Про виноград, вино та продукти виноградарства
1. У цьому Законi наведенi нижче термiни вживаються в такому значеннi:
До вина лiкерного iз географiчним зазначенням можуть додаватися й iншi компоненти, а саме:
18) виробник вина - виробник продукту виноградарства, виробник продукту виноробства;
60) речовини ароматичнi - речовини певного хiмiчного складу, що мають смако-ароматичнi властивостi;
3. Термiн "ємнiсть" вживається в цьому Законi у значеннi термiна "посудина", наведеному в Законi України "Про Митний тариф України".
4. Iншi термiни вживаються в цьому Законi у значеннях, наведених у законах України "Про правову охорону географiчних зазначень", "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв", "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв", "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, спиртових дистилятiв, бiоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, тютюнової сировини, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", "Про основнi засади державного нагляду (контролю) у сферi господарської дiяльностi", "Про адмiнiстративну процедуру".
Стаття 3. Законодавство України у сферi виноградарства та виноробства
1. Законодавство України у сферi виноградарства та виноробства складається з цього Закону, законiв України "Про правову охорону географiчних зазначень", "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв", "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв", "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, спиртових дистилятiв, бiоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, тютюнової сировини, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального", iнших нормативно-правових актiв та прийнятих вiдповiдно до них нормативно-правових актiв.
Роздiл II. ПОВНОВАЖЕННЯ ОРГАНIВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ У СФЕРI ВИНОГРАДАРСТВА ТА ВИНОРОБСТВА
Стаття 4. Органи виконавчої влади у сферi виноградарства та виноробства
1. До системи органiв виконавчої влади у сферi виноградарства та виноробства належать:
Стаття 5. Повноваження Кабiнету Мiнiстрiв України у сферi виноградарства та виноробства
1. До повноважень Кабiнету Мiнiстрiв України у сферi виноградарства та виноробства належить:
1) забезпечення здiйснення державної полiтики у сферi виноградарства та виноробства;
4) органiзацiя мiжнародного спiвробiтництва у сферi виноградарства та виноробства;
5) здiйснення iнших повноважень вiдповiдно до цього Закону.
1) забезпечення формування державної полiтики у сферi виноградарства та виноробства;
2) здiйснення державного управлiння та регулювання у сферi виноградарства та виноробства;
перелiк традицiйних зазначень та порядок їх використання;
перелiк класифiкованих сортiв винограду, у тому числi ароматичних;
вимоги до розроблення проекту опорядження виноградника;
порядок ведення та адмiнiстрування Виноградарсько-виноробного реєстру та формування витягiв з нього;
порядок надання iнформацiї щодо продукту виноградарства в електроннiй формi;
5) здiйснення iнших повноважень, визначених цим Законом.
1) реалiзацiя державної полiтики у сферi виноградарства та виноробства;
2) забезпечення ведення та адмiнiстрування Виноградарсько-виноробного реєстру;
3) забезпечення класифiкацiї сортiв винограду;
6) органiзацiя виконання програм державної пiдтримки у сферi виноградарства та виноробства;
7) здiйснення iнших повноважень, визначених цим Законом.
1) здiйснення державного нагляду (контролю) у сферi виноградарства та виноробства;
3) розгляд справ про порушення законодавства у сферi виноградарства та виноробства;
4) участь у розробленнi нормативно-правових актiв у сферi виноградарства та виноробства;
5) здiйснення iнших повноважень, визначених цим Законом.
Стаття 9. Вимоги до сортiв винограду та їх класифiкацiя
3) за належнiстю до ароматичних сортiв винограду;
4) за зоною виноградарства, в якiй рекомендується вирощування сорту винограду.
Стаття 10. Порядок опорядження та утримання виноградника
Роздiл IV. ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКТIВ ВИНОГРАДАРСТВА
Стаття 11. Загальнi вимоги до виробництва продуктiв виноградарства
5) виробництво продуктiв виноградарства iз сушеного винограду (iзюму) не допускається;
Стаття 12. Види (типи) продуктiв виноробства
1. Продукти виноробства подiляються на такi види (типи):
2. За напрямами використання вино подiляється на:
2) вино для виробництва продуктiв винних ароматизованих;
4) вино для виробництва дистилятiв.
Стаття 13. Енологiчнi практики та загальнi вимоги до них
1) пiдсолодження продуктiв виноробства;
2) збагачення винограду та окремих продуктiв виноградарства;
3) пiдвищення або зниження кислотностi винограду та окремих продуктiв виноградарства;
6) iнших практик, дозволених Мiжнародними стандартами.
4. При застосуваннi енологiчних практик сусло виноградне, бродiння якого зупинене додаванням спирту, може використовуватися лише на етапi виробництва продуктiв виноградарства та виноробства, крiм вин, що належать до товарних пiдпозицiй 2204 10, 2204 21 i 2204 29 УКТ ЗЕД.
Стаття 14. Пiдсолодження продуктiв виноробства
Стаття 15. Збагачення винограду та окремих продуктiв виноградарства
3 % об. - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноградарства A Європейського Союзу;
2 % об. - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноградарства B Європейського Союзу;
1,5 % об. - в iнших зонах виноградарства.
3) часткове концентрування сусла виноградного, у тому числi шляхом зворотного осмосу;
4) часткове концентрування вина шляхом охолодження.
5. Додавання сахарози може здiйснюватися виключно шляхом сухого пiдцукровування.
11 % - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноробства A Європейського Союзу;
8 % - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноробства B Європейського Союзу;
6,5 % - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноробства C Європейського Союзу.
11,5 % об. - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноградарства A Європейського Союзу;
12,0 % об. - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноградарства B Європейського Союзу;
12,5 % об. - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноградарства CI Європейського Союзу;
13 % об. - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноградарства CII Європейського Союзу;
13,5 % об. - у зонi виноградарства, що вiдповiдає зонi виноградарства CIII Європейського Союзу.
Стаття 16. Пiдвищення або зниження кислотностi винограду та окремих продуктiв виноградарства
Стаття 17. Купажування. Обмеження при купажуваннi
2. Купажуванням не вважається:
3. Складовими для цiлей купажування є:
Для цiлей цiєї частини рожеве вино вважається червоним вином.
4. Не допускається купажування:
1) вина, виробленого в Українi, з iмпортованим вином;
2) вин, вироблених за межами України;
Деалкоголiзацiя здiйснюється шляхом:
1) часткового випаровування в умовах вакууму;
3. Одночасне застосування до сусла виноградного деалкоголiзацiї i пiдсолодження не допускається.
4. Деалкоголiзацiя продуктiв виноробства з географiчними зазначеннями не допускається.
Стаття 19. Експериментальнi енологiчнi практики
дати початку i завершення експерименту;
категорiї та обсяг продуктiв виноградарства, одержаних у результатi експерименту.
3. Пiдставою для вiдмови у наданнi погодження є:
Стаття 20. Побiчнi продукти при виробництвi продуктiв виноградарства
4. Побiчнi продукти в обов'язковому порядку пiдлягають дистиляцiї або утилiзацiї.
Роздiл V. ПРОДУКТИ ВИННI АРОМАТИЗОВАНI
Стаття 21. Загальнi вимоги до виробництва продуктiв винних ароматизованих
1. За категорiями продукти виннi ароматизованi подiляються на такi види (типи):
2) напої на основi вина ароматизованi;
3) коктейлi виновмiснi ароматизованi.
Стаття 22. Офiцiйна назва продукту винного ароматизованого
"напiвсухе" - для продуктiв iз вмiстом цукру вiд 50 грамiв до 90 грамiв на 1 лiтр;
"напiвсолодке" - для продуктiв iз вмiстом цукру вiд 90 грамiв до 130 грамiв на 1 лiтр;
"солодке" - для продуктiв iз вмiстом цукру 130 грамiв на 1 лiтр або бiльше.
Стаття 23. Ароматизацiя продуктiв винних ароматизованих
1) речовини ароматичнi натуральнi та/або препарати ароматичнi;
3) ароматичнi трави та/або прянощi, та/або ароматичнi харчовi продукти;
4) спиртнi напої в обсязi бiльше 1 % загального об'єму готового продукту.
1) речовини ароматичнi та/або препарати ароматичнi;
2) ароматичнi трави та/або прянощi, та/або ароматичнi харчовi продукти.
Стаття 24. Пiдсолодження продуктiв винних ароматизованих
1. Для пiдсолодження продуктiв винних ароматизованих допускається використання таких продуктiв:
2) сусло виноградне, сусло виноградне концентроване, сусло виноградне концентроване ректифiковане;
5) сироп з керобу (плодiв рiжкового дерева);
6) будь-якi iншi натуральнi вуглеводнi.
Стаття 25. Додавання спирту при виробництвi продуктiв винних ароматизованих
1) спирт етиловий, вироблений iз сiльськогосподарської продукцiї, у тому числi з винограду;
2) винний дистилят або спиртовий дистилят iз сушеного винограду;
5) спиртний напiй з виноградних вичавок;
6) спиртнi напої, дистильованi iз збродженого висушеного винограду.
Стаття 26. Додавання води i дiоксиду вуглецю при виробництвi продуктiв винних ароматизованих
2. При виробництвi продуктiв винних ароматизованих допускається додавання дiоксиду вуглецю.
Роздiл VI. ПРОСТЕЖУВАНIСТЬ ПРОДУКТIВ ВИНОГРАДАРСТВА НА РИНКУ
8. Джерелами фiнансового забезпечення функцiонування Виноградарсько-виноробного реєстру щодо фiнансування заходiв, пов'язаних iз створенням, веденням, функцiонуванням та адмiнiструванням Виноградарсько-виноробного реєстру, програмного забезпечення, технiчного i технологiчного забезпечення, збереження та захисту вiдомостей Виноградарсько-виноробного реєстру, є кошти державного бюджету, мiжнародної технiчної допомоги та iнших не заборонених законодавством джерел. Такi заходи здiйснюються з додержанням вимог законiв України "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах", "Про захист персональних даних" та iнших законодавчих актiв, що регулюють вiдповiднi вiдносини, а також з дотриманням вимог до системи управлiння ризиками та iнформування суб'єктiв iнформацiйної взаємодiї про порушення цiлiсностi реєстрової iнформацiї, її несанкцiонованого оброблення.
Стаття 28. Ведення та адмiнiстрування Виноградарсько-виноробного реєстру
1. Об'єктами Виноградарсько-виноробного реєстру є iнформацiя про:
1) фiзичних осiб, юридичних осiб;
2) виробник продуктiв виноградарства;
3) виробник продуктiв виноробства.
7. Ведення та адмiнiстрування Виноградарсько-виноробного реєстру передбачає:
Стаття 29. Вiдомостi Виноградарсько-виноробного реєстру
найменування, у тому числi скорочене (за наявностi);
iдентифiкацiйний код у Єдиному державному реєстрi пiдприємств та органiзацiй України;
прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi);
унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi (за наявностi);
3) контактнi данi (номер телефону, адреса електронної пошти);
2) вiдомостi про характеристики винограду на кожнiй дiлянцi винограду;
5. Вiдомостi Виноградарсько-виноробного реєстру вiдображаються в Державному аграрному реєстрi в порядку iнформацiйної взаємодiї. Виноградарсько-виноробний реєстр здiйснює взаємодiю з iншими публiчними електронними реєстрами, iнформацiйно-комунiкацiйними системами та системою електронної взаємодiї у встановленому законодавством порядку, з дотриманням вимог Конституцiї України, законiв України "Про захист персональних даних", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах".
8. Реєстрова iнформацiя Виноградарсько-виноробного реєстру отримується користувачами у порядку:
3) електронної iнформацiйної взаємодiї.
1) оприлюднюється у формi вiдкритих даних на Єдиному державному веб-порталi вiдкритих даних;
3) надається з використанням прикладних програмних iнтерфейсiв Виноградарсько-виноробного реєстру.
11. У порядку спецiального доступу:
13. Обробка та захист персональних даних, iнших реєстрових даних та iнформацiї Виноградарсько-виноробного реєстру здiйснюються в порядку, визначеному Конституцiєю України, законами України "Про захист персональних даних", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах".
Стаття 30. Декларацiя про врожай винограду
2. Виробник винограду звiльняється вiд обов'язку подання декларацiї про врожай винограду, якщо:
3. До декларацiї про врожай винограду включаються такi вiдомостi:
контактнi данi декларанта (номер телефону, адреса електронної пошти);
2) вiдомостi про власника земельної дiлянки, в межах якої розмiщено виноградник;
3) вiдомостi про кожну дiлянку винограду, на якiй здiйснюється виробництво винограду:
мiсцезнаходження дiлянки винограду;
мiсцезнаходження та кадастровий номер земельної дiлянки, в межах якої розмiщено дiлянку винограду;
вiдповiднiсть вимогам щодо опорядження та утримання виноградника;
4) вiдомостi про врожай винограду:
обсяг зiбраного винограду (в кiлограмах);
обсяг винограду (в кiлограмах або гектолiтрах), переробленого у продукти виноградарства декларантом;
обсяг винограду (в кiлограмах або гектолiтрах), використаного в iнший спосiб;
5) вiдомостi про застосування експериментальних енологiчних практик (у разi застосування).
4. У вiдомостях про площу дiлянки винограду окремо зазначається:
6) площа, засаджена виноградом для iнших цiлей.
Стаття 31. Декларацiя про виробництво продуктiв виноградарства
2. До декларацiї про виробництво продуктiв виноградарства включаються такi вiдомостi:
1) про виробника продуктiв виноградарства, виробника продуктiв виноробства:
контактнi данi декларанта (номер телефону, адреса електронної пошти);
2) про мiсце зберiгання продуктiв виноградарства, продуктiв виноробства;
контактнi данi постачальникiв.
У разi використання iмпортованих винограду та/або продуктiв виноградарства як вiдомостi про постачальника зазначаються вiдомостi про iмпортера таких продуктiв у значеннi Митного кодексу України.
Стаття 32. Декларацiя про запаси продуктiв виноградарства
2. До декларацiї про запаси продуктiв виноградарства включаються такi вiдомостi:
контактнi данi (номер телефону, адреса електронної пошти);
2) про мiсце зберiгання продуктiв виноградарства;
4) вiдомостi про застосування експериментальних енологiчних практик (у разi застосування).
Стаття 33. Право на реєстрацiю географiчного зазначення вина / продукту винного ароматизованого
3) об'єднання виконує принаймнi одну з таких функцiй:
забезпечення реалiзацiї прав, що випливають з реєстрацiї географiчного зазначення;
впровадження практик сталого розвитку;
Стаття 34. Особливi вимоги до специфiкацiї вина з географiчним зазначенням
2. До специфiкацiї вина з географiчним зазначенням включаються такi вiдомостi:
2) вид географiчного зазначення (назва мiсця походження або географiчне зазначення);
3) опис вина, включаючи, зокрема:
для вина з назвою мiсця походження - опис основних аналiтичних та органолептичних характеристик;
для частково деалкоголiзованого вина - опис основних аналiтичних та органолептичних характеристик;
4) категорiя продуктiв виноградарства, до якої належить вино;
7) вiдомостi про максимальну врожайнiсть винограду на 1 гектар дiлянки винограду;
8) зазначення сорту (сортiв) винограду, з якого (яких) виробляється вино;
9) при реєстрацiї назви мiсця походження вина:
10) при реєстрацiї географiчного зазначення вина:
12) особливi правила маркування (за наявностi);
13) опис значення вина для забезпечення сталого розвитку вiдповiдного регiону (за наявностi).
6) основна сировина, з якої виробляється продукт винний ароматизований;
9) особливi правила маркування, розливу у споживчу тару (за наявностi).
3. При здiйсненнi процедури погодження Експертна комiсiя дослiджує поданi документи та встановлює:
4) основнi аналiтичнi та органолептичнi характеристики вина / продукту винного ароматизованого;
2) агроекологiчнi та ґрунтово-клiматичнi умови вирощування винограду;
4) сортовий склад виноградникiв, площi сортiв винограду та їхнi характеристики;
5) спiввiдношення фактичних даних та даних, що мiстяться у Виноградарсько-виноробному реєстрi;
6. Пiдставою для вiдмови у погодженнi специфiкацiї вина / продукту винного ароматизованого є:
7) встановлення недостовiрностi вiдомостей, викладених у специфiкацiї.
Вiдмова у погодженнi специфiкацiї з пiдстав, не передбачених цiєю частиною, забороняється.
Стаття 37. Пiдготовка до реєстрацiї географiчного зазначення вина / продукту винного ароматизованого
1. Заявник протягом 90 днiв з дати погодження специфiкацiї вина / продукту винного ароматизованого подає до Нацiонального органу iнтелектуальної власностi у порядку, встановленому Законом України "Про правову охорону географiчних зазначень", заявку на реєстрацiю географiчного зазначення вина / продукту винного ароматизованого, яка повинна включати:
2) специфiкацiю вина / продукту винного ароматизованого, погоджену спецiально уповноваженим органом;
3) єдиний документ, передбачений частиною четвертою статтi 10 Закону України "Про правову охорону географiчних зазначень".
2. До єдиного документа включаються такi вiдомостi iз специфiкацiї вина з географiчним зазначенням:
2) вид географiчного зазначення (назва мiсця походження або географiчне зазначення);
3) найменування, що заявляється на реєстрацiю географiчного зазначення;
5) категорiя продуктiв виноградарства, до якої належить вино;
6) енологiчнi практики, що застосовуються для виробництва вина, та обмеження щодо їх застосування;
8) вiдомостi про максимальну врожайнiсть винограду на 1 гектар дiлянки винограду;
9) зазначення сорту (сортiв) винограду, з якого (яких) виробляється вино;
2) вид географiчного зазначення (назва мiсця походження або географiчне зазначення);
3) найменування, що заявляється на реєстрацiю географiчного зазначення;
4) опис продукту винного ароматизованого;
5) категорiя продуктiв винних ароматизованих, до якої належить продукт винний ароматизований;
Стаття 38. Державна реєстрацiя географiчного зазначення вина / продукту винного ароматизованого
1. Державна реєстрацiя географiчного зазначення вина / продукту винного ароматизованого, у тому числi складання, подання, експертиза заявки на реєстрацiю географiчного зазначення, оскарження рiшення за заявкою, здiйснюються в порядку, визначеному Законом України "Про правову охорону географiчних зазначень".
2. Одночасно з державною реєстрацiєю географiчного зазначення здiйснюється публiкацiя в Бюлетенi вiдомостей про державну реєстрацiю географiчного зазначення з посиланням на публiкацiю специфiкацiї вина / продукту винного ароматизованого або вiдомостей з документа, передбаченого частиною шостою статтi 10 Закону України "Про правову охорону географiчних зазначень".
3. Якщо змiни до специфiкацiї вина / продукту винного ароматизованого є незначними та не потребують внесення вiдповiдних змiн до вiдомостей Реєстру, такi змiни вносяться Нацiональним органом iнтелектуальної власностi на пiдставi заяви, передбаченої частиною другою цiєї статтi, без застосування порядку, встановленого частинами одинадцятою i тринадцятою - п'ятнадцятою статтi 11 Закону України "Про правову охорону географiчних зазначень", за умови погодження таких змiн спецiально уповноваженим органом. Якщо географiчне мiсце знаходиться на територiї iноземної держави, подається офiцiйна довiдка про внесення вiдповiдних змiн у цiй державi.
4. Незначними змiнами до специфiкацiї вина / продукту винного ароматизованого вважаються змiни, якi:
1) не стосуються iстотних характеристик вина / продукту винного ароматизованого;
3) не змiнюють географiчне зазначення вина / продукту винного ароматизованого або його складовi;
4) не змiнюють межi географiчного мiсця;
5. Якщо внесення змiн до специфiкацiї вина / продукту винного ароматизованого зумовлює необхiднiсть внесення однiєї або декiлькох змiн до вiдомостей Реєстру, заява про внесення змiн розглядається у порядку, встановленому частинами одинадцятою i тринадцятою - п'ятнадцятою статтi 11 Закону України "Про правову охорону географiчних зазначень". До таких змiн належать положення, якi:
2) змiнюють офiцiйну назву вина / продукту винного ароматизованого;
3) змiнюють категорiю вина / продукту винного ароматизованого;
5) зумовлюють посилення обмежень у реалiзацiї вина / продукту винного ароматизованого.
Розгляд клопотання здiйснюється в порядку, визначеному статтею 36 цього Закону.
4. Вiдомостi про осiб, якi мають право використовувати зареєстроване географiчне зазначення вина / продукту винного ароматизованого, вносяться до Реєстру Нацiональним органом iнтелектуальної власностi у порядку, визначеному частиною п'ятою статтi 14 Закону України "Про правову охорону географiчних зазначень".
1. Права, що випливають з реєстрацiї географiчного зазначення (назви мiсця походження) вина / продукту винного ароматизованого, визначаються Законом України "Про правову охорону географiчних зазначень".
Роздiл VIII. СЕРТИФIКАЦIЯ ВИНА / ПРОДУКТУ ВИННОГО АРОМАТИЗОВАНОГО З ГЕОГРАФIЧНИМ ЗАЗНАЧЕННЯМ
Стаття 43. Умови початку використання зареєстрованих географiчних зазначень
Стаття 44. Органи сертифiкацiї у сферi географiчних зазначень вин / продуктiв винних ароматизованих
1) має акредитацiю вiдповiдно до Закону України "Про акредитацiю органiв з оцiнки вiдповiдностi" у сферi географiчних зазначень вин / продуктiв винних ароматизованих;
2) є юридичною особою, зареєстрованою згiдно iз законодавством України;
3) не є оператором ринку або особою, пов'язаною з оператором ринку;
Аудитором iз сертифiкацiї - iнспектором з виноробства може бути фiзична особа, яка:
7. Пiдставою для вiдмови у внесеннi органу сертифiкацiї до Реєстру органiв сертифiкацiї є:
1) невiдповiднiсть пiдприємства, установи, органiзацiї вимогам, встановленим цiєю статтею;
2) виявлення недостовiрних вiдомостей у поданих документах або подання неповного пакета документiв.
3) тимчасового припинення дiї або скасування атестата про акредитацiю;
4) невiдповiдностi органу сертифiкацiї вимогам, встановленим цим Законом.
11. Орган сертифiкацiї зобов'язаний:
1) дотримуватися вимог законодавства у сферi географiчних зазначень;
1. Орган сертифiкацiї у сферi географiчних зазначень вин / продуктiв винних ароматизованих:
2) проводить сертифiкацiю вин / продуктiв винних ароматизованих з географiчним зазначенням;
Стаття 47. Сертифiкацiя вина / продукту винного ароматизованого з географiчним зазначенням
1) охоплення етапiв виробництва;
6. Контроль винограду передбачає:
2) перевiрку меж виноградникiв та їх розташування в межах визначеного географiчного мiсця;
4) контроль збирання врожаю винограду та контроль вмiсту цукру у виноградi;
5) перевiрку кiлькостi рослин на 1 гектар виноградникiв;
6) перевiрку форм розведення рослин та утримання виноградника.
7. Контроль виробництва вина передбачає:
2) вiдбiр проб (зразкiв) вина;
9. Виключними пiдставами для вiдмови у видачi сертифiката є:
Вiдмова у видачi сертифiката з пiдстав, не передбачених цiєю частиною, забороняється.
15. Пiдставою для скасування сертифiката є:
2) вiдстеження використання зареєстрованих географiчних зазначень вiдповiдно до Закону України "Про правову охорону географiчних зазначень".
Стаття 49. Перевiрка вина / продукту винного ароматизованого з географiчним зазначенням
1) загальна та фактична мiцнiсть;
5) загальний вмiст дiоксиду сiрки;
6) для вин iз вмiстом дiоксиду вуглецю - надлишковий тиск при 20° C;
Реалiзацiя наливом вин / продуктiв винних ароматизованих з географiчним зазначенням не допускається.
Стаття 51. Спецiальнi умови iмпорту та експорту
1. До продуктiв виноградарства товарних пiдпозицiй 2009 61, 2009 69 та товарної позицiї 2204 УКТЗЕД, ввезених на митну територiю України, застосовуються положення цього Закону щодо вин / продуктiв винних ароматизованих з географiчним зазначенням, а також вимоги щодо вiдповiдностi їх категорiї, представлення на ринку та опису, встановленi цим Законом.
2. Iмпортованi продукти виноградарства, продукти виноробства супроводжуються:
Стаття 53. Особливi вимоги до пакування та маркування
2. Маркування та представлення на ринку продуктiв виноградарства, продуктiв винних ароматизованих повинно включати обов'язкову iнформацiю, передбачену Законом України "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв", а також зазначення:
3) фактичної мiцностi за об'ємом;
6) iмпортера - для iмпортованих продуктiв виноградарства, продуктiв винних ароматизованих;
2) зовнiшнiй (мiжгалузевий) контроль, який здiйснюється контролюючим органом до розмiщення на ринку (введення в обiг) шляхом залучення акредитованих лабораторiй вiдповiдно до Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин".
1. Перевезення винограду товарної категорiї 0806 10 90, соку виноградного товарних пiдпозицiй 2009 61, 2009 69, сусла виноградного товарних категорiй 2204 30 92, 2204 30 94, вин, включаючи вина з додаванням спирту, товарної позицiї 2204 (крiм сусел виноградних товарних категорiй 2204 30 92, 2204 30 94, 2204 30 96 та 2204 30 98), осаду винного товарних категорiй 2307 00 11, 2307 00 19, вичавок виноградних товарних категорiй 2308 00 11, 2308 00 19, вина деалкоголiзованого товарної категорiї 2202 99 19 УКТЗЕД супроводжується перевiзним документом (транспортною накладною, коносаментом тощо) вiдповiдно до вимог законодавства, а також супровiдним документом, що засвiдчує якiсть та характеристики таких продуктiв, рiк збирання врожаю винограду, сорт (сорти) винограду, з якого (яких) вироблено такi продукти, вiдповiднiсть специфiкацiї продукту виноробства з географiчним зазначенням (далi - супровiдний документ). Перевезення iмпортованих продуктiв додатково супроводжується документами, визначеними частиною другою статтi 51 цього Закону.
1) назва документа, дата i мiсце його складання;
2) у разi перевезення нефасованих продуктiв:
3) вiдомостi про географiчне зазначення, рiк збирання врожаю, сорт (сорти) винограду;
4) вiдомостi про категорiю продукту виноградарства;
6) вiдомостi про застосування енологiчних практик.
1) перевезення здiйснюється в межах одного пiдприємства або мiж пов'язаними особами у значеннi Податкового кодексу України з метою виробництва, оброблення, зберiгання, розливу у тару готової продукцiї, за умови що загальна довжина шляху перевезення не перевищує 70 кiлометрiв та перевезення здiйснюється на територiї України;
3) перевезення виноградного соку або сусла виноградного товарних пiдпозицiй 2009 61, 2009 69 УКТЗЕД здiйснюється для iнших цiлей, нiж виробництво продуктiв виноградарства, продуктiв винних ароматизованих;
Стаття 56. Перевезення нефасованих продуктiв у сферi виноградарства та виноробства
Стаття 57. Мета та спосiб ведення виробничого облiку
2) вина iз вмiстом дiоксиду вуглецю, вина лiкернi облiковуються окремо вiд вина тихого.
3. Ведення облiку оцту винного не вимагається.
Роздiл XII. ДЕРЖАВНИЙ НАГЛЯД (КОНТРОЛЬ) У СФЕРI ВИНОГРАДАРСТВА ТА ВИНОРОБСТВА
Стаття 58. Державний нагляд (контроль) у сферi виноградарства та виноробства
1. Державний нагляд (контроль) у сферi виноградарства та виноробства здiйснює контролюючий орган вiдповiдно до Закону України "Про основнi засади державного нагляду (контролю) у сферi господарської дiяльностi" з урахуванням положень цього Закону.
3. Державний нагляд (контроль) за дiяльнiстю органiв сертифiкацiї здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про основнi засади державного нагляду (контролю) у сферi господарської дiяльностi".
2) видавати приписи про усунення порушень законодавства у сферi виноградарства та виноробства;
Роздiл XIII. ПРОГРАМИ ДЕРЖАВНОЇ ПIДТРИМКИ У СФЕРI ВИНОГРАДАРСТВА ТА ВИНОРОБСТВА
Стаття 60. Програми державної пiдтримки у сферi виноградарства та виноробства
1. Основи державної пiдтримки у сферi виноградарства та виноробства визначаються законами України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України", "Про особливостi страхування сiльськогосподарської продукцiї з державною пiдтримкою".
2. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної полiтики, державної полiтики у сферi сiльського господарства та з питань продовольчої безпеки держави, розробляє та реалiзує програми державної пiдтримки на засадах, визначених Законом України "Про державнi цiльовi програми".
Роздiл XIV. ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРI ВИНОГРАДАРСТВА ТА ВИНОРОБСТВА
3. Об'єднання осiб або особа, яка має право використовувати географiчне зазначення вина / продукту винного ароматизованого, або орган державної влади має право вимагати вилучення з обiгу i знищення за рахунок порушника товарiв, упаковок, етикеток, на яких без належних правових пiдстав розмiщено географiчне зазначення вина / продукту винного ароматизованого та/або попереджувальне маркування, передбачене Законом України "Про правову охорону географiчних зазначень" або цим Законом.
Стаття 62. Вiдповiдальнiсть за порушення цього Закону
7) здiйснення виноградарства з порушенням вимог, встановлених роздiлом III цього Закону, -
3. Органи сертифiкацiї несуть вiдповiдальнiсть за такi порушення цього Закону:
тягне за собою накладення штрафу вiд трьох до п'яти мiнiмальних заробiтних плат;
тягнуть за собою накладення штрафу вiд трьох до п'яти мiнiмальних заробiтних плат;
тягне за собою накладення штрафу вiд п'яти до шiстнадцяти мiнiмальних заробiтних плат.
Стаття 63. Провадження у справах про порушення цього Закону
1. Провадження у справах про порушення суб'єктами господарювання (юридичними особами та фiзичними особами - пiдприємцями), органами сертифiкацiї цього Закону здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про адмiнiстративну процедуру" з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.
1) дата i мiсце його складення;
2) посада, прiзвище, власне iм'я, по батьковi посадової особи, яка склала протокол;
4) мiсце, час вчинення i суть вчиненого порушення цього Закону;
6. Форма протоколу затверджується контролюючим органом.
14. Справа не може бути розпочата, а розпочата справа пiдлягає закриттю у разi:
1) вiдсутностi подiї або складу порушення цього Закону;
3) закiнчення визначеного цим Законом строку, протягом якого може бути накладено штраф;
6) смертi фiзичної особи - пiдприємця, стосовно якої складено протокол.
16. Постанова у справi має мiстити:
1) прiзвище, власне iм'я, по батьковi посадової особи, яка винесла постанову;
2) дату i мiсце розгляду справи;
3) вiдомостi про особу, стосовно якої винесено постанову, а також про потерпiлого (за наявностi);
4) опис обставин, встановлених пiд час розгляду справи, та доказiв, що їх пiдтверджують;
6) посилання на положення цього Закону, якi передбачають вiдповiдальнiсть за вчинене порушення;
Постанова про накладення штрафу має вiдповiдати вимогам до виконавчого документа, передбаченим Законом України "Про виконавче провадження".
1) про залишення постанови без змiн, а скарги - без задоволення;
2) про скасування постанови i закриття справи;
3) про скасування постанови та прийняття нової постанови.
24. Якщо штраф не сплачено у строк, встановлений частиною двадцять третьою цiєї статтi, примусове виконання постанови про накладення штрафу здiйснюється в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження". Суми штрафiв зараховуються до державного бюджету.
Роздiл XV. ПРИКIНЦЕВI ТА ПЕРЕХIДНI ПОЛОЖЕННЯ
2. Визнати таким, що втратив чиннiсть з дня набрання чинностi цим Законом, Закон України "Про виноград та виноградне вино" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2005 р., N 31, ст. 419 iз наступними змiнами).
3. Забезпечення функцiонування Виноградарсько-виноробного реєстру здiйснюється з 1 сiчня 2026 року.
4. Внести змiни до таких законiв України:
1) у Законi України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, спиртових дистилятiв, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 46, ст. 345 iз наступними змiнами):
визначення термiна "виноматерiали винограднi" викласти в такiй редакцiї:
визначення термiна "вино виноградне" викласти в такiй редакцiї:
абзац другий частини першої статтi 22 викласти в такiй редакцiї:
частину першу статтi 4 пiсля слiв "алкогольних напоїв" доповнити словами "(у тому числi алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, у тому числi iгристих, газованих, вин плодово-ягiдних, напоїв медових) для малих виробництв виноробної продукцiї)";
абзац перший частини другої статтi 11 викласти в такiй редакцiї:
"2. Маркування продуктiв виноробства, продуктiв винних ароматизованих, сидру, перрi (без додавання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результатi природного (натурального) бродiння фруктових, ягiдних та фруктово-ягiдних сокiв, з вмiстом спирту не бiльше 8,5 % об. (без додавання спирту), що реалiзуються в Українi, здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про iнформацiю для споживачiв щодо харчових продуктiв" з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом та Законом України "Про виноград, вино та продукти виноградарства", та має мiстити таку iнформацiю";
частину другу статтi 17 пiсля слiв "вин виноградних" доповнити словами "у тому числi iгристих, газованих";
статтю 18 доповнити новими частинами такого змiсту:
"Установити, що лiцензiї на виробництво спирту коньячного, спирту плодового, зернового дистиляту, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, якi виданi до набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких законiв України щодо спрощення умов виробництва дистилятiв суб'єктами малого пiдприємництва", зберiгають чиннiсть до завершення строку їх дiї та вважаються лiцензiєю на провадження дiяльностi з виробництва спиртових дистилятiв.
Суб'єкти господарювання, якi мають лiцензiю на виробництво спирту коньячного, спирту плодового, зернового дистиляту, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, видану до набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких законiв України щодо спрощення умов виробництва дистилятiв суб'єктами малого пiдприємництва", подають до центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, заяву про отримання лiцензiї на провадження дiяльностi з виробництва спиртових дистилятiв на замiну ранiше виданої.
Спирт коньячний, одержаний шляхом дистиляцiї (перегонки) виноматерiалiв коньячних, що вiдповiдають встановленим законодавством вимогам до виноградного вина, яке використовується для отримання винного дистиляту, вважається винним дистилятом, за умови його вiдповiдностi показникам, визначеним пiдпунктом 6 частини першої статтi 1 Закону України "Про географiчнi зазначення спиртних напоїв";
2) статтю 56 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2002 р., N 23, ст. 163; 2014 р., N 6 - 7, ст. 80; 2016 р., N 4, ст. 39) викласти в такiй редакцiї:
"Стаття 56. Державне мито та збори
3) у Законi України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 49, ст. 527 iз наступними змiнами):
пункт 2.27 статтi 2 доповнити абзацом другим такого змiсту:
4) частини третю i четверту статтi 2 Закону України "Про виноград та виноградне вино" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2005 р., N 31, ст. 419 iз наступними змiнами) викласти в такiй редакцiї:
5) статтю 2 Закону України "Про основнi засади державного нагляду (контролю) у сферi господарської дiяльностi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2007 р., N 29, ст. 389 iз наступними змiнами) доповнити частиною такого змiсту:
7) у Законi України "Про основнi принципи та вимоги до органiчного виробництва, обiгу та маркування органiчної продукцiї" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2018 р., N 36, ст. 275; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 12 травня 2022 року N 2246-IX):
статтю 25 доповнити частиною десятою такого змiсту:
у пунктi 2 роздiлу XI "Перехiднi положення":
пiдпункт 1 доповнити абзацом другим такого змiсту:
пiдпункт 3 викласти в такiй редакцiї:
8) у Законi України "Про особливостi правової охорони географiчних зазначень для сiльськогосподарської продукцiї та харчових продуктiв, захист прав та застосування схем якостi, включаючи традицiйнi гарантованi особливостi для сiльськогосподарської продукцiї та харчових продуктiв" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2023 р., N 25, ст. 91):
частину восьму статтi 27 викласти в такiй редакцiї:
частину першу статтi 47 доповнити абзацом сьомим такого змiсту:
"Порядок ведення Реєстру органiв сертифiкацiї затверджується спецiально уповноваженим органом";
9) пункт 5 частини першої статтi 1 Закону України "Про географiчнi зазначення спиртних напоїв" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2023 р., N 53, ст. 158) викласти в такiй редакцiї:
10) у пунктi 1 роздiлу II "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2023 р., N 83, ст. 302):
в абзацi третьому цифри "12 - 14" замiнити цифрами "12, 14";
доповнити абзацом сьомим такого змiсту:
"пiдпункту 13 пункту 7 роздiлу I цього Закону, який набирає чинностi з 1 сiчня 2026 року".
9. З дня закiнчення десятирiчного перехiдного перiоду, встановленого статтею 208 Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами - членами, з iншої сторони, використання зареєстрованих географiчних зазначень вин Європейського Союзу Champagne (Шампанське), Madera (Мадера), Porto (Порто), Jerez/Xeres/Sherry (Херес), Marsala (Марсала), Malaga (Малага), Tokaj (Токай) у назвах алкогольних напоїв, що походять з України, та їх складових припиняється. Офiцiйнi назви вин, в яких використовуються зареєстрованi географiчнi зазначення вин Європейського Союзу, повиннi бути змiненi i приведенi у вiдповiднiсть з вимогами цього Закону. Використання похiдних слiв вiд зареєстрованих географiчних зазначень вин Європейського Союзу ("шампанiзацiя", "токайський" тощо) забороняється.
12. Кабiнету Мiнiстрiв України до 1 сiчня 2026 року:
забезпечити створення та функцiонування Реєстру органiв сертифiкацiї.
Президент України | В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ |
м. Київ
22 серпня 2024 року
N 3928-IX
Додаток до Закону України вiд 22 серпня 2024 року N 3928-IX |
ОФIЦIЙНI НАЗВИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПРОДУКТIВ ВИННИХ АРОМАТИЗОВАНИХ
I. Офiцiйнi назви та визначення вин ароматизованих
1. Вино ароматизоване - продукт, визначений пунктом 2 статтi 1 цього Закону.
2. Аперитив на основi вина - вино ароматизоване, до якого дозволяється додавання спирту.
Офiцiйна назва "вино ароматизоване гiрке" доповнюється назвою основної гiркої ароматичної речовини.
Офiцiйна назва "вино ароматизоване гiрке" може бути доповнена або замiнена такими назвами:
"вино з хiнiном" - вино ароматизоване, основною ароматичною речовиною якого є натуральний хiнiн;
II. Офiцiйнi назви та визначення напоїв на основi вина ароматизованих
III. Офiцiйнi назви та визначення коктейлiв виновмiсних ароматизованих
4. Коктейль винний iгристий - коктейль виновмiсний ароматизований з додаванням iгристого вина.