КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
Київ
вiд 27 лютого 2019 р. | N 158 |
---|
Про затвердження Технiчного регламенту щодо
вимог до екодизайну для побутових холодильних
приладiв
Вiдповiдно до статтi 5 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:
1. Затвердити Технiчний регламент щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв, що додається.
2. Державному агентству з енергоефективностi та енергозбереження забезпечити впровадження Технiчного регламенту, затвердженого цiєю постановою.
3. Внести до перелiку видiв продукцiї, щодо яких органи державного ринкового нагляду здiйснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2016 р. N 1069 (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 50, ст. 1550), змiну, що додається.
4. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.
5. Ця постанова набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня її опублiкування.
Прем'єр-мiнiстр України | В. ГРОЙСМАН |
Iнд. 21
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 2019 р. N 158 |
ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
щодо вимог до екодизайну для побутових
холодильних приладiв
Загальна частина
1. Цей Технiчний регламент установлює вимоги до екодизайну для введення в обiг побутових холодильних приладiв iз живленням вiд електромережi та з об'ємом зберiгання до 1500 лiтрiв.
Цей Технiчний регламент розроблено на основi Регламенту Комiсiї (ЄС) N 643/2009 вiд 22 липня 2009 р. про iмплементацiю Директиви 2005/32/ЄС Європейського Парламенту i Ради стосовно вимог екодизайну до побутових холодильних приладiв.
2. Дiя цього Технiчного регламенту також поширюється на:
побутовi холодильнi прилади з живленням вiд електромережi, включаючи прилади, якi призначенi для непобутового використання або для охолодження нехарчових продуктiв;
побутовi холодильнi прилади з живленням вiд електромережi, якi можуть працювати вiд акумуляторних батарей.
3. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на:
холодильнi прилади з основним живленням вiд таких неелектричних джерел енергiї, як зрiджений нафтовий газ, керосин i бiодизельне паливо;
холодильнi прилади з живленням вiд акумуляторних батарей, що можуть бути пiд'єднанi до електромережi за допомогою перетворювача змiнного струму у постiйний, який можна придбати окремо;
холодильнi прилади, виготовленi на замовлення в одному екземплярi, якi не є еквiвалентними iншим моделям холодильних приладiв;
холодильнi прилади, призначенi для застосування у секторi обслуговування, де виїмка охолоджених продуктiв харчування контролюється за допомогою електронних приладiв, та iнформацiя про це може автоматично передаватися для облiку через мережеве з'єднання до системи дистанцiйного управлiння;
прилади, основна функцiя яких полягає не у зберiганнi продуктiв харчування шляхом їх охолодження (наприклад, автономнi льодогенератори або автомати для продажу охолоджених напоїв).
4. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються в такому значеннi:
1) абсорбцiйний холодильний прилад - холодильний прилад, який здiйснює охолодження у процесi абсорбцiї з використанням тепла як джерела енергiї;
2) багатофункцiональний холодильний прилад - холодильний прилад, який не має iнших вiдсiкiв, крiм вiдсiкiв, призначених для багатофункцiонального використання;
3) еквiвалентний холодильний прилад - модель, введена в обiг з аналогiчним об'ємом брутто та об'ємом зберiгання, аналогiчними технiчними i експлуатацiйними характеристиками та показниками ефективностi, а також вiдсiками того ж типу, що i в iнших моделях холодильних приладiв, введених в обiг пiд рiзними комерцiйними кодовими номерами того ж виробника;
4) компресiйний холодильний прилад - холодильний прилад, який здiйснює охолодження за допомогою компресора з електроприводом;
5) морозильник - холодильний прилад з одним або декiлькома вiдсiками, придатними для заморожування продуктiв харчування за температури навколишнього природного середовища до -18 °C, а також для зберiгання заморожених продуктiв харчування за температурного режиму, який вiдповiдає двом або трьом зiрочкам;
6) побутовий холодильний прилад - теплоiзольована шафа з одним або декiлькома вiдсiками, призначена для охолодження чи заморожування продуктiв харчування або для зберiгання охолоджених чи заморожених продуктiв харчування, з охолодженням на основi одного або декiлькох енергоємних процесiв, включаючи прилади, якi продаються як набiр комплектувальних виробiв, призначений для складення кiнцевим користувачем;
7) холодильний прилад для зберiгання вина - холодильний прилад, який не має iнших вiдсiкiв, крiм одного або декiлькох вiдсiкiв для зберiгання вина;
8) холодильник - холодильний прилад, призначений для зберiгання продуктiв харчування, який має принаймнi один вiдсiк, придатний для зберiгання свiжих продуктiв i/або напоїв;
9) холодильник-морозильник - холодильний прилад, який має принаймнi один вiдсiк для зберiгання свiжих продуктiв та принаймнi один вiдсiк, придатний для заморожування свiжих та зберiгання заморожених продуктiв харчування за температурного режиму, що вiдповiдає трьом зiрочкам (морозильний вiдсiк);
10) холодильна шафа для зберiгання заморожених продуктiв - холодильний прилад з одним або декiлькома вiдсiками, що є придатними для зберiгання заморожених продуктiв харчування.
Термiни, що використовуються в додатках 2 - 6, визначенi в додатку 1.
Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", "Про стандартизацiю", "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв" та Технiчному регламентi щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 жовтня 2018 р. N 804 (Офiцiйний вiсник України, 2018 р., N 80, ст. 2678).
Вимоги до екодизайну
5. Загальнi вимоги до екодизайну для побутових холодильних приладiв встановлено у пунктах 1 - 5 додатка 2. Спецiальнi вимоги до екодизайну для побутових холодильних приладiв встановлено у пунктах 2 - 6 додатка 2.
6. Вiдповiднiсть вимогам до екодизайну визначається за допомогою вимiрювань, проведених згiдно з методами, визначеними в додатку 3.
Оцiнка вiдповiдностi
7. Оцiнка вiдповiдностi побутових холодильних приладiв вимогам цього Технiчного регламенту здiйснюється шляхом застосування процедури внутрiшнього контролю дизайну або процедури системи управлiння для оцiнки вiдповiдностi, що наведенi вiдповiдно в додатках 3 i 4 до Технiчного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 жовтня 2018 р. N 804 (Офiцiйний вiсник України, 2018 р., N 80, ст. 2678).
Для проведення оцiнки вiдповiдностi технiчна документацiя повинна мiстити копiю iнформацiї про технiчнi параметри побутового холодильного приладу згiдно з пунктом 6 додатка 3 та результати розрахункiв iндексу енергоефективностi, якi встановленi в додатку 4.
У разi коли iнформацiя, включена до технiчної документацiї для конкретної моделi побутового холодильного приладу, була отримана в результатi розрахункiв на основi дизайну, або шляхом застосування екстраполяцiї щодо iнших еквiвалентних побутових холодильних приладiв чи обох зазначених методiв, така документацiя повинна включати докладний опис таких розрахункiв чи екстраполяцiї або застосування обох зазначених методiв, а також шляхом проведення виробниками тестувань для перевiрки точностi розрахункiв. У таких випадках технiчна документацiя включає перелiк моделей iнших еквiвалентних побутових холодильних приладiв, для яких iнформацiя, зазначена у технiчнiй документацiї, була отримана у такий самий спосiб.
Державний ринковий нагляд
8. Перевiрка вiдповiдностi характеристик побутових холодильних приладiв вимогам цього Технiчного регламенту пiд час здiйснення державного ринкового нагляду проводиться згiдно з вимогами, встановленими в додатку 5.
Орiєнтовнi еталоннi показники
9. Орiєнтовнi еталоннi показники для побутових холодильних приладiв з найкращими характеристиками, якi представленi на ринку, встановленi в додатку 6.
Таблиця вiдповiдностi
10. Таблиця вiдповiдностi положень Регламенту Комiсiї (ЄС) N 643/2009 вiд 22 липня 2009 р. про iмплементацiю Директиви 2005/32/ЄС Європейського Парламенту i Ради стосовно вимог екодизайну до побутових холодильних приладiв та цього Технiчного регламенту наведена в додатку 7.
Додаток 1 до Технiчного регламенту |
ВИЗНАЧЕННЯ
термiнiв, що використовуються в додатках 2 - 6
1) багатофункцiональний вiдсiк - вiдсiк, призначений для використання за двох або декiлькох температурних режимiв, що дiють у вiдсiках рiзних типiв, для якого користувач може встановити постiйну температуру в дiапазонi, що пiдходить для кожного типу вiдсiкiв, вiдповiдно до iнструкцiй виробника; однак у випадку, коли зазначена функцiя може використовуватися для змiни температурних режимiв у вiдсiку лише на обмежений перiод часу (наприклад, швидке заморожування), вiдсiк не вважається "багатофункцiональним" вiдповiдно до визначення, що зазначене у Технiчному регламентi щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв;
2) вiдсiк для виготовлення льоду - вiдсiк з низькотемпературним охолодженням, призначений спецiально для заморожування i зберiгання льоду;
3) вiдсiк для зберiгання - вiдсiк, призначений для зберiгання певних продуктiв харчування або напоїв за температури, що вища, нiж у вiдсiку для зберiгання свiжих продуктiв харчування;
4) вiдсiк для зберiгання вина - вiдсiк, призначений виключно для короткотривалого зберiгання вина з метою досягнення оптимальної температури для його споживання або для довготривалого зберiгання вина з метою його дозрiвання, який має такi характеристики:
постiйну температуру зберiгання, яка може бути визначена заздалегiдь або встановлюється вручну вiдповiдно до iнструкцiй виробника в дiапазонi вiд +5 °C до +20 °C;
температуру зберiгання, перiодичнi коливання якої становлять менше 0,5 K для кожного iз зазначених виробником температурних режимiв навколишнього природного середовища, заданих клiматичним класом побутового холодильного приладу;
активне або пасивне регулювання вiдносної вологостi у вiдсiку в дiапазонi вiд 50 вiдсоткiв до 80 вiдсоткiв;
конструкцiя передбачає зменшення вiбрацiї, що передається вiдсiку вiд компресора холодильника або вiд зовнiшнiх джерел;
5) вiдсiк для зберiгання свiжих продуктiв харчування - вiдсiк, призначений для зберiгання незаморожених продуктiв харчування, який може бути подiлений на додатковi вiдсiки;
6) вiдсiк для зберiгання заморожених продуктiв харчування - вiдсiк з низькотемпературним охолодженням, що призначений спецiально для зберiгання заморожених продуктiв харчування i класифiкується залежно вiд температури у такий спосiб:
вiдсiк, позначений однiєю зiрочкою, призначений для зберiгання заморожених продуктiв, температура в якому не перевищує 6 °C;
вiдсiк, позначений двома зiрочками, призначений для зберiгання заморожених продуктiв харчування, температура в якому не перевищує -12 °C;
вiдсiк, позначений трьома зiрочками, призначений для зберiгання заморожених продуктiв харчування, температура в якому не перевищує -18 °C;
морозильний вiдсiк (вiдсiк, позначений чотирма зiрочками), призначений для заморожування за температури навколишнього природного середовища до -18 °C продуктiв харчування вагою принаймнi 4,5 кiлограма на 100 лiтрiв об'єму зберiгання i в будь-якому разi не менше 2 кiлограмiв, упродовж 24 годин. Такий вiдсiк також використовується для зберiгання заморожених продуктiв, як i вiдсiк, позначений трьома зiрочками, i може включати секцiї, позначенi двома зiрочками, всерединi вiдсiку;
вiдсiк, не позначений зiрочкою, призначений для зберiгання заморожених продуктiв, температура в якому становить менш як 0 °C i який може використовуватися також для заморожування i зберiгання льоду, але не призначений для зберiгання швидкопсувних продуктiв харчування;
7) вiдсiк для охолодження - будь-який вiдсiк, призначений спецiально для зберiгання швидкопсувних продуктiв харчування;
8) вiдсiк iз системою протидiї наморозi - вiдсiк, що розморожується за допомогою системи протидiї наморозi;
9) вiдсiк iншого типу - вiдсiк iнший, нiж вiдсiк для вина, призначений для зберiгання певних продуктiв харчування за температури вище +14 °C;
10) вмонтований холодильний пристрiй - стацiонарний холодильний пристрiй, який призначено для установки в шафу, у пiдготовлену нiшу в стiнцi або аналогiчне мiсце i потребує кiнцевого оздоблення;
11) морозильна шухляда - морозильник з доступом до вiдсiкiв у верхнiй його частинi або вiдсiки в якому вiдкриваються як зверху, так i вертикально, але загальний об'єм вiдсiкiв, що вiдкривається зверху, становить бiльше 75 вiдсоткiв його загального об'єму;
12) охолоджувач - холодильний прилад, який має один або декiлька вiдсiкiв для зберiгання;
13) секцiя, позначена двома зiрочками, - частина морозильника, морозильного вiдсiку, вiдсiку або холодильної шафи для зберiгання заморожених продуктiв харчування, якi позначенi трьома зiрочками. Така секцiя не має власних дверцят або кришки, i температура в нiй не перевищує -12 °C;
14) система протидiї наморозi - система автоматичного запобiгання постiйному утворенню наморозi, де випаровувач (випаровувачi) розморожуються автоматично, а тала вода видаляється;
15) холодильник-охолоджувач - холодильний прилад, який має принаймнi один вiдсiк для зберiгання свiжих продуктiв харчування та вiдсiк для охолодження, але не має вiдсiкiв для зберiгання заморожених продуктiв харчування;
16) холодильник для зберiгання продуктiв харчування - холодильний прилад, який має принаймнi один вiдсiк для зберiгання свiжих продуктiв харчування i один вiдсiк для охолодження, але не має вiдсiку для зберiгання заморожених продуктiв харчування, вiдсiку для зберiгання швидкопсувних продуктiв харчування або вiдсiку для виробництва льоду;
17) холодильний прилад, вiдсiки в якому вiдкриваються вертикально - холодильний прилад, доступ до вiдсiкiв якого вiдкриваються з передньої сторони приладу;
18) холодильний прилад iншого типу - холодильний прилад, у якому охолодження вiдбувається на основi технологiї або процесу, що не передбачає компресiї або абсорбцiї;
19) холодильний прилад, вiдсiки в якому вiдкриваються зверху - холодильний прилад, вiдсiки якого вiдкриваються у верхнiй частинi приладу;
20) швидке заморожування - реверсивна функцiя, яка потребує активування користувачем вiдповiдно до iнструкцiй виробника та застосування якої знижує температуру зберiгання у морозильнику або морозильному вiдсiку для досягнення бiльш швидкого заморожування продуктiв.
Додаток 2 до Технiчного регламенту |
ВИМОГИ
до екодизайну для побутових холодильних приладiв
Загальнi вимоги до екодизайну
1. В iнструкцiї до холодильних приладiв для зберiгання вина, що надається виробником, повинна бути зазначена така iнформацiя: "Цей пристрiй призначений виключно для зберiгання вина".
2. В iнструкцiї до побутових холодильних приладiв, що надається виробником, повинна бути зазначена iнформацiя щодо:
поєднання висувних шухляд, корзин та полиць для найбiльш ефективного використання енергiї;
мiнiмiзацiї споживання енергiї побутовим холодильним приладом пiд час його використання.
3. Функцiї швидкого заморожування або будь-якi подiбнi функцiї у морозильниках та морозильних вiдсiках, що досягаються за рахунок змiни налаштування термостата, повиннi згiдно з iнструкцiями виробника пiсля активування автоматично повернутися до визначених температурних умов зберiгання заморожених продуктiв харчування не пiзнiше нiж через 72 години. Зазначена вимога не поширюється на холодильники-морозильники з одним термостатом i одним компресором, якi обладнанi електромеханiчною панеллю управлiння.
4. Холодильники-морозильники з одним термостатом i одним компресором, якi обладнанi електронною панеллю управлiння i можуть використовуватися за температури навколишнього природного середовища нижче +16 °C, вiдповiдно до iнструкцiй виробника повиннi бути такими, щоб будь-яке зимове налаштування перемикача або аналогiчних функцiй гарантувало правильну температуру зберiгання заморожених продуктiв харчування. При цьому температура зберiгання автоматично керується вiдповiдно до температури навколишнього природного середовища, в якому встановлено холодильний прилад.
5. Побутовi холодильнi прилади з об'ємом зберiгання до 10 лiтрiв повиннi автоматично переходити у робочий стан з нульовим рiвнем енергоспоживання не пiзнiше нiж через 1 годину, якщо вони порожнi. Наявнiсть функцiї вимикання не вважається достатньою для виконання зазначеної вимоги.
Спецiальнi вимоги до екодизайну
6. Побутовi холодильнi прилади з об'ємом зберiгання, який дорiвнює або становить бiльш як 10 лiтрiв, на яких поширюється дiя Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв, повиннi вiдповiдати обмеженням iндексу енергоефективностi, зазначеним у таблицях 1 i 2 цього додатка.
7. Спецiальнi вимоги до екодизайну, зазначенi у таблицях 1 i 2 цього додатка, не повиннi застосовуватися до:
пристроїв для зберiгання вина;
абсорбцiйних холодильних приладiв та холодильних приладiв iнших типiв, що належать до четвертої - дев'ятої категорiй, що зазначенi в таблицi 1 додатка 4 до Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв.
8. Iндекс енергоефективностi (EEI) побутових холодильних приладiв розраховується згiдно з пунктом 3 додатка 4 до Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв.
Компресiйнi холодильнi прилади
Таблиця 1
Дата застосування | Iндекс енергоефективностi (EEI) |
З дня набрання чинностi Технiчним регламентом щодо встановлення вимог з екодизайну для побутових холодильних приладiв | EEI < 42 |
Абсорбцiйнi холодильники та холодильнi прилади iнших типiв
Таблиця 2
Дата застосування | Iндекс енергоефективностi (EEI) |
З дня набрання чинностi Технiчним регламентом щодо встановлення вимог з екодизайну для побутових холодильних приладiв | EEI < 110 |
Додаток 3 до Технiчного регламенту |
МЕТОДИ ВИМIРЮВАНЬ
1. З метою визначення вiдповiдностi вимогам Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв вимiрювання здiйснюються з використанням надiйної, точної i вiдтворюваної процедури згiдно з методиками вимiрювання, якi вiдповiдають загальновизнаному технiчному рiвню.
2. За наявностi протиконденсатних нагрiвачiв, якi можуть вмикатися i вимикатися користувачем, такi нагрiвачi вмикаються. Якщо протиконденсацiйнi нагрiвачi є регульованими, то встановлюється максимальна потужнiсть.
3. За наявностi вмонтованої у дверцята холодильника системи роздачi (наприклад, дозатора льоду або охолоджених напоїв), яка може вмикатися i вимикатися користувачем, вона вмикається пiд час вимiрювання енергоспоживання, але не приводиться в дiю.
4. У багатофункцiональних холодильних приладах i вiдсiках температура зберiгання продуктiв харчування пiд час вимiрювання енергоспоживання встановлюється на рiвнi номiнальної температури для найхолоднiшого типу вiдсiкiв в умовах безперервного нормального використання згiдно з iнструкцiєю виробника.
5. Енергоспоживання холодильного приладу визначається в його найхолоднiшiй конфiгурацiї вiдповiдно до iнструкцiй виробника для безперервного нормального використання будь-якого iншого вiдсiку згiдно з таблицею 5 додатка 4 до Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв.
6. Встановлюються такi параметри холодильних приладiв:
габаритнi розмiри, якi вимiрюються з точнiстю до мiлiметра;
загальна площа, необхiдна для використання, що вимiрюється з точнiстю до мiлiметра;
загальний об'єм брутто, який вимiрюється з точнiстю до найближчого цiлого числа кубiчних дециметрiв або лiтрiв;
об'єм зберiгання продуктiв харчування i загальний об'єм зберiгання, який вимiрюється з точнiстю до найближчого цiлого числа кубiчних дециметрiв або лiтрiв;
тип розморожування;
температура зберiгання продуктiв харчування;
енергоспоживання, що вимiрюється у кВт·год на добу з точнiстю до третього десяткового знака;
пiдвищення температури;
продуктивнiсть заморожування;
енергоємнiсть, яка вимiрюється у Вт i округлюється до другого десяткового знака;
вiдносна вологiсть у вiдсiку для зберiгання вина, яка виражається у вiдсотках i округлюється до найближчого цiлого числа.
Додаток 4 до Технiчного регламенту |
МЕТОД
проведення розрахунку iндексу
енергоефективностi
1. Побутовi холодильнi прилади класифiкуються за категорiями, визначеними у таблицi 1 цього додатка. Кожна категорiя визначається залежно вiд структури вiдсiкiв, як зазначено у таблицi 2 цього додатка, кiлькiсть дверцят i/або шухляд не береться до уваги.
Категорiї побутових холодильних приладiв
Таблиця 1
Категорiя | Найменування холодильного приладу |
1 | Холодильник з одним або декiлькома вiдсiками для зберiгання свiжих продуктiв |
2 | Холодильник для зберiгання продуктiв харчування, холодильнi прилади для зберiгання вина |
3 | Холодильник-охолоджувач i холодильник з вiдсiком, не позначений зiрочкою |
4 | Холодильник з вiдсiком, позначений однiєю зiрочкою |
5 | Холодильник з вiдсiком, позначений двома зiрочками |
6 | Холодильник з вiдсiком, позначений трьома зiрочками |
7 | Холодильник-морозильник |
8 | Морозильник вертикального типу |
9 | Морозильна шухляда |
10 | Багатофункцiональний прилад та iншi види холодильних приладiв |
2. Побутовi холодильнi прилади, якi вiдповiдно до температури в вiдсiках не можуть бути класифiкованi за категорiями з 1 по 9, належать до категорiї 10.
Класифiкацiя побутових холодильних приладiв i вiдповiдна структура вiдсiкiв
Таблиця 2
Номiнальна температура (°C) | розрахункова температура | +12 | +5 | 0 | -6 | -12 | -18 | Категорiя холодильного приладу (номер) | |||
Типи/призначення вiдсiкiв | iнше | зберiгання вина | зберiгання продуктiв | зберiгання свiжих продуктiв | охолодження | вiдсутнiсть зiрочок/ виробництво льоду |
одна зiрочка | двi зiрочки | три зiрочки |
чотири зiрочки/морозильний вiдсiк | |
Категорiя приладу | Структура вiдсiкiв | ||||||||||
Холодильник з одним або декiлькома вiдсiками для зберiгання свiжих продуктiв | N | N | N | Y | N | N | N | N | N | N | 1 |
Холодильник для зберiгання продуктiв, холодильнi прилади для зберiгання вина | O | O | O | Y | N | N | N | N | N | N | 2 |
O | O | Y | N | N | N | N | N | N | N | ||
N | Y | N | N | N | N | N | N | N | N | ||
Холодильник-охолоджувач i холодильник з вiдсiком, не позначений зiрочкою | O | O | O | Y | Y | O | N | N | N | N | 3 |
O | O | O | Y | O | Y | N | N | N | N | ||
Холодильник з вiдсiком, позначений однiєю зiрочкою | O | O | O | Y | O | O | Y | N | N | N | 4 |
Холодильник з вiдсiком, позначений двома зiрочками | O | O | O | Y | O | O | O | Y | N | N | 5 |
Холодильник з вiдсiком, позначений трьома зiрочками | O | O | O | Y | O | O | O | O | Y | N | 6 |
Холодильник-морозильник | O | O | O | Y | O | O | O | O | O | Y | 7 |
Морозильник вертикального типу | N | N | N | N | N | N | N | O | Y(a) | Y | 8 |
Морозильна шухляда | N | N | N | N | N | N | N | O | N | Y | 9 |
Багатофункцiональний прилад та iншi види холодильних приладiв | O | O | O | O | O | O | O | O | O | O | 10 |
Умовнi позначення:
Y - наявнiсть вiдсiку;
N - вiдсутнiсть вiдсiку;
O - наявнiсть вiдсiку необов'язкова;
(a) - також включає морозильне вiддiлення, позначене трьома зiрочками.
3. Побутовi холодильнi прилади класифiкуються за одним чи декiлькома клiматичними класами згiдно з таблицею 3 цього додатка.
Клiматичнi класи
Таблиця 3
Клас | Символ, яким позначається клас | Середня температура навколишнього природного середовища °C |
Розширений клас для помiрного клiмату | SN | +10 до +32 |
Помiрний клiмат | N | +16 до +32 |
Субтропiчний | ST | +16 до +38 |
Тропiчний | T | +16 до +43 |
4. Холодильний прилад повинен пiдтримувати необхiдну температуру зберiгання харчових продуктiв одночасно у рiзних вiдсiках, як визначено у таблицi 4 цього додатка, для рiзних типiв холодильних побутових приладiв та для вiдповiдних клiматичних класiв.
5. Багатофункцiональнi прилади та/або вiдсiки повиннi бути здатними пiдтримувати необхiдну температуру зберiгання харчових продуктiв для рiзних типiв вiдсiкiв, де така температура може бути встановлена користувачем вiдповiдно до iнструкцiї виробника.
6. Температура зберiгання у вiдсiку для виготовлення льоду та у вiдсiку, не позначеному зiрочкою, повинна бути нижчою 0 °C.
Температура зберiгання (°C)
Таблиця 4
Iншi вiдсiки | Вiдсiк для зберiгання вина | Вiдсiк для зберiгання продуктiв | Вiдсiк для зберiгання свiжих продуктiв | Вiдсiк для охолодження | Вiдсiк, позначений однiєю зiрочкою | Вiдсiк/секцiя, позначенi двома зiрочками | Морозильний вiдсiк/вiддiлення, позначенi трьома зiрочками |
tom | twma | tcm | t1m, t2m, t3m, tma | tcc | t* | t** | t*** |
> +14 | +5 < twma < +20 |
+8 < tcm < +14 |
0 < t1m, t2m, t3m < +8 tma < +4 |
-2 < tcc < +3 |
< -6 | < -12 (a) | < -18(a) |
Умовнi позначення:
tom - температура зберiгання в iнших вiдсiках;
twma - температура зберiгання у вiдсiку для вина з можливим вiдхиленням у 0,5 K;
tcm - температура зберiгання у вiдсiку для продуктiв;
t1m, t2m, t3m - температура зберiгання у додаткових вiдсiках, на якi може бути подiлений вiдсiк для свiжих продуктiв;
tma - середня температура зберiгання у вiдсiку для свiжих продуктiв;
tcc - температура, що досягається миттєво у вiдсiку для охолодження продуктiв;
t*, t**, t*** - максимальна температура у вiдсiках для зберiгання заморожених продуктiв;
(a) - для побутових холодильних приладiв iз системою протидiї наморозi дозволене вiдхилення температури пiд час циклу розморожування становить не бiльше 3 K протягом 4 годин або 20 вiдсоткiв тривалостi такого циклу (залежно вiд того, який з них коротший).
7. Еквiвалентний об'єм побутового холодильного приладу (Veq) дорiвнює сумi еквiвалентних об'ємiв усiх вiдсiкiв (Vc), що помноженi на коефiцiєнти кореляцiї, та розраховується у лiтрах i округлюється до найближчого цiлого числа за такою формулою:
, |
де n - кiлькiсть вiдсiкiв;
Vc - об'єм зберiгання у вiдсiку (вiдсiках);
Tc - номiнальна температура у вiдсiку (вiдсiках), яка встановлена у таблицi 2 цього додатка;
(25 - Tc) / 20- термодинамiчний коефiцiєнт корекцiї - рiзниця температур мiж номiнальною температурою у вiдсiку Tc i температурою навколишнього природного середовища за стандартних умов проведення випробувань +25 °C, що виражається як вiдношення такої рiзницi до рiзницi температур у вiдсiку для зберiгання свiжих продуктiв з температурою +5 °C. Термодинамiчнi коефiцiєнти для вiдсiкiв встановлено у таблицi 5 цього додатка;
FFc, CC i BI - коефiцiєнти корекцiї об'єму залежно вiд наявностi протидiї наморозi, клiматичного класу та умов розташування. Коефiцiєнти корекцiї об'єму встановленi у таблицi 6 цього додатка.
Термодинамiчнi коефiцiєнти для вiдсiкiв холодильних приладiв
Таблиця 5
Вiдсiк/iнший вiдсiк | Розрахункова/номiнальна температура | Термодинамiчний коефiцiєнт корекцiї |
Вiдсiк для зберiгання продуктiв або вина | +12 °C | 0,65 |
Вiдсiк для зберiгання свiжих продуктiв | +5 °C | 1 |
Вiдсiк для охолодження або для виготовлення льоду i вiдсiк, не позначений зiрочкою | 0 °C | 1,25 |
Вiдсiк, позначений однiєю зiрочкою | -6 °C | 1,55 |
Вiдсiк, позначений двома зiрочками | -12 °C | 1,85 |
Вiдсiк, позначений трьома зiрочками або морозильний вiдсiк (вiдсiк, позначений чотирма зiрочками) | -18 °C | 2,15 |
Примiтки: | 1. Для багатофункцiональних
вiдсiкiв термодинамiчний коефiцiєнт визначається
за номiнальною температурою, заданою у таблицi 2
цього додатка, для найхолоднiшого типу вiдсiкiв, що
може встановлюватися користувачем i постiйно
пiдтримуватися вiдповiдно до iнструкцiй виробника. |
Значення коефiцiєнтiв корекцiї
Таблиця 6
Коефiцiєнт корекцiї | Значення коефiцiєнта | Умови |
FF (для вiдсiкiв iз системою протидiї наморозi) | 1,2 | для вiдсiкiв iз системою протидiї наморозi, призначених для зберiгання заморожених продуктiв |
1 | для iнших випадкiв | |
CC (для певного клiматичного класу) | 1,2 | для приладiв класу T (тропiчний) |
1,1 | для приладiв класу ST (субтропiчний) | |
1 | для iнших випадкiв | |
BI (для вмонтованих холодильних приладiв) | 1,2 | для вмонтованих приладiв шириною до 58 сантиметрiв |
1 | для iнших випадкiв |
Примiтка. | Якщо холодильний прилад належить до бiльш як одного клiматичного класу, для розрахунку еквiвалентного об'єму використовується клiматичний клас з найвищим коефiцiєнтом корекцiї. |
РОЗРАХУНОК IНДЕКСУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТI
8. Для розрахунку iндексу енергоефективностi (EEI) моделi побутового холодильного приладу рiчне енергоспоживання (AEc) побутового холодильного приладу порiвнюється з його стандартним рiчним енергоспоживанням (SAEc).
9. Iндекс енергоефективностi (EEI) розраховується i округлюється до першого десяткового знака за такою формулою:
EEI = AEc / SAEc x 100,
де AEc - рiчне енергоспоживання побутового холодильного приладу;
SAEc - стандартне рiчне енергоспоживання побутового холодильного приладу.
10. Рiчне енергоспоживання розраховується у кВт·год на рiк i округлюється до другого десяткового знака за такою формулою:
AEc = E24h x 365,
де E24h - енергоспоживання побутового холодильного приладу у кВт·год на добу, округлене до третього десяткового знака.
11. Стандартне енергоспоживання розраховується у кВт·год на рiк i округлюється до другого десяткового знака за такою формулою:
SAEc = Veq x M + N + CH,
де Veq - еквiвалентний об'єм побутового холодильного приладу;
CH - еквiвалентне споживання 50 кВт·год на рiк для побутового холодильного приладу з вiдсiком для охолодження, еквiвалентний об'єм якого становить не менше 15 лiтрiв;
M i N - коефiцiєнти, що визначенi для кожної категорiї холодильних приладiв та наведенi у таблицi 7 цього додатка.
Значення M i N для категорiй побутових холодильних приладiв
Таблиця 7
Категорiя | M | N |
1 | 0,233 | 245 |
2 | 0,233 | 245 |
3 | 0,233 | 245 |
4 | 0,643 | 191 |
5 | 0,45 | 245 |
6 | 0,777 | 303 |
7 | 0,777 | 303 |
8 | 0,539 | 315 |
9 | 0,472 | 286 |
10 | (*) | (*) |
Умовне позначення (*) застосовується до побутових холодильних приладiв, що належать до категорiї 10, значення M i N залежать вiд температури зберiгання харчових продуктiв i кiлькостi зiрочок у вiдсiку з найнижчою температурою зберiгання, яка може встановлюватися користувачем i постiйно пiдтримуватися вiдповiдно до iнструкцiї виробника. За наявностi лише вiдсiку iншого типу значення M i N використовуються для категорiї 1.
Додаток 5 до Технiчного регламенту |
ВИМОГИ
до здiйснення ринкового нагляду
1. Допустимi похибки, зазначенi в цьому додатку, стосуються лише перевiрки вимiрюваних органами державного ринкового нагляду параметрiв та не повиннi використовуватися виробником або iмпортером як допустимi похибки для встановлення значень у технiчнiй документацiї або пiд час iнтерпретацiї таких значень для досягнення вiдповiдностi або полiпшення значень продуктивностi.
2. Перевiрка вiдповiдностi побутових холодильних приладiв вимогам Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв (далi - Технiчний регламент) проводиться органами державного ринкового нагляду у такий спосiб:
1) перевiрцi пiдлягає один побутовий холодильний прилад кожної моделi;
2) модель побутового холодильного приладу вважається такою, що вiдповiдає вимогам Технiчного регламенту, у разi, коли:
значення, наведенi в технiчнiй документацiї, та значення, що використовуються для розрахунку попереднiх значень, не є бiльш сприятливими для виробника або iмпортера, нiж результати вiдповiдних вимiрювань;
заявленi значення вiдповiдають будь-яким вимогам, установленим у Технiчному регламентi, а будь-яка необхiдна iнформацiя про продукт, подана виробником або iмпортером, не мiстить значень, якi є бiльш сприятливими для виробника або iмпортера, нiж зазначенi;
встановленi значення (значення вiдповiдних параметрiв, вимiрянi пiд час проведення перевiрки, та значення, що розраховуються з урахуванням таких вимiрювань), повиннi вiдповiдати допустимим похибкам, наведеним у таблицi 1 цього додатка;
3) якщо результатiв, зазначених в абзацi другому або третьому пiдпункту 2 цього додатка, не досягнуто, модель побутового холодильного приладу та всi еквiвалентнi моделi, зазначенi у технiчнiй документацiї, вважаються такими, що не вiдповiдають вимогам Технiчного регламенту;
4) якщо результату, зазначеного у абзацi четвертому пiдпункту 2 цього додатка не досягнуто, органи державного ринкового нагляду обирають три додаткових побутових холодильних приладiв тiєї самої моделi для перевiрки. Альтернативою можуть бути обранi три додатковi побутовi холодильнi прилади однiєї або декiлькох рiзних моделей, що зазначенi у технiчнiй документацiї виробника чи iмпортера як еквiвалентнi побутовi холодильнi прилади;
5) модель побутового холодильного приладу вважається такою, що вiдповiдає вимогам, визначеним у додатку 2 до Технiчного регламенту, якщо для таких трьох побутових холодильних приладiв середнє арифметичне значення вимiрюваних параметрiв вiдповiдає допустимим похибкам, наведеним у таблицi 1 цього додатка;
6) якщо результату, зазначеного у пiдпунктi 5 цього додатка, не досягнуто, модель побутового холодильного приладу та всi еквiвалентнi побутовi холодильнi прилади, зазначенi у технiчнiй документацiї виробника чи iмпортера, вважаються такими, що не вiдповiдають вимогам Технiчного регламенту;
7) органи державного ринкового нагляду використовують методи вимiрювань та розрахункiв, наведених у додатках 3 та 4 до Технiчного регламенту.
3. Органи державного ринкового нагляду застосовують лише допустимi похибки, наведенi в таблицi 1 цього додатка, i використовують процедуру, описану в пiдпунктах 1 - 7 цього додатка. Не застосовуються iншi похибки, наприклад визначенi в гармонiзованих стандартах або iз застосуванням будь-якого iншого методу вимiрювання.
Таблиця 1
Вимiрюваний параметр | Допустимi похибки контрольних показникiв |
Номiнальний об'єм брутто | вимiряне значення не повинне бути меншим номiнального значення бiльше нiж на 3 вiдсотки, або на 1 лiтр залежно вiд того, яке значення буде бiльшим |
Номiнальний об'єм зберiгання | вимiряне значення не повинне бути меншим номiнального значення бiльше нiж на 3 вiдсотки, або на 1 лiтр залежно вiд того, яке значення буде бiльшим. У разi коли об'єми вiдсiку для зберiгання i вiдсiку для зберiгання свiжих продуктiв регулюються споживачем, погрiшнiсть вимiрювання застосовується тодi, коли вiдсiк для зберiгання встановлено на мiнiмальний об'єм |
Продуктивнiсть заморожування | вимiряне значення не повинне бути меншим вiд номiнального значення бiльш як на 10 вiдсоткiв |
Енергоспоживання | вимiряне значення не повинне перевищувати номiнальне значення енергоспоживання бiльш як на 10 вiдсоткiв |
Енергоємнiсть побутових холодильних приладiв з об'ємом зберiгання до 10 лiтрiв | вимiряне значення не повинне перевищувати номiнальне значення бiльш як на 0,1 Вт |
Вiдносна вологiсть для пристрою для зберiгання вина | вимiряне значення не повинне перевищувати номiнальний дiапазон бiльш як на 10 вiдсоткiв |
Додаток 6 до Технiчного регламенту |
ОРIЄНТОВНI
еталоннi показники для побутових холодильних
приладiв
1. На момент набрання чинностi Технiчним регламентом щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв еталоннi показники найкращої технологiї з наявних на ринку для побутових холодильних приладiв, коефiцiєнт їх енергоефективностi (EEI) та рiвень шуму визначаються у такий спосiб:
1) для холодильникiв компресiйного типу (EEI = 29,7):
енергоспоживання становить 115 кВт·год на рiк при загальному об'ємi зберiгання у вiдсiку для свiжих продуктiв 300 лiтрiв плюс 25 лiтрiв у вiдсiку для охолодження, клiматичний клас T (тропiчний);
рiвень шуму становить 33 дБ;
2) для холодильникiв абсорбцiйного типу (EEI = 97,2):
рiчне енергоспоживання становить 245 кВт·год на рiк при загальному об'ємi зберiгання у вiдсiку для свiжих продуктiв 28 лiтрiв, клiматичний клас N (помiрний);
рiвень шуму становить близько 0 дБ;
3) для холодильникiв-морозильникiв компресiйного типу (EEI = 28):
рiчне енергоспоживання становить 157 кВт·год на рiк при загальному об'ємi зберiгання 255 лiтрiв, у тому числi 236 лiтрiв - об'єм вiдсiку для свiжих продуктiв i 19 лiтрiв - об'єм морозильного вiдсiку, позначеного чотирма зiрочками, клiматичний клас T (тропiчний);
рiвень шуму становить 33 дБ;
4) для вертикальних морозильникiв компресiйного типу (EEI = 29,3):
рiчне енергоспоживання становить 172 кВт·год на рiк при загальному об'ємi зберiгання у морозильному вiдсiку, позначеному чотирма зiрочками, 195 лiтрiв, клiматичний клас T (тропiчний);
рiвень шуму становить 35 дБ;
5) для морозильних шаф компресiйного типу (EEI = 27,4):
рiчне енергоспоживання становить 153 кВт·год на рiк при загальному об'ємi зберiгання у морозильному вiдсiку, позначеному чотирма зiрочками, 223 лiтри, клiматичний клас T (тропiчний);
рiвень шуму становить 37 дБ.
Додаток 7 до Технiчного регламенту |
ТАБЛИЦЯ
вiдповiдностi положень Регламенту Комiсiї (ЄС)
N 643/2009 вiд 22 липня 2009 р. про iмплементацiю
Директиви 2005/32/ЄС Європейського Парламенту i Ради
стосовно вимог екодизайну до побутових
холодильних приладiв та Технiчного регламенту
щодо вимог до екодизайну для побутових
холодильних приладiв
Положення Регламенту Комiсiї (ЄС) | Положення Технiчного регламенту |
Частина перша статтi 1 | пункт 1 |
Частина друга статтi 1 | пункт 2 |
Частина третя статтi 1 | пункт 3 |
Абзац перший статтi 2 | абзац перший пункту 4 |
Пункт 1 статтi 2 | абзац тридцять перший пункту 4 |
Пункт 2 статтi 2 | абзац двадцять дев'ятий пункту 4 |
Пункт 3 статтi 2 | абзац тридцять четвертий пункту 4 |
Пункт 4 статтi 2 | абзац двадцять п'ятий пункту 4 |
Пункт 5 статтi 2 | абзац другий пункту 4 |
Пункт 6 статтi 2 | абзац тридцять п'ятий пункту 4 |
Пункт 7 статтi 2 | абзац тридцять восьмий пункту 4 |
Пункт 8 статтi 2 | абзац двадцять шостий пункту 4 |
Пункт 9 статтi 2 | абзац тридцятий пункту 4 |
Пункт 10 статтi 2 | абзац третiй пункту 4 |
Пункт 11 статтi 2 | абзац двадцять четвертий пункту 4 |
Стаття 3 | пункт 5 |
Пункт 1 статтi 4 | абзац перший пункту 6 |
Пункт 2 статтi 4 | абзац другий пункту 6 |
Пункт 3 статтi 4 | абзац третiй пункту 6 |
Стаття 5 | пункт 7 |
Стаття 6 | пункт 8 |
Додаток II | додаток 1 |
Додаток III | додаток 2 |
Додаток IV | додаток 3 |
Додаток V | додаток 4 |
Додаток VI | додаток 5 |
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 2019 р. N 158 |
ЗМIНА,
що вноситься до перелiку видiв продукцiї, щодо
яких органи державного ринкового нагляду
здiйснюють державний ринковий нагляд
Пункт 23 викласти в такiй редакцiї:
"23. Енергоспоживчi продукти, в тому числi побутовi холодильнi прилади та побутовi пральнi машини | постанова Кабiнету Мiнiстрiв
України вiд 7 серпня 2013 р. N 702 "Про
затвердження технiчних регламентiв щодо
енергетичного маркування"; постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 2019 р. N 158 "Про затвердження Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладiв" |
Держпродспоживслужба". |
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 2019 р. N 158 |
ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили
чиннiсть
1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 вересня 2008 р. N 787 "Про затвердження Технiчного регламенту максимально дозволеного споживання електроенергiї холодильними приладами" (Офiцiйний вiсник України, 2008 р., N 68, ст. 2276).
2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 травня 2012 р. N 368 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 вересня 2008 р. N 787" (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 35, ст. 1301).
3. Пункт 6 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 квiтня 2013 р. N 235 (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 28, ст. 957).
4. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 жовтня 2014 р. N 528 "Про внесення змiн до Технiчного регламенту максимально дозволеного споживання електроенергiї холодильними приладами" (Офiцiйний вiсник України, 2014 р., N 82, ст. 2338).
5. Пункт 1 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2016 р. N 1069 "Про затвердження перелiку видiв продукцiї, щодо яких органи державного ринкового нагляду здiйснюють державний ринковий нагляд" (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 50, ст. 1550).