КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
Київ
вiд 22 листопада 2022 р. | N 1310 |
---|
Про затвердження норм виробничих втрат i виходу
спиртових дистилятiв, норм втрат спирту,
виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва
алкогольних напоїв, норм виробничих втрат деяких
видiв алкогольних напоїв
(назва у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2024 р. N 829) |
Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 липня 2024 року N 829
Вiдповiдно до абзацу першого пункту 214.6 статтi 214 Податкового кодексу України, частини першої статтi 13 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:
(вступна частина iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2024 р. N 829) |
1. Затвердити норми виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норми втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв, що додаються.
(пункт 1 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2024 р. N 829) |
2. Установити, що на перiод воєнного стану на територiї України та протягом шести мiсяцiв з дня його припинення або скасування дозволяється застосування суб'єктами господарювання норм втрат спиртових дистилятiв та/або алкогольних напоїв, вiдсутнiх у затверджених згiдно з пунктом 1 цiєї постанови нормах втрат, вiдповiдно до нормативних документiв, згiдно з якими виготовляються вiдповiднi спиртовi дистиляти та/або алкогольнi напої.
3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.
Прем'єр-мiнiстр України | Д. ШМИГАЛЬ |
Iнд. 75
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2022 р. N 1310 |
НОРМИ
виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв,
норми втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час
виробництва алкогольних напоїв, норми
виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв
1. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв iз спирту етилового
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат спирту, що мiститься у готовiй продукцiї, вiдсоткiв |
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, якi розливають у тару всiх мiсткостей, за винятком тари мiсткiстю 0,25 л та 1,75 л i сувенiрних пляшок: | |
за об'ємом | 1,03 |
за рiвнем | 1,87 |
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, якi розливають в сувенiрнi пляшки всiх мiсткостей, за винятком 1,75 л та 0,05 л: | |
за об'ємом | 2,1 |
за рiвнем | 2,74 |
Виробництво горiлок з використанням сухого знежиреного молока, за рiвнем | 3,8 |
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають у тару мiсткiстю 1,75 л: | |
за рiвнем | 1,87 |
в сувенiрнi пляшки | 2,74 |
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають у тару мiсткiстю 0,25 л, за рiвнем | 2,05 |
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, настоянок, якi розливають в сувенiрнi пляшки мiсткiстю 0,05 л, за рiвнем | 4,13 |
Виробництво горiлок, у тому числi горiлок особливих, безперервним способом з використанням вугiлля активного порошкоподiбного: | |
за об'ємом | 1,04 |
за рiвнем | 1,96 |
Виробництво настоянок мiцнiстю вiд 30 % об. та масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3: | |
за об'ємом | 1,04 |
за рiвнем | 2,28 |
Виробництво настоянок мiцнiстю до 30 % об. та масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3: | |
за об'ємом | 0,83 |
за рiвнем | 2,28 |
Виробництво наливок, настоянок з масовою концентрацiєю загального екстракту бiльше 5 г / 100 см3, аперитивiв, коктейлiв i напоїв десертних: | |
за об'ємом | 1,57 |
за рiвнем | 3,03 |
Виробництво наливок, настоянок з масовою концентрацiєю загального екстракту бiльше 5 г / 100 см3, аперитивiв, коктейлiв i напоїв десертних, якi розливають в сувенiрнi пляшки: | |
за об'ємом | 3 |
за рiвнем | 3,8 |
Виробництво настоянок масовою концентрацiєю загального екстракту не бiльше 5 г / 100 см3, якi розливають в сувенiрнi пляшки: | |
за об'ємом | 2,5 |
за рiвнем | 3,3 |
Виробництво лiкерiв i бальзамiв: | |
за об'ємом | 2,36 |
за рiвнем | 3,71 |
Виробництво лiкерiв i бальзамiв, якi розливають в сувенiрнi пляшки: | |
за об'ємом | 3,5 |
за рiвнем | 4,1 |
Виробництво напоїв слабоалкогольних: | |
негазованих | 3,2 |
негазованих пастеризованих | 3,38 |
газованих i енергетичних газованих | 3,4 |
Обробка внутрiшньої поверхнi нової тари для розливу алкогольних напоїв водно-спиртовою сумiшшю в автоматах | 0,38 |
Укладання тари з продукцiєю в ящики з використанням автоматiв для укладки | 0,11 |
Випарювання невиправного браку, який утворився пiд час виробництва алкогольних напоїв на випарному апаратi | 1,9* |
Внутрiшньоскладське перемiщення, зберiгання та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони | 0,0125** |
____________
* Норма втрат кiлькостi спирту у
невиправному браку, поданому на випарювання.
** Норма втрат кiлькостi спирту, що
мiститься в готовiй продукцiї, за кожною операцiєю.
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони. |
2. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виготовлення напiвфабрикатiв, якi використовуються для виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат спирту, що мiститься у водно-спиртовiй сумiшi, використанiй для технологiчної операцiї, вiдсоткiв |
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на випарному апаратi: | |
пiд час одноразового настоювання | 4,5 |
пiд час дворазового настоювання | 5,9 |
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на екстракцiйнiй установцi: | |
пiд час одноразового настоювання | 4 |
пiд час дворазового настоювання | 5,5 |
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини з вилученням спирту з вiдпрацьованої сировини на вакуум-екстракцiйнiй установцi | 4 |
Виготовлення настоїв спиртових iз сушеної рослинної сировини для отримання ароматного спирту з цiєї самої сировини | 5 |
Виготовлення настоїв спиртових: | |
iз шкiрки мандаринiв | 3,48 |
iз цедри грейпфрутiв, лимонiв, апельсинiв | 3,2 |
iз горiха волоського молочно-воскової стиглостi | 9,6 |
Виготовлення морсiв фруктово-ягiдних спиртових: | |
iз сушеної фруктово-ягiдної сировини настоюванням у ємностях | 6,4 |
iз свiжої фруктово-ягiдної сировини настоюванням у ємностях | 5,5 |
iз свiжої фруктово-ягiдної сировини настоюванням в екстракцiйнiй установцi | 5 |
Виготовлення ароматних спиртiв: | |
з рослинної сировини | 3,9 |
з ефiрних олiй | 2,85 |
Виготовлення екстрактiв iз фруктово-ягiдної сировини | 1,87 |
Виготовлення сокiв фруктово-ягiдних спиртованих мiцнiстю вiд 16 % об. до 25 % об.: | |
вишневого | 2,3 |
з iнших видiв сировини | 2,4 |
Пiдготовка декоративних елементiв для внесення їх у тару з алкогольним напоєм: | |
колоска пшеничного сухого | 19,9 |
перцю червоного стручкового сухого | 12,7 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони. |
3. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час регенерацiї вугiльної батареї та регенерацiї фiльтру для видiлення пилоподiбного вугiлля
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат спирту, що мiститься у вугiльнiй батареї або фiльтрi, вiдсоткiв |
Регенерацiя вугiльної батареї (вугiльна колонка i пiсочнi фiльтри) | 5,6 |
Регенерацiя фiльтра з вугiллям активним порошкоподiбним | 4,6 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони. |
4. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час перемiщення водно-спиртової сумiшi трубопроводом у межах одного акцизного складу
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат спирту, що мiститься у водно-спиртовiй сумiшi, поданiй на перемiщення, вiдсоткiв | |||
пiвденна зона | пiвнiчна зона | |||
осiнньо-зимовий перiод | весняно-лiтнiй перiод |
осiнньо-зимовий перiод | весняно-лiтнiй перiод |
|
Перемiщення насосом: | ||||
на вiдстань до 100 м | 0,025 | 0,035 | 0,017 | 0,025 |
на кожнi 10 м понад 100 м | 0,006 | 0,008 | 0,006 | 0,008 |
Перемiщення самопливом: | ||||
на вiдстань до 100 м | 0,015 | 0,025 | 0,01 | 0,02 |
на кожнi 10 м понад 100 м | 0,005 | 0,007 | 0,005 | 0,007 |
Примiтка. | Норми втрат встановленi для двох клiматичних зон України - пiвденної (Автономна Республiка Крим, Миколаївська, Одеська, Херсонська областi та райони - Марiупольський (Донецька область), Мелiтопольський (Запорiзька область) та пiвнiчної (адмiнiстративно-територiальнi одиницi України, якi не входять в пiвденну зону) та двох перiодiв року - осiнньо-зимового (з 1 жовтня по 31 березня) та весняно-лiтнього (з 1 квiтня по 30 вересня). |
Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
|
Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони. |
5. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час наливу (зливу) та зберiгання напiвфабрикатiв для виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового
Найменування технологiчної операцiї | Середньомiсячна норма втрат спирту, що мiститься в напiвфабрикатах, вiдсоткiв |
Налив сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових у тару (бочки, цистерни) | 0,15 |
Злив сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових у тару (бочки, цистерни) | 0,1 |
Зберiгання настоїв спиртових i ароматних спиртiв за мiсяць: | |
у дерев'яних ємностях | 0,12 |
у емальованих або нержавiючих ємностях | 0,08 |
у склянiй тарi | 0,08 |
Зберiгання сокiв фруктово-ягiдних спиртованих i морсiв фруктово-ягiдних спиртових за мiсяць: | |
у дерев'яних ємностях мiсткiстю до 1000 дал | 0,1 |
у металевих ємностях (емальованих та iнших): | |
у примiщеннях наземного типу | 0,1 |
у примiщеннях пiдвального типу | 0,085 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони. |
6. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва зернового дистиляту, вiскi та алкогольних напоїв iз зернового дистиляту
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат спирту |
Дистиляцiя збродженого зернового сусла на апаратi перiодичної дiї з одержанням першого дистиляту | вiдсоткiв спирту, що мiститься у збродженому зерновому суслi | 1,3 |
Дистиляцiя першого дистиляту на апаратi перiодичної дiї з одержанням зернового дистиляту | вiдсоткiв спирту, що мiститься в першому дистилятi, переданому на дистиляцiю | 1,35 |
Дистиляцiя збродженого зернового сусла на апаратi безперервної дiї з одержанням зернового дистиляту | вiдсоткiв спирту, що мiститься у збродженому зерновому суслi | 1,25 |
Залив зернового дистиляту в дубовi бочки мiсткiстю до 70 дал: | ||
у дубовi бочки, якi не вживалися пiд зерновий дистилят | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив | 1,2 |
у дубовi бочки, якi вживалися пiд зерновий дистилят | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив | 0,45 |
Залив зернового дистиляту в ємностi мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками): | ||
у ємностi з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками), якi не вживалися пiд дистилят зерновий | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив | 1,2 |
у ємностi з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками), якi вживалася пiд дистилят зерновий | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на залив | 0,45 |
Витримка (зберiгання) зернового дистиляту в дубових бочках мiсткiстю до 70 дал в закритому примiщеннi за температури зберiгання вiд 20,1° C до 25° C: | ||
для першого та другого року | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) | 4,1 |
для третього року | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) | 3,9 |
для четвертого i подальших рокiв | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) | 3,69 |
Витримка (зберiгання) дистиляту зернового в ємностях мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками) в закритих примiщеннях за температури зберiгання вiд 20,1° C до 25° C: | ||
для першого та другого року | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) | 2,55 |
для третього року | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) | 2,42 |
для четвертого i подальших рокiв | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на витримку (зберiгання) | 2,3 |
Переливання дистиляту зернового з дубових бочок мiсткiстю до 70 дал в купажну ємнiсть | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на переливання | 0,12 |
Переливання зернового дистиляту з ємностей мiсткiстю понад 150 дал з обвугленою дубовою деревиною (клепкою, брусками) в купажну ємнiсть | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на переливання | 0,09 |
Перемiшування, купажування та фiльтрацiя витриманого зернового дистиляту | вiдсоткiв спирту, що мiститься в зерновому дистилятi, переданому на виконання операцiй | 0,16 |
Розлив готової продукцiї у пляшки мiсткiстю 0,5 л, 0,7 л, 0,75 л з подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням у ящики i подачею до складу готової продукцiї | вiдсоткiв спирту у готовiй продукцiї, переданiй на виконання операцiй | 0,43 |
Внутрiшньоскладське перемiщення, зберiгання i навантаження готової продукцiї в автомашини або залiзничнi вагони | вiдсоткiв спирту, що мiститься у готовiй продукцiї, за кожною операцiєю | 0,01 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
Норми втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв iз спирту етилового, зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, що мiститься в алкогольних напоях, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого з моменту отримання спирту етилового, зернового дистиляту у виробництво алкогольних напоїв до передачi готової продукцiї на склад, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони. |
|
Норми виробничих втрат зернового дистиляту встановленi у вiдсотках кiлькостi спирту, перерахованого у декалiтри 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, втраченого пiд час здiйснення технологiчних операцiй, з урахуванням залишкiв у виробництвi та пробах, узятих на аналiз в лабораторiю, а також пiд час зберiгання готової продукцiї, її внутрiшньоскладського перемiщення та навантаження в автомашини i залiзничнi вагони. |
7. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час виробництва дистилятiв, отриманих шляхом дистиляцiї виноматерiалiв
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат спирту |
Дистиляцiя виноматерiалiв на спирт-сирець чи спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) на апаратах перiодичної дiї | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах, якi завантажують в апарат | 1,3 |
Дистиляцiя спирту-сирцю на спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) на апаратах перiодичної дiї | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi-сирцi | 1,35 |
Дистиляцiя виноматерiалiв на спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) на апаратах безперервної дiї | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах | 1,25 |
Вiдбiр головної фракцiї спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) пiд час дистиляцiї виноматерiалiв | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах | 3 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
8. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртовому дистилятi (спиртi коньячному, дистилятi виноградному спиртовому, дистилятi винному), переданого на залив пiд час зберiгання i витримки спиртових дистилятiв (спиртiв коньячних, дистилятiв виноградних спиртових, дистилятiв винних) та спиртованих вод у дубовiй тарi
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат спирту, вiдсоткiв |
Залив у бочки (бути), якi не вживалися пiд спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) або коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження на убирання в клепку пiд час заливу до бочок (бутiв) | 1,2 |
Залив у дубову тару, що вживалася пiд спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) або коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження для першого i другого року витримки (з моменту заливу спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) в ємкостi пiсля дистиляцiї або одержання iз сторони) | 0,45 |
Примiтка. | До бочок (бутiв), що не
вживалися пiд спиртовий дистилят (спирт
коньячний, дистилят виноградний спиртовий,
дистилят винний) або коньяк України та алкогольнi
напої виноградного походження, належать бочки
(бути) новi; бочки (бути), з клепок яких вилучено
спирт одним iз iснуючих способiв; бочки (бути), якi
пiсля зливу з них спирту або коньяку України та
алкогольних напої виноградного походження
перебували порожнiми бiльше чотирьох мiсяцiв; до
бочок (бутiв), що вживалися пiд спиртовий дистилят
(спирт коньячний, дистилят виноградний
спиртовий, дистилят винний) або коньяк України та
алкогольнi напої виноградного походження,
належать бочки (бути), якi пiсля зливу з них спирту
або коньяку України та алкогольних напої
виноградного походження перебували порожнiми
менше чотирьох мiсяцiв. |
9. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, у закритих примiщеннях для першого i другого року витримки (зберiгання) спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) i спиртованих вод у дубовiй тарi
Найменування тари | Норма втрат, вiдсоткiв | |||
Температура зберiгання, °C | ||||
до 15 | 15,1 - 20 | 20,1 - 25 | понад 25 | |
Бочки до 70 дал | 3,2 | 3,6 | 4,1 | 4,4 |
Бочки (бути) понад 70 дал | 1,9 | 2,1 | 2,55 | 2,85 |
Примiтка. | Норми втрат пiд час витримки
спиртового дистиляту (спирту коньячного,
дистиляту виноградного спиртового, дистиляту
винного) за всiма видами тари рiзної мiсткостi
скорочуються: |
Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
10. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, у закритих примiщеннях для першого i другого року витримки (зберiгання) спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), спиртованих вод пiсля дистиляцiї або отримання iз сторони, а також цукрового сиропу та колеру у ємностях
Норма втрат, вiдсоткiв на рiк | |||
Температура зберiгання, °C | |||
до 15 | 15,1 - 20 | 20,1 - 25 | понад 25 |
0,45 | 0,55 | 0,65 | 0,75 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
11. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в коньяку України та алкогольних напоях виноградного походження, пiд час їх зберiгання та/або витримки у бочках, бутах i в металевих резервуарах
Найменування тари | Норма втрат, вiдсоткiв на рiк | ||||||
Температура зберiгання, °C | |||||||
до 15 | 15,1 - 16 | 16,1 - 17 | 17,1 - 18 | 18,1 - 19 | 19,1 - 20 | понад 20 | |
Бочки до 70 дал | 2,4 | 2,5 | 2,6 | 2,7 | 3 | 3,3 | 3,6 |
Бочки понад 70 дал i бути до 150 дал | 1,8 | 1,9 | 2 | 2,1 | 2,2 | 2,3 | 2,4 |
Бути понад 150 дал | 1,7 | 1,75 | 1,85 | 1,95 | 2,05 | 2,15 | 2,2 |
Металевi емальованi резервуари | 0,4 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,6 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
12. Норми втрат спирту на убирання в деревину пiд час заливу коньяку України та алкогольних напоїв виноградного походження для пiслякупажного вiдпочинку або зберiгання
Найменування тари | Норма втрат спирту, вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у коньяку |
Бочки, вживанi пiд коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження" у вiдповiдному вiдмiнку | 0,2 |
Бути, вживанi пiд коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження" у вiдповiдному вiдмiнку | 0,15 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
13. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час переливання, перемiшування, фiльтрацiї, обклеювання, обробки теплом i холодом
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат спирту, вiдсоткiв об'єму спирту, що мiститься у спиртових дистилятах (спиртi коньячному, дистилятi виноградному спиртовому, дистилятi винному), що надiйшли на операцiю |
Переливання (перемiщення з однiєї тари в iншу) | |
з тари мiсткiстю до 150 дал | 0,2 |
з тари мiсткiстю понад 150 дал | 0,09 |
Перемiшування пiд час егалiзацiї, купажування, обклеювання | 0,07 |
Фiльтрацiя (убирання фiльтруючим шаром i втрати безпосередньо в фiльтрi) | 0,09 |
Обклеювання (втрати спирту з обклеювальним матерiалом) | 0,08 |
Обробка теплом у потоцi (без урахування норм втрат на переливання) | 0,05 |
Обробка холодом у потоцi (перекачування крiзь теплообмiнник) з витримкою на холодi | 0,3 |
Примiтка. | Норми втрат на переливання i перемiшування застосовуються для коньяку України, спиртованої води, цукрового сиропу i колеру. Пiд час декiлькох технологiчних операцiй, якi виконуються одночасно, комплекснi норми втрат пiдсумовуються за вiдповiдними нормами за кожну операцiю. |
Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
14. Норми втрат сокiв, виноматерiалiв, вин пiд час зберiгання та витримки у рiзних типах примiщень та надворi
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат, вiдсоткiв об'єму на рiк | |||
Середня температура зберiгання, °C | ||||
до 15 | 15,1 - 20 | 20,1 - 25 | понад 25 | |
Зберiгання i витримка у пiдвальних примiщеннях i закритих примiщеннях пiдвального типу: | ||||
бочки мiсткiстю до 120 дал | 2 | 2,4 | 2,9 | - |
бути мiсткiстю до 1000 дал | 1,5 | 1,8 | 2,1 | - |
бути мiсткiстю понад 1000 дал |
1,3 | 1,6 | 1,9 | - |
ємкостi залiзобетоннi | 0,5 | 0,5 | 0,5 | - |
металевi ємкостi | 0,35 | 0,35 | 0,35 | - |
Зберiгання i витримка у наземних примiщеннях: | ||||
бочки мiсткiстю до 120 дал | 2,6 | 3,1 | 3,6 | 4,2 |
бути мiсткiстю до 1000 дал | 2 | 2,3 | 2,6 | 2,9 |
бути мiсткiстю понад 1000 дал |
1,8 | 2,1 | 2,4 | 2,7 |
ємкостi залiзобетоннi | 0,7 | 0,9 | 1,1 | 1,3 |
металевi ємкостi мiсткiстю до 10000 дал | 0,45 | 0,55 | 0,65 | 0,75 |
металевi ємкостi мiсткiстю понад 10000 дал | 0,4 | 0,54 | 0,64 | 0,74 |
Зберiгання вин надворi: | ||||
бочки мiсткiстю до 120 дал | 4 | 5,5 | 6,5 | 7,5 |
бути i чани мiсткiстю понад 120 дал | 3 | 3,8 | 4,4 | 5,2 |
залiзобетоннi резервуари | 0,83 | 1,18 | 1,48 | 1,94 |
металевi резервуари мiсткiстю до 10000 дал | 0,63 | 0,81 | 0,89 | 1,27 |
металевi резервуари мiсткiстю понад 10000 дал | 0,48 | 0,69 | 0,84 | 1,13 |
____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C. |
15. Норми втрат виноматерiалiв пiд час виробництва мадери i портвейну, пов'язаних з витримкою виноматерiалiв на вiдкритих майданчиках та у солярiях у бочках мiсткiстю до 120 дал
Норма втрат, вiдсоткiв об'єму на рiк | |||||
Середня температура зберiгання, °C | |||||
до 15 | 15,1 - 20 | 20,1 - 25 | 25,1 - 30 | 30,1 - 35 | понад 35 |
4,2 | 5,8 | 8,6 | 9,5 | 12 | 14 |
____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C. |
16. Норми втрат виноматерiалiв пiд час хересування виноматерiалiв плiвковим методом
Найменування тари та примiщення | Норма втрат, вiдсоткiв об'єму на рiк |
Дубовi бочки: | |
в пiдвальних примiщеннях i закритих наземних примiщеннях пiдвального типу | 6,15 |
в iнших наземних примiщеннях | 6,63 |
Металевi резервуари | 0,45 |
____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C. |
17. Норми втрат сокiв, виноматерiалiв, вин пiд час переливання, перемiшування, фiльтрацiї, термiчної обробки
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат об'єму, що надiйшов на вiдповiдну операцiю, вiдсоткiв |
Переливання з тари мiсткiстю: | |
до 120 дал (бочки) | 0,14 |
вiд 121 до 2000 дал | 0,09 |
вiд 2001 до 10000 дал | 0,07 |
понад 10000 дал | 0,06 |
Перемiшування (шляхом перекачування до тiєї ж ємкостi) | |
пiд час купажування, егалiзацiї, спиртування | 0,06 |
пiд час обклеювання | 0,07 |
Фiльтрацiя: | |
убирання вина: | |
фiльтр-картоном | 0,15 |
фiльтр-ватою | 0,05 |
дiатомiтом | 0,03 |
мембранним фiльтром | 0,03 |
Застосування пiдстави пiд час фiльтрацiї | 0,09 |
Термiчна обробка: | |
теплом у потоцi: | |
без витримки | 0,2 |
з витримкою: | |
до 10 дiб | 0,3 |
вiд 10 до 20 дiб | 0,42 |
вiд 20 дiб | 0,5 |
холодом у потоцi: | |
без витримки | 0,25 |
з витримкою: | |
до трьох дiб | 0,26 |
з витримкою: | |
бiльше трьох дiб | 0,3 |
iз витримкою на контактному матерiалi | 0,36 |
____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C. |
18. Норми втрат спирту (зменшення об'ємної частки етилового спирту) у соках, виноматерiалах, винах пiд час технологiчних операцiй
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат спирту (зменшення об'ємної частки етилового спирту), вiдсоткiв |
Технологiчна обробка: | |
крiплених виноградних виноматерiалiв, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт, для пiдвищення мiцностi (без обробки теплом), включаючи купажування i розлив | 0,3 |
крiплених виноградних виноматерiалiв, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт, для пiдвищення мiцностi (без обробки теплом), включаючи розлив, без купажування | 0,2 |
зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування i фiльтрацiю | 0,2 |
зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування, без фiльтрацiї | 0,1 |
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв, включаючи купажування i розлив | 0,2 |
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв i розлитих на заводах вторинного виноробства | 0,3 |
плодово-ягiдних виноматерiалiв, виготовлених iз зброджено-спиртованих сокiв з додаванням спиртованих сокiв, включаючи купажування i розлив | 0,3 |
Зберiгання (витримка) сокiв, виноматерiалiв за рiк: | |
крiплених вин, в якi згiдно з технологiчними iнструкцiями додається спирт для пiдвищення мiцностi | 0,3 |
столових виноматерiалiв, вин, до яких не додається спирт (включаючи технологiчну обробку) | 0,2 |
Теплова обробка сокiв i виноматерiалiв (включаючи портвейн, мадеру i херес) у потоцi з витримкою в усiх видах тари: | |
до 20 дiб | 0,2 |
до одного мiсяця | 0,25 |
за кожен наступний мiсяць | 0,2 |
Виробництво хересу (у процесi хересування пiд плiвкою) за рiк: | |
у дубових бочках i бутах | 0,5 |
у металевих резервуарах | 0,4 |
Хересування виноматерiалiв в умовах пiдвищеної концентрацiї дрiжджiв в апаратах з насадкою | 0,2 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
19. Норми втрат готової продукцiї пiд час розливу коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження, вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв), вин, насичених дiоксидом вуглецю
Найменування продукцiї та технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | |
мiсткiстю до 0,5 л | 0,5 | |
мiсткiстю 0,5 л i бiльше | 0,33 | |
Розлив вин iгристих, слабогазованих, газованих, сидрiв у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | |
мiсткiстю до 0,5 л | 1,5 | |
мiсткiстю 0,5 л i бiльше | 0,44 | |
Розлив коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю | |
мiсткiстю менше 0,1 л | 0,54 | |
мiсткiстю 0,1 - 0,5 л | 0,5 | |
мiсткiстю 0,5 л i бiльше | 0,43 | |
Гарячий розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) iз попереднiм пiдiгрiванням у потоцi без витримки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,58 |
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) в упаковку типу: | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | |
Tetra Pak | 0,59 | |
Bag in Box | 0,33 | |
Розлив у сувенiрний посуд: | ||
вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,1 |
коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю | 0,12 |
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) у посуд (тару) понад 1,5 л | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,2 |
Пляшкова пастеризацiя: | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | |
вин виноградних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) | 1,35 | |
вин, насичених дiоксидом вуглецю | 1,2 | |
Зливання з пляшок продукцiї, що надiйшла до складу готової продукцiї iз торговельної мережi з оформленням вiдповiдного акта, але не бiльше: | ||
для вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,5 |
для вин, насичених дiоксидом вуглецю, сидрiв | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,7 |
коньякiв України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю | 0,7 |
Декантацiя вин з пляшок (колекцiйних) | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 1,2 |
20. Норми втрат газованих вин (у тому числi ароматизованих) пiд час розливу i обробки на iмпортних та вiтчизняних лiнiях
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат на лiнiях | |
вiтчизняна | iмпортна | ||
Купажування, сатурацiя, розлив, закупорювання, мюзлевання i бракераж | вiдсоткiв об'єму купажної сумiшi | 2,6 | 1,53 |
Обробка (оформлення), укладення в ящики i передача до експедицiї | вiдсоткiв об'єму вина, розлитого у пляшки i поданого на обробку | 0,04 | 0,04 |
____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C. |
21. Норми втрат у виробництвi, зберiганнi (витримцi) лiкерiв, якi використовуються у виробництвi шампанських та газованих вин
Найменування лiкеру | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Експедицiйний | вiдсоткiв об'єму приготовленого лiкеру | 0,85 |
Резервуарний | вiдсоткiв об'єму приготовленого лiкеру | 0,67 |
____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C. |
22. Норми втрат пiд час зберiгання виноматерiалiв i вин пiд шаром герметизуючого засобу, який їх зберiгає
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Зберiгання виноматерiалiв i вин пiд шаром герметизуючого засобу, який їх зберiгає: | ||
в металевих i залiзобетонних резервуарах мiсткiстю до 100000 дал | вiдсоткiв об'єму, переданого на зберiгання | 0,26 |
в металевих резервуарах мiсткiстю понад 100000 дал | вiдсоткiв об'єму, переданого на зберiгання | 0,15 |
____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C. |
23. Норми втрат пiд час виробництва виноматерiалiв на пiдприємствах первинного виноробства в сезон переробки винограду
Найменування технологiчної операцiї | Норма втрат, вiдсоткiв |
Виробництво згiдно з технологiчними схемами: | |
столових, коньячних, шампанських (iгристих) виноматерiалiв | 4 |
мiцних виноматерiалiв | 2,5 |
десертних виноматерiалiв | 2 |
____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C. |
24. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час дистиляцiї виноматерiалiв i збродженої барди на спирт-сирець на брагоперегонних установках
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Дистиляцiя сухих виноматерiалiв | вiдсоткiв спирту, який мiститься у виноматерiалах, що надiйшли на дистиляцiю | 1,2 |
Дистиляцiя збродженої барди | вiдсоткiв спирту, який мiститься у збродженiй бардi, що надiйшла на дистиляцiю | 1,2 |
Примiтка. | Розрахунок гранично допустимих втрат дистилятiв пiд час їх виробництва, спирту та готової продукцiї пiд час виробництва алкогольних напоїв за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах 100-вiдсоткового спирту з точнiстю до сотих частин, тисячнi частини декалiтра менше 0,005 вiдкидаються, а 0,005 i бiльше приймаються за одну соту декалiтра, якщо iнше не передбачено нормами втрат, розрахунок об'єму 100-вiдсоткового спирту у продукцiї здiйснюється за температури 20° C. |
25. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час приймання спиртових дистилятiв (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Завантаження дубових бочок (убирання зазначеної продукцiї в клепку) | вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у продукцiї | 0,3 |
____________ | |
Примiтка. | Фактичнi втрати визначаються за результатами переважування бочок, звiльнених з-пiд продукцiї. |
26. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час обробки коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження теплом iз витримкою протягом 30 - 50 дiб
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Обробка теплом iз витримкою протягом 30 - 50 дiб за температури 35 - 45° C | вiдсоткiв початкової кiлькостi 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, який мiститься в продукцiї, що обробляється | 0,5 |
27. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час наливу i зливу спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Налив iз мiрника до бочок, переливання iз бочок до тари одержувача пiд час приймання | вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї в натуральному виглядi та в перерахунку на 100-вiдсотковий спирт, приведений до температури 20° C | 0,11 |
Налив iз мiрника до автомобiльних i залiзничних цистерн | 0,072 | |
Злив iз автомобiльних i залiзничних цистерн | 0,087 |
28. Норми втрат на убирання спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) дубовими клепками, завантаженими в металевi резервуари
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Пiд час первинного заливу | дал 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, вiд 1 кг абсолютно сухих клепок | 0,05 х масу абсолютно сухих клепок |
Пiд час вторинного та подальших заливiв | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, до наявної кiлькостi в резервуарах | 0,4 |
____________ | |
Примiтка. | Абсолютно суха маса клепки визначається на кожну завантажену до цистерни партiю висушування до постiйної маси не менш як трьох зразкiв деревини масою бiля 100 г у сушильнiй шафi за температури 105° C. |
29. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, на кожне введення (дозування) кисню безпосередньо у спиртовий дистилят (спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Введення (дозування) кисню | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, до наявної кiлькостi в резервуарах | 0,08 |
30. Норми втрат виноматерiалiв, спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньякiв України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження, вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв), сидрiв, вин, насичених дiоксидом вуглецю, на проведення дослiджень у лабораторiях пiдприємств виноробної промисловостi
Найменування виду дослiдження | Норма втрат на перше визначення, мл | Кiлькiсть паралельних випробувань | Норма втрат загальна, мл |
Визначення вмiсту етилового спирту спиртомiром | 275 | 2 | 550 |
Визначення вмiсту цукру у: | |||
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 27,5 | 2 | 55 |
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 50 | 2 | 100 |
винах сухих | 100 | 2 | 200 |
Визначення вмiсту летких кислот у: | |||
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 10 | 2 | 20 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 20 | 2 | 40 |
Визначення титрованої кислотностi у: | |||
бiлих виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 10 | 2 | 20 |
червоних виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 20 | 2 | 20 |
разi арбiтражних дослiджень (випробувань) | 10* | 2 | 40 |
Визначення вмiсту сiрчистої кислоти у: | |||
бiлих виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження, сидрах | 50 | 2 | 125 |
червоних винах | 100 | 2 | 200 |
Визначення вмiсту залiза iз залiзистосинеродистим калiєм у: | |||
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 12,5 | 2 | 37,5 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 50 | 2 | 150 |
разi арбiтражних дослiджень (випробувань) спиртових дистилятiв, коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження | 50 | 2 | 100 |
Визначення вмiсту мiдi у: | |||
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 10 | 2 | 10 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 10 | 2 | 20 |
Визначення вмiсту свинцю | 250 - 300 | 2 | 550 |
Визначення вмiсту альдегiдiв у: | |||
виноматерiалах, винах, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах) | 25 | 2 | 50 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 25 | 2 | 50 |
Визначення вмiсту метилового спирту у: | |||
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 50 | 2 | 100 |
спиртових дистилятах | 50 | 2 | 100 |
Визначення вмiсту вищих спиртiв у: | |||
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження i забарвлених спиртових дистилятах | 50 | 2 | 100 |
безкольорових спиртових дистилятах | 10 | 2 | 20 |
Визначення вмiсту середнiх ефiрiв у: | |||
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження i забарвлених спиртових дистилятах | 100 | 2 | 200 |
безкольорових спиртових дистилятах | 50 | 2 | 100 |
Визначення вмiсту фурфуролу у спиртових дистилятах | 10 | 2 | 30 |
Проведення пробної оклейки виноматерiалiв i вин жовтою кров'яною сiллю | 100 | 1 | 100 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до залiзного касу | 40 | 1 | 40 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до оксидазного касу | 100 | 1 | 100 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до випадiння винного каменю | 75 | 1 | 75 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до бiлкових помутнiнь | 60 | 1 | 60 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до полiфенольних помутнiнь | 40 | 1 | 40 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до полiсахаридних помутнiнь | 100 | 1 | 100 |
____________
* Iз урахуванням виготовлення
порiвняльного розчину.
31. Норми втрат етилового спирту на проведення мiкробiологiчних випробувань у лабораторiях пiдприємств виноробної промисловостi
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат етанолу, см3 |
Робота спиртового пальника | см3/на годину | 50 |
Пiдготовка препарату для проведення мiкроскопiї | см3/на один препарат | 0,8 |
Перенесення матерiалу iз посуду в посуд | см3/на одну операцiю | 0,7 |
Посiв на рiдке живильне середовище петлею | см3/на одну операцiю | 1,3 |
Посiв на рiдке живильне середовище пiпеткою | см3/на одну операцiю | 0,8 |
Посiв на тверде живильне середовище | см3/на одну операцiю | 1,8 |
Посiв на середовище з нiстатiном або сорбiновою кислотою пiд агаровою пробкою для виявлення молочнокислих бактерiй | см3/на одну пробу | 3,5 |
Обробка пробовiдбiрника мiсткiстю 0,5 дм3 | см3/на одну обробку | 6,3 |
Обробка сифона для вiдбору проб завдовжки 3,5 - 4 м | см3/на одну обробку | 10,2 |
Зберiгання покривного скла | см3/на 50 скелець у мiсяць | 100 |
Дезiнфекцiя рук | см3/на одну обробку | 5 |
Дезiнфекцiя поверхнi столу перед роботою | см3/на одну обробку | 5 |
Дезiнфекцiя посуду, який не пiдлягає стерилiзацiї (цилiндри, балони та iнше) | см3/у мiсяць | 200 |
Виготовлення живильного середовища для виявлення молочнокислих бактерiй у винi | см3/на 10 см3 середовища | 1,6 |
32. Норми виходу спирту пiд час зброджування солодкої барди в металевих резервуарах
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Зброджування солодкої барди | см3 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, iз 1 г цукру (у перерахунку на iнвертний) | 0,5 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат сировини є
гранично допустимi. Забороняється списання
сировини за цими нормами до встановлення
фактичних втрат. |
33. Норми втрат пiд час виробництва виноробної продукцiї
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Перемiщення (переливання) рiдких дрiжджiв, осадiв крiплених виноматерiалiв, клеєвих осадiв з одного резервуара в iнший (незалежно вiд мiсткостi резервуарiв) | вiдсоткiв початкової кiлькостi (об'єму) матерiалу | 0,1 |
Фiльтрацiя (пресування) дрiжджових, гущових (клеєвих) осадiв (пiсля ущiльнення осадiв i декантацiї виноматерiалiв), включаючи подавання на фiльтрацiю i розвантаження на фiльтрi: | вiдсоткiв кiлькостi ущiльнених осадiв перед фiльтрацiєю | |
фiльтр-пресi | 4,5 | |
вакуумно-ротацiйному фiльтрi | 3,7 | |
Фiльтрацiя виноматерiалiв на кiзельгуровому фiльтрi, включаючи подавання на фiльтрацiю, убирання виноматерiалiв кiзельгуром (дiатомiтом), розвантаження фiльтра | вiдсоткiв початкової кiлькостi (об'єму) матерiалу | 0,22 |
34. Норми втрат пiд час наливу та зливу виноматерiалiв i вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв)
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Налив бочок, переливання iз бочок до тари одержувача пiд час приймання | вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї | 0,1 |
Налив iз мiрника до автомобiльних i залiзничних цистерни | вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї | 0,064 |
Злив iз автомобiльних i залiзничних цистерн | вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї | 0,07 |
35. Норми втрат вакуум-сусла пiд час зберiгання та переливання
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Зберiгання в металевих резервуарах i бочках | вiдсоткiв до маси цукрiв за рiк | 0,15 |
Переливання* | вiдсоткiв до маси цукрiв | 0,2 |
____________
* У разi однократного перемiщення
автомобiльних цистерн i технологiчних резервуарiв
незалежно вiд їх мiсткостi. Норму втрат
встановлено iз урахуванням ретельного очищення
(промивання) ємкостей i комунiкацiй.
36. Норми гранично допустимих втрат i вiдходiв тиражної сумiшi та кюве шампанiзованого пiд час виробництва iгристих вин класичним методом
Найменування продукцiї та технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Тиражна сумiш: | ||
розлив тиражної сумiшi, закупорювання, укладка в ящики, транспортування пляшок iз тиражною сумiшшю та укладка їх в штабелi | вiдсоткiв | 0,33 |
Кюве шампанiзоване: | ||
перша перекладка кюве | вiдсоткiв | 0,85 |
вiдходи | вiдсоткiв | 0,08 |
друга перекладка кюве | вiдсоткiв | 0,65 |
вiдходи | вiдсоткiв | 0,06 |
перша перекладка, сумiщена iз другою | вiдсоткiв | 1,4 |
вiдходи | вiдсоткiв | 0,1 |
ремюаж | вiдсоткiв | 0,52 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат є гранично
допустимими. Забороняється списання сировини
(тиражної сумiшi або кюве шампанiзованого), а також
продукцiї за цими нормами до встановлення
фактичних втрат. |
37. Норми гранично допустимих втрат i вiдходiв сировини пiд час виробництва iгристих вин класичним методом на 1000 пляшок готової продукцiї
Найменування продукцiї та технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Вино iгристе витримане: | ||
втрати сировини | дал | 83,51 |
обробка холодом, дегоржаж, дозування експедицiйним лiкером, закупорювання, мюзлевання, контрольна витримка, оформлення, пакування | дал/тис. пляшок | 2,51 |
вiдходи | дал/тис. пляшок | 6 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат є гранично
допустимими. Забороняється списання сировини
(кюве шампанiзованого), а також продукцiї за цими
нормами до встановлення фактичних втрат. |
38. Норми втрат пiд час виробництва напоїв та вин слабогазованих i газованих на 1000 дал
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Купажування, перемiшування, фiльтрування, обробка холодом, сатурацiя, фiльтрування перед розливом | вiдсоткiв | 1,9 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат є гранично
допустимими. Забороняється списання сировини
або продукцiї за цими нормами до встановлення
фактичних втрат. |
39. Норми втрат пiд час виробництва сидрiв на 1000 дал
Найменування матерiальних ресурсiв та технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Виробництво сидру iз збродженого соку, отриманого iз свiжих яблук | вiдсоткiв | 1 |
Виробництво сидру iз вiдновленого соку яблучного концентрованого | вiдсоткiв | 1 |
Вiдходи | вiдсоткiв | 2 |
Купажування | вiдсоткiв | 0,13 |
Фiльтрування через кiзельгур | вiдсоткiв | 0,09 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат є гранично
допустимими. Забороняється списання сировини
або продукцiї за цими нормами до встановлення
фактичних втрат. |
40. Норми втрат сировини пiд час виробництва iгристих вин резервуарним методом
Найменування матерiальних ресурсiв | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Втрати сировини на 1000 пляшок готової продукцiї, зокрема: | дал | 78,9 |
втрати | дал | 2,95 |
вiдходи | дал | 0,95 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат пiд час
виробництва шампанського та iгристих вин
резервуарним методом визначаються вiд подачi
бродильної сумiшi на вторинне бродiння до передачi
готової продукцiї в експедицiю. |
41. Норми втрат спирту пiд час приготування вин (крiплених, лiкерних, ароматизованих, зокрема вермутiв) та настоїв iнгредiєнтiв
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Приготування настоїв iнгредiєнтiв для виробництва вермутiв та вин ароматизованих iз одним заливом | вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi та виноматерiалах, якi використовувалися для заливу | 4,5 |
Приготування настоїв iнгредiєнтiв для виробництва вермутiв та вин ароматизованих iз двома заливами | вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi та виноматерiалах, якi використовувались для заливу | 5,6 |
Спиртування сусла разом iз м'язгою пiд час приготування крiплених вин | вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C | 12 (6 вiдсоткiв яких безповоротнi втрати, решта 6 вiдсоткiв повертаються у виробництво пiсля дистиляцiї вичавкiв) |
Спиртування сусла без м'язги пiд час приготування крiплених вин | вiдсоткiв об'ємних (зменшення об'ємної частки етилового спирту) | 0,2 |
____________ | |
Примiтка. | Пiд час спиртування сусла та виноматерiалiв слiд враховувати стиснення загального об'єму (контракцiю) на 0,08 вiдсотка на кожний об'ємний вiдсоток пiдвищення мiцностi або на 8 вiдсоткiв влитого 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C. Загальний об'єм спиртування враховують як суму об'єму сусла або виноматерiалiв, спирту та iнших компонентiв. |
(норми iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2024 р. N 829) |
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2022 р. N 1310 |
ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили
чиннiсть
1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186 "Про деякi питання державного регулювання виробництва спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв" (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 7, ст. 237).
2. Пункт 3 змiн, що вносяться до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 червня 2000 р. N 1002 (Офiцiйний вiсник України, 2000 р., N 25, ст. 1062), в частинi внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186.
3. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 р. N 365 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 1999 р. N 186" (Офiцiйний вiсник України, 2014 р., N 69, ст. 1927).