МIНIСТЕРСТВО ВНУТРIШНIХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

30.11.2018 N 971


Про затвердження Положення про орган охорони державного кордону Державної прикордонної служби України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 грудня 2018 р. за N 1468/32920

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України
вiд 3 березня 2020 року N 220

     Вiдповiдно до статтi 10 Закону України "Про Державну прикордонну службу України", пiдпункту 2 пункту 4 Положення про Адмiнiстрацiю Державної прикордонної служби України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 жовтня 2014 року N 533, з метою органiзацiї дiяльностi органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України наказую:

     1. Затвердити Положення про орган охорони державного кордону Державної прикордонної служби України, що додається.

     2. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України вiд 15 лютого 2005 року N 116 "Про затвердження Положення про орган охорони державного кордону Державної прикордонної служби України", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 11 березня 2005 року за N 294/10574 (iз змiнами).

     3. Управлiнню взаємодiї з Державною прикордонною службою України (Рябий С. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра внутрiшнiх справ України Трояна В. А.

Мiнiстр А. Б. Аваков
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр оборони України С. Полторак
Голова Державної прикордонної служби України П. Цигикал
Голова Нацiональної полiцiї України С. М. Князєв
Перший заступник Голови Служби безпеки України генерал-лейтенант П. Демчина

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства внутрiшнiх справ України
30 листопада 2018 року N 971
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 грудня 2018 р. за N 1468/32920

ПОЛОЖЕННЯ
про орган охорони державного кордону Державної прикордонної служби України

I. Загальнi положення

     1. Це Положення визначає призначення, основнi завдання, повноваження, органiзацiю управлiння, взаємодiю i забезпечення дiяльностi органу охорони державного кордону Державної прикордонної служби України (далi - Держприкордонслужба).

     2. Орган охорони державного кордону є основним органом у загальнiй структурi Держприкордонслужби, що безпосередньо виконує поставленi перед Держприкордонслужбою завдання щодо забезпечення недоторканностi державного кордону України та бере участь в охоронi суверенних прав України в її виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi, а також здiйснює iншi повноваження, передбаченi законодавством України.

     3. У своїй дiяльностi орган охорони державного кордону керується Конституцiєю України, законами України, актами Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, iншими актами законодавства України, мiжнародними договорами України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, нормативно-правовими актами Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, цим Положенням, iншими нормативно-правовими актами, а також актами органiзацiйно-розпорядчого характеру Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби.

     Покладання на орган охорони державного кордону завдань, не передбачених законодавством, не допускається.

     4. Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби кожному органу охорони державного кордону визначається дiлянка вiдповiдальностi або район виконання завдань чи пункт пропуску / пункт контролю через державний кордон України (далi - дiлянка вiдповiдальностi) для виконання поставлених завдань.

     Орган охорони державного кордону або його структурнi пiдроздiли можуть виконувати поставленi завдання на дiлянцi вiдповiдальностi iншого органу охорони державного кордону або поза її межами, у тому числi й на територiї сумiжних держав, у порядку, встановленому законодавством України.

     5. Органами охорони державного кордону є прикордонний загiн, окремий контрольно-пропускний пункт та авiацiйна частина.

     6. У складi органу охорони державного кордону функцiонують оперативно-розшуковi пiдроздiли.

     Оперативно-розшуковi пiдроздiли органiв охорони державного кордону здiйснюють оперативно-розшукову дiяльнiсть вiдповiдно до Закону України "Про оперативно-розшукову дiяльнiсть".

(роздiл I доповнено новим пунктом 6 згiдно з наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України вiд 03.03.2020р. N 220, у зв'язку з цим пункти 6 - 11 вважати вiдповiдно пунктами 7 - 12)

     7. Прикордонний загiн призначений для охорони визначеної дiлянки державного кордону, а також здiйснення iнших повноважень, передбачених законодавством України.

     8. Рiзновидом прикордонного загону є мобiльний прикордонний загiн.

     Мобiльний прикордонний загiн призначений для виконання спецiальних завдань з охорони та захисту державного кордону, участi в спецiальних операцiях, проведення iнших спецiальних дiй та заходiв у межах компетенцiї Держприкордонслужби.

     Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби мобiльному прикордонному загону може визначатися тимчасова дiлянка вiдповiдальностi або район виконання спецiальних завдань.

     9. Окремий контрольно-пропускний пункт призначений для органiзацiї та здiйснення в установленому порядку прикордонного контролю i пропуску через державний кордон України осiб, транспортних засобiв, вантажiв.

     Окремий контрольно-пропускний пункт виконує поставленi завдання на територiї пунктiв пропуску (пунктiв контролю) через державний кордон України або поза їх межами в порядку, встановленому законодавством України.

     10. Авiацiйна частина призначена для виконання завдань з охорони державного кордону та суверенних прав України в її виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi у взаємодiї з iншими органами охорони державного кордону i загонами морської охорони.

     11. Орган охорони державного кордону, виконуючи покладенi на нього завдання, взаємодiє iз:

     з'єднаннями, вiйськовими частинами (пiдроздiлами) Збройних Сил України, Нацiональної гвардiї України, iнших вiйськових формувань, утворених вiдповiдно до законiв України, пiдроздiлами правоохоронних органiв, державних органiв, що здiйснюють рiзнi види контролю при перетинаннi державного кордону України та пропуску на тимчасово окуповану територiю України i з неї або беруть участь у забезпеченнi режиму державного кордону, прикордонного режиму i режиму в пунктах пропуску через державний кордон України та в контрольних пунктах в'їзду-виїзду (далi - контрольнi органи i служби в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду), що виконують завдання на дiлянцi вiдповiдальностi органу охорони державного кордону;

     органами державної влади та мiсцевого самоврядування, що здiйснюють виконавчi функцiї та повноваження на дiлянцi вiдповiдальностi органу охорони державного кордону, громадськими формуваннями з охорони громадського порядку i державного кордону;

     iншими органами охорони державного кордону та загонами морської охорони;

     органами (пiдроздiлами) прикордонної охорони сумiжних держав у порядку i на засадах, установлених законодавством України та мiжнародними договорами, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України.

     12. Органiзацiйно-штатну структуру органу охорони державного кордону затверджує Голова Державної прикордонної служби України.

II. Основнi завдання та повноваження органiв охорони державного кордону

     1. Вiдповiдно до особливостей оперативно-службової дiяльностi основними завданнями прикордонного загону є:

     1) забезпечення недопущення незаконної змiни проходження державного кордону України, дотримання режиму державного кордону, прикордонного режиму та режиму в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     2) здiйснення в установленому порядку прикордонного контролю i пропуску через державний кордон України та до тимчасово окупованої територiї i з неї осiб, транспортних засобiв, вантажiв, а також виявлення i припинення випадкiв незаконного їх перемiщення;

     3) протидiя незаконнiй мiграцiї на державному кордонi та в межах контрольованих прикордонних районiв;

     4) припинення у взаємодiї iз з'єднаннями, вiйськовими частинами (пiдроздiлами) Збройних Сил України, iнших вiйськових формувань, утворених вiдповiдно до законiв України, пiдроздiлами правоохоронних органiв збройних та iнших провокацiй на державному кордонi України, участь у вiдсiчi збройної агресiї проти України, припиненнi збройного конфлiкту на державному кордонi України;

     5) участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом, припинення дiяльностi незаконних воєнiзованих або збройних формувань (груп), органiзованих груп та злочинних органiзацiй, що порушили порядок перетинання державного кордону України;

     6) участь у проведеннi спецiальних, прикордонних (спiльних) операцiй;

     7) участь у межах компетенцiї у здiйсненнi державної охорони мiсць постiйного i тимчасового перебування Президента України та посадових осiб, визначених у Законi України "Про державну охорону органiв державної влади України та посадових осiб";

     8) координацiя в межах компетенцiї дiяльностi контрольних органiв i служб у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     9) виявлення та припинення правопорушень, протидiю яким законодавством України вiднесено до компетенцiї Держприкордонслужби.

     2. Вiдповiдно до особливостей оперативно-службової дiяльностi основними спецiальними завданнями мобiльного прикордонного загону є:

     1) оперативне реагування на дiї незаконних воєнiзованих або збройних формувань (груп), органiзованих груп та злочинних органiзацiй, що порушили порядок перетинання державного кордону, участь у заходах, спрямованих на припинення їх дiяльностi, що пов'язанi з пiдвищеним ризиком для життя та здоров'я вiйськовослужбовцiв i вимагають вiд особового складу володiння специфiчними знаннями та навичками;

     2) припинення у взаємодiї iз з'єднаннями, вiйськовими частинами (пiдроздiлами) Збройних Сил України, iнших вiйськових формувань, утворених вiдповiдно до законiв України, пiдроздiлами правоохоронних органiв збройних та iнших провокацiй на державному кордонi України, участь у вiдсiчi збройної агресiї проти України, припиненнi збройного конфлiкту на державному кордонi України;

     3) участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом, знешкодження терористiв, пошук i лiквiдацiю диверсiйно-розвiдувальних груп;

     4) участь у спецiальних операцiях;

     5) участь у проведеннi або самостiйне проведення спецiальних заходiв щодо протидiї незаконнiй мiграцiї, контрабанднiй та iншiй протиправнiй дiяльностi на державному кордонi, у контрольованому прикордонному районi, у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     6) участь у проведеннi операцiй з припинення злочинiв, розвiдувально-пiдривної дiяльностi спецслужб iнших держав, органiзацiй та окремих осiб, а також у виконаннi окремих доручень пiд час проведення вiдповiдними пiдроздiлами оперативно-розшукової дiяльностi;

     7) участь у здiйсненнi прикордонного контролю;

     8) охорона та захист пунктiв управлiння, iнших об'єктiв Держприкордонслужби, пунктiв пропуску (пунктiв контролю) через державний кордон України, контрольних пунктiв в'їзду-виїзду, посадових осiб в умовах ускладнення вiйськово-полiтичної обстановки, в разi загрози їх захоплення, учинення диверсiй i терористичних актiв;

     9) участь в заходах iз захисту вiйськовослужбовцiв та працiвникiв Держприкордонслужби вiд зазiхань на життя, здоров'я, честь, майно у зв'язку з їх службовою дiяльнiстю, а також їхнiх близьких родичiв.

     3. Вiдповiдно до особливостей оперативно-службової дiяльностi, основними завданнями окремого контрольно-пропускного пункту є:

     1) здiйснення в установленому порядку прикордонного контролю i пропуску через державний кордон України осiб, транспортних засобiв, вантажiв, виявлення i припинення випадкiв незаконного їх перемiщення, а також забезпечення дотримання режиму в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України;

     2) припинення у взаємодiї iз з'єднаннями, вiйськовими частинами (пiдроздiлами) Збройних Сил України, iнших вiйськових формувань, утворених вiдповiдно до законiв України, пiдроздiлами правоохоронних органiв збройних та iнших провокацiй на державному кордонi України, участь у вiдсiчi збройної агресiї проти України, припиненнi збройного конфлiкту на державному кордонi України;

     3) участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом;

     4) координацiя дiяльностi контрольних органiв i служб у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     5) участь у проведеннi прикордонних (спiльних) операцiй;

     6) виявлення та припинення правопорушень, протидiю яким законодавством України вiднесено до компетенцiї Держприкордонслужби.

     4. Вiдповiдно до особливостей оперативно-службової дiяльностi основними завданнями авiацiйної частини є:

     1) повiтряний монiторинг (дистанцiйна перевiрка) державного кордону, виключної (морської) економiчної зони, територiального моря України, акваторiї вод Азовського моря, визначеної дiлянки (району) патрульними лiтаками, вертольотами, безпiлотними авiацiйними комплексами;

     2) забезпечення з повiтря дiй органiв (пiдроздiлiв) охорони державного кордону, загонiв морської охорони пiд час виконання ними завдань з охорони державного кордону та суверенних прав України в її виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi;

     3) участь у вiдсiчi збройної агресiї проти України, припиненнi збройного конфлiкту, збройних та iнших провокацiй на державному кордонi України;

     4) здiйснення транспортних (санiтарних) перевезень в iнтересах забезпечення дiй органiв (пiдроздiлiв) охорони державного кордону, загонiв морської охорони;

     5) забезпечення постiйної готовностi авiацiйної технiки та особового складу до виконання завдань за призначенням з додержанням вимог безпеки польотiв.

     5. Орган охорони державного кордону вiдповiдно до покладених на нього завдань:

     1) здiйснює охорону державного кордону на дiлянцi вiдповiдальностi, припиняє будь-якi спроби незаконної змiни проходження державного кордону України, бере участь в охоронi суверенних прав України в її виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi;

     2) бере участь у взаємодiї iз з'єднаннями, вiйськовими частинами (пiдроздiлами) Збройних Сил України, iнших вiйськових формувань, пiдроздiлами правоохоронних органiв в заходах iз забезпечення нацiональної безпеки i оборони;

     3) бере участь у взаємодiї iз з'єднаннями, вiйськовими частинами (пiдроздiлами) Збройних Сил України, iнших вiйськових формувань у вiдбиттi вторгнення або нападу на територiю України збройних сил iншої держави або групи держав;

     4) у взаємодiї iз з'єднаннями та вiйськовими частинами (пiдроздiлами) Збройних Сил України, iнших вiйськових формувань, пiдроздiлами правоохоронних органiв припиняє збройнi та iншi провокацiї на державному кордонi України;

     5) бере участь у межах своїх повноважень у виконаннi завдань територiальної оборони, а також заходiв, спрямованих на додержання правового режиму воєнного i надзвичайного стану;

     6) бере участь у межах компетенцiї у взаємодiї з Нацiональною гвардiєю України, Службою безпеки України, Нацiональною полiцiєю України, iншими правоохоронними органами в боротьбi з тероризмом i виконаннi iнших покладених на них завдань;

     7) органiзовує заходи i безпосередньо запобiгає правопорушенням, протидiю яким законодавством вiднесено до компетенцiї Держприкордонслужби, здiйснює їх виявлення, припинення, провадження у справах про адмiнiстративнi правопорушення згiдно iз законами;

     8) органiзовує та здiйснює в установленому порядку прикордонний контроль (окремi процедури прикордонного контролю) i пропуск через державний кордон України та до тимчасово окупованої територiї i з неї осiб, транспортних засобiв, вантажiв, а також виявлення i припинення випадкiв незаконного їх перемiщення;

     9) здiйснює заходи з контролю за додержанням прикордонного режиму в контрольованих прикордонних районах та прикордоннiй смузi;

     10) уживає заходiв, спрямованих на виконання державними органами, громадськими органiзацiями, посадовими особами i громадянами обов'язкiв, пов'язаних з дотриманням режиму державного кордону, прикордонного режиму та режиму в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     11) здiйснює iнформацiйно-аналiтичну дiяльнiсть та аналiз ризикiв у сферi безпеки державного кордону;

     12) здiйснює в установленому порядку взаємний обмiн iнформацiєю про повiтряну та надводну обстановку з органами вiйськового управлiння, вiйськовими частинами (пiдроздiлами) Збройних Сил України;

     13) бере участь у проведеннi заходiв з реагування на надзвичайнi ситуацiї техногенного та природного характеру;

     14) бере участь у здiйсненнi заходiв iз недопущення масового переходу державного кордону України;

     15) застосовує фiзичний вплив (силу), спецiальнi засоби, вогнепальну зброю, озброєння, бойову технiку в порядку i випадках, передбачених законодавством України;

     16) органiзовує та здiйснює керiвництво оперативно-службовою дiяльнiстю пiдпорядкованих пiдроздiлiв;

     17) уживає заходiв, спрямованих на пiдтримання пiдпорядкованих пiдроздiлiв у постiйнiй готовностi до виконання завдань за призначенням, готовностi та здатностi до переведення на воєнний стан;

     18) здiйснює заходи з пiдготовки та змiцнення стану правопорядку та дисциплiни особового складу;

     19) здiйснює прикордонно-представницьку роботу, бере участь у роботi українських делегацiй та робочих груп на державному кордонi, заходах мiжнародного спiвробiтництва, виступає реципiєнтом мiжнародної технiчної допомоги;

     20) опрацьовує пропозицiї щодо нових способiв несення служби з охорони державного кордону та забезпечує їх упровадження в оперативно-службову дiяльнiсть пiдпорядкованих пiдроздiлiв;

     21) здiйснює охорону, конвоювання та тримання затриманих осiб i плавзасобiв до моменту їх передачi органам прикордонної охорони або iншим уповноваженим органам сумiжної держави, iншим правоохоронним органам України або суду;

     22) забезпечує затриманим особам з моменту їх затримання право захищати себе особисто або користуватися правовою допомогою захисника;

     23) у встановленому порядку iнформує вiдповiднi центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги про кожний випадок затримання осiб згiдно з дорученням уповноважених державних органiв України та адмiнiстративного затримання осiб, крiм випадкiв, якщо особа захищає себе особисто чи запросила захисника;

     24) здiйснює виконання вiдповiдно до законодавства системи особливих заходiв iз захисту вiйськовослужбовцiв та працiвникiв Держприкордонслужби вiд зазiхань на життя, здоров'я, честь, майно у зв'язку з їх службовою дiяльнiстю, а також їхнiх близьких родичiв;

     25) вiдповiдно до законодавства України проводить роботу з добору та прийняття громадян на вiйськову службу за контрактом (на роботу);

     26) здiйснює документальне оформлення проходження вiйськової служби вiйськовослужбовцями (трудової дiяльностi працiвникiв) цього органу, контролює виконання в пiдпорядкованих пiдроздiлах законодавства з питань проходження вiйськової служби та законодавства про працю;

     27) розробляє й подає до вищого органу управлiння пропозицiї щодо органiзацiйно-штатних структур пiдпорядкованих пiдроздiлiв та їх штатної чисельностi;

     28) здiйснює управлiння телекомунiкацiйними та iнформацiйно-телекомунiкацiйними системами, захист iнформацiї, що мiститься в них;

     29) планує i здiйснює заходи iз забезпечення охорони державної таємницi та захисту iнформацiї з обмеженим доступом, функцiонування та безпеки застосування засобiв зв'язку, автоматизацiї, криптографiчного та технiчного захисту iнформацiї, здiйснення дiловодства;

     30) iнформує вiдповiднi територiальнi органи центральних органiв виконавчої влади про данi та факти, що свiдчать про загрозу безпецi суспiльства i держави, а також стосовно порушення законодавства про державний кордон України, пов'язанi зi службовою дiяльнiстю їх посадових осiб;

     31) iнформує вiдповiднi територiальнi органи центральних органiв виконавчої влади та мiсцевi органи про аварiї, пожежi, катастрофи, стихiйнi лиха та iншi надзвичайнi подiї на державному кордонi, у прикордоннiй смузi та контрольованих прикордонних районах, у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     32) забезпечує соцiальний i правовий захист вiйськовослужбовцiв та членiв їхнiх сiмей;

     33) забезпечує документування управлiнської дiяльностi в межах компетенцiї, розгляд запитiв на публiчну iнформацiю, звернень i скарг, що надiйшли до органу охорони державного кордону вiд юридичних та фiзичних осiб;

     34) здiйснює заходи iз забезпечення радiацiйного, хiмiчного, бiологiчного захисту та екологiчної безпеки на дiлянцi вiдповiдальностi (у пунктах пропуску через державний кордон України);

     35) здiйснює iнженерне, технiчне забезпечення охорони державного кордону;

     36) планує i здiйснює господарську дiяльнiсть, забезпечення особового складу та пiдпорядкованих пiдроздiлiв належними матерiально-технiчними засобами, фiнансовими, матерiальними та iншими ресурсами;

     37) здiйснює згiдно iз законодавством розподiл видiленого житла для вiйськовослужбовцiв;

     38) веде бухгалтерський облiк фiнансово-господарських операцiй, правову i претензiйно-позовну роботу;

     39) здiйснює самостiйно або разом iз спецiально уповноваженими на те органами виконавчої влади i посадовими особами контроль у районах несення служби за збереженням природних ресурсiв i пiдводної культурної та археологiчної спадщини, додержанням правил промислової та iншої дiяльностi, охороною довкiлля;

     40) вирiшує з обласними та мiсцевими (вiйськово-цивiльними) державними адмiнiстрацiями питання щодо вжиття заходiв з метою створення належних умов функцiонування пунктiв пропуску (пунктiв контролю) через державний кордон України та контрольних пунктiв в'їзду-виїзду;

     41) координує, спрямовує i контролює повсякденну дiяльнiсть громадських формувань з охорони громадського порядку i державного кордону з питань, що належать до його компетенцiї;

     42) бере в межах компетенцiї участь у забезпеченнi державної охорони мiсць постiйного i тимчасового перебування Президента України та посадових осiб, визначених у Законi України "Про державну охорону органiв державної влади України та посадових осiб";

     43) у випадках, передбачених законодавством України, безпосередньо органiзовує прийняття заяв про визнання осiб бiженцями або особами, якi потребують додаткового захисту, у порядку, визначеному Законом України "Про бiженцiв та осiб, якi потребують додаткового або тимчасового захисту";

     44) у встановленому порядку здiйснює дiяльнiсть, пов'язану з використанням наркотичних, вибухових речовин i зразкiв, iнженерних та iнших боєприпасiв пiд час пiдготовки та використання службових собак;

     45) у рамках забезпечення вiдкритостi та прозоростi дiяльностi органу здiйснює фото- та вiдеодокументування результатiв оперативно-службової дiяльностi та висвiтлення її результатiв у засобах масової iнформацiї;

     46) виконує iншi повноваження, що випливають з покладених на нього завдань.

     6. Органу охорони державного кордону надаються права, визначенi статтею 20 Закону України "Про Державну прикордонну службу України".

     Орган охорони державного кордону також має право:

     1) залучати спецiалiстiв органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ та органiзацiй усiх форм власностi, громадських органiзацiй, створених вiдповiдно до законодавства (за згодою), для розгляду питань, що належать до його компетенцiї;

     2) запитувати в установленому законодавством України порядку в межах компетенцiї вiд органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування, державних пiдприємств, установ та органiзацiй iнформацiю про стан виконання завдань i здiйснення заходiв забезпечення дотримання режиму державного кордону, прикордонного режиму та режиму в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     3) скликати в установленому порядку наради за участю представникiв органiв державної влади та мiсцевого самоврядування (за їх згодою) з питань, що належать до його компетенцiї;

     4) брати участь у розробленнi пропозицiй щодо правового оформлення проходження державного кордону України iз сумiжними державами;

     5) отримувати в установленому законодавством порядку вiд органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ та органiзацiй секретну та iншу iнформацiю з обмеженим доступом, необхiдну для виконання покладених на нього завдань;

     6) пiд час виконання покладених на нього завдань у порядку i на засадах, установлених законодавством, використовувати допомогу державних органiв, громадських органiзацiй, осiб на добровiльних засадах;

     7) оформлювати та мати в постiйному користуваннi земельнi дiлянки в межах визначеної дiлянки вiдповiдальностi, необхiднi для будiвництва та утримання iнженерно-технiчних та фортифiкацiйних споруд, огорож, прикордонних знакiв, прикордонних просiк, комунiкацiй, вiйськових мiстечок, а також iнших об'єктiв для розмiщення органiв (пiдроздiлiв) Держприкордонслужби;

     8) провадити дiяльнiсть, пов'язану з державною таємницею, пiсля надання Службою безпеки України спецiального дозволу на провадження такої дiяльностi.

III. Управлiння органом охорони державного кордону

     1. Орган охорони державного кордону очолює начальник органу охорони державного кордону (авiацiйну частину - командир) (далi - начальник органу охорони державного кордону).

     Начальник органу охорони державного кордону є командиром вiдповiдної вiйськової частини.

     2. Призначення на посаду та звiльнення з посади начальника органу охорони державного кордону здiйснюються в порядку, встановленому Положенням про проходження громадянами України вiйськової служби в Державнiй прикордоннiй службi України, затвердженим Указом Президента України вiд 29 грудня 2009 року N 1115.

     3. Начальник органу охорони державного кордону пiдпорядковується начальнику вищого органу управлiння. Начальник органу охорони державного кордону, що входить до складу територiального органу центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi охорони державного кордону, пiдпорядковується начальнику регiонального управлiння Держприкордонслужби. Начальник органу охорони державного кордону, що не входить до територiального органу центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi охорони державного кордону, пiдпорядковується безпосередньо Головi Державної прикордонної служби України.

     Командир авiацiйної частини з питань органiзацiї та забезпечення безпеки польотiв пiдпорядковується керiвнику структурного пiдроздiлу Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби, який є органом управлiння авiацiєю в Держприкордонслужбi.

     Начальнику органу охорони державного кордону пiдпорядковується весь особовий склад органу охорони державного кордону.

     Керiвництво пiдпорядкованими пiдроздiлами начальник органу охорони державного кордону здiйснює особисто, через своїх заступникiв та органи управлiння (штаб, вiддiл, групу, службу, iншi постiйнi (штатнi) i тимчасово створенi пiдроздiли, призначенi для виконання функцiй управлiння).

     4. Вiдповiдно до завдань, покладених на орган охорони державного кордону, начальник органу охорони державного кордону вiдповiдає за:

     1) органiзацiю оперативно-службової дiяльностi;

     2) органiзацiю заходiв, спрямованих на пiдтримання бойової та мобiлiзацiйної готовностi;

     3) пiдготовку, правильне застосування пiдпорядкованих сил i засобiв та виконання ними поставлених завдань у встановлений строк;

     4) виданий наказ, його наслiдки та вiдповiднiсть законодавству, а також за невжиття заходiв для його виконання;

     5) забезпечення охорони державної таємницi;

     6) органiзацiю роботи органiв управлiння органу охорони державного кордону;

     7) взаємодiю в межах компетенцiї зi Збройними Силами України, Нацiональною гвардiєю України, iншими вiйськовими формуваннями, утвореними вiдповiдно до законiв України, правоохоронними органами, контрольними органами i службами в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду, органами державної влади та органами мiсцевого самоврядування, громадськими формуваннями з охорони громадського порядку i державного кордону, а також органами прикордонної охорони сумiжних держав, якщо це передбачено законодавством України та мiжнародними договорами;

     8) органiзацiю роботи з особовим складом;

     9) стан i збереження озброєння та спецзасобiв, боєприпасiв, бойової та iншої технiки, службових собак, iншого вiйськового майна та матерiально-технiчних засобiв;

     10) дотримання внутрiшнього порядку та стану пожежної безпеки;

     11) органiзацiю фiнансово-господарської дiяльностi органу охорони державного кордону;

     12) органiзацiю кадрового та матерiально-технiчного забезпечення пiдпорядкованих пiдроздiлiв.

     Командир авiацiйної частини вiдповiдає також за якiсть льотної пiдготовки особового складу авiацiйної частини, органiзацiю та виконання польотiв у суворiй вiдповiдностi з вимогами законодавства України, нормативно-правових актiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, Мiнiстерства оборони України та актiв органiзацiйно-розпорядчого характеру Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби, що регламентують дiяльнiсть державної авiацiї України.

     5. Начальник органу охорони державного кордону зобов'язаний:

     1) знати вимоги мiжнародних договорiв, що належать до компетенцiї Держприкордонслужби, законодавства України, нормативно-правових актiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ України та актiв органiзацiйно-розпорядчого характеру Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби з питань органiзацiї оперативно-службової дiяльностi на дiлянцi вiдповiдальностi, органiзацiї прикордонного контролю;

     2) органiзовувати оперативно-службову дiяльнiсть вiдповiдно до поставлених завдань;

     3) здiйснювати управлiння органом охорони державного кордону, своєчасно приймати рiшення, визначати завдання пiдлеглим i вимагати їх неухильного виконання;

     4) знати можливостi та забезпеченiсть пiдпорядкованих пiдроздiлiв, вiдповiдно до законодавства органiзовувати ефективне використання та застосування в оперативно-службовiй дiяльностi сил та засобiв органу охорони державного кордону;

     5) органiзовувати роботу iз запобiгання правопорушенням та корупцiйним проявам у пiдпорядкованих пiдроздiлах;

     6) забезпечувати дотримання встановленого законодавством України порядку тримання затриманих осiб у мiсцях тимчасового тримання, збереження життя та здоров'я затриманих осiб, виконання завдань iз супроводження та передавання затриманих осiб уповноваженим органам державної влади України або компетентним органам iнших держав;

     7) здiйснювати постiйний контроль за забезпеченням охорони державної таємницi;

     8) контролювати дiяльнiсть фiнансового пiдроздiлу;

     9) у визначенi строки перевiряти наявнiсть, стан та облiк матерiальних носiїв секретної iнформацiї, озброєння, технiки, технiчних засобiв охорони державного кордону, iнженерних споруд та загороджень, службових собак та матерiальних засобiв, органiзовувати їх експлуатацiю, зберiгання та обслуговування; органiзовувати щорiчне проведення iнвентаризацiї матерiальних засобiв, керувати роботою комiсiй, що проводять такi перевiрки;

     10) контролювати додержання заходiв пожежної безпеки в органi охорони державного кордону та пiдпорядкованих пiдроздiлах;

     11) уживати заходiв для охорони довкiлля й рацiонального використання природних ресурсiв у районi розташування органу охорони державного кордону, пiд час проведення навчань та iнших заходiв пiдготовки, повсякденної дiяльностi;

     12) виконувати iншi обов'язки, визначенi чинним законодавством України, нормативно-правовими актами Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, Мiнiстерства оборони України та актами органiзацiйно-розпорядчого характеру Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби.

     6. Начальник органу охорони державного кордону в межах повноважень:

     1) визначає порядок виконання завдань, видає накази органiзацiйно-розпорядчого характеру та розпорядження;

     2) затверджує положення про пiдпорядкованi структурнi пiдроздiли управлiння органу охорони державного кордону та пiдроздiлiв охорони державного кордону, посадовi iнструкцiї пiдпорядкованого йому особового складу;

     3) особисто представляє орган охорони державного кордону у вiдносинах з iншими органами державної влади та органами мiсцевого самоврядування, пiдприємствами, установами, органiзацiями та громадянами або доручає представництво визначеним особам на пiдставi довiреностi;

     4) за погодженням з керiвниками митних органiв та контрольних органiв i служб у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду та пiдприємств, на територiї яких розмiщено пункти пропуску (пункти контролю) через державний кордон України, контрольнi пункти в'їзду-виїзду, затверджує технологiчнi схеми пропуску осiб, транспортних засобiв та вантажiв через державний кордон, встановлює режим в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, контрольних пунктах в'їзду-виїзду, визначає зони прикордонного контролю та встановлює в них додатковi режимнi правила;

     5) у разi якщо прикордонний контроль здiйснюється поза пунктом пропуску (пунктом контролю) через державний кордон України, на необхiдний для його проведення час визначає мiсця або зони контролю на мiсцевостi чи в транспортному засобi, в яких дiє вiдповiдний режим, та за потреби запроваджує додатковi режимнi правила, передбаченi законодавством України для пунктiв пропуску через державний кордон України;

     6) приймає рiшення, органiзовує та здiйснює заходи, пов'язанi з пропуском для в'їзду i перебування в мiсцевостi, яка знаходиться мiж державним кордоном i лiнiєю прикордонних iнженерних споруджень, громадян України та iнших осiб з метою забезпечення дотримання режиму державного кордону та прикордонного режиму;

     7) у необхiдних випадках запроваджує додатковi тимчасовi обмеження на в'їзд i провадження робiт у прикордоннiй смузi та контрольованому прикордонному районi вiдповiдно до законодавства;

     8) приймає рiшення щодо посилення (скасування заходiв посилення) охорони державного кордону (iз доповiддю начальнику вищого органу управлiння) на строк залежно вiд обстановки, що складається на дiлянцi вiдповiдальностi;

     9) приймає рiшення про тимчасове обмеження мореплавства та заборону виходу в море українських невiйськових суден i плавзасобiв незалежно вiд форми власностi, якi допустили порушення встановленого порядку плавання i перебування в територiальному морi та внутрiшнiх водах України;

     10) розглядає справи про адмiнiстративнi правопорушення, справи про вiдповiдальнiсть перевiзникiв пiд час здiйснення мiжнародних пасажирських перевезень, розгляд яких законодавством вiднесено до компетенцiї Держприкордонслужби, та накладає адмiнiстративнi стягнення або передає матерiали про правопорушення на розгляд iнших уповноважених органiв виконавчої влади або судiв;

     11) приймає рiшення про заборону в'їзду в Україну iноземцям або особам без громадянства в порядку та на пiдставах, передбачених законодавством України;

     12) приймає рiшення про примусове повернення в країну походження або третю країну iноземцiв та осiб без громадянства, затриманих у межах контрольованих прикордонних районiв пiд час спроби або пiсля незаконного перетинання державного кордону України, з подальшим повiдомленням протягом 24 годин прокурора про пiдстави прийняття такого рiшення;

     13) приймає рiшення про помiщення до пункту тимчасового перебування iноземцiв та осiб без громадянства, якi незаконно перебувають на територiї України (стосовно iноземцiв та осiб без громадянства, затриманих у межах контрольованих прикордонних районiв пiд час спроби або пiсля незаконного перетинання державного кордону України), iз подальшим повiдомленням протягом 24 годин прокурора про прийняте рiшення;

     14) звертається з позовною заявою до суду про примусове видворення за межi територiї України iноземцiв та осiб без громадянства, виконує рiшення адмiнiстративного суду про примусове видворення iноземцiв та осiб без громадянства, затриманих у межах контрольованих прикордонних районiв пiд час спроби або пiсля незаконного перетинання державного кордону України;

     15) приймає в установленому порядку рiшення про пропуск осiб та транспортних засобiв, у яких вони прямують, поза пунктами пропуску через державний кордон України;

     16) вiддає розпорядження з питань органiзацiї, виконання та забезпечення безпеки польотiв, застосування авiацiйної технiки (у тому числi безпiлотних авiацiйних систем) в охоронi державного кордону та виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi України, вимагає їх виконання;

     17) готує пропозицiї щодо вдосконалення охорони державного кордону, здiйснення прикордонного контролю, порядку застосування наявних сил та засобiв;

     18) у встановленому законодавством порядку призначає вiйськовослужбовцiв на посади в органi охорони державного кордону, звiльняє їх з посад, зараховує в розпорядження та звiльняє з вiйськової служби;

     19) у встановленому законодавством порядку присвоює черговi вiйськовi звання вiйськовослужбовцям;

     20) вiдповiдно до законодавства про працю приймає на роботу, перемiщує та звiльняє працiвникiв органу охорони державного кордону;

     21) органiзовує замовлення, отримання, перевезення до органу охорони державного кордону, ведення облiку, зберiгання та знищення наркотичних засобiв, психотропних та вибухових речовин, вогнепальної зброї, iнженерних та iнших боєприпасiв, навчальних зразкiв (запахоносiїв) цих засобiв i речовин, їх вiдпускання, використання в дресируваннi службових собак;

     22) пiсля надання йому допуску до державної таємницi за вiдповiдною формою працює iз секретною iнформацiєю та матерiальними носiями такої iнформацiї;

     23) у встановленому законодавством порядку приймає рiшення про надання пiдпорядкованому особовому складу та за потреби iншим особам доступу до конкретної секретної iнформацiї (категорiї секретної iнформацiї) та її матерiальних носiїв;

     24) бере участь у прикордонно-представницькiй роботi;

     25) вiд iменi реципiєнта бере участь у реалiзацiї мiжнародних проектiв та програм, забезпечує цiльове використання обладнання, технiки та майна, отриманих в рамках мiжнародної технiчної допомоги;

     26) у межах компетенцiї органiзовує та проводить наради iз залученням представникiв правоохоронних органiв, органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування, юридичних та фiзичних осiб;

     27) заохочує вiйськовослужбовцiв, працiвникiв та службовцiв взаємодiючих органiв i структур та цивiльних установ вiдповiдно до законодавства;

     28) готує пропозицiї щодо заохочення громадян України, iноземцiв, осiб без громадянства та подає їх на розгляд до Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби;

     29) здiйснює iншi повноваження, передбаченi законодавством.

     7. Начальник органу охорони державного кордону користується дисциплiнарною владою командира полку (бригади).

IV. Забезпечення дiяльностi органу охорони державного кордону

     1. Фiнансування дiяльностi органу охорони державного кордону здiйснюється за рахунок коштiв Державного бюджету України та iнших джерел, передбачених законодавством.

     Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби органiзовує забезпечення органу охорони державного кордону матерiальними та iншими ресурсами.

     2. Орган охорони державного кордону здiйснює господарську дiяльнiсть та укладає договори вiдповiдно до чинного законодавства України.

     Вiйськове майно закрiплюється за органом охорони державного кордону на правi оперативного управлiння.

     3. Орган охорони державного кордону є вiйськовою частиною та має дiйсне i умовне найменування.

     4. Орган охорони державного кордону є юридичною особою, має печатки iз зображенням малого Державного Герба України i дiйсним або умовним найменуванням, iншi печатки i штампи, рахунки в органах Державної казначейської служби України та може мати рахунки в банках, у тому числi в iноземнiй валютi.

Начальник Управлiння взаємодiї з Державною прикордонною службою України С. М. Рябий
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.