiдпунктах "а" - "е" пункту 1.8 глави 1 роздiлу II цiєї Iнструкцiї.";

     главу доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "10. Банк у день виникнення перевищення нормативного значення нормативу Н9 враховує розмiр такого перевищення пiд час розрахунку регулятивного капiталу згiдно з пунктом 1.8 глави 1 роздiлу II цiєї Iнструкцiї.".

     7. Главу 1 роздiлу VII доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "1.12. Банк-правонаступник пiд час розрахунку нормативiв iнвестування збiльшує статутний капiтал на суму зареєстрованого статутного капiталу банку, що реорганiзовується, з наступного дня пiсля пiдписання передавального акта / розподiльчого балансу банками - учасниками реорганiзацiї.".

     8. У главi 4 роздiлу IX:

     1) у пунктi 4.1 слова "Форми", "щодекаднi, щомiсячнi" замiнити вiдповiдно словами "Файли з показниками статистичної", "декаднi, мiсячнi";

     2) у пунктi 4.2:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "4.2. Вимоги щодо порядку складання та подання файлiв з показниками статистичної звiтностi i додаткових даних, що використовуються для розрахунку економiчних нормативiв, установлюються вiдповiдним нормативно-правовим актом Нацiонального банку, який регламентує правила органiзацiї статистичної звiтностi, що подається банками до Нацiонального банку України.";

     абзаци другий - шостий виключити.

Директор Департаменту методологiї Н. Iваненко
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Голови Нацiонального банку України К. Рожкова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.