ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 24 грудня 2019 року N 157


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56, 58 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 35, 66, 67 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою вдосконалення регулювання дiяльностi банкiв України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 серпня 2001 року N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 вересня 2001 року за N 841/6032 (зi змiнами) (далi - Iнструкцiя N 368), такi змiни:

     1) у пунктi 1.2 глави 1 роздiлу IV:

     абзац четвертий пiсля слова "металами" доповнити словами та цифрами", мiнiмальний розмiр операцiйного ризику, помножений на коефiцiєнт 10,";

     пункт доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Мiнiмальний розмiр операцiйного ризику розраховується вiдповiдно до нормативно-правового акта Нацiонального банку щодо порядку визначення мiнiмального розмiру операцiйного ризику.";

     2) у пiдпунктi 1 пункту 2.5 глави 2 роздiлу VI:

     у першому реченнi абзацу сьомого слово "п'ятому" замiнити словом "шостому";

     в абзацi дев'ятому слова "гарантiй та" замiнити словами "гарантiй або";

     3) в абзацi другому пункту 1.8 глави 1 роздiлу VII слова "уповноваженою посадовою особою Нацiонального банку" замiнити словами "Комiтетом з питань нагляду";

     4) пункт 2 роздiлу X викласти в такiй редакцiї:

     "2. Системно важливий банк зобов'язаний дотримуватися спецiального значення нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не бiльше нiж 20 вiдсоткiв.

     Спецiальне значення нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) не поширюється на активнi операцiї, що здiйсненi банком за договорами, що укладенi до дня набуття ним статусу системно важливого, у разi дотримання значення нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не бiльше нiж 25 вiдсоткiв та за умови, що пiсля дня набуття банком статусу системно важливого до таких договорiв не вносилися змiни щодо:

     1) збiльшення суми та/або строку користування активом, крiм змiн, внесених у рамках процедури фiнансової реструктуризацiї (комплекс заходiв iз реструктуризацiї заборгованостi боржника пiд час процедури добровiльної фiнансової реструктуризацiї або процедури досудової санацiї, що здiйснюються на умовах та в порядку, установлених законодавством України та/або мiжнародною практикою). Продовження строку дiї окремого траншу в рамках вiдкритої банком боржнику кредитної лiнiї не є внесенням змiн до умов договору щодо збiльшення строку користування активом;

     2) змiни умови зобов'язання з кредитування з вiдкличної на безвiдкличну.

     Вимоги абзацiв другого - четвертого пункту 2 роздiлу X цiєї Iнструкцiї не поширюються на активнi операцiї, здiйсненi з дня, наступного за днем набуття банком статусу системно важливого, на виконання вiдкличних зобов'язань з кредитування за договорами, за якими визначено безумовне право банку в односторонньому порядку вiдмовитися вiд подальшого виконання взятих на себе зобов'язань.

     Системно важливий банк, що набув статусу спецiалiзованого банку, дотримується значень нормативiв, установлених для спецiалiзованих банкiв.".

     2. Абзац перший пункту 2 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 21 травня 2019 року N 71 "Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi" пiсля слова "дотримання" доповнити словами та цифрами "вимог, визначених главою 5 роздiлу VI Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 серпня 2001 року N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 вересня 2001 року за N 841/6032 (зi змiнами), та".

     3. Банки розраховують нормативи достатностi (адекватностi) регулятивного капiталу (Н2) та достатностi основного капiталу (Н3), установленi Iнструкцiєю N 368, з урахуванням мiнiмального розмiру операцiйного ризику, починаючи зi звiтної дати станом на 01 сiчня 2022 року.

     4. Департамент методологiї (Наталiя Iваненко) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на першого заступника Голови Нацiонального банку України Катерину Рожкову.

     6. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова Я. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.