МIНIСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

Н А К А З

02.10.2002 N 439


Про порядок пiдготовки Угод з виробничої кооперацiї

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.10.2001 N 1427 "Про внесення змiн до постанови КМ України вiд 18.05.94 N 323" координацiю робiт по укладанню та реалiзацiї угод з виробничої кооперацiї з Росiйською Федерацiєю покладено на Мiнiстерство промислової полiтики України, а з iншими державами - учасницями СНД - на вiдповiднi галузевi мiнiстерства.

     З метою забезпечення реалiзацiї мiжурядових та мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї Н А К А З У Ю:

     1. Затвердити Положення про порядок пiдготовки та реалiзацiї мiжурядових та мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї.

     2. Покласти координацiю робiт по пiдготовцi до укладання угод з виробничої кооперацiї та узгодженню перелiкiв продукцiї, що постачається взаємно на Департамент зовнiшньоекономiчних зв'язкiв.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Державного секретаря Мiнiна Л.В.

Мiнiстр А.К.М'ялиця

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства промислової полiтики України
02.10.2002 N 439

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок пiдготовки i реалiзацiї мiжурядових та мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення розроблено вiдповiдно до Угоди про загальнi умови та механiзм пiдтримки розвитку виробничої кооперацiї держав - учасниць СНД (м. Ашгабат, 23.12.93 р.), Протоколу про механiзм реалiзацiї цiєї Угоди вiд 15.04.94 та згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.05.94 р. N 323 "Про затвердження Положення про порядок поставок i митного оформлення продукцiї за виробничою кооперацiєю пiдприємств i галузей держав - учасниць СНД" i вiд 24.11.97 N 1303 "Про затвердження Порядку оформлення векселями сплати податкiв з продукцiї, що поставляється за виробничою кооперацiєю, та їх погашення".

     1.2. Положення визначає порядок пiдготовки пропозицiй суб'єктiв господарської дiяльностi України (далi - пiдприємства) до мiжурядових та мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї, формування i погодження цих угод, а також порядок взаємопоставок продукцiї (надання послуг) за узгодженими перелiками.

     1.3. Пiд поставками продукцiї за виробничою кооперацiєю розумiються: поставки сировини, матерiалiв, вузлiв, деталей, запасних частин, заготовок, напiвфабрикатiв, комплектуючих та iнших виробiв галузевого i мiжгалузевого призначення, що технологiчно взаємопов'язанi i необхiднi для виготовлення кiнцевої продукцiї.

     Надання послуг за виробничою кооперацiєю - це виконання проектних i ремонтних робiт, технiчне обслуговування та здiйснення технологiчних операцiй.

     Поставка в рамках митного режиму переробки товарiв - це поставка продукцiї згiдно з умовами, встановленими митним законодавством Договiрних Сторiн (операцiї з давальницькою сировиною тощо).

     1.4. Дiя цього Положення не поширюється на експорт (iмпорт) кiнцевої продукцiї, спецiальних комплектуючих виробiв, призначених для виробництва озброєння i вiйськової технiки, а також iнших специфiчних товарiв, якi пiдлягають нетарифним засобам регулювання з метою дотримання встановлених мiжнародних гарантiй, а також на продукцiю, на яку накладено обмеження законодавством України.

     1.5. Мiжвiдомчi Угоди з виробничої кооперацiї готуються на основi типового проекту, схваленого Протоколом про механiзм реалiзацiї Угоди про загальнi умови та механiзм пiдтримки розвитку виробничої кооперацiї держав - учасниць СНД (Москва, 15.04.94).

     1.6. Мiжвiдомчi угоди з виробничої кооперацiї укладаються мiж Мiнiстерством промислової полiтики України i мiнiстерствами (вiдомствами) держав - учасниць СНД та iнших держав, якi уклали двостороннi Угоди про виробничу кооперацiю.

     1.7. Мiжвiдомчi угоди з виробничої кооперацiї готуються до укладання, виходячи з зацiкавленостi пiдприємств України, на пiдставi рiшень двостороннiх комiсiй з питань торговельно-економiчного спiвробiтництва, доручень Уряду, з метою розвитку кооперацiйних зв'язкiв в рамках багатосторонньої Ашгабатської Угоди.

2. Порядок формування номенклатури та обсягiв продукцiї, а також перелiку пiдприємств, що здiйснюють цi поставки в рамках угод з виробничої кооперацiї

     2.1. До участi в реалiзацiї мiжурядових i мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї залучаються пiдприємства (органiзацiї) безпосередньо пiдпорядкованi Мiнпромполiтики, а також суб'єкти господарської дiяльностi рiзних форм власностi, якi за профiлем виробництва вiдносяться до сфери дiяльностi Мiнпромполiтики.

     2.2. Для участi в реалiзацiї угод з виробничої кооперацiї пiдприємства у термiн до кiнця третього кварталу попереднього вiд заявленого року надають до Мiнпромполiтики наступнi документи:

     - супровiдний лист на iм'я першого заступника Державного секретаря Мiнпромполiтики на офiцiйному бланку пiдприємства-заявника за пiдписом його керiвника, щодо мети звернення з обгрунтуванням необхiдностi постачання заявленої продукцiї в рамках угод з виробничої кооперацiї;

     - заявку за встановленою формою (Додаток 1), завiрену печаткою заявника в друкованому виглядi та на магнiтному носiї (в текстовому редакторi Word або Excel). Заповнення всiх граф заявки обов'язково;

     - довiдку про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть за минулий рiк iз зазначенням обсягiв експорту (iмпорту) та надходжень в Україну за результатами виконання зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) за пiдписом керiвника та головного бухгалтера, завiренi печаткою пiдприємства;

     - копiю балансу пiдприємства за перше пiврiччя попереднього року (форми N 1 та N 2) за пiдписом керiвника та головного бухгалтера;

     - гарантiйний лист щодо кiнцевої мети використання заявленої продукцiї для потреб власного виробництва або сертифiкат кiнцевого споживача (в разi здiйснення iмпорту).

     Крiм цього пiдприємства, що не входять до сфери управлiння Мiнпромполiтики, додатково надають:

     а) засвiдченi в установленому порядку керiвником пiдприємства копiї таких документiв:

     - статуту пiдприємства;

     - установчого договору;

     - свiдоцтва про державну реєстрацiю;

     - довiдки про включення до ЄДРПОУ.

     2.3. Для участi в реалiзацiї Мiжурядової Угоди з РФ пiдприємства, що не вiдносяться до сфери дiяльностi Мiнпромполiтики України, подають пропозицiї до мiнiстерств i вiдомств України, пов'язаних з профiлем виробництва, цi пропозицiї попередньо узгоджуються зазначеними мiнiстерствами i вiдомствами з профiльними мiнiстерствами i вiдомствами Росiйської Федерацiї та вносяться до Мiнпромполiтики України для узагальнення та пiдписання.

     2.4. Крiм зазначених у п. 2.2 i 2.3 документiв, Мiнпромполiтики може запросити вiд суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - суб'єкта ЗЕД) додаткову iнформацiю, необхiдну для прийняття обгрунтованого рiшення щодо включення до Угод з виробничої кооперацiї.

     2.5. Пiсля надходження заявки на iмпорт продукцiї Департамент зовнiшньоекономiчних зв'язкiв (далi - Департамент ЗЕЗ) опрацьовує її, узгоджує з вiдповiдним галузевим структурним пiдроздiлом мiнiстерства та у строк до кiнця жовтня року, попереднього заявленим поставкам, виносить на розгляд Комiсiї з питань iмпорту продукцiї за виробничою кооперацiєю. Персональний склад комiсiї та порядок роботи визначається окремим розпорядженням по мiнiстерству.

     2.6. Пропозицiї пiдприємств стосовно експорту продукцiї опрацьовуються Департаментом ЗЕЗ спiльно з вiдповiдними галузевими структурними пiдроздiлами мiнiстерства та включаються до проектiв перелiкiв за погодженням з першим заступником Державного секретаря Мiнпромполiтики, а в разi його вiдсутностi з заступником Державного секретаря в термiн до кiнця жовтня року, попереднього заявленим поставкам.

     2.7. Департамент ЗЕЗ формує та надає сформований проект перелiкiв продукцiї (надання послуг), що постачається взаємно:

     - в рамках Мiжурядових угод про виробничу кооперацiю до уповноважених органiв держав - учасниць СНД, проводить роботу по їх узгодженню та приймає участь в проведеннi роботи по узгодженню щорiчного Протоколу з вiдповiдними мiнiстерствами (вiдомствами) України, готує документи для пiдписання на мiжурядовому рiвнi уповноваженими на те особами;

     - в рамках мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї до вiдповiдних мiнiстерств (вiдомств) держав - учасниць СНД та iнших держав, якi уклали двостороннi мiжурядовi угоди про виробничу кооперацiю та проводить роботу по узгодженню сформованих перелiкiв взаємопостачаємої продукцiї.

     2.8. За поданням мiнiстерств (вiдомств) держав - учасниць СНД та iнших держав, якi уклали двостороннi мiжурядовi угоди про виробничу кооперацiю, пропозицiй, Департамент ЗЕЗ спiльно з галузевими структурними пiдроздiлами мiнiстерства опрацьовує їх з пiдприємствами та органiзацiями, що вiдносяться до сфери дiяльностi Мiнпромполiтики України.

     2.9. Пiсля пiдписання угод та перелiкiв продукцiї, що постачається взаємно, їх копiї надаються до Державної митної служби України для подальшої роботи.

     2.10. Оригiнали пiдписаних угод та перелiкiв до них зберiгаються в Департаментi ЗЕЗ.

     2.11. В разi виникнення потреби в здiйсненнi кооперованих поставок продукцiї, що не ввiйшла до сформованих та затверджених перелiкiв, пiдприємства за мiжвiдомчими угодами протягом року можуть надавати додатковi пропозицiї для включення в доповнення до основних Перелiкiв.

     Додатковi заявки щодо iмпорту продукцiї в рамках мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї виносяться на розгляд комiсiї щоквартально та в разi необхiдностi за поданням Директора Департаменту ЗЕЗ.

     2.12. Суб'єкту ЗЕД може бути вiдмовлено в участi у реалiзацiї угод з виробничої кооперацiї лише з наступних причин:

     - подано не всi документи, передбаченi у п. 2.2 (крiм установчого договору) та 2.3;

     - заповненi не всi графи заявки за встановленою формою;

     - постачання заявленої продукцiя не є предметом виробничої кооперацiї вiдповiдно до визначень, наданих у п. 1.3, а являється звичайною операцiєю купiвлi-продажу;

     - заявлену продукцiю (по iмпорту) планується використовувати не для потреб власного виробництва;

     - заявлена продукцiя (по iмпорту) не вiдноситься до найбiльш важливих видiв продукцiї i в достатнiй кiлькостi виробляється пiдприємствами України (за висновком Комiсiї);

     - на поставку заявленої продукцiї накладенi обмеження в законодавчому порядку;

     - заявлена продукцiя не погоджена мiнiстерством країни СНД - вiдповiдальним за реалiзацiю угоди з виробничої кооперацiї.

     2.13. Департамент ЗЕЗ iнформує пiдприємства, яким вiдмовлено в участi в реалiзацiї угод з виробничої кооперацiї з наведенням мотивованого обгрунтування.

     2.14. Департамент ЗЕЗ залучає до роботи по формуванню перелiкiв, аналiзу та обробцi iнформацiї, що стосується кооперованих поставок на договiрних засадах Головну органiзацiю - вiдповiдальну за технiчне супроводження зазначеної iнформацiї.

3. Порядок поставки продукцiї (надання послуг) за узгодженими перелiками

     3.1. Департамент ЗЕЗ доводить затверджену номенклатуру та обсяги продукцiї, що постачається взаємно до пiдприємств України.

     3.2. Пiдприємства України самостiйно укладають договори (контракти) з пiдприємствами споживачами або постачальниками країн СНД.

     3.3. Згiдно з доведеною номенклатурою та обсягами продукцiї пiдприємства, що постачаються, взаємно подають до Мiнпромполiтики укладенi договори (контракти) для засвiдчення (реєстрацiї).

     Для засвiдчення (реєстрацiї) зовнiшньоекономiчних договорiв подаються наступнi документи:

     - заява в довiльнiй формi на офiцiйному бланку пiдприємства-заявника за пiдписом його керiвника;

     - оригiнал зовнiшньоекономiчного договору (контракту) з усiма чинними на дату подання додатками, специфiкацiями, додатковими угодами, та його копiя, завiрена в установленому порядку керiвником пiдприємства.

     3.4. Зовнiшньоекономiчний договiр (контракт), крiм загальних умов поставки, має мiстити;

     - в преамбулi посилання на угоду з виробничої кооперацiї, в рамках якої здiйснюється поставка;

     - вiдомостi про номенклатуру та обсяги продукцiї i коди УКТ ЗЕД.

     3.5. Засвiдченню пiдлягають оригiнал зовнiшньоекономiчного договору (контракту) та специфiкацiї з зазначенням номенклатури та обсягiв продукцiї.

     3.6. Департамент ЗЕЗ проводить аналiз вiдповiдностi суб'єктiв контракту, номенклатури та обсягiв постачаємої продукцiї, зазначених у контрактi, та наявним у затверджених перелiках до угод з виробничої кооперацiї, вiдслiдковує обсяги поставок продукцiї, подає контракти для засвiдчення керiвництву мiнiстерства.

     3.7. Засвiдчення зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) проводиться у строк не бiльше 10 робочих днiв вiд дня реєстрацiї заяви пiдприємства в канцелярiї Мiнпромполiтики.

     3.8. Вiдмова в реєстрацiї зовнiшньоекономiчного договору (контракту) допускається лише, якщо:

     - подано не всi документи, передбаченi в п. 3.3 цього порядку;

     - умови зовнiшньоекономiчного договору (контракту) не вiдповiдають законодавству України, цьому Положенню;

     - наведенi в контрактi або в специфiкацiях до нього номенклатура та обсяги постачаємої продукцiї, коди УКТ ЗЕД або юридичнi назви суб'єктiв господарської дiяльностi, що здiйснюють цi поставки, не вiдповiдають наявним у затверджених Перелiках.

     3.9. У разi виявлення при розглядi контрактiв пiдстав для вiдмови в реєстрацiї, заявнику направляється лист з обгрунтуванням мотивiв вiдмови в реєстрацiї контракту.

     3.10. Оригiнали зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) мають право засвiдчувати своїм пiдписом наступнi посадовi особи Мiнпромполiтики:

     - Державний секретар;

     - Перший заступник Державного секретаря.

     Пiдписи засвiдчуються гербовою печаткою Мiнпромполiтики.

     3.11. Пiсля засвiдчення оригiнали зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) повертаються пiдприємству-заявнику.

     3.12. Копiї зареєстрованих (засвiдчених) контрактiв зберiгаються в Департаментi ЗЕЗ.

     3.13. Засвiдченi договори (контракти) є пiдставою для митного оформлення та взаємопоставок продукцiї через митний кордон України без стягнення ввiзного та вивiзного мита, акцизного збору та iнших податкiв в рамках мiжвiдомчих угод та без стягнення податку на додану вартiсть та акцизiв в рамках мiжурядової угоди з Росiйською Федерацiєю.

4. Звiтнiсть та вiдповiдальнiсть

     4.1. З метою забезпечення контролю за виконанням мiжурядових та мiжвiдомчих угод пiдприємства, якi беруть участь у взаємопоставках продукцiї за узгодженими перелiками, подають кожного кварталу до Департаменту ЗЕЗ звiт згiдно з наведеною формою (додаток 2).

     4.2. Разом зi звiтом про виконання кооперованих поставок за мiжурядовими та мiжвiдомчими угодами за 4 квартал звiтного року пiдприємства надають Зведену таблицю основних показникiв, якi комплексно характеризують господарську дiяльнiсть пiдприємства за звiтний рiк (статистична форма N 22) за пiдписом керiвника та головного бухгалтера пiдприємства.

     4.3. Пiдприємства, якi згiдно з укладеними мiжурядовими та мiжвiдомчими угодами постачають продукцiю за виробничою кооперацiєю, несуть вiдповiдальнiсть за повноту, достовiрнiсть та своєчаснiсть надання iнформацiї вiдповiдно до законодавства України.

Перший заступник Державного секретаря Л.В.Мiнiн

 

Додаток 1
до Положення про порядок пiдготовки i реалiзацiї мiжурядових та мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї

НОМЕНКЛАТУРА ТА ОБСЯГИ ПРОДУКЦIЇ,
що постачається за виробничою кооперацiєю господарюючими суб'єктами
_____________________________________
(найменування держави)
господарюючим суб'єктам України у 200___ роцi
(IМПОРТ)

Постачальник
(найменування,
адреса,
iдентифi-
кацiйний
код)
Отримувач
(найменування,
адреса,
iдентифi-
кацiйний
код)
Найменування
продукцiї
Код
УКТ ЗЕД
(10 знакiв)
Одиниця
вимiру
Кiлькiсть Вартiсть в
доларах США
Коротке
обгрунтування
необхiдностi
iмпорту
1 2 3 4 5 6 7 8

 

НОМЕНКЛАТУРА ТА ОБСЯГИ ПРОДУКЦIЇ,
що постачається за виробничою кооперацiєю господарюючими суб'єктами України господарюючим
суб'єктам _________________________ у 200__ роцi
(найменування держави)
(ЕКСПОРТ)

Постачальник
(найменування,
адреса,
iдентифi-
кацiйний
код)
Отримувач
(найменування,
адреса,
iдентифi-
кацiйний
код)
Найменування
продукцiї
Код
УКТ ЗЕД
(10 знакiв)
Одиниця
вимiру
Кiлькiсть Вартiсть в
доларах США
1 2 3 4 5 6 7

 

Додаток 2
до Положення про порядок пiдготовки i реалiзацiї мiжурядових та мiжвiдомчих угод з виробничої кооперацiї
Поштова квартальна:
Подають пiдприємства i органiзацiї всiх форм власностi до 5 числа пiсля звiтного перiоду до Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв Мiнпромполiтики України
Органiзацiя-складач, код ЄДРПОУ  
Адреса  

ЗВIТ
про виконання кооперованих поставок за мiжурядовими та мiжвiдомчими угодами з пiдприємствами
____________________________________
(назва країни)
за _________ квартал 200_ року

     Експорт (iмпорт) деталей, вузлiв, заготовок, напiвфабрикатiв, комплектуючих, матерiалiв, сировини, послуг та окремих видiв продукцiї виробничо-технiчного призначення згiдно з договорами мiж пiдприємствами, якi укладенi в рамках угод з виробничої кооперацiї i зареєстрованi в Департаментi зовнiшньоекономiчних зв'язкiв.

N
п/п
Найменування
продукцiї
Код ТН
ЗЕД
Одиниця
вимiру
Найменування
пiдприємства-
постачальника
(споживача)
N
договору,
дата
реєстрацiї
Пiдлягає поставцi
за договором
Поставлено з
початку року
Кiлькiсть Вартiсть,
дол. США
Кiлькiсть Вартiсть,
дол. США
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.