ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 12 лютого 2019 року N 37


Про затвердження Змiн до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 33, 40 та 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", з метою удосконалення порядку ведення суб'єктами господарювання касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29 грудня 2017 року N 148 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту грошового обiгу (Вiктор Зайвенко) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України, а банкам - до вiдома їх клiєнтiв iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Сергiя Холода.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова Я. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12 лютого 2019 року N 37

Змiни до Положення про ведення
касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi

     1. Пiдпункт 2 пункту 3 роздiлу I викласти в такiй редакцiї:

     "2) вiдокремленi пiдроздiли - фiлiї, представництва, вiддiлення, що надiляються частиною майна господарських органiзацiй, здiйснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи iнше речове право, передбачене законодавством України, та iншi структурнi пiдроздiли (стацiонарнi або пересувнi), де реалiзуються товари, надаються послуги та здiйснюються розрахунковi операцiї;".

     2. У роздiлi II:

     1) пункт 8 доповнити двома новими пiдпунктами такого змiсту:

     "4) виплат, пов'язаних з оплатою працi;

     5) використання готiвкових коштiв з фонду оперативно-розшукових (негласних слiдчих) дiй, створеного на виконання частини третьої статтi 24 Закону України "Про Нацiональне антикорупцiйне бюро України.";

     2) абзац перший пункту 9 доповнити словами "у разi їх використання";

     3) пункт 11 викласти в такiй редакцiї:

     "11. Готiвка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готiвки в повнiй сумi.

     Оприбуткуванням готiвки в касах установ/пiдприємств та їх вiдокремлених пiдроздiлiв, якi проводять готiвковi розрахунки iз застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами i веденням касової книги, є здiйснення облiку готiвки в повнiй сумi її фактичних надходжень у касовiй книзi на пiдставi прибуткових касових ордерiв.

     Оприбуткуванням готiвки в касах вiдокремлених пiдроздiлiв установ/пiдприємств, якi проводять готiвковi розрахунки iз застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберiгання щоденних фiскальних звiтних чекiв (щоденних Z-звiтiв) в електроннiй формi протягом строку, визначеного пунктом 44.3 статтi 44 Податкового кодексу України i занесення iнформацiї згiдно з фiскальними звiтними чеками до вiдповiдних книг облiку (КОРО - у разi її використання).

     Оприбуткуванням готiвки в касах суб'єктiв господарювання, якi проводять готiвковi розрахунки iз застосуванням КОРО без застосування РРО, є занесення даних розрахункових квитанцiй до КОРО.

     Оприбуткування та облiк фiзичними особами - пiдприємцями отриманих доходiв здiйснюється в книгах облiку доходiв i витрат (або книгах облiку доходiв) у порядку, визначеному Податковим кодексом України.".

     3. Пiдпункти 1 та 3 пункту 29 роздiлу III викласти в такiй редакцiї:

     "1) квитанцiя до прибуткового документа банку на внесення готiвки, пiдписана вiдповiдальними особами банку та засвiдчена вiдбитком печатки банку (за потреби);";

     3) третiй примiрник "Копiя супровiдної вiдомостi до сумки з готiвкою", засвiдчений пiдписом та вiдбитком печатки iнкасатора-збирача;".

     4. У роздiлi IV:

     1) у пунктi 39:

     в абзацi четвертому слово "або" замiнити словами "та/або";

     речення перше абзацу п'ятого викласти в такiй редакцiї:

     "Аркушi касової книги нумеруються та прошнуровуються, опечатуються вiдбитком печатки, за наявностi її в установi / на пiдприємствi.";

     2) пiсля пункту 45 доповнити роздiл новим пунктом 451 такого змiсту:

     "451. Керiвник установи/пiдприємства визначає вiдповiдним внутрiшнiм розпорядчим актом перелiк посад та кiлькiсть посадових осiб, уповноважених пiдписувати касовi документи, зазначенi у роздiлах III та IV цього Положення, задля забезпечення оптимального процесу документообiгу та контролю.".

     5. У роздiлi V:

     1) в абзацi третьому пункту 49 слова "Установа/пiдприємство" замiнити словами "Установа / небанкiвська фiнансова установа / пiдприємство";

     2) у пунктi 50:

     речення друге абзацу першого викласти в такiй редакцiї:

     "У розрахунку враховується строк здавання установою, пiдприємством, небанкiвською фiнансовою установою готiвкової виручки (готiвки) для її зарахування на рахунки в банках, визначений договором банкiвського рахунку та не враховується готiвка, унесена через платiжнi пристрої, що належать небанкiвським фiнансовим установам";

     пiсля абзацу першого доповнити пункт новим абзацом другим такого змiсту:

     "Небанкiвськi фiнансовi установи, якi отримали лiцензiю на переказ коштiв у нацiональнiй валютi без вiдкриття рахункiв, та, крiм операцiй з приймання готiвки для подальшого її переказу, здiйснюють видачу переказiв готiвкою, установлюють лiмiт каси з урахуванням особливостей їх дiяльностi та режиму роботи таких установ в сумi, необхiднiй для забезпечення своєчасного та в повному обсязi виконання зобов'язань з виплати сум переказiв за першою вимогою отримувача.".

     У зв'язку з цим абзаци другий, третiй уважати вiдповiдно абзацами третiм, четвертим.

Директор Департаменту грошового обiгу В. Зайвенко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України С. Холод
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.