Документ скасований: Наказ КРМ № 391 від 25.04.2008

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м. Київ

31.10.2003р. N 1224


Про затвердження Технологiчної схеми митного оформлення вантажiв iз застосуванням ВМД у вiддiлi митних платежiв

     З метою удосконалення контролю за справлянням митних платежiв у КРМ наказую:

     1. Затвердити "Технологiчну схему митного оформлення вантажiв iз застосуванням ВМД у вiддiлi митних платежiв" та ввести iї в дiю з 01.11.2003р.

     2. Начальникам оперативних пiдроздiлiв провести заняття з iнспекторським складом по вивченню даної технологiчної схеми.

     3. Начальнику вiддiлу митних платежiв забезпечити контроль виконання даної технологiчної схеми особовим складом ВМП.

     4. Вважати такими, що втратили чиннiсть:

     - Доручення КРМ вiд 09.02.99 N 30 "Щодо однозначного тлумачення поняття "брутто/кг" при нарахуваннi ввiзного мита".

     - Доручення КРМ вiд 29.06.00р. N 77 "Щодо порядку визначення країни походження товарiв при митному оформленнi ".

     - Наказ КРМ вiд 05.04.00р. N 272 "Про затвердження "Тимчасової технологiчної схеми митного оформлення вантажiв (якi надходять залiзничним транспортом) iз застосуванням ВМД у ВМП"

     - Наказ КРМ вiд 31.05.00р. N 402 "Щодо вдосконалення порядку нарахування та справляння митних зборiв (шифр 003)".

     - Наказ КРМ вiд 05.06.00р. N 426 "Щодо введення в дiю наказу по КРМ N 402 вiд 31.05.00р."

     - Наказ КРМ вiд 12.06.00р. N 450 "Щодо тимчасового призупинення дiї наказу КРМ N 402 вiд 31.05.00р. та N 426 вiд 05.06.00р."

     - Наказ КРМ вiд 20.06.00р. N 470 "Про затвердження технологiчної схеми митного оформлення вантажiв iз застосуванням ВМД у вiддiлi митних платежiв".

     - Наказ КРМ вiл 23.06.00р. N 485"Щодо внесення змiн до наказу КРМ N 470 вiд 20.06.00р.".

     - Наказ КРМ вiд 07.08.01р. N 664 "Щодо внесення змiн до наказу КРМ N 470 вiд20.06.00р.".

     - Наказ КРМ вiд 11.12.01р. N 965 "Щодо внесення змiн до наказу по КРМ N 272 вiд 05.01.00р.".

     - Наказ КРМ вiд 25.01.02р. N 77 "Про посилення контролю за правомiрнiстю використання суб"єктами ЗЄД податкових пiльг, передбачених законодавством щодо товарiв та iнших перметiв у разi їх ввезення (пересилання) на митну територiю України".

     - Наказ КРМ вiд 31.01.02р. N 99 "Щодо внесення змiн до наказу КРМ N 77 вiд 25.01.02р.".

     - Наказ КРМ вiд 22.11.02 N 896 "Про внесення змiн до наказу КРМ N 470 вiд 20.06.00р.".

     - Наказ КРМ вiд 23.12.02р. N 1007 "Про внесення змiн до наказу КРМ N 896 вiд 22.11.02р.".

     5. Заступнику начальника загального вiддiлу довести вимоги даного наказу до оперативних пiдроздiлiв.

     6. Начальникам оперативних пiдроздiлiв довести цiй наказ до вiдома суб'єктiв ЗЄД та митних брокерiв.

     7. Контроль за виконанням даного наказу покладаю на заступникiв начальника митницi згiдно їх функцiональних обов"язкiв.

     8. Загальний контроль залишаю за собою.

     Заступник Голови Служби

     Начальник КРМ А.Є.Гутник

"ЗАТВЕРДЖУЮ"
Заступник Голови Служби Начальник
Київської регiональної мтницi
_____________ А. Є. Гутник
"____"_____________2003 р.

Технологiчна схема митного оформлення вантажiв з
застосуванням ВМД у ВМП

ЗМIСТ

     1. Загальнi положення.

     2. Порядок контролю надходження коштiв по платiжним дорученням на розрахунковий рахунок Київської регiональної митницi.

     3. Порядок списання нарахованих митних платежiв з платiжних доручень та заповнення гр. "С" ВМД.

     4. Порядок митного оформлення ВМД з використанням податкового векселя при сплатi ПДВ.

     5. Порядок передачi третього примiрника оформлених ВМД з оперативних пiдроздiлiв.

     6. Порядок митного оформлення, облiку i погашення простих векселiв на суму мита, при ввезеннi товару на митну територiю України, в якостi внеску iноземного iнвестора до статутного фонду пiдприємства з iноземними iнвестицiями, а також за договорами (контрактами) про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть.

     7. Порядок прийому та видачi номерних штампiв "Київська регiональна митниця. Сплачено" у Групах.

     8. Порядок взаємодiї ВМП та вiддiлу фiнансiв та бухоблiку.

1. Загальнi положення

     Дана технологiя розроблена вiдповiдно до вимог законодавчих та нормативних актiв України, Митного кодексу України, наказiв ДМСУ, Положення про вiддiл митних платежiв, затвердженого наказом ДМСУ N 864 вiд 28.12.99р. зi змiнами та доповненнями, внесеними наказами ДМСУ N 689 вiд 25.10.01р., N 628 вiд 24.09.03р., iнших законодавчих та нормативних документiв.

     1. Вiддiл митних платежiв структурно розподiляється на Вiддiл, Групи митних платежiв при оперативних пiдроздiлах, та Сектор визначення походження товарiв.

     Окремi пiдроздiли у данiй технологiчнiй схемi вживаються у такому значеннi:

     Пiд Вiддiлом - пiдроздiл вiддiлу митних платежiв, розташований за адресою б-р Лепсе 8а.

     Пiд Групою - пiдроздiл вiддiлу митних платежiв, розташований при оперативному пiдроздiлi Київської регiональної митницi.

     Пiд оперативним пiдроздiлом - вантажний вiддiл, митний пост Київської регiональної митницi, iнший пiдроздiл, де розташованi працiвники ВМП.

     2. Iнспектор оперативного пiдроздiлу за мiсцем оформлення вантажу перевiряє фiрми-iмпортери чи експортери, вказанi в ВМД на заборгованiсть, перевiряє правильнiсть заповнення ВМД (згiдно технологiчної схеми оформлення вантажiв у вiддiлi), присвоює номер ВМД та проставляє номерний штамп "Пiд митним контролем".

     3. Iнспектор Групи приймає ВМД до митного оформлення при наявностi на ВМД номеру та штампу "Пiд митним контролем", що надає змогу нараховувати та справляти платежi за фiксованим курсом НБУ на протязi 2-х днiв з дати проставлення штампу "Пiд митним контролем" (включаючи день проставлення штампу). Виключення становлять оформлення вантажiв в якостi внеску до статутного фонду пiдприємств (iз застосуванням простого векселя на суму ввiзного мита), у даному випадку фiксований курс НБУ дiє на протязi 3-х днiв.

     4. Перевiрка надходження коштiв, нарахування та справляння митних платежiв по ВМД, здiйснюється у Групах виключно з тих суб'єктiв ЗЕД, якi акредитованi у даному оперативному пiдроздiлi.

     Виняток становлять:

     - Вантажi, пiдконтрольнi ДСЕК.. Нарахування та справляння митних платежiв по ВМД на зазначенi вантажi проводяться у Групi при ВВ-8.

     - Вантажiв, якi надходять каналами кур'єрських служб, поштовими вiдправленнями, багажними вагонами. Нарахування та справляння митних платежiв за вказаними вантажами проводиться у Групi платежiв кур'єрських служб.

     По суб'єктам ЗЕД, митне оформлення вантажiв яких пiдконтрольне ДСЕК та проводиться за листами-узгодженнями, картка облiку особистого рахунку пiдприємства ведеться як в Групi при оперативному пiдроздiлi за мiсцем акредитацiї, так i в Групi, при ВВ-8.

     Щосереди у Групу при оперативному пiдроздiлi за мiсцем акредитацiї суб"єкта ЗЕД передається iнформацiя у твердiй копiї щодо митного оформлення та нарахуваня коштiв по ВМД, якi були оформленi у ВВ-8, для внесення змiн в картку особистого рахунку пiдприємства. Нарахованi кошти, у даному випадку, включаються до щоденного звiту iнспекторами Групи при ВВ-8.

     5. Щоденно до Вiддiлу пiд особисту вiдповiдальнiсть начальникiв митних постiв та старших Груп надається iнформацiя стосовно нарахованих сум митних податкiв та зборiв по оформленим за добу ВМД, суб'єктiв ЗЕД i фiзичних осiб. Вказана iнформацiя передається у телефонному режимi в розрiзi видiв митних платежiв.

     Щоденно Вiддiл узагальнює iнформацiю, яка надходить з Груп та митних постiв по фактичнiй сплатi митних платежiв суб'єктами ЗЕД та фiзичними особами i передає узагальнену iнформацiю у вiддiл фiнансiв та бухоблiку.

     1. Проводиться перевiрка заборгованостi суб'єктiв ЗЕД (митного брокера) по сплатi митних платежiв та податкiв.

     2. До виключної компетенцiї iнспекторського складу Вiддiлу та Груп належить контроль за правильнiстю данних, вказаних у таких графах ВМД: 23, 34, 36, 47, 48, В, С.

     З метою здiйснення такого контролю Вiддiл та Групи використовують iнформацiю, достовiрнiсть якої перевiряється iншими пiдроздiлами митницi, у тому числi за 12, 15, 22, 24, 31, 33, 37, 41 графами ВМД.

     3. Перевiряється правильнiсть застосування валютного курсу.

     4. Перевiряється правильнiсть визначення країни походження згiдно пред'явлених документiв. У разi неможливостi визначення країни походження товарiв на пiдставi наданих документiв, а також у випадках встановлених нормативними документами, iнспектор Групи готує запит у встановленiй формi до Сектору визначення походження товарiв. Пiсля отримання рiшення завершує даний етап контролю.

     5. Перевiряється правильнiсть нарахування митних зборiв, податкiв та iнших платежiв, згiдно чинного законодавства, та надходження коштiв на депозитний рахунок митницi.

     Контроль за правильнiстю нарахування митних зборiв (шифр 001, 003) здiйснюється iнспекторами оперативних пiдроздiлiв, контроль за правильнiстю стягнення здiйснюється iнспекторами Групи.

     5.1 Враховуючи введення в дiю специфiчних ставок ввiзного мита, та з метою запобiгання недоборiв митних платежiв вiд суб'єктiв ЗЕД вимагаються (на товари щодо яких застосовуються ставки: за шт., за пару, за кв.м. та iн.) документи, якi б засвiдчували данi визначенi в гр. "31" та "41" ВМД, а саме:

     - рахунки - фактури, iнвойси;

     - пакувальнi листи на вантаж;

     - листи пiдприємства за пiдписом головного бухгалтера про кiлькiсть товару по данiй ВМД;

     - iншi.

     5.2 Спiвробiтники Груп, як правило, повиннi обмежуватися мiнiмальною кiлькiстю документiв, яка б забезпечувала повноту iнформацiї.

     5.3 Спiвробiтники Груп несуть вiдповiдальнiсть за правильнiсть нарахування митних платежiв по даним, вказаним у вiдповiдних графах ВМД.

     6. Перевiряються пiдстави для надання пiльг та преференцiй i правильнiсть їх застосування.

     7. Перевiряються банкiвськi реквiзити учасника ЗЕД, митного брокера у всiх поданих документах та ВМД.

     8. Проводиться списання коштiв за платiжним дорученням. Платiжне доручення гаситься повнiстю, або виводиться залишок, в цих випадках на платiжному дорученнi проставляється дата, номер ВМД, пiдпис iнспектора та проставляється номерний штамп "Сплачено". Пiсля цього оригiнал платiжного доручення вiддається на руки платнику (брокеру).

     9. Пiсля оформлення ВМД iнспектором Групи проставляється штамп "Сплачено", ставиться дата та засвiдчується пiдписом на всiх екземплярах ВМД. ВМД разом з iншими документами направляється до iнспектора оперативного пiдроздiлу для подальшого митного оформлення та догляду.

     10. В разi вiдмови у митному оформленнi вантажу, iнспектор Групи на зворотньому боцi ВМД зазначає причини вiдмови, яку засвiдчує своїм пiдписом, погоджує з старшим Групи, та направляє суб'єкта ЗЕД до керiвництва Вiддiлу для прийняття рiшення або оформлення картки вiдмови.

     11. Заповнення графи "36" ВМД з використанням преференцiї "99" проводиться виключно з дозволу ДМСУ.

     12. Необхiдна iнформацiя заноситься до вiдповiдних журналiв, якi ведуться в електронному виглядi, (Додаток N1) та карток (Додаток N2).

     13. Документи, необхiднi для митного оформлення ВМД, у Групах пiдшиваються у папку-швидкосшивач та складуються в архiв.

     14. У справах Групи залишаються наступнi документи:

     - третiй примiрник ВМД;

     - копiя п/д про сплату митних платежiв.

     15. Пiсля завершення процедури нарахування та списання митних платежiв, iнспектор Групи анулює оригiнали документiв, якi надають пiльги по сплатi податкiв пiд час митного оформлення (сертифiкати походження, Довiдки Мiнекономiки, Посвiдчення Нацiонального космiчного агенства, Довiдки ДПi та iнше), та повертає їх суб'єкту ЗЕД, або митному брокеру для подальшої передачi iнспектору оперативного пiдроздiлу для завершення процедури митного оформлення та формування архiву митницi. Анулювання проводиться шляхом проставлення в правому верхньому кутi оригiналу документу штампу "Київська регiональна митниця. Сплачено", номера ВМД, дати та засвiдчується пiдписом iнспектора Групи.

     16. У разi змiн в законодавствi України будуть внесенi вiдповiднi змiни в дану технологiю.

     17. Старшими Груп здiйснюється перевiрка правильностi митного оформлення ВМД iнспекторським складом згiдно з Наказом по Київськiй регiональнiй митницi N 461 вiд 10.06.02 р.

2. Порядок контролю надходження коштiв по платiжним дорученням на розрахунковий рахунок Київської регiональної митницi

     1. Перевiрка надходження коштiв на р/р Київської регiональної митницi здiйснюється суб'єктами ЗЕД виключно у Вiддiлi.

     2. При перевiрцi надходження коштiв суб'єкт ЗЕД повинен пред'явити iнспектору ВМП (вiдповiдальному згiдно функцiональних обов'язкiв) оригiнал платiжного доручення та картку акредитацiї у вiдповiдному пiдроздiлi.

     3. Iнспектор Вiддiлу перевiряє фактичне надходження коштiв по виписцi банку, на лицевiй сторонi п/д проставляє штамп "Київська регiональна митниця. Для перевiрки надходження коштiв", ставить дату надходження коштiв, посаду, прiзвище та засвiдчує особистим пiдписом. Пiсля цього п/д повертається суб'єкту ЗЕД.

     4. Водночас у виписцi банку, навпроти рядка де зазначено дане п/д, проставляється вiдмiтка про надходження коштiв та через риску номер оперативного пiдроздiлу, де акредитований суб'єкт ЗЕД (згiдно картки акредитацiї).

     5. Старший Групи отримує виписку банку по модему.

     6. Пiсля пред'явлення п/д суб'єктом ЗЕД, до Групи, старший Групи (або особа, яка його замiщує) перевiряє наявнiсть штампу "Київська регiональна митниця. Для перевiрки надходження коштiв" на оригiналi п/д, проставленого вiдповiдно до п.3 даного роздiлу, перевiряє фактичне надходження коштiв по виписцi банку (яка знаходиться у Групi). При пiдтвердженнi надходження коштiв на лицевому боцi п/д проставляється дата, номерний штамп "Київська регiональна митниця. Сплачено.", та засвiдчується пiдписом iнспектора, який здiйснив перевiрку.

     7. У своїй копiї виписки банку навпроти рядка, в якому вказане дане п/д, робиться вiдмiтка про перевiрку коштiв, через риску проставляється номер штампу. Пiсля цього п/д повертається суб'єкту ЗЕД.

     8. Iнспектор Групи приймає в роботу п/д тiльки з оригiналами вiдмiток зазначених у даному порядку.

     9. У зв'язку з тим, що деякi суб'єкти ЗЕД сплачують кошти день у день, дозволяється iнспектору Вiддiлу (вiдповiдальному за перевiрку коштiв) перевiряти кошти безпосередньо на робочому мiсцi банк-клiєнт, при цьому на перевiреному п/д додатково робиться запис "Перевiрено по модему. Контроль."

     10. Iнспектор Групи приймає таке п/д з обов'язковим наступним контролем щодо надходження коштiв. В разi не пiдтвердження надходження коштiв на слiдуючий день, негайно iнформує про це начальника ВМП.

     11. Вiдповiдальнiсть за збереження твердої копiї виписки банку, покладається на старших Груп та iнспектора Вiддiлу вiдповiдального за перевiрку коштiв.

     12. В разi доплати за митне оформлення вантажiв суб'єктiв ЗЕД через приписнi каси банку "Аваль", iнспектор Групи приймає квитанцiю до роботи без фактичного пiдтвердження надходження коштiв на розрахунковий рахунок КРМ за умови, що на квитанцiї є оригiнал вiдбитку штампу каси банку "Аваль" та пiдпис касира. Дана квитанцiя ставиться на контроль.

     13. Iнспектором Групи, який взяв квитанцiю до роботи, на її лицевiй сторонi проставляється номерний штамп "Сплачено", дата, пiдпис та квитанцiя береться на контроль.

     14. Наступного робочого дня iнспектор Групи, який взяв на контроль квитанцiю, перевiряє по виписцi банку, яка знаходиться у Групi, фактичне надходження коштiв. В разi пiдтвердження наявностi коштiв, навпроти рядка, в якому вказана дана квитанцiя, робиться вiдмiтка про перевiрку коштiв, через риску проставляється номер штампу.

     15. На протязi робочого дня старший Групи у телефонному режимi повiдомляє iнспектора Вiддiлу (вiдповiдального за даний напрямок роботи) про фактичну перевiрку надходження коштiв по квитанцiям згiдно виписки банку.

     16. iнспектор Вiддiлу, вiдповiдальний за перевiрку надходження коштiв, пiсля телефонного запиту, у виписцi банку навпроти рядка, де зазначена дана квитанцiя, проставляє вiдмiтку про використання коштiв та через риску номер оперативного пiдроздiлу.

     17. У разi непiдтвердження надходження коштiв на розрахунковий рахунок КРМ на слiдуючий робочий день, iнспектор негайно iнформує про це начальника Вiддiлу.

     18. Суб'єкти ЗЕД, якi отримують (вiдправляють) вантажi залiзничним транспортом, здiйснюють перевiрку надходження коштiв (згiдно платiжних доручень) на р/р Київської регiональної митницi безпосередньо у Групi.

     У даному випадку iнспектори Групи (вiдповiдальнi за перевiрку надходження коштiв) у телефонному режимi перевiряють надходження коштiв з Вiддiлом, переконавшись, що кошти надiйшли та не були запитанi iншим ВВ, проставляють на лицевому боцi платiжного доручення у лiвому верхньому кутi штамп "Для роботи з вантажами, якi надходять залiзничним транспортом", а у правому кутi особистий номерний штамп "Сплачено", дату та засвiдчують пiдписом.

     У виписцi банку, яка знаходиться у Групi, навпроти рядка надходження вказаної суми проставляється вiдмiтка про перевiрку коштiв, через риску проставляється номер штампу. Тiльки пiсля цього iнспекторам Групи дозволяється проводити списання коштiв з даного платiжного доручення.

     Iнспектор Вiддiлу, вiдповiдальний за перевiрку надходження коштiв на розрахунковий рахунок КРМ, пiсля запиту (у телефонному режимi) перевiряє фактичне надходження коштiв по виписцi банку та в разi пiдтвердження цього, проставляє навпроти рядка, де зазначене дане платiжне доручення цифру "2" та через риску номер особового номерного штампу iнспектора Групи, який здiйснив перевiрку платiжного доручення.

     Платiжнi доручення, на яких є вiдбитки штампiв, зазначених у пунктi 18 даної технологiчної схеми, можуть прийматися у роботу виключно iнспекторами Групи при ВВ-2.

     Iншi пiдроздiли Київської регiональної митницi данi платiжнi доручення у роботу не приймають!

     Лицевi рахунки ведуться iнспекторами Групи в розрiзi всiх суб'єктiв ЗЕД, якi проводять митне оформлення вантажiв на ВВ-2.

     Нарахування та справляння митних платежiв по ВМД на пiдконтрольнi ДСЕК вантажi проводиться у групi платежiв при ВВ-8.

3. Порядок списання нарахованих митних платежiв з платiжних доручень та заповнення гр. "С" ВМД

     1. Суб'єкт ЗЕД, при оформленнi ВМД у Групах, повинен пред'явити всi необхiднi для митного оформлення документи, згiдно iснуючого законодавства, додатково надати у Групу оригiнал п/д, на якому проставленi вiдповiднi вiдмiтки, а також ксерокопiю п/д з обох сторiн (ксерокопiя залишається у випуску в справах Групи). Кiлькiсть ксерокопiй п/д повинна вiдповiдати кiлькостi оформлених ВМД.

     2. Порядок заповнення графи "С" ВМД iнспекторським складом Груп.

     I. У випадку, коли суб'єкт ЗЕД при митному оформленнi надає платiжне доручення з проплатою коштiв на розрахунковий рахунок КРМ, та розглядається сума сплачених платежiв, вiдповiдно до гр. "В" у таких сумах:

10 - 100 грн.
20 - 500 грн.
28 - 400 грн.

     гр. "С" заповнюється наступним чином: Приклад:

10
20 п/д N 25 вiд 20.10.03 р.
28 1 000 грн.

     II. При використаннi засобом платежу простого векселю, у гр. "С" пiсля занесення N__ та дати простого векселю зазначається сума векселю у валютi або у гривнах

     Пiсля заповнення гр. "С" ВМД ставиться дата, пiдпис та засвiдчується особовим номерним штампом "Сплачено" на всiх аркушах ВМД.

     3. На зворотнiй сторонi п/д (оригiналу) iнспектор Групи робить такий запис:

     - дата;

     - NВМД, по якiй робиться списання (якщо була ПД вказується i номер);

     - загальна сума списаних платежiв;

     - сума залишку (якщо вона є);

     - пiдпис iнспектора Групи та штамп "Сплачено".

     Якщо п/д списується повнiстю, це п/д перекреслюється, на зворотнiй сторонi робиться запис: "Залишку немає", з обох сторiн iнспектор пiдписує п/д та проставляє штамп "Сплачено".

     4. Пiсля оформлення ВМД та списання коштiв з оригiналу п/д, iнспектор Групи, який здiйснив оформлення, дублює даний запис на копiї п/д та засвiдчує пiдписом.

     Ксерокопiя п/д залишається в кожному випуску.

     5. Пiсля оформлення ВМД та списання коштiв по п/д iнспектор Групи, який здiйснив оформлення ВМД, одразу заносить вiдповiдну iнформацiю до картки особистого рахунку пiдприємства, вiдповiдно до вимог наказу ДМСУ N 864 вiд 28.12.99р.

     6. Iнспектор Групи не приймає в роботу наступнi п/д, поки не будуть списанi залишки по попереднiм п/д (виняток становлять суб'єкти ЗЕД з великим обсягом експортно-iмпортних операцiй).

4. Порядок митного оформлення ВМД з використанням податкового векселя при сплатi ПДВ

     При зверненнi суб'єкта ЗЕД з приводу оформлення ВМД, в якiй засобом платежу по ПДВ використовується податковий вексель, проводиться митне оформлення за наступною схемою:

     1. Iнспектором оперативного пiдроздiлу перевiряються всi необхiднi документи для митного оформлення згiдно iснуючих технологiчних схем, додатково перевiряється наявнiсть документiв, якi дають право приймати ВМД до оформлення зi сплатою ПДВ по векселю, а саме:

     а) особа повинна пред'явити довiдку з податкового органу про статус iмпортера (додаток N 3), або податковий вексель повинен бути авальований комерцiйним банком, в разi вiдсутностi довiдки про статус iмпортера;

     б) особа повинна бути зареєстрована, як платник податку (повинна пред'явити свiдоцство про реєстрацiю, засвiдчене податковим органом за мiсцем державної реєстрацiї суб'єкта (Додаток N 4));

     в) особа повинна мати iндивiдуальний податковий номер;

     г) особа повинна мати право на вiдшкодування ПДВ з бюджету за результатами попереднього звiтного перiоду;

     д) лист-зобов'язання пiдприємства про цiльове використання вантажу у власному виробництвi;

     ж) особа повинна ввозити товари за прямими договорами для власних виробничих потреб;

     з) три екземпляри податкового векселю (перший примiрник податкового векселю - це оригiнал вексельного бланка, придбаного платником в установi банку; другий i третiй примiрники податкового векселя - це ксерокопiї оригiналу вексельного бланка (неоформленого першого примiрника), заповнених друкованим або недрукованим способами, форма заповнення згiдно Додатку N5 (екземпляри векселю повиннi бути пронумерованi: N1, N 2, N3).

     Податковий вексель повинен бути оформлений згiдно з п.3. Змiн i доповнень Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13 липня 1998 р. N 1076 "Про внесення змiн i доповнень до Порядку випуску, обiгу та погашення векселiв, якi видаються на суму податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України".

     При вiдповiдностi документiв даному перелiку, iнспектор оперативного пiдроздiлу проставляє на всiх аркушах ВМД штамп "Пiд митним контролем" та присвоює реєстрацiйний номер. В разi подання неповного комплекту документiв, iнспектор вiдмовляє в митному оформленнi згiдно законодавства.

     2. Iнспектор Групи приймає документи до митного оформлення при наявностi на всiх аркушах ВМД реєстрацiйного номеру та штампу "Пiд митним контролем", перевiряє правильнiсть нарахування митних платежiв, згiдно iснуючої технологiї, звертає особливу увагу на суму ПДВ, яка зазначена у ВМД та податковому векселi (вони повиннi спiвпадати), перевiряє правильнiсть заповнення векселя, наявнiсть документiв, зазначених в п.1 "а","б", "г", "д" та "ж".

     Застосування курсу валют та дата на векселi повиннi спiвпадати з днем митного оформлення.

     В разi вiдсутностi зауважень ставиться штамп "Сплачено", дата та пiдпис на всiх необхiдних документах та ВМД згiдно технологiї, а також на зворотi другого примiрника податкового векселя, пiсля чого всi документи та три примiрника векселя повертаються суб'єкту ЗЕД.

     В разi вiдмови всi екземпляри векселя повертаються суб'єкту.

     3. Iнспектор оперативного пiдроздiлу приймає ВМД, при наявностi на нiй штампу "Вiддiл статистики", штампу "Пiд митним контролем" та штампу "Сплачено" завершує процедуру митного оформлення згiдно технологiчної схеми, та проставляє особисту печатку i пiдпис на всiх примiрниках ВМД.

     На зворотньому боцi трьох екземплярiв податкового векселя робиться запис: "N ВМД та дата оформлення" i засвiдчується особистою печаткою та пiдписом.

     Дата видачi векселя, дата стягнення платежiв та дата випуску повиннi спiвпадати.

     4. Три екземпляри векселя, з вiдмiтками iнспекторiв оперативного пiдроздiлу та Групи повертаються суб'єкту ЗЕД для подальшого облiку у Вiддiлi, а весь пакет оформлених документiв залишається у iнспектора оперативного пiдроздiлу.

     5. Суб'єкт ЗЕД звертаеться у Вiддiл, де пред'являє облiкову картку акредитацiї в оперативному пiдроздiлi, документи зазначенi в п.1"а", "б", "г", "д" та три екземпляри векселя. iнспектор Вiддiлу заносить всю необхiдну iнформацiю у журнал облiку податкових векселiв, (Додаток N 6).

     У правому верхньому кутi векселя проставляється номер по порядку згiдно журналу (на всiх трьох екземплярах номер повинен спiвпадати).

     На зворотньому боцi другого примiрника векселя робиться запис: "Взято на облiк", ставиться дата, пiдпис, прiзвище та засвiдчується штампом "Київська регiональна митниця. Для облiку простих векселiв". Перший екземпляр векселя вилучається для вiдправки вiдповiдним податковим органам. Другий та третiй екземпляри вiддаються на руки суб'єкту ЗЕД.

     Вiддiл щоп'ятницi кожного тижня передає векселi за реєстрами, згiдно додатку N7, у загальний вiддiл для вiдправки вiдповiдним податковим органам листами з повiдомленнями. Реєстр повинен бути пiдписаний керiвництвом та зареєстрований у загальному вiддiлi.

     Пiсля надходження третього екземпляру реєстру з загального вiддiлу до Вiддiлу, iнспектор заносить номер та дату реєстру у "Журнал облiку податкових векселiв". У справах Вiддiлу залишається двостороння ксерокопiя першого примiрника векселя.

     6. Суб'єкт ЗЕД звертається у оперативний пiдроздiл, пред'являє два примiрники векселя, iнспектор оперативного пiдроздiлу перевiряє, що векселi взятi на облiк у митницi, пiсля чого вiддає оформленi у митному вiдношеннi документи суб'єкту.

     Другий примiрник векселя, на якому наявнi всi вiдмiтки митницi (штамп "Сплачено", штамп "Київська регiональна митниця. Для облiку простих векселiв", особиста печатка iнспектора) пiдшивається у випуск.

     Третiй примiрник векселя повертається суб'єкту ЗЕД.

5. Порядок передачi третього примiрника оформлених ВМД з оперативних пiдроздiлiв

     1. Iнспектор ВМП приймає ВМД (разом з пакетом необхiдних документiв) для митного оформлення, при наявностi на ВМД штампу "ПМК" та реєстрацiйного номера.

     2. При вiдсутностi зауважень iнспектор ВМП виконує вiдповiднi дiї згiдно даної технологiї.

     3. Iнспектор Групи вилучає необхiдний пакет документiв, зазначених у п.14 роздiлу II "Технологiчної схеми митного оформлення вантажiв iз застосуванням ВМД у ВМП" крiм третього примiрника ВМД.

     4. На зазначеному пакетi документiв у правому верхньому кутi проставляється реєстрацiйний номер ВМД. Даний пакет документiв знаходиться на контролi до моменту отримання оригiналу третього оформленого примiрника ВМД з вiдповiдного оперативного пiдроздiлу.

     5. Щоденно у 9-30 iнспектор оперативного пiдроздiлу, вiдповiдальний за даний напрямок роботи, передає до Групи згiдно реєстру (Додаток N8) третi примiрники оформлених ВМД.

     6. Iнспектор Групи, уповноважений приймати данi реєстри, перевiряє вiдповiднiсть та кiлькiсть ВМД, зазначених у реєстрi, та в разi вiдсутностi зауважень пiдписує реєстр. Один примiрник залишається у справах Групи, другий - вiддається спiвробiтнику оперативного пiдроздiлу.

     7. Отриманi згiдно реєстру ВМД пiдшиваються iнспектором Групи до вiдповiдних пакетiв документiв для остаточного формування архiву.

     8. В разi оформлення вантажiв поза мiсцем облiку суб'єкта ЗЕД (у межах КРМ), оформленi третi примiрники ВМД передаються згiдно реєстру (Додаток N9), спiвробiтниками ОП до ВМП (бул. Лепсе 8а, к. 233).

6. Порядок митного оформлення, облiку i погашення простих векселiв на суму мита, при ввезеннi товару на митну територiю України, в якостi внеску iноземного iнвестора до статутного фонду пiдприємства з iноземними iнвестицiями, а також за договорами (контрактами) про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть

     1. Iнспектор оперативного пiдроздiлу за мiсцем оформлення вантажу перевiряє фiрму - iмпортера, вказану у ВМД (згiдно технологiчної схеми оформлення вантажiв у вiддiлi), перевiряє чи зазначено даний вантаж в установчих документах суб'єкта ЗЕД, проставляє номерний штамп "Пiд митним контролем" та присвоює реєстрацiйний номер ВМД.

     2. Для взяття векселю на облiк суб'єкт ЗЕД звертається до Вiддiлу та надає iнспектору слiдуючi документи:

     1) ВМД з реєстрацiйним номером та номерним штампом "Пiд митним контролем";

     2) Установчi документи (статут, статутний договiр, або договiр (контракт) про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть), зареєстрованi згiдно чинного законодавства;

     3) Рахунок - фактуру або iнвойс, з вiдмiтками прикордонної митницi;

     4) Лист iнвестора, який пiдтверджує те, що дане майно є внеском до статутного фонду (якщо в рахунку-фактурi або iнвойсi, з вiдмiтками прикордонної митницi, вказано, що даний вантаж є iнвестицiєю - лист вiд iнвестора не потрiбний).

     5) У випадку оформлення автомобiля - технiчний паспорт, або iнший документ з технiчними характеристиками (об'єм двигуна, рiк випуску i т.п.);

     6) Iншi товаросупровiднi документи;

     7) Картку акредитацiї в Київськiй регiональнiй митницi;

     8) Оригiнал простого векселю на суму ввiзного мита з двома копiями (згiдно ПКМУ вiд 07.08.96 р. N 937, п.5 ) форма заповнення згiдно Додатку N 10;

     9) Ксерокопiї документiв зазначених в пунктах 1) - 7).

     3. Iнспектор Вiддiлу залишає документи, зазначенi у п.2 роздiлу 6, у справах Вiддiлу, та при вiдсутностi зауважень щодо митного оформлення, ставить вексель на контроль.

     4. Пiсля взяття векселя на облiк, iнспектор Вiддiлу на оригiналi векселя та двох копiях (з оригiнальними печатками пiдприємства) робить запис: "Взято на облiк N ____ вiд "__" _________ 200__ р., прiзвище, пiдпис". Вексель засвiдчується пiдписом керiвництва Київської регiональної митницi та печаткою митницi. Оригiнал векселя залишається в справах Вiддiлу, а двi копiї (з оригiнальними печатками митницi) вiддаються на руки суб'єкту ЗЕД для проведення митного оформлення та для вiдмiтки податкового органу про зарахування майна на баланс суб'єкта ЗЕД. Вексель реєструється у "Журналi облiку простих векселiв на мито" (Додаток N11).

     5. При оформленнi ВМД iнспектор оперативного вiддiлу робить вiдмiтку на обох копiях векселю: "Оформлено по ВМД N___ вiд "__" ______200__р.", ставить пiдпис, засвiдчує номерною печаткою та повертає їх суб'єкту ЗЕД для вiдмiтки податкового органу про зарахування майна на баланс суб'єкта ЗЕД.

     6. Для погашення векселя суб'єкт ЗЕД, не пiзнiше 30 календарних днiв з дня оформлення ВМД, здає копiю векселя з оригiналом вiдбитка печатки Державної податкової iнспекцiї про зарахування майна на баланс суб'єкта ЗЕД у Вiддiл.

     7. Якщо вексель не погашено протягом 30 календарних днiв з дня оформлення ВМД, векселедавець зобов'язаний внести плату за векселем протягом п'яти календарних днiв на рахунок Київської регiональної митницi. У текстi платiжного доручення додатково до встановленого зазначається: "За векселем вiд "__" _________ 200__ р. N ___ в оплату ввiзного мита". Крiм того, векселедавець звертається до керiвництва митницi з заявою про погашення векселя.

     8. У випадку, коли векселедавець, протягом п'яти календарних днiв пiсля настання термiну внесення плати за векселем не звернувся до керiвництва митницi про його погашення, сума ввiзного мита по векселю стягується митницею у безспiрному порядку, разом з пенею за весь час заборгованностi, у розмiрах передбачених законодавством, включаючи день сплати.

     9. У випадку не надходження вексельних сум з пенею на р/р митницi, Вiддiл подає рапорт начальнику митницi для внесення векселедавця до спискiв боржникiв.

7. Порядок прийому та видачi номерних штампiв "Київська регiональна митниця. Сплачено" у Групах

     1. Старшi Груп (або старшi змiни), вiдповiдно до своїх функцiональних обов'язкiв, по закiнченнi робочого часу приймають у iнспекторiв Групи номернi штампи.

     2. Iнспектор, який здав номерний штамп, розписується у журналi "Прийому та видачi штампiв", журнал повинен бути прошнурований, пронумерований та скрiплений печаткою митницi.

     3. Старший Групи (старший змiни) розписується у журналi про те, що прийняв номерний штамп.

     4. Пiсля того, як всi iнспектори Групи здали штампи, старший Групи (старший змiни) складає їх у валiзу, яку пломбує особистою металевою печаткою.

     5. Здає опломбовану валiзу начальнику оперативного пiдроздiлу (або особi вiдповiдальнiй за видачу (здачу) особистого забезпечення у даному оперативному пiдроздiлi). Про це робиться запис у журналi, в якому контролюється видача (здача) особистого забезпечення iнспекторiв оперативного пiдроздiлу.

     6. На початку робочого дня старший Групи (старший змiни) отримує валiзу зi штампами у начальника оперативного пiдроздiлу (або у особи вiдповiдальної за видачу (здачу) особистого забезпечення у даному оперативному пiдроздiлi). Про що робиться запис у журналi вiдповiдно до п.5.

     7. Видача номерних штампiв проводиться вiдповiдно до п.п. 2, 3 даної технологiї.

     8. Якщо штампи не отриманi (у зв'язку з хворобою, вiдпусткою та т.i. iнспектора), за їх збереження несе вiдповiдальнiсть старший Групи (старший змiни).

8. Порядок взаємодiї ВМП та вiддiлу фiнансiв та бухоблiку

     1. Щоденно до Вiддiлу надходить iнформацiя з оперативних пiдроздiлiв по нарахуванню коштiв за оформленими ВМД форми МД-2, МД-1, М-15, М-16 в розрiзi видiв митних податкiв i зборiв.

     2. На пiдставi вiдомостей, що надiйшли з оперативних пiдроздiлiв формуються наступнi реєстри:

     - "Реєстр належних до перерахування митних платежiв у торговому обiгу за оформленими в повному обсязi ВМД по КРМ" (Додаток N 12).

     - "Реєстр належних до перерахування податкiв та зборiв у неторговому обiгу, за оформленними в повному обсязi ВМД по КРМ" (Додаток N13).

     - "Реєстр належних до перерахування податкiв та зборiв сплачених за квитанцiєю МД-1, М-15, М-16 по КРМ" (додаток N14).

     3. Щоденно, до 12 години до вiддiлу фiнансiв та бухоблiку надаються вищезазначенi реєстри в 2-х екземплярах, пiдписанi начальником ВМП: один екземпляр залишається у вiддiлi фiнансiв та облiку, а другий, пiдписаний iнспектором вiддiлу фiнансiв та облiку, вiдповiдальним за прийом Реєстрiв, залишається у ВМП.

     4. Щоденно, до 10 години, на виконання листа ДМСУ вiд 25.02.02 N 11/1-13-1708-ЕП "Щодо розрахункiв з державним бюджетом" вiддiлом фiнансiв та бухоблiку до ВМП надається довiдка про перерахування митних платежiв та зборiв до держбюджету за попереднiй день.

     5. Помiсячно, 1-го числа на виконання наказу ДМСУ вiд 04.01.03р. N 2 "Про затвердження форм вiдомчої статистичної звiтностi регiональних митниць, митниць та порядкiв їх заповнення" вiддiлом фiнансiв та бухоблiку до ВМП надається довiдка про суми митних платежiв по торговому та неторговому обiгу, що перерахованi до держбюджету за минулий мiсяць.

     6. Щоденно, iнспекторами ВМП ведуться вiдомостi про нарахування та перерахування коштiв до держбюджету. На пiдставi вищезазначених вiдомостей та на пiдставi довiдки вiддiлу фiнансiв та бухоблiку щомiсячно в 2-х екземплярах надається iнформацiя про нарахування та перерахування коштiв по торговому та неторговому обiгу згiдно додаткiв 15, та 16 за пiдписом начальника ВМП та бухгалтера: перший екземпляр лишається у вiддiлi фiнансiв та бухоблiку, другий - у справах ВМП.

     7. На виконання п.5.1.5 наказу ДМСУ вiд 28.12.99р. N 864 до 10-го числа мiсяця, наступного за звiтним, ВМП подає до вiддiлу фiнансiв та бухоблiку Реєстр незажаданих залишкiв авансових платежiв у розрiзi платникiв i платiжних доручень (Додаток N17).

     8. Форми облiку та звiтностi, що надаються до вiддiлу фiнансiв та бухоблiку ведуться та складаються за допомогою ПЕОМ та зберiгаються у твердих та електронних копiях.

     Екземпляри щоденного та щомiсячного звiтiв, що надаються до вiддiлу фiнансiв та бухоблiку пiдшиваються та зберiгаються у ВМП.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.