ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 3 грудня 2021 року N 131


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 35, 351, 66, 67 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою приведення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України у вiдповiднiсть до Закону України вiд 30 червня 2021 року N 1587-IX "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення питань органiзацiї корпоративного управлiння в банках та iнших питань функцiонування банкiвської системи" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 серпня 2001 року N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 вересня 2001 року за N 841/6032 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту методологiї регулювання дiяльностi банкiв (Наталiя Iваненко) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

В. о. Голови Юрiй ГЕЛЕТIЙ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
03 грудня 2021 року N 131

Змiни до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     1. В абзацi дев'ятнадцятому роздiлу I слова "буфера запасу (консервацiї) капiталу та контрциклiчного буфера" замiнити словами "буфера консервацiї, контрциклiчного буфера та буфера системного ризику".

     2. Главу 3 роздiлу IV викласти в такiй редакцiї:

"Глава 3. Буфери капiталу. Комбiнований буфер капiталу

     1. Банк формує буфери капiталу, а саме:

     1) буфер консервацiї;

     2) контрциклiчний буфер;

     3) буфер системної важливостi, якщо банк набув статусу системно важливого банку;

     4) буфер системного ризику.

     Сукупний розмiр буферiв капiталу, щодо яких Нацiональний банк прийняв рiшення про їх формування згiдно з вимогами пунктiв 2 - 5 глави 3 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї, є комбiнованим буфером капiталу.

     2. Банк формує буфер консервацiї в розмiрi 2,5 % вiд загального обсягу ризику.

     Рiшення про дату початку формування банками буфера консервацiї та графiк поетапного досягнення встановленого розмiру приймається Правлiнням Нацiонального банку.

     Нацiональний банк доводить змiст прийнятого рiшення до вiдома банкiв не пiзнiше нiж за шiсть мiсяцiв до дати запровадження буфера консервацiї.

     3. Банк формує контрциклiчний буфер у порядку, установленому Нацiональним банком.

     Нацiональний банк установлює вимоги до формування банками контрциклiчного буфера в разi виявлення ознак надмiрного зростання кредитування / iнших ознак, якi свiдчать про пiдвищення системних ризикiв.

     Нацiональний банк установлює розмiр контрциклiчного буфера в межах 0 - 2,5 % вiд загального обсягу ризику банку.

     Рiшення про дату початку, порядок формування банками контрциклiчного буфера, розмiр / збiльшення розмiру цього буфера, графiк поетапного досягнення встановленого розмiру (за потреби) приймається Правлiнням Нацiонального банку та мiстить iнформацiю про пiдстави i цiлi запровадження/збiльшення розмiру цього буфера.

     Нацiональний банк доводить змiст прийнятого рiшення до вiдома банкiв не пiзнiше нiж за 12 мiсяцiв до дати запровадження контрциклiчного буфера.

     4. Банк, який набув статусу системно важливого банку, формує буфер системної важливостi вiдповiдно до роздiлу X цiєї Iнструкцiї.

     Рiшення про дату початку формування банками буфера системної важливостi приймається Правлiнням Нацiонального банку.

     Нацiональний банк доводить змiст прийнятого рiшення до вiдома банкiв не пiзнiше нiж за шiсть мiсяцiв до дати запровадження буфера системної важливостi.

     5. Банк формує буфер системного ризику в порядку, установленому Нацiональним банком.

     Нацiональний банк установлює вимоги до формування банками буфера системного ризику в разi виявлення ознак, якi свiдчать про пiдвищення системних ризикiв (за винятком ризикiв, урахованих для встановлення контрциклiчного буфера капiталу).

     Нацiональний банк установлює розмiр буфера системного ризику в межах 0 - 3 % вiд загального обсягу ризику банку.

     Рiшення про дату початку та порядок формування банками буфера системного ризику, розмiр / збiльшення розмiру цього буфера, графiк поетапного досягнення встановленого розмiру (за потреби) приймається Правлiнням Нацiонального банку та мiстить iнформацiю про пiдстави i цiлi запровадження/збiльшення розмiру цього буфера, перелiк банкiв, якi зобов'язанi його формувати, та/або критерiї, на пiдставi яких визначаються такi банки.

     Нацiональний банк доводить змiст прийнятого рiшення до вiдома банкiв не пiзнiше нiж за шiсть мiсяцiв до дати запровадження буфера системного ризику.

     6. Банк формує буфери капiталу за рахунок елементiв основного капiталу, визначених вiдповiдно до пiдпунктiв "а" - "ґ" та "е" пункту 1.3 глави 1 роздiлу II цiєї Iнструкцiї та з урахуванням пiдпункту "б" пункту 1.4 глави 1 роздiлу II цiєї Iнструкцiї.

     7. Банк дотримується комбiнованого буфера капiталу за умови одночасного забезпечення виконання таких вимог:

     1) фактичне значення нормативу достатностi (адекватностi) регулятивного капiталу (Н2) становить не менше, нiж сукупний розмiр нормативного значення цього нормативу та комбiнованого буфера капiталу;

     2) фактичне значення нормативу достатностi основного капiталу (Н3) становить не менше, нiж сукупний розмiр нормативного значення цього нормативу та комбiнованого буфера капiталу.".

     3. У роздiлi IX:

     1) заголовок роздiлу доповнити словами "та комбiнованого буфера капiталу";

     2) у главi 1:

     заголовок глави викласти в такiй редакцiї:

"Глава 1. Контроль за дотриманням банками економiчних нормативiв та комбiнованого буфера капiталу";

     пункт 1.1 пiсля слiв "економiчних нормативiв" доповнити словами "та комбiнованого буфера капiталу";

     у пунктi 1.2:

     абзац перший пiсля слiв "економiчних нормативiв" доповнити словами "та комбiнованого буфера капiталу";

     в абзацi другому пiдпункту "б" слово "iнвестування" замiнити словами "нормативи iнвестування";

     абзац другий пiдпункту "в" доповнити словами "та комбiнований буфер капiталу";

     пункт 1.3 викласти в такiй редакцiї:

     "1.3. Недотримання банком економiчних нормативiв та/або комбiнованого буфера капiталу є пiдставою для розгляду Нацiональним банком питання щодо застосування заходу впливу згiдно зi статтею 73 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та нормативно-правовими актами Нацiонального банку з питань застосування заходiв впливу.".

     4. У пунктi 3 роздiлу X:

     1) в абзацi першому слова, лiтеру та цифру "понад нормативне значення нормативу достатностi основного капiталу (Н3)" замiнити словами, цифрами та знаком "в межах 1 - 2 % вiд загального обсягу ризику";

     2) в абзацi другому заголовок колонки 4 таблицi доповнити словами "вiд загального обсягу ризику";

     3) абзац третiй доповнити словами "вiд загального обсягу ризику";

     4) абзац четвертий виключити.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.