ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Податкового кодексу України та iнших законiв України щодо особливостей оподаткування дiяльностi з торгiвлi валютними цiнностями у готiвковiй формi

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Податкового кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., NN 13 - 17, ст. 112) такi змiни:

     1. Пункт 191.1 статтi 191 доповнити пiдпунктом 191.1.521 такого змiсту:

     "191.1.521. здiйснюють контроль за своєчаснiстю та повнотою сплати авансових внескiв з податку на прибуток пiдприємств платниками податку, якi здiйснюють дiяльнiсть з торгiвлi валютними цiнностями у готiвковiй формi".

     2. Абзац другий пiдпункту 75.1.1 пункту 75.1 статтi 75 доповнити словами i цифрами "своєчаснiсть та повнота сплати узгодженої суми грошового зобов'язання у виглядi авансового внеску з податку на прибуток пiдприємств, визначеного вiдповiдно до пункту 141.13 статтi 141 цього Кодексу, на пiдставi даних Реєстру пунктiв обмiну iноземної валюти".

     3. Статтю 137 доповнити пунктом 137.11 такого змiсту:

     "137.11. Платники податку, якi здiйснюють дiяльнiсть з торгiвлi валютними цiнностями у готiвковiй формi, зобов'язанi сплачувати авансовi внески з податку на прибуток пiдприємств за кожний пункт обмiну iноземної валюти, внесений до Реєстру пунктiв обмiну iноземної валюти станом на перше число поточного мiсяця. Авансовi внески та податок на прибуток пiдприємств, що пiдлягає сплатi до бюджету платниками податку, якi здiйснюють дiяльнiсть з торгiвлi валютними цiнностями у готiвковiй формi, визначаються у порядку, передбаченому пунктом 141.13 статтi 141 цього Кодексу".

     4. Статтю 141 доповнити пунктом 141.13 такого змiсту:

     "141.13. Особливостi оподаткування дiяльностi з торгiвлi валютними цiнностями у готiвковiй формi.

     141.13.1. Платники податку, якi здiйснюють дiяльнiсть з торгiвлi валютними цiнностями у готiвковiй формi, сплачують щомiсяця, не пiзнiше останнього операцiйного (банкiвського) дня поточного мiсяця, авансовий внесок з податку на прибуток пiдприємств за кожний пункт обмiну iноземної валюти, внесений до Реєстру пунктiв обмiну iноземної валюти станом на перше число поточного мiсяця, у розмiрi, визначеному пiдпунктом 141.13.2 цього пункту.

     Для цiлей оподаткування дiяльностi з торгiвлi валютними цiнностями у готiвковiй формi пiд пунктом обмiну iноземної валюти розумiється структурний/вiдокремлений пiдроздiл, що вiдкривається платником податку, який згiдно iз Законом України "Про валюту i валютнi операцiї" має право здiйснювати торгiвлю валютними цiнностями у готiвковiй формi, з метою здiйснення торгiвлi iноземною валютою у готiвковiй формi.

     141.13.2. Авансовий внесок з податку на прибуток пiдприємств сплачується у розмiрi:

     а) трьох мiнiмальних заробiтних плат, встановлених законом станом на 1 сiчня звiтного (податкового) року, за кожний пункт обмiну iноземної валюти, розташований у населеному пунктi, чисельнiсть населення якого перевищує 50 тисяч, за статистичними даними чисельностi наявного населення України, розмiщеними на веб-сайтi спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузi статистики станом на 1 сiчня року, що передує поточному року;

     б) однiєї мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом станом на 1 сiчня звiтного (податкового) року, за кожний пункт обмiну iноземної валюти, розташований в iнших, крiм передбачених пiдпунктом "а" цього пiдпункту, населених пунктах або за межами населених пунктiв.

     141.13.3. Авансовi внески з податку на прибуток пiдприємств, сплаченi вiдповiдно до цього пункту, є невiд'ємною частиною податку на прибуток.

     Сплачена протягом звiтного (податкового) перiоду сума авансових внескiв з податку на прибуток пiдприємств зменшує податковi зобов'язання з податку на прибуток пiдприємств, розрахованi за результатами такого звiтного (податкового) перiоду за ставкою, визначеною пунктом 136.1 статтi 136 цього Кодексу, у сумi, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов'язання за такий податковий (звiтний) перiод.

     У разi якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звiтного (податкового) року, перевищує суму нарахованого податкового зобов'язання за такий податковий (звiтний) рiк, сума такого перевищення не переноситься у зменшення податкових зобов'язань наступних податкових (звiтних) перiодiв.

     Сума сплачених авансових внескiв з податку на прибуток не пiдлягає поверненню платнику податку як надмiру та/або помилково сплаченi податковi зобов'язання, не може бути зарахована в рахунок iнших податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) та на неї не поширюються положення статтi 43 цього Кодексу.

     141.13.4. Грошове зобов'язання у виглядi авансового внеску з податку на прибуток пiдприємств вважається узгодженим у момент виникнення такого зобов'язання, який визначається за календарною датою, встановленою пiдпунктом 141.13.1 цього пункту для граничного строку сплати авансового внеску з податку на прибуток пiдприємств до вiдповiдного бюджету.

     У разi якщо платник податкiв не сплачує узгоджену суму авансового внеску з податку на прибуток пiдприємств протягом строку, визначеного пiдпунктом 141.13.1 цього пункту, такий платник податкiв притягається до вiдповiдальностi у виглядi штрафу в розмiрах, визначених статтею 124 цього Кодексу.

     141.13.5. Нацiональний банк України до 10 числа (включно) поточного мiсяця подає до центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, iнформацiю про пункти обмiну iноземної валюти, внесенi до Реєстру пунктiв обмiну iноземної валюти станом на перше число поточного мiсяця, iз зазначенням їх мiсцезнаходження та суб'єкта господарювання, вiд iменi якого вiдповiдний пункт обмiну iноземної валюти має право здiйснювати торгiвлю iноземною валютою у готiвковiй формi. Iнформацiя подається в порядку, визначеному Нацiональним банком України за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику".

     5. У роздiлi XX "Перехiднi положення":

     1) пiдроздiл 4 доповнити пунктом 641 такого змiсту:

     "641. Протягом 2023 року платники податку, якi зобов'язанi сплачувати авансовi внески з податку на прибуток пiдприємств вiдповiдно до пункту 141.13 статтi 141 цього Кодексу, сплачують такi авансовi внески:

     з 1 сiчня 2023 року по 30 червня 2023 року - iз застосуванням коефiцiєнта 0,33;

     з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року - iз застосуванням коефiцiєнта 0,66";

     2) у пiдпунктi 69.1 пункту 69 пiдроздiлу 10:

     абзац третiй доповнити словами i цифрами "(для сплати податку на доходи фiзичних осiб та/або вiйськового збору - не пiзнiше 31 грудня 2022 року)";

     пiсля абзацу третього доповнити двома новими абзацами такого змiсту:

     "За умови сплати не пiзнiше 31 грудня 2022 року в повному обсязi податку на доходи фiзичних осiб та/або вiйськового збору iз сум доходiв, зазначених у податковiй звiтностi, поданiй у строк, визначений абзацом третiм цього пункту, штрафнi санкцiї та пеня за несплату або несвоєчасну сплату податку на доходи фiзичних осiб та/або вiйськового збору iз сум таких доходiв не застосовуються.

     Нарахованi та сплаченi або стягнутi у перiод з 1 серпня 2022 року до дня набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та iнших законiв України щодо особливостей оподаткування дiяльностi з торгiвлi валютними цiнностями у готiвковiй формi" суми штрафних санкцiй та пенi за несплату або несвоєчасну сплату податку на доходи фiзичних осiб та/або вiйськового збору iз сум доходiв, зазначених у податковiй звiтностi, поданiй у строк, визначений абзацом третiм цього пункту, не пiдлягають поверненню на поточний рахунок платника податкiв, не спрямовуються на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з iнших податкiв, зборiв".

     У зв'язку з цим абзаци четвертий - восьмий вважати вiдповiдно абзацами шостим - десятим.

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, та вводиться в дiю з 1 сiчня 2023 року, крiм пунктiв 3 - 5 цього роздiлу, якi вводяться в дiю з дня, наступного за днем опублiкування цього Закону.

     2. Статтю 6 Закону України "Про валюту i валютнi операцiї" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2018 р., N 30, ст. 239) доповнити частиною четвертою такого змiсту:

     "4. Пункти обмiну iноземної валюти пiдлягають внесенню до Реєстру пунктiв обмiну iноземної валюти, ведення якого здiйснюється Нацiональним банком України у визначеному ним порядку. Структурний пiдроздiл оператора поштового зв'язку, вiдокремлений пiдроздiл банку, якi не використовують зовнiшню рекламу, таблички, вивiски або iншi засоби для рекламування дiяльностi з торгiвлi iноземною валютою у готiвковiй формi поза межами примiщень, в яких вони розташованi, i безпосередньо у таких примiщеннях, не пiдлягають внесенню до Реєстру пунктiв обмiну iноземної валюти.

     Торгiвля валютними цiнностями у готiвковiй формi у пунктах обмiну iноземної валюти, що пiдлягають внесенню до Реєстру пунктiв обмiну iноземної валюти, але не внесенi до нього, забороняється".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України до 1 сiчня 2023 року:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд та приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     4. Нацiональному банку України до 1 сiчня 2023 року:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для ведення Реєстру пунктiв обмiну iноземної валюти.

     5. Установити, що до порядку пiдготовки та прийняття нормативно-правових актiв, що приймаються на виконання вимог цього Закону, не застосовуються вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
3 листопада 2022 року
N 2720-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.