МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я
УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНIТАРНО-ЕПIДЕМIОЛОГIЧНА СЛУЖБА
УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
вiд 19 травня 2008 року | N 11 |
---|
Про затвердження Порядку видачi санiтарних
сертифiкатiв на вантажi з харчовими продуктами,
призначеними для експорту
Вiдповiдно до статтi 54 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" та статтi 40 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" постановляю:
1. Затвердити Порядок видачi санiтарних сертифiкатiв на вантажi з харчовими продуктами, призначеними для експорту (додається);
2. Департаменту державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду Мiнiстерства охорони здоров'я України дану постанову довести до установ i закладiв державної санiтарно-епiдемiологiчної служби, мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади в установленому порядку.
Головний державний санiтарний лiкар України | М. Г. Проданчук |
Додаток до пункту 1 постанови Головного державного санiтарного лiкаря України вiд 19 травня 2008 р. N 11 |
Порядок видачi санiтарних сертифiкатiв на вантажi з харчовими продуктами, призначеними для експорту
1. Порядок видачi санiтарних сертифiкатiв на вантажi з харчовими продуктами, призначеними для експорту (далi - Порядок), розроблений вiдповiдно до Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв".
2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному у Законi України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв".
3. Дiя цього Порядку поширюється на осiб, якi мають експлуатацiйний дозвiл на потужностi (об'єкти) з виробництва харчових продуктiв та мають намiр здiйснювати експорт харчових продуктiв, пiдконтрольних санiтарнiй службi, до країн призначення, якi мають особливi вимоги до потужностей (об'єктiв), процесiв виробництва, умов зберiгання, транспортування або iншi подiбнi вимоги, а також внесенi до реєстру затверджених експортних потужностей (об'єктiв) вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2007 року N 712 "Про затвердження Порядку видачi експлуатацiйного дозволу для потужностей (об'єктiв) з виробництва, переробки або реалiзацiї харчових продуктiв" та наказу МОЗ України вiд 24.01.2008 N 25 "Про затвердження Порядку ведення реєстру потужностей (об'єктiв) та їх операторiв", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 7 лютого 2008 року за N 87/14778.
4. Санiтарнi сертифiкати на вантажi з харчовими продуктами, призначеними для експорту (далi - Сертифiкат), видаються лише на продукцiю, що вироблена на затверджених експортних потужностях (об'єктах), зареєстрованих у встановленому порядку.
5. Сертифiкат видається установами та закладами державної санiтарно-епiдемiологiчної служби за формою, що додається.
6. Сертифiкат повинен бути надрукованим, мати номер та вiдповiдати зразку сертифiката вiдповiдних мiжнародних органiзацiй або вимогам країни iмпортера щодо його форми та змiсту.
7. У Сертифiкатi зазначаються:
- iдентифiкацiйний номер та дата його видачi,
- тип, назва, кiлькiсть харчового продукту,
- номер партiї та дата виготовлення,
- поштова та юридична адреса, телефон, iдентифiкацiйний код або номер оператора потужностi,
- назва i контактна iнформацiя iмпортера або вантажоотримувача,
- назва i контактна iнформацiя експортера або вiдправника вантажу,
- країна-вiдправник, країна-отримувач, умови транспортування, включаючи температуру зберiгання.
8. На вимогу країни-отримувача зазначаються вiдповiднiсть продукту вимогам санiтарних заходiв щодо виробництва або переробки, статус (iнформацiя про лiцензiї, персональний контрольний (реєстрацiйний) номер потужностi (об'єкта), протоколи дослiджень проб харчових продуктiв тощо) потужностi, що виробляє, обробляє, транспортує та/або запаковує товар), посилання на двостороннi/багатостороннi угоди, що мають вiдношення до харчового продукту.
9. Сертифiкат має мiстити прiзвище, iм'я, по-батьковi, посаду та пiдпис посадової особи державної санiтарно-епiдемiологiчної служби, яка його видає та засвiдчується офiцiйною печаткою.
10. Сертифiкат може мiстити iнформацiю про вiдповiднi вимоги до перевезення та завантажувально-розвантажувальних операцiй, включаючи пiдтримання необхiдних температурних параметрiв.
11. Виданий Сертифiкат облiковується у журналi облiку Санiтарних сертифiкатiв на вантажi з харчовими продуктами, призначеними для експорту, який повинен бути пронумерований, прошнурований iз зазначенням iдентифiкацiйного номеру та дати видачi Сертифiкату, типу, назви, кiлькостi харчового продукту, номеру партiї та дати виготовлення, поштової та юридичної адреси, телефону, iдентифiкацiйного коду або номеру оператора потужностi, назви i контактної iнформацiї iмпортера або вантажоотримувача назви i контактної iнформацiї експортера або вiдправника вантажу, країну-вiдправника, країну-отримувача, умов транспортування, включаючи температуру зберiгання.
12. Один екземпляр (оригiнал) Сертифiкату на кольоровому бланку видається експортеру або вiдправнику, другий (копiя) - зберiгається в установi та/або закладi державної санiтарно-епiдемiологiчної служби. Iншi копiї можуть бути офiцiйно напечатаними копiями або ксерокопiями, про що зазначається на кожному конкретному Сертифiкатi.
13. Сертифiкат не може мiстити пропускiв, крiм тих, що вимагаються текстом сертифiкату.
14. Пункти 11 - 13 форми Сертифiката, у випадку, коли їх заповнення не вимагається, мають бути викресленi за допомогою прочерку, таким чином, щоб не залишилось вiльного мiсця у графi.
15. Будь - якi змiни у Сертифiкатi мають бути пiдписанi посадовою особою, яка видала сертифiкат та пропечатанi офiцiйною печаткою.
Додаток | |
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Головного державного санiтарного лiкаря України вiд 19 травня 2008 р. N 11 |
Герб України
МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
MINISTRY OF HEALTH OF UKRAINE
(найменування установи та/або
закладу державної санiтарно-епiдемiологiчної
служби) (name of the establishment and/or institution of sanitary-epidemiology service) |
САНIТАРНИЙ СЕРТИФIКАТ
на вантажi з харчовими продуктами, призначеними
для експорту
SANITARY CERTIFICATE
for the cargoes of foodstuffs for export
N __________ | вiд __________ 200 р. |
1. | |
(тип харчового продукту) (nature of the food) | |
2. | |
(назва харчового продукту) (name of the food) | |
3. | |
(кiлькiсть) (quantity, in the appropriate units) | |
4. | |
(номер партiї та/або дата маркування) (lot identifier or date coding) | |
5. | |
(поштова та юридична адреса,
телефон, iдентифiкацiйний код або номер оператора
потужностi) (identity and, as appropriate, the location of the production establishment) |
|
6. | |
(назва i контактна iнформацiя
iмпортера або вантажоотримувача) (name and contact details of the importer or consignee) |
|
7. | |
(назва i контактна iнформацiя
експортера або вiдправника вантажу) (name and contact details of the exporter or consignor) |
|
8. | |
(країна-вiдправник) (country of dispatch) | |
9. | |
(країна-отримувач) (country of destination) | |
10. | |
(умови транспортування включаючи
температуру зберiгання) (relevant transport and handling requirements, including appropriate temperature controls) |
|
Засвiдчую придатнiсть харчового
продукту до споживання людиною Hereby I certify that the product fits for human consumption |
М. П. | ____________ (пiдпис) |
______________________ (iнiцiали та прiзвище) |
пункти 11 - 13 пiдлягають заповненню на вимогу країни-отримувача. |
11. | |
(вiдповiднiсть продукту вимогам
щодо виробництва або переробки (product conformity with particular production or processing requirements) |
|
12. | |
(статус органiзацiї (iнформацiя про
лiцензiї, персональний контрольний
(реєстрацiйний) номер потужностi (об'єкта),
протоколи дослiджень проб харчових продуктiв),
яка виробляє, обробляє та/або запаковує товар) (the status (e. g. licensing details) personal tracking (registration) number of power (object), protocols of researches of tests of food products), processing and/or packaging establishment in the exporting country) |
|
13. | |
(посилання на будь-якi
двостороннi/багатостороннi угоди, що мають
вiдношення до продукту) (reference to any associated bilateral/multilateral agreement) |
|
Засвiдчую придатнiсть харчового
продукту до споживання людиною Hereby I certify that the product fits for human consumption |
М. П. L. S. |
____________ (пiдпис) (signature) |
______________________ (iнiцiали та прiзвище) (name and surname) |