КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 21 серпня 1997 р. N 912


Про Порядок перетинання державного кордону України аварiйно-рятувальними та аварiйно-вiдновними формуваннями для локалiзацiї та лiквiдацiї надзвичайних ситуацiй, зумовлених стихiйним лихом, аварiями i катастрофами

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 вересня 2003 року N 1402,
вiд 2 червня 2010 року N 396,
вiд 29 травня 2013 року N 380

     Вiдповiдно до статтi 9 Закону України "Про державний кордон України" i статтi 5 Закону України "Про прикордонний контроль" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

(вступна частина у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.06.2010р. N 396)

     1. Затвердити Порядок перетинання державного кордону України аварiйно-рятувальними та аварiйно-вiдновними формуваннями для локалiзацiї та лiквiдацiї надзвичайних ситуацiй, зумовлених стихiйним лихом, аварiями i катастрофами (додається).

     2. Покласти на Державну службу з надзвичайних ситуацiй координацiю дiяльностi мiнiстерств, iнших центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади, пiдприємств, установ i органiзацiй незалежно вiд форм власностi з питань подання допомоги iноземним державам у лiквiдацiї наслiдкiв стихiйного лиха, аварiй i катастроф та отримання такої допомоги Україною.

(пункт 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.05.2013р. N 380)

     3. Мiнiстерству з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи за погодженням з Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби i Державною митною службою затвердити у мiсячний термiн перелiк формувань, якi у разi потреби можуть направлятися до iноземних держав для подання їм допомоги у лiквiдацiї наслiдкiв стихiйного лиха, аварiй i катастроф.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.09.2003р. N 1402)
 
Прем'єр-мiнiстр України
В.ПУСТОВОЙТЕНКО

Iнд.39

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 серпня 1997 р. N 912

ПОРЯДОК
перетинання державного кордону України аварiйно-рятувальними та аварiйно-вiдновними формуваннями для локалiзацiї та лiквiдацiї надзвичайних ситуацiй, зумовлених стихiйним лихом, аварiями i катастрофами

(У текстi Порядку слово "МНС" замiнено словом "ДСНС" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 травня 2013 року N 380)

     1. Перетинання державного кордону України аварiйно-рятувальними та аварiйно-вiдновними формуваннями (далi - формування) для локалiзацiї та лiквiдацiї надзвичайних ситуацiй, зумовлених стихiйним лихом, аварiями i катастрофами здiйснюється у пунктах пропуску через державний кордон. У виняткових випадках за узгодженням з компетентними органами сумiжної держави перетинання державного кордону може бути здiйснено поза пунктами пропуску.

     2. Пiсля отримання повiдомлення про стихiйне лихо (аварiю, катастрофу) ДСНС:

     з дозволу Кабiнету Мiнiстрiв України та за погодженням з МЗС негайно приймає рiшення про направлення до iноземної держави (приймання в Українi), яка звернулася за допомогою (запропонувала допомогу), необхiдних формувань, визначає їх склад, термiн та порядок вiдправлення. У разi залучення вiйськових пiдроздiлiв збройних сил до складу цих формувань їх направлення до iноземних держав (приймання в Українi) провадиться пiсля схвалення Верховною Радою України вiдповiдного рiшення;

     сповiщає Адмiнiстрацiю Держприкордонслужби про кiлькiсть осiб, якi входять до складу формувань, час, дату та мiсце перетинання державного кордону i завчасно надає митнiй установi, яка здiйснюватиме митне оформлення майна формувань, перелiк майна, що тимчасово вивозитиметься за межi митної територiї України (або тимчасово ввозитиметься на цю територiю).

(абзац третiй пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.09.2003р. N 1402)

     3. МЗС пiсля прийняття рiшення про направлення (приймання в Українi) формувань до тiєї (з тiєї) чи iншої iноземної держави iнформує про їх вiд'їзд (в'їзд) вiдповiднi дипломатичнi представництва або консульськi установи України (iноземних держав в Українi), у разi потреби подає допомогу в отриманнi в'їзних вiз членам формувань, якi прибувають до України, а також координує роботу представництв органiзацiй України, що перебувають у цiй державi, iз сприяння посадовим особам ДСНС у дiяльностi, пов'язанiй з локалiзацiєю та лiквiдацiєю наслiдкiв стихiйного лиха, аварiй i катастроф.

     4. Оформлення формальностей, пов'язаних з перетинанням формуваннями державного кордону здiйснюється у позачерговому порядку.

     5. Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби на пiдставi письмового повiдомлення ДСНС про направлення (приймання) формувань за кордон (з-за кордону) забезпечує їх пропуск через державний кордон.

(абзац перший пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.09.2003р. N 1402)

     Рiшення про пропуск поза пунктами пропуску через державний кордон осiб та транспортних засобiв, що використовуються такими особами, приймається начальником органу охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi якого перебуває дiлянка державного кордону, де буде здiйснено такий пропуск, за погодженням з керiвником митного органу.

(пункт 5 доповнено новим абзацом другим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.06.2010р. N 396)

     На осiб та транспортнi засоби, що використовуються такими особами, пiд час їх перемiщення поза пунктами пропуску через державний кордон поширюється режим, який встановлюється у пунктi пропуску через державний кордон для вiдповiдного виду сполучення. Начальник органу охорони державного кордону визначає на час, необхiдний для здiйснення прикордонного контролю, мiсця або зони контролю на мiсцевостi або у транспортному засобi, в яких дiє вiдповiдний режим, та запроваджує в разi потреби додатковi режимнi правила, передбаченi законодавством для пунктiв пропуску через державний кордон.

(пункт 5 доповнено новим абзацом третiм згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.06.2010р. N 396, у зв'язку з цим абзаци другий i третiй вважати вiдповiдно абзацами четвертим i п'ятим)

     Пропуск через державний кордон осiб, якi входять до складу формувань, здiйснюється за паспортними документами на пiдставi спискiв, пiдписаних уповноваженими ДСНС особами.

     Пропуск через державний кордон вiйськовослужбовцiв строкової служби здiйснюється з пред'явленням документiв, що посвiдчують їх особу, за списками, якi додаються до паспортних документiв керiвникiв формувань, пiдписуються командирами вiйськових частин i скрiплюються гербовими печатками.

     6. Держмитслужба забезпечує митне оформлення речей осiб, що входять до складу формувань.

     Митне оформлення майна формувань здiйснюється за оформленим вiдповiдно до встановлених вимог перелiком, засвiдченим ДСНС, пiд гарантiю вiдправника (одержувача) про декларування вантажу (транспортних засобiв) на термiн, протягом якого не стягуватимуться митнi збори за перебування товарiв та iнших предметiв пiд митним контролем.

     7. Вiдправлення (приймання) формувань з аеропортiв (аеродромiв), де вiдсутнi пункти пропуску, здiйснюється представниками Державної прикордонної служби та митних органiв. Перевезення цих представникiв до зазначених аеропортiв (аеродромiв) i в зворотному напрямку забезпечується ДСНС.

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.09.2003р. N 1402)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.