Про матерiали i предмети, призначенi для контакту з харчовими продуктами
Стаття 1. Термiни та їх визначення
1. У цьому Законi термiни вживаються в такому значеннi:
тару, упаковку (пакувальнi матерiали) i посуд;
активнi матерiали i предмети, у тому числi активнi матерiали i предмети з компонентом вивiльнення;
iнтелектуальнi матерiали i предмети;
2. Iншi термiни вживаються в цьому Законi у таких значеннях:
термiн "споживач" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про захист прав споживачiв";
термiни "виробництво", "забруднення", "коригувальна дiя", "корекцiя", "непридатний харчовий продукт", "небезпечний харчовий продукт", "обладнання та iнвентар", "пакування", "потужностi", "обiг", "ризик", "харчовий продукт" - у значеннях, наведених у Законi України "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв";
термiни "вилучення з обiгу", "вiдкликання" - у значеннях, наведених у Законi України "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї";
термiн "мiжнародна органiзацiя стандартизацiї" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про стандартизацiю";
термiни "державний контроль", "невiдповiднiсть" - у значеннях, наведених у Законi України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин";
термiни "дата "вжити до", "iнгредiєнт", "маркування", "мiнiмальний термiн придатностi харчового продукту", "фасований харчовий продукт" - у значеннях, наведених у Законi України "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв".
Стаття 2. Законодавство про матерiали i предмети, призначенi для контакту з харчовими продуктами
1. Законодавство про матерiали i предмети, призначенi для контакту з харчовими продуктами, складається з Конституцiї України, цього Закону, законiв України "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв", "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин", а також виданих вiдповiдно до них нормативно-правових актiв.
1) призначенi для контакту з харчовими продуктами;
2) контактують з харчовими продуктами та були призначенi для цiєї мети;
2. Дiя цього Закону не поширюється на вiдносини, пов'язанi з:
1) матерiалами i предметами, якi є антикварiатом;
4) реалiзацiя iнших повноважень, визначених цим Законом.
1) затвердження спецiальних вимог, передбачених пунктами 1 - 9 частини другої статтi 8 цього Закону;
5) ведення державного реєстру об'єктiв;
8) реалiзацiя iнших повноважень, визначених цим Законом.
2) реалiзацiя iнших повноважень, визначених цим Законом.
3) реалiзацiя iнших повноважень, визначених цим Законом.
Роздiл II. ВИМОГИ ДО МАТЕРIАЛIВ I ПРЕДМЕТIВ
Стаття 6. Загальнi вимоги до матерiалiв i предметiв
1) завдати шкоди здоров'ю людини;
2) спричинити неприйнятнi змiни у складi харчового продукту;
3) зумовити погiршення органолептичних властивостей харчового продукту.
Стаття 8. Спецiальнi вимоги до окремих груп матерiалiв i предметiв
1) активнi матерiали i предмети;
2) iнтелектуальнi матерiали i предмети;
2. Спецiальнi вимоги, зазначенi у частинi першiй цiєї статтi, можуть включати:
1) перелiк речовин, дозволених для використання у виробництвi матерiалiв i предметiв;
3) вимоги до чистоти речовин, якi є компонентами активних матерiалiв i предметiв;
5) загальнi межi мiграцiї (OML) складових елементiв у/або на харчовий продукт;
8) iншi вимоги, спрямованi на забезпечення виконання статей 6 i 7 цього Закону;
9) вимоги до проведення перевiрки дотримання положень, передбачених пунктами 1 - 8 цiєї частини;
11) вимоги до забезпечення простежуваностi матерiалiв i предметiв;
Стаття 10. Вимоги до матерiалiв i предметiв з переробленого пластику
Система забезпечення якостi повинна вiдповiдати вимогам, передбаченим статтею 23 цього Закону.
Роздiл III. ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦIЯ ОБ'ЄКТIВ
Стаття 11. Загальнi вимоги до державної реєстрацiї об'єктiв
1. Об'єктами державної реєстрацiї є:
5. Державна реєстрацiя об'єктiв здiйснюється безоплатно.
6. Державна реєстрацiя об'єктiв здiйснюється на необмежений строк.
Стаття 12. Державний реєстр об'єктiв
2. Державний реєстр об'єктiв ведеться в електронному виглядi.
Стаття 13. Порядок державної реєстрацiї об'єктiв
2) реєстрацiйне досьє об'єкта;
3) резюме реєстрацiйного досьє об'єкта.
13. Пiдставою для вiдмови у державнiй реєстрацiї об'єкта є:
2) недостовiрнiсть iнформацiї, що мiститься в документах, зазначених у частинi першiй цiєї статтi;
16. Порядок державної реєстрацiї об'єктiв затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.
Стаття 14. Науково-експертний висновок щодо безпечностi об'єкта
1) про державну реєстрацiю об'єкта;
2) про вiдмову у державнiй реєстрацiї об'єкта.
Рекомендацiя уповноваженої особи щодо державної реєстрацiї об'єкта повинна бути обґрунтованою.
8. Науково-експертний висновок щодо безпечностi об'єкта щонайменше має мiстити:
1) iнформацiю про призначення та характеристики речовини, що є об'єктом;
Стаття 15. Особливостi державної реєстрацiї процесiв переробки пластику
1) стислий опис процесу переробки пластику;
2) за необхiдностi рекомендацiї про:
умови та/або обмеження щодо сировини з пластику;
умови та/або обмеження щодо процесу переробки;
монiторинг вiдповiдностi процесу переробки пластику умовам його державної реєстрацiї;
3) за необхiдностi критерiї, яким повинен вiдповiдати перероблений пластик.
5. Рiшення про державну реєстрацiю процесу переробки пластику повинно мiстити:
1) назву процесу переробки пластику;
3) стислий опис процесу переробки пластику;
4) умови та/або обмеження щодо сировини з пластику;
5) умови та/або обмеження щодо процесу переробки пластику;
6) критерiї, яким повинен вiдповiдати перероблений пластик;
1) реєстрацiйне досьє, що мiстить нову iнформацiю про об'єкт;
2) нове резюме реєстрацiйного досьє.
1) залишити рiшення про державну реєстрацiю об'єкта без змiн;
2) внести змiни до умов використання об'єкта, зазначених у рiшеннi про його державну реєстрацiю;
3) визнати рiшення про державну реєстрацiю об'єкта таким, що втратило чиннiсть.
Стаття 18. Конфiденцiйна iнформацiя
описує метод виробництва сумiшей, матерiалiв i предметiв;
свiдчить про результати випробувань мiграцiї;
Стаття 19. Маркування матерiалiв i предметiв
4) маркування, що дає змогу забезпечити простежуванiсть матерiалiв i предметiв;
4. Маркування матерiалiв i предметiв виконується вiдповiдно до Закону України "Про забезпечення функцiонування української мови як державної".
Роздрiбна торгiвля матерiалами i предметами, крiм випадку, зазначеного у частинi п'ятiй цiєї статтi, забороняється, якщо iнформацiя, зазначена у пунктах 1, 2 та 5 частини першої цiєї статтi, надається споживачам з порушенням вимог Закону України "Про забезпечення функцiонування української мови як державної".
1) безпосередньо на матерiалах i предметах та/або на їх упаковцi;
2) на етикетцi, прикрiпленiй безпосередньо до матерiалу чи предмета та/або до їх упаковки;
1) у супровiдних документах до матерiалiв i предметiв;
2) на етикетцi чи упаковцi матерiалiв i предметiв;
3) безпосередньо на самих матерiалах i предметах.
11. Вивiльненi активнi речовини вважаються iнгредiєнтом у значеннi, наведеному у пунктi 8 частини першої статтi 1 Закону України "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв".
Стаття 20. Декларування вiдповiдностi
Стаття 21. Забезпечення простежуваностi матерiалiв i предметiв
Роздiл V. НАЛЕЖНА ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА
Стаття 22. Загальнi вимоги щодо належної виробничої практики
3. Вимоги до належної виробничої практики (GMP) складаються з:
1) вимог, визначених статтями 23 - 25 цього Закону;
2) вимог до використання друкарських фарб (додаток N 3 до цього Закону);
3) вимог до системи забезпечення якостi процесiв переробки пластику (додаток N 4 до цього Закону).
Стаття 23. Система забезпечення якостi
Стаття 24. Система контролю якостi
1) включає монiторинг визначення та досягнення цiлей належної виробничої практики (GMP);
3. Корекцiї та коригувальнi дiї, зазначенi у пунктi 2 частини другої цiєї статтi:
1) здiйснюються оператором ринку без затримки;
Стаття 25. Вимоги до документацiї
1. Оператор ринку зобов'язаний розробити та вести документацiю:
2) у якiй фiксується iнформацiя про:
результати функцiонування системи контролю якостi.
Роздiл VI. ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ТА ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ
1. Державний контроль за дотриманням законодавства про матерiали i предмети, призначенi для контакту з харчовими продуктами, здiйснюється центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв, вiдповiдно до Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин".
1) невiдповiднiсть уповноваженої особи встановленим критерiям уповноваження;
2) невиконання або неналежне виконання уповноваженою особою наданих їй повноважень.
1. Юридичнi особи i фiзичнi особи - пiдприємцi за порушення вимог законодавства про матерiали i предмети, призначенi для контакту з харчовими продуктами, несуть вiдповiдальнiсть вiдповiдно до Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин".
Роздiл VII. ПРИКIНЦЕВI ТА ПЕРЕХIДНI ПОЛОЖЕННЯ
3. Додатки NN 1 - 4 до цього Закону є його невiд'ємною частиною.
4. Внести змiни до таких законiв України:
1) статтю 11 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1994 р., N 27, ст. 218; 2014 р., N 41 - 42, ст. 2024) доповнити словами "а також на матерiали i предмети, призначенi для контакту з харчовими продуктами";
2) у статтi 3 Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 9, ст. 79 iз наступними змiнами):
частину другу пiсля абзацу сiмнадцятого доповнити трьома новими абзацами такого змiсту:
У зв'язку з цим абзац вiсiмнадцятий вважати абзацом двадцять першим;
3) абзац перший частини другої статтi 21 Закону України "Про iнформацiю" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 32, ст. 313) викласти в такiй редакцiї:
4) у Законi України "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2014 р., N 41 - 42, ст. 2024 iз наступними змiнами):
пункт 16 викласти в такiй редакцiї:
транспортування харчових продуктiв та вiдповiдних транспортних засобiв;
поводження з харчовими вiдходами;
персоналу потужностей, який працює у зонi поводження з харчовими продуктами;
боротьби iз шкiдниками i гризунами";
у пунктi 51 слова "харчових продуктiв" замiнити словами "об'єктiв санiтарних заходiв";
доповнити пунктом 581 такого змiсту:
пункт 63 викласти в такiй редакцiї:
доповнити пунктами 641 i 642 такого змiсту:
пункт 74 викласти в такiй редакцiї:
частину другу викласти в такiй редакцiї:
"2. Iншi термiни вживаються в цьому Законi у таких значеннях:
термiни "етикетка", "iнгредiєнт" та "маркування" - у значеннях, наведених у Законi України "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв";
термiн "ботанiчний таксон" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про охорону прав на сорти рослин";
термiни "добування (вилов)", "район промислу" - у значеннях, наведених у Законi України "Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних бiоресурсiв";
iншi термiни - у значеннях, наведених у Законi України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин";
б) частину першу статтi 2 викласти в такiй редакцiї:
"1. Законодавство про безпечнiсть та окремi показники якостi харчових продуктiв складається з Конституцiї України, цього Закону, законiв України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", "Про безпечнiсть та гiгiєну кормiв", "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв", "Про матерiали i предмети, призначенi для контакту з харчовими продуктами", а також виданих вiдповiдно до них нормативно-правових актiв";
в) частину другу статтi 3 викласти в такiй редакцiї:
г) статтю 22 викласти в такiй редакцiї:
"Стаття 22. Вимоги до забезпечення простежуваностi
Iнформацiя, зазначена у цiй частинi, повинна надаватися на вимогу компетентного органу.
1) назва та iншi вiдомостi, що дають змогу iдентифiкувати харчовий продукт;
2) обсяг (об'єм) або кiлькiсть (вага) харчового продукту;
7) вiдомостi, що дають змогу iдентифiкувати партiю (лот) харчового продукту або партiю вантажну;
8) дата вiдправлення партiї (лота) харчового продукту або партiї вантажної.
частину першу викласти в такiй редакцiї:
пункт 5 частини другої викласти в такiй редакцiї:
"5) матерiали i предмети, призначенi для контакту з харчовими продуктами";
пiсля частини другої доповнити новою частиною такого змiсту:
У зв'язку з цим частини третю - одинадцяту вважати вiдповiдно частинами четвертою - дванадцятою;
д) у назвi i текстi статтi 31 слова "та матерiалiв, що контактують з харчовими продуктами" i "та/або матерiал, що контактує з харчовими продуктами" виключити;
е) пункт 3 частини четвертої статтi 32 виключити;
є) частину першу статтi 60 доповнити абзацом другим такого змiсту:
ж) пункт 1 частини другої статтi 62 виключити;
5) у Законi України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2017 р., N 31, ст. 343 iз наступними змiнами):
доповнити пунктами 231, 232 i 233 такого змiсту:
пункт 24 викласти в такiй редакцiї:
частину другу викласти в такiй редакцiї:
"2. Iншi термiни вживаються в цьому Законi у таких значеннях:
термiн "знищення" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про вилучення з обiгу, переробку, утилiзацiю, знищення або подальше використання неякiсної та небезпечної продукцiї";
термiн "ризиковий матерiал" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про побiчнi продукти тваринного походження, не призначенi для споживання людиною";
термiн "об'єкти промислу" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних бiоресурсiв";
термiн "об'єкти аквакультури" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про аквакультуру";
iншi термiни - у значеннях, наведених у законах України "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв", "Про ветеринарну медицину" i "Про безпечнiсть та гiгiєну кормiв";
б) частину першу статтi 6 доповнити пунктом 8 такого змiсту:
в) частину другу статтi 9 доповнити пунктом 5 такого змiсту:
частину другу викласти в такiй редакцiї:
пункт 5 частини четвертої викласти в такiй редакцiї:
ґ) у частинi першiй статтi 65:
абзац перший викласти в такiй редакцiї:
"1. Юридичнi особи i фiзичнi особи - пiдприємцi несуть вiдповiдальнiсть за такi правопорушення";
доповнити пунктом 24 такого змiсту:
д) роздiл X "Прикiнцевi та перехiднi положення" доповнити пунктом 41 такого змiсту:
6) у Законi України "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2019 р., N 7, ст. 41; 2022 р., N 1, ст. 2):
пункт 21 частини першої виключити;
пiсля слiв "Митному кодексi України" доповнити словами "термiн "рибнi продукти" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин"; термiн "переробка" - у значеннi, наведеному в Законi України "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв";
слова "рибнi продукти" виключити;
в) частину першу статтi 6 доповнити пунктом 13 такого змiсту:
"13) позначення, що iдентифiкує партiю (лот), до якої (якого) належить харчовий продукт";
г) у частинi четвертiй статтi 12 слова "рублене м'ясо" замiнити словами "подрiбнене (сiчене) м'ясо";
ґ) роздiл III доповнити статтею 271 такого змiсту:
"Стаття 271. Позначення, що iдентифiкує партiю (лот), до якої (якого) належить харчовий продукт
2. Вимоги частини першої цiєї статтi не застосовуються:
1) до первинної продукцiї, яка пiсля вiдправлення з первинного виробництва:
б) транспортується до потужностi з її переробки та/або обробки;
в) зiбрана для негайної переробки та/або обробки;
3) до упаковки та контейнерiв, найбiльша поверхня яких має площу менше 10 квадратних сантиметрiв;
привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;
Президент України | В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ |
м. Київ
3 листопада 2022 року
N 2718-IX
Додаток N 1 до Закону України вiд 3 листопада 2022 року N 2718-IX |
Додаток N 2 до Закону України вiд 3 листопада 2022 року N 2718-IX |
Додаток N 3 до Закону України вiд 3 листопада 2022 року N 2718-IX |
Вимоги до використання друкарських фарб
Додаток N 4 до Закону України вiд 3 листопада 2022 року N 2718-IX |
Вимоги до системи забезпечення якостi процесiв переробки пластику