МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ
25.06.2018 | N 289 |
---|
Про затвердження Методiв вiдбору зразкiв для
визначення максимально допустимих рiвнiв
залишкiв пестицидiв у продуктах рослинного та
тваринного походження для цiлей державного
контролю
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 23 липня 2018 р. за N 857/32309 |
На виконання частини четвертої статтi 21 Закону України "Про
державний контроль за дотриманням законодавства
про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти
тваринного походження, здоров'я та благополуччя
тварин", розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв
України вiд 24 лютого 2016 року N 228-р "Про
схвалення Всеохоплюючої стратегiї iмплементацiї
Глави IV (Санiтарнi та фiтосанiтарнi заходи) Роздiлу
IV "Торгiвля i питання, пов'язанi з торгiвлею"
Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони,
та Європейським Союзом, Європейським
Спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми
державами-членами, з iншої сторони" наказую:
1. Затвердити Методи вiдбору зразкiв для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у продуктах рослинного та тваринного походження для цiлей державного контролю, що додаються.
2. Департаменту аграрної полiтики та сiльського господарства забезпечити у встановленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.
3. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Перший заступник Мiнiстра | М. Мартинюк |
ПОГОДЖЕНО: | |
Голова Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв | В. Лапа |
Голова Державної регуляторної служби України | К. М. Ляпiна |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України 25 червня 2018 року N 289 |
|
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 23 липня 2018 р. за N 857/32309 |
Методи
вiдбору зразкiв для визначення максимально
допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у продуктах
рослинного та тваринного походження для цiлей
державного контролю
I. Загальнi положення
1. Цi Методи вiдбору розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв", розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 лютого 2016 року N 228-р "Про схвалення Всеохоплюючої стратегiї iмплементацiї Глави IV (Санiтарнi та фiтосанiтарнi заходи) Роздiлу IV "Торгiвля i питання, пов'язанi з торгiвлею" Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони" з урахуванням вимог Директиви Європейської Комiсiї N 2002/63 вiд 11 липня 2002 року, якою встановлюються на рiвнi Спiвтовариства методи вiдбору зразкiв у межах офiцiйного контролю залишкiв пестицидiв у продуктах рослинного i тваринного походження i якою скасовується Директива 79/700/ЄЕС.
2. Цi Методи вiдбору встановлюють процедури, за якими вiдбираються зразки продуктiв тваринного та рослинного походження для лабораторних дослiджень (випробувань) на вмiст пестицидiв. Метою вiдбору зразкiв є отримання репрезентативного зразка з партiй продуктiв тваринного та рослинного походження для проведення лабораторних дослiджень (випробувань), щоб визначити вiдповiднiсть пестицидiв максимально допустимим рiвням, встановленим нормативно-правовими актами України, та за вiдсутностi таких, зазначених в стандартах Комiсiї з Кодексу Алiментарiус.
3. У цих Методах вiдбору термiни вживаються у таких значеннях:
аналiтична частина - частина матерiалу, що вiдбирається iз аналiтичного зразка, вiдповiдного розмiру для вимiрювання концентрацiї залишкiв;
аналiтичний зразок - матерiал, пiдготовлений для аналiзу з лабораторного зразка шляхом вiддiлення частки продукту для дослiдження (випробування), для подальшого змiшування, подрiбнення, тонкої нарiзки тощо, для вiдбору аналiтичних дiлянок з мiнiмальною помилкою вибiрки;
засоби для вiдбору зразкiв - такi iнструменти, як лопатка, кiвш, зонд, нiж або виделка, що використовуються для вiдбору одиницi iз насипного матерiалу, з упаковок або вiд одиниць м'яса або м'яса птицi, якi занадто великi, щоб бути прийнятними як точковi зразки;
лабораторний зразок - призначений для лабораторного дослiдження (випробування) зразок, довiльно видiлений з об'єднаного зразка, або цiлий об'єднаний зразок, якщо згiдно з цими Методами вiдбору вiн не пiдлягає подiлу на кiлька лабораторних зразкiв;
непiдозрiла партiя - партiя, щодо якої немає сумнiвiв у ймовiрностi перевищення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв;
об'єднаний зразок - це комбiнована загальна кiлькiсть всiх точкових зразкiв, вiдiбраних з партiї або частин партiї; об'єднанi зразки вважаються репрезентативними для партiй або частини партiй, з яких вони були взятi;
партiя - будь-яка визначена оператором ринку кiлькiсть харчового продукту з однаковою назвою, властивостями та/або маркуванням, який вироблений за визначений цим оператором перiод часу за однакових умов виробництва на однiй i тiй самiй потужностi;
пiдозрiла партiя - партiя, щодо якої є сумнiви з будь-якої причини у ймовiрностi перевищення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв;
точковий зразок - певна кiлькiсть матерiалу, довiльно вiдiбраного з одного мiсця партiї або частини партiї, а також частина - найменша частка в партiї, яка вiдбирається для утворення цiлого або частини точкового зразка;
частина партiї - фiзично вiдокремлена та iдентифiкована частина великої партiї, щодо якої застосовується вiдповiдний метод вiдбору зразкiв.
Iншi термiни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" та "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв".
4. Методи вiдбору є обов'язковими для:
державних iнспекторiв центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв (компетентного органу);
акредитованих лабораторiй;
операторiв ринку з виробництва та/або обiгу харчових продуктiв.
5. Зразки для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у харчових продуктах для цiлей державного контролю слiд вiдбирати вiдповiдно до процедур, установлених у роздiлi II цих Методiв вiдбору.
6. Продукти, якi вiдповiдають максимально допустимим рiвням пестицидiв, є токсикологiчно безпечними.
Максимально допустимi рiвнi пестицидiв для рослинних, яєчних або молочних харчових продуктiв встановлюються з врахуванням максимальних рiвнiв, що можуть бути в композитних зразках, тобто отриманих з рiзних частин оброблених (перероблених) продуктiв, та призначенi для вiдображення середнього рiвня залишкiв у партiях. Максимально допустимi рiвнi пестицидiв для м'яса та м'яса птицi встановлюються з врахуванням максимального рiвня, що може бути в тканинах окремої обробленої (переробленої) тварини чи птицi. Тобто максимально допустимi рiвнi для м'яса та м'яса птицi застосовуються до єдиного точкового зразка, а максимально допустимi рiвнi для рослинних, яєчних або молочних харчових продуктiв застосовуються до композитного об'єднаного зразка, отриманого вiд одного до десяти точкових зразкiв.
7. Пiд час вiдбору зразкiв необхiдно вживати заходiв з метою уникнення будь-якого впливу на:
вмiст максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у харчових продуктах рослинного i тваринного походження та результати лабораторних дослiджень (випробувань);
репрезентативнiсть об'єднаного зразка;
безпечнiсть харчових продуктiв партiй, вiд яких вiдбирають зразки.
Також мають вживатися запобiжнi заходи, необхiднi для забезпечення безпеки осiб, якi вiдбирають зразки.
8. Кожний лабораторний зразок помiщають в чистий iнертний контейнер, який забезпечує належний захист вiд забруднення (контамiнацiї), впливу на склад зразка та пошкодження пiд час транспортування. Потрiбно забезпечити усi необхiднi умови та запобiжнi заходи для унеможливлення змiн у складi зразка пiд час його зберiгання та/або транспортування.
9. Вiдбiр зразкiв оформляється актом вiдбору зразкiв (кожний зразок, вiдiбраний для цiлей державного контролю, пiдлягає реєстрацiї, iз зазначенням дати i мiсця вiдбору зразкiв). Зразки опечатуються в мiсцi вiдбору зразка, на упаковку обов'язково наноситься iдентифiкацiйний код, який вiдповiдає iдентифiкацiйному коду акта вiдбору зразкiв i дає змогу чiтко iдентифiкувати партiю або частину партiї харчових продуктiв, вiд яких було вiдiбрано зразки.
II. Процедури вiдбору зразкiв харчових продуктiв
1. Зразки вiдбираються окремо вiд кожної партiї або частини партiї.
2. Вантаж (одне вантажовiдправлення) може складатись з однiєї або кiлькох партiй. Якщо вантаж складається з партiй, якi можуть бути визначенi i походять вiд рiзних виробникiв тощо, кожну партiю слiд розглядати окремо.
3. Якщо розмiр або межi кожної партiї у великому вантажi важко встановити, кожен з транспортних засобiв (автомобiлiв, вантажiвок, суден тощо) слiд вважати окремою партiєю.
Партiя може змiшуватися пiд час процесу сортування або виробництва.
4. Пiд час вiдбору зразкiв з великих партiй їх роздiляють на частини партiї i зразки вiдбираються вiд кожної частини партiї окремо. Вiдповiдно до виду харчових продуктiв видiляють рiзнi типи партiй. Харчовi продукти можуть бути насипом, у контейнерах або в iндивiдуальних упаковках, таких як мiшки, пакети, роздрiбна тара.
5. Мiсце, з якого береться точковий зразок iз однiєї партiї, має бути обране випадково з рiзних мiсць партiї, розподiлених по всiй партiї або частинi партiї. Якщо фiзично цього зробити не можна, тодi вiдбiр слiд проводити з випадкового мiсця в доступних частинах партiї. Вiдхилення вiд такої процедури зазначається в актi вiдбору зразкiв. Кiлькiсть частин, необхiдна для первинного зразка, визначається мiнiмальним розмiром та кiлькiстю об'єднаних (лабораторних) зразкiв.
6. У разi вiдбору бiльше одного точкового зразка iз партiї рослинних, яєчних та молочних харчових продуктiв, кожний iз зразкiв має становити вiдносно рiвну частку загальної вибiрки.
7. Окремi одиницi харчових продуктiв можуть бути розподiленi випадковим чином мiж лабораторними зразками пiд час вiдбору точкових зразкiв, якщо одиницi мають середнiй чи великий розмiр i перемiшування об'єднаного зразка не зробить лабораторний зразок бiльш репрезентативним або якщо одиницi (наприклад, яйця, м'якi фрукти) можуть бути пошкодженi при змiшуваннi.
8. Пiд час вiдбору точкових зразкiв протягом завантаження або розвантаження партiї необхiдно фiксувати час та мiсце такого вiдбору в актi вiдбору зразкiв.
9. Одиницi харчових продуктiв не слiд розрiзати або розламувати для формування точкових зразкiв, за винятком випадкiв, передбачених пiдпунктом 2 пункту 10 цього роздiлу.
10. Точковi зразки мають мiстити достатню кiлькiсть матерiалу, щоб забезпечити формування об'єднаного зразка.
Утворення частини точкового зразка здiйснюється таким чином:
1) свiжi фрукти та овочi - будь-який цiлий фрукт, овоч або їхня природна сукупнiсть (наприклад, грона винограду) утворює частину, за винятком випадкiв, коли вони малого розмiру. Частини запакованих харчових продуктiв можуть визначатись як iндивiдуально запакований продукт.
Окремi яйця, свiжi фрукти або овочi не слiд розрiзати або розламувати для формування частини;
2) тушi, напiвтушi, четвертини або їхнi частини та внутрiшнi органи - певна частина тушi або внутрiшнiх органiв може утворювати частину точкового зразка. Частини туш та внутрiшнiх органiв дозволяється вiдбирати (вiдрiзати) для утворення частини;
3) тушки дрiбних тварин або їхнi частини та внутрiшнi органи - кожна цiла тушка або її частина може формувати частину точкового зразка. Якщо продукт запакований, частини можуть визначатись як iндивiдуально запакований продукт. У разi якщо може бути використано засiб для вiдбору зразкiв без впливу на рiвень залишкiв, частини можуть бути сформованi iз застосуванням такого засобу;
4) iндивiдуально запакованi продукти - найменшi окремi упаковки слiд розглядати як частини точкового зразка. Якщо найменшi упаковки великi за розмiром, вiд них вiдбирають зразки як насипних продуктiв, так i iндивiдуально запакованих. Якщо найменшi iндивiдуальнi упаковки малi за розмiром, частину утворює сукупнiсть одиниць упаковки (блок упаковок);
5) насипнi матерiали та великi упаковки (ящики, головки сиру тощо) - якщо окремо вони є занадто великими для вiдбору точкових зразкiв, частини утворюють iз застосуванням засобiв для вiдбору зразкiв.
11. Пiдготовка об'єднаного зразка має здiйснюватися шляхом об'єднання точкових зразкiв. Об'єднаний зразок може бути цiлим або частиною загальної вибiрки i становить лабораторний зразок.
12. Кiлькiсть вiдбору точкових зразкiв з партiї продуктiв рослинного та тваринного походження для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв наведено у додатку 1 до цих Методiв вiдбору.
Кiлькiсть вiдбору точкових зразкiв, необхiдних для визначення ймовiрностi виявлення щонайменше одного невiдповiдного зразка в партiї м'яса або птицi, для конкретного випадку невiдповiдних залишкiв у партiї, наведено у додатку 2 до цих Методiв вiдбору.
13. Вимоги до вiдбору зразкiв харчових продуктiв тваринного походження (м'яса i м'яса птицi) з описом точкових зразкiв та мiнiмального розмiру об'єднаного (лабораторного) зразка зазначено в додатку 3 до цих Методiв вiдбору. Кожен точковий зразок харчових продуктiв тваринного походження є окремим об'єднаним зразком. Для м'яса i м'яса птицi точковий зразок є еквiвалентним об'єднаному зразку.
14. Вимоги до вiдбору зразкiв харчових продуктiв рослинного походження з описом точкових зразкiв та мiнiмального розмiру об'єднаного (лабораторного) зразка зазначено в додатку 4 до цих Методiв вiдбору.
Вимоги до вiдбору зразкiв харчових продуктiв тваринного походження (яйця, яєчнi та молочнi продукти) з описом точкових зразкiв та мiнiмального розмiру об'єднаного (лабораторного) зразка зазначено в додатку 5 до цих Методiв вiдбору.
15. Якщо змiшування з утворенням об'єднаного зразка є недоречним або недоцiльним, використовується альтернативний метод вiдбору зразкiв за умови, що вiн забезпечує репрезентативнiсть об'єднаного зразка та буде детально описаним в актi вiдбору зразкiв. У разi пошкодження частин (одиниць) (оскiльки це може вплинути на рiвень залишкiв) пiд час процесу змiшування чи розподiлу об'єднаного зразка або якщо великi частини не можуть бути змiшанi, щоб отримати рiвномiрний розподiл частин, точковi зразки вiдбирають випадковим чином та формують повторнi лабораторнi зразки. У такому разi результатом дослiджень (випробувань), який слiд взяти до уваги, є середнє значення фактичних результатiв, отриманих iз дослiджених (випробуваних) лабораторних зразкiв.
16. Якщо загальна вибiрка бiльша, нiж це потрiбно для об'єднаного зразка, її дiлять для отримання репрезентативної частини. З цiєю метою використовується засiб для вiдбору зразкiв, четвертування або iнший спосiб, щоб зменшити розмiр, крiм одиниць свiжих харчових продуктiв рослинного походження або цiлих яєць, якi не рiжуться i не ламаються. Мiнiмальний розмiр об'єднаних (лабораторних) зразкiв, наведено в додатках 3, 4, 5 до цих Методiв вiдбору.
17. Якщо необхiдно розрахувати рiвень залишкiв разом з частинами, що входять до його складу, але не дослiджуються, тодi записується вага вiддiлених частин (наприклад, кiсточки та кiсточковi плоди не дослiджуються (випробовуються), але залишковий рiвень розраховується з припущенням, що їх включено, але вони не мiстять залишкiв).
18. Аналiтичний зразок подрiбнюють, якщо це доречно, i добре перемiшують для вiдбору аналiтичної частини. Розмiр аналiтичної частини визначається аналiтичним методом i ефективнiстю перемiшування. Методи подрiбнення i змiшування не мають впливати на залишки, присутнi в аналiтичному зразку.
Директор Департаменту аграрної полiтики та сiльського господарства | В. Топчiй |
Додаток 1 до Методiв вiдбору зразкiв для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у продуктах рослинного та тваринного походження для цiлей державного контролю (пункт 12 роздiлу II) |
Кiлькiсть вiдбору точкових зразкiв з партiї продуктiв рослинного та тваринного походження для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв
Партiя | Мiнiмальна кiлькiсть точкових зразкiв, якi вiдбирають з партiї |
---|---|
1 | 2 |
а) м'ясо та м'ясо птицi: | |
непiдозрiлi партiї | 1 |
пiдозрiлi партiї | визначається вiдповiдно до додатка 2 цих Методiв вiдбору |
б) iншi продукти: | |
продукти, що запакованi або зберiгаються насипом, якi можна вважати добре змiшаними або однорiдними | 1 партiя може бути змiшаною, наприклад, з допомогою процесу подрiбнення, змiшування або пiд час виробництва |
продукти, що запакованi або зберiгаються насипом, якi не можуть бути добре перемiшаними або однорiдними | для продуктiв, що складаються з великих частин, що є первинною продукцiєю рослинного походження, мiнiмальна кiлькiсть точкових зразкiв має вiдповiдати мiнiмальним кiлькостям одиниць, необхiдних для об'єднаного (лабораторного) зразка, згiдно з додатком 4 до цих Методiв вiдбору |
або: | |
вага партiї, кг | |
< 50 | 3 |
50 - 500 | 5 |
> 500 | 10 |
або: | |
кiлькiсть банок, картонних коробок або iнших контейнерiв у партiї | |
1 - 25 | 1 |
26 - 100 | 5 |
> 100 | 10 |
Додаток 2 до Методiв вiдбору зразкiв для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у продуктах рослинного та тваринного походження для цiлей державного контролю (пункт 12 роздiлу II) |
Кiлькiсть вiдбору точкових зразкiв,
необхiдних для визначення ймовiрностi виявлення
щонайменше одного невiдповiдного зразка в партiї
м'яса або птицi, для конкретного випадку
невiдповiдних залишкiв у партiї
Випадок невiдповiдних залишкiв у партiї | Мiнiмальна кiлькiсть зразкiв (n0), необхiдна для виявлення невiдповiдного залишку, з ймовiрнiстю: | ||
---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 |
% | 90 % | 95 % | 99 % |
90 | 1 | - | 2 |
80 | - | 2 | 3 |
70 | 2 | 3 | 4 |
60 | 3 | 4 | 5 |
50 | 4 | 5 | 7 |
40 | 5 | 6 | 9 |
35 | 6 | 7 | 11 |
30 | 7 | 9 | 13 |
25 | 9 | 11 | 17 |
20 | 11 | 14 | 21 |
15 | 15 | 19 | 29 |
10 | 22 | 29 | 44 |
5 | 45 | 59 | 90 |
1 | 231 | 299 | 459 |
0,5 | 460 | 598 | 919 |
0,1 | 2301 | 2995 | 4603 |
Примiтки:
1. Таблиця цього додатка передбачає випадкову вибiрку.
2. Якщо кiлькiсть точкових зразкiв, зазначених у таблицi, становить бiльш нiж 10 % одиниць у всiй партiї, кiлькiсть вiдiбраних точкових зразкiв може бути менша i розраховується так:
n = n0 / ((1 + (n0 - 1)) / N),
де n - мiнiмальна кiлькiсть точкових зразкiв, якi необхiдно вiдiбрати;
n0 - кiлькiсть точкових зразкiв, наведених у таблицi;
N - кiлькiсть одиниць, здатних утворювати точковий зразок з партiї.
3. Якщо вiдбирається один основний точковий зразок, iмовiрнiсть виявлення невiдповiдностi поширюється на залишок партiї.
4. Для отримання точних чи альтернативних ймовiрностей або для iнших випадкiв невiдповiдностей кiлькiсть зразкiв, якi необхiдно вiдiбрати, розраховується так:
1 - p = (1 - i)n,
де p - можливiсть (ймовiрнiсть);
i - перiодичнiсть (поширенiсть) невiдповiдних залишкiв у партiї (обидва показники p та i виражено у частках, а не вiдсотках);
n - кiлькiсть зразкiв.
Додаток 3 до Методiв вiдбору зразкiв для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у продуктах рослинного та тваринного походження для цiлей державного контролю (пункт 13 роздiлу II) |
Вимоги до вiдбору зразкiв харчових продуктiв тваринного походження (м'ясо та м'ясо птицi) з описом точкових зразкiв та мiнiмального розмiру об'єднаного (лабораторного) зразка
N з/п | Матерiал, класифiкацiя | Рiзновиди | Природа точкових зразкiв для вибiрки | Мiнiмальний розмiр об'єднаного (лабораторного) зразка |
---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Основнi харчовi продукти тваринного походження | ||||
1 | Види м'яса тварин1 | |||
1.1 | Великi тварини в тушах або пiвтушах (< 10 кг) |
Велика рогата худоба, дрiбна рогата худоба, свинi | Повнiстю або частково дiафрагма, доповнена
шийними м'язами (за потреби) |
0,5 кг |
1.2 | Дрiбнi тварини, вся туша |
Кролi | Вся туша або задня частина | 0,5 кг пiсля видалення шкiри та кiсток |
1.3 | Частини м'ясних частин охолодженi, замороженi, фасованi тощо | Четвертини, вiдбивнi, бiфштекси, стейки, лопатка | Блок або частина великого блока | 0,5 кг пiсля видалення кiсток |
1.4 | М'яснi частини, тушi тварин, заморожених разом | Четвертини, вiдбивнi | Заморожена частина (у разi поперечного розрiзу упаковки) або цiла м'ясна частина (або її частина) | 0,5 кг пiсля видалення кiсток |
2 | Твариннi жири, в тому числi жир iз туш2 | |||
2.1 | Забiйнi великi тварини, у цехах забою, як правило, цiлi або в пiвтушах (> 10 кг) | Велика рогата худоба, дрiбна рогата худоба, свинi | Нирковий, черевний або пiдшкiрний жир, вiдiбраний з однiєї тварини | 0,5 кг |
2.2 | Забiйнi дрiбнi тварини, у цехах забою, тушки або
пiвтушки (< 10 кг) |
- | Черевний або пiдшкiрний жир з однiєї або декiлькох тварин | 0,5 кг |
2.3 | М'яснi частини тварин | Ноги, вiдбивнi, стейки | Видимий жир, вiдрiзаний з однiєї м'ясної частини тварин | 0,5 кг |
Цiлi одиницi або їх частини, де жир не знiмається | 2 кг | |||
2.4 | Жирова тканина тварин | - | Одиницi, вiдiбранi з вибiрки пристроєм для вiдбору зразкiв щонайменше з трьох мiсць (позицiй) | 0,5 кг |
3 | Субпродукти тварин | |||
3.1 | Печiнка тварин свiжа, охолоджена, заморожена | - | Цiла печiнка або її частина | 0,4 кг |
3.2 | Нирки тварин свiжi, охолодженi, замороженi | - | Одна або обидвi нирки, з однiєї або двох тварин | 0,2 кг |
3.3 | Серце тварин свiже, охолоджене, заморожене | - | Все серце або частина камери, якщо велике | 0,4 кг |
3.4 | Iншi субпродукти тварин свiжi, охолодженi, замороженi | - | Частина або весь блок з однiєї чи декiлькох тварин або поперечний перерiз, взятий з основної частини замороженого продукту | 0,5 кг |
4 | М'ясо птицi3 | |||
4.1 | Птиця великого розмiру (> 2 кг) |
Iндички, гуси, пiвнi, каплуни, качки | Стегно та iнше темне м'ясо | 0,5 кг пiсля видалення шкiри та кiсток |
4.2 | Птиця середнього розмiру (500 г - 2 кг) |
Кури, цесарки, молодi курчата | Стегно або iнше темне м'ясо принаймнi трьох птахiв | 0,5 кг пiсля видалення шкiри та кiсток |
4.2 | Птиця середнього розмiру (500 г - 2 кг) |
Кури, цесарки, молодi курчата | Стегно або iнше темне м'ясо принаймнi трьох птахiв | 0,5 кг пiсля видалення шкiри та кiсток |
4.3 | Птиця маленького розмiру (< 500 г) |
Перепiлка, голуб | Тушки щонайменше вiд шести птахiв | 0,2 кг м'язової тканини |
4.4 | Частини птицi свiжi, охолодженi, замороженi фасованi для роздрiбної або оптової торгiвлi | Ноги, четвертини, грудки, крила | Запакованi блоки або iндивiдуальнi упаковки | 0,5 кг пiсля видалення шкiри та кiсток |
5 | Жир свiйської птицi, в тому числi каркасний жир4 | |||
5.1 | Птиця, у цехах забою, цiла туша або її частина | Кури, iндики | Частини черевного жиру, вiдiбранi щонайменше з трьох птахiв | 0,5 кг |
5.2 | Частини м'яса птицi | Гомiлки, груднi м'язи | Видимий жир, вiдрiзаний з частини м'яса птицi | 0,5 кг |
Цiла одиниця або її частина, де жир не знiмається | 2 кг | |||
5.3 | Жир птицi | - | Частини, вiдiбранi з вибiрки пристроєм для вiдбору зразкiв щонайменше з трьох позицiй |
0,5 кг |
6 | Субпродукти свiйської птицi | |||
6.1 | Їстiвнi субпродукти птицi, крiм гусячої та качиної жирної печiнки та аналогiчних вартiсних продуктiв | - | Частини щонайменше з шести птахiв або поперечного перерiзу тари | 0,2 кг |
6.2 | Гусяча та качина жирна печiнка та аналогiчнi вартiснi продукти | - | Частина з однiєї птицi або контейнера | 0,05 кг |
Обробленi продукти тваринного походження | ||||
7 | Вториннi харчовi продукти тваринного
походження, сушене м'ясо. Похiднi харчових продуктiв тваринного походження, обробленi твариннi жири, в тому числi виробленi жири. Виготовленi харчовi продукти (один iнгредiєнт) тваринного походження, фасованi або нефасованi, мiстять середню або мiнiмальну кiлькiсть iнгредiєнтiв, такi як ароматизатори, спецiї i приправи, i якi, як правило, фасованi та готовi до вживання, з приготуванням або без. Виготовленi харчовi продукти (багатокомпонентнi) тваринного походження з великою кiлькiстю iнгредiєнтiв тваринного i рослинного походження вiдносять до цього, якщо переважають iнгредiєнти тваринного походження |
|||
7.1 | Тушi тварин або птицi, подрiбненi, приготовленi, консервованi, сушенi або iншим чином переробленi продукти, в тому числi багатокомпонентнi | Шинка, ковбаса, яловичий фарш, куряча паста | Моноблочнi одиницi, або представницький
поперечний вiдрiз вiд упаковки, або одиницi (у тому числi соки, якщо є такi), вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв |
0,5 кг чи 2 кг, якщо жир становить < 5 % |
____________
1 Для забезпечення
дотримання максимально допустимих рiвнiв для
жиророзчинних пестицидiв зразки мають бути
прийнятi вiдповiдно до пункту 2 цiєї таблицi.
2 Зразки жиру, вiдiбранi згiдно з пунктами 2.1, 2.2, 2.3 цiєї таблицi, можуть бути використанi для визначення вiдповiдностi жиру або всього продукту максимально допустимим рiвням пестицидiв.
3 Для забезпечення дотримання максимально допустимих рiвнiв для жиророзчинних пестицидiв зразки мають бути вiдiбранi вiдповiдно до пункту 5 цiєї таблицi.
4 Зразки жиру, взятi згiдно з пунктами 5.1, 5.2 цiєї таблицi, можуть бути використанi для визначення вiдповiдностi жиру або всього продукту максимально допустимим рiвням пестицидiв.
Додаток 4 до Методiв вiдбору зразкiв для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у продуктах рослинного та тваринного походження для цiлей державного контролю (пункт 14 роздiлу II) |
Вимоги до вiдбору зразкiв харчових продуктiв рослинного походження з описом точкових зразкiв та мiнiмальний розмiр об'єднаного (лабораторного) зразка
N з/п | Матерiал, класифiкацiя | Рiзновиди | Природа точкових зразкiв для вибiрки | Мiнiмальний розмiр об'єднаного (лабораторного) зразка |
---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Основнi харчовi продукти рослинного походження | ||||
1 | Всi свiжi фрукти (всi свiжi овочi, включаючи картоплю i цукровий буряк, за винятком трав) | |||
1.1 | Маленького розмiру свiжi продукти, одиницi (< 25 г) | Ягоди, горох, оливки | Цiлi одиницi, або упаковки, або одиницi, вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв | 1 кг |
1.2 | Середнього розмiру свiжi продукти, одиницi (вiд 25 до 250 г) |
Яблука, апельсини | Цiлi одиницi | 1 кг (але не менше 10 одиниць) |
1.3 | Великого розмiру свiжi продукти, одиницi (> 250 г) |
Капуста, огiрки, виноград (грона) | Цiлi одиницi | 2 кг (але не менше 5 одиниць) |
2 | Бобовi | Боби та горох сушенi | - | 1 кг |
Злаки | Рис, пшениця | - | 1 кг | |
Горiхи з дерев | Крiм кокосiв | - | 1 кг | |
Кокоси | - | 5 одиниць | ||
Олiйнi | Арахiс | - | 0,5 кг | |
Зерна для напоїв та кондитерських виробiв | Кавовi зерна | - | 0,5 кг | |
3 | Зелень | Свiжа зелень петрушки | Цiлi одиницi | 0,5 кг |
Iнша свiжа зелень | 0,2 кг | |||
Для сушених трав вiдбiр здiйснюється вiдповiдно до пункту 4 цiєї таблицi | ||||
Спецiї | Сушенi | Цiлi одиницi або вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв | 0,1 кг | |
Обробленi харчовi продукти рослинного походження | ||||
4 | Вториннi харчовi продукти рослинного
походження, сушенi фрукти, овочi, зелень, хмiль,
меленi зерновi продукти. Похiднi продукти рослинного походження, чаї, трав'янi чаї, рослиннi масла, соки та iншi продукти (наприклад, обробленi оливки i цитрусова патока). Виготовленi продукти (один iнгредiєнт) рослинного походження, фасованi або нефасованi, мiстять середню або мiнiмальну кiлькiсть iнгредiєнтiв, такi як ароматизатори, спецiї i приправи, i якi, як правило, фасованi та готовi до вживання, з приготуванням або без. Виготовленi харчовi продукти (багатокомпонентнi) рослинного походження, в тому числi продукти з iнгредiєнтами тваринного походження, де iнгредiєнти рослинного походження переважають, хлiб та iншi виробленi зерновi продукти |
|||
4.1 | Продукти з високою вартiстю за одиницю товару | - | Упаковки або одиницi, вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв |
0,1 кг1 |
4.2 | Твердi продукти низької ваги | Хмiль, чай, трав'яний чай | Моноблочнi одиницi або iндивiдуальнi упаковки, вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв | 0,2 кг |
4.3 | Iншi твердi продукти | Хлiб, борошно, сушенi фрукти | Упаковки, або iншi цiлi iндивiдуальнi упаковки, або одиницi, вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв | 0,5 кг |
4.4 | Рiдкi продукти | Рослиннi олiї, соки | Моноблочнi одиницi або одиницi, вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв | 0,5 л або 0,5 кг |
____________
1 Менший лабораторний
зразок може бути взято з продукту виключно
високої вартостi, але причину для цього слiд
зазначити в записi вибiрки.
Додаток 5 до Методiв вiдбору зразкiв для визначення максимально допустимих рiвнiв залишкiв пестицидiв у продуктах рослинного та тваринного походження для цiлей державного контролю (пункт 14 роздiлу II) |
Вимоги до вiдбору зразкiв харчових продуктiв тваринного походження (яйця, яєчнi та молочнi продукти) з описом точкових зразкiв та мiнiмальний розмiр об'єднаного (лабораторного) зразка
N з/п | Матерiал, класифiкацiя | Рiзновиди | Природа точкових зразкiв для вибiрки | Мiнiмальний розмiр об'єднаного (лабораторного) зразка |
---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Необробленi харчовi продукти тваринного походження | ||||
1 | Яйця свiйської птицi | |||
1.1 | Яйця, крiм перепелiв та подiбних | - | Цiлi яйця | 12 цiлих курячих яєць, 6 цiлих гусячих або качиних яєць |
1.2 | Яйця перепела та подiбних | - | Цiлi яйця | 24 цiлих яйця |
2 | Молоко | - | Цiлi одиницi або одиницi, вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв | 0,5 л |
Обробленi харчовi продукти тваринного походження | ||||
3 | Вториннi харчовi продукти тваринного
походження, вториннi молочнi продукти, такi як
збиране молоко, згущене молоко та молочнi
порошки. Похiднi молочних харчових продуктiв тваринного походження, такi як масло, молочнi жири, маслянi олiї, вершки, сухi вершки, казеїн тощо. Виготовленi молочнi продукти (з одним iнгредiєнтом) тваринного походження, такi як йогурт, сири. Виготовленi молочнi харчовi продукти (багатокомпонентнi) тваринного походження (в тому числi продукти з iнгредiєнтами рослинного походження, де iнгредiєнти тваринного походження переважають), такi як плавленi сири, сирнi продукти, йогурт з ароматизаторами, згущене молоко з цукром |
|||
3.1 | Рiдке молоко, сухi молочнi продукти, згущене молоко та вершки, молочне морозиво, вершки, йогурт | - | Фасованi одиницi або одиницi, вiдiбранi засобом для вiдбору зразкiв | 0,5 л (рiдкi) або 0,5 кг (твердi) |
Примiтки: 1. Нефасованi партiї згущеного молока та вершкiв слiд ретельно перемiшувати перед вiдбором зразкiв до повного розчинення молочного жиру, щоб не було залишкiв на стiнках ємностей. Вiдбирають приблизно 2 - 3 л, потiм знову добре перемiшують перед наступним взяттям зразка. 2. Сухе молоко з партiї слiд вiдбирати асептично, сухим щупом через рiвномiрнi промiжки часу та з однаковою швидкiстю. 3. Нефасованi вершки ретельно змiшують перед вибiркою, уникаючи утворення пiни, збивання та утворення масла |
||||
3.2 | Масло вершкове та маслянi олiї | Масло вершкове, масло сироваткове (пiдсирне), спреди з низьким вмiстом молочного жиру, обезвожене масло, безводний молочний жир | Цiлi, або частини iндивiдуальних упаковок, або одиницi, взятi засобом для вiдбору зразкiв | 0,2 кг або 0,2 л |
3.3 | Сири, в тому числi обробленi сири | |||
Одиницi вимiру продукту (упаковки) > 0,3 кг |
- | Цiлi iндивiдуальнi упаковки або упаковки, розрiзанi засобом для вiдбору зразкiв | 0,5 кг | |
Одиницi вимiру продукту (упаковки) < 0,3 кг |
0,3 кг | |||
Примiтки: 1. З круглих сирiв зразки вiдбираються шляхом двох надрiзiв по радiусу вiд центру. 2. З прямокутних сирiв зразки вiдбираються шляхом двох надрiзiв паралельно сторонам. |
||||
3.4 | Рiдкi, замороженi або сушенi яєчнi продукти | - | Одиницi беруться стерильно засобом для вiдбору зразкiв | 0,5 кг |