ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 30.03.2001 р. N 4154/7/16-1217-26


     ДПА України розглянула лист компанiї щодо оподаткування ПДВ операцiй з продажу природного газу поза межами митного кордону України i повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до Мiжнародних правил з тлумачення термiнiв "Iнкотермс" "поставка до кордону" означає, що обов'язки продавця вважаються виконаними у момент прибуття товару у зазначений пункт i мiсце на кордонi, вказане в договорi. Поняття "iмпорт товару" визначено ст. 1 Закону України вiд 16.04.91 р. N 959 "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     Порядок проведення митних процедур по поставках товарiв за договорами зовнiшньоекономiчної дiяльностi належить до компетенцiї Держмитслужби України.

     Щодо порядку оподаткування ПДВ, то вiдповiдно до п. 3.1 ст. 3 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" об'єктом для оподаткування ПДВ є операцiї з продажу товарiв (робiт, послуг) на митнiй територiї України та ввезення (пересилання) на митну територiю України iмпортних товарiв (робiт, послуг).

     При цьому митне оформлення товарiв, походженням лише iз Росiйської Федерацiї i призначених для митної територiї України згiдно з постановою КМУ вiд 05.01.98 р. N 13 "Про реалiзацiю Угоди мiж Урядом України та Урядом Росiйської Федерацiї про вiльну торгiвлю", проводиться без справляння ПДВ. Подальший продаж на митнiй територiї України таких товарiв оподатковується ПДВ за повною ставкою у розмiрi 20 вiдсоткiв.

     Оскiльки за даними листа НАК "Нафтогаз України" поставки газу природного походження (Туркменiя) здiйснюються на умовах DAF до кордону Росiя/Україна та такий продаж вiдбувається не на територiї України, то такi операцiї за межами митної територiї України не пiдпадають пiд об'єкт оподаткування, i тiльки на дату розмитнення цього газу i будуть виникати податковi зобов'язання з ПДВ вiдповiдно до законодавства.

     У разi виконання (надання) робiт (послуг), пов'язаних iз продажем продукцiї, яка знаходиться поза межами митної територiї України (на умовах комiсiї, консигнацiї, доручення або iнших видiв договорiв, якi не передбачають переходу права власностi на неї), та оскiльки наданi резиденту роботи (послуги) призначенi для використання й споживання на митнiй територiї України, така комiсiйна винагорода включається до бази оподаткування i податок становить 20 % цiєї бази.

Заступник Голови Г. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.