Документ скасований: Постанова НБУ № 106 від 27.05.2022

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 24 квiтня 2020 року N 56


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 40, 41, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", з метою приведення порядку здiйснення безготiвкових розрахункiв у нацiональнiй валютi у вiдповiднiсть до вимог законодавства України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 21 сiчня 2004 року N 22, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29 березня 2004 року за N 377/8976 (зi змiнами) (далi - Змiни до Iнструкцiї), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку (Олексiй Шабан) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Сергiя Холода.

     4. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування, крiм пункту 1, пiдпункту 1 пункту 2 та пункту 6 Змiн до Iнструкцiї, якi набирають чинностi 01 сiчня 2021 року.

Голова Я. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
24 квiтня 2020 року N 56

Змiни до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi

     1. У главi 1:

     1) пункт 1.4 пiсля абзацу сорок четвертого доповнити новим абзацом сорок п'ятим такого змiсту:

     "супровiдна вiдомiсть - супровiдний документ, що подається платником пiд час здiйснення переказу заробiтної плати, який мiстить перелiк обов'язкових реквiзитiв та загальну суму переказу, зазначену в платiжному дорученнi (далi - вiдомiсть);";

     2) пункт 1.21 викласти в такiй редакцiї:

     "1.21. Платник, якщо це передбачено договором мiж банком i платником, має право перерахувати кошти на рахунок банку для подальшого їх переказу цим банком на рахунки отримувачiв, якi вiдкритi в цьому банку або в iнших банках. Банк iнiцiює переказ цих коштiв на пiдставi меморiального ордера.

     Платник у разi перерахування коштiв для виплати заробiтної плати бiльше нiж одному працiвниковi разом iз платiжним дорученням подає вiдомiсть, яка має мiстити такi обов'язковi реквiзити:

     номер рахунку отримувача;

     код отримувача;

     сума платежу;

     пiдписи платника;

     призначення платежу.

     Обов'язковi реквiзити вiдомостi заповнюються згiдно з вимогами, викладеними в додатку 9 до цiєї Iнструкцiї.".

     2. У главi 2:

     1) у другому реченнi пункту 2.1 слова "та їх реєстрiв" замiнити словами ", їх реєстрiв та вiдомостi";

     2) у пунктi 2.17 цифри "10" замiнити цифрами "15";

     3) пункт 2.27 викласти в такiй редакцiї:

     "2.27. У разi порушення судом провадження у справi про банкрутство:

     банк повертає без виконання судовi рiшення/постанови державного/приватного виконавця про арешт коштiв на рахунках платника, крiм судових рiшень господарського суду в межах провадження у справi про банкрутство, якi надходитимуть до банку пiсля отримання ним ухвали суду про вiдкриття провадження у справi про банкрутство, яка надiйшла вiд суду;

     на час уведення мораторiю на задоволення вимог кредиторiв вiдповiдно до Кодексу України з процедур банкрутства банк повертає без виконання платiжнi вимоги на примусове списання коштiв з рахункiв платника / iнкасовi доручення (розпорядження) (у порядку, установленому в пунктi 2.18 глави 2 та пунктi 11.11 глави 11 цiєї Iнструкцiї), крiм платiжних вимог на примусове списання коштiв, на якi згiдно iз Кодексом України з процедур банкрутства не поширюється дiя мораторiю.";

     4) в абзацi першому пункту 2.28 слова "Закону України "Про вiдновлення платоспроможностi боржника або визнання його банкрутом" замiнити словами "Кодексу України з процедур банкрутства".

     3. Абзац третiй пункту 3.9 глави 3 пiсля слiв "про його перерахування" доповнити словами "або належним чином оформлена паперова копiя електронного розрахункового документа".

     4. Пункт 9.1 глави 9 пiсля слова "знищення," доповнити словами "замороження активiв, що пов'язанi з тероризмом та його фiнансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фiнансуванням,".

     5. У пунктi 10.13 глави 10 слова та цифри "статтею 10", "статтю 10" замiнити вiдповiдно словами та цифрами "статтею 15", "статтю 15".

     6. У назвi та абзацi першому додатка 9 слова "та їх реєстрiв" замiнити словами ", їх реєстрiв та вiдомостi".

Директор Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку О. Шабан
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України С. Холод
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.