ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення"

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 квiтня 1993 року N 30-93 "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 23, ст. 247; 1995 р., N 29, ст. 219; 1998 р., N 2, ст. 13; 2000 р., N 27, ст. 213; 2001 р., N 31, ст. 151) такi змiни:

     1. У статтi 1:

     1) в абзацi другому слова "органiв державної виконавчої влади" замiнити словами "органiв виконавчої влади";

     2) абзаци третiй, п'ятий i восьмий виключити;

     3) доповнити частиною другою такого змiсту:

     "Термiни "продукцiя", "пiдтвердження вiдповiдностi", "технiчний регламент з пiдтвердження вiдповiдностi", "декларацiя про вiдповiднiсть", "сертифiкат вiдповiдностi", "нацiональний знак вiдповiдностi" вживаються в цьому Декретi у значеннях, визначених Законом України "Про пiдтвердження вiдповiдностi", а термiни "стандарт", "технiчний регламент" - у значеннях, визначених Законом України "Про стандартизацiю".

     2. Абзац перший пункту 1 статтi 2 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Державний нагляд за додержанням технiчних регламентiв з пiдтвердження вiдповiдностi, технiчних регламентiв, стандартiв, норм i правил, станом засобiв вимiрювань, а також iнших вимог, пов'язаних з якiстю продукцiї (далi - стандарти, норми i правила), здiйснюють центральний орган виконавчої влади у сферi технiчного регулювання та споживчої полiтики i його територiальнi органи - державнi центри стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї (далi - органи державного нагляду), а також iншi спецiально уповноваженi органи".

     3. У статтi 3:

     1) пункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3) продукцiя експортна, що набувається за державнi кошти, - на вiдповiднiсть стандартам, нормам i правилам або окремим вимогам, обумовленим договором (контрактом), якщо вiдповiдним договором (контрактом) не передбачено iнше";

     2) пункт 4 виключити.

     4. Абзаци перший та другий частини першої статтi 4 викласти в такiй редакцiї:

     "Державний нагляд здiйснюється за планами органiв державного нагляду або на вмотивовану вимогу iнших органiв виконавчої влади, виконавчих органiв мiсцевих рад, прокуратури, або за зверненнями громадян у формi перевiрки додержання:

     стандартiв, норм i правил, крiм будiвельних, санiтарно-гiгiєнiчних, санiтарно-протиепiдемiчних i ветеринарних норм i правил, при розробленнi, виробництвi, випуску, зберiганнi, транспортуваннi, використаннi, експлуатацiї, реалiзацiї та утилiзацiї, продукцiї пiдприємцями, в тому числi оптовими торговельними органiзацiями, за винятком реалiзацiї товарiв у сферi роздрiбної та оптово-роздрiбної торгiвлi, випуску i реалiзацiї продукцiї на пiдприємствах громадського харчування та надання послуг громадянам як споживачам, шляхом проведення перiодичних або постiйних перевiрок з вибiрковим або суцiльним контролем".

     5. У пунктi 7 статтi 5 слова "органам державної виконавчої влади, органам мiсцевого i регiонального самоврядування" замiнити словами "органам виконавчої влади та виконавчим органам мiсцевих рад".

     6. У статтi 6:

     1) у пунктi 1:

     а) в абзацi першому слова "органiв державної виконавчої влади" замiнити словами "органiв виконавчої влади";

     6) в абзацi другому:

     пiдпункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3) вiдбирати зразки продукцiї у пiдприємцiв (у тому числi в оптових торговельних органiзацiй) для перевiрки на вiдповiднiсть її стандартам, нормам i правилам. Вартiсть випробувань вiдiбраних зразкiв продукцiї, їх транспортування, а також вартiсть зразкiв, якi внаслiдок випробувань стали непридатними для подальшого використання за прямим призначенням, вiдноситься до витрат пiдприємця, що перевiряється. Збитки, завданi пiдприємцю внаслiдок неправомiрних або неквалiфiкованих дiй державних iнспекторiв, пiдлягають вiдшкодуванню органами державного нагляду в порядку, встановленому законом";

     пiдпункт 8 пiсля слiв "у встановленi строки" доповнити словами "або пiдлягає iншiй обов'язковiй процедурi з пiдтвердження вiдповiдностi, але щодо якої немає вiдповiдного документа про вiдповiднiсть";

     пiдпункт 11 доповнити словами "а також у разi створення пiдприємцем перешкод при здiйсненнi державного нагляду звертатися до органiв внутрiшнiх справ для забезпечення усунення цих перешкод";

     2) у пунктi 6 слова "органами державної виконавчої влади, органами мiсцевого i регiонального самоврядування" замiнити словами "органами виконавчої влади, виконавчими органами мiсцевих рад".

     7. У статтi 8:

     1) пiдпункт 5 пункту 1 пiсля слiв "але не пройшла обов'язкової сертифiкацiї" доповнити словами "або за реалiзацiю продукцiї, яка пiдлягає iншiй обов'язковiй процедурi з пiдтвердження вiдповiдностi, але щодо якої немає вiдповiдного документа про вiдповiднiсть, а також за застосування щодо такої продукцiї нацiонального знака вiдповiдностi";

     2) у пунктi 4:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "4. На пiдставi акта перевiрки, оформленого у встановленому порядку, за наявностi порушень, передбачених пунктом 1 цiєї статтi, пiдприємцю видається обов'язкове для виконання рiшення (далi - постанова) про сплату штрафiв за формою, що встановлюється центральним органом виконавчої влади у сферi технiчного регулювання та споживчої полiтики";

     абзаци третiй i четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "У разi невиконання порушником постанови протягом 15 днiв з дня її отримання вона пiдлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

     У разi вiдсутностi вiдповiдних документiв, передбачених законодавством щодо митного оформлення iмпортних товарiв (обладнання, комплектуючих виробiв, матерiалiв i сировини, якi використовуються пiд час виробництва продукцiї), акт перевiрки надсилається до правоохоронних органiв";

     3) в абзацi третьому пункту 7 слова "органу державної виконавчої влади" замiнити словами "органу виконавчої влади".

     8. У текстi Декрету слова "Держстандарт України" в усiх вiдмiнках замiнити словами "центральний орган виконавчої влади у сферi технiчного регулювання та споживчої полiтики" у вiдповiдних вiдмiнках.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом забезпечити приведення своїх нормативно-правових актiв, а також нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчої влади у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ,
20 лютого 2003 року
N 544-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.