ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
вiд 12.07.2007 р. | N 11/4-27/7084-ЕП |
---|
Начальникам регiональних митниць, митниць |
Держмитслужба України на
виконання доручення Першого вiце-прем'єр-мiнiстра
України М. Я. Азарова вiд 23.01.2007 N 3279/2/1-07 щодо
централiзацiї контролю цiнових, кiлькiсних та
якiсних показникiв продукцiї, яка iмпортується в
Україну, вжиття невiдкладних заходiв до
узгодження та координованостi дiй органiв
виконавчої влади пiд час здiйснення вiдповiдних
контрольних та наглядових процедур, рiшень
наради у Першого вiце-прем'єр-мiнiстра України вiд
05.07.2007 р. (протокол вiд 11.07.2007 N 30382) та доручення
Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.03.2007 N 3279/6/1-07
щодо забезпечення ефективної взаємодiї
правоохоронних та контролюючих органiв при
виконаннi покладених на робочу групу завдань,
вiдповiдно до спiльного наказу Державної
податкової адмiнiстрацiї та Державної митної
служби України вiд 16.10.2006 N 620/891 та наказу
Мiнагрополiтики вiд 21.11.2006 N 689 "Про додатковi
заходи щодо посилення контролю та нагляду якостi
та безпеки товарiв продовольчої групи", з метою
належного виконання плану заходiв робочої групи
на 2007 р. повiдомляє.
Для посилення контролю за якiсними та кiлькiсними показниками при iмпортi в Україну товарiв продовольчої групи, що потребують особливих умов зберiгання (а також при ввезеннi продукцiї морського промислу, яка вироблена (видобута) українськими судами), забезпечити починаючи з 16.07.2007 р. обов'язкове проведення комiсiйного огляду зi складанням вiдповiдного акта за присутностi iнспекторiв, представникiв вiддiлу боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил разом з представниками служби державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi Держветдепартаменту, управлiння аудиту юридичних осiб та податкової мiлiцiї ДПА при митному оформленнi продовольчих товарiв згiдно кодiв УКТ ЗЕД: 0301 - 0307, 1604, 1605, 0202, 0203, 0207, 0403, 2004 та 2009.
Також для використання в роботi регiональних робочих груп надсилаються такi документи:
- Вiдкоригований склад спiльної робочої групи на центральному та регiональному рiвнях;
- Регламент спiльної робочої групи;
- Порядок взаємодiї робочих груп на центральному та регiональному рiвнях пiд час виконання покладених на них завдань;
- Змiни та доповнення до листа вiд 04.05.2007 N 11/4-27/4574-ЕП.
- Порядок дiй посадових осiб регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi при здiйсненнi контролю при ввезеннi на митну територiю України товарiв груп ризику, що включенi до плану заходiв спiльної робочої групи;
- Порядок дiй посадових осiб органiв ДПА України при здiйсненнi контролю за цiновими, кiлькiсними та якiсними показниками товарiв, включених до плану заходiв спiльної робочої групи, що ввозяться на митну територiю України, пiд час його комiсiйного огляду, оформлення, документування, завершення митного оформлення в присутностi працiвникiв ДПА, та подальшi кроки структурних пiдроздiлiв ДПА;
- Iнструкцiя з перевiрки партiй м'яса свiйської птицi;
- Список обов'язкових товаросупроводжувальних документiв на партiю м'яса свiйської птицi, опис основних порушень i ознак пiдробки документiв;
- Iнструкцiя з перевiрки партiй риби;
- Список обов'язкових товаросупроводжувальних документiв на партiю риби, опис основних порушень i ознак пiдробки документiв.
Додаток: на 54 арк.
Заступник Голови Державної митної служби України, заступник керiвника робочої групи | О. П. Шейко |
Додаток |
ПОРЯДОК
дiй посадових осiб регiональних служб державного
ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на
державному кордонi та транспортi при здiйсненнi
контролю при ввезеннi на митну територiю України
товарiв ризикових груп
Цей Порядок регламентує дiї посадових осiб регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi при здiйсненнi контролю при ввезеннi на митну територiю України товарiв ризикових (по товарах 1 - 24 згiдно кодiв УКТЗЕД).
У разi отримання вiд митних органiв iнформацiї про подання документiв суб'єктом господарської дiяльностi (далi - СГД) до митного оформлення визначених планом заходiв товарних груп (груп ризику), керiвникам регiональних робочих груп забезпечити своєчасну присутнiсть спецiалiстiв регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi в митницi оформлення та участь їх разом з представниками митницi та ДПА пiд час комiсiйного огляду товарiв груп ризику вiдповiдно до листiв Держмитслужби вiд 12.07.2007 N 11/4-27/7084-ЕП та ДПА вiд 12.07.2007 N 13951/7/23-4017.
Усi об'єкти ветеринарно-санiтарного контролю i нагляду, що ввозяться на територiю України чи перемiщуються територiєю України, пiдлягають контролю у формi iнспектування, яке проводиться шляхом:
- перевiрки дiйсностi дозволу на ввезення на територiю України, який супроводжує вантаж, якщо такий дозвiл вимагається згiдно з ветеринарно-санiтарними заходами;
- якщо згiдно з ветеринарно-санiтарними заходами вимагається мiжнародний ветеринарний сертифiкат, - перевiрки того, що такий сертифiкат, яким супроводжується вантаж, є повним та автентичним, а також того, що товари, зазначенi в мiжнародному ветеринарному сертифiкатi, вiдповiдають тим, що мiстяться у вантажi;
- виявлення у тварин ознак хвороб, що пiдлягають повiдомленню.
Ввезення вантажу на територiю України здiйснюється за таких умов:
- вантаж супроводжується дiйсним дозволом на ввезення на територiю України, якщо такий дозвiл вимагається згiдно з ветеринарно-санiтарними заходами;
- мiжнародний ветеринарний сертифiкат є повним, автентичним та вiдповiдає товарам, якi мiстяться у вантажi, якщо мiжнародний ветеринарний сертифiкат вимагається згiдно з ветеринарно-санiтарними заходами;
- у товарах не виявлено симптомiв або iнших ознак хвороб, що пiдлягають повiдомленню;
Пiсля проведення вищезазначеного iнспектування складається акт про обстеження вантажу.
У митницi призначення оформлення вантажiв проводиться лише при наявностi свiдоцтва за формою Ф-2, яке видається спецiалiстами структурних пiдроздiлiв регiональних служб державного ветеринарного контролю на державному кордонi та транспортi пiсля проведення ветеринарно-санiтарної експертизи у державнiй лабораторiї ветеринарної медицини за мiсцем одержання вантажу.
При ввезеннi тварин ветеринарне свiдоцтво за формою Ф-1 видається органами державної ветеринарної медицини за мiсцем акредитацiї отримувача у митницi призначення.
Вiдбiр проб для проведення аналiзу в державних лабораторiях ветеринарної медицини проводиться спецiалiстами регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю на державному кордонi та транспортi за обов'язковою участю представникiв державної ветеринарної медицини, митницi, податкової служби i власника товару, про що складається вiдповiдний акт.
Щоденно подається звiт до Державного департаменту ветеринарної медицини про оформлення пiдконтрольних вантажiв.
ПОРЯДОК
дiй посадових осiб органiв ДПС при здiйсненнi
контролю щодо правильностi обчислення об'єкта
оподаткування при ввезеннi на митну територiю
України товарiв ризикових груп
Цей Порядок регламентує дiї посадових осiб державної податкової служби щодо правильностi обчислення об'єкта оподаткування пiд час ввезення на митну територiю України товарiв ризикових груп (згiдно затвердженого плану заходiв).
У разi отримання вiд митних органiв iнформацiї про подання документiв суб'єктом господарської дiяльностi (далi - СГД) до митного оформлення визначених планом заходiв товарних груп (груп ризику), керiвникам регiональних робочих груп забезпечити своєчасну присутнiсть представникiв пiдроздiлiв аудиту юридичних осiб та податкової мiлiцiї на вiдповiднi зони митного контролю.
Працiвникам органiв ДПС пiд час отримання iнформацiї вiд ДМСУ про подання документiв до митного оформлення товарiв груп ризику, що включенi до плану заходiв спiльної робочої групи необхiдно:
- разом з працiвниками митницi, а також представниками державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на держкордонi та транспортi (по групам товарiв 1 - 24 згiдно кодiв УКТЗЕД), вiдповiдно до листiв Держмитслужби вiд 12.07.2007 N 11/4-27/7084-ЕП та Держветдепартаменту вiд 12.07.2007 N 15-2/2986, обов'язково прийняти участь в проведеннi комiсiйного митного огляду ризикових груп товарiв;
- за результатами комiсiйного митного огляду митною службою складається акт митного огляду де фiксується факт присутностi вiдповiдних представникiв податкової служби, який пiдписується декларантом та службовими особами ДПА, ДМСУ та Держветдепартаменту (по групах товарiв 1 - 24 згiдно кодiв УКТЗЕД);
- пiсля завершення митного оформлення отримати копiї повного пакета документiв, який був поданий декларантом на митницю для здiйснення митного оформлення, та копiю акта комiсiйного огляду;
- отримати копiї документiв щодо подальшого перемiщення товару до пункту фактичного розвантаження (товарно-транспортнi накладнi, видатковi накладнi, податковi накладнi, договори тощо);
- отриманi матерiали направити до органiв ДПС за мiсцем реєстрацiї iмпортера а також за мiсцем реєстрацiї вантажоотримувача для проведення комплексних заходiв стосовно перевiрки повноти та правильностi вiдображення в податковому облiку даних операцiй;
- в разi виникнення необхiдностi перевiрки вiдомостей щодо iмпортера товару та легiтимностi фiрми нерезидента, направити спецiальнi запити вiдповiдно до дiючого порядку;
- державним податковим органам в разi отримання матерiалiв по пiдприємствам iмпортерам або вантажоотримувачам вжити вiдповiдних заходiв щодо їх опрацювання;
- керiвникам регiональних груп органiзувати подання до ДПА України звiту про результати проведеної роботи в термiн та за формою, визначеною окремим контрольним завданням.
Iнструкцiя
з перевiрки партiй м'яса свiйської птицi
Вiдповiдно до норм збереження для проведення робiт з кiлькiсного та якiсного контролю збереження товарiв на складi проходи мiж штабелями м'яса свiйської птицi повиннi бути не менше 1,5 метра, а упакування продукцiї покладенi таким чином, щоб вони були орiєнтованi етикетками (маркiруванням) до проходу.
У випадку, якщо цi вимоги не дотримуються, це є не тiльки порушенням норм розмiщення м'яса свiйської птицi в холодильних камерах, але й ознакою навмисного приховування контрабандних партiй м'яса свiйської птицi або партiй продукцiї з простроченими термiнами придатностi.
1. Переписати в iнвентаризацiйну вiдомiсть наступнi реквiзити маркування з упаковок м'ясної продукцiї:
1) вид м'яса свiйської птицi
2) тип переробки
3) найменування виробник/номер лiцензiї
4) вага нетто
5) N митної декларацiї та/або N коносаменту (iнший транспортний документ).
Указати кiлькiсть упаковок.
2. Згрупувати данi по партiях:
1) по групам (вiдповiдно до класифiкацiї УКТЗЕД)
2) по виробниках
3) по датах виробництва.
3. Вимагати супровiднi документи на партiї
1) Мiжнародний ветеринарний сертифiкат м'яса свiйської птицi (на партiї м'яса свiйської птицi на Митних лiцензiйних складах, на яких на дату перевiрки не виданi експертнi висновки ветеринарною лабораторiєю)
2) ВМД
3) Ветеринарнi свiдоцтва (форми N 2)
4) Експертнi висновки ветеринарних лабораторiй
5) Свiдоцтво про якiсть/Сертифiкат якостi
6) Сертифiкат вiдповiдностi
7) Гiгiєнiчний висновок Мiнiстерства охорони здоров'я
4. Зробити кiлькiсне звiрення:
По iнвентаризацiйнiй вiдомостi i супровiдних документах.
Кiлькiсть у партiї м'яса свiйської птицi, по якiй не оформлено ВМД у вiльний обiг (на митному лiцензiйному складi або на вiдповiдальному зберiганнi пiд митним контролем), повинне зберiгатися з зазначеним у мiжнародному ветеринарному сертифiкатi.
Кiлькiсть у партiї м'яса свiйської птицi не повинна перевищувати зазначеної в ВМД, оформленої у вiльний обiг.
Кiлькiсть у партiях м'яса свiйської птицi, що зазначенi у ветеринарному свiдоцтвi Ф N 2, не повинна перевищувати кiлькостi у вантажнiй митнiй декларацiї.
Кiлькiсть у залишку в партiї м'яса свiйської птицi повинна дорiвнювати рiзницi мiж кiлькiстю, зазначеною у ветеринарному свiдоцтвi Форми N 2, i сумою дублiкатiв ветеринарних свiдоцтв.
Звiрити кiлькiсть партiї м'яса свiйської птицi у Ветеринарному свiдоцтвi з кiлькiстю, зазначеною в Експертному висновку ветеринарної лабораторiї.
5. Зробити перевiрку показникiв якостi i безпеки продукцiї з м'яса свiйської птицi.
Дати виробництва на маркуваннi (етикетках) звiрити з датами, зазначеними в експертних висновках, виданих лабораторiєю ветеринарної медицини.
Температура в тiлi м'яса свiйської птицi або блоку повинна бути не вище за мiнус 18 градусiв Цельсiя.
6. Провести перевiрку справжностi м'ясних товарiв органолептичним та лабораторним способом.
До органолептичних способiв вiдносяться:
1) Контроль асортиментної фальсифiкацiї м'яса свiйської птицi - пiдмiна одного виду iншим (вiдповiднiсть виду м'яса свiйської птицi маркуваннi на упаковцi)
2) Контроль фальсифiкацiї якостi - м'ясо свiйської птицi, заборонене в їжу людинi, за сфальсифiкованими документами оголошується придатним в їжу.
Лабораторний спосiб включає контроль на вмiст токсичних елементiв, гiстамiна, рiзних мiкроорганiзмiв та паразитiв.
7. Оформлення актiв перевiрок.
Вiдобразити результати звiрок
Зазначити тi партiї, по яких:
- вiдсутнє органiзацiйне маркування дат, виробника,
- на оригiнальнi етикетки зверху наклеєнi етикетки українською мовою.
- прострочений термiн зберiгання
- вид м'яса свiйської птицi в упаковцi не вiдповiдає назвi.
Вiдобразити порушення норм зберiгання м'яса свiйської птицi (для спiвробiтникiв ветеринарної служби), Додаток N 2.
Список обов'язкових товаросупроводжувальних документiв на партiю м'яса свiйської птицi, опис основних порушень i ознак пiдробки документiв
1. Маркування упакувань продукцiї м'яса свiйської птицi (етикетки).
Маркування наноситься на упаковку в момент виробництва (оригiнальна), крiм того, при вiдвантаженнi в Україну наноситься маркування (етикетка) українською мовою, вiдповiдно до Закону "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв".
Упаковка експортного товару повинна мати наступне оригiнальне маркування виробника:
Країна-експортер "наприклад - Norge" (можливе скорочення до букви "N");
Iнформацiя про зв'язок з регiональною органiзацiєю економiчного спiвробiтництва, виражена скороченням "наприклад EU або EFTA";
Офiцiйний номер лiцензiї пiдприємства виробника;
Крiм того:
1) назву харчового продукту;
2) назву, повну адресу i телефон iмпортера;
3) кiлькiсть нетто/брутто харчового продукту у встановлених одиницях вимiру (вага, об'єм або поштучно);
4) склад харчового продукту у порядку переваги складникiв, у тому числi харчових добавок та ароматизаторiв, що використовувались у його виробництвi;
5) калорiйнiсть та поживну цiннiсть iз вказiвкою на кiлькiсть бiлка, вуглеводiв та жирiв у встановлених одиницях вимiру на 100 грамiв харчового продукту;
6) кiнцеву дату споживання "Вжити до" або дату виробництва та строк придатностi;
7) номер партiї виробництва;
8) умови зберiгання та використання, якщо харчовий продукт потребує певних умов зберiгання та використання для забезпечення його безпечностi та якостi;
9) застереження щодо споживання харчового продукту певними категорiями населення (дiтьми, вагiтними жiнками, лiтнiми людьми, спортсменами та алергiками), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров'я при його споживаннi.
1.2. Етикетування нефасованих харчових продуктiв здiйснюється державною мовою України.
1.3. Забороняється надавати на етикетцi iнформацiю про дiєтичнi та функцiональнi властивостi харчового продукту без дозволу центрального органу виконавчої влади у сферi охорони здоров'я.
1.4. Текст для етикетування харчових продуктiв для спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок пiдлягає обов'язковому затвердженню центральним органом виконавчої влади у сферi охорони здоров'я. Порядок затвердження тексту для етикетування харчових продуктiв для спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок встановлюється центральним органом виконавчої влади у сферi охорони здоров'я.
1.5. Етикетки харчових продуктiв, на яких використовуються символи, повиннi мiстити тiльки такi символи, якi були затвердженi вiдповiдними мiжнародними та регiональними органiзацiями з питань стандартизацiї.
1.6. Написи на етикетцi харчового продукту, що представляють iнтерес для споживачiв та призначенi запобiгати шахрайству або вiдрiзняти один харчовий продукт вiд iншого, такi як "повнiстю натуральний", "органiчний", "оригiнальний", "без ГМО" (генетично модифiкованих органiзмiв) тощо, та iнша iнформацiя, пiдлягає перевiрцi у порядку, встановленому вiдповiдними нормативно-правовими актами, виданими на виконання Закону "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв".
1.7. Неможливiсть iдентифiкувати по маркуванню на упаковцi партiї м'яса свiйської птицi дає можливiсть ввезти м'ясо свiйської птицi з простроченими термiнами придатностi пiд iншим найменуванням або неналежної якостi i легалiзувати контрабандну продукцiю при реалiзацiї її в Українi
Товаросупроводжувальнi та дозвiльнi документи.
Невiдповiднiсть маркування на упаковцi товаросупроводжувальним i дозвiльним документам (ВМД, мiжнародний ветеринарний сертифiкат, ветеринарне свiдоцтво, видане в Українi) також дає можливiсть ввезти м'ясо свiйської птицi з простроченими термiнами придатностi пiд iншим найменуванням або неналежної якостi i легалiзувати контрабандну продукцiю при реалiзацiї її в Українi
3. Мiжнародний ветеринарний (санiтарний) сертифiкат - Оригiнал
Видається органiзацiєю, уповноваженою контролювати якiсть i безпеку продукцiї в країнi виробника.
Навiть, якщо вантаж знаходиться на транзитному складi в iншiй країнi, то транспортний агент звертається в уповноважену органiзацiю в країнi виробника, що виписує на пiдставi даних, отриманих вiд агента, мiжнародний ветеринарний сертифiкат i передає його агентовi. Сертифiкат надходить з вантажем.
Пiдробка сертифiката здiйснюється з метою фальсифiкацiї виробника, дат виробництва на тi партiї м'яса свiйської птицi, термiн придатностi яких минув згiдно українських нормативних документiв, або з метою замiни бiльш коштовної продукцiї на бiльш дешеву (для зниження розмiру мита та податкiв, що сплачуються при iмпортi).
Пiдробляються реквiзити в графах "Дати заморозки", "Одержувач", Кiлькiсть", "Найменування/номер виробника", "Найменування вiдправника", "Дата видачi". За звичай печатка пiдробляється на високому рiвнi - виготовляється фальшивий дублiкат печатки уповноваженого органа. Пiдпис iнспектора пiдробляється вручну або на високоякiсному сканерi.
Пiдробка спрощена тим, що Форми Бланкiв сертифiката в електронному видi розмiщенi на сайтах деяких уповноважених органiв.
По можливостi надати вет. службам та митницi зразки печаток, пiдписiв уповноваженого органу для верифiкацiї
3. Додаток до ветеринарного (санiтарного сертифiката) - Сертифiкат здоров'я домашнiх i диких тварин - Оригiнал
4. Додаток до ветеринарного (санiтарного) сертифiката - Ветеринарнi дослiдження на радiоактивнiсть - Оригiнал
5. Додаток до ветеринарного (санiтарного) сертифiката - Ветеринарнi дослiдження на наявнiсть металiв - Оригiнал
6. Додаток до ветеринарного (санiтарного) сертифiката - Ветеринарнi дослiдження на наявнiсть антибiотикiв (для птицi, що вирощується) - Оригiнал
У додатках до ветеринарного сертифiката пiдробляється "Дата видачi", печатка i пiдпис iнспектора.
7. Сертифiкат якостi, виданий виробником - оригiнал
Видається виробником на конкретну партiю продукцiї на прохання Вiдправника (продавця продукцiї) на пiдставi iнформацiї вiд транспортного агента.
До узгодження мiж уповноваженими органами України i країн виробникiв форм ветеринарного сертифiката (для тих країн, якi не зазначають у ветеринарному сертифiкатi дату виробництва), є єдиним документом, що мiстить дату виробництва.
Пiдробляються реквiзити в графах "Дати заморозки", "Одержувач", Кiлькiсть", "Найменування/номер виробника"!, "Найменування вiдправника".
Пiдробляється печатка фiрми виробника i пiдпис.
8. Сертифiкат походження - оригiнал.
В основних країнах експорту видається Митною службою на пiдставi даних вiд транспортного агента. Для мiнiмiзацiї витрат на пiдробку документiв сертифiкат не надається, тому що вiдсутнi роз'яснення на регiональних митницях, що його потрiбно подавати обов'язково у випадках, передбачених законодавством України (ст. 282 пп. 3, 4 Митного кодексу).
Сертифiкат про походження товару повинен однозначно свiдчити про те, що зазначений товар походить з вiдповiдної країни, i має мiстити:
1) письмову заяву експортера (постачальника чи виробника) про країну походження товару;
2) письмове посвiдчення компетентного органу країни вивезення, який видав сертифiкат, про те, що наведенi у сертифiкатi вiдомостi вiдповiдають дiйсностi.
Сертифiкат про походження товару подається разом з митною декларацiєю, декларацiєю митної вартостi та iншими документами, що подаються для митного оформлення.
У разi втрати сертифiката приймається його офiцiйно завiрений дублiкат.
У разi виникнення сумнiвiв з приводу достовiрностi сертифiката чи вiдомостей, що в ньому мiстяться, включаючи вiдомостi про країну походження товару, митний орган може звернутися до органу, що видав сертифiкат, або до компетентних органiзацiй країни, зазначеної як країна походження товару, з проханням про надання додаткових вiдомостей.
Товар не вважається таким, що походить з вiдповiдної країни, доти, доки митнi органи не одержать належним чином оформлений сертифiкат про походження товару або затребуванi ними додатковi вiдомостi.
Пiдробляється графа "Маркування" - там повиннi бути зазначенi офiцiйнi номери лiцензiй виробникiв, граф "Одержувач" та iншi реквiзити, у тому числi печатка i пiдпис.
Продукцiя, що зберiгається на складi в iмпортера пiсля завершення митного оформлення, супроводжується наступними документами:
Вантажна митна декларацiя
Ветеринарне свiдоцтво Форми N 2
Експертний висновок державної ветеринарної лабораторiї
Сертифiкат вiдповiдностi
Гiгiєнiчний висновок Мiнiстерства охорони здоров'я
9. Сертифiкат вiдповiдностi.
Сертифiкат вiдповiдностi (Україна)
Видається iмпортеровi на захищеному бланку регiональним пiдроздiлом Державного комiтету України з питань технiчного регулювання i споживчої полiтики.
Сертифiкат вiдповiдностi може бути оформлений не на партiю продукцiї, а виданий на певний строк (рiк) на асортимент продукцiї. При цьому на зворотнiй сторонi сертифiката ставиться дата i печатка органа Сертифiкацiї про пiдтвердження дiї сертифiката..
В iмпортера зберiгається оригiнал Сертифiката Вiдповiдностi.
В оптовикiв партiя товару супроводжується ксерокопiєю Сертифiката Вiдповiдностi, що завiряється печаткою оптовика, тобто його пiдробка не складає нiяких складнощiв i може бути виявлена тiльки при звiрцi з оригiналом Сертифiката Вiдповiдностi, що зберiгається в iмпортера.
Необхiдно оптовикам мати оригiнальну копiю сертифiката вiдповiдностi, завiрену оригiнальною печаткою Держстандарту (1 оригiнальна копiя 3 - 5 грн.).
Пiдробляється дата дiї Сертифiката з застосуванням ксерокса.
10. Ветеринарне свiдоцтво форми N 2 (Україна)
Вiдповiдно до Правил видачi ветеринарних документiв на вантажi, що пiдлягають обов'язковому ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 19 квiтня 2005 р. N 32, видається iмпортеровi регiональним пiдроздiлом Державного Департаменту ветеринарної медицини на захищеному бланку за результатами експертного висновку державної ветеринарної лабораторiї.
У графi "Особливi вiдмiтки" указується номер i дата видачi експертного висновку. Ветеринарнi свiдоцтва та ветеринарнi сертифiкати, написанi чорнилом рiзного кольору або неоднаковим почерком (крiм пiдпису), рiзними шрифтами та на рiзних друкарських пристроях, а також такi, що мають виправлення, не мають пiдпису та печатки, у тому числi й дати їх видачi, або iнших вiдомостей, передбачених бланком свiдоцтва, вважаються недiйсними.
Дозволяється заповнювати ветеринарне свiдоцтво, його дублiкат i корiнець друкарськими пристроями або кульковою ручкою пiд копiювальний папiр, пiдписуючи потiм кожен iз заповнених бланкiв свiдоцтва, дублiката i корiнця окремо.
Ветеринарнi свiдоцтва i ветеринарнi довiдки заповнюють українською мовою, чорнилом (пастою) або на друкувальних пристроях.
Ветеринарнi свiдоцтва дiйснi для пред'явлення до вiдправлення протягом 5 днiв i до кiнця транспортування й строкiв реалiзацiї продукцiї при дотриманнi умов зберiгання та правил перевезення.
Ксерокопiї бланкiв ветеринарних документiв вважаються недiйсними.
Пiдробляється дата виробництва i дата видачi висновку, кiлькiсть пред'явленої для ввозу продукцiї повинна вiдповiдати кiлькостi, зазначенiй у ветеринарному свiдоцтвi.
Вищевказанi документи можуть бути використанi при спiльних перевiрках, при перевiрках за запитами або зустрiчних перевiрках.
11. Гiгiєнiчний висновок Мiнiстерства охорони здоров'я.
Видається на пiдставi документiв та експертизи зразкiв продукцiї уповноваженими Iнститутами, поданих на затвердження в МОЗ України.
Iнструкцiя
з перевiрки партiй риби
Вiдповiдно до норм збереження для проведення робiт з кiлькiсного та якiсного контролю збереження товарiв на складi проходи мiж штабелями риби повиннi бути не менше 1,5 метра, а упакування рибних товарiв покладенi таким чином, щоб вони були орiєнтованi етикетками (маркiруванням) до проходу.
У випадку, якщо цi вимоги не дотримуються, це є не тiльки порушенням норм розмiщення риби в холодильних камерах, але й ознакою навмисного приховування контрабандних партiй риби або партiй риби з простроченими термiнами придатностi.
1. Переписати в iнвентаризацiйну вiдомiсть наступнi реквiзити маркування з упаковок рибної продукцiї:
1) вид риби
2) тип переробки (свiжоморожена, солона, пресерви, консерви)
3) найменування виробник/номер лiцензiї
4) вага нетто.
Указати кiлькiсть упаковок.
2. Згрупувати данi по партiях:
1) по групах (технiчнi сорти, столовi сорти, делiкатеснi сорти, морепродукти, рибна кулiнарiя, iкра, консерви, пресерви, солона, в'ялена, копчена) - див Додаток N 1
2) по виробниках
3) по датах виробництва.
3. Вимагати супровiднi документи на партiї риби:
1) Мiжнародний ветеринарний сертифiкат (на партiї риби на Митних лiцензiйних складах, на яких на дату перевiрки не виданi експертнi висновки ветеринарною лабораторiєю)
2) ВМД
3) Ветеринарнi свiдоцтва (форми N 2)
4) Експертнi висновки ветеринарних лабораторiй.
5) Свiдоцтво про якiсть/Сертифiкат якостi
6) Сертифiкат вiдповiдностi.
4. Зробити кiлькiсне звiрення:
По iнвентаризацiйнiй вiдомостi i супровiдних документах.
Кiлькiсть у партiї риби, по якiй не оформлено ВМД у вiльний обiг (на митному лiцензiйному складi або на вiдповiдальному зберiганнi пiд митним контролем), повинне зберiгатися з зазначеним у мiжнародному ветеринарному сертифiкатi.
Кiлькiсть у партiї риби не повинна перевищувати зазначеної в ВМД, оформленої у вiльний обiг.
Кiлькiсть у партiях риби, що зазначенi у ветеринарному свiдоцтвi Ф N 2, не повинна перевищувати кiлькостi у вантажнiй митнiй декларацiї.
Кiлькiсть у залишку в партiї риби повинна дорiвнювати рiзницi мiж кiлькiстю, зазначеною у ветеринарному свiдоцтвi Форми N 2 i сумою дублiкатiв ветеринарних свiдоцтв.
Звiрити кiлькiсть партiї риби у Ветеринарному свiдоцтвi з кiлькiстю, зазначеною в Експертному висновку ветеринарної лабораторiї.
5. Зробити перевiрку показникiв якостi i безпеки рибної продукцiї.
Дати виробництва на маркуваннi (етикетках) звiрити з датами, зазначеними в експертних висновках, виданих лабораторiєю ветеринарної медицини.
Температура в тiлi мороженої риби або блоку повинна бути не вище за мiнус 18 градусiв Цельсiя.
6. Провести перевiрку справжностi рибних товарiв органолептичним та лабораторним способом.
До органолептичних способiв вiдносяться:
1) Контроль асортиментної фальсифiкацiї риби - пiдмiна одного виду риби iншим (вiдповiднiсть виду риби маркуваннi на упаковцi).
Наприклад, часто пiд видом хека на складах зберiгається пiвденна путасу, зараженiсть паразитами якої настiльки велика, що ця продукцiя може бути направлена тiльки в корм тваринам.
2) Контроль фальсифiкацiї якостi - риба, заборонена в їжу людинi, за сфальсифiкованими документами оголошується придатною в їжу.
При розморозцi м'ясо такої риби має пухку консистенцiю, брюшко нероздiланої риби лопається.
Основною причиною фальсифiкацiї якостi є низька якiсть сировини - недотримання термiнiв зберiгання риби вiд вилову до розморозки, високий бал наповнення шлунка калянусом, додавання до резервуарiв, де зберiгається виловлена риба, до заморозки хiмiчних стабiлiзаторiв, дозволених тiльки для виловiв, що направляються на переробку в муку та жир.
Ознаки невiдповiдностi якостi консервiв сопровiдним документам:
Корозiя банок;
Вспучення кришок та донишок банок, якi не зникають пiсля надавлювання;
Пiдтьоки;
Перехiд частини олова з внутрiшньої поверхнi банки на її вмiст;
Мутний бульон, запах жиру, що окислився, пожовтiння на поверхнi шматочкiв риби з проникненням у товщу (iржа).
3) Контроль iнформацiйної фальсифiкацiї - на кришках жестяних банок рибних консервiв цифри не випуклi, а вогнутi; у другiй сторонi маркировки спочатку iде номер заводу, а не вид риби.
Маркировочнi знаки (штамповка) на кришцi (для українських та росiйських консервiв):
Перший рядок: число, мiсяць, рiк виготовлення
Другий рядок: асортиментний знак (вiд одного до трьох знакiв) та номер заводу (1 - 3 знаки)
Третiй рядок: Змiна - один знак та iндекс промисловостi - буква
Лабораторний спосiб включає контроль на вмiст токсичних елементiв, гiстамiна, рiзних мiкроорганiзмiв та паразитiв.
7. Оформлення актiв перевiрок.
Вiдобразити результати звiрок
Зазначити тi партiї, по яких:
- вiдсутнє органiзацiйне маркування дат виробника
- на оригiнальнi етикетки зверху наклеєнi етикетки українською мовою.
- упаковки делiкатесної риби промаркированi однаковими цифрами щодо ваги нетто
- прострочений термiн зберiгання
- вид риби в упаковцi не вiдповiдає назвi.
Вiдобразити порушення норм зберiгання рибної продукцiї (для спiвробiтникiв ветеринарної служби), Додаток N 2.
Список обов'язкових товаросупроводжувальних документiв на партiю риби, опис основних порушень i ознак пiдробки документiв
1. Маркування упакувань рибної продукцiї (етикетки)
Маркування наноситься на упаковку в момент виробництва (оригiнальна), крiм того, при вiдвантаженнi в Україну наноситься маркування (етикетка) українською мовою, вiдповiдно до Закону "Про якiсть i безпеку харчових продуктiв".
Упаковка експортного товару повинна мати наступне оригiнальне маркування виробника:
Країна-експортер, наприклад - "Norge" (можливе скорочення до букви "N");
Iнформацiя про зв'язок з регiональною органiзацiєю економiчного спiвробiтництва, виражена скороченням, наприклад "EU" або "EFTA";
Офiцiйний номер лiцензiї пiдприємства виробника;
Опис продукту (назва риби i вид обробки);
Вага нетто;
Дата виробництва/заморозки (число, мiсяць, рiк).
Маркування повинне бути зроблено мовою, зрозумiлою для одержувача товару або контролюючої особи.
Неможливiсть iдентифiкувати по маркуванню на упаковцi партiї риби товаросупроводжувальним i дозвiльним документам (ГТД, мiжнародний ветеринарний сертифiкат, ветеринарне свiдоцтво, видане в Українi), дає можливiсть ввезти рибу з простроченими термiнами придатностi пiд iншим найменуванням i легалiзувати контрабандну рибу при реалiзацiї її в Українi.
Розмiри упакувань для мороженої риби стандартизованi i визначаються технологiчними параметрами, тому кожнiй групi видiв риби вiдповiдають рiзнi габарити упаковки. Якщо на упаковцi великих габаритiв (висота бiльш 20 см i довжина бiльш 70 см) написано, що це оселедець або скумбрiя, то це є ознакою порушення - фальсифiкацiї товаросупроводжувальних документiв i контрабанди.
Кожний картонний короб великої дорогої риби (кожна риба понад 1 кг) на вiдмiну вiд дрiбної дешевої риби, зважується i маркiрується вiдповiдно до реальної ваги риби в упаковцi.
Тому якщо на упаковках великої дорогої риби зазначена трафаретна вага (однакова), то це є ознакою пiдробки етикетки.
На транзитних складах, де риба знаходиться деякий час по дорозi в Україну, налагодженi роботи з переупаковки i фабрикацiї фальшивих документiв.
2. Мiжнародний ветеринарний (санiтарний) сертифiкат - Оригiнал
Видається органiзацiєю, уповноваженою контролювати якiсть i безпеку рибної продукцiї в країнi виробника.
Оформляється на момент завантаження партiї риби в транспортний засiб, що надходить в Україну (тобто коли вiдомий конкретний одержувач в Українi, конкретна кiлькiсть риби по пакувальному аркушi - звiтовi транспортної органiзацiї).
Навiть, якщо вантаж знаходиться на транзитному складi в iншiй країнi, то транспортний агент звертається в уповноважену органiзацiю в країнi виробника, що виписує на пiдставi даних, отриманих вiд агента мiжнародний ветеринарний сертифiкат i передає його агентовi. Сертифiкат надходить з вантажем.
Пiдробка сертифiката здiйснюється з метою фальсифiкацiї дат виробництва на тi партiї риби, термiн придатностi яких минув згiдно українських нормативних документiв, або на тi партiї дорогої риби, що промаркiрована як дешева (для зниження податкiв, що сплачуються при iмпортi).
Пiдробляються реквiзити в графах "Дати заморозки", "Одержувач", Кiлькiсть", "Найменування/номер виробника", "Найменування вiдправника", "Дата видачi". Зазвичай печатка пiдробляється на високому рiвнi - виготовляється фальшивий дублiкат печатки уповноваженого органа. Пiдпис iнспектора пiдробляється вручну або на високоякiсному сканерi.
Пiдробка спрощена тим, що Форми Бланкiв сертифiката в електронному видi розмiщенi на сайтах деяких уповноважених органiв.
3. Додаток до ветеринарного (санiтарного сертифiката) - Сертифiкат здоров'я домашнiх i диких тварин - Оригiнал
4. Додаток до ветеринарного (санiтарного) сертифiката - Ветеринарнi дослiдження на радiоактивнiсть - Оригiнал
5. Додаток до ветеринарного (санiтарного) сертифiката - Ветеринарнi дослiдження на наявнiсть металiв - оригiнал
6. Додаток до ветеринарного (санiтарного) сертифiката - Ветеринарнi дослiдження на наявнiсть антибiотикiв (для риби, що вирощується) - Оригiнал
У додатках до ветеринарного сертифiката пiдробляється "Дата видачi", печатка i пiдпис iнспектора.
7. Сертифiкат якостi, виданий виробником - оригiнал
Видається виробником на конкретну партiю продукцiї на прохання Вiдправника (продавця риби) на пiдставi iнформацiї вiд транспортного агента.
До узгодження мiж уповноваженими органами України i країн виробникiв форм ветеринарного сертифiката (для тих країн, якi не зазначають у ветеринарному сертифiкатi дату виробництва), є єдиним документом, що мiстить дату виробництва.
Пiдробляються реквiзити в графах "Дати заморозки", "Одержувач", "Кiлькiсть", "Найменування/номер виробника"!, "Найменування вiдправника".
Пiдробляється печатка фiрми виробника i пiдпис.
8. Сертифiкат надходження - оригiнал.
В основних країнах експорту риби видається Митною службою на пiдставi даних вiд транспортного агента. Для мiнiмiзацiї витрат на пiдробку документiв сертифiкат не надається, тому що вiдсутнi роз'яснення на регiональних митницях, що його потрiбно подавати обов'язково у випадках, передбачених законодавством України (ст. 282 пп. 3).
У статтi 10 Закону "Про рибу, iншi живi ресурси i харчову продукцiю з них" зазначено, що сертифiкат походження повинний бути наданий обов'язково.
Пiдробляється графа "Маркування" - там повиннi бути зазначенi офiцiйнi номери лiцензiй виробникiв, граф "Одержувач" та iншi реквiзити, у тому числi печатка i пiдпис.
Риба, що зберiгається на складi в iмпортера пiсля завершення митного оформлення, супроводжується наступними документами:
Вантажна митна декларацiя
Ветеринарне свiдоцтво Форми N 22
Експертний висновок державної ветеринарної лабораторiї.
9. Сертифiкат вiдповiдностi.
Сертифiкат вiдповiдностi (Україна)
Видається iмпортеровi на захищеному бланку регiональним пiдроздiлом Державного комiтету України з питань технiчного регулювання i споживчої полiтики.
Сертифiкат вiдповiдностi може бути оформлений не на партiю риби, а виданий на певний строк (рiк) на асортимент рибної продукцiї. При цьому на зворотнiй сторонi сертифiката ставиться дата i печатка органа Сертифiкацiї про пiдтвердження дiї сертифiката.
В iмпортера зберiгається оригiнал Сертифiката Вiдповiдностi.
В оптовикiв партiя товару супроводжується ксерокопiєю Сертифiката Вiдповiдностi, що завiряється печаткою оптовика, тобто його пiдробка не складає нiяких складнощiв i може бути виявлена тiльки при звiрцi з оригiналом Сертифiката Вiдповiдностi, що зберiгається в iмпортера.
Пiдробляється дата дiї Сертифiката з застосуванням ксерокса.
10. Ветеринарне свiдоцтво форми N 2 (Україна)
Видається iмпортеровi регiональним пiдроздiлом Державного департаменту ветеринарної медицини на захищеному бланку за результатами експертного висновку державної ветеринарної лабораторiї.
У графi "Особливi вiдмiтки" указується номер i дата видачi експертного висновку.
Експертний висновок державної ветеринарної лабораторiї (Україна).
Видається iмпортеровi.
Оригiнал знаходиться в iмпортера.
В оптовика знаходиться ксерокопiя.
Пiдробляється дата виробництва i дата видачi висновку.
Дублiкат ветеринарного свiдоцтва Ф N 22 (ветеринарна довiдка) - Україна
Видається оптовиковi на захищеному бланку на кожну партiю риби, що вiдвантажується зi складу, ветеринарним лiкарем, що закрiплений за холодильним складом.
Вищевказанi документи можуть бути використанi при спiльних перевiрках, при перевiрках за запитами або зустрiчних перевiрках.
"Митний брокер", N 8, серпень, 2007 р.