ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 6 серпня 2019 року N 104


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 6, 7, 15, 25, 44, 45, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Закону України "Про валюту i валютнi операцiї", з метою лiбералiзацiї здiйснення деяких валютних операцiй та вдосконалення валютного нагляду Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Положення про заходи захисту та визначення порядку здiйснення окремих операцiй в iноземнiй валютi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 сiчня 2019 року N 5 (зi змiнами), такi змiни:

     1) пункт 38 роздiлу IV виключити;

     2) у пiдпунктi 2 пункту 71 роздiлу VI:

     в абзацi другому слово "банку)" замiнити словами "банку, або якщо кошти за вiдповiдними операцiями з ОВДП надiйшли iноземному iнвестору з вiдкритого в банку України кореспондентського рахунку iноземного банку-депозитарiю, що має рахунок у цiнних паперах у Нацiональному банку)";

     в абзацi третьому слово "банку)" замiнити словами "банку, або в разi здiйснення вiдповiдних розрахункiв через вiдкритий в банку України кореспондентський рахунок iноземного банку-депозитарiю, що має рахунок у цiнних паперах у Нацiональному банку)";

     в абзацi п'ятому слова "в разi купiвлi-продажу ОВДП, якi розмiщенi на рахунку" замiнити словами "за операцiями з ОВДП, якi облiковуються на рахунку";

     3) друге речення пiдпункту 2 пункту 147 роздiлу XI доповнити словами: ", або в разi переказу коштiв на рахунки iноземних iнвесторiв / нерезидентiв в Українi з вiдкритого в банку України кореспондентського рахунку iноземного банку-депозитарiю, що має рахунок у цiнних паперах у Нацiональному банку".

     2. Унести до Iнструкцiї про порядок валютного нагляду банкiв за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 сiчня 2019 року N 7 (зi змiнами) (далi - Iнструкцiя N 7), такi змiни:

     1) у роздiлi III:

     пiдпункт 2 пункту 9 доповнити словами ", або в порядку, визначеному пунктом 162 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї";

     в абзацi першому пункту 12 роздiлу III слова "надiйти або" замiнити словом "надiйти";

     2) роздiл IV пiсля пункту 16 доповнити двома новими пунктами 161, 162 такого змiсту:

     "161. Банк, що отримав повiдомлення вiд Нацiонального банку засобами електронної пошти Нацiонального банку про змiну обслуговуючого банку в МД за операцiєю з iмпорту товарiв:

     1) не використовує в подальшому з дня отримання такого повiдомлення цю МД (iнформацiю про неї, отриману в реєстрi МД до змiни обслуговуючого банку) для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв;

     2) не пiзнiше п'ятого робочого дня з дня отримання такого повiдомлення надає iншому банку, зазначеному в повiдомленнi, засобами електронної пошти Нацiонального банку iнформацiю про отримання такого повiдомлення, про надходження реєстру МД за цiєю операцiєю резидента з iмпорту товарiв до змiни обслуговуючого банку в МД та обсяги її використання для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв (зазначаються номер i дата реєстру, уся наявна в реєстрi iнформацiя про операцiю резидента, а також вартiсть продукцiї в тiй частинi, що вже використана для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв i надалi не може бути використана банком, якому надається така iнформацiя, для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв).

     Банк, що отримав iнформацiю, зазначену в пiдпунктi 2 пункту 161 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї, має враховувати її в прiоритетному порядку для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв.

     162. Банк, що отримав повiдомлення вiд Нацiонального банку засобами електронної пошти Нацiонального банку про змiну обслуговуючого банку в МД за операцiєю з експорту товарiв, зобов'язаний не пiзнiше п'ятого робочого дня з дня отримання цього повiдомлення завершити здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв за операцiєю резидента з експорту продукцiї.".

     3. Банк, що до дати набрання чинностi цiєю постановою отримав повiдомлення вiд Нацiонального банку засобами електронної пошти Нацiонального банку про змiну обслуговуючого банку в митнiй декларацiї, має вчинити передбаченi в пунктах 161, 162 роздiлу IV Iнструкцiї N 7 дiї не пiзнiше 13 вересня 2019 року включно.

     4. Департаменту вiдкритих ринкiв (Сергiй Пономаренко) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Олега Чурiя.

     6. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова Я. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.