ДЕРЖАВНА ВЕТЕРИНАРНА ТА ФIТОСАНIТАРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ
15.01.2014 | N 3 |
---|
Про реалiзацiю статей 7, 44, 46 та 47 Закону України
"Про безпечнiсть та якiсть харчових
продуктiв" та статей 88 та 89 Закону України
"Про ветеринарну медицину"
Керуючись Указом Президента України "Про затвердження Положення про державну ветеринарну та фiтосанiтарну службу України", враховуючи вимоги Рiшення Комiсiї вiд 20 травня 1994 року N 94/360 ЄС про зменшену частоту фактичних перевiрок партiй певних продуктiв з третiх країн вiдповiдно до Директиви Ради 90/675/ЄЕС, та з метою виконання вимог статей 7, 44, 46 та 47 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв", статей 88 та 89 Закону України "Про ветеринарну медицину" наказую:
1. Затвердити рекомендованi Нацiональною комiсiєю України з Кодексу Алiментарiус та погодженi Головним державним санiтарним лiкарем України:
1.1. Перелiк товарiв, якi становлять високий та низький ризик для здоров'я людей i тварин (додається).
2. Затвердити рекомендованi Нацiональною комiсiєю України з Кодексу Алiментарiус:
2.1. Спецiально визначений вiдсоток вантажiв товарiв, що представляють ризик для здоров'я людей i тварин, та якi пiдлягають обов'язковому державному розширеному ветеринарно-санiтарному контролю згiдно з програмою вибiркового ветеринарно-санiтарного контролю за товарами, пiдконтрольними Державнiй ветеринарнiй та фiтосанiтарнiй службi України, що iмпортуються (додається).
2.2. Програму стандартного та вибiркового розширеного ветеринарно-санiтарного контролю товарiв, пiдконтрольних Державнiй ветеринарнiй та фiтосанiтарнiй службi України, якi становлять високий та низький ризик для здоров'я людей та людей (додається).
3. Головним державним iнспекторам ветеринарної медицини Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва та Севастополя, регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi:
3.1. Забезпечити проведення державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду за товарами, пiдконтрольними Державнiй ветеринарнiй та фiтосанiтарнiй службi України, вiдповiдно до законодавства та цього наказу.
3.2. Щомiсячно до 10 числа наступного мiсяцю подавати для узагальнення до Державної ветеринарної та фiтосанiтарної служби України:
3.2.1. Звiт за програмою стандартного ветеринарно-санiтарного контролю усiх вантажiв з товарами, що iмпортуються в Україну, який здiйснено в зонi митного контролю на митнiй територiї України згiдно з формою, що додається.
3.2.2. Звiт за програмою вибiркового розширеного ветеринарно-санiтарного контролю товарiв згiдно з формою, що додасться.
4. Начальнику вiддiлу ветеринарно-санiтарних заходiв на державному кордонi (Єфiмова О.М.) забезпечувати узагальнення та аналiз звiтiв щомiсячно до 20 числа наступного мiсяцю.
5. Контроль за виконанням наказу покладаю на заступника Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України Башинського В.В.
Головний державний iнспектор ветеринарної медицини України | В.М. Горжеєв |
Додаток до пункту 1.1 наказу Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України 15.01.2014 N 3 |
Перелiк
товарiв, якi становлять високий та низький ризики
для здоров'я людей та тварин
N з/п | Групи продуктiв |
Товари з високим ризиком для здоров'я людей i тварин | |
Категорiя I | |
1. | Свiже та заморожене м'ясо, включаючи внутрiшнi органи, та iншi продукти виробленi з ВРХ, свиней, коней, овець та кiз |
2. | Риба свiжа та заморожена, сушенi та/або засоленi рибнi продукти в герметично упакованих контейнерах, стiйких до дiї температури навколишнього середовищ |
3. | Цiлi яйця |
4. | Сало та топленi жири |
5. | Натуральнi кишковi оболонки |
6. | Iнкубацiйнi яйця |
Категорiя II | |
7. | М'ясо птицi, а також м'яснi продукти з нього |
8. | Кроляче м'ясо, м'ясо промислових тварин (диких впольованих та вирощених в неволi) та продукти з них |
9. | М'ясо механiчного обвалювання |
10. | Молоко та молочнi продукти для споживання людиною |
11. | Яєчнi продукти |
12. | Оброблений тваринний бiлок для споживання людиною |
13. | Iншi рибопродукти, крiм тих, що зазначенi в Категорiї 1.2, та двостулковi молюски |
14. | Мед |
Товари з низьким ризиком для здоров'я людей та тварин | |
Категорiя III | |
15. | Молоко та молочнi продукти (не для споживання людиною) |
16. | Желатин |
17. | Жаб'ячi лапки та равлики |
18. | Кiстки та продукти з кiсток |
19. | Шкiрсировина та шкiра |
20. | Добриво (в т. ч. перегнiй, компост) |
21. | Продукти бджiльництва |
22. | Корм для тварин |
23. | Сировина для виготовлення кормiв |
24. | Сировина, кров, продукти з кровi, залози та органи для фармацевтичного використання |
25. | Мисливськi трофеї |
26. | Сперма |
27. | Ембрiони |
28. | Щетина, шерсть, волосся, пiр'я |
29. | Роги, роговi продукти, копита та продукти з копит |
30. | Продукти з кровi для технiчного використання |
31. | Патогеннi мiкроорганiзми |
32. | Сiно та солома |
Заступник Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України |
О.М. Вержиховський |
Додаток до пункту 2.1 наказу Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України 15.01.2014 N 3 |
Спецiально визначений вiдсоток
вантажiв,
що представляють ризик для здоров'я людей i
тварин, та якi пiдлягають обов'язковому
розширеному ветеринарно-санiтарному контролю
згiдно з програмою вибiркового
ветеринарно-санiтарного контролю за товарами,
пiдконтрольними Державнiй ветеринарнiй та
фiтосанiтарнiй службi України, що iмпортуються
N | Групи продуктiв | |
Товари з високим ризиком для здоров'я людей i тварин | ||
Категорiя I | ||
1. | Свiже та заморожене м'ясо, включаючи потрухи, та продукти виробленi з ВРХ, свиней, коней, овець та кiз | 20% |
2. | Риба свiжа та заморожена, сушенi та/або засоленi рибнi продукти в герметично упакованих контейнерах, стiйких до дiї температури навколишнього середовища | |
3. | Цiлi яйця | |
4. | Сало та топленi жири | |
5. | Натуральнi кишковi оболонки | |
6. | Iнкубацiйнi яйця | |
Категорiя II: | ||
1. | М'ясо птицi, а також м'яснi продукти з нього | 50% |
2. | Кроляче м'ясо, м'ясо промислових тварин (диких/та вирощених в неволi) та продукти з них | |
3. | М'ясо механiчного обвалювання | |
4. | Молоко та молочнi продукти для споживання людиною | |
5. | Яєчнi продукти | |
6. | Оброблений тваринний бiлок для споживання людиною | |
7. | Iншi рибопродукти, крiм тих, що зазначенi в Категорiї I. 2, та двостулковi молюски | |
8. | Мед | |
Товари з низьким ризиком для здоров'я людей та тварин | ||
Категорiя III: | ||
1. | Молоко та молочнi продукти (не для споживання людиною) | 5% |
2. | Желатин | |
3. | Жаб'ячi лапки та равлики | |
4. | Кiстки та продукти з кiсток | |
5. | Шкiрсировина та шкiра | |
6. | Добриво (в г. ч. перегнiй, компост) | |
7. | Продукти бджiльництва | |
8. | Корм для тварин | |
9. | Сировина для виготовлення кормiв | |
10. | Сировина, кров, продукти з кровi, залози та органи для фармацевтичного використання | |
11. | Мисливськi трофеї | |
12. | Сперма | |
13. | Ембрiони | |
14. | Щетина, шерсть, волосся, пiр'я | |
15. | Роги, роговi продукти, копита та продукти з копит | |
16. | Продукти з кровi для технiчного використання | |
17. | Патогеннi мiкроорганiзми | |
18. | Сiно та солома |
Заступник Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України |
О.М. Вержиховський |
Додаток до пункту 2.2 наказу Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України 15.01.2014 N 3 |
Програма
стандартного та вибiркового розширеного
ветеринарно-санiтарного контролю товарiв,
пiдконтрольних Державнiй ветеринарнiй та
фiтосанiтарнiй службi, якi зазвичай представляють
високий та низький ризик для здоров'я людей, на 2014
рiк
Стандартному ветеринарно-санiтарному контролю пiдлягають усi вантажi з харчовими продуктами, пiдконтрольними ветеринарнiй службi, що iмпортуються в Україну.
Стандартний ветеринарно-санiтарний контроль харчових продуктiв передбачає перевiрку документiв та вiзуальну iнспекцiю.
Стандартний ветеринарно-санiтарний контроль усiх вантажiв з товарами, що завозяться на територiю України, здiйснюється на призначених прикордонних iнспекцiйних постах вiдповiдно до Порядку пропуску вантажiв, пiдконтрольних службi державної ветеринарної медицини, через державний кордон України, затвердженого наказом Головного державного iнспектора ветеринарної медицини вiд 27.12.1999 року N 49, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 10.01.2000 року за N 9/4230 (iз змiнами).
За результатами стандартного ветеринарно-санiтарного контролю при встановленнi невiдповiдностей або пiдозрi щодо безпечностi пiдконтрольного вантажу, за рiшенням державного iнспектора в рамках дiючого законодавства може бути прийнято рiшення про проведення розширеного ветеринарно-санiтарного контролю.
Розширений ветеринарно-санiтарний контроль вантажу проводиться у разi, якщо вантаж визначено для проведення останнього в межах спецiально визначеного вiдсотка вантажiв, що представляють ризик для здоров'я людей i тварин та якi пiдлягають обов'язковому розширеному ветеринарно-санiтарному контролю згiдно з програмою вибiркового ветеринарно-санiтарного контролю за товарами, пiдконтрольними Державнiй ветеринарнiй та фiтосанiтарнiй службi України, що iмпортуються, або якщо на пiдставi професiйного висновку державного прикордонного iнспектора ветеринарної медицини ризик для здоров'я тварин чи людей, який становить вантаж, є високим.
Якщо товар (вантаж) визначено для розширеного ветеринарно-санiтарного контролю, проводяться лабораторнi дослiдження вiдповiдно до перелiку встановленого чинним законодавством щодо визначення:
органолептичних, фiзико-хiмiчних та бiохiмiчних показникiв, проведення паразитологiчної оцiнки;
вмiсту токсичних елементiв, мiкотоксинiв, пестицидiв, гiстамiну, N-нiтрозамiнiв, антибiотикiв тощо;
мiкробiологiчних показникiв (МАФАМ, БГКП, патогеннi мiкроорганiзми, у тому числi Salmonella spp., L. monocytogenes, St. aureus, B. cereus, сульфiтредукуючi клостридiї, дрiжджi, плiснява тощо);
радiологiчних показникiв (стронцiй - 90, цезiй - 137);
Дослiдження показникiв здiйснюються вiдповiдно до Обов'язкового мiнiмального перелiку дослiджень сировини, продукцiї тваринного та рослинного походження, комбiкормової сировини, комбiкормiв, вiтамiнних препаратiв та iн., якi слiд проводити в державних лабораторiях ветеринарної медицини i за результатами яких видається ветеринарне свiдоцтво (ф-2), затвердженого наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України вiд 03.11.98 N 6, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 30.11.98 за N 761/3201 (iз змiнами), та iнших нормативних документiв.
Для вантажiв, що iмпортуються, розширений ветеринарно-санiтарний контроль здiйснюється на митницях за мiсцем призначення вантажу та є обов'язковим, якщо:
1) вантаж визначено для такого контролю згiдно з програмою вибiркового ветеринарно-санiтарного контролю;
2) товар принаймнi в одному з останнiх п'яти вантажiв певного товару з певних потужностей (об'єктiв) походження був визнаний небезпечним, непридатним до споживання, неправильно маркованим або iншим чином не вiдповiдає технiчним регламентам та санiтарним заходам;
3) вiзуальне iнспектування пiд час стандартного ветеринарно-санiтарного прикордонного контролю виявило очевидне порушення вiдповiдних санiтарних вимог;
4) товар ввозиться на митну територiю України виробником чи постачальником вперше.
Заступник Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України | О.М. Вержиховський |
Додаток до пункту 3.2.1 наказу Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України 15.01.2014 N 3 |
ЗВIТ
за програмою стандартного
ветеринарно-санiтарного контролю усiх вантажiв з
товарами, що iмпортуються в Україну, який
здiйснено в зонi митного контролю на митнiй
територiї України
Кiлькiсть перевiрених вантажiв (партiй) | Обсяг перевiрених вантажiв (тонн) | Кiлькiсть порушень (всього) | Виявленi порушення | |||
вiдсутнi документи | наявнiсть неправильно маркованих вантажiв | дефекти та/або забруднення упаковок | ||||
Товари з високим ризиком для здоров'я людей i тварин | ||||||
Категорiя I | ||||||
Свiже та заморожене м'ясо, включаючи потрухи, та продукти виробленi з ВРХ, свиней, коней, овець та кiз | ||||||
Риба свiжа та заморожена, сушенi та/або засоленi рибнi продукти в герметично упакованих контейнерах, стiйких до дiї температури навколишнього середовища | ||||||
Цiлi яйця | ||||||
Сало та топленi жири | ||||||
Натуральнi кишковi оболонки | ||||||
Iнкубацiйнi яйця | ||||||
Категорiя II | ||||||
М'ясо птицi, а також м'яснi продукти з нього | ||||||
Кроляче м'ясо, м'ясо промислових тварин (диких/та вирощених в неволi) та продукти i них | ||||||
М'ясо механiчного обвалювання | ||||||
Молоко та молочнi продукти для споживання людиною | ||||||
Яєчнi продукти | ||||||
Оброблений тваринний бiлок для споживання людиною | ||||||
Iншi рибопродукти, крiм тих, що зазначенi в Категорiї I. 2, та двостулковi молюски | ||||||
Мед | ||||||
Товари з низьким ризиком для здоров'я людей та тварин | ||||||
Категорiя III | ||||||
Молоко та молочнi продукти (не для споживання людиною) | ||||||
Желатин | ||||||
Жаб'ячi лапки та равлики | ||||||
Кiстки та продукти з кiсток | ||||||
Шкiрсировина та шкiра | ||||||
Добриво (в т. ч. перегнiй, компост) | ||||||
Продукти бджiльництва | ||||||
Корм для тварин | ||||||
Сировина для виготовлення кормiв | ||||||
Сировина, кров, продукти з кровi, залози та органи для фармацевтичного використання | ||||||
Мисливськi трофеї | ||||||
Сперма | ||||||
Ембрiони | ||||||
Щетина, шерсть, волосся, пiр'я | ||||||
Роги, роговi продукти, копита та продукти з копит | ||||||
Продукти з кровi для технiчного використання | ||||||
Патогеннi мiкроорганiзми | ||||||
Сiно та солома |
Заступник Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України |
О.М. Вержиховський |
Додаток до пункту 3.2.2 наказу Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України 15.01.2014 N 3 |
Звiт
за програмою вибiркового розширеного
ветеринарно-санiтарного контролю товарiв, якi
надходять по iмпорту
Дослiджено зразкiв за органолептичними, фiзико-хiмiчними, бiохiмiчними показниками, проведено паразитологiчної оцiнки | Дослiджено зразкiв щодо вмiсту токсичних елементiв, мiкотоксинiв, пестицидiв тощо | Дослiджено зразкiв за мiкробiологiчними показниками | Дослiджено зразкiв за радiологiчними показниками | |||||||||
Всього | Iз них не вiдповi- дають норма- тивам |
Питома вага, % | Всього | Iз них не вiдповi- дають норма- тивам |
Питома вага, % | Всього | Iз них не вiдповi- дають норма- тивам |
Питома вага, % | Всього | з них не вiдповi- дають норма- тивам |
питома вага, % | |
Товари з високим ризиком для здоров'я людей i тварин | ||||||||||||
Категорiя I | ||||||||||||
Свiже та заморожене м'ясо, включаючи потрухи, та продукти виробленi з ВРХ, свиней, коней, овець та кiз | ||||||||||||
Риба свiжа та заморожена, сушенi та/або засоленi рибнi продукти в герметично упакованих контейнерах, стiйких до дiї температури навколишнього середовища | ||||||||||||
Цiлi яйця | ||||||||||||
Сало та топленi жири | ||||||||||||
Натуральнi кишковi оболонки | ||||||||||||
Iнкубацiйнi яйця | ||||||||||||
Категорiя II | ||||||||||||
М'ясо птицi, а також м'яснi продукти з нього | ||||||||||||
Кроляче м'ясо, м'ясо промислових тварин (диких/та вирощених в неволi) та продукти з них | ||||||||||||
М'ясо механiчного обвалювання | ||||||||||||
Молоко та молочнi продукти для споживання людиною | ||||||||||||
Яєчнi продукти | ||||||||||||
Оброблений тваринний бiлок для споживання людиною | ||||||||||||
Iншi рибопродукти, крiм тих, що зазначенi в Категорiї I.2, та двостулковi молюски | ||||||||||||
Мед | ||||||||||||
Товари з низьким ризиком для здоров'я людей та тварин | ||||||||||||
Категорiя III | ||||||||||||
Молоко та молочнi продукти (не для споживання людиною) | ||||||||||||
Желатин | ||||||||||||
Жаб'ячi лапки та равлики | ||||||||||||
Кiстки та продукти з кiсток | ||||||||||||
Шкiрсировина та шкiра | ||||||||||||
Добриво (в т.ч. перегнiй, компост) | ||||||||||||
Продукти бджiльництва | ||||||||||||
Корм для тварин | ||||||||||||
Сировина для виготовлення кормiв | ||||||||||||
Мисливськi трофеї | ||||||||||||
Сперма | ||||||||||||
Ембрiони | ||||||||||||
Щетина, шерсть, волосся, пiр'я | ||||||||||||
Роги, роговi продукти, копита та продукти з копит | ||||||||||||
Продукти з кровi для технiчного використання | ||||||||||||
Патогеннi мiкроорганiзми | ||||||||||||
Сiно та солома |
Заступник Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України |
О.М. Вержиховський |