ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
Київ

22 сiчня 2004 р. N 65


Про затвердження Технологiчної схеми роботи сектору визначення країни походження товарiв вiддiлу митних платежiв, при взаємодiї з оперативними пiдроздiлами Київської регiональної митницi

     На виконання наказу Держмитслужби вiд 25.11.03 N 796 "Про внесення змiн i доповнень до порядку здiйснення митними органами контролю за визначенням країни походження товару" та у зв'язку з реорганiзацiєю структури вiддiлу митних платежiв згiдно наказу ДМСУ вiд 24.09.03 N 628, з метою встановлення єдиної схеми розгляду питань i прийняття рiшень пiд час контролю за правильнiстю визначення країни походження товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, наказую:

     1. Затвердити Технологiчну схему роботи сектору визначення країни походження товарiв вiддiлу митних платежiв при взаємодiї з оперативними пiдроздiлами Київської регiональної митницi (додається).

     2. Заступнику начальника загального вiддiлу довести вимоги цього наказу до оперативних пiдроздiлiв.

     3. Начальникам оперативних пiдроздiлiв ознайомити особовий склад з вимогами наказу.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на начальника вiддiлу митних платежiв.

     5. Загальний контроль за виконанням наказу покласти на Першого заступника начальника митницi Макаренка А.В.

Заступник Голови Служби - начальник Київської регiональної митницi А.Є.Гутник

 

Затверджено
наказом КРМ N 65
вiд 21 сiчня 2004р.

Технологiчна схема
роботи сектору контролю визначення країни походження товарiв вiддiлу митних платежiв при взаємодiї з оперативними пiдроздiлами Київської регiональної митницi

I. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Дана Технологiчна схема розроблена вiдповiдно до вимог наказу Держмитслужби України вiд 14.10.02 N 561 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї" iз змiнами i доповненнями, внесеними наказом Держмитслужби України вiд 21.10.03 N 715 "Про внесення змiн та доповнень до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", наказу Держмитслужби України вiд 13.10.03 N 683 "Про затвердження Порядку проведення митними органами перевiрки преференцiйних сертифiкатiв при ввезеннi товарiв на митну територiю України на умовах угод про вiльну торгiвлю", наказу Держмитслужби України вiд 24.09.03 N 628 "Про внесення змiн до наказу Держмитслужби вiд 28.12.99 N 864 "Про затвердження Положення про вiддiл митних платежiв регiональної митницi, митницi прямого пiдпорядкування, митницi", наказу Держмитслужби України вiд 25.11.03 N 796 "Про внесення змiн i доповнень до порядку здiйснення митними органами контролю за визначенням країни походження товару" та визначає схему роботи вiддiлу митних платежiв, сектору контролю визначення країни походження товарiв i узгоджує питання взаємодiї ВМП з iншими пiдроздiлами Київської регiональної митницi, що виникають в дiяльностi цих пiдроздiлiв при вирiшеннi спiрних питань визначення країни походження товарiв.

     1.2. Термiни, що вживаються в данiй Технологiчнiй схемi:

     визначення країни походження товару - визначення країни походження товару вiдповiдно до критерiїв, встановлених принципами мiжнародної практики на пiдставi положень Митного кодексу України та постанов Кабiнету Мiнiстрiв;

     пiдроздiл митного оформлення (далi - ПМО) - пiдроздiл митного органу, посадовi особи якого здiйснюють митний контроль i митне оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням ВМД i пропуск їх через митний кордон України;

     ВМП - вiддiл митних платежiв.

II. ВИЗНАЧЕННЯ КРАЇНИ ПОХОДЖЕННЯ ТОВАРУ

     1. Вирiшення питань визначення країни походження товарiв

     1.1. Рiшення про визначення країни походження товарiв може бути прийняте на рiвнi:

     1.1.1. Посадової особи групи ВМП при взаємодiї з ПМО на пiдставi детального вивчення документiв, представлених до митного оформлення та, при необхiдностi, проведення митного огляду;

     1.1.2. Уповноваженої особи сектору контролю визначення країни походження товарiв ВМП на пiдставi запиту вiд посадової особи ВМП за умови наявностi обгрунтованих пiдстав вважати, що ; є розбiжностi у вiдомостях про країну походження товару, або митним органом встановленi iншi вiдомостi про країну походження товару, нiж тi що зазначенi в декларацiї; визнання країни походження товару невiдомою; визнання преференцiйного сертифiкату недiйсним; вiдновлення режиму найбiльшого сприяння або преференцiйного режиму згiдно з чинним законодавством.

     1.1.3. Держмитслужби України, якщо вирiшення такого питання не може бути прийняте на рiвнi сектору контролю визначення країни походження товарiв ВМП через його складнiсть.

     2. Перевiрка правильностi визначення країни походження товарiв, заявлених до митного оформлення на рiвнi посадових осiб групи ВМП ПМО

     2.1. Уповноважена особа ПМО здiйснює контроль передбачений п3. Етапу 1 п.3.1. "Прийняття ВМД до оформлення " згiдно наказу ДМСУ вiд 21.10.03 N 715 "Про внесення змiн та доповнень до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням вантажної декларацiї".

     За вiдсутностi зауважень посадова особа ПМО проставляє вiдбиток штампа "Пiд митним контролем" на всiх аркушах та присвоює N ВМД згiдно з порядковим номером Журналiв облiку ВМД.

     2.2. Посадова особа ВМП перевiряє вiдповiднiсть даних, внесених декларантом до граф 11, 15, 31, 33, 34, 35, 36, 38, 44 ВМД (з метою визначення країни походження товарiв), даним, що мiстяться в документах, поданих разом з нею, i несе вiдповiдальнiсть за проведення такої перевiрки; перевiряє правильнiсть заповнення сертифiкату, вiдповiднiсть бланкiв, пiдписiв та печаток уповноважених органiзацiй та пiльг, що надаються преференцiями при визначеннi країни походження товару. В разi вiдсутностi зауважень посадова особа ВМП на ВМД проставляє штамп згiдно Технологiчної схеми митного оформлення вантажiв з застосуванням ВМД у ВМП затвердженого наказом КРМ вiд 31.10.03 за N 1224.

     2.3. У випадках передбачених п.1.1.2 даної Технологiчної схеми до сектору визначення країни походження товарiв ВМП оформлюється запит (додаток 1).

     2.4. Запит оформлюється посадовою особою ВМП у вiдповiдностi з вимогами наказу Держмитслужби вiд 25.11.03 N 796 та пiдписується старшим групи ВМП при ПМО або особою, яка його замiщує.

     Запит має бути обгрунтованим.

     2.5. До сектору визначення країни походження товарiв ВМП разом iз запитом передаються завiренi номерним штампом "Сплачено" оригiнали або копiї:

     - ВМД (МД-1, поштова декларацiя тощо), згiдно з якою надано до митного оформлення товар;

     - документiв, наданих разом з ВМД, якi повиннi мiстити всю документальну iнформацiю щодо характеристики товару , необхiдну для визначення країни походження товару (наприклад: паспорти виробу; iнструкцiї користувача; специфiкацiї, тощо);

     - акту про проведення митного огляду товарiв iз внесеними до нього та встановленими за результатами митного огляду вiдомостями про товар, якi дають змогу однозначно iдентифiкувати його (зовнiшнiй вигляд; ступiнь оброблення; розмiри; матерiал, з якого вироблено товар; вид упаковки; маркування тощо) та iнформацiєю, що є визначальною для встановлення країни походження товару (наприклад, маркування на деталях, функцiї товару; призначення; а також технiчнi, фiзичнi, споживчi та iншi характеристики товару, якi впливають на його походження, тощо); Акт митного огляду складається посадовою особою ПМО.

     У разi необхiдностi при спiрних питаннях визначення країни походження товарiв, пiд час митного огляду можлива присутнiсть посадової особи ВМП.

     3. Вирiшення спiрних питань у вiддiлi митних платежiв, сектором визначення країни походження товару

     3.1. Запит ВМП реєструється у журналi реєстрацiї запитiв вiддiлу митних платежiв.

     Номер запиту зазначається в "рiшеннi про визначення країни походження товару" для здiйснення контролю за виконанням вiдповiдного рiшення . 3.2. При неможливостi визначення країни походження товарiв на пiдставi наданих документiв, сектор визначення країни походження товарiв ВМП має право:

     - запитувати додатковi вiдомостi щодо товару;

     - iнiцiювати вiдбiр проб та зразкiв оперативним пiдроздiлом;

     - iнiцiювати проведення повторного огляду товару iнспекторами ПМО iз залученням фахiвцiв ВМП.

     Пiсля завершення проведення огляду товару складається повторно Акт про проведення митного огляду товарiв та iнших предметiв.

     3.3. Для проведення верифiкацiї сертифiкатiв походження товарiв, що надавалися Україною, готуються запити до ТПП ,якi видавали сертифiкати, та до суб'єкта ЗЕД, який проводив оформлення товару.

     3.4. На пiдставi розгляду поданих iз запитом документiв та додаткової iнформацiї, повiдомлень ТПП , перевiрки сертифiкатiв, сектор визначення країни походження товарiв ВМП виносить рiшення про визначення країни походження товару.

     3.5. Рiшення про визначення країни походження товару, прийняте сектором визначення країни походження товарiв ВМП, оформлюється за встановленою формою (додаток 2) у 3-х примiрниках (1-й примiрник надається суб'єкту ЗЕД для проведення митного оформлення; 2-й - контрольний, передається до групи ВМП ПМО ; 3-й примiрник залишається у справах сектору ВМП).

     3.6. "Рiшення про визначення країни походження товару" реєструється у журналi реєстрацiї .

     3.7. Рiшення мiстить вiдбиток штампу, пiдпис iнспектора сектору визначення країни походження ВМП та пiдпис начальника вiддiлу митних платежiв, або заступника начальника вiддiлу.

     3.8. Якщо уповноваженою особою сектору по визначенню країни походження товарiв ВМП приймається рiшення про визначення країни походження товару, яке не вiдповiдає iнформацiї, заявленiй декларантом у ВМД, то ВМД не може використовуватись для митного оформлення товару. ВМД скасовується у встановленому порядку, а для митного оформлення товару повинна складатись нова ВМД, в графi 44 якої у роздiлi "9" проставляється номер та дата "Рiшення", а iнформацiя у графах 31 та 34 повинна вiдповiдати iнформацiї, зазначенiй у Рiшеннi про визначення країни походження товару.

     3.9. Якщо уповноваженою особою сектору по визначенню країни походження товарiв ВМП приймається рiшення про визначення країни походження товару, яке не вiдповiдає iнформацiї, заявленiй декларантом у ВМД, поряд з виконанням вимог п.3.5. уповноважена особа сектору по визначенню країни походження товарiв ВМП одразу iнформує в телефонному режимi групу ВМП ПМО.

     4. Контроль за правильнiстю визначення країни походження товарiв

     4.1. Контроль за правильнiстю визначення країни походження товарiв здiйснюється згiдно розпорядження начальника ВМП шляхом перiодичної перевiрки iнспекторами сектору визначення країни походження товарiв ВМП документiв наданих для оформлення товарiв. Перiодичнiсть перевiрки затверджується начальником ВМП.

     4.2. Посадовi особи сектору визначення країни походження ВМП беруть участь в проведеннi комплексних та тематичних перевiрок дiяльностi ПМО щодо визначення країни походження товарiв та iнших предметiв.

III. ЗАКЛЮЧНI ПОЛОЖЕННЯ

     1. При наданнi до митного оформлення товарiв "Рiшення про визначення країни походження товару" дiйсне тiльки на дану партiю, чи - даний сертифiкат.

     2. Додатковi критерiї розподiлу компетенцiї при визначеннi країни походження товарiв мiж пiдроздiлами митного оформлення та ВМП вводяться спецiальними наказами та дорученнями КРМ.

     3. Сектор визначення країни походження товарiв ВМП проводить аналiтичну роботу та формує звiтнiсть вiдповiдно до наказiв Держмитслужби України.

 

Додаток 1
  
ЗАПИТ N
Згiдно з наказом   ВВ-
Направляє документи на товар, що перемiщується через митний кордон суб'єктом
ЗЕД  
Згiдно наданих документiв:
Контракт  
Iнвойс  
Товаросупровiднi документи  
Сертифiкат походження товару  
З метою визначення  країни походження товару.
Обгрунтування  
Додаються:

1.ВМД N                 вiд
2.Документи суб"єкта ЗЕД на           аркушах
3.Зразки (проб) пiд митним забезпеченням___________
4.Акт митного огляду N_____________ вiд___________

Iнспектор вiддiлу митних платежiв ВВ N-

Начальник ВМП

 

Додаток 2
  
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

  
РIШЕННЯ
про визначення країни походження товару
вiд "__"________ ____ р. N ___________
1. Перелiк поданих для розгляду документiв:
 
 
 
 
 
 
  ,
у тому числi (за наявностi)
сертифiкат про походження товару   вiд "__"_____ ____ р. N   ;
(форма)
суб'єкт ЗЕД:   ;
ВМД N ______________________ вiд "__" ____________ _______ р.
данi граф 31, 33 та 34 ВМД, за якими задекларовано товар:
графа 31  
графа 33  
графа 34  
2. Нормативно-правовi акти Держмитслужби України, якими керувались для прийняття рiшення:
 
 
 
 
 
 
 
3. Висновки та їх обґрунтування:  
 
 
 
 
 
 
 
Посадова особа      
(посада) (пiдпис) (П.I.Б.)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.