МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ
12.12.2024 | N 4296 |
---|
Про затвердження Вимог щодо класифiкацiї туш
великої рогатої худоби, свиней i овець
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 27 грудня 2024 р. за N 2020/43365 |
Вiдповiдно до пункту 6 статтi
7 Закону України "Про основнi принципи та
вимоги до безпечностi та якостi харчових
продуктiв", пунктiв 1157 - 1162 та 1256 - 1268 Плану
заходiв з виконання Угоди про асоцiацiю мiж
Україною, з однiєї сторони, та Європейським
Союзом, Європейським Спiвтовариством з атомної
енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої
сторони, затвердженого постановою Кабiнету
Мiнiстрiв України вiд 25 жовтня 2017 року N 1106,
пiдпункту 14 пункту 121 Плану заходiв з виконання
рекомендацiй Європейської Комiсiї, представлених
у Звiтi про прогрес України в рамках Пакета
розширення Європейського Союзу 2023 року,
затвердженого розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв
України вiд 09 лютого 2024 року N 133-р, та пункту 8
Положення про Мiнiстерство аграрної полiтики та
продовольства України, затвердженого постановою
Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 лютого 2021 року
N 124, наказую:
1. Затвердити Вимоги щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби, свиней i овець, що додається.
2. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.
3. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування та вводиться в дiю з 01 сiчня 2026 року.
4. Установити, що м'ясо великої рогатої худоби, свиней та овець, яке вiдповiдає вимогам законодавства у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв, що дiяло до введення в дiю цього наказу, та було введено в обiг до 01 сiчня 2026 року, може перебувати в обiгу до закiнчення мiнiмального термiну придатностi.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра згiдно з розподiлом обов'язкiв.
Мiнiстр | Вiталiй КОВАЛЬ |
ПОГОДЖЕНО: | |
Голова Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв | Сергiй ТКАЧУК |
Мiнiстр охорони здоров'я України | Вiктор ЛЯШКО |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України 12 грудня 2024 року N 4296 |
Вимоги
щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби,
свиней i овець
I. Загальнi положення
1. Цi Вимоги застосовуються для яловичих, свинячих та овечих туш i методiв їх оцiнки.
Вимоги, що застосовуються для класифiкацiї туш овець можуть бути застосованi до туш кiз.
2. Цi Вимоги визначають:
1) категорiї та класи туш великої рогатої худоби, свиней i овець;
2) маркування туш великої рогатої худоби, свиней i овець;
3) облiк класифiкацiї туш великої рогатої худоби, свиней i овець на бiйнях.
3. Цi Вимоги поширюються на бiйнi, якi проводять забiй великої рогатої худоби або свиней, або овець.
4. Цi Вимоги застосовують до туш великої рогатої худоби, свиней i овець, забитих з 01 сiчня 2026 року, призначених для реалiзацiї та експорту, а також iмпортованих на митну територiю України.
5. У цих Вимогах наведенi нижче термiни вживаються у таких значеннях:
1) жировий покрив - показник класифiкацiї туш великої рогатої худоби i овець, який вiдображає ступiнь розвитку жирової тканини;
2) категорiя тушi - показник класифiкацiї, який враховує для туш великої рогатої худоби вiк i стать забитої тварини; для туш овець - вiк забою; для туш ягнят - масу та якiсть;
3) квалiфiкований персонал - фахiвцi, якi мають сертифiкат, що пiдтверджує достатнiй рiвень технiчних знань i навичок для проведення класифiкацiї туш вiдповiдного виду тварин;
4) клас тушi - показник класифiкацiї, який враховує для туш великої рогатої худоби i овець показники конформацiї i жирового покриву, визначенi за вiдповiдними шкалами, а для туш свиней - вiдсотковий вмiст пiсного м'яса;
5) конформацiя - показник класифiкацiї туш великої рогатої худоби i овець, який вiдображає розвиненiсть мускулатури (м'ясистiсть);
6) метод класифiкацiї тушi - спосiб класифiкацiї тушi за допомогою обладнання (залежно вiд технiчного приладу, може бути автоматизованим, напiвавтоматизованим або ручним) та формули для вiдповiдного розрахунку;
7) напiвтуша - продукт, отриманий шляхом симетричного роздiлення тушi через центр кожного шийного, грудного, поперекового та крижового хребцiв та по центру грудини i лобково-сiдничного зрощення;
8) туша - для великої рогатої худоби та овець це тiло забитої тварини пiсля знекровлення, знiмання шкiри, видалення нутрощiв (потрошiння), вiдокремлювання голови, нiг та хвоста; для свиней це тiло забитої свинi пiсля знекровлення, видалення щетини та нутрощiв (потрошiння), цiла або роздiлена вздовж центральної лiнiї.
У цих Вимогах термiн "бiйня" вживається у значеннi, наведеному у Вимогах до забезпечення благополуччя тварин пiд час забою та умертвiння, затверджених наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 29 серпня 2022 року N 628, зареєстрованих в Мiнiстерствi юстицiї України 14 жовтня 2022 року за N 1244/38580.
6. Класифiкацiю туш здiйснює квалiфiкований персонал шляхом вiзуальної класифiкацiї тушi та/або використовуючи автоматизованi, напiвавтоматизованi або ручнi методи класифiкацiї.
Допускаються до використання методи класифiкацiї туш, якi були авторизованi для застосування в iншiй державi - членi ЄС.
7. Бiйнi, на яких проводять класифiкацiю туш з використанням автоматизованих методiв класифiкацiї, повиннi:
1) iдентифiкувати категорiю тушi великої рогатої худоби з використанням даних системи iдентифiкацiї та реєстрацiї великої рогатої худоби;
2) вести щоденнi контрольнi звiти про застосування автоматизованих методiв класифiкацiї, включаючи будь-якi виявленi недолiки та вжитi за необхiдностi дiї.
Класифiкацiя за допомогою автоматизованих методiв класифiкацiї є дiйсною тiльки, якщо представлення туш є iдентичними представленню використаному пiд час авторизацiйного випробування в iншiй державi - членi ЄС.
У випадках, якщо автоматизованi методи класифiкацiї не дають можливостi класифiкувати тушi, класифiкацiю цих туш проводять у день забою або якщо необхiдний перiод мiж забоєм i зважуванням сплив, якомога швидше у день пiсля забою.
8. Iдентифiкацiя вiку вiдбувається з урахуванням даних супровiдної документацiї та/або даних iдентифiкацiї та реєстрацiї тварин.
9. Зважування парної тушi вiдбувається якомога швидше пiсля забою, але не пiзнiше нiж через 60 хвилин пiсля забою великої рогатої худоби та/або овець та 45 хвилин пiсля забою свиней.
Масу туш, яку слiд брати до уваги (залiкова маса), є маса охолодженої тушi, що вiдповiдає масi парної тушi, з вирахуванням 2 %.
У випадку, якщо 45-хвилинний перiод мiж забоєм i зважуванням туш свиней не може бути дотриманий, вирахування у 2 % необхiдно зменшити на 0,1 вiдсотковi пункти за кожнi додатковi 15 хвилин або менше, що минули понад перiод у 45 хвилин мiж забоєм i зважуванням.
10. Маркування туш проводиться пiд час класифiкацiї та здiйснюється за допомогою клейма або етикетки iз зазначенням:
1) категорiї туш великої рогатої худоби та/або овець, класу за конформацiєю та жировим покривом;
2) класу тушi свиней або розрахункової частки пiсного м'яса у вiдсотках.
Маркування туш може не проводитися у випадках коли:
1) на кожну тушу складається офiцiйний протокол, який мiстить принаймнi такi данi, як: iндивiдуальна iдентифiкацiя тушi будь-яким незмiнним способом; маса парної тушi та результат класифiкацiї;
2) всi тушi перенаправляються в постiйному режимi, на потужностi з розбирання та обвалювання м'яса, що функцiонують на бiйнi.
Маркування наносять на поверхню кожної:
1) четвертини тушi великої рогатої худоби;
2) тушi або напiвтушi овець;
3) напiвтушi свиней.
Маркування клеймом наносять на зовнiшню поверхню тушi. Етикетки можна розмiщувати на зовнiшнiй або внутрiшнiй поверхнi тушi.
Маркування клеймом повиннi бути чiтко розбiрливими i виконанi з використанням незмивних, нетоксичних i термостiйких чорнил.
Етикетки повиннi бути чiтко розбiрливими, захищенi вiд пiдроблення i мiцно прикрiпленi до туш.
Клейма виготовляють i наносять вiдповiдно до Iнструкцiї з товарознавчої оцiнки та маркування м'яса, затвердженої наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 01 листопада 2011 року N 587, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 17 листопада 2011 року за N 1317/20055.
11. Бiйнi повiдомляють постачальника тварин про результати класифiкацiї. Таке повiдомлення повинно бути у паперовiй або електроннiй формi та зазначати для кожної тушi:
1) результати класифiкацiї за використання вiдповiдних лiтер або цифрових позначень;
2) масу тушi iз зазначенням стану охолодження;
3) товарний вигляд тушi, застосований у момент зважування та класифiкацiї iз зазначенням представлення тушi;
4) метод класифiкацiї, зокрема iз зазначенням, чи оцiнювання проведене за допомогою автоматизованої технiки класифiкацiї.
12. Обов'язкова класифiкацiя туш може не застосовуватись для боєнь, якi забивають:
1) менше нiж 150 голiв великої рогатої худоби вiком 8 мiсяцiв або старше за тиждень у середньому на рiк;
2) менше нiж 500 голiв свиней за тиждень в середньому на рiк.
Класифiкацiя туш овець може не застосовуватись для боєнь за умови наявностi об'єктивних i недискримiнацiйних критерiїв.
Обов'язкова класифiкацiя туш тварин може не застосовуватись для:
1) туш великої рогатої худоби або туш свиней, отриманих з тварин, що належать бiйнi, якщо не вiдбуваються комерцiйнi операцiї з їх купiвлi;
2) туш свиней локальних порiд або при особливих способах реалiзацiї, якщо анатомiчна будова тiла свиней унеможливлює однорiдну та стандартизовану класифiкацiю туш.
II. Вимоги щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби
1. Тушi i напiвтушi великої рогатої худоби повиннi бути представленi в такому виглядi:
1) без голови i нiг; голова повинна бути вiдокремлена вiд тушi в дiлянцi атланто-потиличного суглобу, а ноги повиннi бути вiддiленi в дiлянцi зап'ястково-п'ясткового або заплесно-плеснового суглобiв;
2) без органiв, що мiстяться в груднiй та черевнiй порожнинах, без нирок (з нирками лише тушi тварин вiком до 8 мiсяцiв), з навколонирковим i тазовим жиром;
3) без статевих органiв i прилеглих м'язiв, а також без вим'я або жиру молочної залози.
Не допускається видалення жирової, м'язової або iншої тканини з тушi великої рогатої худоби перед зважуванням, класифiкацiєю та маркуванням, окрiм випадкiв, коли застосовуються ветеринарнi вимоги.
Тушi великої рогатої худоби зважують i класифiкують за категорiями. Для туш тварин вiком 8 мiсяцiв i старше проводять додаткову класифiкацiю, яка враховує конформацiю i жировий покрив тушi.
Класифiкацiю туш великої рогатої худоби здiйснюють на бiйнi пiд час визначення маси парної тушi.
2. Тушi великої рогатої худоби подiляють на такi категорiї:
V: тушi тварин вiком до 8 мiсяцiв;
Z: тушi тварин вiком вiд 8 мiсяцiв до 12 мiсяцiв;
A: тушi некастрованих самцiв вiком вiд 12 мiсяцiв до 24 мiсяцiв;
B: тушi некастрованих самцiв вiком вiд 24 мiсяцiв;
C: тушi кастрованих самцiв вiком вiд 12 мiсяцiв;
D: тушi самиць, якi вже телилися;
E: тушi iнших самиць вiком вiд 12 мiсяцiв.
3. Класифiкацiя туш великої рогатої худоби вiком 8 мiсяцiв i старше за конформацiєю з урахуванням розвитку мускулатури її основних частин (стегна, спини, лопатки) здiйснюється згiдно з додатком 1 до цих Вимог.
4. Класифiкацiя туш великої рогатої худоби вiком 8 мiсяцiв i старше за жировим покривом з урахуванням кiлькостi жиру на зовнiшнiй сторонi тушi та груднiй клiтцi здiйснюється згiдно з додатком 2 до цих Вимог.
III. Вимоги щодо класифiкацiї туш свиней
1. Тушi свиней повиннi бути представленi без язика, щетини, ратиць, статевих органiв, ниркового жиру, нирок та дiафрагми.
Не допускається видалення жирової, м'язової або iншої тканини з тушi свинi перед зважуванням, класифiкацiєю та маркуванням, окрiм випадкiв, коли застосовуються ветеринарнi вимоги.
2. Класифiкацiя застосовується щодо туш свиней, яких не використовували для розведення.
Класифiкацiю здiйснюють на бiйнi пiд час визначення маси парної тушi.
Класифiкацiя туш свиней вiдповiдно до очiкуваного вмiсту в них пiсного м'яса здiйснюється згiдно з додатком 3 до цих Вимог.
Вмiст пiсного м'яса оцiнюють за допомогою методiв градацiї. Можуть використовуватись тiльки статистично перевiренi методи оцiнювання на основi фiзичного вимiрювання однiєї або декiлькох анатомiчних частин тушi свинi. Надання дозволу для методiв градацiї здiйснюється за умови дотримання максимально прийнятної величини статистичної помилки пiд час оцiнювання.
Допускається використання додаткових критерiїв класифiкацiї туш, з урахуванням ознак якостi, споживчої та технологiчної цiнностi м'яса та окремих частин тушi свиней. Комерцiйна вартiсть туш свиней може визначатись не лише за очiкуваним вмiстом пiсного м'яса, а враховувати й iншi параметри.
IV. Вимоги щодо класифiкацiї туш овець
1. Тушi та половини туш овець повиннi бути представленi без голови (вiдокремленої на рiвнi атланто-потиличного суглобу), нiг (вiддiлених у дiлянцi зап'ястково-п'ясткового або заплесно-плеснового суглобiв), хвоста (вiддiленого в дiлянцi мiж шостим i сьомим хвостовими хребцями), вименi, статевих органiв, печiнки та субпродуктiв. Нирки та нирковий жир вiдносяться до тушi.
Тушi овець зважують i класифiкують за категорiями i за класами, якi враховують конформацiю i розвиток жирового покриву.
Не допускається видалення жирової, м'язової або iншої тканини з тушi овець перед зважуванням, класифiкацiєю та маркуванням, окрiм випадкiв, коли застосовуються ветеринарнi вимоги.
Класифiкацiю туш овець здiйснюють на бiйнi пiд час визначення маси парної тушi.
2. Тушi овець подiляють на такi категорiї:
A: тушi овець вiком до 12 мiсяцiв;
B: тушi iнших овець.
3. Класифiкацiя туш овець з урахуванням розвитку мускулатури її основних частин (задньої четвертини, спини, лопатки) здiйснюється згiдно з додатком 4 до цих Вимог.
4. Класифiкацiя туш овець за жировим покривом з урахуванням кiлькостi жиру на зовнiшнiй сторонi тушi та в груднiй клiтцi здiйснюється згiдно з додатком 5 до цих Вимог.
5. Класифiкацiя туш ягнят масою до 13 кг здiйснюється згiдно з додатком 6 до цих Вимог.
Директор Департаменту аграрного розвитку | Iгор ВIШТАК |
Додаток 1 до Вимог щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби, свиней i овець (пункт 3 роздiлу II) |
Класифiкацiя туш великої рогатої худоби вiком 8 мiсяцiв i старше за конформацiєю з урахуванням розвитку мускулатури її основних частин (стегна, спини, лопатки)
Клас конформацiї | Опис | Детальнi характеристики | ||
Код | Значення | |||
S | Найвищий | Усi форми дуже опуклi; м'язи надзвичайно розвинутi (тип тушi з подвiйною мускулатурою) | Стегно: дуже сильно округле, виразно видимi окремi м'язи подвiйної мускулатури | Верхня частина дуже помiтно нависає над тазовим зрощенням (symphisis pelvis) |
Спина: дуже широка i дуже товста, аж до лопатки | Крижова частина дуже округла | |||
Лопатка: дуже сильно округла | ||||
E | Вiдмiнний | Усi форми опуклi або дуже опуклi; м'язи надзвичайно розвинутi | Стегно: дуже округле | Верхня частина помiтно нависає над тазовим зрощенням (symphisis pelvis) |
Спина: широка i дуже товста, аж до лопатки | Крижова частина дуже округла | |||
Лопатка: дуже округла | ||||
U | Дуже добрий | Форми загалом опуклi, м'язи дуже добре розвинутi | Стегно: округле | Верхня частина нависає над тазовим зрощенням (symphisis pelvis) |
Спина: широка i товста, аж до лопатки | Крижова частина округла | |||
Лопатка: округла | ||||
R | Добрий | Форми загалом плоскi; м'язи добре розвинутi | Стегно: добре розвинене | Верхня частина i крижова частина злегка округлi |
Спина: мiсцями товста, але менш широка бiля лопатки | ||||
Лопатка: досить добре розвинена | ||||
O | Задовiльний | Форми плоскi або впалi; м'язи середньо розвинутi | Стегно: вiд середньо розвиненого до недостатньо розвиненого | |
Спина: вiд середньої товщини до недостатньої товщини | Крижова частина прямої форми | |||
Лопатка: вiд середньо розвиненої до майже плоскої | ||||
P | Низький | Усi форми впалi або дуже впалi; м'язи слабо розвинутi | Стегно: слабо розвинене | |
Спина: вузька, з видимими кiстками | ||||
Лопатка: плоска, з видимими кiстками |
Клас конформацiї S застосовується лише для туш великої рогатої худоби, отриманих вiд порiд i їх помiсей, для яких характерна гiпертрофiя i гiперплазiя м'язiв.
Кожний клас конформацiї може бути розподiлений щонайбiльше на три пiдкласи для держав - членiв ЄС: середнiй "+" з вищим показником конформацiї i "-" з нижчим показником конформацiї.
Для обiгу на внутрiшньому ринку України може не застосовуватися.
____________
Додаток 2 до Вимог щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби, свиней i овець (пункт 4 роздiлу II) |
Класифiкацiя туш великої рогатої худоби вiком 8 мiсяцiв i старше за жировим покривом з урахуванням кiлькостi жиру на зовнiшнiй сторонi тушi та груднiй клiтцi
Клас за жировим покривом | Опис | Додатковi ознаки | |
Код | Значення | ||
1 | низький | Вiдсутнiй або незначний жировий покрив | Вiдсутнiсть жиру в груднiй порожнинi |
2 | невеликий | Невеликий жировий покрив, м'язи видно майже всюди | У груднiй порожнинi м'язи виразно видимi мiж ребрами |
3 | середнiй | М'язи, за винятком стегон i лопаток, майже всюди покритi жиром, невеликi жировi вiдкладення в груднiй клiтцi | У груднiй порожнинi м'язи мiсцями видимi мiж ребрами |
4 | високий | М'язи покритi жиром, але на стегнах i лопатках їх частково видно, деякi чiтко вираженi жировi вiдкладення в груднiй клiтцi | Значнi дiлянки жиру на стегнах. У груднiй порожнинi м'язи мiж ребрами можуть бути просоченi жиром |
5 | дуже високий | Уся туша покрита жиром, значнi жировi вiдкладення в груднiй клiтцi | Стегна майже повнiстю покритi жиром так, що окремi дiлянки жиру вже не є чiтко видимими. У груднiй порожнинi м'язи мiж ребрами просоченi жиром |
Кожний клас за жировим покривом може бути розподiлений щонайбiльше на три пiдкласи для держав - членiв ЄС: середнiй "L" з нижчим показником за кiлькiстю жиру i "H" з вищим показником за кiлькiстю жиру. Для обiгу на внутрiшньому ринку України може не застосовуватися.
____________
Додаток 3 до Вимог щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби, свиней i овець (пункт 2 роздiлу III) |
Класифiкацiя туш свиней вiдповiдно до очiкуваного вмiсту в них пiсного м'яса
Класи | Пiсне м'ясо, виражене як вiдсоток вiд маси тушi |
S | 60 або бiльше |
E | 55 або бiльше, але менш нiж 60 |
U | 50 або бiльше, але менш нiж 55 |
R | 45 або бiльше, але менш нiж 50 |
O | 40 або бiльше, але менш нiж 45 |
P | менш нiж 40 |
Для обiгу на внутрiшньому ринку України може не застосовуватися.
____________
Додаток 4 до Вимог щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби, свиней i овець (пункт 3 роздiлу IV) |
Класифiкацiя туш овець з урахуванням розвитку мускулатури її основних частин (задньої четвертини, спини, лопатки)
Клас конформацiї | Опис | Додатковi положення | |
Код | Значення | ||
S | Найвищий | Усi форми дуже опуклi; м'язи надзвичайно розвинутi (тип тушi з подвiйною мускулатурою) | Задня четвертина: з гiпертрофiєю м'язiв. Форми
надзвичайно опуклi. Спина: надзвичайно опукла,
надзвичайно широка, надзвичайно товста. Лопатка: надзвичайно опукла i надзвичайно товста |
E | Вiдмiнний | Усi форми опуклi або дуже опуклi; м'язи надзвичайно розвинутi | Задня четвертина: дуже товста. Форми дуже
опуклi. Спина: дуже опукла, дуже широка i дуже товста до лопатки. Лопатка: дуже опукла i дуже товста |
U | Дуже добрий | Форми загалом опуклi, м'язи дуже добре розвинутi | Задня четвертина: товста. Форми опуклi. Спина: широка i товста до лопатки. Лопатка: товста i опукла |
R | Добрий | Форми загалом плоскi; м'язи добре розвинутi | Задня четвертина: форми переважно прямi. Спина: товста, але менш широка до лопатки. Лопатка: добре розвинена, але менш товста |
O | Задовiльний | Форми плоскi або впалi; м'язи середньо розвинутi | Задня четвертина: форми з тенденцiєю до легкої запалостi. Спина: недостатньо широка i товста. Лопатка: з тенденцiєю до звуження. Недостатньо товста |
P | Низький | Усi форми впалi або дуже впалi; м'язи слабо розвинутi | Задня четвертина: форми вiд запалих до дуже запалих. Спина: вузька i запала, з чiтко видимими кiстками. Лопатка: вузька, плоска i з чiтко видимими кiстками |
Клас конформацiї S застосовують лише для туш овець, з характерною гiпертрофiєю i гiперплазiєю м'язiв.
Кожний клас конформацiї може бути розподiлений щонайбiльше на три пiдкласи для держав - членiв ЄС: середнiй "+" з вищим показником конформацiї i "-" iз нижчим показником конформацiї.
Для обiгу на внутрiшньому ринку України може не застосовуватися.
____________
Додаток 5 до Вимог щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби, свиней i овець (пункт 4 роздiлу IV) |
Класифiкацiя туш овець за жировим покривом з урахуванням кiлькостi жиру на зовнiшнiй сторонi тушi та в груднiй клiтцi
Клас за жировим покривом | Опис | Додатковi ознаки* | |||
Код | Значення | ||||
1 | Низький | Вiдсутнiй або незначний жировий покрив | Зовнiшня сторона | Слiди жиру або вiдсутнiсть видимого жиру | |
Внутрiшня сторона | Черевна порожнина | Слiди жиру або вiдсутнiсть видимого жиру на нирках | |||
Грудна порожнина | Слiди жиру або вiдсутнiсть видимого жиру мiж ребрами | ||||
2 | Незначний | Невеликий жировий покрив, м'язи видно майже всюди | Зовнiшня сторона | Тонкий шар жиру покриває частину тушi, але може бути менш помiтним на кiнцiвках | |
Внутрiшня сторона | Черевна порожнина | Слiди жиру, або тонкий шар жиру огортає частину нирок | |||
Грудна порожнина | М'язи виразно видимi мiж ребрами | ||||
3 | Середнiй | М'язи, за винятком задньої четвертини i лопаток, майже всюди покритi жиром, невеликi жировi вiдкладення в груднiй клiтцi | Зовнiшня сторона | Тонкий шар жиру покриває майже всю або всю тушу. Злегка потовщенi жировi зони в основi хвоста | |
Внутрiшня сторона | Черевна порожнина | Тонкий шар жиру огортає нирки частково або повнiстю | |||
Грудна порожнина | М'язи мiсцями видимi мiж ребрами | ||||
4 | Високий | М'язи покритi жиром, але на заднiй четвертинi i лопатках їх частково видно, деякi чiтко вираженi жировi вiдкладення в груднiй клiтцi | Зовнiшня сторона | Товстий шар жиру покриває майже всю тушу, але може бути тоншим на кiнцiвках i потовщеним на лопатках | |
Внутрiшня сторона | Черевна порожнина | Нирки вкритi жиром | |||
Грудна порожнина | М'язи мiж ребрами можуть бути просоченi жиром. Вiдкладення жиру можуть бути видимi на ребрах |
||||
5 | Дуже високий | Уся туша покрита жиром, значнi жировi вiдкладення в груднiй клiтцi | Зовнiшня сторона | Дуже товстий жировий покрив. Дiлянки вiдкладення жиру мiсцями видимi | |
Внутрiшня сторона | Черевна порожнина | Нирки вкритi товстим шаром жиру | |||
Грудна порожнина | М'язи мiж ребрами просоченi жиром. Вiдкладення жиру видимi на ребрах |
Додатковi ознаки стосовно черевної порожнини не застосовуються для цiлей класифiкацiї туш ягнят масою до 13 кг.
Кожний клас за жировим покривом може бути розподiлений щонайбiльше на три пiдкласи для держав - членiв ЄС: середнiй "L" з нижчим показником за кiлькiстю жиру i "H" з вищим показником за розвитком жирової тканини.
Для обiгу на внутрiшньому ринку України може не застосовуватися.
____________
Додаток 6 до Вимог щодо класифiкацiї туш великої рогатої худоби, свиней i овець (пункт 5 роздiлу IV) |
Класифiкацiя туш ягнят масою до 13 кг
Категорiя | A | B | C | |||
Маса тушi | < 7 кг | 7,1 - 10 кг | 10,1 - 13 кг | |||
Клас якостi | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 2 |
Колiр м'яса* | свiтло-рожевий | iнший колiр або iнший рiвень жиру | свiтло-рожевий або рожевий | iнший колiр або iнший рiвень жиру | свiтло-рожевий або рожевий | iнший колiр або iнший рiвень жиру |
Клас за розвитком жирового покриву** | (2) (3) | (2) (3) | (2) (3) |
____________
* Визначають з боку m. rectus abdominis
(прямого м'язу живота) вiдповiдно до
стандартизованої шкали кольорiв.
** За шкалою, передбаченою у
пунктi 4 роздiлу V без урахування додаткових ознак
стосовно черевної порожнини.
Для обiгу на внутрiшньому ринку України може не застосовуватися.
____________