МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

10.06.2020 N 286


Про затвердження Порядку взаємодiї iнформацiйних систем Державної податкової служби України та Державної митної служби України щодо обмiну iнформацiєю, необхiдною для адмiнiстрування податкiв, зборiв та iнших обов'язкових платежiв, здiйснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 червня 2020 р. за N 593/34876

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 30 березня 2021 року N 187

     Вiдповiдно до пункту 41.2 статтi 41 Податкового кодексу України, пiдпункту 5 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 375, з метою забезпечення безперебiйної роботи та спiльного доступу Державної податкової служби України та Державної митної служби України до iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем, баз даних та iнших iнформацiйних ресурсiв, що використовуються для адмiнiстрування податкiв, зборiв та iнших обов'язкових платежiв, здiйснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства наказую:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї iнформацiйних систем Державної податкової служби України та Державної митної служби України щодо обмiну iнформацiєю, необхiдною для адмiнiстрування податкiв, зборiв та iнших обов'язкових платежiв, здiйснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства, що додається.

     2. Департаменту монiторингу баз даних та верифiкацiї виплат забезпечити в установленому порядку:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Цей наказ набирає чинностi з дня, наступного за днем його офiцiйного опублiкування.

     4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою та покладаю на Голову Державної податкової служби України та Голову Державної митної служби України.

Мiнiстр С. Марченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
10 червня 2020 року N 286

ПОРЯДОК
взаємодiї iнформацiйних систем Державної податкової служби України та Державної митної служби України щодо обмiну iнформацiєю, необхiдною для адмiнiстрування податкiв, зборiв та iнших обов'язкових платежiв, здiйснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Податкового кодексу України, Митного кодексу України, Законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електроннi довiрчi послуги", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах", "Про захист персональних даних", пiдпунктiв 61, 63 пункту 4, пункту 8 Положення про Державну податкову службу України та пiдпунктiв 47, 55 пункту 4, пункту 8 Положення про Державну митну службу України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06 березня 2019 року N 227, пункту 12 роздiлу III Плану заходiв щодо реалiзацiї концептуальних напрямiв реформування системи органiв, що реалiзують державну податкову полiтику, та пункту 8 роздiлу III Плану заходiв щодо реалiзацiї концептуальних напрямiв реформування системи органiв, що реалiзують державну митну полiтику, затверджених розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 липня 2019 року N 542-р.

     2. Цей Порядок встановлює основнi вимоги щодо iнформацiйної взаємодiї мiж iнформацiйно-телекомунiкацiйними системами, базами даних, реєстрами, iншими iнформацiйними ресурсами (далi - iнформацiйнi системи) Державної податкової служби України та Державної митної служби України, що використовуються для адмiнiстрування податкiв, зборiв та iнших обов'язкових платежiв, здiйснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства.

     3. Термiни та поняття, якi застосовуються в цьому Порядку, вживаються у значеннi, наведеному в чинному законодавствi.

     4. В iнформацiйнiй взаємодiї задiянi iнформацiйнi системи:

     ДПС - система електронного адмiнiстрування податку на додану вартiсть, система електронного адмiнiстрування з реалiзацiї пального та спирту етилового, Єдиний реєстр податкових накладних, Єдиний реєстр акцизних накладних, Єдиний банк даних про платникiв податкiв - юридичних осiб, Реєстр самозайнятих осiб, Державний реєстр платникiв податкiв - фiзичних осiб, Єдиний реєстр податкових повiдомлень-рiшень контролюючих органiв, надiсланих (вручених) платникам податкiв;

(абзац другий пункту 4 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.03.2021р. N 187)

     Держмитслужби - Єдина автоматизована iнформацiйна система.

     5. Суб'єктами iнформацiйних вiдносин вiдповiдно до цього Порядку є ДПС та Держмитслужба.

     6. Структура та формати даних, що передаються та приймаються в порядку iнформацiйної взаємодiї, строк їх передачi, процедури взаємодiї iнформацiйних систем та порядок внесення змiн до них визначаються спiльно ДПС та Держмитслужбою вiдповiдними спiльними рiшеннями, якi оформлюються окремими протоколами, пiдготовленими вiдповiдно до цього Порядку.

     7. Суб'єкти iнформацiйних вiдносин є вiдповiдальними за своєчасну та в повному обсязi передачу достовiрної iнформацiї у межах компетенцiї згiдно iз законодавством.

II. Вимоги щодо органiзацiї iнформацiйної взаємодiї

     1. Взаємодiя iнформацiйних систем суб'єктiв iнформацiйних вiдносин здiйснюється в електронному виглядi на рiвнi центральних апаратiв ДПС та Держмитслужби шляхом:

     обмiну даними у режимi реального часу;

     автоматизованого обмiну iнформацiєю мiж iнформацiйними системами за принципом запит - вiдповiдь (у разi вiдсутностi можливостi обмiну iнформацiєю у режимi реального часу);

     надання регламентованого доступу уповноваженим посадовим особам суб'єктiв iнформацiйних вiдносин до iнформацiї в iнформацiйних системах на принципах їх iдентифiкацiї та вiдповiдно до окремого порядку надання регламентованого доступу до iнформацiйних систем.

     2. Iнформацiйна взаємодiя мiж iнформацiйними системами суб'єктiв iнформацiйних вiдносин здiйснюється каналами конфiденцiйного зв'язку спецiальної iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи органiв виконавчої влади Нацiональної системи конфiденцiйного зв'язку (далi - СIТС НСКЗ) з використанням iнформацiйних систем ДПС та Держмитслужби iз застосуванням в них вiдповiдних комплексних систем захисту iнформацiї з пiдтвердженою вiдповiднiстю за результатами державної експертизи в порядку, встановленому законодавством.

     У разi вiдсутностi технiчної можливостi передання даних каналами конфiденцiйного зв'язку СIТС НСКЗ таке передання здiйснюється з використанням захищених з'єднань iз забезпеченням конфiденцiйностi та цiлiсностi даних, що передаються.

     3. У разi виникнення обставин, якi унеможливлюють виконання положень цього Порядку, суб'єкти iнформацiйних вiдносин зобов'язанi невiдкладно iнформувати про це один одного.

     4. Перевiрка отриманої iнформацiї щодо вiдповiдностi встановленим формату i структурi, повноти заповнення обов'язкових полiв здiйснюється за допомогою вiдповiдного програмного забезпечення.

III. Захист iнформацiї при iнформацiйнiй взаємодiї

     1. Обмiн iнформацiєю в межах цього Порядку здiйснюється з дотриманням вимог щодо захисту iнформацiї, встановлених законодавством України, рiвень захисту якої повинен вiдповiдати ступеню обмеження доступу до неї.

     Пiд час iнформацiйної взаємодiї згiдно iз цим Порядком суб'єкти iнформацiйних вiдносин вiдповiдно до законодавства України у сферi захисту iнформацiї здiйснюють органiзацiйно-технiчнi заходи, якi забезпечують захист та порядок доступу до iнформацiї, яка обробляється.

     2. Для захисту iнформацiї використовуються засоби захисту iнформацiї, якi мають сертифiкат вiдповiдностi або позитивний експертний висновок за результатами державної експертизи у сферi технiчного та/або криптографiчного захисту iнформацiї.

     3. Iнформацiя, що передається, обробляється з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних та використовується суб'єктами iнформацiйних вiдносин виключно з метою забезпечення безперебiйної роботи та спiльного доступу ДПС та Держмитслужби до iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем, баз даних та iнших iнформацiйних ресурсiв, що використовуються для адмiнiстрування податкiв, зборiв та iнших обов'язкових платежiв, здiйснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства.

     4. Отримана iнформацiя не може використовуватись з iншою метою, нiж для адмiнiстрування податкiв, зборiв та iнших обов'язкових платежiв, здiйснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства. Про випадки розголошення такої iнформацiї суб'єкти iнформацiйних вiдносин невiдкладно повiдомляють один одного, крiм випадкiв, прямо передбачених законодавством України.

Директор Департаменту монiторингу баз даних та верифiкацiї виплат I. Москалевська
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.