ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 5 березня 2020 року N 25


Про внесення змiн до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56, 58 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 30, 66, 67 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою вдосконалення регулювання дiяльностi банкiв України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 серпня 2001 року N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 вересня 2001 року за N 841/6032 (зi змiнами), такi змiни:

     1) пiдпункт "б" пункту 1.4 глави 1 роздiлу II викласти в такiй редакцiї:

     "б) результат поточного та звiтного року (прибуток), зменшений на суму:

     нарахованих доходiв, неотриманих понад 30 днiв iз дати їх нарахування, строк сплати яких не минув (крiм доходiв за цiнними паперами, вiднесеними до I групи активiв зi ступенем ризику 0 вiдсоткiв згiдно з вимогами пiдпункту "а" пункту 1.3 глави 1 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї, та доходiв за фiнансовими активами, на розмiр балансової вартостi яких зменшується розмiр регулятивного капiталу вiдповiдно до вимог пункту 1.8 глави 1 роздiлу II цiєї Iнструкцiї), зменшених на суму сформованих резервiв, уцiнки фiнансових активiв, якi облiковуються за справедливою вартiстю з визнанням переоцiнки через прибутки/збитки, очiкуваних кредитних збиткiв, вiдображених за рахунками дисконтiв, та збiльшених на суму дооцiнки фiнансових активiв, якi облiковуються за справедливою вартiстю з визнанням переоцiнки через прибутки/збитки, у частинi, що належить до таких нарахованих доходiв. Нарахованi доходи за борговими цiнними паперами, емiтованими в iноземнiй валютi центральними органами виконавчої влади України, неотриманi понад 30 днiв iз дати їх нарахування, строк сплати яких не минув, уключаються до таких нарахованих доходiв iз застосуванням коефiцiєнтiв:

     до 31 березня 2021 року - 0;

     з 31 березня 2021 року - 0,2;

     з 30 червня 2021 року - 0,5;

     з 31 грудня 2021 року - 1;

     нарахованих доходiв, строк сплати яких згiдно з договором минув, зменшених на суму сформованих резервiв, уцiнки фiнансових активiв, якi облiковуються за справедливою вартiстю з визнанням переоцiнки через прибутки/збитки, очiкуваних кредитних збиткiв, вiдображених за рахунками дисконтiв, та збiльшених на суму дооцiнки фiнансових активiв, якi облiковуються за справедливою вартiстю з визнанням переоцiнки через прибутки/збитки, у частинi, що належить до таких нарахованих доходiв.

     Якщо прибуток поточного та звiтного року менше загальної суми коригування, то на суму такої рiзницi зменшується розмiр основного капiталу банку.

     Прибутки та збитки вiд операцiй з акцiонерами, отриманi до 04 червня 2016 року, уключаються до регулятивного капiталу банку в складi результату поточного та звiтного рокiв;";

     2) в абзацах другому - п'ятому пункту 1.4 глави 1 роздiлу IV цифри "2020" замiнити цифрами "2021".

     2. Департаменту методологiї регулювання дiяльностi банкiв (Наталiя Iваненко) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на першого заступника Голови Нацiонального банку України Катерину Рожкову.

     4. Постанова набирає чинностi з 29 березня 2020 року.

Голова Я. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.