ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 2 сiчня 2019 року N 7


Про затвердження Iнструкцiї про порядок валютного нагляду банкiв за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 6 лютого 2019 року N 35,
вiд 14 травня 2019 року N 67,
вiд 6 серпня 2019 року N 104,
вiд 27 квiтня 2020 року N 57,
вiд 27 серпня 2020 року N 126,
вiд 12 липня 2022 року N 143,
вiд 25 листопада 2022 року N 234

     Вiдповiдно до статей 6, 7, 15, 25, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 12, 13 Закону України "Про валюту i валютнi операцiї", з метою врегулювання порядку здiйснення банками валютного нагляду за дотриманням резидентами встановлених Нацiональним банком України граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок валютного нагляду банкiв за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв (далi - Iнструкцiя), що додається.

     2. Граничнi строки розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, визначенi в пунктi 21 роздiлу II Положення про заходи захисту та визначення порядку здiйснення окремих операцiй в iноземнiй валютi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 сiчня 2019 року N 5 (далi - Положення про заходи захисту), поширюються на незавершенi операцiї резидента з експорту та iмпорту товарiв, за якими до 07 лютого 2019 року не встановлено банком порушення 180-денного строку розрахункiв (або строкiв, визначених у висновках центрального органу виконавчої влади з питань економiчної полiтики, виданих на перевищення встановлених законодавством України строкiв розрахункiв).

     3. Банки за незавершеними до 07 лютого 2019 року операцiями з експорту та iмпорту товарiв здiйснюють валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв, зазначених у пунктi 21 роздiлу II Положення про заходи захисту, вiдповiдно до вимог Iнструкцiї.

     Банки у зв'язку з початком функцiонування реєстру митних декларацiй iз даними про митну декларацiю типу IМ-51 "Переробка на митнiй територiї" у випадку, якщо в реєстрi митних декларацiй немає iнформацiї про iмпортну операцiю резидента, що передбачає помiщення товару в митний режим переробки на митнiй територiї, мають право для завершення здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв використовувати наданi на запит резидента повiдомлення митного органу за пiдписом його керiвника (заступника керiвника) iз засвiдченою в установленому законодавством України порядку копiєю митної декларацiї типу IМ-51 "Переробка на митнiй територiї", оригiнал якої оформлено в перiод з 28 грудня 2018 року до 08 квiтня 2019 року включно.

(пункт 3 доповнено абзацом згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     4. Банки до 06 лютого 2019 року включно в порядку, установленому Iнструкцiєю про порядок здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями, затвердженою постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24 березня 1999 року N 136, зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 28 травня 1999 року за N 338/3631 (зi змiнами) (далi - Iнструкцiя N 136), надсилають всi повiдомлення, передбаченi пунктами 5.1 - 5.8, абзацом першим пункту 5.9 роздiлу 5 Iнструкцiї N 136.

     5. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     6. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Чурiя О. Є.

     7. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування, крiм пунктiв 1 - 3 цiєї постанови, якi набирають чинностi одночасно з уведенням у дiю Закону України "Про валюту i валютнi операцiї".

Голова Я. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
02 сiчня 2019 року N 7

Iнструкцiя про порядок валютного нагляду банкiв за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв

I. Загальнi положення

     1. Ця Iнструкцiя розроблена вiдповiдно до статей 6, 7, 15, 25, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 12, 13 Закону України "Про валюту i валютнi операцiї" та встановлює порядок здiйснення банком валютного нагляду за дотриманням його клiєнтами-резидентами (крiм банкiв) установлених Нацiональним банком України (далi - Нацiональний банк) граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв (далi - граничнi строки розрахункiв) та порядок iнформування банком Нацiонального банку про дотримання клiєнтами-резидентами (крiм банкiв) та банком граничних строкiв розрахункiв.

     2. Вимоги цiєї Iнструкцiї поширюються на операцiї з експорту та iмпорту товарiв, на якi Нацiональним банком встановленi граничнi строки розрахункiв, з урахуванням установлених Нацiональним банком за поданням Кабiнету Мiнiстрiв України виняткiв та (або) особливостей для окремих товарiв, та (або) галузей економiки та мiнiмальних граничних сум операцiй, на якi поширюються встановленi Нацiональним банком граничнi строки розрахункiв.

     3. У цiй Iнструкцiї для цiлей здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв нижченаведенi термiни вживаються в такому значеннi:

     1) валюта платежу - будь-яка валюта, в якiй згiдно з умовами договору здiйснюється оплата товару;

     2) валюта цiни - будь-яка валюта, в якiй згiдно з умовами договору встановлюється цiна товару;

     3) висновок - висновок центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику у сферi економiчного розвитку, виданий на продовження граничних строкiв розрахункiв, установлених Нацiональним банком;

     4) день виникнення порушення - перший день пiсля закiнчення встановленого Нацiональним банком граничного строку розрахункiв за операцiєю з експорту, iмпорту товарiв або строку, установленого вiдповiдно до ранiше виданих за цiєю операцiєю висновкiв;

     5) дроблення операцiї з експорту товару - штучне дiлення поставки товару за операцiєю з експорту товару, що передбачає одночасну наявнiсть таких ознак:

     операцiї з експорту товару здiйснюються одним резидентом;

     операцiї, пов'язанi мiж собою одним контрагентом-нерезидентом та договором (контрактом, угодою, iншим документом, що застосовується в мiжнароднiй практицi та може вважатися договором);

     сума кожної операцiї з експорту товару є меншою, нiж розмiр, передбачений статтею 20 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далi - незначна сума);

(абзац четвертий пiдпункту 5 пункту 3 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.04.2020р. N 57)

     сума операцiй з експорту товару за календарний мiсяць перевищує десятикратний розмiр операцiї на незначну суму;

     6) здiйснення поставки за операцiєю з iмпорту товару - оформлення визначених у цiй Iнструкцiї типiв митних декларацiй (у разi ввезення продукцiї на територiю України, якщо така продукцiя згiдно iз законодавством України пiдлягає митному оформленню) або виконання нерезидентом усiх зобов'язань щодо поставки вiдповiдно до договору (в iнших випадках);

     7) митна декларацiя - митна декларацiя, оформлена в установленому законодавством України порядку (далi - МД);

     8) реєстр МД - електронний реєстр увiзних або вивiзних МД, що подається органом, який здiйснює державну полiтику у сферi державної митної справи.

     Термiн "банк" уживається в значеннi, визначеному Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть".

     Iншi термiни, якi використовуються в цiй Iнструкцiї, уживаються в значеннях вiдповiдно до їх визначень у законодавствi України.

     4. Перевищення граничних строкiв розрахункiв дозволяється на пiдставi висновку.

II. Валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв

     5. Банк згiдно з вимогами цiєї Iнструкцiї здiйснює валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв резидента, якi передбачають розрахунки в грошовiй формi (уключаючи розрахунки резидента з нерезидентом на територiї України), що здiйснюються через цей банк.

     6. Банк згiдно з цiєю Iнструкцiєю здiйснює валютний нагляд за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв за:

     1) операцiєю резидента з експорту товарiв, якщо на дату митного оформлення продукцiї або виконання резидентом робiт, надання послуг, експорту прав iнтелектуальної власностi, iнших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачi), розрахунки за такою операцiєю не завершенi (кошти вiд продажу нерезиденту товару на поточний рахунок резидента не надiйшли або надiйшли не в повному обсязi) або в банку немає iнформацiї про завершення розрахункiв за такою операцiєю;

     2) операцiєю резидента з iмпорту товарiв, якщо на дату оплати резидентом товару [а в разi застосування розрахункiв у формi документарного акредитива - на дату здiйснення банком платежу на користь нерезидента (дату списання коштiв з рахунку банку)] нерезидентом не була здiйснена поставка за операцiєю з iмпорту товару з оформленням типiв МД, зазначених у пiдпунктi 3 пункту 9 роздiлу III цiєї Iнструкцiї, та вiдображенням iнформацiї про таке оформлення у реєстрi МД, або документiв, зазначених у пiдпунктах 3, 4 пункту 9 роздiлу III цiєї Iнструкцiї, або в банку немає iнформацiї про здiйснення поставки за такою операцiєю;

(пiдпункт 2 пункту 6 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     3) iмпортною операцiєю резидента, якщо на дату оплати резидентом продукцiї [а в разi застосування розрахункiв у формi документарного акредитива - на дату здiйснення банком платежу на користь нерезидента (дату списання коштiв з рахунку банку)] iмпортна операцiя без увезення продукцiї на територiю України не була завершена або в банку немає iнформацiї про завершення iмпортної операцiї без увезення продукцiї на територiю України.

(пiдпункт 3 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     Банк перевiряє операцiї, не зазначенi в пiдпунктах 1 - 3 пункту 6 роздiлу II цiєї Iнструкцiї, пiд час настання подiї (переказу резидентом коштiв на користь нерезидента, надходження вiд нерезидента коштiв на користь резидента, отримання реєстру МД за вiдповiдною операцiєю) i надалi банк не здiйснює за ними валютний нагляд щодо дотримання резидентом граничного строку розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв згiдно з вимогами цiєї Iнструкцiї.

     7. Банк розпочинає вiдлiк установлених Нацiональним банком граничних строкiв розрахункiв з дати:

(абзац перший пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     1) оформлення МД типу ЕК-10 "Експорт", ЕК-11 "Реекспорт" на продукцiю, що експортується (якщо продукцiя згiдно iз законодавством України пiдлягає митному оформленню), або пiдписання акта або iншого документа, що засвiдчує поставку нерезиденту товару вiдповiдно до умов експортного договору (якщо товар згiдно iз законодавством України не пiдлягає митному оформленню), - за операцiями з експорту товарiв;

(пiдпункт 1 пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     2) здiйснення платежу (списання коштiв з рахунку клiєнта), а в разi застосування розрахункiв у формi документарного акредитива - здiйснення банком платежу на користь нерезидента (списання коштiв з рахунку банку) - за операцiями з iмпорту товарiв.

(пiдпункт 2 пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     Датою здiйснення платежу на користь нерезидента - постачальника товару вважається дата здiйснення банком платежу на користь нерезидента - постачальника товару, якщо оплата зобов'язань резидента за операцiєю з iмпорту товару здiйснюється за рахунок коштiв, отриманих вiд банку на пiдставi кредитного договору без зарахування цих коштiв на поточний рахунок такого резидента в банку.

     8. Банк для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв самостiйно визначає систему заходiв (уключаючи фiксацiю цих операцiй з дотриманням принципiв актуальностi, достовiрностi та iнформативностi).

III. Завершення банком здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв

     9. Банк завершує здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв:

     1) якщо сума незавершених розрахункiв за операцiєю з експорту, iмпорту товарiв не перевищує незначної суми. У разi здiйснення розрахункiв за експорт, iмпорт товарiв в iноземнiй валютi сума незавершених розрахункiв за операцiєю з експорту, iмпорту товарiв визначається за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на дату останньої подiї за вiдповiдною операцiєю (остання дата платежу / надходження грошових коштiв, дата поставки товару, дата зарахування зустрiчних однорiдних вимог);

     2) у разi експорту товару - пiсля зарахування на поточний рахунок резидента в банку грошових коштiв, що надiйшли вiд нерезидента за товар (уключаючи кошти, переказанi резидентом iз власного рахунку, вiдкритого за кордоном, якщо розрахунки за експорт товару здiйснювалися через рахунок резидента, вiдкритий за кордоном, та резидентом подано документи iноземного банку, якi пiдтверджують зарахування коштiв вiд нерезидента за товар), або вiд банку (резидента або нерезидента) за документарним акредитивом, вiдкритим на користь резидента за операцiєю з експорту товару, або в порядку, визначеному пунктом 162 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї;

(пiдпункт 2 пункту 9 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 14.05.2019р. N 67, вiд 06.08.2019р. N 104, у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.08.2020р. N 126)

     3) у разi iмпорту продукцiї, яка ввозиться в Україну, - пiсля отримання iнформацiї з реєстру МД про здiйснення поставки за iмпортною операцiєю з оформленням МД типу ГМ-40 "Iмпорт", IМ-41 "Реiмпорт", IМ-51 "Переробка на митнiй територiї", IМ-72 "Безмитна торгiвля", IМ-75 "Вiдмова на користь держави", IМ-76 "Знищення або руйнування" (якщо продукцiя згiдно iз законодавством України пiдлягає митному оформленню) або пiсля пред'явлення резидентом документа (крiм МД), який використовується для митного оформлення продукцiї (якщо на продукцiю, що iмпортується, згiдно iз законодавством України не оформляється МД);

     4) у разi iмпорту робiт, послуг, прав iнтелектуальної власностi та iнших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачi), - пiсля пред'явлення резидентом акта, рахунку (iнвойсу) або iншого документа, який згiдно з умовами договору засвiдчує виконання нерезидентом робiт, надання послуг, передавання прав iнтелектуальної власностi та iнших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачi);

     5) у разi iмпорту продукцiї без її увезення на територiю України - пiсля зарахування грошових коштiв вiд нерезидента на поточний рахунок резидента в банку в разi продажу нерезиденту продукцiї в повному обсязi за межами України (уключаючи кошти, переказанi резидентом iз власного рахунку, вiдкритого за кордоном, якщо розрахунки за продаж нерезиденту продукцiї за межами України здiйснювалися через рахунок резидента, вiдкритий за кордоном, та резидентом подано документи iноземного банку, якi пiдтверджують зарахування коштiв вiд нерезидента за продукцiю) або подання документiв, що пiдтверджують використання резидентом продукцiї за межами України на пiдставi договорiв (контрактiв, угод), iнших форм документiв, що застосовуються в мiжнароднiй практицi та можуть уважатися договором;

(пiдпункт 5 пункту 9 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     6) у разi замiни кредитора в зобов'язаннi за операцiєю з експорту товарiв - пiсля зарахування на поточний рахунок резидента - нового кредитора в банку грошових коштiв, що надiйшли вiд нерезидента-боржника за поставлений резидентом - первiсним кредитором товар, та за наявностi документiв про замiну кредитора в зобов'язаннi за операцiєю з експорту товарiв.

     Вимоги пiдпункту 1 пункту 9 роздiлу III цiєї Iнструкцiї не застосовуються до операцiй з експорту, iмпорту товарiв у разi дроблення операцiй з експорту товару або дроблення валютних операцiй.

     10. Банк, крiм пiдстав, передбачених у пунктi 9 роздiлу III цiєї Iнструкцiї, має право завершити здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за наявностi:

     1) повiдомлення iнших банкiв / уповноважених осiб Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб (далi - ФГВФО) на здiйснення тимчасової адмiнiстрацiї / лiквiдаторiв банкiв / юридичних осiб, якi утворилися внаслiдок лiквiдацiї банкiв за рiшенням власникiв, про зарахування грошових коштiв на поточний рахунок резидента, що вiдкритий у цьому банку / банку, що лiквiдовується / банку, що лiквiдований за рiшенням власникiв, що надiйшли вiд нерезидента за товар або як повернення коштiв вiд нерезидента (у повiдомленнi зазначаються вся наявна в реквiзитах платiжної iнструкцiї iнформацiя, номер i дата договору, сума платiжної операцiї - у тiй частинi, у якiй вiдомостi передаються банку);

(пiдпункт 1 пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 25.11.2022р. N 234)

     2) повiдомлення iнших банкiв / лiквiдаторiв банкiв / уповноважених осiб ФГВФО на здiйснення тимчасової адмiнiстрацiї / юридичних осiб, якi утворилися внаслiдок лiквiдацiї банкiв за рiшенням власникiв, про надходження реєстру МД за цiєю операцiєю резидента (у повiдомленнi зазначаються номер i дата реєстру, уся наявна в реєстрi iнформацiя про операцiю резидента, а також вартiсть продукцiї в тiй частинi, у якiй вiдомостi передаються банку);

     3) повiдомлення митного органу, засвiдченого пiдписом його керiвника (заступника керiвника), а також засвiдченої в установленому вiдповiдно до законодавства України порядку копiї ввiзної МД, що отриманi на письмовий запит резидента (для завершення здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв за операцiєю з iмпорту товару в разi змiни умов бартерного договору, що передбачає замiну зобов'язань резидента з постачання товару на зобов'язання щодо оплати товару нерезидентовi повнiстю або частково в грошовiй формi);

     4) документiв, що пiдтверджують поставку продукцiї на користь резидента - реципiєнта (одержувача) мiжнародної технiчної допомоги вiдповiдно до мiжнародних договорiв України;

     5) документiв про припинення зобов'язань за операцiями з експорту, iмпорту товарiв зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог у разi дотримання сукупностi таких умов:

     вимоги випливають iз взаємних зобов'язань мiж резидентом i нерезидентом, якi є контрагентами за цими операцiями;

     вимоги однорiднi; строк виконання за зустрiчними вимогами настав або не встановлений, або визначений моментом пред'явлення вимоги;

     мiж сторонами не було спору щодо характеру зобов'язання, його змiсту, умов виконання.

     У разi запровадження Нацiональним банком заходу захисту у виглядi обов'язкового продажу частини надходжень в iноземнiй валютi банк не має права завершити здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiєю з експорту товарiв на пiдставi документiв про припинення зобов'язань зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог:

     в iноземнiй валютi 1 групи Класифiкатора iноземних валют i банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19 квiтня 2016 року N 269) (зi змiнами) / росiйських рублях (незалежно вiд суми операцiї);

     в iнших валютах (якщо загальна сума зобов'язань, що припиняються зарахуванням у межах одного договору щодо експорту товарiв, перевищує в еквiвалентi 500000 євро за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на дату припинення зобов'язань зарахуванням однорiдних зустрiчних вимог).

     Вимоги абзацiв п'ятого - сьомого пiдпункту 5 пункту 10 роздiлу III цiєї Iнструкцiї не поширюються на випадки завершення здiйснення валютного нагляду в разi припинення зобов'язань зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог за операцiями операторiв телекомунiкацiй з оплати мiжнародних телекомунiкацiйних послуг (мiжнародного роумiнгу та пропуску мiжнародного трафiка);

     6) факту закриття всiх рахункiв клiєнта-резидента в банку разом iз повiдомленням Нацiональному банку згiдно з пiдпунктом 4 пункту 25 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї;

(пiдпункт 6 пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     7) повiдомлення вiд органу валютного нагляду, що здiйснює валютний нагляд за дотриманням резидентами (крiм уповноважених установ) та нерезидентами вимог валютного законодавства, про те, що немає порушень граничних строкiв розрахункiв за операцiєю резидента з експорту, iмпорту товарiв, про яку банком надавалась iнформацiя Нацiональному банку згiдно з пiдпунктом 1 пункту 25 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї.

     11. Повiдомлення, зазначенi в пiдпунктах 1, 2 пункту 10 роздiлу III цiєї Iнструкцiї, надаються на запит резидента або запит банку тiльки тому банку, який зазначений у запитi резидента або якому резидент дозволив здiйснити такий запит:

     1) засобами електронної пошти Нацiонального банку;

     2) фельдзв'язком, спецзв'язком, поштовим зв'язком (у формi рекомендованого або цiнного листа) у разi надання таких повiдомлень уповноваженими особами ФГВФО на здiйснення тимчасової адмiнiстрацiї / лiквiдаторами банкiв, якi не використовують засоби електронної пошти Нацiонального банку, або юридичними особами, якi утворилися внаслiдок лiквiдацiї банкiв за рiшенням власникiв, на паперовому носiї, пiдписанi керiвником та/або уповноваженою особою.

     Банк зобов'язаний пiсля отримання повiдомлення, зазначеного в пiдпунктi 2 пункту 11 роздiлу III цiєї Iнструкцiї, здiйснити перевiрку достовiрностi отриманої iнформацiї, отримати пiдтвердження факту пiдписання цього повiдомлення керiвником та/або уповноваженою особою.

     12. Зменшення суми грошових коштiв, якi мають надiйти на користь резидента вiд нерезидента як оплата за експорт товару або вартостi товарiв, що iмпортуються, допускається за умови, якщо протягом виконання зобов'язань за договором:

(абзац перший пункту 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2019р. N 104)

     1) вiдбувається перегляд цiни товарiв у зв'язку з невiдповiднiстю їх кiлькiсних та/або якiсних характеристик умовам договору - на суму недопоставлених (недоотриманих) та/або неякiсних товарiв. Рiшення про таку невiдповiднiсть приймається Мiжнародним комерцiйним арбiтражним судом чи Морською арбiтражною комiсiєю при Торгово-промисловiй палатi або iншим органом, уповноваженим розглядати спори або засвiдчувати таку невiдповiднiсть згiдно з правилами чи звичаями країни розташування сторони договору або третьої країни вiдповiдно до умов договору;

     2) вiдбувається перегляд цiни товарiв унаслiдок дiй форс-мажорних обставин, що призвели до змiни кiлькiсних та/або якiсних характеристик товару, - на суму недопоставлених (недоотриманих) та/або неякiсних товарiв. Змiна цiни товару має бути пiдтверджена Торгово-промисловою палатою або iншим уповноваженим органом (експертною органiзацiєю) згiдно з правилами чи звичаями країни розташування сторони договору або третьої країни вiдповiдно до умов договору;

     3) товари знищено, конфiсковано, зiпсовано, украдено, загублено - на суму їх вартостi (якщо право власностi на товар вiдповiдно до умов договору належить резидентовi). Наявнiсть таких обставин має бути пiдтверджена органами, уповноваженими здiйснювати таке пiдтвердження згiдно iз законодавством країни, на територiї якої сталися такi подiї;

     4) вiдбувається повне або часткове повернення резиденту товару, що був поставлений нерезиденту за експортним договором, у зв'язку з повним або частковим невиконанням сторонами взаємних зобов'язань за експортним договором - на суму вартостi такого товару, оформленого МД типу IМ-40 "Iмпорт", IМ-41 "Реiмпорт", IМ-51 "Переробка на митнiй територiї", IМ-75 "Вiдмова на користь держави", IМ-76 "Знищення або руйнування" та за наявностi вiдповiдної iнформацiї в реєстрi МД;

     5) вiдбувається повернення сплачених iмпортером коштiв повнiстю або частково - на суму цих коштiв;

     6) здiйснюється оподаткування виконаних резидентами для нерезидентiв робiт (наданих послуг) за межами України - на суму сплачених податкiв. Здiйснення такого оподаткування має бути пiдтверджено поясненнями (iнформацiєю, документами). Банк для цiлей пiдпункту 6 пункту 12 роздiлу III цiєї Iнструкцiї має право також вимагати в резидента пiдтвердження податкового органу країни нерезидента щодо сплати вiдповiдної суми податкiв;

     7) вiдбувається оплата нерезидентом фiзичнiй особi - резиденту, яка перебуває у вiдрядженнi за кордоном з метою виконання зобов'язань за експортним договором резидента - суб'єкта господарської дiяльностi, коштами в готiвковiй iноземнiй валютi експлуатацiйних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортного засобу, який належить резидентовi - сторонi договору (орендується, фрахтується ним) i використовується за кордоном з метою виконання зобов'язань останнього за цим договором, - на суму використаних коштiв. Отримання вiд нерезидента готiвкової iноземної валюти на експлуатацiйнi витрати, пов'язанi з обслуговуванням транспортного засобу резидента за кордоном, та використання цих коштiв на зазначенi цiлi має бути пiдтверджено вiдповiдними документами;

     8) вiдбувається змiна умов експортного договору, за яким банком здiйснюється валютний нагляд, унаслiдок чого виконання нерезидентом зобов'язань за експортним договором резидента здiйснюється шляхом поставки товару, - на суму зобов'язань, якi виконуються шляхом поставки товару. Наявнiсть таких обставин має бути пiдтверджена копiєю документа, згiдно з яким унесенi змiни до вiдповiдного експортного договору.

     13. Банк вiдповiдно до вимог цiєї Iнструкцiї самостiйно приймає рiшення про завершення здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв.

IV. Окремi умови здiйснення банком валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв та надання iнформацiї

     14. Банки здiйснюють валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв на пiдставi оригiналiв вiдповiдних документiв (включаючи електроннi документи) або копiй в електроннiй/паперовiй формi з оригiналiв документiв на паперових носiях iнформацiї.

     Банки для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв мають право в разi переказу резидентом коштiв на користь нерезидента, надходження вiд нерезидента коштiв на користь резидента або якщо резидент зазначений у реєстрi вивiзних МД, вимагати вiд останнього (залежно вiд виду операцiї) оригiнали або копiї договору з нерезидентом, актiв, рахункiв (iнвойсiв) або iнших документiв, що пiдтверджують здiйснення експорту (iмпорту) товарiв та iнших документiв, необхiдних банку для здiйснення валютного нагляду за своєчаснiстю розрахункiв за експорт, iмпорт товарiв його клiєнтiв.

     Банк самостiйно приймає рiшення про необхiднiсть подання резидентами документiв, пов'язаних зi здiйсненням операцiї з експорту, iмпорту товарiв, а також перелiк таких документiв за вiдповiдною операцiєю з експорту/iмпорту товару, для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв.

     Копiї документiв в електроннiй формi створюються резидентом шляхом сканування з оригiналу документа на паперовому носiї iнформацiї та засвiдчуються квалiфiкованим електронним пiдписом/удосконаленим електронним пiдписом цього резидента (для юридичних осiб - пiдписом уповноваженої особи) вiдповiдно до Закону України "Про електроннi довiрчi послуги" (далi - електронна копiя документа). Електроннi копiї документiв можуть подаватися засобами програмно-технiчного комплексу "клiєнт-банк", "клiєнт-Iнтернет-банк" або iншими програмно-технiчними комплексами, що використовуються банком, та повиннi залишатися в банку на зберiганнi. Копiї документiв у паперовiй формi мають бути засвiдченi пiдписом резидента (для юридичних осiб - пiдписом уповноваженої особи) i залишаються в банку на зберiганнi.

(абзац четвертий пункту 14 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2022р. N 143)

     15. Банк вимагає письмове пояснення вiд резидента або нерезидента-контрагента, якщо в платiжнiй iнструкцiї банку-нерезидента немає (або неправильно зазначенi номер та/або дата) посилання на договiр, контракт, угоду, iнший документ, що застосовується в мiжнароднiй практицi та може вважатися договором.

(пункт 15 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 25.11.2022р. N 234)

     16. Банк здiйснює валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiєю з експорту товарiв за кожним фактом здiйснення поставки товару, а за операцiєю з iмпорту товарiв - окремо за кожним фактом здiйснення платежу, якщо договiр передбачає поставку товару, здiйснення платежу в кiлька етапiв.

     161. Банк, що отримав повiдомлення вiд Нацiонального банку засобами електронної пошти Нацiонального банку про змiну обслуговуючого банку в МД за операцiєю з iмпорту товарiв:

     1) не використовує в подальшому з дня отримання такого повiдомлення цю МД (iнформацiю про неї, отриману в реєстрi МД до змiни обслуговуючого банку) для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв;

     2) не пiзнiше п'ятого робочого дня з дня отримання такого повiдомлення надає iншому банку, зазначеному в повiдомленнi, засобами електронної пошти Нацiонального банку iнформацiю про отримання такого повiдомлення, про надходження реєстру МД за цiєю операцiєю резидента з iмпорту товарiв до змiни обслуговуючого банку в МД та обсяги її використання для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв (зазначаються номер i дата реєстру, уся наявна в реєстрi iнформацiя про операцiю резидента, а також вартiсть продукцiї в тiй частинi, що вже використана для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв i надалi не може бути використана банком, якому надається така iнформацiя, для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв).

     Банк, що отримав iнформацiю, зазначену в пiдпунктi 2 пункту 161 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї, має враховувати її в прiоритетному порядку для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв.

(роздiл IV доповнено пунктом 161 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2019р. N 104)

     162. Банк, що отримав повiдомлення вiд Нацiонального банку засобами електронної пошти Нацiонального банку про змiну обслуговуючого банку в МД за операцiєю з експорту товарiв, зобов'язаний не пiзнiше п'ятого робочого дня з дня отримання цього повiдомлення завершити здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв за операцiєю резидента з експорту продукцiї.

(роздiл IV доповнено пунктом 162 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2019р. N 104)

     17. Банк з метою здiйснення валютного нагляду за повнотою розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв використовує передбаченi в договорi умови перерахування валюти цiни у валюту платежу, якщо згiдно з умовами договору валюта платежу вiдрiзняється вiд валюти цiни.

     Норма, зазначена в абзацi першому пункту 17 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї, не застосовується, якщо в банку є пiдстави вважати, що операцiя з експорту, iмпорту товарiв може бути пов'язана з уникненням та/або невиконанням вимог, передбачених законодавством України, та призводить / може призвести до неотримання/недоотримання грошових коштiв/товару резидентом.

     Якщо в договорi немає умов, якi дають змогу однозначно визначити курс (крос-курс), за яким здiйснюється перерахування, та/або у випадках, визначених в абзацi другому пункту 17 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї, банк для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв використовує офiцiйний курс гривнi до iноземних валют, установлений Нацiональним банком на дату платежу.

     18. Банк з метою здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв, якщо товар згiдно iз законодавством України не пiдлягає митному оформленню та за наявностi кiлькох документiв з рiзними датами пiдписання, використовує той iз документiв, який пiдтверджує фактичне виконання всiх зобов'язань щодо поставки товару згiдно з усiма умовами, передбаченими договором, i який оформлений ранiше.

     19. Валютний нагляд за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв за операцiєю резидента з експорту продукцiї здiйснює лише банк, до якого надiйшов реєстр МД, що мiстить iнформацiю про цю операцiю.

     Грошовi кошти вiд експорту товарiв мають бути зарахованi на вiдкритий у банку поточний рахунок резидента не пiзнiше граничних строкiв розрахункiв.

     20. Банк не здiйснює валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв за операцiєю з експорту продукцiї, якщо резидент експортує продукцiю без її вивезення з митної територiї України.

(пункт 20 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     21. Банк, через який проводилась оплата iмпорту без увезення продукцiї на територiю України, здiйснює валютний нагляд за операцiєю з експорту продукцiї, за якою продукцiя, що була придбана резидентом за вiдповiдним iмпортним договором, перепродається нерезидентовi.

(пункт 21 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     22. Банк, який надав кредит (незалежно вiд того, чи вiдкритий у цьому банку поточний рахунок резидента), здiйснює валютний нагляд за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв за iмпортною операцiєю, якщо оплата товару, що iмпортується, проводиться за рахунок коштiв, отриманих на пiдставi кредитного договору без зарахування цих коштiв на поточний рахунок резидента.

     23. Банк, який за дорученням резидента купив iноземну валюту i здiйснив її переказ за призначенням, здiйснює валютний нагляд за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв за операцiєю з iмпорту товарiв, якщо оплата товару, що iмпортується, проводиться за рахунок iноземної валюти, купленої за власну iноземну валюту резидента на мiжнародному ринку без промiжного зарахування цих коштiв на поточний рахунок цього резидента, вiдкритий у банку.

     24. Банк повинен подати клiєнту належним чином оформлене письмове повiдомлення про списання коштiв з рахунку банку на користь нерезидента в разi здiйснення платежу на користь нерезидента за документарним акредитивом. Таке повiдомлення має мiстити найменування нерезидента i банку нерезидента, номер договору та номер акредитива, валюту платежу i суму списаних коштiв, дату списання коштiв з рахунку банку.

     25. Банк вiдповiдно до Правил органiзацiї статистичної звiтностi, що подається до Нацiонального банку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 13 листопада 2018 року N 120, надає Нацiональному банку iнформацiю про:

     1) виявленi факти ненадходження в установленi Нацiональним банком граничнi строки розрахункiв або строки, визначенi у висновках, грошових коштiв, товарiв (або незавершення у граничнi строки розрахункiв iмпортних операцiй резидентiв без увезення продукцiї на територiю України), уключаючи такi факти за власними операцiями банку;

(пiдпункт 1 пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     2) неподання резидентом банку документiв, потрiбних для здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строкiв розрахункiв, до дня подання звiтностi Нацiональному банку;

     3) змiну умов договору, унаслiдок чого виконання нерезидентом зобов'язань за операцiєю з експорту товару повнiстю або частково здiйснюється шляхом поставки товару;

     4) незавершенi операцiї резидента з експорту, iмпорту товару, за якими банк здiйснював валютний нагляд щодо дотримання резидентом граничних строкiв розрахункiв, у разi закриття всiх рахункiв клiєнта. Вимоги пiдпункту 4 пункту 25 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї не поширюються на випадки:

     закриття рахунку резидента пiд час злиття, приєднання або перетворення банку, за умови одночасного вiдкриття цьому резиденту рахунку в банку-правонаступнику та подальшого здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв банком-правонаступником;

     змiни рахунку резидента в разi його реорганiзацiї, за умови визначення правонаступника резидента та подальшого здiйснення банком валютного нагляду за дотриманням резидентом-правонаступником граничних строкiв розрахункiв;

     змiни рахунку резидента (вiдкриття резиденту нового рахунку i закриття ранiше вiдкритого рахунку не за його iнiцiативи) та подальшого здiйснення банком валютного нагляду за дотриманням цим резидентом граничних строкiв розрахункiв;

(пiдпункт 4 пункту 25 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.02.2019р. N 35)

     5) факт завершення здiйснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строкiв розрахункiв на пiдставi документiв про припинення зобов'язань за операцiєю з експорту, iмпорту товарiв шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог;

     6) надходження реєстру вивiзних МД за операцiєю резидента, який не є клiєнтом банку. Банк не здiйснює валютного нагляду за такою операцiєю на предмет дотримання резидентом граничного строку розрахунку;

     7) прийняття до розгляду судом, мiжнародним комерцiйним арбiтражем позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованостi, що виникла внаслiдок недотримання нерезидентом строку, передбаченого зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), або прийняття до провадження уповноваженим органом вiдповiдної країни документа про стягнення такої заборгованостi з боржника-нерезидента на користь резидента в позасудовому (досудовому) примусовому порядку;

     8) виникнення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) за операцiєю резидента з експорту, iмпорту товарiв.

(пункт 25 доповнено пiдпунктом 8 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2022р. N 143)

     26. Банки несуть вiдповiдальнiсть за порушення вимог цiєї Iнструкцiї згiдно iз законодавством України.

Директор Департаменту вiдкритих ринкiв С. Пономаренко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України О. Чурiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.