ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв" та деяких законiв України щодо вiдновлення роботи Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2016 р., N 31, ст. 545 iз наступними змiнами) такi змiни:

     1. Статтю 19 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 19. Порядок утворення, реорганiзацiї, лiквiдацiї суду, визначення кiлькостi суддiв у судi

     1. Суд утворюється, реорганiзовується i лiквiдовується законом.

     2. Проект закону про утворення, реорганiзацiю чи лiквiдацiю суду вносить до Верховної Ради України Президент України пiсля консультацiй з Вищою радою правосуддя.

     3. Мiсцезнаходження, територiальна юрисдикцiя i статус суду визначаються з урахуванням принципiв територiальностi, спецiалiзацiї та iнстанцiйностi.

     4. Пiдставами для утворення, реорганiзацiї чи лiквiдацiї суду є змiна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхiднiсть забезпечення доступностi правосуддя, оптимiзацiї видаткiв державного бюджету або змiна адмiнiстративно-територiального устрою.

     5. Утворення суду може вiдбуватися шляхом створення нового суду або реорганiзацiї (злиття, подiлу) судiв.

     6. Кiлькiсть суддiв у судi (крiм Верховного Суду) визначає Вища рада правосуддя з урахуванням консультативного висновку Державної судової адмiнiстрацiї України, судового навантаження та в межах видаткiв, визначених у Державному бюджетi України на утримання судiв та оплату працi суддiв.

     7. До складу Верховного Суду входять суддi, кiлькiсть яких визначає Вища рада правосуддя з урахуванням консультативного висновку Пленуму Верховного Суду.

     Максимальна кiлькiсть суддiв Верховного Суду не може перевищувати двохсот суддiв.

     8. Суд є юридичною особою, якщо iнше не визначено законом.

     9. Порядок здiйснення вiдповiдних заходiв, пов'язаних з утворенням, реорганiзацiєю чи лiквiдацiєю суду, визначається законом про утворення, реорганiзацiю чи лiквiдацiю такого суду".

     2. Частину четверту статтi 31 викласти в такiй редакцiї:

     "4. У складi вищого спецiалiзованого суду можуть утворюватися судовi палати для розгляду окремих категорiй справ у першiй iнстанцiї, а також утворюється апеляцiйна палата для розгляду справ в апеляцiйнiй iнстанцiї. Апеляцiйна палата вищого спецiалiзованого суду дiє у його складi на засадах iнституцiйної, органiзацiйної, кадрової та фiнансової автономiї. Кiлькiсть суддiв в апеляцiйнiй палатi вищого спецiалiзованого суду визначає у межах загальної кiлькостi суддiв вищого спецiалiзованого суду Вища рада правосуддя з урахуванням консультативного висновку Державної судової адмiнiстрацiї України".

     3. Частину першу статтi 37 виключити.

     4. Частину другу статтi 46 доповнити пунктом 41 такого змiсту:

     "41) надає у випадку, передбаченому цим Законом, Вищiй радi правосуддя консультативний висновок, який є офiцiйним документом, що мiстить рекомендацiї та пропозицiї щодо кiлькостi суддiв у складi Верховного Суду".

     5. У частинi дев'ятiй статтi 49 слово "регiональної" замiнити словом "обласної".

     6. Статтю 92 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 92. Статус та склад Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України

     1. Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України є державним колегiальним органом суддiвського врядування, який на постiйнiй основi дiє у системi правосуддя України.

     2. Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України є юридичною особою, має печатку iз зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, самостiйний баланс та рахунки в органах Державної казначейської служби України.

     3. Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України складається з шiстнадцяти членiв, вiсiм з яких призначаються з числа суддiв або суддiв у вiдставцi.

     4. Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України вважається повноважною за умови призначення до її складу не менше одинадцяти членiв, щонайменше шiсть iз яких призначенi з числа суддiв або суддiв у вiдставцi.

     У разi закiнчення строку повноважень члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, внаслiдок чого Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України вважатиметься неповноважною, такий член Комiсiї продовжує виконувати свої повноваження до дня призначення на його посаду iншої особи, але не бiльше трьох мiсяцiв.

     5. Порядок роботи Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України визначається цим Законом.

     6. Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України має офiцiйний веб-сайт та офiцiйний друкований орган, якi є офiцiйними джерелами iнформацiї про роботу Комiсiї. Офiцiйний друкований орган може видаватися в електронному виглядi".

     7. Пункти 6 i 61 частини першої статтi 93 викласти в такiй редакцiї:

     "6) затверджує форму i змiст заяви про участь у доборi кандидатiв на посаду суддi, анкети кандидата на посаду суддi, порядок складення вiдбiркового iспиту та методику оцiнювання його результатiв, порядок складення квалiфiкацiйного iспиту та методику оцiнювання кандидатiв, положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади суддi, порядок та методологiю квалiфiкацiйного оцiнювання, порядок формування i ведення суддiвського досьє (досьє кандидата на посаду суддi), порядок проходження спецiальної пiдготовки кандидатiв на посаду суддi;

     61) затверджує бiльшiстю голосiв вiд її складу, визначеного цим Законом, регламент, що визначає порядок роботи Комiсiї в межах, встановлених цим Законом".

     8. У статтi 94:

     назву викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 94. Вимоги до члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України";

     частину першу виключити;

     частину другу викласти в такiй редакцiї:

     "2. Членом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України може бути громадянин України, який володiє державною мовою, має вищу юридичну освiту, стаж професiйної дiяльностi у сферi права не менше п'ятнадцяти рокiв та вiдповiдає критерiям доброчесностi i професiйної компетентностi, що визначенi цим Законом.

     Член Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України має дотримуватися полiтичної нейтральностi, не може належати до полiтичних партiй, професiйних спiлок, брати участь у будь-якiй полiтичнiй дiяльностi";

     пункти 1 i 4 частини восьмої викласти в такiй редакцiї:

     "1) особи, якi визнанi судом недiєздатними або дiєздатнiсть яких обмежена";

     "4) особи, якi були членами Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України або Вищої ради юстицiї до набрання чинностi Законом України "Про вiдновлення довiри до судової влади в Українi";

     доповнити частиною одинадцятою такого змiсту:

     "11. Вплив на членiв Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України у будь-який спосiб забороняється".

     9. Статтi 95 i 951 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 95. Порядок проведення конкурсу та призначення на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України

     1. Призначення на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України здiйснюється Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу в порядку, встановленому цим Законом, строком на чотири роки.

     Одна i та сама особа не може обiймати посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України бiльше нiж два строки поспiль.

     2. Конкурс на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України проводиться на основi принципiв верховенства права, професiйностi, публiчностi та полiтичної нейтральностi в порядку, встановленому цим Законом.

     3. Конкурс на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України проводить Конкурсна комiсiя у порядку, передбаченому цим Законом.

     4. Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, методологiя оцiнювання вiдповiдностi кандидата критерiям доброчесностi та професiйної компетентностi кандидатiв на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, показники вiдповiдностi критерiям такого оцiнювання та засоби їх встановлення затверджує Конкурсна комiсiя.

     5. Конкурсна комiсiя проводить добiр кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, якi вiдповiдають критерiям доброчесностi та професiйної компетентностi, з розрахунку не менше двох кандидатiв на одну вакантну посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     6. За результатами проведеного конкурсу на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України Конкурсна комiсiя формує перелiк кандидатiв, якi вiдповiдають критерiям доброчесностi та професiйної компетентностi, та передає його до Вищої ради правосуддя.

     7. Вища рада правосуддя проводить спiвбесiду з рекомендованими Конкурсною комiсiєю кандидатами вiдкрито та приймає за її результатами обґрунтоване i вмотивоване рiшення про призначення або про вiдмову в призначеннi вiдiбраних кандидатiв на вакантнi посади членiв Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     8. Порядок проведення спiвбесiди Вищою радою правосуддя визначається Регламентом Вищої ради правосуддя.

     9. Оголошення про початок конкурсу, умови i строки його проведення публiкується у газетi "Голос України" та оприлюднюється секретарiатом Вищої ради правосуддя на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя не пiзнiше нiж за три мiсяцi до дня закiнчення строку повноважень члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України або не пiзнiше десяти днiв з дня дострокового припинення повноважень чи звiльнення члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     10. Особа, яка вiдповiдає вимогам, визначеним цим Законом до члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, та має намiр бути призначеною членом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, звертається з вiдповiдною заявою до Конкурсної комiсiї.

     11. Форму заяви особи про намiр бути призначеною членом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України затверджує Конкурсна комiсiя.

     12. Разом iз заявою про намiр бути призначеною членом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України особа подає:

     1) автобiографiю;

     2) мотивацiйний лист, в якому викладаються мотиви для призначення членом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України;

     3) копiю документа, що посвiдчує особу та пiдтверджує громадянство України;

     4) копiю трудової книжки (за наявностi) або вiдомостi про трудову дiяльнiсть з реєстру застрахованих осiб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соцiального страхування;

     5) декларацiю особи, уповноваженої на виконання функцiй держави або мiсцевого самоврядування, за рiк, що передує року, в якому було оприлюднено оголошення про початок конкурсу;

     6) копiї документiв про освiту, вченi звання та науковi ступенi;

     7) медичну довiдку про стан здоров'я (щодо перебування особи на облiку в психоневрологiчних або наркологiчних закладах охорони здоров'я);

     8) копiю вiйськового квитка (для вiйськовослужбовцiв або вiйськовозобов'язаних);

     9) письмову згоду на обробку персональних даних та оприлюднення копiй документiв, визначених цiєю статтею (крiм копiй документiв, передбачених пунктами 3, 7, 8 цiєї частини);

     10) письмову заяву про вiдсутнiсть обмежень щодо членства у Вищiй квалiфiкацiйнiй комiсiї суддiв України, а також про вiдповiднiсть вимогам щодо несумiсностi або про зобов'язання виконувати вимоги щодо несумiсностi у разi призначення членом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України;

     11) заяву про проведення перевiрки, передбаченої Законом України "Про очищення влади";

     12) згоду на проведення спецiальної перевiрки вiдповiдно до закону та використання результатiв такої перевiрки членами Конкурсної комiсiї та уповноваженими нею особами.

     13. Секретарiат Вищої ради правосуддя приймає документи, передбаченi частиною дванадцятою цiєї статтi, у хронологiчному порядку надходження заяв та не пiзнiше п'яти робочих днiв пiсля їх отримання оприлюднює iнформацiю про осiб, якi подали заяви про намiр бути призначеними членом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, разом iз копiями поданих документiв (крiм документiв, передбачених пунктами 3, 7, 8 частини дванадцятої цiєї статтi) на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя.

     14. Прийом документiв, передбачених частиною дванадцятою цiєї статтi, завершується о 24 годинi останнього дня строку, визначеного Конкурсною комiсiєю для подання документiв.

     Секретарiат Вищої ради правосуддя не може вiдмовити у прийняттi документiв з iнших пiдстав, нiж закiнчення строку, визначеного для подання документiв.

     15. Конкурсна комiсiя формує перелiк кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, що оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя не пiзнiше нiж через три днi пiсля завершення прийому документiв.

     16. Конкурсна комiсiя перевiряє поданi кандидатами документи на вiдповiднiсть вимогам цього Закону та оприлюднює на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя перелiк кандидатiв, допущених до участi у конкурсi на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     17. Секретарiат Вищої ради правосуддя забезпечує проведення спецiальної перевiрки кандидатiв перед проведенням першого етапу конкурсу на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України та надання результатiв такої перевiрки Конкурснiй комiсiї.

     18. Конкурсна комiсiя проводить конкурс на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України у два етапи:

     1) проведення добору кандидатiв за результатами розгляду поданих ними документiв, результатiв спецiальної перевiрки, вiдповiдної iнформацiї з вiдкритих джерел та формування перелiку кандидатiв, допущених до спiвбесiди.

     Розгляд документiв, поданих кандидатом, на предмет вiдповiдностi вимогам на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України здiйснюється в порядку, встановленому Конкурсною комiсiєю;

     2) проведення спiвбесiди з вiдiбраними кандидатами та визначення перелiку кандидатiв для рекомендацiї Вищiй радi правосуддя.

     Трансляцiя спiвбесiд з кандидатами на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України в режимi реального часу здiйснюється на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя.

     Конкурсна комiсiя рекомендує Вищiй радi правосуддя кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України з розрахунку не менше двох кандидатiв на кожну вакантну посаду.

     19. Якщо кiлькiсть вiдiбраних Конкурсною комiсiєю кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, якi вiдповiдають критерiям доброчесностi та професiйної компетентностi, є меншою за кiлькiсть кандидатiв, передбачену частиною вiсiмнадцятою цiєї статтi, Конкурсна комiсiя оголошує додатковий конкурс вiдповiдно до частини дев'ятої цiєї статтi та проводить його в порядку, передбаченому цiєю статтею.

     20. Конкурсна комiсiя проводить конкурс на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України за критерiями доброчесностi та професiйної компетентностi.

     21. Кандидат на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України вважається таким, що вiдповiдає критерiю доброчесностi, якщо вiн є незалежним, чесним, неупередженим, непiдкупним, сумлiнним, дотримується етичних норм та демонструє бездоганну поведiнку у професiйнiй дiяльностi та особистому життi, а також якщо немає сумнiвiв щодо законностi джерел походження його майна, вiдповiдностi рiвня життя кандидата або членiв його сiм'ї задекларованим доходам, вiдповiдностi способу життя кандидата його статусу.

     22. Кандидат на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України вважається таким, що вiдповiдає критерiю професiйної компетентностi, якщо вiн володiє знаннями у сферi права, в тому числi щодо функцiонування судової системи, має аналiтичнi здiбностi, здатнiсть наполегливо працювати, має уснi та письмовi комунiкацiйнi навички, а також вмiння взаємодiяти з колегами.

     23. Конкурсна комiсiя для перевiрки кандидата на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України на вiдповiднiсть критерiям доброчесностi та професiйної компетентностi застосовує зазначенi показники таким чином:

     1) оцiнювання вiдповiдностi показникам спирається на iнформацiю без часових або територiальних обмежень;

     2) кандидат не вiдповiдає показникам у разi доведення невiдповiдностi або наявностi обґрунтованих сумнiвiв у вiдповiдностi;

     3) будь-який висновок чи оцiнка нацiонального або мiжнародного органу щодо доброчесностi та професiйної компетентностi кандидата не є наперед визначальними та обов'язковими для Конкурсної комiсiї.

     Стаття 951. Конкурсна комiсiя

     1. Конкурсна комiсiя є допомiжним органом Вищої ради правосуддя, що утворюється для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України та формування перелiку кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, якi вiдповiдають критерiям доброчесностi та професiйної компетентностi.

     2. Вища рада правосуддя призначає членiв Конкурсної комiсiї для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України з числа осiб, запропонованих суб'єктами формування Конкурсної комiсiї, протягом п'яти днiв з дня одержання пропозицiй суб'єктiв формування.

     3. Суб'єктами формування Конкурсної комiсiї є Рада суддiв України, Рада прокурорiв України, Рада адвокатiв України та Нацiональна академiя правових наук України в особi Президiї.

     4. До складу Конкурсної комiсiї входять:

     1) три особи з числа суддiв або суддiв у вiдставцi, запропонованi Радою суддiв України;

     2) одна особа, запропонована Радою прокурорiв України;

     3) одна особа, запропонована Радою адвокатiв України;

     4) одна особа, запропонована Нацiональною академiєю правових наук України в особi Президiї.

     Кандидатами на посаду члена Конкурсної комiсiї можуть бути особи, якi мають бездоганну дiлову репутацiю, високi професiйнi якостi, суспiльний авторитет та вiдповiдають критерiю доброчесностi.

     5. Кожен суб'єкт формування Конкурсної комiсiї пропонує на розгляд Вищої ради правосуддя не менше двох кандидатiв до складу Конкурсної комiсiї або погоджує пропозицiю спiльного списку кандидатiв.

     6. Суб'єкти формування Конкурсної комiсiї пропонують кандидатiв до складу Конкурсної комiсiї за своєю квотою протягом двадцяти днiв з дня опублiкування оголошення про початок добору кандидатiв до складу Конкурсної комiсiї на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя. При цьому не пiзнiше наступного дня з дня опублiкування такого оголошення Вища рада правосуддя надсилає всiм суб'єктам формування Конкурсної комiсiї письмове повiдомлення про початок конкурсу iз пропозицiєю подати кандидатури до складу Конкурсної комiсiї.

     7. Рiшення суб'єктiв формування Конкурсної комiсiї про висунення кандидатiв у члени Конкурсної комiсiї та рiшення Вищої ради правосуддя про призначення членiв Конкурсної комiсiї розмiщуються на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя її секретарiатом не пiзнiше наступного дня з дня одержання таких рiшень секретарiатом.

     8. Конкурсна комiсiя розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членiв Конкурсної комiсiї в порядку, визначеному цим Законом.

     9. Строк повноважень члена Конкурсної комiсiї становить чотири роки з дня призначення, без права бути призначеним повторно.

     10. Регламент роботи Конкурсної комiсiї ухвалюється членами Конкурсної комiсiї та оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя.

     11. Засiдання Конкурсної комiсiї проводяться вiдкрито. Iнформацiя про час i мiсце їх проведення, порядок денний та рiшення Конкурсної комiсiї оприлюднюються на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя.

     12. Секретарiат Вищої ради правосуддя забезпечує трансляцiю засiдань Конкурсної комiсiї в режимi реального часу на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя.

     13. Рiшення Конкурсної комiсiї ухвалюється, якщо за нього проголосували не менше нiж чотири члени Конкурсної комiсiї.

     14. Член Конкурсної комiсiї має право брати участь у засiданнях i ухваленнi рiшень Конкурсної комiсiї у вiддаленому режимi з використанням електронних засобiв вiдеозв'язку.

     15. Рiшення Конкурсної комiсiї оформлюється протоколом та має бути вмотивованим i обґрунтованим.

     16. Член Конкурсної комiсiї та уповноваженi Конкурсною комiсiєю особи:

     1) збирають, перевiряють та аналiзують iнформацiю про кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, у тому числi конфiденцiйну iнформацiю та персональнi данi, отримують iнформацiю вiд державних органiв та органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ та органiзацiй, необхiдну для здiйснення повноважень Конкурсної комiсiї;

     2) звертаються до кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, а також до будь-якої юридичної особи, державного органу чи органу мiсцевого самоврядування, їх посадових осiб iз запитом про надання пояснень, документiв чи iнформацiї з метою перевiрки кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України;

     3) мають безоплатний доступ до вiдкритих державних реєстрiв виключно в тiй частинi, що може стосуватися дiяльностi Конкурсної комiсiї.

     17. Член Конкурсної комiсiї та уповноваженi Конкурсною комiсiєю особи зобов'язанi:

     1) не використовувати персональнi данi та iншу iнформацiю, що стала їм вiдома пiд час роботи в Конкурснiй комiсiї, для цiлей iнших, нiж для виконання обов'язкiв, пов'язаних з роботою Конкурсної комiсiї;

     2) вiдмовитися вiд участi у збираннi iнформацiї про кандидата на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, якщо член Конкурсної комiсiї має або мав особистi або дiловi стосунки з кандидатом та/або за наявностi iншого конфлiкту iнтересiв чи обставин, що можуть вплинути на його об'єктивнiсть або неупередженiсть як члена Конкурсної комiсiї;

     3) забезпечувати здiйснення заходiв щодо захисту персональних даних та конфiденцiйної iнформацiї, що стали їм вiдомi пiд час виконання обов'язкiв, пов'язаних з роботою Конкурсної комiсiї.

     18. Повноваження Конкурсної комiсiї:

     1) розроблення та затвердження Регламенту Конкурсної комiсiї, Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, методологiї оцiнювання вiдповiдностi кандидата критерiям доброчесностi та професiйної компетентностi кандидатiв на зайняття посади члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, показникiв вiдповiдностi критерiям такого оцiнювання та засобiв їх встановлення;

     2) розгляд документiв, поданих кандидатами на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України;

     3) добiр кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, якi за результатами опрацювання поданих документiв вiдповiдають вимогам цього Закону;

     4) оприлюднення на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя iнформацiї про кандидатiв на посаду члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, допущених до участi у конкурсi;

     5) формування перелiку кандидатiв для проходження спiвбесiди за результатами розгляду поданих кандидатами документiв, результатiв спецiальної перевiрки та аналiзу вiдповiдної iнформацiї з вiдкритих джерел;

     6) проведення на своєму засiданнi спiвбесiди з вiдiбраними кандидатами;

     7) добiр шляхом вiдкритого голосування з числа кандидатiв, якi пройшли спiвбесiду, на кожну вакантну посаду не менше двох кандидатiв, якi вiдповiдають критерiям доброчесностi та професiйної компетентностi.

     19. Органiзацiйне та матерiально-технiчне забезпечення дiяльностi Конкурсної комiсiї здiйснює секретарiат Вищої ради правосуддя.

     20. Члени Конкурсної комiсiї здiйснюють свої повноваження на громадських засадах i на час роботи в Конкурснiй комiсiї звiльняються вiд виконання службових обов'язкiв за основним мiсцем роботи iз збереженням середньої заробiтної плати.

     21. Повноваження члена Конкурсної комiсiї припиняються у разi:

     1) подання заяви про звiльнення з посади члена Конкурсної комiсiї за власним бажанням;

     2) закiнчення строку, на який його призначено;

     3) набрання законної сили обвинувальним щодо нього вироком суду;

     4) припинення громадянства України або набуття громадянства iншої держави;

     5) обмеження його цивiльної дiєздатностi, визнання недiєздатним, безвiсно вiдсутнiм або оголошення його померлим;

     6) його смертi".

     10. У статтi 96:

     частину другу виключити;

     частину третю викласти в такiй редакцiї:

     "3. Рiшення про звiльнення члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України з посади з пiдстав, визначених пунктами 1 i 2 частини першої цiєї статтi, ухвалює Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України на найближчому засiданнi пiсля отримання заяви";

     частину четверту виключити;

     частину шосту викласти в такiй редакцiї:

     "6. Процедура розгляду та ухвалення рiшення про звiльнення члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України за поданням Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України здiйснюється вiдповiдно до положень Регламенту Вищої ради правосуддя".

     11. Пункт 1 частини першої статтi 97 викласти в такiй редакцiї:

     "1) закiнчення строку, на який його призначено".

     12. Статтю 98 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 98. Органiзацiя роботи та засiдання Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України

     1. Органiзацiйними формами дiяльностi Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України є засiдання у пленарному складi Комiсiї, у складi її палат та колегiй залежно вiд питань, визначених цим Законом та Регламентом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     Засiдання Комiсiї можуть проводитися у режимi вiдеоконференцiї в порядку, встановленому Регламентом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України. Члени Комiсiї мають право брати участь у засiданнях i прийняттi рiшень у вiддаленому режимi з використанням електронних засобiв вiдеозв'язку у випадках та порядку, встановлених Регламентом Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     2. У складi Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України дiють двi палати, до кожної з яких входять по вiсiм членiв Комiсiї.

     У разi потреби Комiсiя може ухвалити рiшення про залучення членiв однiєї палати до роботи iншої палати.

     3. Колегiя Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України формується не менш як з трьох членiв Комiсiї.

     4. Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України пленарним складом обирає таємним голосуванням бiльшiстю голосiв вiд загального складу Комiсiї Голову Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, заступника Голови, якi є головами палат Комiсiї, та секретарiв палат. Головує на такому засiданнi найстарший за вiком iз присутнiх на засiданнi член Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     Якщо Головою Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України обраний суддя або суддя у вiдставцi, заступник Голови обирається з числа членiв Комiсiї, якi не є суддями або суддями у вiдставцi. У разi якщо Головою Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України обрано члена Комiсiї, який не є суддею або суддею у вiдставцi, заступник Голови обирається з числа членiв Комiсiї, якi є суддями або суддями у вiдставцi.

     Секретарем палати, голова якої є суддею або суддею у вiдставцi, обирається член Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, який не є суддею або суддею у вiдставцi. Секретарем палати, голова якої не є суддею або суддею у вiдставцi, обирається член Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, який є суддею або суддею у вiдставцi.

     5. Голова Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України органiзовує роботу Комiсiї, визначає обов'язки заступника Голови, веде засiдання Комiсiї, здiйснює їх пiдготовку та органiзовує дiловодство.

     6. Обов'язки Голови Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України у разi його вiдсутностi виконує заступник Голови Комiсiї, а за вiдсутностi заступника Голови - найстарший за вiком член Комiсiї.

     7. Голова Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України видає накази, розпорядження та доручення, якi є обов'язковими до виконання членами Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України та працiвниками секретарiату.

     8. Секретарi палат Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України здiйснюють пiдготовку засiдань палат та несуть вiдповiдальнiсть за органiзацiю в них дiловодства.

     9. Для здiйснення розподiлу справ у Вищiй квалiфiкацiйнiй комiсiї суддiв України дiє автоматизована система визначення члена Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, який проводить пiдготовку до розгляду i доповiдає справу.

     Положення про автоматизовану систему визначення членiв Комiсiї для пiдготовки до розгляду i доповiдi справ затверджується Вищою квалiфiкацiйною комiсiєю суддiв України.

     10. Голови палат Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України органiзовують роботу палат та ведуть засiдання палат. Обов'язки голiв палат у разi їх вiдсутностi виконують найстаршi за вiком члени палат.

     11. Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України затверджує Регламент, який регулює вiдповiдно до цього Закону процедурнi питання дiяльностi Комiсiї.

     12. Засiдання Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, її палат та колегiй проводяться вiдкрито, крiм випадкiв, встановлених законом.

     13. Засiдання Комiсiї, її палат є повноважним, якщо в ньому бере участь бiльшiсть вiд складу Комiсiї або палати вiдповiдно.

     Засiдання колегiї є повноважним, якщо у ньому беруть участь усi члени колегiї.

     14. Голова Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України визначає дату, час i мiсце проведення засiдання Комiсiї, перелiк питань, що виносяться на засiдання, i не пiзнiш як за десять днiв до засiдання повiдомляє про це особу, стосовно якої має розглядатися питання, та оприлюднює вiдповiдну iнформацiю на офiцiйному веб-сайтi Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України (крiм засiдань з органiзацiйних питань).

     15. Голови палат Комiсiї визначають дату, час i мiсце проведення засiдань вiдповiдних палат, перелiк питань, що виносяться для розгляду на засiданнi вiдповiдної палати, i не пiзнiш як за десять днiв до засiдання повiдомляють про це осiб, стосовно яких має розглядатися питання, та оприлюднюють вiдповiдну iнформацiю на офiцiйному веб-сайтi Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     16. Секретарiат Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України повiдомляє про дату, час i мiсце проведення засiдання вiдповiдної колегiї не пiзнiш як за десять днiв до такого засiдання осiб, стосовно яких має розглядатися питання, та оприлюднює вiдповiдну iнформацiю на офiцiйному веб-сайтi Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України".

     13. Частину першу статтi 107 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Право на звернення iз скаргою щодо дисциплiнарного проступку суддi, з повiдомленням про вчинення дисциплiнарного проступку суддею (дисциплiнарною скаргою) має будь-яка особа. Громадяни здiйснюють зазначене право особисто або через адвоката, юридичнi особи - через адвоката, органи державної влади та органи мiсцевого самоврядування - через своїх керiвникiв або представникiв.

     Адвокат зобов'язаний перевiрити факти, що можуть тягнути за собою дисциплiнарну вiдповiдальнiсть суддi, до подання вiдповiдної дисциплiнарної скарги".

     14. Пункт 3 частини третьої статтi 135 викласти в такiй редакцiї:

     "3) суддi Верховного Суду - 75 прожиткових мiнiмумiв для працездатних осiб, розмiр якого встановлено на 1 сiчня календарного року".

     15. Частину першу статтi 152 доповнити пунктом 121 такого змiсту:

     "121) надає у випадках, передбачених цим Законом, Вищiй радi правосуддя консультативний висновок, який є офiцiйним документом, що мiстить рекомендацiї та пропозицiї щодо кiлькостi суддiв у судi (крiм Верховного Суду), кiлькостi суддiв в апеляцiйнiй палатi вищого спецiалiзованого суду".

     16. Роздiл XII "Прикiнцевi та перехiднi положення" доповнити пунктами 291 - 293 та 49 - 54 такого змiсту:

     "291. Вища квалiфiкацiйна комiсiя суддiв України, утворена вiдповiдно до цього Закону, завершує конкурснi процедури, розпочатi Вищою квалiфiкацiйною комiсiєю суддiв України до набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв" та деяких законiв України щодо дiяльностi органiв суддiвського врядування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2019 р., N 50, ст. 354).

     292. Перебiг строку дiї результатiв квалiфiкацiйного iспиту кандидатiв на посаду суддi, у тому числi тих, яких було зараховано до резерву на замiщення вакантних посад суддiв, зупиняється з дня припинення повноважень членiв Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України вiдповiдно до пункту 2 роздiлу II "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв" та деяких законiв України щодо дiяльностi органiв суддiвського врядування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2019 р., N 50, ст. 354).

     293. З дня формування нового складу Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, утвореної вiдповiдно до цього Закону, перебiг строку, зупиненого вiдповiдно до пункту 292 цього роздiлу, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення";

     "49. Оголошення про початок першого конкурсу на зайняття посади члена Конкурсної комiсiї, умови i строки його проведення публiкуються у газетi "Голос України" та розмiщуються на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя протягом десяти днiв з дня набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв" та деяких законiв України щодо вiдновлення роботи Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України".

     50. Перший склад Конкурсної комiсiї формується з трьох осiб з числа суддiв або суддiв у вiдставцi, запропонованих Радою суддiв України, та трьох осiб, запропонованих мiжнародними та iноземними органiзацiями, якi вiдповiдно до мiжнародних або мiждержавних угод протягом останнiх п'яти рокiв надають Українi мiжнародну технiчну допомогу у сферi судової реформи та/або запобiгання i протидiї корупцiї. Такi мiжнароднi та iноземнi органiзацiї погоджують пропозицiю спiльного списку кандидатiв.

     Перелiк мiжнародних та iноземних органiзацiй, якi вiдповiдно до мiжнародних або мiждержавних угод протягом останнiх п'яти рокiв надають Українi мiжнародну технiчну допомогу у сферi судової реформи та/або запобiгання i протидiї корупцiї, формується Мiнiстерством закордонних справ України та надсилається до Вищої ради правосуддя протягом п'яти днiв з дня набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв" та деяких законiв України щодо вiдновлення роботи Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України".

     Голова Вищої ради правосуддя або особа, яка виконує його обов'язки, звертається до суб'єктiв формування Конкурсної комiсiї щодо подання кандидатур до її складу не пiзнiше наступного робочого дня з дня отримання перелiку мiжнародних та iноземних органiзацiй.

     Кандидатами на посаду члена Конкурсної комiсiї можуть бути особи, якi мають бездоганну дiлову репутацiю, високi професiйнi якостi, суспiльний авторитет та вiдповiдають критерiю доброчесностi.

     Кандидатами на посаду члена Конкурсної комiсiї, якi є суддями чи суддями у вiдставцi, можуть бути суддi чи суддi у вiдставцi, якi успiшно пройшли квалiфiкацiйне оцiнювання.

     Суб'єкт формування Конкурсної комiсiї подає до Вищої ради правосуддя список кандидатiв до складу Конкурсної комiсiї протягом тридцяти днiв з дня надходження вiдповiдного звернення Голови Вищої ради правосуддя або особи, яка виконує його обов'язки.

     Списки кандидатiв до складу Конкурсної комiсiї, поданi суб'єктами її формування, оприлюднюються на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя та офiцiйному веб-порталi судової влади України.

     У разi якщо мiжнароднi та/або iноземнi органiзацiї, якi вiдповiдно до мiжнародних або мiждержавних угод протягом останнiх п'яти рокiв надають Українi мiжнародну технiчну допомогу у сферi судової реформи та/або запобiгання i протидiї корупцiї, у строк, визначений абзацом шостим цього пункту, не запропонували осiб до складу Конкурсної комiсiї або запропонували кiлькiсть осiб, недостатню для формування повноважного складу Конкурсної комiсiї, осiб до складу Конкурсної комiсiї протягом п'ятнадцяти днiв з дня отримання вiдповiдного повiдомлення вiд Вищої ради правосуддя пропонують Рада прокурорiв України, Рада адвокатiв України, Нацiональна академiя правових наук України в особi Президiї.

     Голова Вищої ради правосуддя або особа, яка виконує його обов'язки, призначає членiв першого складу Конкурсної комiсiї не пiзнiше п'яти днiв з дня отримання вiд усiх суб'єктiв формування Конкурсної комiсiї спискiв рекомендованих кандидатiв.

     У разi якщо Голова Вищої ради правосуддя або особа, яка виконує його обов'язки, не призначить членiв Конкурсної комiсiї у визначений строк, троє перших кандидатiв iз списку Ради суддiв України i списку мiжнародних та iноземних органiзацiй вважаються призначеними.

     Перший склад Конкурсної комiсiї розпочинає роботу, за умови призначення щонайменше чотирьох членiв Конкурсної комiсiї, з яких двоє запропонованi мiжнародними та iноземними органiзацiями, в порядку, визначеному цим Законом.

     Рiшення першого складу Конкурсної комiсiї є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше нiж чотири члени Конкурсної комiсiї, з яких двоє запропонованi мiжнародними та iноземними органiзацiями.

     У разi однакової кiлькостi голосiв "за" i "проти" голоси трьох членiв Конкурсної комiсiї, з яких двоє запропонованi мiжнародними та iноземними органiзацiями, є вирiшальними.

     На запит члена першого складу Конкурсної комiсiї для органiзацiйного, технiчного забезпечення здiйснення його повноважень Конкурсна комiсiя може залучати помiчникiв, перекладачiв. Фiнансування дiяльностi таких помiчникiв, перекладачiв може здiйснюватися iз залученням мiжнародної технiчної допомоги.

     Строк повноважень Конкурсної комiсiї та її членiв, призначених Вищою радою правосуддя у складi, визначеному абзацами першим i п'ятим цього пункту, припиняється через два роки пiсля призначення повноважного складу Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     Конкурсна комiсiя у складi, визначеному абзацом першим цього пункту, протягом строку своїх повноважень проводить конкурс на зайняття вакантних посад членiв Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України.

     Наступний склад Конкурсної комiсiї формується в порядку, визначеному статтею 951 цього Закону.

     51. Члени Конкурсної комiсiї, запропонованi мiжнародними та iноземними органiзацiями, якi постiйно не проживають у мiстi Києвi, мають право на компенсацiю витрат на проживання та переїзд за рахунок коштiв Державного бюджету України.

     Порядок та граничнi розмiри компенсацiї таких витрат визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     52. Оголошення про початок першого конкурсу на зайняття вакантних посад членiв Вищої квалiфiкацiйної комiсiї суддiв України, умови i строки його проведення публiкуються у газетi "Голос України" та розмiщуються на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя протягом 30 днiв з дня проведення першого засiдання Конкурсної комiсiї.

     53. Вищiй радi правосуддя протягом п'яти днiв з дня припинення повноважень першого складу Конкурсної комiсiї опублiкувати оголошення про початок проведення конкурсу на зайняття вакантних посад членiв Конкурсної комiсiї та iнформацiю про умови проведення конкурсу у газетi "Голос України" та на офiцiйному веб-сайтi Вищої ради правосуддя.

     54. Суб'єктам формування Конкурсної комiсiї протягом двадцяти днiв з дня опублiкування оголошення про початок проведення конкурсу на зайняття вакантних посад членiв Конкурсної комiсiї подати до Вищої ради правосуддя списки кандидатiв на посади членiв Конкурсної комiсiї в порядку, визначеному цим Законом".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Внести змiни до таких законiв України:

     1) у Законi України "Про Вищу раду правосуддя" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2017 р., N 7 - 8, ст. 50, N 48, ст. 436; 2019 р., N 4, ст. 32, N 50, ст. 354):

     у частинi першiй статтi 3:

     пункт 12 викласти в такiй редакцiї:

     "12) визначає кiлькiсть суддiв у судi в порядку, визначеному Законом України "Про судоустрiй i статус суддiв";

     пункт 131 виключити;

     частину третю статтi 24, статтю 281, частину восьму статтi 31, частину першу статтi 42, частину третю статтi 47 i частину четверту статтi 48 виключити;

     2) пункти 3 - 7, 9 i 10 роздiлу II "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про судоустрiй i статус суддiв" та деяких законiв України щодо дiяльностi органiв суддiвського врядування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2019 р., N 50, ст. 354) виключити.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
13 липня 2021 року
N 1629-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.