КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 5 серпня 2020 р. N 681


Деякi питання, пов'язанi iз застосуванням митних декларацiй окремих типiв

     Вiдповiдно до статтi 12 Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи", статтi 257 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Положення про митнi декларацiї окремих типiв;

     форму транзитного супровiдного документа.

     2. Внести до Положення про митнi декларацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 450 "Питання, пов'язанi iз застосуванням митних декларацiй" (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 40, ст. 1545, N 91, ст. 3674; 2019 р., N 24, ст. 847, N 58, ст. 1999), змiни, що додаються.

     3. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 67

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 5 серпня 2020 р. N 681

ПОЛОЖЕННЯ
про митнi декларацiї окремих типiв

Загальнi питання

     1. Це Положення визначає вимоги до оформлення i використання митних декларацiй окремих типiв, на пiдставi яких товари, що перемiщуються пiд митним контролем мiж двома митними органами України або в межах зони дiяльностi одного митного органу, декларуються у режим спiльного транзиту, а також порядок внесення змiн до таких митних декларацiй, їх вiдкликання та визнання недiйсними.

     2. У цьому Положеннi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи" та Митному кодексi України.

     3. Митна декларацiя окремого типу є заявою, в якiй суб'єкт режиму або вiд iменi суб'єкта режиму пiдприємство, яке надає послуги з декларування товарiв, заявляє про намiр суб'єкта режиму помiстити товари у режим спiльного транзиту шляхом:

     вiдправлення авторизованого структурованого електронного повiдомлення до електронної транзитної системи - основна процедура декларування;

     подання документа на паперовому носiї митному органу - резервна процедура декларування.

     4. Резервна процедура декларування застосовується у випадках, передбачених частиною третьою статтi 3 Закону України "Про режим спiльного транзиту та запровадження нацiональної електронної транзитної системи".

     5. Не допускається декларування товарiв та/або виконання митних формальностей щодо таких товарiв iз застосуванням одночасно основної та резервної процедури декларування.

     6. Декларування iз застосуванням резервної процедури декларування можливе за умови пiдтвердження уповноваженим пiдроздiлом Держмитслужби тимчасової вiдмови електронної транзитної системи або електронної системи управлiння гарантiями, або єдиної автоматизованої iнформацiйної системи та пiсля узгодження застосування резервної процедури декларування митним органом, до якого подається митна декларацiя окремого типу за резервною процедурою декларування.

     7. Митнi декларацiї окремого типу на паперовому носiї заповнюються:

     на бланку єдиного адмiнiстративного документа з використанням комплекту, який складається з одного аркуша iз позначенням "1/6" та двох примiрникiв аркуша iз позначенням "4/5" форми МД-2. Пiд час декларування бiльше одного товару зазначенi аркушi форми МД-2 доповнюються додатковими аркушами форми МД-3 з позначеннями "1/6" та "4/5". Форми МД-2 та МД-3 бланкiв єдиного адмiнiстративного документа затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 450 (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 40, ст. 1545). Бланки єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2 i додаткового аркуша до нього форми МД-3 виготовляються на самокопiювальному паперi щiльнiстю не менш як 40 грамiв на кв. метр та вiдривною частиною формату А4 (210 на 297 мiлiметрiв). Додатковi аркушi форми МД-3 у разi їх застосування є невiд'ємною частиною митної декларацiї окремого типу на паперовому носiї на бланку єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2; або

     за допомогою комп'ютера та друкуються на аркушах паперу формату А4 (210 на 297 мiлiметрiв) за формою єдиного адмiнiстративного документа з використанням комплекту, який складається з одного аркуша iз позначенням "1/6" та двох примiрникiв аркуша iз позначенням "4/5" форми МД-2. Пiд час декларування бiльше одного товару зазначенi аркушi форми МД-2 доповнюються додатковими аркушами форми МД-3 з позначеннями "1/6" та "4/5". Додатковi аркушi форми МД-3 у разi їх застосування є невiд'ємною частиною митної декларацiї окремого типу на паперовому носiї за формою єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2; або

     за допомогою комп'ютера та друкуються на аркушах паперу формату А4 (210 на 297 мiлiметрiв) за формою транзитного супровiдного документа. Пiд час декларування бiльше одного товару митна декларацiя окремого типу на паперовому носiї за формою транзитного супровiдного документа доповнюється додатковими аркушами за формою перелiку товарiв. Додатковi аркушi за формою перелiку товарiв у разi їх застосування є невiд'ємною частиною митної декларацiї окремого типу на паперовому носiї за формою транзитного супровiдного документа.

Оформлення митної декларацiї окремого типу

     8. Митна декларацiя окремого типу заповнюється на товари, що перемiщуються або пiдлягають перемiщенню у режимi спiльного транзиту єдиним транспортним засобом вiд однiєї митницi вiдправлення або одного авторизованого вантажовiдправника до однiєї митницi призначення або одного авторизованого вантажоодержувача в окремому вантажному мiсцi або iншому пакунку, контейнерi чи транспортному засобi комерцiйного призначення.

     Одна митна декларацiя окремого типу може також заповнюватися на товари у кiлькох окремих вантажних мiсцях або iнших пакунках, контейнерах за умови, що цi товари завантаженi та перемiщуються або пiдлягають перемiщенню єдиним транспортним засобом.

     9. В однiй митнiй декларацiї окремого типу може бути задекларовано не бiльш як 999 товарiв.

     10. Митна декларацiя окремого типу заповнюється державною мовою.

     11. Митна декларацiя окремого типу, подана iз застосуванням основної процедури декларування, вважається оформленою пiсля внесення до електронної транзитної системи посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, iнформацiї про випуск товарiв у режим спiльного транзиту. Пiсля завершення митного оформлення за допомогою електронної транзитної системи роздруковується транзитний супровiдний документ за формою, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 серпня 2020 р. N 681 "Деякi питання, пов'язанi iз застосуванням митних декларацiй окремих типiв".

     Транзитний супровiдний документ є документом у виглядi роздрукованого витягу з електронної транзитної системи, сформованим на основi вiдомостей оформленої митної декларацiї окремого типу, поданої iз застосуванням основної процедури декларування.

     Пiд час декларування бiльше одного товару в митнiй декларацiї окремого типу, поданiй iз застосуванням основної процедури декларування, транзитний супровiдний документ доповнюється додатковими аркушами форми перелiку товарiв (далi - перелiк товарiв), якi є його невiд'ємною частиною.

     Транзитний супровiдний документ повинен мiстити унiкальний iдентифiкацiйний номер перемiщення (MRN), що є реєстрацiйним номером зазначеної декларацiї в електроннiй транзитнiй системi, за структурою та форматом згiдно з додатком 1. Такий номер повинен бути зазначений на всiх аркушах транзитного супровiдного документа.

     Транзитний супровiдний документ надається на вимогу митних органiв разом iз товаросупровiдними (товаротранспортними) документами на товари, випущенi у режим спiльного транзиту.

     12. Митна декларацiя окремого типу, подана iз застосуванням резервної процедури декларування, вважається оформленою за наявностi на всiх її аркушах:

     спецiального штампа резервної процедури згiдно з порядком заповнення митних декларацiй, встановленим Мiнфiном; та

     унiкального реєстрацiйного номера митної декларацiї окремого типу, поданої iз застосуванням резервної процедури декларування, згiдно з порядком заповнення митних декларацiй, встановленим Мiнфiном; та

     особистого пiдпису i вiдбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення, чи пiдпису уповноваженої особи авторизованого вантажовiдправника.

Порядок внесення змiн, вiдкликання та визнання митної декларацiї окремого типу недiйсною

     13. Внесення змiн або вiдкликання прийнятої митним органом митної декларацiї окремого типу здiйснюється митним органом, яким її прийнято, на пiдставi заяви суб'єкта режиму.

     Внесення змiн до прийнятої митним органом митної декларацiї окремого типу у виглядi авторизованого структурованого електронного повiдомлення може здiйснюватися шляхом її вiдкликання та вiдправлення нового авторизованого структурованого електронного повiдомлення.

     14. Заява про внесення змiн або вiдкликання митної декларацiї окремого типу подається митному органу в один iз таких способiв:

     у виглядi структурованого електронного повiдомлення, що формується та надсилається до електронної транзитної системи з використанням електронних методiв обробки даних, - у разi застосування основної процедури декларування;

     у виглядi документа на паперовому носiї за формою згiдно з додатком 2 - у разi застосування резервної процедури декларування.

     Заява про внесення змiн до митної декларацiї окремого типу може включати одне або кiлька виправлень щодо вiдомостей у митнiй декларацiї окремого типу. Такi виправлення не можуть змiнювати вiдомостi митної декларацiї окремого типу щодо ознак та характеристик, якi впливають на вiднесення товарiв, заявлених на момент подання митної декларацiї, до iншої товарної пiдпозицiї згiдно з Гармонiзованою системою опису та кодування товарiв Всесвiтньої митної органiзацiї.

     15. У заявi про вiдкликання митної декларацiї окремого типу зазначаються причини вiдкликання такої декларацiї.

     16. Внесення змiн або вiдкликання митної декларацiї окремого типу не дозволяється, якщо митним органом, яким була прийнята така митна декларацiя:

     надано суб'єкту режиму iнформацiю про призначення митного огляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення або перевiрки документiв на товари (крiм випадкiв, коли пiсля проведення зазначених митних формальностей порушень митних правил не виявлено); або

     виявлено порушення митних правил щодо задекларованих товарiв чи недостовiрнiсть вiдомостей, внесених суб'єктом режиму до митної декларацiї окремого типу; або

     завершено оформлення митної декларацiї окремого типу та здiйснено випуск товарiв у режим спiльного транзиту.

     17. Митна декларацiя окремого типу вважається такою, що не подавалася, i визнається недiйсною в автоматичному режимi, якщо протягом 30 днiв з дня подання такої декларацiї задекларованi товари не були пред'явленi митному органу.

     Митну декларацiю окремого типу може бути визнано недiйсною митним органом, яким таку митну декларацiю прийнято, пiсля випуску товарiв у режим спiльного транзиту за умови пiдтвердження факту помилкового оформлення кiлькох митних декларацiй окремого типу на один i той же товар.

 

Додаток 1
до Положення

СТРУКТУРА ТА ФОРМАТ
iдентифiкацiйного номера перемiщення

     1. Iдентифiкацiйний номер перемiщення - MRN (Master Reference Number) складається з 18 лiтерно-цифрових символiв та формується електронною транзитною системою за структурою та форматом, наведеними нижче:

YYUANNNNNNNNNNNNND,

     де YY - двi цифри, що вiдповiдають останнiм цифрам календарного року, в якому було прийнято митну декларацiю окремого типу;

     UA - лiтерний код альфа-2 України;

     NNNNNNNNNNNNN - лiтерно-цифровий 13-значний iдентифiкатор транзитного перемiщення, що є унiкальним протягом календарного року, в якому першi шiсть знакiв становлять код вiдповiдного митного органу України згiдно з Класифiкатором Державної митної служби України, її територiальних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, затвердженим в установленому порядку, без зазначення лiтерного коду альфа-2 України;

     D - контрольний цифровий символ.

     2. Разом з MRN зазначається його штрихове кодування стандарту "Code 128", набiр символiв "B".

 

Додаток 2
до Положення
Начальниковi  
(найменування митного органу)
 
(прiзвище, власне iм'я суб'єкта режиму/ уповноваженої ним особи)
 
(мiсцезнаходження юридичної особи/ мiсце проживання фiзичної особи - пiдприємця)

ЗАЯВА

_____ ______________ 20___ р. N _______________
Прошу надати дозвiл на   митної декларацiї
(внесення змiн / вiдкликання)
окремого типу за N  
Змiст внесених змiн (заповнюється у разi внесення змiн до митної декларацiї окремого типу)
Номер товару в митнiй декларацiї окремого типу Графа митної декларацiї окремого типу Вiдомостi
зазначенi повиннi бути зазначенi
       
Обґрунтування  
 
 
Доданi документи  
(назва, номер, дата)
 
 
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Мiсце для вiдбитка печатки
суб'єкта режиму / уповноваженої
ним особи (за наявностi)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 5 серпня 2020 р. N 681

ФОРМА ТРАНЗИТНОГО СУПРОВIДНОГО ДОКУМЕНТА

     Компонування граф форми транзитного супровiдного документа є незмiнним. Допускаються незначнi вiдмiнностi (використання скорочень слiв) у вiдображеннi назв граф форми залежно вiд шрифту, що використовується для формування та друку транзитного супровiдного документа.

ФОРМА ПЕРЕЛIКУ ТОВАРIВ

     Компонування граф форми перелiку товарiв транзитного супровiдного документа є незмiнним. Допускається збiльшення висоти граф з вiдомостями про товар для друку усiєї iнформацiї з електронної транзитної системи. У такому разi кожен наступний рядок з графами, що розмiщений за тим, що мiстить одну або кiлька граф iз збiльшеною висотою, буде вiдповiдно змiщено донизу.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 5 серпня 2020 р. N 681

ЗМIНИ,
що вносяться до Положення про митнi декларацiї

     1. У пунктi 2:

     1) абзац восьмий викласти в такiй редакцiї:

     "Для товарiв, що вiдповiдно до статтi 94 Митного кодексу України пiдлягають декларуванню з використанням митної декларацiї, можуть використовуватися митнi декларацiї окремих типiв згiдно з Положенням про митнi декларацiї окремих типiв, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 серпня 2020 р. N 681 "Деякi питання, пов'язанi iз застосуванням митних декларацiй окремих типiв".";

     2) абзац дев'ятий виключити.

     2. У пунктi 15:

     1) абзац другий виключити;

     2) в абзацi третьому слова "та нацiональна пiдсистема комп'ютеризованої транзитної системи ЄС" виключити, а слово "входять" замiнити словом "входить".

     3. Абзаци п'ятий i шостий пункту 20 виключити.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.