МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

09.06.2020 N 281


Про затвердження Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами та Змiн до деяких нормативно-правових актiв Мiнiстерства фiнансiв України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 червня 2020 р. за N 549/34832


     Вiдповiдно до частини першої статтi 397 Митного кодексу України, Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 375, з метою визначення єдиного порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi, взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, наказую:

     1. Затвердити Порядок застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами, що додається.

     2. Затвердити Змiни до деяких нормативно-правових актiв Мiнiстерства фiнансiв України, що додаються.

     3. У заголовку та пунктах 1, 3 наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 15 червня 2012 року N 731 "Про затвердження Порядку вiдшкодування витрат за зберiгання товарiв та транспортних засобiв на складах митниць ДФС, Порядку обчислення сум витрат у справах про порушення митних правил та їх вiдшкодування та Розмiрiв вiдшкодувань за зберiгання на складах митниць ДФС товарiв i транспортних засобiв", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09 липня 2012 року за N 1140/21452 (iз змiнами), слово та абревiатуру "митниць ДФС" замiнити словами "митних органiв".

     4. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 травня 2012 року N 647 "Про затвердження Порядку взаємодiї пiдроздiлiв митницi при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 22 червня 2012 року за N 1033/21345.

     5. Державнiй митнiй службi України забезпечити до 01 липня 2020 року створення та доопрацювання вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексiв для реалiзацiї положень цього наказу.

     6. Департаменту митної полiтики Мiнiстерства фiнансiв України в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     7. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     8. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою та покладаю на тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної митної служби України Муратова I. М.

Мiнiстр С. Марченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
09 червня 2020 року N 281

Порядок
застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок встановлює єдиний пiдхiд та правила застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi (далi - ПIВ), передбачених статтями 399, 400, 401 - 402 Митного кодексу України (далi - Кодекс), взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами щодо практичної реалiзацiї глави 57 Кодексу.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у таких значеннях:

     данi митного реєстру - iнформацiя, внесена до програмно-iнформацiйного комплексу "Митний реєстр об'єктiв права iнтелектуальної власностi" Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби (далi - ЄАIС), за результатами реєстрацiї об'єкта ПIВ у митному реєстрi об'єктiв ПIВ, якi охороняються вiдповiдно до закону (далi - митний реєстр);

     заява про реєстрацiю об'єкта ПIВ у митному реєстрi - заява про сприяння захисту належних правовласнику майнових прав на об'єкт ПIВ, яка подається вiдповiдно до статтi 398 Кодексу з метою реєстрацiї такого об'єкта у митному реєстрi;

     заява, яка подається вiдповiдно до статтi 400 Кодексу, - заява про сприяння захисту належних правовласнику майнових прав на об'єкт ПIВ, яка подається пiсля призупинення митного оформлення товарiв за iнiцiативою митного органу вiдповiдно до статтi 400 Кодексу;

     заходи сприяння - передбаченi частиною першою статтi 397 Кодексу заходи щодо сприяння захисту ПIВ, якi застосовуються до товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ;

     пред'явленi товари - товари, пред'явленi до митного контролю та митного оформлення;

     призупинення митного оформлення товарiв - призупинення виконання митних формальностей пiд час здiйснення митного оформлення товарiв iз застосуванням митної декларацiї або призупинення виконання митних формальностей, якi здiйснюються щодо товарiв без подання митної декларацiї, яке здiйснюється на пiдставi рiшення про призупинення митного оформлення товарiв;

     рiшення про призупинення митного оформлення товарiв - документ за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку, який приймається у разi призупинення митного оформлення товарiв вiдповiдно до статей 399, 400 та 4011 Кодексу (далi - Рiшення);

     СП - спецiалiзований структурний пiдроздiл митного органу, на який згiдно з положенням покладено функцiю органiзацiї застосування заходiв сприяння.

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються у значеннi, наведеному у Кодексi та iнших нормативно-правових актах.

     Органiзацiя роботи з документами здiйснюється з дотриманням вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 сiчня 2018 року N 55 "Деякi питання документування управлiнської дiяльностi".

     3. Дiя цього Порядку поширюється на товари, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та у разi якщо такi товари:

     1) перемiщуються громадянами на митну територiю України або за її межi;

     2) ввозяться пiдприємствами на митну територiю України (у тому числi з метою транзиту) або вивозяться за межi митної територiї України;

     3) помiщуються пiдприємствами або громадянами в митнi режими iмпорту, реiмпорту, експорту, реекспорту, тимчасового ввезення, тимчасового вивезення, митного складу, вiльної митної зони, переробки на митнiй територiї, переробки за межами митної територiї.

     Такi товари можуть перемiщуватися будь-яким видом транспорту (крiм трубопровiдного та лiнiй електропередачi) у вантажних вiдправленнях, супроводжуваному та несупроводжуваному багажi, ручнiй поклажi, мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях.

     4. Заходи сприяння не застосовуються до:

     1) оригiнальних товарiв, тобто товарiв, виготовлених за згодою правовласника, або товарiв, виготовлених особою, належним чином уповноваженою правовласником на виробництво певної кiлькостi товарiв, у тому числi у кiлькостi, що перевищує обумовлену мiж цiєю особою i правовласником;

     2) особистих речей;

     3) товарiв, що ввозяться громадянами на митну територiю України у ручнiй поклажi та/або у супроводжуваному багажi для власного використання i не призначенi для виробничої чи iншої пiдприємницької дiяльностi, сумарна фактурна вартiсть та/або вага яких не перевищує обмежень, встановлених частиною першою статтi 374 Кодексу.

     5. Митний контроль та митне оформлення товарiв, що мiстять об'єкт ПIВ та ввозяться на митну територiю України або вивозяться з митної територiї України, здiйснюються в порядку, встановленому законодавством, з урахуванням особливостей, визначених цим Порядком.

     6. До товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ та не пiдпадають пiд випадки, передбаченi пунктом 4 цього роздiлу, митнi органи застосовують заходи сприяння, у тому числi шляхом взаємодiї з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами.

     7. Митнi органи застосовують заходи сприяння до товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, пiд час їх митного контролю та митного оформлення, у тому числi пiд час виконання митних формальностей без подання митної декларацiї.

     8. Митнi органи застосовують заходи сприяння до товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, на тому етапi виконання митних формальностей, на якому було виявлено i зафiксовано ознаки порушення ПIВ (пiд час виконання митних формальностей без подання митної декларацiї).

     Пiд час виконання митних формальностей з поданням митної декларацiї митнi органи застосовують заходи сприяння до товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, вiдповiдно до Порядку виконання митних формальностей при здiйсненнi митного оформлення товарiв iз застосуванням митної декларацiї на бланку єдиного адмiнiстративного документа, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 травня 2012 року N 631, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10 серпня 2012 року за N 1360/21672 (iз змiнами).

     9. Для визначення форм та обсягiв митного контролю з метою виявлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, митнi органи застосовують систему управлiння ризиками у порядку, визначеному законодавством.

     10. Виявлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, здiйснює митний орган:

     1) шляхом зiставлення iнформацiї про пред'явленi товари з даними митного реєстру про ознаки:

     товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, контрафактних, пiратських товарiв;

     оригiнальних товарiв;

     2) шляхом взаємодiї з правовласником у разi застосування заходiв сприяння вiдповiдно до статтi 400 Кодексу;

     3) шляхом використання додаткових iнформацiйних ресурсiв у межах, що не суперечать законодавству.

     11. Ознаки оригiнальних товарiв, внесенi до митного реєстру, митнi органи використовують для зiставлення з iнформацiєю про пред'явленi товари з метою виявлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та незастосування заходiв сприяння до оригiнальних товарiв.

     12. Митнi органи iдентифiкують пред'явленi товари як оригiнальнi, та заходи сприяння до таких товарiв не застосовуються у разi, якщо:

     1) їх перемiщення через митний кордон України здiйснює особа, визначена правовласником як учасник зовнiшньоекономiчної дiяльностi, який здiйснює операцiї з оригiнальними товарами, вiдповiдно до даних митного реєстру;

     2) до митного реєстру внесена iнформацiя або правовласник письмово повiдомив митний орган про те, що товари, якi заплановано до перемiщення або перемiщуються через митний кордон України, є оригiнальними товарами, та така iнформацiя дозволяє митному органу iдентифiкувати такi товари пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення.

     13. У разi якщо пред'явленi товари не iдентифiкованi як оригiнальнi товари вiдповiдно до пункту 12 цього роздiлу, митнi органи iдентифiкують такi товари як товари, що пiдозрюються в порушеннi ПIВ, у разi, якщо вiдповiдно до даних митного реєстру:

     1) їх перемiщення через митний кордон України здiйснює особа, визначена правовласником як учасник зовнiшньоекономiчної дiяльностi, який здiйснює операцiї з товарами, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, або

     2) виробник таких товарiв визначений правовласником як виробник товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, або

     3) їх характернi (типовi) ознаки та/або їх пакування вiдповiдають даним митного реєстру щодо характерних (типових) ознак та/або пакування товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, або

     4) виробник таких товарiв не визначений правовласником як виробник оригiнальних товарiв, або

     5) їх характернi (типовi) ознаки та/або їх пакування не вiдповiдають даним митного реєстру щодо характерних (типових) ознак та/або пакування оригiнальних товарiв.

     14. Крiм випадкiв, передбачених пунктом 13 цього роздiлу, митнi органи iдентифiкують пред'явленi товари як такi, що пiдозрюються в порушеннi ПIВ, за наявностi у них пiдозри, що внаслiдок перемiщення через митний кордон України товарiв, щодо яких правовласник не подав заяви про реєстрацiю об'єкта ПIВ у митному реєстрi, можуть бути порушенi ПIВ та за умови, що такi товари не є швидкопсувними та наявнi вiдомостi про правовласника.

     15. Заходи сприяння до товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, застосовує:

     1) митний орган, що здiйснює митне оформлення за митною декларацiєю пiд час помiщення товарiв у митнi режими iмпорту, реiмпорту, експорту, реекспорту, тимчасового ввезення, тимчасового вивезення, митного складу, вiльної митної зони, переробки на митнiй територiї, переробки за межами митної територiї;

     2) митний орган, що здiйснює митнi формальностi щодо товарiв, митнi формальностi щодо яких здiйснюються без подання митної декларацiї;

     3) митний орган вiдправлення, що здiйснює митнi формальностi щодо товарiв пiд час їх ввезення на митну територiю України за попередньою чи перiодичною митною декларацiєю для доставки таких товарiв до митного органу призначення.

     16. У разi прийняття Рiшення щодо частини товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ та входять до однiєї партiї разом iз товарами, що не пiдозрюються у порушеннi ПIВ, митний орган зобов'язаний забезпечити щодо товарiв, що не пiдозрюються у порушеннi ПIВ, можливiсть для завершення їх митного оформлення в обраний митний режим або завершення виконання митних формальностей без подання митної декларацiї.

     17. Пiсля забезпечення в установленому порядку зберiгання товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та митне оформлення яких призупинено, митнi формальностi щодо частини партiї товарiв, що не пiдозрюються у порушеннi ПIВ, здiйснюються шляхом подання нової митної декларацiї або завершення виконання митних формальностей без подання митної декларацiї.

     18. Iнформацiя про об'єкти ПIВ, зареєстрованi в митному реєстрi, доводиться до митних органiв через ЄАIС.

     19. Для забезпечення iдентифiкацiї товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, митнi органи можуть використовувати додатковi iнформацiйнi ресурси в межах, що не суперечать законодавству.

     20. З метою пiдтвердження наявностi у пред'явлених товарах ознак товарiв, що пiдозрюються в порушеннi ПIВ, та/або вiдсутностi ознак оригiнальних товарiв можуть залучатися спецiалiсти та експерти вiдповiдно до статтi 327 Кодексу.

     21. Iдентифiкацiя наявностi у пред'явлених товарах об'єкта ПIВ, зареєстрованого у митному реєстрi, здiйснюється шляхом перевiрки даних митної декларацiї, доданих до неї документiв або товаросупровiдних документiв та/або пiд час проведення митного огляду таких товарiв, у тому числi за допомогою:

     перевiрки вiдповiдностi кодiв товарiв згiдно з УКТ ЗЕД, їх опису та iнших даних про пред'явленi товари даним митного реєстру;

     використання запропонованих правовласником методiв iдентифiкацiї наявностi об'єкта ПIВ у товарах.

     22. Для цiлей iдентифiкацiї наявностi у пред'явлених товарах об'єкта ПIВ декларант та правовласник мають право надавати митному органу додатковi вiдомостi про товари, щодо яких здiйснюється така iдентифiкацiя.

     23. У разi якщо за результатами iдентифiкацiї наявностi у пред'явлених товарах об'єкта ПIВ, зареєстрованого у митному реєстрi, встановлено, що пред'явленi товари не мiстять такого об'єкта ПIВ, за вiдсутностi пiдстав для застосування заходiв сприяння вiдповiдно до статтi 400 Кодексу товари не вважаються такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ.

     24. Посадовi особи СП:

     забезпечують взаємодiю митного органу з правовласниками, декларантами, власниками товарiв та iншими заiнтересованими особами пiд час застосування заходiв сприяння та iнших дiй, передбачених законодавством, з метою сприяння захисту ПIВ;

     надають iнформацiйну та методологiчну допомогу пiд час здiйснення посадовими особами митного органу iдентифiкацiї наявностi у пред'явлених товарах об'єкта ПIВ, встановлення наявностi ознак товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та/або вiдсутностi ознак оригiнальних товарiв;

     здiйснюють монiторинг митного оформлення товарiв, за результатами якого можуть iнiцiювати та особисто брати участь у здiйсненнi митного огляду та переогляду товарiв;

     забезпечують збiр, оброблення, узагальнення та аналiз iнформацiї з питань, пов'язаних зi сприянням захисту ПIВ, у тому числi з метою подальшого iнформування посадових осiб митного органу, iнших митних органiв та Держмитслужби;

     забезпечують внесення iнформацiї щодо призупинення митного оформлення товарiв вiдповiдно до статей 399, 400 та 4011 Кодексу, у тому числi початок такого призупинення та його результат, до програмно-iнформацiйного комплексу "Призупинення митного оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ" ЄАIС;

     виконують митнi формальностi у випадках, передбачених законодавством.

     25. Поза робочим часом СП посадова особа пiдроздiлу митного оформлення (далi - ПМО) не здiйснює повiдомлення СП вiдповiдно до пункту 5 роздiлу II, пункту 2 роздiлу V цього Порядку та не направляє запитiв, передбачених пунктом 7 роздiлу II, пунктом 5 роздiлу III цього Порядку.

     Поза робочим часом СП пiдготовку проєкту Рiшення вiдповiдно до пункту 9 роздiлу II, пункту 6 роздiлу III та пункту 2 роздiлу V цього Порядку, а також направлення повiдомлень вiдповiдно до пункту 10 роздiлу II, пункту 7 роздiлу III та пункту 3 роздiлу V цього Порядку здiйснює посадова особа ПМО з наступним iнформуванням СП про такi дiї не пiзнiше наступного робочого дня.

II. Призупинення митного оформлення товарiв на пiдставi даних митного реєстру

     1. Пiсля реєстрацiї об'єкта ПIВ у митному реєстрi митний орган застосовує заходи сприяння на пiдставi даних такого реєстру.

     2. Митний орган на пiдставi даних митного реєстру здiйснює iдентифiкацiю наявностi у пред'явлених товарах об'єкта ПIВ, зареєстрованого у митному реєстрi, вiдповiдно до пункту 21 роздiлу I цього Порядку.

     3. У разi якщо за результатами iдентифiкацiї наявностi у пред'явлених товарах об'єкта ПIВ, зареєстрованого у митному реєстрi, встановлено, що пред'явленi товари мiстять такий об'єкт ПIВ, посадова особа ПМО здiйснює iдентифiкацiю пред'явлених товарiв вiдповiдно до пунктiв 12, 13 роздiлу I цього Порядку.

     4. У разi якщо пред'явленi товари не були iдентифiкованi як оригiнальнi товари вiдповiдно до пункту 12 роздiлу I цього Порядку та/або було встановлено, що такi товари мають ознаки товарiв, що пiдозрюються в порушеннi ПIВ, посадова особа ПМО iнформує керiвника ПМО, або особу, яка виконує його обов'язки, для прийняття рiшення про проведення митного огляду з метою перевiрки ознак, передбачених пiдпунктами 2 - 5 пункту 13 роздiлу I цього Порядку, у пред'явлених товарах.

     5. У разi прийняття рiшення про проведення митного огляду з метою перевiрки ознак, передбачених пiдпунктами 2 - 5 пункту 13 роздiлу I цього Порядку, у пред'явлених товарах посадова особа ПМО повiдомляє про це СП, який за потреби має право доповнити перелiк завдань для митного огляду та навести перелiк питань, вiдповiдi на якi мають бути обов'язково зазначенi в актi про проведення огляду (переогляду) товарiв, транспортних засобiв, ручної поклажi та багажу.

     6. Посадова особа ПМО, яка проводить митний огляд, здiйснює фотографування пред'явлених товарiв з метою пiдтвердження наявностi або вiдсутностi ознак, передбачених пiдпунктами 2 - 5 пункту 13 роздiлу I цього Порядку.

     Такi електроннi цифровi фотографiї мають бути належної якостi та долучаються до електронної митної декларацiї або у разi здiйснення митних формальностей без подання митної декларацiї направляються електронною поштою до СП.

     7. У разi встановлення у пред'явлених товарах наявностi ознак, передбачених пiдпунктами 2 - 5 пункту 13 роздiлу I цього Порядку, посадова особа ПМО готує i направляє в установленому законодавством порядку до СП запит на призупинення митного оформлення таких товарiв.

     8. Направлення запиту до СП здiйснюється пiсля виконання митних формальностей в обсязi, необхiдному для iдентифiкацiї наявностi у пред'явлених товарах об'єкта ПIВ, зареєстрованого у митному реєстрi, встановлення наявностi ознак товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та/або вiдсутностi ознак оригiнальних товарiв на пiдставi даних митного реєстру.

     9. Пiсля отримання запиту вiд ПМО у разi, якщо за результатами перевiрки документiв та вiдомостей, якi вiдповiдно до статтi 335 Кодексу надаються митним органам, та/або проведення митного огляду встановлено, що у пред'явлених товарах наявнi ознаки товарiв, що пiдозрюються в порушеннi ПIВ, та/або вiдсутнi ознаки оригiнальних товарiв, внесенi до митного реєстру, СП готує проєкт Рiшення для прийняття керiвником митного органу або його заступником.

     Митне оформлення призупиняється з дня прийняття Рiшення на строк до 10 робочих днiв.

     У разi призупинення митного оформлення швидкопсувних товарiв строк призупинення становить 3 робочi днi та не може бути продовжений.

     10. У день прийняття Рiшення посадова особа СП надсилає:

     правовласнику - повiдомлення за формою згiдно з додатком 2 до цього Порядку у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу,

     декларанту - повiдомлення за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     За наявностi в митному реєстрi iнформацiї про номер факсу правовласника та/або декларанта такi повiдомлення також можуть надсилатися засобами факсимiльного зв'язку.

     Датою отримання таких повiдомлень правовласником та декларантом вважається день, коли митним органом таке повiдомлення надiслано засобами електронного зв'язку або за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби.

     11. Повiдомлення, передбаченi пунктом 10 цього роздiлу, заповнюються iз дотриманням коментарiв, зазначених у формi згiдно з додатком 2 до цього Порядку.

     12. Правовласник надає вiдповiдь на повiдомлення митного органу, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 10 цього роздiлу, шляхом зазначення варiанта рiшення, передбаченого у додатку 2 до такого повiдомлення, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та надсилання додатка 2 до такого повiдомлення у виглядi сканованої копiї на електронну адресу митного органу засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     Для рiшення, передбаченого пунктом 1 додатка 2 до повiдомлення, допускається зазначення правовласником бiльше одного варiанта такого рiшення, передбаченого пiдпунктами 1.1 - 1.7 додатка 2 до повiдомлення.

     13. Для продовження строку призупинення митного оформлення товарiв вiдповiдно до частини восьмої статтi 399 Кодексу правовласник у додатку 2 до повiдомлення, передбаченого пунктом 10 цього роздiлу, зазначає строк, на який вiн бажає продовжити призупинення митного оформлення товарiв, та надає письмове вмотивоване обґрунтування необхiдностi такого продовження.

     14. Шляхом надання вiдповiдi на повiдомлення, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 10 цього роздiлу, вiдповiдно до пункту 12 цього роздiлу правовласник:

     1) пiдтверджує висновок митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та свiй намiр застосувати заходи сприяння або iншi дiї, передбаченi законодавством, або

     2) пiдтверджує висновок митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, але повiдомляє про вiдсутнiсть у нього намiру щодо застосування заходiв сприяння або iнших дiй, передбачених законодавством, та надає згоду на поновлення митного оформлення товарiв, або

     3) не пiдтверджує висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та повiдомляє, що такi товари є оригiнальними, а також надає згоду на поновлення їх митного оформлення, або

     4) не пiдтверджує висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та повiдомляє, що такi товари не мiстять об'єкта ПIВ, майновi права на який належать правовласнику, а також надає згоду на поновлення їх митного оформлення.

     15. Отримання митним органом iнформацiї, зазначеної у пiдпунктах 2 - 4 пункту 14 цього роздiлу, є пiдставою для невiдкладного поновлення митного оформлення товарiв, про що СП iнформує ПМО.

     16. Декларант надає вiдповiдь на повiдомлення, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 10 цього роздiлу, шляхом зазначення варiанта рiшення, передбаченого у додатку 2 до такого повiдомлення, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та надсилання додатка 2 до такого повiдомлення у виглядi сканованої копiї на електронну адресу митного органу засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     17. Заперечення власника товарiв щодо їх знищення або згода власника товарiв на їх знищення надається за формою згiдно з додатком 4 до цього Порядку.

     Таке заперечення або згоду декларант надсилає разом iз додатком 2 до повiдомлення, надiсланого у порядку, передбаченому пунктом 10 цього роздiлу, у виглядi сканованої копiї на електронну адресу митного органу засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     Вiдповiдно до частини третьої статтi 401 Кодексу в разi, якщо декларант не надасть митному органу, який призупинив митне оформлення, заперечення власника товарiв щодо їх знищення, митний орган вправi вважати, що тим самим надано згоду власника товарiв на їх знищення.

     18. У разi пiдтвердження правовласником висновку митного органу, що товари пiдозрюються у порушеннi ПIВ, митний орган забезпечує сприяння застосуванню заходiв сприяння або здiйсненню iнших дiй, передбачених законодавством, з урахуванням рiшень правовласника та декларанта, зазначених ними у вiдповiдях на повiдомлення, надiсланих вiдповiдно до пункту 10 цього роздiлу.

     19. За результатами застосування заходiв сприяння або здiйснення iнших дiй, передбачених законодавством, а також у разi поновлення митного оформлення товарiв посадова особа СП митного органу, який призупинив митне оформлення таких товарiв, вносить до Рiшення вiдповiдний фактичний результат такого призупинення.

III. Призупинення митного оформлення товарiв за iнiцiативою митного органу

     1. У разi пiдозри, що внаслiдок перемiщення через митний кордон України товарiв, щодо яких правовласник не подав заяви про реєстрацiю об'єкта ПIВ у митному реєстрi, можуть бути порушенi ПIВ, митний орган може за власною iнiцiативою призупинити митне оформлення зазначених товарiв за умови, що такi товари не є швидкопсувними та наявнi вiдомостi про правовласника.

     2. Вiдомостi про правовласникiв збираються в програмно-iнформацiйному комплексi ЄАIС.

     Iнформацiю щодо об'єктiв ПIВ, не зареєстрованих у митному реєстрi, правовласники можуть направляти до Держмитслужби та/або безпосередньо до митних органiв для подальшого її використання.

     З метою отримання вiдомостей про правовласникiв митнi органи можуть використовувати додатковi iнформацiйнi ресурси в межах, що не суперечать законодавству.

     3. Перед повiдомленням правовласника про можливе порушення його ПIВ митний орган може запросити у такого правовласника будь-яку iнформацiю, яка може допомогти у пiдтвердженнi або спростуваннi наявностi ознак порушення ПIВ.

     4. У запитi митного органу, який надсилається правовласнику у порядку, передбаченому пунктом 3 цього роздiлу, може мiститися виключно iнформацiя щодо фактичної або очiкуваної кiлькостi товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, їх характеру, походження, а також зображення таких товарiв.

     5. Пiсля виконання митних формальностей в обсязi, необхiдному для iдентифiкацiї наявностi у пред'явлених товарах об'єкта ПIВ, щодо якого не подано заяви про реєстрацiю об'єкта ПIВ у митному реєстрi, встановлення наявностi ознак товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, у тому числi, на пiдставi отримання iнформацiї вiд правовласника на запит, надiсланий у порядку, передбаченому пунктом 3 цього роздiлу, та/або проведення митного огляду посадова особа ПМО готує та направляє в установленому законодавством порядку до СП запит на призупинення митного оформлення таких товарiв.

     6. Пiсля отримання запиту вiд ПМО у разi, якщо за результатами перевiрки документiв та вiдомостей, якi вiдповiдно до статтi 335 Кодексу надаються митним органам, та/або отримання iнформацiї вiд правовласника на запит, надiсланий у порядку, передбаченому пунктом 3 цього роздiлу, та/або проведення митного огляду встановлено, що у пред'явлених товарах наявнi ознаки товарiв, що пiдозрюються в порушеннi ПIВ, та/або вiдсутнi ознаки оригiнальних товарiв, СП готує проєкт Рiшення для прийняття керiвником митного органу або його заступником.

     Митне оформлення призупиняється з дня прийняття Рiшення на строк до 3 робочих днiв.

     7. У день прийняття Рiшення посадова особа СП надсилає:

     правовласнику - повiдомлення за формою згiдно з додатком 5 до цього Порядку у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу,

     декларанту - повiдомлення за формою згiдно з додатком 6 до цього Порядку у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     За наявностi в ЄАIС iнформацiї про номер факсу правовласника та/або декларанта такi повiдомлення також можуть надсилатися засобами факсимiльного зв'язку.

     Датою отримання таких повiдомлень правовласником та декларантом вважається день, коли митний орган надiслав таке повiдомлення засобами електронного зв'язку або за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби.

     8. Правовласник надає вiдповiдь на повiдомлення митного органу, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 7 цього роздiлу, шляхом подання митному органу заяви, яка подається вiдповiдно до статтi 400 Кодексу, у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     9. Заява, яка подається вiдповiдно до статтi 400 Кодексу, заповнюється правовласником за формою згiдно з додатком 1 до Порядку реєстрацiї у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 травня 2012 року N 648, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22 червня 2012 року за N 1034/21346 (iз змiнами) (далi - Порядок реєстрацiї).

     Пiд час заповнення граф заяви, яка подається вiдповiдно до статтi 400 Кодексу, правовласник має дотримуватися порядку заповнення граф заяви про реєстрацiю об'єкта ПIВ у митному реєстрi, визначеного у роздiлi III Порядку реєстрацiї, за винятком заповнення граф 10 - 16, якi можуть не заповнюватися за бажанням правовласника.

     10. Якщо правовласник протягом 3 робочих днiв у вiдповiдь на повiдомлення митного органу, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 7 цього роздiлу, не подасть митному органу заяви, яка подається вiдповiдно до статтi 400 Кодексу, такi товари пiдлягають митному оформленню вiдповiдно до частини сьомої статтi 400 Кодексу.

     11. Якщо правовласник протягом 3 робочих днiв у вiдповiдь на повiдомлення митного органу, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 7 цього роздiлу, подасть митному органу заяву, яка подається вiдповiдно до статтi 400 Кодексу, митне оформлення таких товарiв призупиняється на строк до 10 робочих днiв та посадова особа СП надсилає:

     правовласнику - повiдомлення за формою згiдно з додатком 2 до цього Порядку у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу,

     декларанту - повiдомлення за формою згiдно з додатком 3 до цього Порядку у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     За наявностi в ЄАIС iнформацiї про номер факсу правовласника та/або декларанта такi повiдомлення також можуть надсилатися засобами факсимiльного зв'язку.

     Датою отримання таких повiдомлень правовласником та декларантом вважається день, коли митний орган надiслав таке повiдомлення засобами електронного зв'язку або за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби.

     12. Повiдомлення, передбаченi пунктом 11 цього роздiлу, заповнюються iз дотриманням коментарiв, зазначених у формi згiдно з додатком 2 до цього Порядку.

     13. Правовласник надає вiдповiдь на повiдомлення митного органу, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 11 цього роздiлу, шляхом зазначення варiанта рiшення, передбаченого у додатку 2 до такого повiдомлення, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та надсилання додатка 2 до такого повiдомлення у виглядi сканованої копiї на електронну адресу митного органу засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     Для рiшення, передбаченого пунктом 1 додатка 2 до повiдомлення, допускається зазначення правовласником бiльше одного варiанта такого рiшення, передбаченого пiдпунктами 1.1 - 1.7 додатка 2 до повiдомлення.

     14. Для продовження строку призупинення митного оформлення товарiв вiдповiдно до частини восьмої статтi 399 Кодексу правовласник у додатку 2 до повiдомлення, передбаченого пунктом 11 цього роздiлу, зазначає строк, на який вiн бажає продовжити призупинення митного оформлення товарiв, та надає письмове вмотивоване обґрунтування необхiдностi такого продовження.

     15. Шляхом надання вiдповiдi на повiдомлення, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 11 цього роздiлу, вiдповiдно до пункту 13 цього роздiлу правовласник:

     1) пiдтверджує висновок митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та свiй намiр застосувати заходи сприяння або iншi дiї, передбаченi законодавством, або

     2) пiдтверджує висновок митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, але повiдомляє про вiдсутнiсть у нього намiру щодо застосування заходiв сприяння або iнших дiй, передбачених законодавством, та надає згоду на поновлення митного оформлення товарiв, або

     3) не пiдтверджує висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та повiдомляє, що такi товари є оригiнальними, а також надає згоду на поновлення їх митного оформлення, або

     4) не пiдтверджує висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та повiдомляє, що такi товари не мiстять об'єкта ПIВ, майновi права на який належать правовласнику, а також надає згоду на поновлення їх митного оформлення.

     16. Отримання митним органом iнформацiї, зазначеної у пiдпунктах 2 - 4 пункту 15 цього роздiлу, є пiдставою для невiдкладного поновлення митного оформлення товарiв, про що СП iнформує ПМО.

     17. Декларант надає вiдповiдь на повiдомлення, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 11 цього роздiлу, шляхом зазначення варiанта рiшення, передбаченого у додатку 2 до такого повiдомлення, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та надсилання додатка 2 до такого повiдомлення у виглядi сканованої копiї на електронну адресу митного органу засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     18. Заперечення власника товарiв щодо їх знищення або згода власника товарiв на їх знищення надається за формою згiдно з додатком 4 до цього Порядку.

     Таке заперечення або згода надсилається декларантом разом iз додатком 2 до повiдомлення, надiсланого у порядку, передбаченому пунктом 11 цього роздiлу, у виглядi сканованої копiї на електронну адресу митного органу засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     Вiдповiдно до частини третьої статтi 401 Кодексу в разi, якщо декларант не надасть митному органу, який призупинив митне оформлення, заперечення власника товарiв щодо їх знищення, митний орган вправi вважати, що тим самим надано згоду власника товарiв на їх знищення.

     19. У разi пiдтвердження правовласником висновку митного органу, що товари пiдозрюються у порушеннi ПIВ, митний орган забезпечує сприяння застосуванню заходiв сприяння або здiйсненню iнших дiй, передбачених законодавством, з урахуванням рiшень правовласника та декларанта, зазначених ними у вiдповiдях на повiдомлення, надiсланих вiдповiдно до пункту 11 цього роздiлу.

     20. За результатами застосування заходiв сприяння або здiйснення iнших дiй, передбачених законодавством, а також у разi поновлення митного оформлення товарiв, посадова особа СП митного органу, який призупинив митне оформлення таких товарiв, вносить до Рiшення вiдповiдний фактичний результат такого призупинення.

IV. Знищення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ

     1. Товари, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, можуть бути знищенi пiд митним контролем без необхiдностi встановлення порушення ПIВ.

     2. Знищення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, вiдповiдно до статтi 401 Кодексу може бути застосовано у разi, якщо протягом 10 робочих днiв або трьох робочих днiв (у випадку швидкопсувних товарiв) у вiдповiдь на повiдомлення митного органу, надiсланi у порядку, передбаченому пунктом 10 роздiлу II або пунктом 11 роздiлу III цього Порядку:

     правовласник повiдомив митний орган про те, що пред'явленi товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та свiй намiр застосувати знищення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, вiдповiдно до статтi 401 Кодексу, та

     декларант надав митному органу згоду власника товарiв на їх знищення або не надав заперечення власника товарiв щодо їх знищення вiдповiдно до частини третьої статтi 401 Кодексу.

     3. Знищення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, здiйснюється шляхом помiщення їх у митний режим знищення або руйнування в порядку, визначеному законодавством.

     4. Помiщення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, у митний режим знищення або руйнування здiйснює власник товарiв або уповноважена ним особа у строк до 10 робочих днiв з дня надання митному органу згоди власника товарiв на їх знищення або пiсля закiнчення строку для надання заперечення власника товарiв щодо їх знищення вiдповiдно до частини третьої статтi 401 Кодексу.

     5. У разi недотримання власником товарiв передбаченого пунктом 4 цього роздiлу строку помiщення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, у митний режим знищення або руйнування митний орган у встановленому законом порядку вживає заходiв щодо складання протоколу про порушення митних правил.

     6. Дозвiл на помiщення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, у митний режим знищення або руйнування надає керiвник митного органу або вповноважена ним посадова особа митного органу:

     за заявою власника товарiв або уповноваженої ним особи;

     за заявою правовласника або уповноваженої ним особи - у випадках, передбачених частиною дев'ятою статтi 401 Кодексу, коли правовласник вважається таким, що уповноважений власником товарiв на помiщення таких товарiв у митний режим знищення або руйнування.

     7. Дозвiл на помiщення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, у митний режим знищення або руйнування надає митний орган, у зонi дiяльностi якого фактично будуть проводитися операцiї зi знищення або руйнування таких товарiв.

     8. У разi якщо товари, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, знаходяться у зонi дiяльностi iншого митного органу, нiж той, яким надано дозвiл на помiщення товарiв у митний режим знищення або руйнування, перемiщення таких товарiв до зони дiяльностi митного органу, яким надано такий дозвiл, здiйснюється в митному режимi внутрiшнього транзиту.

     9. У випадку, передбаченому пунктом 8 цього роздiлу, особа, яка отримала дозвiл на помiщення у митний режим знищення або руйнування товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, здiйснює декларування таких товарiв у митному режимi внутрiшнього транзиту в порядку, визначеному законодавством, з метою доставки до митного органу, у зонi дiяльностi якого фактично будуть проводитися операцiї зi знищення або руйнування таких товарiв.

     10. Митне оформлення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, у митний режим знищення або руйнування, органiзацiя та безпосереднiй контроль за дотриманням вимог такого митного режиму здiйснює митний орган, яким надано вiдповiдний дозвiл на помiщення таких товарiв у митний режим знищення або руйнування.

     11. Для митного оформлення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, у митний режим знищення або руйнування митному органу подається митна декларацiя або iнший документ, передбачений законодавством.

     12. У випадках, передбачених частиною дев'ятою статтi 401 Кодексу, коли правовласник вважається таким, що уповноважений власником товарiв на помiщення таких товарiв у митний режим знищення або руйнування, митний орган за запитом правовласника надає йому реквiзити документiв та iншi вiдомостi, за якими здiйснювалося декларування товарiв, митне оформлення яких було призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, та власник таких товарiв надав свою згоду щодо їх знищення.

     13. Надання митним органом реквiзитiв документiв та iнших вiдомостей вiдповiдно до пункту 12 цього роздiлу здiйснюється шляхом доповнення повiдомлень митного органу, надiсланих у порядку, передбаченому пунктом 10 роздiлу II або пунктом 11 роздiлу III цього Порядку, iнформацiєю в обсязi, необхiдному для заповнення правовласником або уповноваженою ним особою митної декларацiї для помiщення товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, у митний режим знищення або руйнування та транзиту (у випадку, передбаченому пунктом 8 цього роздiлу).

     14. Органiзацiя та оплата процедури знищення, у тому числi вартiсть зберiгання, перевезення, знищення, оформлення документiв та iншi витрати, пов'язанi з дотриманням митного режиму знищення або руйнування, здiйснюються за рахунок правовласника та пiд його вiдповiдальнiсть.

     15. Операцiї зi знищення (руйнування) товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, проводяться пiсля випуску таких товарiв у митний режим знищення або руйнування.

     16. За рiшенням правовласника перед знищенням товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, може здiйснюватися взяття їх проб (зразкiв), якi можуть бути використанi в навчальних цiлях.

     У такому разi правовласник звертається до митного органу, у зонi дiяльностi якого фактично знаходяться товари, помiщенi у митний режим знищення або руйнування, для отримання дозволу на взяття проб (зразкiв).

     17. У разi надання дозволу митного органу на взяття проб (зразкiв) товарiв, якi можуть бути використанi в навчальних цiлях, такi проби (зразки) товарiв передаються правовласнику за актом приймання-передання, який пiдписують такий правовласник, посадова особа митного органу, уповноважена на здiйснення контролю за дотриманням вимог митного режиму знищення або руйнування, та уповноважена особа пiдприємства, яке здiйснює операцiї зi знищення (руйнування) товарiв.

     18. Пiсля фактичного знищення (руйнування) товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi ПIВ, складається акт за формою згiдно з додатком 7 до цього Порядку, який пiдписують посадова особа митного органу, яким надано дозвiл на помiщення таких товарiв у митний режим знищення або руйнування, правовласник та власник товарiв. У разi вiдмови правовласника або власника товарiв пiдписати такий акт посадова особа митного органу робить про це вiдповiдний запис в актi.

V. Призупинення митного оформлення та знищення невеликих партiй товарiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях

     1. Призупинення митного оформлення та знищення невеликих партiй товарiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях, застосовується у разi наявностi пiдстав та дотримання умов, визначених частинами першою та другою статтi 4011 Кодексу.

     2. У разi якщо за результатами перевiрки документiв та вiдомостей, якi вiдповiдно до статтi 335 Кодексу надаються митним органам, та/або проведення митного огляду встановлено, що у пред'явлених товарах наявнi ознаки товарiв, що пiдозрюються в порушеннi ПIВ, та/або вiдсутнi ознаки оригiнальних товарiв, внесенi до митного реєстру, посадова особа ПМО iнформує СП, який готує проєкт Рiшення для прийняття керiвником митного органу або його заступником.

     3. У день прийняття Рiшення посадова особа СП надсилає декларанту повiдомлення за формою згiдно з додатком 8 до цього Порядку у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     4. У разi якщо протягом 10 робочих днiв пiсля отримання повiдомлення, надiсланого у порядку, передбаченому пунктом 3 цього роздiлу, декларант не надав митному органу, який призупинив митне оформлення, заперечення власника товарiв щодо їх знищення, митний орган вправi вважати, що тим самим надано згоду власника товарiв на їх знищення.

     5. Заперечення власника товарiв щодо їх знищення або згода власника товарiв на їх знищення надається за формою згiдно з додатком 4 до цього Порядку.

     Таке заперечення або згода надсилається декларантом разом iз додатком 2 до повiдомлення, надiсланого у порядку, передбаченому пунктом 3 цього роздiлу, у виглядi сканованої копiї на електронну адресу митного органу засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     6. У разi якщо протягом 10 робочих днiв пiсля отримання повiдомлення, надiсланого у порядку, передбаченому пунктом 3 цього роздiлу, декларант надасть митному органу, який призупинив митне оформлення, заперечення власника товарiв щодо їх знищення, посадова особа СП у той самий день надсилає правовласнику повiдомлення за формою згiдно з додатком 9 до цього Порядку у виглядi сканованої копiї засобами електронного зв'язку або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     За наявностi в митному реєстрi iнформацiї про номер факсу правовласника таке повiдомлення також може надсилатися засобами факсимiльного зв'язку.

     7. Датою отримання повiдомлень, передбачених пунктами 3, 6 цього роздiлу, декларантом та правовласником вважається день, коли митний орган надiслав такi повiдомлення засобами електронного зв'язку або за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби.

     Повiдомлення, передбаченi пунктом 6 цього роздiлу, заповнюються iз дотриманням коментарiв, зазначених у формi згiдно з додатком 9 до цього Порядку.

     8. Правовласник протягом 10 робочих днiв пiсля отримання повiдомлення, надiсланого у порядку, передбаченому пунктом 6 цього роздiлу, надає вiдповiдь митному органу на таке повiдомлення шляхом зазначення варiанта рiшення, передбаченого у додатку 2 до повiдомлення, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та надсилання додатка 2 до повiдомлення у виглядi сканованої копiї на електронну адресу митного органу або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту iнформацiї, електронних довiрчих послуг та електронного документообiгу.

     9. Шляхом надання вiдповiдi на повiдомлення, надiслане у порядку, передбаченому пунктом 6 цього роздiлу, вiдповiдно до пункту 8 цього роздiлу правовласник:

     1) пiдтверджує висновок митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та надає ухвалу суду про забезпечення позову щодо заборони вчинення певних дiй у справi про порушення ПIВ або iнше рiшення з цього питання, винесене (прийняте) iншими уповноваженими державними органами, або висновок експертизи товарiв, який пiдтверджує порушення ПIВ, або

     2) пiдтверджує висновок митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, але повiдомляє про вiдсутнiсть у нього намiру iнiцiювати дiї, передбаченi законодавством, з метою пiдтвердження порушення ПIВ та надає згоду на поновлення митного оформлення товарiв, або

     3) не пiдтверджує висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та повiдомляє, що такi товари є оригiнальними, а також надає згоду на поновлення їх митного оформлення, або

     4) не пiдтверджує висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та повiдомляє, що такi товари не мiстять об'єкта ПIВ, майновi права на який належать правовласнику, а також надає згоду на поновлення їх митного оформлення.

     10. Отримання митним органом iнформацiї, зазначеної у пiдпунктах 2 - 4 пункту 9 цього роздiлу, є пiдставою для невiдкладного поновлення митного оформлення товарiв, про що СП iнформує ПМО.

     11. У разi пiдтвердження правовласником висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та надання ухвали суду про забезпечення позову щодо заборони вчинення певних дiй у справi про порушення ПIВ або iншого рiшення з цього питання, винесеного (прийнятого) iншими уповноваженими державними органами, митний орган продовжує призупинення митного оформлення товарiв на строк, встановлений цими органами.

     12. У разi пiдтвердження правовласником висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та надання висновку експертизи товарiв, який пiдтверджує порушення ПIВ, митний орган у встановленому порядку порушує справу про порушення митних правил, а товари - безпосереднi предмети правопорушення вилучаються.

     13. Знищення товарiв, що пiдозрюються в порушеннi ПIВ, вiдповiдно до частини десятої статтi 4011 Кодексу застосовується:

     у разi наявностi пiдстав та дотримання умов, визначених частинами першою та другою статтi 4011 Кодексу, та

     у разi надання декларантом митному органу згоди власника товарiв на їх знищення або ненадання заперечення власника товарiв щодо їх знищення вiдповiдно до частини шостої статтi 4011 Кодексу.

     14. У разi дотримання умов, передбачених пунктом 13 цього роздiлу, митний орган, який призупинив митне оформлення товарiв, забезпечує зберiгання таких товарiв на складi митного органу.

     15. Строки та перiодичнiсть видачi правовласнику товарiв, якi пiдлягають знищенню вiдповiдно до частини десятої статтi 4011 Кодексу, погоджують правовласник та СП митного органу, який зберiгає такi товари на складi митного органу.

     Про узгодженi строки та перiодичнiсть видачi правовласнику товарiв, якi пiдлягають знищенню вiдповiдно до частини десятої статтi 4011 Кодексу, СП невiдкладно iнформує посадову особу, вiдповiдальну за зберiгання таких товарiв на складi митного органу.

     16. У строки та перiодичнiсть, погодженi мiж правовласником та митним органом вiдповiдно до пункту 15 цього роздiлу, товари, якi пiдлягають знищенню вiдповiдно до частини десятої статтi 4011 Кодексу, передаються правовласнику за актом приймання-передання, який пiдписують правовласник, посадова особа СП та посадова особа, вiдповiдальна за зберiгання таких товарiв на складi митного органу.

     17. Органiзацiя та оплата процедури знищення, у тому числi вартiсть зберiгання, перевезення, знищення, оформлення документiв та iншi витрати, пов'язанi зi знищенням товарiв, якi пiдлягають знищенню вiдповiдно до частини десятої статтi 4011 Кодексу, здiйснюються за рахунок правовласника та пiд його вiдповiдальнiсть.

     18. Про проведення знищення товарiв, якi пiдлягають знищенню вiдповiдно до частини десятої статтi 4011 Кодексу, правовласник у строк, що не перевищує 60 календарних днiв з дня передання йому товарiв вiдповiдно до пункту 16 цього роздiлу, iнформує митний орган, який призупинив митне оформлення таких товарiв, шляхом надання документiв, що пiдтверджують таке знищення:

     1) копiї вiдповiдного документа (акта), який складає пiдприємство, що здiйснило операцiї зi знищення (руйнування) товарiв, за фактом такого знищення (руйнування);

     2) фото- та вiдеоматерiалiв, якi пiдтверджують фактичне знищення (руйнування) товарiв (за наявностi у правовласника).

     19. У разi порушення правовласником строку, визначеного пунктом 18 цього роздiлу, щодо iнформування про проведення знищення товарiв, якi пiдлягають знищенню вiдповiдно до частини десятої статтi 4011 Кодексу, митний орган, який призупинив митне оформлення таких товарiв, направляє на адресу Держмитслужби пропозицiї для вжиття заходiв реагування, передбачених законодавством.

VI. Змiна маркування на товарах та їх упаковцi

     1. У разi якщо протягом строкiв призупинення митного оформлення правовласником буде пiдтверджено висновок митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, та узгоджено з власником таких товарiв застосування заходiв сприяння щодо змiни маркування на товарах та їх упаковцi вiдповiдно до статтi 402 Кодексу, СП митного органу, який призупинив митне оформлення таких товарiв, забезпечує контроль за дотриманням положень, передбачених статтею 402 Кодексу.

     2. Операцiї зi змiни (видалення) iдентифiкацiйних знакiв чи маркування на товарах або їх упаковцi з метою усунення ознак порушень ПIВ здiйснюються за рахунок правовласника або iнших осiб за домовленiстю з ними.

     Такi операцiї здiйснюються на складi митного органу.

     3. За результатами проведення операцiй, передбачених пунктом 2 цього роздiлу, складається акт про вiдсутнiсть ознак порушення ПIВ за формою згiдно з додатком 10 до цього Порядку, який пiдписують посадова особа СП митного органу, який призупинив митне оформлення товарiв, правовласник та власник товарiв.

     Пiсля пiдписання такого акта товари пiдлягають митному оформленню у встановленому законодавством порядку.

VII. Зберiгання товарiв та вiдшкодування витрат митним органам, пов'язаних зi зберiганням товарiв, митне оформлення яких було призупинено вiдповiдно до статей 399, 400 або 4011 Кодексу

     1. Товари, митне оформлення яких призупинено вiдповiдно до статей 399, 400 або 4011 Кодексу, розмiщуються на складах митних органiв вiдповiдно до Порядку роботи складу митного органу, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 травня 2012 року N 627, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 03 липня 2012 року за N 1097/21409 (iз змiнами).

     Розмiщення таких товарiв здiйснюють посадовi особи ПМО (за потреби iз залученням посадових осiб СП) у порядку, визначеному законодавством.

     2. За зверненням декларанта митний орган надає дозвiл на зберiгання товарiв, митне оформлення яких призупинено, без їх розмiщення на складi митного органу, за винятком випадку, передбаченого пунктом 3 цього роздiлу.

     При цьому зберiгання таких товарiв без їх розмiщення на складi митного органу здiйснюється за рахунок їх власника.

     3. У разi отримання митним органом iнформацiї вiд правовласника про наявнiсть ознак порушення ПIВ розмiщення i зберiгання товарiв, митне оформлення яких призупинено, на складi митного органу є обов'язковим.

     4. У разi призупинення митного оформлення товарiв вiдповiдно до статей 399, 400 або 4011 Кодексу вiдшкодування витрат, пов'язаних зi зберiганням таких товарiв, здiйснюється за рахунок правовласника.

     5. Правовласник, якому повiдомлено про призупинення митного оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi ПIВ, має право направити запит до митного органу, який призупинив митне оформлення, з метою отримання iнформацiї про розмiр очiкуваних витрат, пов'язаних зi зберiганням цих товарiв на складi митного органу.

     6. У вiдповiдь на запит, надiсланий вiдповiдно до пункту 5 цього роздiлу, митний орган iнформує правовласника про розмiр очiкуваних добових витрат, пов'язаних зi зберiганням товарiв на складi митного органу, на пiдставi даних про фактичний обсяг товарiв, розмiщених на складi митного органу, дату початку нарахування таких витрат та розмiрiв вiдшкодувань за зберiгання на складах митних органiв, затверджених наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 15 червня 2012 року N 731, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 09 липня 2012 року за N 1140/21452 (iз змiнами).

     7. Не пiзнiше наступного робочого дня пiсля закiнчення строку призупинення митного оформлення товарiв митний орган засобами електронного зв'язку направляє повiдомлення правовласнику та декларанту, в якому зазначається розрахунок витрат, пов'язаних зi зберiганням товарiв на складi митного органу, з урахуванням фактичного строку призупинення митного оформлення товарiв та положення абзацу другого частини шостої статтi 397 Кодексу.

     8. Вiдповiдно до умов видачi товарiв зi складiв митних органiв, передбачених статтею 242 Кодексу, правовласник або власник товарiв або уповноваженi ними особи здiйснюють вiдшкодування витрат митних органiв, пов'язаних зi зберiганням товарiв, митне оформлення яких було призупинено вiдповiдно до статей 399, 400 або 4011 Кодексу.

     9. У разi якщо вiдшкодування витрат вiдповiдно до пункту 8 цього роздiлу здiйснював власник товарiв або уповноважена ним особа, власник товарiв або уповноважена ним особа має право звернутися до правовласника з метою вiдшкодування ним таких витрат.

     10. Строки, спосiб та умови вiдшкодування правовласником власнику товарiв або уповноваженiй ним особi витрат митних органiв, пов'язаних зi зберiганням товарiв на складi митного органу, здiйснюються за домовленiстю мiж ними згiдно з цивiльним законодавством України.

     11. У разi вiдмови правовласника вiдшкодовувати витрати, пов'язанi зi зберiганням товарiв, митне оформлення яких призупинено вiдповiдно до статей 399, 400 або 4011 Кодексу, власник товарiв iнформує про це митний орган, який прийняв Рiшення щодо таких товарiв.

     12. Митний орган здiйснює перевiрку iнформацiї, наданої власником товарiв вiдповiдно до пункту 11 цього роздiлу, та в разi її пiдтвердження направляє на адресу Держмитслужби пропозицiї для вжиття заходiв реагування, передбачених законодавством.

Директор Департаменту митної полiтики О. Москаленко

 

Додаток 1
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(абзац восьмий пункту 2 роздiлу I)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Рiшення про призупинення митного оформлення товарiв

N ________ ___.___.______
[_] вiдповiдно до статтi 399 Митного кодексу України

[_] вiдповiдно до статтi 400 Митного кодексу України

[_] вiдповiдно до статтi 4011 Митного кодексу України

1 Об'єкт права iнтелектуальної власностi
(назва та порядковий номер у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону)
 
2 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, митне оформлення яких призупинено  

[_] див. додаток

3 Митна декларацiя або товаросупровiднi документи  
4 Правовласник
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
5 Декларант
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
6 Власник
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
7 Вiдправник/експортер  
8 Одержувач/iмпортер  

Опис ознак товарiв, за якими митний орган дiйшов висновку, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi:

 

 

 

[_] див. додаток

Призупинити митне оформлення товарiв на строк _______ робочих днiв з ____________ до ____________ вiдповiдно до __________ Митного кодексу України.

____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

Продовжити призупинення митного оформлення товарiв на строк _______ робочих днiв з ____________ до ____________ вiдповiдно до __________ Митного кодексу України.

____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

Продовжити призупинення митного оформлення товарiв на строк _______ робочих днiв з ____________ до ____________ вiдповiдно до __________ Митного кодексу України.

____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

Продовжити призупинення митного оформлення товарiв на строк ______ робочих днiв з ____________ до ____________.

 
(пiдстави для продовження строку призупинення)
____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

Результатом призупинення митного оформлення товарiв є:

[_] поновлення їх митного оформлення у разi ненадання правовласником митному органу, який призупинив митне оформлення товарiв, вiдповiдi на його повiдомлення

[_] поновлення їх митного оформлення у разi пiдтвердження правовласником висновку митного органу, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, але незастосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi, передбачених частиною першою статтi 397 Митного кодексу України, або iнших дiй, передбачених законодавством

[_] поновлення їх митного оформлення у разi пiдтвердження правовласником, що товари є оригiнальними

[_] поновлення їх митного оформлення у разi пiдтвердження правовласником, що у товарах вiдсутнiй об'єкт права iнтелектуальної власностi, майновi права на який йому належать

[_] знищення товарiв вiдповiдно до статтi 401 Митного кодексу України

[_] знищення товарiв вiдповiдно до статтi 4011 Митного кодексу України

[_] змiна маркування на товарах та їх упаковцi вiдповiдно до статтi 402 Митного кодексу України

[_] справа про порушення митних правил за статтею ___1 Митного кодексу України

[_] здiйснення захисту прав iнтелектуальної власностi у судовому порядку

[_] iнше (зазначити)  
____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

____________
     1 Зазначається номер статтi Митного кодексу України, за якою складено протокол про порушення митних правил.

 

Додаток 2
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(абзац другий пункту 10 роздiлу II)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Найменування або прiзвище, власне iм'я правовласника

____________
(дата)
N ______

Повiдомлення
вiдповiдно до статтi 399 Митного кодексу України

     Повiдомляємо, що пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв виявлено та призупинено на строк ______ робочi(их) днi(в) (до ______ включно) митне оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi.

     Iнформацiю, пов'язану iз призупиненням митного оформлення товарiв, наведено у додатку 1 до цього повiдомлення.

     Протягом вищезазначеного строку призупинення Вам необхiдно повiдомити митний орган про рiшення, передбачене у додатку 2 до цього повiдомлення, шляхом проставляння вiдмiтки "Х" у вiдповiднiй клiтинцi вiдповiдного пункту або пiдпункту, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та скановану копiю додатка 2, вiдповiдних документiв (у разi їх надання) надiслати на електронну адресу ______________________ або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби.

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до частини п'ятої статтi 399 Митного кодексу України використання правовласником iнформацiї, отриманої ним вiд митного органу, можливе лише для цiлей, пов'язаних iз призупиненням митного оформлення товарiв.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 1
до повiдомлення
вiд ______ N _____

Iнформацiя, пов'язана iз призупиненням митного оформлення товарiв

1 Об'єкт права iнтелектуальної власностi
(назва та порядковий номер у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону)
 
2 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, митне оформлення яких призупинено  

[_] див. додаток

3 Митна декларацiя або товаросупровiднi документи  
4 Декларант
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
5 Власник
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
6 Вiдправник/експортер  
7 Одержувач/iмпортер  
8 Виробник  
9 Напрямок перемiщення  
10 Вид транспорту  
11 Країна вiдправлення  
12 Країна походження  

[_] фотографiчне зображення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, додається.

Опис ознак товарiв, за якими митний орган дiйшов висновку, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi:

 

 

 

[_] див. додаток

 

Додаток 2
до повiдомлення
вiд ______ N _____

У вiдповiдь на повiдомлення вiд ____ N ____ та надану iнформацiю у додатку 1 до цього повiдомлення:

1. Вважаю, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, та:

[_] 1.1. Маю намiр застосувати процедуру знищення товарiв вiдповiдно до статтi 401 Митного кодексу України.

[_] 1.2. Маю намiр застосувати процедуру змiни маркування на товарах та їх упаковцi вiдповiдно до статтi 402 Митного кодексу України.

[_] 1.3. Маю намiр звернутися або звернувся до суду з метою забезпечення захисту прав iнтелектуальної власностi.

[_] 1.4. Маю намiр провести експертизу товарiв з метою пiдтвердження порушення прав iнтелектуальної власностi.

[_] 1.5. Надаю висновок експертизи товарiв, який пiдтверджує порушення прав iнтелектуальної власностi (додається).

[_] 1.6. Надаю ухвалу суду про забезпечення позову щодо заборони вчинення певних дiй або ухвалу суду про заборону вчинення певних дiй у справi про порушення прав iнтелектуальної власностi або iнше рiшення з цього питання, винесене (прийняте) iншими уповноваженими державними органами (додається).

[_] 1.7. Iнше (зазначити)   .

Орiєнтовна ринкова роздрiбна вартiсть еквiвалентних оригiнальних товарiв в Українi становить ___________________ грн.1

Прошу продовжити строк призупинення митного оформлення товарiв на ____ робочi(их) днi(в), оскiльки:

 

2





[_] див. додаток

[_] 2. Вважаю, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, але не маю намiру щодо застосовування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi, передбачених частиною першою статтi 397 Митного кодексу України, або iнших дiй, передбачених законодавством, та надаю згоду на поновлення їх митного оформлення.

[_] 3. Вважаю, що товари не є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, оскiльки товари є оригiнальними, та надаю згоду на поновлення їх митного оформлення.

3 Перелiк ознак оригiнальних товарiв, якi iдентифiкованi у товарах, пред'явлених до митного контролю та митного оформлення:






[_] див. додаток

[_] 4. Вважаю, що товари не є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, оскiльки товари не мiстять об'єкта права iнтелектуальної власностi, майновi права на який належать менi, та надаю згоду на поновлення їх митного оформлення.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

____________
     1 Заповнюється у разi проставляння вiдмiтки "Х" в одному з пiдпунктiв 1.1 - 1.7 пункту 1 додатка 2
     2 Заповнюється у разi клопотання про продовження строку призупинення митного оформлення шляхом надання вмотивованого обґрунтування необхiдностi продовження такого строку призупинення.
     3 Заповнюється у разi проставляння вiдмiтки "Х" у пунктi 3 додатка 2.

 

Додаток 3
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(абзац третiй пункту 10 роздiлу II)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Найменування або прiзвище, власне iм'я декларанта

____________
(дата)
N ______

Повiдомлення
вiдповiдно до статтi 399 Митного кодексу України

     Повiдомляємо, що пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв виявлено та призупинено на строк ______ робочi(их) днi(в) (до ______ включно) митне оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi.

     Iнформацiю, пов'язану iз призупиненням митного оформлення товарiв, наведено у додатку 1 до цього повiдомлення.

     Протягом вищезазначеного строку призупинення Вам необхiдно повiдомити митний орган про рiшення, передбачене у додатку 2 до цього повiдомлення, шляхом проставляння вiдмiтки "Х" у вiдповiднiй клiтинцi вiдповiдного пункту, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та скановану копiю додатка 2, вiдповiдних документiв (у разi надання) надiслати на електронну адресу __________________________ або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби.

     Повiдомляємо, що згiдно з вимогами частини третьої статтi 401 Митного кодексу України у разi, якщо до _________ включно декларант у письмовому виглядi не надасть митному органу, який призупинив митне оформлення, заперечення власника товарiв щодо їх знищення, митний орган вправi вважати, що тим самим надано згоду власника товарiв на їх знищення.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 1
до повiдомлення
вiд _____ N _____

Iнформацiя, пов'язана iз призупиненням митного оформлення товарiв

1 Об'єкт права iнтелектуальної власностi
(назва та порядковий номер у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону)
 
2 Правовласник
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
3 Особа, уповноважена з питань, пов'язаних зi сприянням захисту майнових прав на об'єкт права iнтелектуальної власностi
(прiзвище, власне iм'я, контактний телефон та e-mail)
 
4 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, митне оформлення яких призупинено  

[_] див. додаток

5 Митна декларацiя або товаросупровiднi документи  

 

Додаток 2
до повiдомлення
вiд _____ N _____

У вiдповiдь на повiдомлення вiд ____ N ____ та надану iнформацiю у додатку 1 до цього повiдомлення:

[_] 1. Вважаю, що товари не мають ознак порушення прав iнтелектуальної власностi, та надаю заперечення власника товарiв щодо їх знищення (додається).

[_] 2. Надаю згоду власника товарiв на їх знищення (додається).

[_] 3. Узгодив iз правовласником процедуру змiни маркування на товарах та їх упаковцi вiдповiдно до статтi 402 Митного кодексу України.

[_] 4. Iнше (зазначити)   .
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 4
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(пункт 17 роздiлу II)
Митний орган,
який призупинив митне оформлення
____________
(дата)
N ______

У вiдповiдь на повiдомлення вiд ____ N ____ та надану iнформацiю у додатку 1 до цього повiдомлення:

[_] надаю своє заперечення щодо знищення товарiв, зазначених у додатку 1, вiдповiдно до статтi 401 або 4011 Митного кодексу України;

[_] надаю свою згоду на знищення товарiв, зазначених у додатку 1, вiдповiдно до статтi 401 Митного кодексу України та зобов'язуюсь здiйснити помiщення таких товарiв у митний режим знищення або руйнування у строк до 10 робочих днiв з дня надання митному органу цiєї згоди на знищення;

[_] надаю свою згоду на знищення товарiв, зазначених у додатку 1, вiдповiдно до статтi 4011 Митного кодексу України.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 5
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(абзац другий пункту 7 роздiлу III)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Найменування або прiзвище, власне iм'я декларанта

____________
(дата)
N ______

Повiдомлення
вiдповiдно до статтi 400 Митного кодексу України

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до статтi 400 Митного кодексу України пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв виявлено та призупинено на строк 3 робочi днi (до _________ включно) митне оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi.

     Iнформацiю, пов'язану з призупиненням митного оформлення товарiв, наведено у додатку 1 до цього повiдомлення.

     Якщо протягом вищезазначеного строку Вами буде подано заяву про сприяння захисту належних правовласнику майнових прав на об'єкт права iнтелектуальної власностi вiдповiдно до статтi 400 Митного кодексу України, строк призупинення митного оформлення товарiв буде встановлений вiдповiдно до частини другої статтi 399 Митного кодексу України.

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до частини п'ятої статтi 399 Митного кодексу України використання правовласником iнформацiї, отриманої ним вiд митного органу, можливе лише для цiлей, пов'язаних iз призупиненням митного оформлення товарiв.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 1
до повiдомлення
вiд _____ N _____

Iнформацiя, пов'язана iз призупиненням митного оформлення товарiв

1 Об'єкт права iнтелектуальної власностi
(назва та порядковий номер у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону)
 
2 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, митне оформлення яких призупинено [_] див. додаток
3 Митна декларацiя або товаросупровiднi документи  
4 Декларант
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
5 Власник
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
6 Вiдправник/експортер  
7 Одержувач/iмпортер  
8 Виробник  
9 Напрямок перемiщення  
10 Вид транспорту  
11 Країна вiдправлення  
12 Країна походження  

[_] фотографiчне зображення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, додається.

Опис ознак товарiв, за якими митний орган дiйшов висновку, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi:

 

 

 

[_] див. додаток

 

Додаток 6
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(абзац третiй пункту 7 роздiлу III)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Найменування або прiзвище, власне iм'я декларанта

____________
(дата)
N ______

Повiдомлення
вiдповiдно до статтi 400 Митного кодексу України

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до статтi 400 Митного кодексу України пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв виявлено та призупинено на строк 3 робочi днi (до _________ включно) митне оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi.

     Iнформацiю, пов'язану iз призупиненням митного оформлення товарiв, наведено у додатку 1 до цього повiдомлення.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 1
до повiдомлення
вiд _____ N _____

Iнформацiя, пов'язана iз призупиненням митного оформлення товарiв

1 Об'єкт права iнтелектуальної власностi
(назва та порядковий номер у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону)
 
2 Правовласник
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
3 Особа, уповноважена з питань, пов'язаних зi сприянням захисту майнових прав на об'єкт права iнтелектуальної власностi
(прiзвище, власне iм'я, контактний телефон та e-mail)
 
4 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, митне оформлення яких призупинено  

[_] див. додаток

5 Митна декларацiя або товаросупровiднi документи  

 

Додаток 7
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(пункт 18 роздiлу IV)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Акт про знищення товарiв,
митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi прав iнтелектуальної власностi

N ________ ___.___.______
1 Рiшення про призупинення митного оформлення товарiв (номер та дата)  
2 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, якi були фактично знищенi  

[_] див. додаток

[_] фото- та вiдеоматерiали, якi пiдтверджують фактичне знищення (руйнування) товарiв, додаються.

____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я посадової особи митного органу)
____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я правовласника)
____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я власника товарiв)

 

Додаток 8
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(пункт 3 роздiлу V)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Найменування або прiзвище, власне iм'я декларанта

____________
(дата)
N ______

Повiдомлення
вiдповiдно до статтi 4011 Митного кодексу України

     Повiдомляємо, пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв виявлено та призупинено на строк 10 робочих днiв (до _______ включно) митне оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi.

     Iнформацiю, пов'язану iз призупиненням митного оформлення товарiв, наведено у додатку 1 до цього повiдомлення.

     Вiдповiдно до даних митного реєстру об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону, правовласник має намiр застосувати процедуру знищення вищезгаданих товарiв вiдповiдно до статтi 4011 Митного кодексу України.

     Органiзацiя та оплата процедури знищення, у тому числi вартiсть зберiгання, перевезення, знищення, оформлення документiв та iншi витрати, пов'язанi зi знищенням, здiйснюються за рахунок правовласника та пiд його вiдповiдальнiсть.

     У разi якщо протягом 10 робочих днiв пiсля отримання цього повiдомлення Вами у письмовому виглядi буде надано митному органу згоду власника товарiв на їх знищення, знищення таких товарiв здiйснюється у порядку, визначеному частиною десятою статтi 4011 Митного кодексу України.

     Якщо протягом 10 робочих днiв пiсля отримання цього повiдомлення Вами у письмовому виглядi не буде надано митному органу заперечення власника товарiв щодо їх знищення, митний орган вправi вважати, що тим самим надано згоду власника товарiв на їх знищення.

     У разi якщо протягом 10 робочих днiв пiсля отримання повiдомлення iз запереченням власника товарiв щодо їх знищення правовласником не буде подано митному органу ухвалу суду про забезпечення позову щодо заборони вчинення певних дiй у справi про порушення прав iнтелектуальної власностi, або iнше рiшення з цього питання, винесене (прийняте) iншими уповноваженими державними органами, за вiдсутностi ознак порушення митних правил товари, щодо яких було прийнято рiшення про призупинення митного оформлення, пiдлягають митному оформленню в установленому порядку.

     Протягом вищезазначеного строку призупинення Вам необхiдно повiдомити митний орган про рiшення, передбачене у додатку 2 до цього повiдомлення, шляхом проставляння вiдмiтки "Х" у вiдповiднiй клiтинцi вiдповiдного пункту, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та скановану копiю додатка 2, вiдповiдних документiв (у разi надання) надiслати на електронну адресу __________________________ або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби.

     Повiдомляємо, що згiдно з вимогами частини шостої статтi 4011 Митного кодексу України у разi, якщо до _________ включно декларант у письмовому виглядi не надасть митному органу, який призупинив митне оформлення, заперечення власника товарiв щодо їх знищення, митний орган вправi вважати, що тим самим надано згоду власника товарiв на їх знищення.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 1
до повiдомлення
вiд _____ N _____

Iнформацiя, пов'язана iз призупиненням митного оформлення товарiв

1 Об'єкт права iнтелектуальної власностi
(назва та порядковий номер у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону)
 
2 Правовласник
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
3 Особа, уповноважена з питань, пов'язаних зi сприянням захисту майнових прав на об'єкт права iнтелектуальної власностi
(прiзвище, власне iм'я, контактний телефон та e-mail)
 
4 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, митне оформлення яких призупинено  

[_] див. додаток

5 Митна декларацiя або товаросупровiднi документи  

 

Додаток 2
до повiдомлення
вiд _____ N _____

У вiдповiдь на повiдомлення вiд ____ N ____ та надану iнформацiю у додатку 1 до цього повiдомлення:

[_] 1. Вважаю, що товари не мають ознак порушення прав iнтелектуальної власностi, та надаю у письмовому виглядi заперечення власника товарiв щодо їх знищення (додається).

[_] 2. Надаю у письмовому виглядi згоду власника товарiв на їх знищення (додається).

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 9
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(пункт 6 роздiлу V)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Найменування або прiзвище, власне iм'я декларанта

____________
(дата)
N ______

Повiдомлення
вiдповiдно до статтi 4011 Митного кодексу України

     Повiдомляємо, що пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв виявлено та призупинено на строк ______ робочих днiв (до _________ включно) митне оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi.

     Iнформацiю, пов'язану iз призупиненням митного оформлення товарiв, наведено у додатку 1 до цього повiдомлення.

     Протягом вищезазначеного строку призупинення Вам необхiдно повiдомити митний орган про рiшення, передбачене у додатку 2 до цього повiдомлення, шляхом проставляння вiдмiтки "Х" у вiдповiднiй клiтинцi вiдповiдного пункту або пiдпункту, надання iнформацiї та/або вiдповiдних документiв у передбачених випадках та скановану копiю додатка 2, вiдповiдних документiв (у разi їх надання) надiслати на електронну адресу ______________________ або в електроннiй формi за допомогою засобiв iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем Держмитслужби.

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до частини п'ятої статтi 399 Митного кодексу України використання правовласником iнформацiї, отриманої ним вiд митного органу, можливе лише для цiлей, пов'язаних iз призупиненням митного оформлення товарiв.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

 

Додаток 1
до повiдомлення
вiд _____ N _____

Iнформацiя, пов'язана iз призупиненням митного оформлення товарiв

1 Об'єкт права iнтелектуальної власностi
(назва та порядковий номер у митному реєстрi об'єктiв права iнтелектуальної власностi, якi охороняються вiдповiдно до закону)
 
2 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, митне оформлення яких призупинено  

[_] див. додаток

3 Митна декларацiя або товаросупровiднi документи  
4 Декларант
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
5 Власник
(найменування / прiзвище, власне iм'я та мiсцезнаходження / мiсце проживання)
 
6 Вiдправник/експортер  
7 Одержувач/iмпортер  
8 Виробник  
9 Напрямок перемiщення  
10 Країна вiдправлення  
11 Країна походження  

[_] фотографiчне зображення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, додається.

Опис ознак товарiв, за якими митний орган дiйшов висновку, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi:

 

 

 

[_] див. додаток

 

Додаток 2
до повiдомлення вiд _____ N _____

У вiдповiдь на повiдомлення вiд _____ N _____ та надану iнформацiю у додатку 1 до цього повiдомлення:

1. Вважаю, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, та:

[_] 1.1. Надаю ухвалу суду про забезпечення позову щодо заборони вчинення певних дiй у справi про порушення прав iнтелектуальної власностi або iнше рiшення з цього питання, винесене (прийняте) iншими уповноваженими державними органами (додається).

[_] 1.2. Надаю висновок експертизи товарiв, який пiдтверджує порушення прав iнтелектуальної власностi (додається).

Орiєнтовна ринкова роздрiбна вартiсть еквiвалентних оригiнальних товарiв в Українi становить ___________________ грн.1

[_] 2. Вважаю, що товари є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, але не маю намiру iнiцiювати дiї з метою пiдтвердження порушення прав iнтелектуальної власностi та надаю згоду на поновлення їх митного оформлення.

[_] 3. Вважаю, що товари не є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, оскiльки товари є оригiнальними, та надаю згоду на поновлення їх митного оформлення.

 

2 Перелiк ознак оригiнальних товарiв, якi iдентифiкованi у товарах, пред'явлених до митного контролю та митного оформлення:

 

 

[_] див. додаток

[_] 4. Вважаю, що товари не є такими, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, оскiльки товари не мiстять об'єкта права iнтелектуальної власностi, майновi права на який менi належать, та надаю згоду на поновлення їх митного оформлення.

(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я)

____________
     1 Заповнюється у разi проставляння вiдмiтки "Х" в одному з пiдпунктiв 1.1 - 1.2 пункту 1 додатка 2.
     2 Заповнюється у разi проставляння вiдмiтки "Х" у пунктi 3 додатка 2.

 

Додаток 10
до Порядку застосування заходiв щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та взаємодiї митних органiв з правовласниками, декларантами та iншими заiнтересованими особами
(пункт 3 роздiлу VI)

Державна митна служба України

 
(митний орган)

Акт про
вiдсутнiсть ознак порушення прав iнтелектуальної власностi

N ________ ___.___.______
1 Рiшення про призупинення митного оформлення товарiв (номер та дата)  
2 Найменування, опис та кiлькiсть товарiв, на яких було фактично змiнено iдентифiкацiйнi знаки або маркування  

[_] див. додаток

Вiдповiдно до статтi 402 Митного кодексу України iдентифiкацiйнi знаки або маркування на вищезазначених товарах або їх упаковцi змiнено (видалено), у зв'язку з чим усунуто ознаки порушення прав iнтелектуальної власностi.

[_] фото- та вiдеоматерiали, якi пiдтверджують фактичне усунення ознак порушення прав iнтелектуальної власностi, додаються.

____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я посадової особи митного органу)
____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я правовласника)
____/____/__________    
(дата) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я власника товарiв)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
09 червня 2020 року N 281
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 червня 2020 р. за N 550/34833

Змiни
до деяких нормативно-правових актiв Мiнiстерства фiнансiв України

     1. У Порядку виконання митних формальностей при здiйсненнi митного оформлення товарiв iз застосуванням митної декларацiї на бланку єдиного адмiнiстративного документа, затвердженому наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 травня 2012 року N 631, зареєстрованому в Мiнiстерствi юстицiї України 10 серпня 2012 року за N 1360/21672 (iз змiнами):

     1) у текстi Порядку та додатках 2 та 3 до нього слова "орган доходiв i зборiв" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "митний орган" у вiдповiдних вiдмiнках i числах;

     2) пункт 3.10 роздiлу III пiсля абзацу тринадцятого доповнити новим абзацом чотирнадцятим такого змiсту:

     "призупинення митного оформлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi.";

     У зв'язку з цим абзаци чотирнадцятий, п'ятнадцятий вважати вiдповiдно абзацами п'ятнадцятим, шiстнадцятим;

     3) у пунктi 4.6 роздiлу IV абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "У разi виявлення товарiв, що пiдозрюються у порушеннi прав iнтелектуальної власностi, їх митне оформлення призупиняється в порядку, визначеному законодавством.".

     2. У Порядку вiдшкодування витрат за зберiгання товарiв та транспортних засобiв на складах митниць ДФС, затвердженому наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 15 червня 2012 року N 731, зареєстрованому в Мiнiстерствi юстицiї України 09 липня 2012 року за N 1140/21452 (iз змiнами):

     1) у заголовку та текстi Порядку слово та абревiатуру "митниця ДФС" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "митний орган" у вiдповiдних вiдмiнках i числах;

     2) у роздiлi II:

     пункт 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6. Строк зберiгання товарiв i транспортних засобiв на складi митного органу для обрахунку витрат обчислюється починаючи з одинадцятого дня пiсля оформлення вiдповiдних документiв про фактичне прийняття товарiв i транспортних засобiв на зберiгання митним органом i до дня їх видачi зi складу митного органу власникам або вповноваженим особам (крiм випадкiв, обумовлених абзацом другим частини шостої статтi 397 Митного кодексу України та цим Порядком).";

     абзац другий пункту 9 викласти в такiй редакцiї:

     "строк зберiгання товарiв, транспортних засобiв на складi митного органу не перевищує десяти днiв з дня їх розмiщення на складi митного органу, за винятком випадку, передбаченого абзацом другим частини шостої статтi 397 Митного кодексу України".

     3. У Порядку обчислення сум витрат у справах про порушення митних правил та їх вiдшкодування, затвердженому наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 15 червня 2012 року N 731, зареєстрованому в Мiнiстерствi юстицiї України 09 липня 2012 року за N 1141/21453 (зi змiнами):

     1) у текстi слово та абревiатуру "митниця ДФС" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "митний орган" у вiдповiдних вiдмiнках i числах;

     2) у додатку до Порядку слово та абревiатуру "митниця ДФС" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "митний орган" у вiдповiдних вiдмiнках i числах.

     4. У заголовку Розмiрiв вiдшкодувань за зберiгання на складах митниць ДФС товарiв i транспортних засобiв, затверджених наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 15 червня 2012 року N 731, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 09 липня 2012 року за N 1142/21454, слово та абревiатуру "митниць ДФС" замiнити словами "митних органiв".

Директор Департаменту митної полiтики О. Москаленко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.