ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Л И С Т

вiд 08.10.2001 N 13469/7/17-0517

     Питання оподаткування ПДВ регулюються Законом України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть", ст.1 якого передбачено, що його норми розповсюджуються як на юридичних, так i фiзичних осiб, якi здiйснюють дiяльнiсть, вiднесену до пiдприємницької. Коло платникiв податку визначається вiдповiдно до ст.2 цього Закону.

     Вiдповiдно до п.3.1 ст.3 Закону України "Про податок на додану вартiсть", операцiї з продажу товарiв (робiт, послуг) на митнiй територiї України, у тому числi операцiї з оплати вартостi послуг за договорами оперативної оренди (лiзингу) (пiдпункт 3.1.1) та операцiї з вивезення (пересилання) товарiв за межi митної територiї України, є об'єктом оподаткування ПДВ. При цьому база оподаткування визначається згiдно зi ст.4, а ставки оподаткування - ст.6 вказаного Закону.

     При здiйсненнi експортних операцiй вiдповiдно до пп.6.2.1 ст.6 застосовується нульова ставка оподаткування, а пiдтвердженням наявностi права використовувати таку ставку є належно оформлена ВМД.

     Вiдповiдно до пп.7.4.1 ст.7 Закону, податковий кредит звiтного перiоду складається iз сум податкiв, сплачених (нарахованих) платником податку у звiтному перiодi у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), вартiсть яких вiдноситься до складу валових витрат виробництва (обiгу) та основних фондiв чи нематерiальних активiв, що пiдлягають амортизацiї. Пiдставою для вiднесення до податкового кредиту сум ПДВ є податкова накладна.

     Суми податку, що пiдлягають сплатi до бюджету або вiдшкодуванню, визначаються як рiзниця мiж загальною сумою податкових зобов'язань, що виникли в зв'язку з продажем товарiв (робiт, послуг), та податкового кредиту звiтного перiоду.

     Позитивне значення такої рiзницi пiдлягає сплатi до бюджету, а вiд'ємне - вiдшкодуванню платнику податку. Вiдповiдно до ст.4 Указу Президента України вiд 07.08.98 р. N 857/98 "Про деякi змiни в оподаткуваннi" зараховується в рахунок погашення заборгованостi платника податку iз сплати податку на додану вартiсть, що виникла у попереднi звiтнi перiоди, а за вiдсутностi заборгованостi - у зменшення податкових зобов'язань трьох наступних звiтних перiодiв. Залишок вiд'ємного значення вiдшкодовується з державного бюджету. За рiшенням платника вiн може повнiстю або частково бути зарахований в рахунок платежiв з цього податку або iнших податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), якi зараховуються до Держбюджету України.

     При здiйсненнi експортних операцiй ст.8 Закону України "Про податок на додану вартiсть" передбачений особливий порядок вiдшкодування, яке здiйснюється протягом 30 днiв пiсля подання розрахунку експортного вiдшкодування (подається разом з ВМД, яка засвiдчує факт вивезення товарiв за межi митного кордону України, та копiєю платiжних документiв, завiрених банком про перерахування коштiв в оплату придбаних товарiв).

     Враховуючи викладене, оскiльки громадянином не була здiйснена операцiя з експорту то, вiдповiдно, вiдсутнi пiдстави для експортного вiдшкодування ПДВ.

     Декретом КМУ вiд 26.12.92 р. N 13-92 "Про прибутковий податок з громадян", з вiдповiдними змiнами та доповненнями, внесеними, зокрема, Законом України вiд 21.12.2000 р. N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", яким регулюється порядок оподаткування доходiв громадян, а також порядок подання вiдомостей за встановленою формою до державних податкових органiв про виплаченi доходи, встановлено, що пiдприємства, органiзацiї, установи всiх форм власностi, фiзичнi особи - суб'єкти пiдприємницької дiяльностi при виплатi протягом календарного року доходiв громадянам не за мiсцем їх основної роботи, у тому числi фiзичним особам - суб'єктам пiдприємницької дiяльностi без створення юридичної особи (незалежно вiд обраного цими особами способу оподаткування доходiв, одержаних вiд здiйснення пiдприємницької дiяльностi або вiд того, є вони платниками ПДВ чи нi), повиннi у строки, визначенi законом для мiсячного звiтного перiоду, на який припадає виплата (протягом 20 календарних днiв, наступних за останнiм днем звiтного (податкового) мiсяця, тобто не пiзнiше 20 числа наступного мiсяця), повiдомити податковим органам за мiсцем проживання таких громадян про виплаченi суми доходiв i суми утриманого з них прибуткового податку за встановленою формою (N 2). За неподання таких вiдомостей посадовi особи пiдприємств, органiзацiй, установ та фiзичнi особи - суб'єкти пiдприємницької дiяльностi несуть адмiнiстративну вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством.

     Зокрема, вiдповiдно до Закону України "Про державну податкову службу в Українi" (ст.11) на посадових осiб пiдприємств, установ i органiзацiй, а також на фiзичних осiб - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi виплачували доходи, винних у неповiдомленнi або несвоєчасному повiдомленнi державним податковим iнспекцiям за встановленою формою вiдомостей про доходи громадян, накладається адмiнiстративний штраф у розмiрi трьох неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян, а за тi самi дiї, вчиненi особою, яку протягом року було пiддано адмiнiстративному стягненню за одне iз зазначених правопорушень, - у розмiрi п'яти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

     З метою усунення фактiв подвiйного оподаткування за мiсцем виплати доходiв не утримується прибутковий податок з громадян, якi є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi i пiдтвердили це оригiналом свiдоцтва про державну реєстрацiю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi та якi пiдтвердили платiжним повiдомленням податкового органу (патентом, свiдоцтвом про сплату єдиного податку) сплату авансових платежiв прибуткового податку (фiксованого розмiру прибуткового податку, єдиного податку), про що у формi N 2 робиться вiдповiдний запис (пункти 12, 14 Iнструкцiї про прибутковий податок з громадян, розробленої на пiдставi ст.23 Декрету i затвердженої наказом ГДПI України вiд 21.04.93 р. N 12 та зареєстрованої в Мiнюстi України 09.06.93 р. N 64, iз змiнами та доповненнями, зокрема, внесеними наказом ДПА України вiд 28.04.2000 р. N 222. Такi вiдомостi використовуються для контролю щодо повноти визначення фiзичною особою - суб'єктом пiдприємницької дiяльностi об'єктiв оподаткування та обчислення податкiв.

     Крiм того, вiдповiдно до Закону України "Про державний реєстр фiзичнiх осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв" (ст.9), постанови КМУ вiд 06.11.97 р. N 1232 "Про заходи щодо впровадження iдентифiкацiйних номерiв фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв", юридичнi особи всiх форм власностi i фiзичнi особи - суб'єкти пiдприємницької дiяльностi зобов'язанi щоквартально подавати податковим органам за своїм мiсцезнаходженням (до 15 числа мiсяця, наступного за звiтним перiодом) довiдки за формою 8-ДР про суми виплачених фiзичнiй особi (в тому числi фiзичнiй особi - суб'єкту пiдприємницької дiяльностi) доходiв i утриманих з них податкiв в порядку, затвердженому наказом ДПА України вiд 30.12.97 р. N 473 (в редакцiї наказу ДПА України вiд 06.01.99 р. N 10, зi змiнами та доповненнями, зареєстрованому в Мiнюстi України 15.03.99 р. N 163/3456 та розробленому на пiдставi згаданого Закону та постанови).

Заступник Голови Г.Бондаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.