Документ скасований: Наказ Мінфіну № 671 від 03.08.2018

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

06.04.2004 N 240


Про затвердження Iнструкцiї про органiзацiю митного контролю та митного оформлення повiтряних суден перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються цими суднами

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 квiтня 2004 р. за N 522/9121

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 10 жовтня 2007 року N 842


     Вiдповiдно до Конвенцiї про мiжнародну цивiльну авiацiю, Митного кодексу України та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2003 N 1989 "Питання пропуску через державний кордон автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними" наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про органiзацiю митного контролю та митного оформлення повiтряних суден перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються цими суднами (далi - Iнструкцiя).

     2. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 29.08.2001 N 579 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України з використанням повiтряних суден", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 07.09.2001 за N 790/5981.

     3. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сьомка С.М.) i Департаменту правового забезпечення (Очич Ю.М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Пункт 4 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842, у зв'язку з цим пункти 5 - 6 уважати вiдповiдно пунктами 4 - 5)

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Служби Iванюка М.М.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
06.04.2004 N 240
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 квiтня 2004 р. за N 522/9121

IНСТРУКЦIЯ
про органiзацiю митного контролю та митного оформлення повiтряних суден перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються цими суднами

(У текстi Iнструкцiї слово "карго-манiфест" у всiх вiдмiнках замiнено словом "каргоманiфест" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10 жовтня 2007 року N 842)

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя розроблена вiдповiдно до Митного кодексу України, Мiжнародних стандартiв та рекомендованої практики "Спрощення формальностей" (додаток 9 до Конвенцiї про мiжнародну цивiльну авiацiю), постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2003 N 1989 "Питання пропуску через державний кордон автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними" (зi змiнами) i з метою визначення послiдовностi дiй посадових осiб регiональних митниць, митниць (далi - митнi органи) при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення повiтряних суден перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються цими суднами через митний кордон України.

(пункт 1.1 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     1.2. Термiни вживаються в цiй Iнструкцiї в такому значеннi:

     авiацiйна вантажна накладна - документ, що свiдчить про укладення договору про повiтряне перевезення товарiв, прийняття товарiв до перевезення та визначає умови перевезення;

     вантажна вiдомiсть (далi - карго-манiфест) - документ, у якому зазначаються номери авiацiйних вантажних накладних, кiлькiсть вантажних мiсць, вага товарiв, що навантажуються на борт (вивантажуються з борту) повiтряного судна (далi - ПС), яке перебуває пiд митним контролем, та iншi вiдомостi, що використовуються пiд час перемiщення товарiв;

     генеральна декларацiя - документ, форму якого визначено Мiжнародними стандартами та рекомендованою практикою "Спрощення формальностей" (додаток 9 до Конвенцiї про мiжнародну цивiльну авiацiю) i який мiстить вiдомостi про власника ПС або про виконавця рейсу, а також реєстрацiйний номер ПС чи його вiйськовий знак, а також номер i дату виконання рейсу, назви аеропортiв вiдправлення, промiжних посадок, призначення, час прибуття тощо;

     документ контролю за доставкою товарiв (далi - ДКД) - документ (попередня вантажна митна декларацiя, попереднє повiдомлення, вантажна митна декларацiя тощо), що мiстить вiдомостi про перемiщуванi товари, вiдправника, одержувача тощо й потрiбний для здiйснення контролю за перемiщенням цих товарiв мiж митними органами;

     мiжнародний рейс - полiт, виконання якого розпочинається та/або закiнчується за межами України незалежно вiд кiлькостi промiжних посадок на територiї України;

     склад - склад тимчасового зберiгання, склад митного органу, склад магазину безмитної торгiвлi, митний лiцензiйний склад, що розмiщенi на територiї мiжнародного аеропорту;

     технiчна посадка - посадка ПС у мiжнародному аеропорту з некомерцiйною метою (без висадки/посадки пасажирiв, навантаження/вивантаження товарiв чи пошти) у зв'язку з метеорологiчними умовами, для дозаправлення ПС пально-мастильними матерiалами, замiни екiпажу чи з iнших причин.

     термiн виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Абзац пункту 1.2 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     1.3. ПС i товари, що перемiщуються ними через митний кордон України, пiдлягають митному контролю та митному оформленню.

     Митний контроль i митне оформлення здiйснюються митним органом, розташованим у мiжнародному аеропорту, у взаємодiї з органами державної влади, на якi законодавством покладено функцiї з проведення iнших видiв контролю, з метою забезпечення дотримання норм законодавства України з питань митної справи.

     1.4. У пунктах пропуску через державний кордон України, на стоянках ПС та в iнших мiсцях, передбачених у мiжнародних аеропортах для митного контролю й митного оформлення ПС i товарiв, митний орган за погодженням з органом охорони державного кордону та адмiнiстрацiєю конкретного аеропорту встановлює зони митного контролю.

     На ПС митнi органи встановлюють тимчасовi зони митного контролю. Вимоги щодо дотримання режиму тимчасової зони митного контролю доводяться до вiдома осiб, безпосередньо присутнiх пiд час здiйснення митного контролю й митного оформлення.

     Мiсце стоянки ПС для проведення митного контролю та митного оформлення, вивантаження або навантаження товарiв, а також посадки й висадки пасажирiв визначається адмiнiстрацiєю аеропорту за погодженням з митним органом i органом охорони державного кордону.

     Змiна такого мiсця проводиться з вiдома митного органу й органу охорони державного кордону, за винятком випадкiв аварiї та стихiйного лиха, при цьому адмiнiстрацiя мiжнародного аеропорту невiдкладно повiдомляє про це митний орган i орган охорони державного кордону.

     1.5. ПС, що виконують мiжнароднi рейси, i товари, що перемiщуються ними, пiдлягають митному контролю та митному оформленню:

     по прибуттi на митну територiю України - пiсля проведення прикордонного контролю;

     при вибуттi з митної територiї України - до початку прикордонного контролю.

     1.6. У разi нетривалої стоянки ПС вiдповiдно до затвердженого розкладу руху митний контроль здiйснюється одночасно з прикордонним контролем.

     Якщо прикордонний i митний контроль ПС здiйснюється спiльно, то складається акт про результати контролю ПС за формою, що встановлюється Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України та Державною митною службою України.

     1.7. Митний контроль здiйснюється шляхом перевiрки документiв, потрiбних для такого контролю, митного огляду ПС i товарiв, що перемiщуються через митний кордон України з їх використанням, а також в iнших формах, передбачених законодавством України з питань митної справи.

     За вiдсутностi на борту ПС вантажiв за рiшенням посадової особи (старшого змiни) пiдроздiлу митного органу, який здiйснює митний контроль i митне оформлення ПС, митний контроль ПС може здiйснюватися документально без присутностi посадових осiб митного органу на борту цього ПС. Про таке рiшення ця посадова особа (старший змiни) повiдомляє представника мiжнародного аеропорту або авiаперевiзника та органу охорони державного кордону. Документи на ПС передаються представником перевiзника для оформлення у пiдроздiл митного органу, який здiйснює митний контроль i митне оформлення ПС.

(пункт 1.7 доповнено абзацом другим згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     1.8. Навантажування, вивантажування, перевантажування, розпакування, перепакування товарiв, що перебувають пiд митним контролем, усунення пошкоджень упаковки здiйснюються з дозволу митного органу.

     1.9. Митний контроль i митне оформлення товарiв, що перемiщуються членами екiпажу ПС, здiйснюються на борту ПС або в iншому визначеному митним органом мiсцi.

(пункт 1.9 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

2. Митний контроль i митне оформлення ПС, що виконує мiжнародний рейс

     Адмiнiстрацiя мiжнародного аеропорту щодня iнформує митний орган у строки та за формою, погодженою з ним, про план польотiв ПС на добу й протягом доби - про поточне виконання та змiни в ньому.

     Iнформацiю про посадку (злiт) ПС надають митному органу служби мiжнародного аеропорту. При цьому повiдомляються номер рейсу, маршрут руху, тип ПС, кiлькiсть пасажирiв, термiнал, у якому пасажири проходитимуть контроль, номер стоянки ПС i уточнюється порядок доставки посадових осiб контрольних служб на стоянку ПС (зi стоянки ПС). Перiодичнiсть надання iнформацiї узгоджується керiвництвом митного органу та адмiнiстрацiєю мiжнародного аеропорту.

     Час початку митного контролю ПС, що прибуває на митну територiю України (вибуває з митної територiї України), установлюється з урахуванням розкладу руху ПС.

     Декларування ПС, що використовується виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України, здiйснюється без подання вантажної митної декларацiї. Вiдомостi про таке ПС зазначаються в генеральнiй декларацiї.

     У встановлених законодавством випадках митному органу подаються:

     зобов'язання командира судна про зворотне вивезення за межi митної територiї України (увезення на митну територiю України) повiтряного судна (далi - Зобов'язання) за формою, що додається;

     вантажна митна декларацiя на запаси для споживання.

     ПС, митне оформлення якого по прибуттi (при вибуттi) завершено, реєструється посадовою особою митного органу в журналi реєстрацiї прибуття/вибуття ПС. Форма журналу встановлюється митним органом.

     ПС, що перемiщуються через митний кордон України як товар на пiдставi зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) купiвлi-продажу, мiни, оренди, лiзингу тощо, декларуються митному органу у вiдповiдному митному режимi з поданням вантажної митної декларацiї, заповненої в установленому Держмитслужбою порядку.

(абзац четвертий глави 2 замiнено абзацами четвертим - дев'ятим згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

2.1. Митний контроль i митне оформлення ПС по прибуттi

     2.1.1. По прибуттi ПС посадова особа митного органу уточнює в уповноваженого представника мiжнародного аеропорту або авiаперевiзника мiсце доставки пасажирiв, їх багажу.

     2.1.2. До початку митного контролю ПС на його борт пiднiмається при потребi вповноважений представник санiтарно-епiдемiологiчної служби з метою з'ясування санiтарно-епiдемiологiчної ситуацiї на борту ПС i унеможливлення поширення iнфекцiй на територiї України. За сприятливої санiтарної-епiдемiологiчної ситуацiї на борт ПС пiднiмається посадова особа митного органу.

     2.1.3. Командир ПС (iнший уповноважений представник авiаперевiзника) подає посадовiй особi митного органу для здiйснення митного контролю пiдписану командиром ПС генеральну декларацiю, карго-манiфест, авiацiйнi вантажнi накладнi, товаросупровiднi документи.

     При потребi посадовiй особi митного органу додатково подаються: список пасажирiв та iншi документи, передбаченi законодавством України з питань митної справи й потрiбнi для здiйснення митного контролю та митного оформлення.

     2.1.4. Данi про кiлькiсть членiв екiпажу ПС, пасажирiв, товарiв (вантажу) тощо вносяться до генеральної декларацiї.

(абзац перший пiдпункту 2.1.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Посадова особа митного органу перевiряє повноту даних, унесених до генеральної декларацiї, i опитує командира ПС чи iншого вповноваженого представника авiаперевiзника щодо наявностi на борту ПС товарiв, у тому числi таких, що надiйшли без товаросупровiдних документiв, або наявностi документiв, що надiйшли без товарiв.

     2.1.5. При здiйсненнi митного огляду проводиться загальний огляд ПС з урахуванням його конструктивних особливостей, а також вибiрковий поглиблений огляд окремих вузлiв ПС.

(абзац перший пiдпункту 2.1.5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Митний огляд чи переогляд ПС здiйснюється тiльки в присутностi вповноваженого представника авiаперевiзника.

     При здiйсненнi митного огляду ПС враховуються належнiсть ПС (країна, власник); реєстрацiя ПС; вид рейсу (лiтерний, регулярний чи чартерний); маршрут польоту; наявнiсть посадок у державах транзиту; наявнiсть мiжурядових угод про повiтряне сполучення мiж урядами України та країни власника ПС або авiаперевiзника тощо.

     2.1.6. Митний огляд ПС здiйснюється обов'язково, якщо митний орган має iнформацiю про незаконне перемiщення товарiв або якщо при перевiрцi документiв чи вибiрковому оглядi виявлено ознаки, що вказують на можливiсть перемiщення цим ПС товарiв з порушенням законодавства України. У таких випадках до проведення митного огляду можуть залучатися посадовi особи пiдроздiлiв по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил i пiдроздiлiв митної варти.

     2.1.7. По закiнченнi митного огляду ПС i за вiдсутностi зауважень посадова особа митного органу проставляє вiдбиток особистої номерної печатки на генеральнiй декларацiї.

     За наявностi зауважень посадова особа митного органу зазначає їх у генеральнiй декларацiї та засвiдчує запис проставленням вiдбитка штампа "Пiд митним контролем". Вiдбиток особистої номерної печатки проставляється на генеральнiй декларацiї пiсля усунення зауважень.

(абзац другий пiдпункту 2.1.7 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     2.1.8. Митний контроль i митне оформлення ПС, яке перевозить офiцiйнi державнi делегацiї, здiйснюються без митного огляду.

     2.1.9. Примiрники генеральної декларацiї, карго-манiфесту й iнших документiв, що були пiдставою для здiйснення митного контролю та митного оформлення ПС, з вiдмiтками митного органу залишаються в справах митного органу.

     Абзац другий пiдпункту 2.1.9 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

2.2. Митний контроль i митне оформлення ПС при вибуттi

     2.2.1. Пiдставою для здiйснення митного контролю ПС є поданi посадовiй особi митного органу командиром ПС (iншим уповноваженим представником авiаперевiзника) пiдписана командиром ПС генеральна декларацiя, авiацiйнi вантажнi накладнi, каргоманiфести й товаросупровiднi документи, а також вiдомостi про запаси споживання, потрiбнi для здiйснення мiжнародного рейсу, якi перебувають на борту ПС.

(абзац перший пiдпункту 2.2.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     При потребi посадовiй особi митного органу додатково подаються список пасажирiв та iншi документи, передбаченi законодавством України з питань митної справи й потрiбнi для здiйснення митного контролю та митного оформлення.

     Абзац третiй пiдпункту 2.2.1 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Абзац четвертий пiдпункту 2.2.1 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     2.2.2. Митний огляд ПС здiйснюється вiдповiдно до пiдпунктiв 2.1.5, 2.1.6 цiєї Iнструкцiї.

(пiдпункт 2.2.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     2.2.3. За вiдсутностi зауважень посадова особа митного органу проставляє в генеральнiй декларацiї та карго-манiфестi вiдбитки особистої номерної печатки.

     За наявностi зауважень посадова особа митного органу зазначає їх у генеральнiй декларацiї та засвiдчує запис проставленням вiдбитка штампа "Пiд митним контролем". Вiдбиток особистої номерної печатки проставляється на генеральнiй декларацiї пiсля усунення зауважень.

(абзац другий пiдпункту 2.2.3 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     2.2.4. Вибуття ПС за межi митної територiї України можливе тiльки пiсля завершення всiх передбачених законодавством України видiв контролю й з дозволу адмiнiстрацiї мiжнародного аеропорту, митного органу та органу охорони державного кордону.

(пiдпункт 2.2.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     2.2.5. Примiрники генеральної декларацiї, карго-манiфесту й iнших документiв, що були пiдставою для здiйснення митного контролю та митного оформлення ПС, з вiдмiтками митного органу залишаються в справах митного органу.

     Абзац другий пiдпункту 2.2.5 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

2.3. Контроль за зворотним вивезенням за межi митної територiї України (увезенням на митну територiю України) ПС, що використовується виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України:

     2.3.1. Контроль за зворотним вивезенням ПС за межi митної територiї України (увезенням на митну територiю України) здiйснюється митним органом, через який ПС було тимчасово ввезено (тимчасово вивезено), на пiдставi iнформацiї про фактичний вилiт ПС з аеропорту та прилiт його в аеропорт України, наданої Державiаадмiнiстрацiєю.

     Пiдтвердження iнформацiї про зворотне вивезення (увезення) ПС здiйснюється автоматично на пiдставi iнформацiї Державiаадмiнiстрацiї з використанням можливостей програмно-iнформацiйного комплексу "Контроль за зворотним вивезенням повiтряного судна за межi митної територiї України (увезенням на митну територiю України)" (далi - ПIК).

     2.3.2. У встановлених законодавством випадках командиром ПС подаються два примiрники Зобов'язання, що оформлюється за формою, наведеною в додатку до цiєї Iнструкцiї. Допускається подання митному органу Зобов'язання, заповненого англiйською чи росiйською мовою та/або за формою, перекладеною на англiйську мову.

     Один примiрник оформленого Зобов'язання залишається у справах митного органу на контролi, а другий передається командиру ПС для подання митному органу при зворотному вивезеннi (увезеннi) ПС.

     Якщо пiд час виконання мiжнародного рейсу ПС здiйснює внутрiшнi перевезення пасажирiв i товарiв територiєю України:

     Зобов'язання (про зворотне вивезення за межi митної територiї України ПС) оформлюється митним органом у першому мiжнародному аеропорту прибуття ПС на митну територiю України та передається командиром ПС митному органу в останньому мiжнародному аеропорту вiдправлення з митної територiї України;

     Зобов'язання (про зворотне ввезення на митну територiю України ПС) оформлюється митним органом в останньому мiжнародному аеропорту вiдправлення з митної територiї України та передається командиром ПС митному органу в першому мiжнародному аеропорту прибуття ПС на митну територiю України.

     Оформлене митним органом Зобов'язання зберiгається в окремiй справi митного органу та знiмається з контролю пiсля виконання командиром ПС наданого зобов'язання.

     2.3.3. Митний орган, якому було надане Зобов'язання, ставить його на контроль шляхом унесення до ПIК iнформацiї про строк повернення цього ПС i зазначення в примiрнику Зобов'язання, що залишилося у справах митного органу на контролi, реєстрацiйного номера, присвоєного в ПIК iнформацiї про вилiт з аеропорту України/прилiт в аеропорт України ПС, щодо якого було надано Зобов'язання.

     Iнформацiя про виконання Зобов'язання вноситься до ПIК посадовою особою митного органу, у зонi дiяльностi якого розташований аеропорт, через який було здiйснено зворотне вивезення (ввезення) ПС, шляхом зазначення дати оформлення ПС, коду структурного пiдроздiлу митного органу, яким було оформлено Зобов'язання, згiдно з Класифiкатором митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 26.04.2006 N 335 (зi змiнами), номера особистої номерної печатки посадової особи, яка здiйснила митний контроль i митне оформлення ПС, i реєстрацiйного номера, присвоєного в ПIК iнформацiї про вилiт з аеропорту України (прилiт в аеропорт України) цього ПС.

     Для зняття Зобов'язання з контролю у вiдповiдному полi Зобов'язання проставляються такi вiдмiтки:

     якщо аеропорт зворотного вивезення ПС збiгається з аеропортом увезення цього ПС (аеропорт зворотного ввезення ПС збiгається з аеропортом вивезення цього ПС), то посадова особа митного органу, у зонi дiяльностi якого розташований цей аеропорт, проставляє на обох примiрниках Зобов'язання вiдбиток особистої номерної печатки;

     якщо зворотне ввезення (вивезення) ПС вiдбулося через iнший аеропорт, нiж аеропорт вивезення (увезення) цього ПС, то посадова особа митного органу, яка здiйснила митний контроль i митне оформлення ПС по прибуттi (при вибуттi), проставляє на Зобов'язаннi, поданому командиром ПС, вiдбиток особистої номерної печатки. Посадова особа митного органу, у справах якого Зобов'язання перебуває на контролi, на пiдставi iнформацiї в ПIК зазначає на цьому Зобов'язаннi дату оформлення ПС, номер особистої номерної печатки посадової особи, яка здiйснила митний контроль i митне оформлення ПС, реєстрацiйний номер, присвоєний у ПIК iнформацiї про прилiт в аеропорт України (про вилiт з аеропорту України) цього ПС, i засвiдчує запис вiдбитком особистої номерної печатки.

     2.3.4. З урахуванням мети тимчасового ввезення (вивезення) ПС та iнших обставин строк, зазначений у Зобов'язаннi, може бути продовжений митним органом, якому було надане це Зобов'язання, чи митним органом, у зонi дiяльностi якого перебуває це ПС, на пiдставi обґрунтованої заяви командира ПС або перевiзника (експлуатанта) про продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) ПС. При цьому строк тимчасового вивезення ПС продовжується митним органом, якому було надане Зобов'язання, без пред'явлення митному органу цього ПС.

     Якщо внаслiдок дiї надзвичайних обставин або невiдворотних подiй ПС, яким здiйснювалося мiжнародне перевезення, неможливо пред'явити митному органу, то разом iз заявою командир ПС або перевiзник (експлуатант) повинен подати митному органу, якому було надано Зобов'язання, документи, що засвiдчують причини неможливостi пред'явлення ПС, виданi вiдповiдними державними органами та легалiзованi консульською установою України в країнi, де сталася подiя пiд час перебування (польоту) ПС.

     2.3.5. Продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) ПС здiйснюється шляхом накладення начальником митного органу чи вповноваженою ним особою вiдповiдної резолюцiї на заявi, а також унесення iнформацiї до ПIК. На примiрнику Зобов'язання, що перебуває на контролi в митному органi, учиняється вiдповiдний запис ("Продовжено до ___.___.20__ р."; код митного органу, яким було продовжено строк зворотного ввезення (вивезення) ПС, згiдно з Класифiкатором митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 26.04.2006 N 335 /зi змiнами/).

     2.3.6. У разi виявлення фактiв порушення Зобов'язання протокол про порушення митних правил складається митним органом, посадова особа якого виявила це порушення.

     2.3.7. Якщо Зобов'язання не надавалося, але по закiнченнi одного року з дати тимчасового ввезення (вивезення) ПС iнформацiя про його зворотне вивезення (ввезення) вiдсутня в ПIК, то митний орган негайно вживає заходiв для з'ясування причин i обставин вiдсутностi iнформацiї про зворотне вивезення (увезення) цього ПС, установлення його мiсцезнаходження, а також вивчає питання щодо наявностi факту порушень митних правил.

(главу 2 доповнено пунктом 2.3 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

3. Порядок здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв, що перемiщуються ПС

3.1. Митний контроль товарiв, що ввозяться на митну територiю України

     3.1.1. Вивантаження товарiв з борту ПС на транспортнi засоби для подальшої доставки на склад здiйснюється пiсля закiнчення прикордонного контролю вповноваженими представниками мiжнародного аеропорту, перевiзника або власника товарiв на пiдставi каргоманiфесту, авiацiйних вантажних накладних i товаросупровiдних документiв з дозволу митного органу та пiд його контролем.

(абзац перший пiдпункту 3.1.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     На зазначених документах посадова особа митного органу має право робити написи iз застереженнями, якi регулюють процес вивантаження та є обов'язковими для виконання всiма особами, що беруть участь у процесi вивантаження.

     3.1.2. У разi виявлення пiд час вивантаження з борту ПС мiсць iз пошкодженою упаковкою посадова особа митного органу робить запис у вiдповiднiй авiацiйнiй вантажнiй накладнiй "Пошкоджено упаковку", зазначає кiлькiсть таких мiсць та завiряє запис особистим пiдписом i вiдбитком штампа "Пiд митним контролем".

     Товари, що надiйшли без документiв, направляються в зону митного контролю у спецiально визначене для цього мiсце на складi та зберiгаються окремо вiд iнших товарiв.

     Вiдомостi про вивантаження з борту ПС товарiв, зокрема таких, що надiйшли без документiв, про кiлькiсть мiсць iз пошкодженою упаковкою та про перевезення їх на вiдповiдний склад уповноважений представник мiжнародного аеропорту або перевiзника заносить до карго-манiфесту.

     Цi вiдомостi засвiдчуються пiдписами вповноважених представникiв мiжнародного аеропорту, перевiзника, а також посадової особи митного органу.

     Документи, що надiйшли без товарiв, повертаються вповноваженому представниковi авiаперевiзника.

     3.1.3. У разi вивантаження з ПС товарiв, пошти без розмiщення на складi посадова особа митного органу робить вiдповiднi вiдмiтки в карго-манiфестi.

     3.1.4. Товари, що надiйшли в спецiалiзованих авiацiйних контейнерах з пристроями для пломбування й накладеним митним забезпеченням, перемiщуються на склад iз занесенням до карго-манiфесту даних про кiлькiсть i номери накладеного митного забезпечення.

     3.1.5. Посадова особа митного органу, яка дала дозвiл на вивантаження товарiв з борту ПС i перевезення їх на склад, завiряє каргоманiфест, авiацiйнi вантажнi накладнi та товаросупровiднi документи вiдбитком штампа "Пiд митним контролем".

     У каргоманiфестi або авiацiйних вантажних накладних, або товаросупровiдних документах уповноважений представник мiжнародного аеропорту або перевiзника робить запис:

"Прийнято до перевезення   мiсць i товаросупровiднi документи".
(кiлькiсть)

     Запис засвiдчується особистим пiдписом цього представника iз зазначенням посади, дати, iнiцiалiв, прiзвища.

(пiдпункт 3.1.5 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.1.6. Операцiї з перемiщення товарiв з борту ПС на склад контролюються посадовими особами митного органу документально або безпосередньо.

     Документальний контроль здiйснюється шляхом перевiрки документiв i вiдомостей, необхiдних для такого контролю, або з використанням iнших форм контролю, передбачених Митним кодексом України та iншими законами України з питань митної справи.

(пiдпункт 3.1.6 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.1.7. Безпосереднiй контроль здiйснюється шляхом супроводження посадовою особою митного органу проведення операцiї з перемiщення товарiв транспортними засобами з борту ПС на склад, а також прийняття, вивантаження товарiв i помiщення їх на склад.

(пiдпункт 3.1.7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.1.8. Перемiщення товарiв на склад здiйснюється транспортними засобами мiжнародного аеропорту або перевiзника спецiально встановленими адмiнiстрацiєю цього аеропорту транспортними коридорами (маршрутами), погодженими з митним органом.

     3.1.9. Пiдставою для вивантаження товарiв з транспортного засобу мiжнародного аеропорту або перевiзника для помiщення на склад є наявнiсть на каргоманiфестi вiдбитка штампа "Пiд митним контролем", проставленого посадовою особою митного органу, яка контролює помiщення товарiв на склад.

(пiдпункт 3.1.9 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.1.10. Розпакування й перепакування мiсць iз пошкодженою упаковкою при перевезеннi товарiв на ПС проводяться на складi пiд контролем посадової особи митного органу.

     При цьому вповноважений представник мiжнародного аеропорту або перевiзника, або власника товару складає акт про невiдповiднiсть товарiв вiдомостям, зазначеним у потрiбних для здiйснення митного контролю документах, про пошкодження товарiв чи їх упаковки або маркування у присутностi посадової особи митного органу за формою, установленою наказом Державної митної служби України вiд 18.11.2002 N 630 "Про затвердження форми акта про невiдповiднiсть товарiв вiдомостям, зазначеним у потрiбних для здiйснення митного контролю документах, про пошкодження товарiв чи їх упаковки або маркування", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 29.11.2002 за N 932/7220.

     3.1.11. Дозволяється вивозити товари за межi складу, якщо цi товари:

     оформлено вiдповiдно до заявленого митного режиму;

     направляються пiд митним контролем у митницю призначення;

     вивозяться за межi митної територiї України за наявностi заборони на їх увезення або в разi вiдмови iнших органiв державної влади, що здiйснюють контроль пiд час перемiщення товарiв через митний кордон України, пропустити цi товари на митну територiю України;

(абзац четвертий пiдпункту 3.1.11 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     а також в iнших випадках, передбачених законодавством України, з письмового дозволу керiвника митного органу.

     Не допускається перебування в зонi митного контролю товарiв, що повнiстю оформленi в митному вiдношеннi й виданi вповноваженим представником мiжнародного аеропорту або перевiзника одержувачевi цих товарiв.

     3.1.12. Митний орган:

     веде облiк товарiв, що перемiщуються з борту ПС на склад та вивозяться зi складу, i контролює їх перемiщення до розмiщення в митний режим, заявлений митному органу;

     здiйснює реєстрацiю й зберiгання документiв, що були пiдставою для пропуску товарiв через митний кордон України, у порядку, установленому Держмитслужбою України.

3.2. Митний контроль товарiв, що вивозяться за межi митної територiї України

     3.2.1.  Товари помiщуються на склад мiжнародного аеропорту, з якого здiйснюватиметься їх вивезення за межi митної територiї України, з дозволу митного органу, пiд його контролем i з обов'язковим наданням авiацiйної вантажної накладної та товаросупровiдних документiв.

(пiдпункт 3.2.1 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.2.2. Пiдставою для вивезення товарiв зi складу для їх навантаження на борт ПС є карго-манiфест, авiацiйнi вантажнi накладнi, товаросупровiднi документи та документи, що свiдчать про завершення митного оформлення.

     Абзац другий пiдпункту 3.2.2 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.2.3. Посадова особа митного органу перевiряє вiдповiднiсть даних, зазначених у карго-манiфестi, даним, зазначеним в авiацiйних вантажних накладних i товаросупровiдних документах, проставляє вiдбиток штампа "Пiд митним контролем" на карго-манiфестi, що є дозволом на вивезення товарiв зi складу й навантаження на борт ПС.

     3.2.4. Пiсля навантаження товарiв на транспортний засiб представника аеропорту або перевiзника у каргоманiфестi або авiацiйних вантажних накладних чи товаросупровiдних документах уповноважений представник мiжнародного аеропорту або перевiзника робить запис

"Прийнято до перевезення   мiсць i товаросупровiднi документи.
(кiлькiсть)
  ".
(посада, пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище)
(абзац перший пiдпункту 3.2.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Цей запис засвiдчується пiдписом цього представника.

(абзац другий пiдпункту 3.2.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Один примiрник карго-манiфесту передається посадовiй особi митного органу, якою надано дозвiл на вивезення товарiв зi складу.

     3.2.5. Перемiщення товарiв зi складу в спецiальних авiацiйних контейнерах з накладеним митним забезпеченням для навантаження на борт ПС здiйснюється iз занесенням до карго-манiфесту даних про кiлькiсть i номери накладеного митного забезпечення.

     3.2.6. Операцiї з перемiщення товарiв зi складу й навантаження на борт ПС контролюються посадовими особами митного органу документально або безпосередньо в порядку, зазначеному в пiдпунктах 3.1.6, 3.1.7, 3.1.8 цiєї Iнструкцiї.

     3.2.7. Посадова особа митного органу, яка здiйснює митне оформлення вибуття ПС, проводить перевiрку вiдповiдностi даних, зазначених у карго-манiфестi, авiацiйних вантажних накладних i товаросупровiдних документах, наявному товаровi й за вiдсутностi зауважень проставляє вiдбиток особистої номерної печатки на карго-манiфестi.

     Вiдбиток особистої номерної печатки на карго-манiфестi є дозволом на навантаження товарiв на борт ПС.

     Примiрник карго-манiфесту реєструється та зберiгається в справi митного органу в установленому Держмитслужбою України порядку. iншi документи повертаються вповноваженому представниковi аеропорту або авiаперевiзника.

     3.2.8. Пiдпункт 3.2.8 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842, у зв'язку з цим пiдпункти 3.2.9 - 3.2.10 уважати вiдповiдно пiдпунктами 3.2.8 - 3.2.9)

     3.2.8. Пiдтвердження факту пропуску товарiв через митний кордон України здiйснюється в порядку, визначеному Держмитслужбою України.

     3.2.9. Документи, що є пiдставою для пропуску товарiв через митний кордон України, реєструються в митному органi та зберiгаються ним у порядку, установленому Держмитслужбою України.

3.3. Митний контроль i митне оформлення предметiв, що перевозяться пасажирами на борту ПС

     3.3.1. Предмети, що перевозяться як багаж пасажирами ПС (далi - предмети), пiдлягають декларуванню митним органам у встановленому порядку.

     Митний контроль i митне оформлення предметiв здiйснюються посадовими особами митного органу в зонi митного контролю.

     3.3.2. Вивантаження предметiв, доставка їх у зону митного контролю по прибуттi ПС здiйснюються вповноваженим представником мiжнародного аеропорту або перевiзника пiд контролем митного органу.

(пiдпункт 3.3.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.3.3. Предмети, що прямують транзитом через територiю України, перемiщуються на борт ПС, яке здiйснюватиме їх подальше перевезення, уповноваженим представником мiжнародного аеропорту або перевiзника пiд контролем митного органу.

     У разi вiдсутностi такого ПС предмети доставляються в зону митного контролю, де перебувають пiд контролем митного органу до прибуття ПС, яке здiйснюватиме їх подальше перевезення.

     Абзац третiй пiдпункту 3.3.3 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Абзац четвертий пiдпункту 3.3.3 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Абзац п'ятий пiдпункту 3.3.3 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.3.4. Предмети перемiщуються з дозволу митного органу на борт ПС, що вибуває, пiсля закiнчення їх митного контролю.

(абзац перший пiдпункту 3.3.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Посадка пасажирiв на борт ПС проводиться з дозволу митного органу й органу охорони державного кордону за погодженням з командиром ПС або вповноваженим представником авiаперевiзника.

     3.3.5. Пiдпункт 3.3.5 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     3.3.6. Пiдпункт 3.3.6 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

4. Порядок здiйснення митного контролю й митного оформлення ПС, що здiйснює технiчну посадку, транзитний рейс, i товарiв, що перемiщуються ним

     4.1. Якщо пiд час виконання мiжнародного рейсу ПС здiйснює внутрiшнi перевезення територiєю України, то митний контроль товарiв i ПС здiйснюється митним органом у першому мiжнародному аеропорту при прибуттi ПС на митну територiю України та в останньому мiжнародному аеропорту при вибуттi ПС за межi України.

     Митний орган, який здiйснює митний контроль таких товарiв i ПС, iнформує про це митнi органи, розташованi в мiсцях наступних посадок ПС на митнiй територiї України.

     4.2. Митний орган в аеропорту, де ПС здiйснило технiчну посадку, обов'язково iнформує митний орган у мiжнародному аеропорту України - мiсцi наступної посадки цього ПС про направлення в цей аеропорт ПС i товарiв, що перемiщуються ним.

     Iнформування здiйснюється в будь-якiй доступнiй формi з обов'язковим зазначенням прiзвища посадової особи митного органу, що надiслала повiдомлення, i пiдтвердженням отримання цiєї iнформацiї iз зазначенням прiзвища посадової особи митного органу, яка отримала таку iнформацiю.

     4.3. Вивантаження товарiв з борту ПС та розвантаження на склад i у зворотному напрямку пiд час транзитних перевезень здiйснюються згiдно з пунктами 3.1 i 3.2 цiєї Iнструкцiї.

(пункт 4.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     4.4. У разi тривалої стоянки ПС, що виконує транзитний рейс i здiйснило передбачену розкладом руху чи технiчну посадку, та неможливостi забезпечити постiйний нагляд митного органу за ПС на останнє накладається митне забезпечення.

     Таке ПС невiдкладно передається авiаперевiзником за погодженням з митним органом i органом охорони державного кордону пiд охорону вповноваженiй адмiнiстрацiєю аеропорту службi охорони.

     При цьому складається в трьох примiрниках акт в довiльнiй формi про прийняття-передання ПС з товарами на зберiгання пiд митним контролем. Один примiрник цього акта надається перевiзнику, другий - уповноваженiй адмiнiстрацiєю аеропорту службi охорони, третiй - митному органу.

(абзац третiй пункту 4.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)

     Такий акт пiсля вибуття ПС пiдлягає зберiганню разом з примiрником генеральної декларацiї, пiдписаної командиром ПС, у встановленому митним органом порядку.

     4.5. Митний огляд та переогляд ПС здiйснюються згiдно з пунктами 2.1.5, 2.1.6, 2.1.7 цiєї Iнструкцiї.

     4.6. Якщо в митного органу вiдсутнi пiдстави вважати, що на борту ПС, яке здiйснює технiчну посадку, перебувають товари, увезення в Україну та транзит яких через територiю України заборонено, то митний контроль здiйснюється документально.

5. Главу 5 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842, у зв'язку з цим главу 6 уважати главою 5)

5. Прикiнцевi положення

     6.1. Митний контроль та митне оформлення вiйськової технiки та вiйськових транспортних засобiв, якi перетинають митний кордон України з використанням ПС, здiйснюються з урахуванням вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2004 N 63 "Про затвердження Порядку митного оформлення вiйськової технiки та вiйськових транспортних засобiв, якi перетинають митний кордон України" i наказу Державної митної служби України вiд 01.12.2003 N 812 "Про затвердження Порядку митного контролю й митного оформлення вiйськової технiки та вiйськових транспортних засобiв, що перетинають державний кордон України з метою використання їх при проведеннi заходiв оперативно-тактичного характеру", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16.12.2003 за N 1166/8487.

     6.2. У разi виявлення порушень митних правил або iнших порушень законодавства України на будь-якому етапi здiйснення митного контролю й митного оформлення ПС i товарiв, предметiв, пошти, що перевозяться ним, посадова особа митного органу зобов'язана вжити заходiв, передбачених законодавством, з метою запобiгання протиправним дiям i притягнення до вiдповiдальностi винних осiб або в передбачених випадках доповiсти про порушення начальниковi митного органу для iнформування про це iнших компетентних органiв.

Заступник начальника Управлiння технологiй митного контролю I.Г.Ляденко

 

Додаток
до Iнструкцiї про органiзацiю митного контролю та митного оформлення повiтряних суден перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються цими суднами
Форма

Зобов'язання командира судна про зворотне вивезення за межi митної територiї України (увезення на митну територiю України) повiтряного судна*

Я,  
(прiзвище, iм'я, по батьковi, громадянство командира повiтряного судна,
  ,
номер посвiдчення члена екiпажу, ким видано)
зобов'язуюсь у строк до "____" ____________ 20__ р.
вивезти за межi митної
територiї України**
ввезти на митну
територiю України**
повiтряне судно   .
(тип, бортовий номер)
Експлуатант   .
Про вiдповiдальнiсть згiдно зi статтями 330, 331, 336, 340, 348, 354, 355 Митного кодексу України попереджений.
"___" ___________ 20__ р.  
(пiдпис особи, яка надає зобов'язання)
Реєстрацiйний номер зобов'язання ________
 
Мiсце для вiдбитка
штампа "Пiд митним
контролем"
Мiсце для вiдмiтки про
зняття зобов'язання з
контролю

     * При тимчасовому вивезеннi повiтряного судна за межi митної територiї України заповнюється в двох примiрниках.
     ** Непотрiбне перекреслити.

(Iнструкцiю доповнено додатком згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.10.2007р. N 842)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.