МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

НАКАЗ

вiд 14 червня 2004 року N 71


Про затвердження Ветеринарних вимог щодо iмпорту в Україну об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 червня 2004 р. за N 768/9367

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державного департаменту ветеринарної медицини
Мiнiстерства аграрної полiтики України
вiд 25 квiтня 2005 року N 36,
наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України
вiд 10 липня 2013 року N 427

     На виконання статей 3, 7 та 17 Закону України "Про ветеринарну медицину", Положення про регiональну службу державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi Державного департаменту ветеринарної медицини, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 березня 1998 року N 264, i з метою посилення контролю за охороною територiї України вiд занесення з територiї iнших держав або з карантинної зони збудникiв карантинних хвороб, спiльних для тварин i людей, а також у зв'язку з приведенням законодавства України у вiдповiднiсть до статтi 51 Угоди про партнерство та спiвробiтництво мiж Україною i Європейськими Спiвтовариствами та їх державами-членами наказую:

     1. Затвердити Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду (додаються).

     2. Управлiнню державної iнспекцiї ветеринарної медицини Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України (Пацюк М. В.):

     2.1. Подати в п'ятиденний термiн цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     2.2. Довести цей наказ до вiдома начальникiв управлiнь ветеринарної медицини в АР Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi Державного департаменту ветеринарної медицини.

     3. Начальникам управлiнь ветеринарної медицини в АР Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi суворо дотримуватися цих Ветеринарних вимог.

     4. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України вiд 20.10.99 N 39 "Про затвердження Ветеринарних вимог щодо iмпорту в Україну об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 11 листопада 1999 року за 777/4070.

     5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Голова Державного департаменту ветеринарної медицини - Головний державний iнспектор ветеринарної медицини України П. I. Вербицький

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України
вiд 14 червня 2004 р. N 71
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 червня 2004 р. за N 768/9367

Ветеринарнi вимоги
щодо iмпорту в Україну об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду

1. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну племiнної i користувальної великої рогатої худоби

     1.1. До ввезення в Україну допускається здорова племiнна велика рогата худоба, народжена i вирощена в країнi-експортерi, вагiтнiстю не бiльше 5 мiсяцiв, не вакцинована проти бруцельозу, ящуру, лептоспiрозу, чуми великої рогатої худоби, яка виходить з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     контагiозної плевропневмонiї, везикулярного стоматиту - протягом 2 рокiв на територiї країни;

     чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

     чуми дрiбних жуйних - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

     заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     бруцельозу, туберкульозу, лейкозу - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

(абзац восьмий пункту 1.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного ринотрахеїту, вiрусної дiареї, сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

(абзац дев'ятий пункту 1.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     паратуберкульозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi.

(пункт 1.1 доповнено абзацом десятим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     1.2. Вiдiбранi для вiдправки в Україну тварини генетично не зв'язанi з худобою, яка походить з територiй, не благополучних щодо губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби. Тварини не одержували корми тваринного походження, при виготовленнi яких використовувалися внутрiшнi органи i тканини жуйних тварин.

     1.3. Вiдбiр для вiдправлення в Україну тварин повинен здiйснюватися за участю представника державної служби ветеринарної медицини України.

     1.4. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини не менше 30 днiв до вiдправки повиннi утримуватися на спецiальних карантинних базах країни-експортера. Пiд час карантину необхiдно проводити поголовний клiнiчний огляд iз щоденною термометрiєю, дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на:

     лептоспiроз - з негативним результатом або тварини, пiдданi двократнiй обробцi дегiдрострептомiцином прийнятими в країнi-експортерi методами;

     лейкоз, паратуберкульоз, при цьому отриманi негативнi результати;

     бруцельоз великої рогатої худоби в реакцiї аглютинацiї i реакцiї зв'язування комплементу, з негативними при цьому результатами;

     iнфекцiйний ринотрахеїт - двократно на пробах кровi з iнтервалом у 21 день, дiставши при цьому негативний результат;

     трихомоноз - у разi з покритими самками результати прямого мiкроскопiчного i бактерiологiчного дослiджень пiхвового слизу, а у випадку з племiнними биками - дослiджень препуцiальних змивiв - результати були негативними.

     Тварин пiддано дiагностичним дослiдженням на туберкульоз внутрiшньошкiрною туберкулiнiзацiєю, i при цьому отриманi негативнi результати.

     1.5. Не пiзнiше нiж за 20 днiв до вiдправлення тварин вакцинують проти сибiрки (якщо вони не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення), проводять профiлактичну дегельмiнтизацiю, обробляють проти ектопаразитiв.

     1.6. Якщо в перiод карантинування за результатами дiагностичних дослiджень в окремих тварин будуть позитивнi (серологiчнi, алергiчнi та iн.) реакцiї, то представник покупця має право вiдмовитися вiд усiх або деяких тварин, не несучи при цьому матерiальної вiдповiдальностi. У цьому разi iнформацiя негайно доводиться до вiдома Державного департаменту ветеринарної медицини.

     1.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     1.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням дати, методiв дiагностичних дослiджень, їх результатiв i профiлактичних щеплень.

     1.9. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     1.10. Пiсля ввезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю тварин ставлять на карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться потрiбнi дiагностичнi дослiдження методами, якi передбаченi санiтарним кодексом на бруцельоз, туберкульоз, лейкоз, трихомоноз, кампiлобактерiоз, лептоспiроз, iнфекцiйний ринотрахеїт у державнiй лабораторiї ветеринарної медицини.

(пункт 1.10 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

2. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну сперми бикiв-плiдникiв

     2.1. До ввезення в Україну допускається сперма бикiв-плiдникiв, отримана на пiдприємствах штучного заплiднення, що перебувають пiд постiйним контролем державної ветеринарної служби країни-експортера.

     2.2. Сперма виходить з пiдприємства (станцiї, центру i iн.) та адмiнiстративної територiї, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     везикулярного стоматиту, чуми великої рогатої худоби, контагiозної плевропневмонiї, чуми дрiбних жуйних, заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

     бруцельозу, лейкозу, туберкульозу - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

(абзац четвертий пункту 2.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного ринотрахеїту, вiрусної дiареї, трихомонозу, кампiлобактерiозу, лептоспiрозу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

     паратуберкульозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi.

(пункт 2.2 доповнено абзацом шостим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     2.3. Бики-плiдники, вiд яких одержують сперму для постачання на експорт, повиннi бути не вакцинованi проти бруцельозу.

     2.4. Тварини не одержували кормiв тваринного походження, при виготовленнi яких використовувалися внутрiшнi органи i тканини жуйних тварин.

     2.5. Бики-донори знаходилися в центрi штучного заплiднення протягом 6 мiсяцiв до взяття сперми i не використовувалися для природного заплiднення.

     2.6. За 30 днiв перед отриманням сперми бикiв дослiджують у державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на туберкульоз двократно з iнтервалом не менше 60 днiв, бруцельоз, лептоспiроз, лейкоз, блутанг, iнфекцiйний ринотрахеїт, вiрусну дiарею, трихомоноз, кампiлобактерiоз.

(абзац перший пункту 2.6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     У спермi не допускається наявнiсть патогенних i токсикогенних мiкроорганiзмiв та клiтин кровi.

     2.7. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень i їх результатiв.

     2.8. До ветеринарного сертифiката додається специфiкацiя, що мiстить такi данi:

     порода, кличка i номер бика;

     число, мiсяць i рiк узяття сперми;

     кiлькiсть канiстр у посудинi Дьюара;

     кiлькiсть серiй i доз в однiй канiстрi.

     Сперму, що поставляється, упаковують i транспортують у спецiальних контейнерах (посудинах) з рiдким азотом.

     2.9. Увезення на територiю України сперми можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     2.10. Перед використанням на територiї України сперма повинна бути дослiджена на лептоспiроз, iнфекцiйний ринотрахеїт.

(пункт 2.10 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

3. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну ембрiонiв великої рогатої худоби

     3.1. До ввезення в Україну допускають ембрiони, отриманi вiд здорових племiнних тварин, не вакцинованих проти бруцельозу, лептоспiрозу, ящуру. Бики повиннi утримуватись на пiдприємствах штучного заплiднення, а корови-донори ембрiонiв - у центрах, пунктах, фермах постачальника, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб тварин, що перебувають пiд постiйним контролем державної ветеринарної служби країни-експортера з моменту народження.

     3.2. Сперма, якою заплiдненi корови-донори, вiдповiдає ветеринарним вимогам України. Копiя ветеринарного сертифiката на сперму додається.

     Корови-донори перебували в господарствi останнi 60 днiв i не мали контакту з тваринами, завезеними в країну протягом останнiх 12 мiсяцiв.

     3.3. Адмiнiстративна територiя країни-експортера повинна бути вiльна вiд заразних хвороб, у тому числi:

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     везикулярного стоматиту, контагiозної плевропневмонiї, чуми великої рогатої худоби, чуми дрiбних жуйних - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни.

     3.4. Центри одержання ембрiонiв великої рогатої худоби повиннi бути вiльнi вiд заразних хвороб, у тому числi:

     бруцельозу, лейкозу, туберкульозу - протягом останнiх 3 рокiв;

(абзац другий пункту 3.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного ринотрахеїту, вiрусної дiареї, трихомонозу, кампiлобактерiозу, лептоспiрозу - протягом останнiх 12 мiсяцiв;

(абзац третiй пункту 3.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     паратуберкульозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi.

(пункт 3.4 доповнено абзацом четвертим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     3.5. Тварини не одержували кормiв тваринного походження, при виготовленнi яких використовувалися внутрiшнi органи i тканини жуйних тварин.

     3.6. Корiв-донорiв, яких використовували для одержання ембрiонiв, i бикiв, вiд яких використовується сперма для заплiднення корiв, регулярно пiддають клiнiчним i дiагностичним дослiдженням у державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на туберкульоз, бруцельоз, лептоспiроз, лейкоз, вiрусну дiарею, iнфекцiйний ринотрахеїт.

(пункт 3.6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     3.7. Пiсля одержання ембрiонiв корови-донори i бики-плiдники повиннi бути пiд наглядом державних ветеринарних лiкарiв не менше 30 днiв. При виявленнi у тварин у цей перiод iнфекцiйних хвороб, зазначених у цих Вимогах, експорт ембрiонiв в Україну припиняється.

     3.8. Заморожений i вiдталий матерiал (ембрiони i середовище, у якому вони перебувають) повинен бути вiльним вiд патогенних i токсикогенних мiкроорганiзмiв.

     3.9. Сперму, що поставляється, упаковують i транспортують у спецiальних контейнерах (посудинах) з рiдким азотом.

     3.10. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати i результатiв дiагностичних дослiджень батькiвських пар.

     3.11. Увезення на територiю України ембрiонiв можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

4. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну забiйної великої рогатої худоби, овець i кiз

     4.1. До ввезення в Україну допускаються здорова забiйна велика рогата худоба, вiвцi i кози, народженi i вирощенi в країнi-експортерi, не вакцинованi проти бруцельозу, лептоспiрозу, ящуру, з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     чуми, контагiозної плевропневмонiї великої рогатої худоби, везикулярного стоматиту, блутангу - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац четвертий пункту 4.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     бруцельозу великої рогатої худоби, лейкозу, туберкульозу, бруцельозу овець i кiз, сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

(абзац п'ятий пункту 4.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     меди-вiсни, артриту-енцефалiту - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

(абзац шостий пункту 4.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     катаральної лихоманки овець - протягом останнiх 2 рокiв на адмiнiстративнiй територiї;

     вiспи овець i кiз, чуми дрiбних жуйних - протягом останнiх 3 рокiв у країнi, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв пiсля забою останньої зараженої тварини;

(абзац восьмий пункту 4.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйної плевропневмонiї - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi;

     паратуберкульозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi.

(пункт 4.1 доповнено абзацом десятим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     4.2. Тварини не одержували кормiв тваринного походження, при виготовленнi яких використовувалися внутрiшнi органи i тканини жуйних тварин.

     4.3. Вiдiбраних для вiдправлення в Україну тварин не менше 30 днiв утримують на спецiальних карантинних базах пiд наглядом державної ветеринарної служби країни-експортера.

     4.4. Пiд час карантину проводять поголовний клiнiчний огляд, дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi. Тварини пiддаються таким ветеринарним обробкам i дослiдженням:

     усi види забiйної худоби - вакцинацiї проти сибiрки не менше нiж за 42 днi до забою, якщо вони не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення;

(абзац другий пункту 4.4 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     вiвцi i кози, якi завозяться з країн, не благополучних щодо вiспи овець - вакцинацiї проти вiспи не менше нiж за 14 днiв, якщо не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення;

     усi види забiйної худоби пiддаються термометрiї i дослiдженню на бруцельоз, лейкоз у державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi;

абзац четвертий пункту 4.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     усi види забiйної худоби - дослiдженню на лептоспiроз з негативним результатом або пiдданi двократнiй обробцi дегiдрострептомiцином прийнятими в країнi-експортерi методами.

     4.5. Вiдiбрана на експорт худоба перед вiдправленням пiддається профiлактичнiй дегельмiнтизацiї та обробцi проти ектопаразитiв у термiни, що забезпечують звiльнення органiзму вiд залишкiв застосованих препаратiв.

     4.6. До вiдправлення в Україну допускаються тiльки клiнiчно здоровi тварини, якi мали негативнi результати при дiагностичних дослiдженнях.

     4.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     4.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень i їх результатiв та щеплень.

     4.9. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     4.10. Тварини на територiї України повиннi бути забитi на м'ясо не пiзнiше 2 - 3 днiв пiсля надходження на забiйне пiдприємство (м'ясокомбiнат, бiйню).

5. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну племiнних i користувальних овець i кiз

     5.1. До ввезення в Україну допускаються здоровi племiннi вiвцi й кози, якi народженi i вирощенi в країнi-експортерi, не вагiтнi, не вакцинованi проти бруцельозу, блутангу, ящуру, лептоспiрозу i виходять з господарств та адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     вiспи овець i кiз, чуми дрiбних жуйних - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

(абзац третiй пункту 5.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     ку-лихоманки, блутангу, iнфекцiйної плевропневмонiї - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац п'ятий пункту 5.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     абзац шостий пункту 5.1 вилучено

(згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     меди-вiсни, артриту-енцефалiту, туберкульозу - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

(абзац сьомий пункту 5.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного епiдидимiту, бруцельозу, сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

(абзац восьмий пункту 5.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     паратуберкульозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi.

(пункт 5.1 доповнено абзацом дев'ятим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     5.2. Тварини не одержували кормiв тваринного походження, при виготовленнi яких використовувалися внутрiшнi органи i тканини жуйних тварин.

     5.3. Вiдбiр для вiдправлення в Україну тварин повинен здiйснюватися за участю представника державної служби ветеринарної медицини України.

     5.4. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини не менше 30 днiв утримуються на спецiальних карантинних базах країни-експортера пiд наглядом представника державної служби ветеринарної медицини України.

     Пiд час карантину проводять поголовний клiнiчний огляд iз щоденною термометрiєю, дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на бруцельоз, епiдидимiт, блутанг, меди-вiсну, артрит-енцефалiт, лiстерiоз; лептоспiроз - з негативним результатом або тварини, пiдданi двократнiй обробцi дегiдрострептомiцином прийнятими в країнi-експортерi методами.

(абзац другий пункту 5.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     5.5. Не пiзнiше нiж за 20 днiв до вiдправлення тварин вакцинують проти сибiрки, якщо вони не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення.

     5.6. Проводяться профiлактична дегельмiнтизацiя та обробка проти ектопаразитiв.

     5.7. Якщо в перiод карантинування за результатами дiагностичних дослiджень в окремих тварин будуть виявленi позитивнi (серологiчнi, алергiчнi та iн.) реакцiї, то представник покупця має право вiдмовитися вiд усiх або деяких тварин, не несучи при цьому матерiальної вiдповiдальностi. У цьому разi iнформацiя негайно доводиться до вiдома Державного департаменту ветеринарної медицини.

     5.8. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     5.9. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень, їх результатiв i профiлактичних щеплень.

     5.10. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     5.11. Пiсля ввезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю тварини ставляться в карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться дiагностичнi дослiдження у державнiй лабораторiї ветеринарної медицини на бруцельоз, епiдидимiт.

(пункт 5.11 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

6. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну сперми плiдникiв дрiбних жуйних

(назва роздiлу 6 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     6.1. До ввезення в Україну допускається сперма плiдникiв дрiбних жуйних, отримана на пiдприємствах штучного заплiднення, що перебувають пiд постiйним контролем державної ветеринарної служби країни-експортера.

(пункт 6.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     6.2. Сперма виходить з пiдприємства (станцiї, центру та iн.) i адмiнiстративних територiй, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     ку-лихоманки, блутангу - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац третiй пункту 6.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйної плевропневмонiї - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

(абзац четвертий пункту 6.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     кампiлобактерiозу, лiстерiозу, iнфекцiйної агалактiї - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi;

(абзац п'ятий пункту 6.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     вiспи овець i кiз, чуми дрiбних жуйних - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

(пункт 6.2 доповнено абзацом шостим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     6.3. Утримання тварин i одержання сперми вiд плiдникiв дрiбних жуйних здiйснюються при дотриманнi встановлених ветеринарно-санiтарних вимог.

(пункт 6.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     6.4. Плiдники дрiбних жуйних, вiд яких одержують сперму для постачання на експорт, не повиннi бути вакцинованi проти бруцельозу i епiдидимiту, утримуватися на пiдприємствах штучного заплiднення не менше 6 мiсяцiв до взяття сперми i не використовуватися для природного заплiднення.

(пункт 6.4 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     6.5. За 30 днiв перед узяттям сперми плiдникiв дрiбних жуйних дослiджують у державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на туберкульоз кiз, бруцельоз, епiдидимiт баранiв, лiстерiоз, меди-вiсну, артрит-енцефалiт кiз.

(пункт 6.5 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     6.6. Плiдники дрiбних жуйних не одержували кормiв тваринного походження, при виготовленнi яких використовувалися внутрiшнi органи i тканини жуйних тварин.

(пункт 6.6 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     6.7. У спермi не допускається наявнiсть патогенних i токсикогенних мiкроорганiзмiв та клiтин кровi.

     6.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень їх результатiв.

     6.9. До ветеринарного сертифiката додається специфiкацiя, що мiстить такi данi:

     порода, кличка i номер;

(абзац другий пункту 6.9 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     число, мiсяць i рiк узяття сперми;

     кiлькiсть канiстр у посудинi Дьюара;

     кiлькiсть серiй i доз в однiй канiстрi.

     6.10. Сперму, що поставляється, упаковують i транспортують у спецiальних контейнерах (посудинах) з рiдким азотом.

     6.11. Увезення на територiю України сперми можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

7. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну племiнних i користувальних свиней

     7.1. До ввезення в Україну допускаються здоровi племiннi свинi, що народженi i вирощенi в країнi-експортерi, не вакцинованi проти класичної чуми свиней, лептоспiрозу, хвороби Ауєскi, хвороби Тешена i походять з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     африканської чуми свиней - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни, при проведеннi стемпiнг-ауту - 12 мiсяцiв;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     везикулярної хвороби свиней - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни, при проведеннi стемпiнг-ауту - 9 мiсяцiв;

(абзац четвертий пункту 7.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     класичної чуми свиней, атрофiчного ринiту, хвороби Ауєскi, ентеровiрусного енцефаломiєлiту свиней (хвороби Тешена) - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i iн.), при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв, туберкульозу, бруцельозу, репродуктивно-респiраторного синдрому свиней, сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

(абзац п'ятий пункту 7.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

трихiнельозу - протягом останнiх 5 рокiв на територiї країни або зони.

(пункт 7.1 доповнено абзацом шостим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     7.2. Вiдбiр для вiдправлення в Україну тварин повинен здiйснюватися за участю представника державної служби ветеринарної медицини України. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини не менше 30 днiв утримуються на спецiальних карантинних базах країни-експортера пiд наглядом представника державної ветеринарної служби країни-експортера.

     7.3. Пiд час карантину проводять:

     поголовний клiнiчний огляд iз щоденною термометрiєю;

     дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на класичну чуму свиней, бруцельоз, туберкульоз, трансмiсивний гастроентерит свиней з негативним результатом;

(абзац третiй пункту 7.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     дiагностичнi дослiдження на лептоспiроз з негативним результатом або двократну обробку тварин дегiдрострептомiцином прийнятими в країнi-експортерi методами.

     7.4. Не пiзнiше нiж за 20 днiв до вiдправлення тварин вакцинують проти сибiрки (якщо вони не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення).

     7.5. Не пiзнiше нiж за 14 днiв до вiдправлення свиней вакцинують проти бешихи свиней iнактивованою вакциною. Проводяться дегельмiнтизацiя й обробка проти ектопаразитiв.

     7.6. Якщо в перiод карантинування, за результатами дiагностичних дослiджень, в окремих тварин будуть виявленi позитивнi (серологiчнi, алергiчнi та iн.) реакцiї, то представник покупця має право вiдмовитися вiд усiх або деяких тварин, не несучи при цьому матерiальної вiдповiдальностi. У цьому разi iнформацiя негайно доводиться до вiдома Державного департаменту ветеринарної медицини.

     7.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     7.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем, складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням дати дiагностичних дослiджень їх результатiв i щеплень.

     7.9. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини України.

     7.10. Пiсля ввезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю свинi ставляться на карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться дiагностичнi дослiдження на класичну чуму свиней, бруцельоз, лептоспiроз, туберкульоз, трансмiсивний гастроентерит свиней в державнiй лабораторiї ветеринарної медицини методами, передбаченими Мiжнародним санiтарним кодексом.

(пункт 7.10 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

8. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну сперми кнурiв

     8.1. До ввезення в Україну допускається сперма кнурiв, отримана на пiдприємствах штучного заплiднення, що перебувають пiд постiйним контролем державної ветеринарної служби країни-експортера.

     8.2. Сперма виходить з пiдприємства (станцiї, центру та iн.) i адмiнiстративної територiї, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     африканської чуми свиней - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     везикулярної хвороби свиней - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни, при проведеннi стемпiнг-ауту - 9 мiсяцiв;

(абзац четвертий пункту 8.2 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     класичної чуми свиней, хвороби Ауєскi, ентеровiрусного енцефаломiєлiту свиней (хвороби Тешена) - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i т. iн.);

     туберкульозу, бруцельозу, репродуктивно-респiраторного синдрому свиней, лептоспiрозу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi.

(абзац шостий пункту 8.2 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     8.3. Утримання тварин i одержання сперми вiд кнурiв здiйснюються при дотриманнi встановлених ветеринарно-санiтарних вимог.

     8.4. Кнури-плiдники, вiд яких одержують сперму до постачання на експорт, не повиннi бути вакцинованi проти класичної чуми свиней, перебувати на пiдприємствах штучного заплiднення не менше 6 мiсяцiв до збору сперми i не використовуватися для природного заплiднення.

     8.5. За 30 днiв перед узяттям сперми кнурiв дослiджують у державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на класичну чуму свиней, туберкульоз, бруцельоз, лептоспiроз. У спермi не допускається наявнiсть патогенних i токсикогенних мiкроорганiзмiв та клiтин кровi.

(пункт 8.5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     8.6. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень i їх результатiв.

     8.7. До ветеринарного сертифiката додається специфiкацiя, що мiстить такi данi:

     порода, кличка i номер кнура;

     число, мiсяць i рiк узяття сперми;

     кiлькiсть канiстр у посудинi Дьюара;

     кiлькiсть серiй i доз в однiй канiстрi.

     8.8. Сперму, що поставляється, упаковують i транспортують у спецiальних контейнерах (посудинах) з рiдким азотом.

     8.9. Увезення на територiю України сперми можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини України.

9. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну забiйних свиней

     9.1. До ввезення в Україну допускаються клiнiчно здоровi забiйнi свинi, народженi i вирощенi в країнi-експортерi, з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     африканської чуми свиней - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни, при проведеннi стемпiнг-ауту - 12 мiсяцiв;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     везикулярної хвороби свиней - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни, при проведеннi стемпiнг-ауту - 9 мiсяцiв;

(абзац четвертий пункту 9.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     класичної чуми свиней, ентеровiрусного енцефаломiєлiту свиней (хвороби Тешена) - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i iн.), при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

     хвороби Ауєскi - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i iн.);

     атрофiчного ринiту свиней, туберкульозу, бруцельозу, сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

(абзац сьомий пункту 9.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     трихiнельозу - протягом останнiх 5 рокiв на територiї країни або зони.

(пункт 9.1 доповнено абзацом восьмим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     9.2. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини не менше 30 дiб карантинуються в господарствах постачальника пiд наглядом державних ветеринарних лiкарiв i пiддаються щоденному клiнiчному огляду.

     9.3. Не пiзнiше нiж за 42 днi до забою тварин вакцинують проти сибiрки (якщо вони не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення).

(пункт 9.3 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     9.4. За 2 доби перед вiдправкою свиней пасивно iмунiзують проти бешихи свиней, якщо вони не були вакцинованi протягом останнiх 4 мiсяцiв проти цього захворювання. Проти класичної чуми свиней щеплюють на прохання покупця не менше нiж за 21 день до вивезення.

     9.5. Вiдiбранi на експорт свинi перед вiдправкою пiддаються профiлактичнiй дегельмiнтизацiї та обробцi проти ектопаразитiв у термiни, що забезпечують звiльнення органiзму вiд залишкiв застосованих препаратiв.

     9.6. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     9.7. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень, їх результатiв i щеплень.

     9.8. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини України.

     9.9. Тварини на територiї України повиннi бути забитi на м'ясо не пiзнiше 2 - 3 днiв пiсля надходження на забiйнi пiдприємства.

10. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну племiнних, користувальних i спортивних коней

     10.1. До ввезення в Україну допускаються тiльки здоровий племiнний молодняк i дорослi конi, народженi i вирощенi в країнi-експортерi, вагiтнiстю не бiльше 3 мiсяцiв. Конi не повиннi бути вакцинованi проти iнфекцiйних енцефаломiєлiтiв усiх типiв, грипу, африканської чуми коней, лептоспiрозу i виходять з господарств та адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     парувальної хвороби, везикулярного стоматиту, африканської чуми коней, сапу, венесуельського енцефаломiєлiту - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни;

(абзац другий пункту 10.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     грипу коней - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац третiй пункту 10.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного метриту коней, пiроплазмозу (бабезiя Кабанi), нуталiозу (бабезiя Еквi) - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

(абзац четвертий пункту 10.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйних енцефаломiєлiтiв коней захiдного та схiдного типiв, ринопневмонiї, iнфекцiйної анемiї, корости i вiспи коней - протягом останнiх 3 мiсяцiв на територiї господарства;

     сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi.

(пункт 10.1 доповнено абзацом шостим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     Вiдiбранi для вiдправлення в Україну конi не мали клiнiчних ознак вiрусного артерiїту протягом 28 днiв до дня вiдправки, проведенi дiагностичнi дослiдження проб кровi з 14-денним iнтервалом дали негативний результат.

     10.2. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну конi не менше 30 днiв утримуються на спецiальних карантинних базах країни-експортера пiд наглядом представника державної служби ветеринарної медицини України. Пiд час карантину проводять поголовний клiнiчний огляд iз щоденною термометрiєю, дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на сап, парувальну хворобу, пiроплазмоз (бабезiя Кабанi), нуталiоз (бабезiя Еквi), ринопневмонiю, iнфекцiйний метрит, iнфекцiйну анемiю, вiрусний артерiїт, лептоспiроз. Дiагностичнi дослiдження на парувальну немiч та сап проводяться протягом 15-ти днiв перед вiдправкою, на iнфекцiйну анемiю коней - протягом 30 днiв, вiрусний артерiїт - двiчi протягом 28 днiв з iнтервалом 14 днiв. Тварин щеплюють проти грипу iнактивованою вакциною. Не пiзнiше нiж за 20 днiв до ввезення на територiю України тварин вакцинують проти сибiрки (якщо вони не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення). Проводять дегельмiнтизацiю та обробку проти ектопаразитiв.

(пункт 10.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     10.3. Якщо в перiод карантинування за результатами дiагностичних дослiджень в окремих тварин будуть виявленi позитивнi (серологiчнi, алергiчнi й iн.) реакцiї, то представник покупця має право вiдмовитися вiд усiх або деяких тварин, не маючи при цьому матерiальної вiдповiдальностi. У цьому разi iнформацiя негайно доводиться до вiдома Державного департаменту ветеринарної медицини.

     10.4. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     10.5. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень, їх результатiв i профiлактичних щеплень.

     10.6. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини України.

     10.7. Пiсля ввезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю тварини ставляться на карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться дiагностичнi дослiдження на сап, iнфекцiйну анемiю, парувальну хворобу, iнфекцiйний метрит, вiрусний артерiїт, лептоспiроз, ринопневмонiю, нуталiоз пiд контролем державної служби ветеринарної медицини.

(пункт 10.7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

11. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну коней для участi в мiжнародних змаганнях

     11.1. До ввезення в Україну допускаються здоровi конi, якi не вакцинованi проти iнфекцiйних енцефаломiєлiтiв усiх типiв, африканської чуми коней i виходять з господарств та адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     парувальної хвороби, везикулярного стоматиту, африканської чуми коней, сапу, венесуельського енцефаломiєлiту - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни;

(абзац другий пункту 11.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     грипу коней - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац третiй пункту 11.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного метриту коней, пiроплазмозу (бабезiя Кабанi), нуталiозу (бабезiя Еквi) - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

(абзац четвертий пункту 11.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйних енцефаломiєлiтiв коней захiдного та схiдного типiв, ринопневмонiї, iнфекцiйної анемiї, корости i вiспи коней - протягом останнiх 3 мiсяцiв на територiї господарства;

     сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi.

(пункт 11.1 доповнено абзацом шостим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     Вiдiбранi для вiдправлення в Україну конi не мали клiнiчних ознак вiрусного артерiїту протягом 28 днiв до дня вiдправки; проведенi дiагностичнi дослiдження проб кровi з 14-денним iнтервалом дали негативний результат.

     11.2. Перед вiдправкою конi повиннi перебувати не менше 30 днiв пiд наглядом державної ветеринарної служби країни-експортера.

     У цей перiод проводять дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на сап, парувальну хворобу та iнфекцiйну анемiю коней, у разi якщо данi дослiдження не проводились протягом останнiх 90 днiв до вiдправлення.

(абзац другий пункту 11.2 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     11.3. Конi, якi вiдправляються на змагання, повиннi бути вакцинованi проти грипу iнактивованою вакциною не пiзнiше 30 - 45 днiв до вiдправлення.

     11.4. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     11.5. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень, їх результатiв i профiлактичних щеплень.

     11.6. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини України.

     11.7. Пiсля ввезення на територiю України коней розмiщують i утримують пiд контролем державної служби ветеринарної медицини. Конi, завезенi з рiзних країн, утримуються iзольовано весь перiод перебування, крiм участi в спортивних змаганнях. Пiсля завершення спортивних заходiв конi пiдлягають обов'язковому вивезенню з територiї України.

12. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну сперми племiнних жеребцiв

     12.1. До ввезення в Україну допускається сперма жеребцiв, отримана на пiдприємствах штучного заплiднення, що перебувають пiд постiйним контролем державної ветеринарної служби країни-експортера.

     12.2. Сперма виходить з пiдприємства (станцiї, центру й iн.) та адмiнiстративної територiї офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     парувальної хвороби, везикулярного стоматиту, африканської чуми коней, сапу, венесуельського енцефаломiєлiту - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни;

(абзац другий пункту 12.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     грипу коней - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац третiй пункту 12.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного метриту коней, пiроплазмозу (бабезiя Кабанi), нуталiозу (бабезiя Еквi) - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

(абзац четвертий пункту 12.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйних енцефаломiєлiтiв коней захiдного та схiдного типiв, ринопневмонiї, iнфекцiйної анемiї, корости i вiспи коней - протягом останнiх 3 мiсяцiв на територiї господарства.

     Сперма, зiбрана на протязi року, повинна бути дослiджена на предмет наявностi збудника вiрусного артерiїту, результат дослiдження повинен бути негативним.

     Жеребцi-донори в день отримання сперми не повиннi мати клiнiчних ознак вiрусного артерiїту, пiдданi серологiчнiй дiагностицi не пiзнiше 14 днiв пiсля отримання сперми, результат дослiдження повинен бути негативним.

     12.3. Утримання тварин i одержання сперми вiд жеребцiв здiйснюються при дотриманнi встановлених ветеринарно-санiтарних вимог.

     12.4. Жеребцi-плiдники, вiд яких одержують сперму до постачання на експорт, не повиннi бути вакцинованi проти ринопневмонiї, перебувати на пiдприємствах штучного заплiднення не менше 6 мiсяцiв до збору сперми i не використовуватися для природного заплiднення.

     12.5. За 30 днiв перед узяттям сперми жеребцiв дослiджують у державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на сап, парувальну хворобу, пiроплазмоз (бабезiя Кабанi), нуталiоз (бабезiя Еквi), ринопневмонiю, iнфекцiйний метрит, iнфекцiйну анемiю, вiрусний артерiїт, лептоспiроз.

(пункт 12.5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     12.6. У спермi не допускається наявнiсть патогенних i токсикогенних мiкроорганiзмiв та елементiв кровi.

     12.7. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень i їх результатiв.

     12.8. До ветеринарного сертифiката додається специфiкацiя, що мiстить такi данi:

     порода, кличка, номер жеребця;

     число, мiсяць i рiк узяття сперми;

     кiлькiсть канiстр у посудинi Дьюара;

     кiлькiсть серiй i доз в однiй канiстрi.

     12.9. Сперму, що поставляється, упаковують i транспортують у спецiальних контейнерах (посудинах) з рiдким азотом.

     12.10. Увезення на територiю України сперми можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини України.

     12.11. Перед використанням на територiї України сперма повинна бути дослiджена на вiрусний артерiїт.

(роздiл 12 доповнено пунктом 12.11 згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

13. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну забiйних коней

     13.1. До ввезення в Україну допускаються клiнiчно здоровi забiйнi конi, народженi i вирощенi в країнi-експортерi, з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     парувальної хвороби, везикулярного стоматиту, африканської чуми коней, сапу, венесуельського енцефаломiєлiту - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни;

(абзац другий пункту 13.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     грипу коней - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац третiй пункту 13.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного метриту коней, пiроплазмозу (бабезiя Кабанi), нуталiозу (бабезiя Еквi), сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

(абзац четвертий пункту 13.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйних енцефаломiєлiтiв коней захiдного та схiдного типiв, ринопневмонiї, iнфекцiйної анемiї, корости i вiспи коней - протягом останнiх 3 мiсяцiв на територiї господарства.

     Вiдiбранi для вiдправлення в Україну конi не мали клiнiчних ознак вiрусного артерiїту протягом 28 днiв до дня вiдправки, проведенi дiагностичнi дослiдження проб кровi з 14-денним iнтервалом дали негативний результат.

     13.2. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну конi не менше 30 днiв утримуються на спецiальних карантинних базах пiд наглядом державної ветеринарної служби країни-експортера. Пiд час карантину проводять поголовний клiнiчний огляд iз щоденною термометрiєю, дiагностичнi дослiдження в державнiй лабораторiї ветеринарної медицини методами, прийнятими в країнi-експортерi, на сап, парувальну хворобу, пiроплазмоз (бабезiя Кабанi), нуталiоз (бабезiя Еквi), ринопневмонiю, iнфекцiйний метрит, iнфекцiйну анемiю, вiрусний артерiїт. Не пiзнiше за 42 днi до забою тварин вакцинують проти сибiрки (якщо вони не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення).

(пункт 13.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     13.3. До вiдправлення допускаються лише клiнiчно здоровi конi, якi мали негативнi результати при дiагностичних дослiдженнях.

     13.4. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     13.5. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним на мовi країни-експортера й українською мовою, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень i щеплень.

     13.6. Увезення на територiю України коней можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     13.7. Тварини на територiї України пiдлягають забою на м'ясо не пiзнiше 2 - 3 днiв пiсля надходження на забiйнi пiдприємства. Перед забоєм конi повиннi бути дослiдженi на сап, на забiй направляються тiльки тварини, якi реагують негативно.

14. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну добового молодняку рiзних видiв птицi, iнкубацiйних та товарних яєць цих видiв птицi

(назва роздiлу 14 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     14.1. До ввезення в Україну допускаються клiнiчно здоровий добовий молодняк рiзних видiв птицi й iнкубацiйне яйце цих видiв птицi, що виходять з благополучних господарств (iнкубаторiв), якi вiдповiдають вимогам Санiтарного кодексу наземних тварин (заходи з гiгiєни i санiтарної безпеки племiнних птахiвничих господарств i iнкубаторiв) та перебувають поза неблагополучною зоною щодо заразних хвороб птицi, у тому числi:

     хвороби Ньюкасла, грипу (високопатогенний грип птицi) - при проведеннi стемпiнг-ауту 6 мiсяцiв;

(абзац другий пункту 14.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     птиця походить з благополучних птахогосподарств щодо: вiспи, хвороби Гамборо, хвороби Марека, лейкозу, туберкульозу птицi, iнфекцiйного ларинготрахеїту, iнфекцiйного енцефаломiєлiту, iнфекцiйної анемiї, iнфекцiйного бронхiту, iнфекцiйного бурситу, адено- i реовiрусної iнфекцiї, ринотрахеїту (TRT), гемофiльозу, синдрому зниження несучостi, хламiдiозу (орнiтозу), вiрусного ентериту (хвороби Держi), чуми качок, вiрусного гепатиту, парамiксовiрусу i коронавiрусу, гiстомонозу, сальмонельозiв, пуллорозiв, пастерельозу, мiкоплазмозу та iнших гострозаразних захворювань - протягом останнiх 6 мiсяцiв.

(абзац третiй пункту 14.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     Завiз в Україну птахопродукцiї дозволяється пiсля вивчення епiзоотичної ситуацiї щодо гострозаразних та хронiчних хвороб птицi у господарствах-постачальниках шляхом виїзду до них спецiалiстiв держветмедицини країни-iмпортера.

     14.2. Батькiвське стадо курей i iндичок повинно дослiджуватись на пулороз. При цьому птицi, що позитивно реагує, не повинно бути виявлено.

(абзац перший пункту 14.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     Батькiвське стадо птицi не повинно бути щепленим проти захворювань, якi в Українi не реєструються, та живими вiрус-вакцинами (за винятком вакцин, погоджених країною-iмпортером, та тих, пiсля яких у наступних вакцинацiях були застосованi iнактивованi вакцини).

     14.3. Добовий молодняк повинен бути отриманий з iнкубацiйних яєць птицi, що задовольняє ветеринарнi вимоги, зазначенi в пунктi 14.1.

     Добовий молодняк рiзних видiв птицi, при потребi, може бути щеплений проти хвороб, якi характернi для даного виду i вiку, вiдповiдно до затверджених Держдепартаментом ветмедицини схем вакцинопрофiлактики. У сертифiкатi повиннi бути вказанi тип вакцини та дата вакцинацiї.

(абзац другий пункту 14.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     Молодняк птицi повинен бути кондицiйний та вiдповiдати сертифiкату технологiчних параметрiв для даного кросу птицi.

(абзац третiй пункту 14.3 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     14.4. Iнкубацiйнi яйця повиннi бути отриманi вiд птицi, що задовольняє ветеринарнi вимоги, зазначенi в пунктi 14.1.

     14.5. Iнкубацiйнi яйця повиннi бути продезiнфiкованi методами, прийнятими в країнi-експортерi, та безпосередньо перед увезенням на територiю України.

(пункт 14.5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     14.6. Iнкубацiйнi яйця i добовий молодняк рiзних видiв птицi поставляються в одноразовiй тарi.

     14.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     14.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, щодо кожної партiї птицi або iнкубацiйних яєць повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi (форма сертифiката узгоджена Держдепартаментом ветмедицини України), пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати серологiчних та дiагностичних дослiджень i їх результатiв, проти яких iнфекцiйних захворювань було вакциноване батькiвське стадо, коли i якими вакцинами.

     14.9. Увезення на територiю України добового молодняку, iнкубацiйних яєць з вiдповiдним маркуванням, прийнятим у країнi-експортерi, можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     Дозвiл надається пiсля розгляду погоджених управлiннями державної ветеринарної медицини Автономної Республiки Крим та областей документiв:

     заявки, погодженої державним iнспектором ветмедицини областi;

     висновкiв комiсiї щодо епiзоотичного обстеження господарства-постачальника iз зазначенням епiзоотичного стану адмiнiстративних територiй;

     акта епiзоотичного обстеження господарства-покупця iз зазначенням умов для карантинування;

     схем вакцинопрофiлактики, погоджених державним iнспектором ветмедицини областi;

     контракту або копiї контракту, що подається не пiзнiше нiж за 15 днiв до завезення.

     14.10. Пiд час карантинування птицi проводять щоденний клiнiчний огляд, необхiднi ветеринарнi заходи та вакцинацiї згiдно iз затвердженими державною службою ветеринарної медицини на мiсцях схемами вакцинопрофiлактики. Вiд кожної завезеної в Україну партiї iнкубацiйних яєць або птицi вiдбираються проби яєць та птицi згiдно з нормами вiдбору i направляються для проведення необхiдних лабораторних та лабораторно-дiагностичних дослiджень (за рахунок коштiв власникiв) у державних або акредитованих лабораторiях ветеринарної медицини.

(абзац перший пункту 14.10 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     У разi виявлення в iнкубацiйних яйцях збудникiв iнфекцiйних хвороб або в птицi ознак, характерних для iнфекцiйних хвороб, якi зазначенi в цих Вимогах, подальше їх завезення припиняється.

15. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну хутрових звiрiв, кролiв, собак i кiшок

     15.1. До ввезення в Україну допускаються клiнiчно здоровi хутровi звiрi, кролики, собаки i коти з господарств та адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     а) для усiх видiв тварин:

     вiрусних енцефаломiєлiтiв усiх видiв - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

     б) для лисиць, песцiв, собак i кiшок:

     хвороби Ауєскi, сказу, туберкульозу, туляремiї, дерматофiтозiв (трихофiтiї, мiкроспорiї) - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

     в) для норок i тхорiв:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     вiрусної геморагiчної хвороби кролiв, туляремiї - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

     енцефалопатiї норок - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

     алеутської хвороби, сказу, туберкульозу, туляремiї - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

     г) для кролiв:

     вiрусної геморагiчної хвороби, мiксоматозу, туляремiї, пастерельозу, лiстерiозу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi.

     15.2. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини не менше 30 днiв утримуються на спецiальних карантинних базах пiд наглядом державної ветеринарної служби країни-експортера.

     15.3. Пiд час карантину проводиться поголовний клiнiчний огляд. У цей перiод державнi ветлiкарi проводять дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi. Тварини пiддаються таким ветеринарним обробкам i дослiдженням:

     лисицi, песцi, норки i собаки - на токсоплазмоз;

     норки - на алеутську хворобу;

     кiшки - на дерматофiтози;

     собаки i кiшки - не ранiше 2 рокiв i не пiзнiше 3 мiсяцiв до вiдправлення проводять тест на виявлення антитiл до сказу, при цьому отриманий позитивний результат з титром не менше 0,5 iмунних одиниць/мл.

(пункт 15.3 доповнено абзацом п'ятим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     15.4. Не пiзнiше нiж за 14 днiв до вiдправлення тварин вакцинують, якщо вони не були щепленi протягом останнiх 6 мiсяцiв:

     лисиць, песцiв - проти чуми м'ясоїдних, сальмонельозу i колiбактерiозу;

     норок i тхорiв - проти ботулiзму, чуми м'ясоїдних;

     псевдомонозу, вiрусного ентериту;

     нутрiй - проти пастерельозу;

     собак - проти сказу, чуми м'ясоїдних, гепатиту, вiрусного ентериту, парво- i аденовiрусних iнфекцiй, лептоспiрозу;

     кiшок - проти сказу i панлейкопенiї;

     кролiв - проти мiксоматозу, пастерельозу i вiрусної геморагiчної хвороби.

     15.5. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     15.6. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень, їх результатiв i профiлактичних щеплень.

     15.7. Пункт 15.7 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427, у зв'язку з цим пункт 15.8 вважати пунктом 15.7)

     15.7. Пiсля ввезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю тварин ставлять на карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться потрiбнi дiагностичнi дослiдження пiд контролем державної служби ветеринарної медицини.

16. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну диких, зоопаркових i циркових тварин

     16.1. До ввезення в Україну допускаються клiнiчно здоровi дикi тварини (ссавцi, птиця, риба, земноводнi, плазуни) i iншi (павукоподiбнi, комахи i iн.), що виходять iз зоопаркiв, ферм, циркiв, колекцiй i т. iн. (далi - господарства) i мiсцевостi або акваторiї, вiльної вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     а) для усiх видiв тварин:

     ящуру, чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

     африканської чуми свиней - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     б) для великих парнокопитих (велика рогата худоба, зубри, буйволи, зебу, яки, антилопи, жирафи, бiзони, оленi та iн.):

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     заразного вузликового дерматиту (бугорчатки) великої рогатої худоби, лихоманки долини Рiфт, блутангу, чуми дрiбних жуйних, епiзоотичної геморагiчної хвороби оленiв, хвороби Акабане - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     бруцельозу, лейкозу, туберкульозу, паратуберкульозу - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

     вiрусної дiареї, бесноiтiозу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

     в) для дрiбних парнокопитих (вiвцi, кози, ланi, тури, муфлони, козероги, косулi й iн.):

     лихоманки долини Рiфт, чуми дрiбних жуйних, блутангу, епiзоотичної геморагiчної хвороби оленiв - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     ку-лихоманки - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

     паратуберкульозу, скрепi, меди-вiсни, артриту-енцефалiту, аденоматозу - протягом останнiх 5 рокiв у господарствi;

     туберкульозу, бруцельозу - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

     вiспи овець i кiз - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

     г) для однокопитих (конi, осли, мули, понi, зебри, кулани, конi Пржевальського, кiанги та iн.):

     парувальної хвороби, африканської чуми коней, сапу, венесуельського енцефаломiєлiту - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни;

     везикулярного стоматиту, грипу коней - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

     iнфекцiйного метриту коней, сурри (трипаносома Евансi), пiроплазмозу (бабезiя Кабанi), нуталiозу (бабезiя Еквi), сказу - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

     iнфекцiйних енцефаломiєлiтiв коней захiдного та схiдного типiв, ринопневмонiї, iнфекцiйної анемiї, корости i вiспи коней - протягом останнiх 3 мiсяцiв на територiї господарства.

     Вiдiбранi для вiдправлення в Україну конi не мали клiнiчних ознак вiрусного артерiїту протягом 28 днiв до дня вiдправки, проведенi дiагностичнi дослiдження проб кровi з 14-денним iнтервалом дали негативний результат.

     При ввезеннi коней слiд керуватися дiючими Ветеринарними вимогами щодо iмпорту в Україну племiнних, користувальних i спортивних коней (роздiл 10 даних Вимог);

     ґ) для домашнiх i диких свиней:

     класичної чуми свиней, везикулярної хвороби, вiспи, хвороби Ауєскi, ентеровiрусного енцефаломiєлiту свиней (хвороби Тешена) - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i т. iн.);

     трихiнельозу, репродуктивно-респiраторного синдрому свиней - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

     д) для м'ясоїдних:

     чуми м'ясоїдних, вiрусного ентериту, токсоплазмозу, iнфекцiйного гепатиту, сказу - протягом 12 мiсяцiв у господарствi;

     туляремiї - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi;

     е) для птахiв:

     орнiтозу (пситтакозу), iнфекцiйного бронхiту, вiспи, реовiрусної iнфекцiї i ринотрахеїту iндичок грипу птицi та хвороби Ньюкасла, якi були пiд постiйним наглядом державної служби ветеринарної медицини, перед вiдправкою утримувались на карантинi в країнi-iмпортерi протягом 30 дiб та мали негативнi результати дiагностичних дослiджень до зазначених хвороб.

     Не мали клiнiчних ознак та не мали ризику щодо зараження туберкульозом птицi перед вiдправкою;

     є) для водоплавної птицi:

     хвороби Держi, чуми качок, вiрусного гепатиту каченят, орнiтозу (пситтакозу) - з благополучного господарства;

     ж) для гризунiв:

     токсоплазмозу - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

     мiксоматозу, вiрусної геморагiчної хвороби кролiв, туляремiї - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi;

     з) для ластоногих, китоподiбних: чуми тюленiв (морбiлiвiрусної iнфекцiї), везикулярної екзантеми - протягом останнiх 3 рокiв у мiсцях їх дислокацiї (походження).

     16.2. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини не менше 30 дiб утримуються на спецiальних карантинних базах країни-експортера або в окремих примiщеннях, де проводять клiнiчний огляд, термометрiю, дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi:

     а) великих парнокопитих - на бруцельоз, туберкульоз, паратуберкульоз, лейкоз;

     б) дрiбних парнокопитих - на бруцельоз, паратуберкульоз, блутанг;

     в) однокопитих - на сап, парувальну хворобу, сурру (трипаносома Евансi), пiроплазмоз (бабезiя Кабани), нуталiоз (бабезiя Еквi), анаплазмоз, ринопневмонiю, iнфекцiйний метрит, iнфекцiйну анемiю, вiрусний артерiїт;

     г) м'ясоїдних:

     собак, вовкiв, шакалiв, лисиць, песцiв, норок, гiєн - на токсоплазмоз;

     норок - на алеутську хворобу;

     ґ) птахiв (папуг, голубiв) - на орнiтоз (пситтакоз);

     папуг - на хламiдiоз, перед вiдправкою утримувались пiд наглядом ветеринарного лiкаря протягом 45 дiб та оброблялись проти хламiдiозу хлотетрациклiном.

     16.3. Не пiзнiше нiж за 20 днiв до ввезення на територiю України тварин вакцинують, якщо вони не були щепленi протягом останнiх 6 мiсяцiв:

     парнокопитих - проти сибiрки i трихофiтiї;

     однокопитих - проти сибiрки, трихофiтiї i грипу;

     коней, крiм того, - проти ринопневмонiї;

     свиней - проти класичної чуми, бешихи i хвороби Ауєскi;

     собак, лисиць, песцiв, вовкiв, шакалiв - проти чуми м'ясоїдних i псевдомонозу;

     собак, вовкiв, шакалiв - проти сказу, гепатиту, вiрусного ентериту, парвовiрусiв, лептоспiрозу;

     норок, тхорiв - проти ботулiзму, чуми м'ясоїдних, псевдомонозу i вiрусного ентериту;

     нутрiй - проти пастерельозу;

     котячих - проти сказу, панлейкопенiї i вiрусного ринотрахеїту;

     гризунiв (кролiв) - проти мiксоматозу i вiрусної геморагiчної хвороби;

     птицю (стадо курячих) - проти хвороби Ньюкасла. Але на вимогу iмпортера можуть бути передбаченi щеплення проти iнших хвороб.

     16.4. Парнокопитi й свинi перед вiдправкою за 2 - 14 днiв повиннi бути обробленi проти лептоспiрозу дегiдрострептомiцином двiчi.

     16.5. Перед вiдправкою тварин пiддають профiлактичнiй обробцi проти ектопаразитiв i дегельмiнтизацiї.

     16.6. До ввезення на територiю України допускають тварин та птицю, що дали негативнi результати за всiма перерахованими вище дiагностичними дослiдженнями.

     16.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     16.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем, складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень, їх результатiв i профiлактичних щеплень.

     16.9. Пункт 16.9 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427, у зв'язку з цим пункт 16.10 вважати пунктом 16.9)

     16.9. Пiсля увезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю тварини розмiщуються на карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться потрiбнi дiагностичнi дослiдження пiд контролем державної служби ветеринарної медицини.

17. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну живої риби, заплiдненої iкри, ракiв, молюскiв, кормових безхребетних i iнших гiдробiонтiв

     17.1. До ввезення в Україну допускаються здоровi гiдробiонти (риби, заплiднена iкра, раки, жаби, молюски, безхребетнi), що виходять з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб, у тому числi:

     вiрусної геморагiчної септицемiї форелi (VHS), iнфекцiйного некрозу пiдшлункової залози лососевих (IPN), iнфекцiйного некрозу гемопоетичної тканини лососевих (IHN), аеромонозу (фурункульозу) лососевих, мiксозомозу лососевих, весняної веремiї коропiв (VPS) - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi (водоймi вивезення).

(абзац другий пункту 17.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     17.2. Поголiв'я, вiд якого вiдбираються партiї гiдробiонтiв, а також заплiднена iкра не бiльше нiж за три мiсяцi до вивезення повиннi бути дослiдженi в державнiй ветеринарнiй лабораторiї паразитологiчними, бактерiологiчними i вiрусологiчними методами, прийнятими в країнi-експортерi, для виключення збудникiв заразних хвороб гiдробiонтiв.

     17.3. Кормовi органiзми (мотиль, яйця артемiї i т. iн.) не повиннi мiстити токсикогенних i патогенних мiкроорганiзмiв.

     17.4. Пункт 17.4 вилучено

(згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36, у зв'язку з цим пункти 17.5 - 17.8 вiдповiдно вважати пунктами 17.4 - 17.7)

     17.4. Гiдробiонти поставляються в одноразовiй тарi.

     17.5. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     17.6. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем країни-експортера i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень i їх результатiв.

     17.7. Пункт 17.7 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

18. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну медоносних бджiл, джмелiв i люцернових бджiл-листорiзiв

     18.1. До ввезення в Україну допускаються здоровi джмелинi i бджолинi сiм'ї, їх матки i пакети, личинки (кокони) люцернової бджоли-листорiза, вирощених на територiї країни-експортера, що виходять iз затверджених для експортної торгiвлi господарств (пасiк, лабораторiй), вiльних вiд небезпечних заразних хвороб:

(абзац перший пункту 18.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     для медоносних бджiл:

     акарiозу (акарапiдозу), американського гнильцю, європейського гнильцю, аспергiльозу, аскосферозу, нозематозу, варроатозу (наявнiсть резистентних форм клiща до акарицидiв), екзотичних для країни хвороб та шкiдникiв (тропiлелапсозу, порошковидного гнильцю, малого внутрiшньовуликового жука) - протягом останнiх 2 рокiв;

     iнших заразних хвороб бджiл - протягом останнiх 8 мiсяцiв у радiусi 5 км;

     для джмелiв:

     локустакарозу (бомбакарозу), нозематозу, грегарiнозу, критидiозу, аспергiльозу, аскосферозу, сферулярiозу, спiроплазмозу й iнших бактерiозiв, гострого паралiчу, кашмир-вiрусу, ентопокс-вiрусу i мiазiв i при вiдсутностi клiщiв, що розвиваються в пилку, у примiщеннях для розведення, а також мелiтобiй, браконiд, сухофруктової вогнiвки (Vitula edmandsae) - протягом останнiх 2 рокiв;

     для коконiв люцернової бджоли-листорiза:

     аскосферозу, бактерiозiв i за умови враження не бiльш 0,05 % коконiв хальцидами (меллiтобiєю, птеромалюсом, монодонтомером, тетрастихусом, дiбрахiсом), осами, мухами-дзижчалками, бджолами-зозулями - у рiк збору коконiв.

     18.2. В окрузi походження матерiалу протягом мiнiмум двох рокiв постiйно виконуються всi положення з ветеринарного нагляду, що рекомендуються Мiжнародним епiзоотичним бюро, пiд контролем державної ветеринарної служби.

     18.3. Пiдтвердженням благополуччя щодо хвороб бджiл i джмелiв, затверджених для експортної торгiвлi пасiк i їхнього оточення, а також зайнятих виробництвом джмелiв лабораторiй (фiрм), є негативнi результати клiнiчних i лабораторних дослiджень iмаго i розплоду бджiл та кормiв, виконаних у державних ветеринарних лабораторiях країни-експортера.

     18.4. Вiдбiр джмелиних i бджолиних сiмей проводиться за 30 днiв, а маток за 1 - 3 днi до вiдправлення їх в Україну. Вiдiбранi джмелинi i бджолинi сiм'ї й матки до вiдправлення в Україну перебувають пiд постiйним клiнiчним наглядом державної ветеринарної служби країни-експортера. Формування партiй коконiв люцернової бджоли-листорiза проводиться з урахуванням благополуччя господарств кожного постачальника.

     18.5. Контейнери, корми i пакувальний матерiал повиннi виходити з благополучних мiсцевостей щодо заразних хвороб медоносних бджiл i не мати контакту з хворими бджолами, джмелями. Перед заселенням джмелiв, медоносних бджiл i маток, бджiл-листорiзiв пакувальний матерiал пiддають профiлактичнiй дезiнфекцiї i дезакаризацiї.

     18.6. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     18.7. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним на мовi країни-експортера й українською мовою, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень i їхнiх результатiв. До сертифiката на кокони люцернової бджоли-листорiза додаються рентгенограми зразкiв, уключених у партiю.

     18.8. Увезення на територiю України медоносних бджiл, бджолиних маток, пакетiв бджiл, джмелiв, люцернових бджiл-листорiзiв та бджолопродуктiв (мед, пилок, вiск та iншi) можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     18.9. Отриманi країною-iмпортером сiм'ї (пакети) бджiл пiсля прибуття на мiсце пересаджують у продезiнфiкованi вулики i розмiщують iзольовано на карантиннiй пасiцi (точцi) на максимально можливому вiддаленнi вiд основної пасiки пiд постiйним спостереженням бджоляра протягом 2 мiсяцiв. Через кожнi 10 днiв проводять огляд сiмей, вiдбирають i висилають на дослiдження в державну лабораторiю ветеринарної медицини проби бджiл, розплоду i стiльникового меду.

     На карантиннiй пасiцi не допускають:

     використання стiльникiв, iнвентарю й устаткування, закрiпленого за основною пасiкою, якi не пройшли ретельної дезiнфекцiї;

     пiдсилення сiмей, що надiйшли, за рахунок розплоду (бджiл) основної пасiки.

     18.10. Пакети джмелiв, що надiйшли, направляються в теплицi. Оцiнка стану сiмей джмелiв проводиться за їхньою обпилювальною активнiстю протягом термiну експлуатацiї: раз на два тижнi оглядають 100 готових до запилення квiток томату (за наявностi 60 % квiток з коричневими точками - запилення вiдмiнне; 50 - 59 % - гарне; 49 - 40 % - задовiльне). Не допускають розмiщення сiмей джмелiв рiзного походження в однiй секцiї. Розкриття пакетiв джмелiв, огляд i дослiдження їхнiх гнiзд проводять за участю представника фiрми-постачальника i мiсцевої служби ветеринарної медицини.

     18.11. При надходженнi коконiв люцернової бджоли-листорiза проводять розкриття зразкiв з кожного контейнера, здiйснюють пробну iнкубацiю коконiв.

     18.12. При виявленнi замовником матерiалiв, що не вiдповiдають зазначеним вимогам, пред'являються рекламацiї до постачальника.

19. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну пiвнiчних оленiв

     19.1. До ввезення в Україну допускаються клiнiчно здоровi оленi, якi народженi i вирощенi в країнi-експортерi, не вакцинованi проти бруцельозу i виходять з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро:

     везикулярного стоматиту, контагiозної плевропневмонiї ВРХ, чуми ВРХ, чуми дрiбних жуйних - протягом 2 рокiв, ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац третiй пункту 19.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     бруцельозу, туберкульозу, лейкозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi.

(абзац четвертий пункту 19.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     19.2. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини не менше 30 днiв утримуються на спецiальних карантинних базах країни-експортера пiд наглядом представника державної ветеринарної служби країни-експортера. Пiд час карантину проводять поголовний клiнiчний огляд iз щоденною термометрiєю, дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на бруцельоз, некробактерiоз, туберкульоз.

(пункт 19.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     19.3. Не пiзнiше нiж за 20 днiв до ввезення на територiю України тварин вакцинують проти сибiрки (якщо вони не були щепленi за 6 мiсяцiв до вiдправлення), проводять обробку проти пiдшкiрного овода (за показниками) i профiлактичну дегельмiнтизацiю.

     19.4. Якщо в перiод карантинування за результатами дiагностичних дослiджень в окремих тварин будуть виявленi позитивнi (серологiчнi, алергiчнi й iн.) реакцiї, то представник покупця має право вiдмовитися вiд усiх або деяких тварин, не несучи при цьому матерiальної вiдповiдальностi. У цьому разi iнформацiя негайно доводиться до вiдома Державного департаменту ветеринарної медицини.

     19.5. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     19.6. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень, їх результатiв i щеплень.

     19.7. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     19.8. Пiсля ввезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю тварин ставлять у карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться дiагностичнi дослiдження пiд контролем державної служби ветеринарної медицини на бруцельоз, некробактерiоз, туберкульоз.

(пункт 19.8 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

20. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну верблюдiв

     20.1. До ввезення в Україну допускаються клiнiчно здоровi верблюди, якi народженi i вирощенi в країнi-експортерi, виходять з благополучних господарств та адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     чуми верблюдiв, вiспи верблюдiв, чуми великої рогатої худоби, блутангу, ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

     сапу, бруцельозу, туберкульозу, паратуберкульозу - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi.

     20.2. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини не менше 30 днiв утримуються на спецiальних карантинних базах країни-експортера пiд наглядом представника державної ветеринарної служби країни-експортера. Пiд час карантину проводять поголовний клiнiчний огляд iз щоденною термометрiєю, дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi, на сап, туберкульоз, бруцельоз.

(пункт 20.2 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     20.3. Не пiзнiше нiж за 20 днiв до вiдправлення верблюди повиннi бути щепленi проти сибiрки i трихофiтiї, якщо вони не були щепленi проти даних захворювань протягом останнiх 6 мiсяцiв. Проводиться профiлактична дегельмiнтизацiя.

     20.4. Якщо в перiод карантинування за результатами дiагностичних дослiджень в окремих тварин будуть виявленi позитивнi (серологiчнi, алергiчнi й iн.) реакцiї, то представник покупця має право вiдмовитися вiд усiх або деяких тварин, не несучи при цьому матерiальної вiдповiдальностi. У цьому разi iнформацiя негайно доводиться до вiдома Державного департаменту ветеринарної медицини.

     20.5. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     20.6. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень їхнiх результатiв i щеплень.

     20.7. Увезення на територiю України тварин можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини України.

     20.8. Пiсля ввезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю тварин ставлять в карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться дiагностичнi дослiдження на туберкульоз, бруцельоз пiд контролем державної служби ветеринарної медицини.

(пункт 20.8 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

21. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну приматiв

     21.1. До ввезення в Україну допускаються клiнiчно здоровi приматоподiбнi тварини, народженi i вирощенi в господарствi-експортерi. Тварини виходять з господарств i адмiнiстративних територiй, що перебувають пiд постiйним контролем державної ветеринарної служби країни-експортера i вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     сибiрки - протягом останнiх 3 мiсяцiв на територiї господарства.

     У господарствах i адмiнiстративних територiях, з яких експортуються примати, нiколи не реєструвалися випадки епiдемiчних i епiзоотичних проявiв геморагiчних лихоманок: Ласса, Ебола i Марбург, вiспи мавп, чуми людей, а на територiї країни-експортера вiдсутнi ендемiчнi вогнища зазначених хвороб.

     21.2. Вiдiбранi для вiдправлення в Україну тварини на територiї країни-експортера не менше 30 днiв утримуються на спецiальних карантинних базах пiд наглядом державної ветеринарної служби країни-експортера. Пiд час карантину проводять поголовний клiнiчний огляд з обов'язковою щоденною термометрiєю, дiагностичнi дослiдження в державнiй ветеринарнiй лабораторiї методами, прийнятими в країнi-експортерi:

     серологiчно на наявнiсть антитiл до збудникiв геморагiчних лихоманок: Ласса, Ебола, Марбург, Денге i жовтої лихоманки, гепатиту типу A, B, C, сказу, вiспи мавп, герпесу B, лептоспiрозу, лiстерiозу;

     бактерiологiчно на наявнiсть збудникiв групи ентеробактерiй: ешерiхiй, сальмонел, шигелл, кампiлобактерiй, лепри;

     алергiчно на туберкульоз.

     21.3. До вiдправлення допускаються тiльки клiнiчно здоровi примати, що дали негативнi результати при дiагностичних дослiдженнях. Допущенi до експорту тварини перед вiдправкою пiддаються профiлактичнiй обробцi проти ектопаразитiв i дегельмiнтизацiї.

     21.4. У разi загибелi пiд час карантину всi тварини повиннi бути дослiдженi патолого-анатомiчно i лабораторними методами на заразнi хвороби.

     21.5. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     21.6. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням методiв, дати дiагностичних дослiджень, їх результатiв i профiлактичних щеплень.

     21.7. Увезення на територiю України приматiв можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

     21.8. Пiсля ввезення на територiю України i проходження державного ветеринарно-санiтарного контролю тварин ставлять на карантин термiном на 30 днiв у спецiально пiдготовленi примiщення. У цей перiод проводяться потрiбнi дiагностичнi дослiдження пiд контролем державної служби ветеринарної медицини.

22. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну м'яса i м'ясопродуктiв

     22.1. До ввезення в Україну допускаються м'ясо лише в тушах, напiвтушах, четвертинах, блоках м'ясних заморожених, м'ясопродукти i субпродукти, отриманi вiд забою i переробки здорових тварин, вирощених на територiї країни-експортера i перероблених на м'ясопереробних пiдприємствах, якi мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем. Забiйнi тварини не одержували кормiв тваринного походження, при виготовленнi яких використовувалися внутрiшнi органи i тканини жуйних тварин.

(пункт 22.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     Увезення субпродуктiв дозволяється тiльки для промислової переробки iз зазначенням конкретного м'ясопереробного пiдприємства.

     22.2. Тварини, м'ясо вiд яких призначено для експорту в Україну, пiдлягають передзабiйному ветеринарному огляду, а тушi й органи вiд них - пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi, проведенiй державною ветеринарною службою країни-експортера. М'ясо повинно бути визнано придатним для споживання людям.

     22.3. Тушi (напiвтушi, четвертини) повиннi мати чiтке клеймо державного ветеринарного нагляду з позначенням назви або номера забiйного пiдприємства (м'ясокомбiнати, бойнi), на якому був здiйснений забiй тварин. М'ясо i м'ясопродукти одержанi вiд забою здорових тварин, заготовлених у господарствах й адмiнiстративних територiях, офiцiйно вiльних вiд хвороб тварин, у тому числi:

     а) велика рогата худоба:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

(абзац другий пiдпункту "а" пункту 22.3 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     контагiозної плевропневмонiї - протягом 2 рокiв на територiї країни;

     чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

     чуми дрiбних жуйних - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

     бруцельозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi;

     сибiрки - протягом останнiх 20 днiв у господарствi;

     б) вiвцi й кози:

     скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     контагiозної плевропневмонiї - протягом 2 рокiв на територiї країни;

     чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

     чуми дрiбних жуйних - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

     блутангу - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

     аденоматозу, меди-вiсни, артриту-енцефалiту - протягом останнiх 3 рокiв у господарствi;

     вiспи овець i кiз - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

     бруцельозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi;

     сибiрки - протягом останнiх 20 днiв у господарствi;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

(пiдпункт "б" пункту 22.3 доповнено абзацом одинадцятим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     в) свинi:

     африканської чуми свиней - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     везикулярної хвороби свиней протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 9 мiсяцiв;

     класичної чуми свиней, хвороби Ауєскi - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i iн.), при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

(абзац четвертий пiдпункту "в" пункту 22.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     трихiнельозу - протягом останнiх 5 рокiв на територiї країни або зони;

(абзац п'ятий пiдпункту "в" пункту 22.3 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     репродуктивно-респiраторного синдрому свиней, ентеровiрусного енцефаломiєлiту свиней (хвороби Тешена) - протягом останнiх 12 мiсяцiв у господарствi;

(абзац шостий пiдпункту "в" пункту 22.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     бешихи свиней - протягом останнiх 20 днiв у господарствi;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро.

(пiдпункт "в" пункту 22.3 доповнено новим абзацом восьмим згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     Усi тушi дослiдженi на трихiнельоз iз негативним результатом або були обробленi методами, якi забезпечують повне знищення личинок паразиту.

     22.4. До ввезення не допускаються м'ясо й м'ясопродукти:

     що мають при пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi змiни, характернi для ящуру, чуми, анаеробних iнфекцiй, туберкульозу, лейкозу та iнших заразних хвороб, ураження гельмiнтами (цистицеркоз, трихiнельоз, саркоспорiдiоз, онхоцеркоз, ехiнококоз i iн.), а також для отруєння рiзними речовинами;

     пiдданi дефростацiї в перiод зберiгання;

     що мають ознаки псування;

     що мають температуру в товщi м'язiв бiля кiсток вище мiнус 8 градусiв за Цельсiєм для мороженого м'яса;

     iз залишками внутрiшнiх органiв, крововиливами в тканинах, не видаленими абсцесами, з личинками оводiв, iз зачищенням серозних оболонок i видаленими лiмфовузлами, з механiчними домiшками, а також з не властивими м'ясу кольором, запахом, присмаком (риби, лiкарських засобiв, трав i iн.);

     що мiстять засоби консервування;

     обсiмененi сальмонелами або збудниками iнших бактерiальних iнфекцiй;

     обробленi барвниками, iонiзуючим опромiненням або ультрафiолетовими променями;

     отриманi вiд забою тварин, що пiддавалися впливу натуральних або синтетичних естрогенних, гормональних речовин, тiреостатичних препаратiв, антибiотикiв i введених безпосередньо перед забоєм заспокiйливих засобiв;

     фарш та подрiбнене м'ясо великої рогатої худоби, дрiбної рогатої худоби та свиней.

     22.5. Мiкробiологiчнi, хiмiко-токсикологiчнi i радiологiчнi показники м'яса повиннi вiдповiдати гiгiєнiчним вимогам якостi i безпечностi харчових продуктiв i продовольчої сировини вiдповiдно до дiючих в Українi нормативно-технiчних актiв.

     22.6. Пакувальний матерiал повинен використовуватися вперше i задовольняти санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги.

     22.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     22.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською.

     22.9. Пункт 22.9 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

23. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну м'яса птицi

     23.1. До ввезення в Україну допускається м'ясо птицi, яке отримане вiд забою здорової птицi, вирощеної на територiї країни-експортера i переробленої на птахопереробних пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем.

(пункт 23.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     23.2. Птиця, м'ясо якої призначено для експорту в Україну, пiдлягає передзабiйному ветеринарному огляду, а тушки й органи вiд неї - пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi, проведенiй державною ветеринарною службою країни-експортера. М'ясо повинно бути визнано придатним для споживання людям.

     23.3. М'ясо повинно мати маркування (ветеринарне клеймо) на упаковцi.

     23.4. М'ясо виходить вiд забою здорової птицi з благополучних країн, господарств, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб, у тому числi:

     а) хвороби Ньюкасла, грипу (високопатогенний грип птицi) - при проведеннi стемпiнг-ауту 6 мiсяцiв;

(пiдпункт "а" пункту 23.4 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     б) курячi та iндичi господарства, вiльнi вiд орнiтозу (пситтакозу), парамiксовiрусної iнфекцiї, ринотрахеїту iндичок, iнфекцiйного ларинготрахеїту, iнфекцiйного енцефаломiєлiту - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi;

     в) гусячi й качинi господарства, вiльнi вiд хвороби Держi, вiрусного гепатиту каченят, орнiтозу (пситтакозу) - протягом останнiх 6 мiсяцiв у господарствi;

     г) птиця надходить на забiй з господарств, що визнанi благополучними щодо сальмонельозу вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро.

     23.5. До ввезення не допускається м'ясо птицi:

     iз змiнами, характерними для заразних хвороб;

     недоброякiсне за органолептичними показниками;

     що мiстить засоби консервування;

     обсiменене сальмонелами на поверхнi тушок, у товщi м'язiв або тканинах органiв;

     оброблене барвниками i пахучими речовинами, iонiзуючим опромiненням або ультрафiолетовими променями;

     що має темну пiгментацiю (крiм iндичок i цесарок);

     м'ясо, що має ознаки псування;

     отримане вiд птицi в перiод вирощування, вiдгодiвлi або перед забоєм пiддане впливу натуральних або синтетичних естрогенних, гормональних речовин, тiреостатичних препаратiв, антибiотикiв i введених безпосередньо перед забоєм заспокiйливих засобiв.

     23.6. Увезення субпродуктiв, фаршу з м'яса птицi, м'яса птицi механiчного обвалкування дозволяється тiльки для промислової переробки iз зазначенням конкретного птахо- або м'ясопереробного пiдприємства чи холодильника тимчасового зберiгання.

     23.7. Мiкробiологiчнi, хiмiко-токсикологiчнi i радiологiчнi показники м'яса повиннi вiдповiдати гiгiєнiчним вимогам якостi та безпеки харчових продуктiв i продовольчої сировини вiдповiдно до чинних в Українi нормативно-технiчних актiв.

     23.8. Матерiал для упаковки повинен використовуватися вперше i задовольняти санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги.

     23.9. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     23.10. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни виробника в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера i українською.

     23.11. Пункт 23.11 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

24. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну конини

     24.1. До ввезення в Україну допускається конина лише в тушах, напiвтушах, четвертинах, отримана вiд забою клiнiчно здорових коней, вирощених на територiї країни-експортера i перероблених на забiйних пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем.

(пункт 24.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     24.2. Тварини, м'ясо вiд яких призначено для експорту в Україну, пiдлягають передзабiйному ветеринарному огляду, а тушi й органи вiд них пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi, проведених державною ветеринарною службою країни-експортера. М'ясо повинно бути визнано придатним для споживання людям.

     24.3. Тушi коней повиннi мати клеймо державного ветеринарного нагляду з позначенням назви або номера забiйного пiдприємства (м'ясокомбiнату, бойнi), на якому був зроблений забiй тварин.

     24.4. М'ясо, призначене до ввезення на територiю України на експорт, повинно походити вiд тварин, заготовлених у господарствах i адмiнiстративних територiях, офiцiйно вiльних вiд хвороб тварин, у тому числi:

     парувальної хвороби, африканської чуми коней, сапу, венесуельського енцефаломiєлiту, везикулярного стоматиту - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни;

(абзац другий пункту 24.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     грипу коней - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

(абзац третiй пункту 24.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйного метриту коней, пiроплазмозу (бабезiя Кабанi), нуталiозу (бабезiя Еквi) - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

(абзац четвертий пункту 24.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйних енцефаломiєлiтiв коней захiдного та схiдного типiв, ринопневмонiї, iнфекцiйної анемiї, корости i вiспи коней - протягом останнiх 3 мiсяцiв на територiї господарства;

     сибiрки - протягом 20 днiв у господарствi.

     Усi тушi дослiдженi на трихiнельоз iз негативним результатом або були обробленi методами, якi забезпечують повне знищення личинок паразиту.

     24.5. Забiйних коней на забiйних пiдприємствах перед забоєм пiддають клiнiчному огляду й однократнiй очнiй малеїнiзацiї. На забiй направляються конi, що дали негативний результат на сап.

     24.6. До ввезення не допускаються конина:

     iз змiнами, характерними для заразних хвороб;

     iз залишками внутрiшнiх органiв, крововиливами в тканинах, не вiддаленими абсцесами, iз личинками оводiв, iз зачищенням серозних оболонок i видаленими лiмфовузлами, iз механiчними домiшками, а також iз не властивими м'ясу запахом i присмаком;

     обсiменена сальмонелами i збудниками iнших бактерiальних iнфекцiй;

     оброблена барвниками i пахучими речовинами, iонiзуючим опромiненням або ультрафiолетовими променями;

     отримана вiд забою тварин, пiдданих впливу натуральних або синтетичних естрогенних речовин, гормональних i тiреостатичних препаратiв, антибiотикiв i введених безпосередньо перед забоєм заспокiйливих засобiв.

     24.7. Мiкробiологiчнi, хiмiко-токсикологiчнi i радiологiчнi показники м'яса повиннi вiдповiдати гiгiєнiчним вимогам якостi i безпеки харчових продуктiв i продовольчої сировини вiдповiдно до дiючих в Українi нормативно-технiчних актiв.

     24.8. Матерiал для упаковування повинен використовуватися вперше i задовольняти санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги.

     24.9. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     24.10. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською.

     24.11. Пункт 24.11 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

25. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну консервiв, ковбас i iнших видiв готових м'ясних виробiв

     25.1. До ввезення в Україну допускаються готовi вироби з м'яса всiх видiв тварин, птицi, вирощених на територiї країни-експортера, якi призначенi в їжу людинi, виготовленi на пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем.

(абзац перший пункту 25.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     25.2. Сировина, з якої виготовлена продукцiя, повинна бути отримана вiд клiнiчно здорових тварин i пройти ветеринарно-санiтарну експертизу, проведену державною ветеринарною службою країни-експортера.

     25.3. Яловичина i баранина не повиннi виходити з не благополучних щодо губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець територiй. Тварини не вживали в їжу корми, при виготовленнi яких використовувалися внутрiшнi органи i тканини жуйних тварин.

     25.4. Продукти визнанi придатними для споживання i вiдповiдають мiжнародним стандартам. Продукцiя повинна мати маркування (ветеринарне клеймо) на упаковцi.

     25.5. Продукти виходять з м'ясокомбiнатiв, розташованих в адмiнiстративних територiях, вiльних вiд хвороб, згiдно з перелiком Мiжнародного епiзоотичного бюро, у тому числi:

(абзац перший пункту 25.5 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     африканської чуми свиней - протягом останнiх 3 рокiв, а при стемпiнг-аутi - 6 мiсяцiв;

     чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв, а при стемпiнг-аутi - 6 мiсяцiв;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв.

(абзац четвертий пункту 25.5 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     25.6. Мiкробiологiчнi, хiмiко-токсикологiчнi i радiологiчнi показники м'яса повиннi вiдповiдати гiгiєнiчним вимогам якостi i безпеки харчових продуктiв i продовольчої сировини вiдповiдно до дiючих в Українi нормативно-технiчних актiв.

     25.7. До ввезення допускаються готовi продукти в непорушенiй упаковцi, у герметично закритiй тарi. Тара й матерiал для упаковування повинен використовуватися вперше i вiдповiдати санiтарно-гiгiєнiчним вимогам країни-експортера.

     25.8. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     25.9. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни експортера й українською.

     25.10. Пункт 25.10 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

26. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну м'яса кролiв

     26.1. До ввезення в Україну допускається м'ясо кролiв, отримане вiд забою здорових тварин, вирощених на територiї країни-експортера i перероблених на забiйних пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем.

(пункт 26.1 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     26.2. Кролики, м'ясо яких призначено для експорту в Україну, пiдлягають передзабiйному ветеринарному огляду, а тушки й органи - пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi, проведених державною ветеринарною службою країни-експортера. М'ясо повинно бути визнано придатним для споживання людям i мати маркування (ветеринарне клеймо) на упаковцi.

     26.3. М'ясо виходить вiд забою здорових кролiв iз господарств та адмiнiстративних територiй, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб, у тому числi:

     мiксоматозу, туляремiї, геморагiчної хвороби кролiв, пастерельозу, лiстерiозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i iн.).

     26.4. До ввезення не допускається м'ясо кролiв:

     iз змiнами, характерними для заразних хвороб;

     не доброякiсне за органолептичними показниками;

     що мiстить консерванти;

     обсiменене сальмонелами на поверхнi тушок, товщi м'язiв або тканинах органiв;

     оброблене барвниками i пахучими речовинами;

     iонiзуючим випромiнюванням або ультрафiолетовими променями;

     що мають темну пiгментацiю;

     пiддане дефростацiї в перiод зберiгання;

     отримане вiд кролiв у перiод вирощування, вiдгодiвлi або перед забоєм, пiдданих впливу натуральних або синтетичних естрогенних, гормональних речовин, тiреостатичних препаратiв, антибiотикiв i введених безпосередньо перед забоєм заспокiйливих засобiв.

     26.5. Мiкробiологiчнi, хiмiко-токсикологiчнi i радiологiчнi показники м'яса повиннi вiдповiдати санiтарно-гiгiєнiчним вимогам якостi i безпеки харчових продуктiв i продовольчої сировини вiдповiдно до дiючих в Українi нормативно-технiчних актiв.

     26.6. Матерiал для упаковки повинен використовуватися вперше i задовольняти санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги.

     26.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     26.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською.

     26.9. Пункт 26.9 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

27. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну молока i молочних продуктiв

     27.1. До ввезення в Україну допускаються молоко i молочнi продукти, якi отриманi вiд здорових тварин, вирощених на територiї країни-експортера, з господарств, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб тварин, i виготовленi на молокопереробних пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем.

(пункт 27.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     27.2. Молоко i молочнi продукти виготовляються й вiдвантажуються з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни або зони, визнаної Мiжнародним епiзоотичним бюро;

     контагiозної плевропневмонiї, везикулярного стоматиту - протягом 2 рокiв на територiї країни;

     чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв;

     чуми дрiбних жуйних - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни, а при проведеннi стемпiнг-ауту - 6 мiсяцiв.

     27.3. До ввезення не допускаються молоко i молочнi продукти:

     обсiмененi сальмонелами або збудниками iнших бактерiальних iнфекцiй;

     обробленi барвниками i пахучими речовинами, iонiзуючим опромiненням або ультрафiолетовими променями;

     що мiстять натуральнi або синтетичнi естрогеннi, гормональнi речовини, тiреостатичнi препарати, антибiотики i заспокiйливi засоби.

     27.4. Молоко, яке використовується для виробництва молочних продуктiв, пройшло термiчну обробку, достатню для знищення мiкобактерiї туберкульозу й iнших патогенних мiкроорганiзмiв, що представляють небезпеку для здоров'я людини. Молочнi продукти, що поставляються, повиннi бути пiдданi процесу переробки, у результатi якої повинна гарантуватися вiдсутнiсть життєздатної патогенної флори. Продукти визнанi придатними для споживання i вiльного продажу без обмежень.

     27.5. Мiкробiологiчнi, хiмiко-токсикологiчнi i радiологiчнi показники молока, молочних продуктiв повиннi вiдповiдати гiгiєнiчним вимогам якостi i безпеки харчових продуктiв та продовольчої сировини вiдповiдно до дiючих в Українi нормативно-технiчних актiв.

     27.6. До ввезення не допускаються молоко i молочнi продукти, що мають змiненi органолептичнi показники або порушення цiлiсностi упаковки.

     27.7. Матерiал для упаковки повинен використовуватися вперше i задовольняти санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги.

     27.8. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     27.9. Пункт 27.9 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427, у зв'язку з цим пункт 27.10 вважати пунктом 27.9)

     27.9. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською.

28. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну м'яса диких тварин

     28.1. До ввезення в Україну допускається м'ясо диких тварин лише в тушах, напiвтушах, четвертинах (пернатої дичини), уключаючи екзотичних тварин, таких як: крокодила, кенгуру, черепахи, страуса та iнших дозволених для полювання, у тому числi вирощених на замкнутiй територiї або просторi їх розташування й отримане на забiйних пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання зазначеної м'ясопродукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем.

     28.2. Увезення в Україну м'яса крокодила, кенгуру, черепахи, страуса й iнших екзотичних тварин може бути дозволене тiльки за наявностi письмового рiшення Мiнiстерства охорони здоров'я України на можливе використання конкретного виду продукту в їжу людям.

     28.3. М'ясо повинно походити вiд забою здорових тварин (пернатої дичини) i екзотичних тварин, що жили (перебували) в мисливських угiддях або пiдприємствах з їхнього вирощування, що не перебувають пiд ветеринарною забороною держветслужби країни-експортера й офiцiйно вiльнi вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     а) для усiх видiв тварин:

     африканської чуми свиней - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     ящуру - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

     сибiрки - протягом останнiх 20 днiв на територiї мисливського угiддя, господарства або iншого мiсця перебування;

     абзац п'ятий пiдпункту "а" пункту 28.3 вилучено

(згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     б) для великих жуйних парнокопитих:

     чуми i контагiозної плевропневмонiї, везикулярного стоматиту, чуми дрiбних жуйних - протягом 2 рокiв на територiї країни;

(абзац другий пiдпункту "б" пункту 28.3 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби, везикулярного стоматиту, лихоманки долини Рiфт, блутангу, геморагiчної септицемiї, хвороби Акабане - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     абзац п'ятий пiдпункту "б" пункту 28.3 вилучено

(згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     бруцельозу, лейкозу, туберкульозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     вiрусної дiареї - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     в) для дрiбних жуйних парнокопитих:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     лихоманки долини Рiфт, чуми дрiбних жуйних, блутангу - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     ку-лихоманки - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї країни;

     паратуберкульозу, меди-вiсни, артриту-енцефалiту, аденоматозу - протягом останнiх 3 рокiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     туберкульозу, бруцельозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     вiспи овець i кiз - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     г) для дрiбних нежуйних парнокопитих:

     класичної чуми свиней, хвороби Ауєскi, ентеровiрусного енцефаломiєлiту свиней (хвороби Тешена), репродуктивно-респiраторного синдрому свиней - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     трихiнельозу - протягом 3 рокiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     бешихи - протягом останнiх 20 днiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     ґ) для непарнокопитих:

     сапу, iнфекцiйного енцефаломiєлiту коней усiх типiв, вiрусного артерiїту - протягом останнiх 2 рокiв на територiї країни;

(абзац другий пiдпункту "ґ" пункту 28.3 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     iнфекцiйної анемiї, парувальної хвороби, епiзоотичного лiмфангоїту, iнфекцiйного метриту коней - протягом 12 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     д) для кролiв i зайцiв:

     вiрусної геморагiчної хвороби кроликiв, туляремiї - протягом останнiх 12 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     мiксоматозу, пастерельозу, лiстерiозу - протягом 6 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     е) для пернатої дичини (птиця):

     грипу птахiв усiх серотипiв i хвороби Ньюкасла - протягом 1 року на територiї країни;

     хвороби Марека, сальмонельозу, iнфекцiйного ларинготрахеїту, iнфекцiйного бронхiту, iнфекцiйного енцефаломiєлiту, хвороби Гамборо, iнфекцiйної анемiї, вiспи-дифтериту, пастерельозу й аспергiльозу - протягом останнiх 6 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування;

     орнiтозу, чуми качок, туберкульозу i лейкозу - протягом 6 мiсяцiв на територiї господарства (пiдприємства з вирощування), мисливського угiддя або iншого мiсця перебування.

     28.4. Дикi тварини (перната дичина) й екзотичнi тварини, м'ясо вiд яких призначено для експорту в Україну, пiдлягають передзабiйному ветеринарному огляду (вирощених), а тушi й органи (усiх тварин) - пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi, проведенiй державною ветеринарною службою країни-експортера. М'ясо повинно бути розiбране на зареєстрованому забiйному пiдприємствi, що розташоване на адмiнiстративнiй територiї, яка перебуває пiд контролем державної ветеринарної служби країни-експортера.

     28.5. М'ясо, призначене для експорту в Україну, повинно бути визначене державною ветеринарною службою країни-експортера придатним у їжу людям.

     28.6. На м'ясi повинно бути клеймо (штамп) державного ветеринарного нагляду з чiтким зазначенням назви i номера забiйного пiдприємства, на якому була здiйснена переробка диких тварин.

     28.7. При проведеннi ветеринарно-санiтарної експертизи м'яса не повинно бути виявлено змiн, характерних для заразних хвороб, а також уражень гельмiнтами, серозних оболонок, якi не зачищалися, лiмфатичних вузлiв, якi не видалялися.

     28.8. М'ясо м'ясоїдних та iнших сприйнятливих тварин (кожну тушу) повинно бути дослiджено державною ветеринарною службою на трихiнельоз iз негативним результатом або оброблене методами, якi забезпечують повне знищення личинок паразиту.

     28.9. М'ясо не повинно мати гематом, не видалених абсцесiв, личинок ґедзiв, механiчних забруднень, не властивого м'ясу запаху i присмаку риби, лiкарських трав, засобiв i iнших. М'ясо зберiгалося i транспортувалося з дотриманням температурного режиму, має температуру в товщi м'язiв бiля кiсток не вище мiнус 8 градусiв за Цельсiєм, не пiддавалося дефростацiї, не мiстить засобiв консервування, не обсiменене сальмонелами або збудниками iнших бактерiальних iнфекцiй, не оброблялося барвниками, iонiзуючим опромiнюванням або ультрафiолетовими променями.

     28.10. Тварини, вiд яких отримане м'ясо, не були пiдданi впливу натуральних або синтетичних естрогенних, гормональних речовин, тiреостатичних препаратiв, антибiотикiв i введених безпосередньо перед забоєм заспокiйливих засобiв.

     28.11. Мiкробiологiчнi, хiмiко-токсикологiчнi i радiологiчнi показники м'яса повиннi вiдповiдати дiючим в Українi гiгiєнiчним вимогам якостi i безпеки харчових продуктiв i продовольчої сировини вiдповiдно до дiючих нормативно-технiчних актiв.

     28.12. Матерiал для упаковування м'яса повинен використовуватися вперше i задовольняти необхiднi санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги.

     28.13. Транспортнi засоби, на яких перевозиться м'ясо, обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     28.14. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською.

     28.15. Пункт 28.15 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

29. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну харчової риби, морепродуктiв i готових виробiв з них, що пройшли термiчну обробку

     29.1. До ввезення в Україну допускаються жива, охолоджена i морожена риба, морепродукти i готовi вироби з них, що пройшли термiчну обробку, призначенi в їжу людинi, зробленi на пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем.

     29.2. У супровiдних ветеринарних документах указується дата виробництва (заморозки) риби та морепродуктiв.

     29.3. Промислова морська i прiсноводна риба, а також морепродукти повиннi бути дослiдженi державною ветеринарною службою країни-експортера на наявнiсть гельмiнтiв (у тому числi анiзакiд), бактерiальних i вiрусних iнфекцiй методами, прийнятими в країнi-експортерi.

     29.4. Прiсноводна риба повинна бути вiльна вiд збудникiв опiсторхозу, дифiлоботрiозу й iнших збудникiв гельмiнтозiв, небезпечних для людини.

     29.5. До ввезення не допускаються морожена риба i морепродукти:

     обсiмененi сальмонелами або збудниками iнших бактерiальних iнфекцiй;

     iз змiнами, характерними для заразних хвороб;

     не доброякiснi за органолептичними показниками;

     пiдданi дефростацiї в перiод зберiгання;

     обробленi барвниками i пахучими речовинами, iонiзуючим опромiненням або ультрафiолетовими променями.

     Увезення рибного фаршу дозволяється тiльки для промислової переробки iз зазначенням конкретного рибопереробного пiдприємства чи холодильника тимчасового зберiгання.

(абзац сьомий пункту 29.5 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     29.6. При проведеннi ветеринарно-санiтарної експертизи морська i прiсноводна риба, морепродукти i готовi вироби з них повиннi бути визнанi придатними для споживання людям. Мiкробiологiчнi, хiмiко-токсикологiчнi i радiологiчнi показники повиннi вiдповiдати дiючим в Українi гiгiєнiчним вимогам якостi i безпеки харчових продуктiв i продовольчої сировини вiдповiдно до дiючих нормативно-технiчних актiв.

     29.7. Морожена океанiчна риба i морепродукти повиннi мати температуру в товщi не вище мiнус 18 градусiв за Цельсiєм.

     29.8. Тара i матерiал для упаковування повиннi використовуватися вперше i вiдповiдати санiтарно-гiгiєнiчним вимогам країни-експортера.

     29.9. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     29.10. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською.

     29.11. Пункт 29.11 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

30. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну шкiряної, рогокопитної, кишкової, хутрової, овчинно-хутряної i смушкової сировини, вовни i козячого пуху, щетини, кiнського волоса, пiр'я i пуху курей, качок, гусей та iнших птахiв

     30.1. До ввезення в Україну допускаються шкiряна, рогокопитна, кишкова, хутрова, овчинно-хутрова i смушкова сировина, вовна, козячий пух, щетина, кiнський волос, пiр'я i пух курей, качок, гусей та iнших птахiв, а також iнша тваринна сировина, отримана вiд здорових тварин (птахiв), вирощених на територiї країни-експортера, iз господарств, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб тварин, i виготовлена на пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї i перебувають пiд її постiйним контролем.

(пункт 30.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     30.2. Сировина виходить з господарств i адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин (птахiв), у тому числi:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     африканської чуми свиней, африканської чуми коней, чуми верблюдiв i чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     ящуру, вiспи овець i кiз - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i iн.);

     сибiрки - протягом останнiх 3 мiсяцiв у господарствi.

     30.3. Шкiряна, хутрова, овчинно-хутрова, смушкова сировина повинна бути цiлком дослiджена на сибiрку. Пташиний пух i пiр'я повиннi бути обробленi в країнi-iмпортерi з технологiї, яка гарантує знешкодження збудникiв iнфекцiйних хвороб (у тому числi збудникiв хвороби Ньюкасла та грипу птиць).

     30.4. Шкiряна i хутрова сировина повинна бути вiдсортована вiдповiдно до вимог дiючих стандартiв країни-експортера i мати чiтке маркування.

     30.5. Сировина для транспортування упаковується за видами i методами консервування. Методи консервування повиннi вiдповiдати мiжнародним вимогам i забезпечувати ветеринарно-санiтарну безпеку експортованої сировини.

     30.6. Вовна, козячий пух, щетина, кiнський волос, пух i пiр'я, не пiдданi в країнi-експортерi гарячому миттю, направляються для подальшої переробки (миття) на пiдприємства, що мають для цього необхiднi ветеринарно-санiтарнi умови, пройшли комiсiйну перевiрку (атестацiю) територiальними органами державного ветеринарно-санiтарного нагляду i державної санiтарно-епiдемiологiчної служби та отримали дозвiл вiд головних державних iнспекторiв ветеринарної медицини України на цю дiяльнiсть.

     30.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     30.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем країни походження i складеним мовами країни-експортера й українською.

     30.9. Пункт 30.9 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

31. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну кормової рибного борошна

     31.1. До ввезення в Україну допускається кормова рибне борошно, яке отримане з рибної сировини океанiчного промислу i вiдвантажується з пiдприємств, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера про постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем. До ввезення в Україну допускається рибне борошно, виготовлена заводами, розташованими на територiях, благополучних щодо заразних хвороб тварин.

     31.2. Рибне борошно повинно вiдповiдати таким ветеринарно-санiтарним вимогам:

- загальна бактерiальна забрудненiсть - не бiльше 500 тис. м. к. в г;
- патогенна мiкрофлора, - не допускається;
у тому числi сальмонела в 25 г - не допускається;
- ентеропатогеннi ешерiхiї - не допускається;
- ботулiнiчний токсин - не допускається;
- перекиси - не бiльше 0,1 % за йодом;
- алдрiн - не допускається;
- ГХЦГ (сума iзомерiв) - не бiльше 0,06 мг/кг;
- ДДТ (сума метаболiтiв) - не бiльше 0,3 мг/кг;
- гептахлор - не допускається;
- свинець - не бiльше 1,0 мг/кг;
- кадмiй - не бiльше 0,2 мг/кг;
- ртуть - не бiльше 0,6 мг/кг;
- арсен - не бiльше 5,0 мг/кг;
- цезiю 134,137 - не бiльше 600 бекерелiв;
- стронцiю - не бiльше 100 беккерелiв.

     Рибне борошно повинне бути отримане вiд риби, якiй не згодовувались корми, що мiстять сировину, вироблену з використанням методiв генної iнженерiї або iнших генетично модифiкованих джерел.

(пункт 31.2 в редакцiї наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)

     31.3. Продукт був пiдданий термiчнiй обробцi при температурi не нижче плюс 80 градусiв за Цельсiєм протягом 30 хвилин. Матерiал для упаковування повинен використовуватися вперше i задовольняти санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги.

     31.4. Транспортнi засоби обробленi i пiдготовленi вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     31.5. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем країни-походження i складеним мовами країни-експортера й українською.

     31.6. Пункт 31.6 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

32. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну готових кормiв i кормових добавок тваринного походження, у тому числi з птицi i риби

     32.1. До ввезення в Україну допускаються корми i кормовi добавки, призначенi для годiвлi тварин, виготовленi на пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем. Корми i кормовi добавки повиннi бути отриманi зi свiжої сировини вiд тварин i птахiв з адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин i птахiв, у тому числi:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     африканської чуми свиней, африканської чуми коней, чуми верблюдiв i чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 3 рокiв у країнi;

     класичної чуми свиней, ящуру, вiспи овець i кiз та iнфекцiйної плевропневмонiї великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

     сибiрки, бруцельозу, лептоспiрозу, хвороби Ауєскi, анаеробних iнфекцiй - протягом останнiх 3 мiсяцiв у господарствi.

     32.2. Для виробництва кормiв не використовуються яловичина, баранина, субпродукти або iнша сировина вiд великої та дрiбної рогатої худоби, а також м'ясне та м'ясо-кiсткове борошно, отриманi з не благополучних щодо губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець країн.

     32.3. Сировина для виготовлення кормiв повинна бути тiльки боєнського походження i пiддана пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi, проведенiй державною ветеринарною службою країни-експортера.

     32.4. Сировина була оброблена при температурi не нижче плюс 133 градусiв за Цельсiєм (271,4 градуса за Фаренгейтом), не менше 20 хвилин при тиску 3 бар (42,824 фунта на квадратний см) або була оброблена вiдповiдно до альтернативної системи термообробки, яка затверджена ветеринарною службою i яка дає вiдповiднi гарантiї щодо встановленого мiкробiологiчного стандарту.

     32.5. Корми i кормовi добавки не повиннi мiстити сальмонел, ботулiнiчного токсину, ентеропатогенну й анаеробну мiкрофлору. Загальна бактерiальна обсiмененiсть не повинна перевищувати 500 тис. м. к. в 1 г, що повинно бути пiдтверджено даними лабораторних дослiджень i вiдповiдним записом у ветеринарному сертифiкатi.

     32.6. Корми i кормовi добавки для транспортування упаковуються у вологонепроникну тару.

     32.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     32.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем країни-експортера i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням дати лабораторних дослiджень.

     32.9. Постачання товарних партiй здiйснюється пiсля проведення дослiджень зразкiв продукцiї у Державному науково-дослiдному контрольному iнститутi ветеринарних препаратiв i кормових добавок (м. Львiв).

     32.10. Увезення на територiю України кормiв i кормових добавок можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

33. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну кормiв i кормових добавок тваринного походження, у тому числi з птицi i риби

     33.1. До ввезення в Україну допускаються корми i кормовi добавки, призначенi для годiвлi тварин, виготовленi на пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем. Корми i кормовi добавки повиннi бути отриманi зi свiжої сировини тварин i птахiв з адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин i птахiв, у тому числi:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     африканської чуми свиней, африканської чуми коней, чуми верблюдiв i чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 3 рокiв у країнi;

     класичної чуми свиней, ящуру, вiспи овець i кiз та iнфекцiйної плевропневмонiї великої рогатої худоби - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

     сибiрки, бруцельозу, лептоспiрозу, хвороби Ауєскi, анаеробних iнфекцiй - протягом останнiх 3 мiсяцiв у господарствi.

     33.2. Для виробництва кормiв не використовується яловичина, баранина, субпродукти або iнша сировина вiд великої та дрiбної рогатої худоби, а також м'ясне та м'ясо-кiсткове борошно, отриманi з не благополучних щодо губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець країн.

     33.3. Сировина для виготовлення кормiв повинна бути тiльки боєнського походження i пiддана пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi, проведенiй державною ветеринарною службою країни-експортера.

     33.4. Сировина була оброблена при температурi не нижче плюс 133 градуси за Цельсiєм (271,4 градуса за Фаренгейтом), не менше 20 хвилин при тиску 3 бар (42,824 фунта на квадратний см) або була оброблена вiдповiдно до альтернативної системи термообробки, яка затверджена ветеринарною службою i яка дає вiдповiднi гарантiї щодо встановленого мiкробiологiчного стандарту.

     33.5. Корми i кормовi добавки не повиннi мiстити сальмонел, ботулiнiчного токсину, ентеропатогенної й анаеробної мiкрофлори. Загальна бактерiальна обсiмененiсть не повинна перевищувати 500 тис. м. к. у 1 р., що повинно бути пiдтверджене даними лабораторних дослiджень i здiйснено вiдповiдний запис у ветеринарному сертифiкатi.

     33.6. Корми i кормовi добавки для транспортування упаковуються у вологонепроникну тару.

     33.7. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     33.8. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем країни-експортера i складеним мовами країни-експортера й українською, iз зазначенням дати лабораторних дослiджень.

     33.9. Постачання товарних партiй здiйснюється пiсля проведення дослiджень зразкiв продукцiї у Державному науково-дослiдному контрольному iнститутi ветеринарних препаратiв i кормових добавок (м. Львiв).

     33.10. Увезення на територiю України кормiв i кормових добавок можливе пiсля одержання дозволу Державного департаменту ветеринарної медицини.

34. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну кормiв для тварин рослинного походження (фуражного зерна, соєвих бобiв, шротiв з арахiсу i сої)

     34.1. До ввезення в Україну допускаються корми для тварин рослинного походження, що виготовленi та вiдвантаженi з адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин, у тому числi:

     африканської чуми свиней - протягом останнiх 3 рокiв на територiї країни;

     ящуру, чуми великої рогатої худоби, чуми дрiбних жуйних, африканської чуми коней - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї (штат, провiнцiя, земля, округ i iн.).

     34.2. Фуражне зерно, що закуповується, соєвi боби, шроти з арахiсу i сої повиннi бути не токсичними для тварин.

     34.3. Країна-експортер пiдтверджує, що в продукцiї, яка поставляється, наявнiсть зерна з ознаками фузарiозу не бiльше 1 %, а вмiст важких металiв, мiкотоксинiв i пестицидiв не перевищує мiжнародних вимог i норм, прийнятих в Українi.

     34.4. Сумарна бета-активнiсть не повинна перевищувати 60 БК на 1 кг у всiх перелiчених продуктах.

     34.5. Транспортнi засоби обробляються i пiдготовляються вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     34.6. Виконання умов, зазначених у цих Вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджене:

     1. Ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем, у якому вказується благополуччя адмiнiстративної територiї (країни, штату, провiнцiї i т. iн.) щодо вищевказаних iнфекцiйних хвороб.

     2. Сертифiкатом якостi країни-походження в оригiналi, виданим уповноваженим контрольним органом країни-експортера (iнспекцiя, лабораторiя i iн.), пiдтверджується, що утримання важких металiв, мiкотоксинiв, пестицидiв, а також сумарна бета-активнiсть не перевищують граничнодопустимих норм, установлених в Українi.

     34.7. Сертифiкати повиннi бути складенi на мовах країни-експортера та українськiй.

     34.8. Пункт 34.8 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

35. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну готових кормiв для котiв i собак

     35.1. До ввезення в Україну допускаються корми, призначенi для годiвлi тварин i отриманi на пiдприємствах, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем. Корми отриманi зi свiжої сировини, що виходить з адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб тварин i птицi, у тому числi:

     губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець - вiдповiдно до вимог Мiжнародного ветеринарного кодексу Мiжнародного епiзоотичного бюро;

     африканської чуми свиней, африканської чуми коней, чуми верблюдiв i чуми великої рогатої худоби - протягом останнiх 3 рокiв у країнi;

     класичної чуми свиней, ящуру, вiспи овець i кiз, iнфекцiйної плевропневмонiї великої рогатої худоби, везикулярного стоматиту - протягом останнiх 12 мiсяцiв на адмiнiстративнiй територiї;

     сибiрки, бруцельозу, лептоспiрозу, хвороби Ауєскi, анаеробних iнфекцiй - протягом останнiх 3 мiсяцiв у господарствi.

     35.2. Для виробництва кормiв не повинна використовуватись яловичина, баранина, субпродукти або iнша сировина вiд великої рогатої худоби, а також м'ясне i м'ясо-кiсткове борошно, отриманi з не благополучних щодо губкоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби i скрепi овець країн.

     35.3. Сировина для виготовлення кормiв повинна бути тiльки боєнського походження i пiдлягати пiслязабiйнiй ветеринарно-санiтарнiй експертизi, проведенiй державною ветеринарною службою країни-експортера.

     35.4. Корми не повиннi мiстити сальмонел, ботулiнiчного токсину, ентеропатогенної й анаеробної мiкрофлори. Загальна бактерiальна обсiмененiсть не повинна перевищувати 500 тис. м. к. в 1 г, що повинно пiдтверджуватися даними лабораторних дослiджень, про що робиться вiдповiдний запис у ветеринарному сертифiкатi.

     35.5. Сировина повинна бути оброблена при температурi не нижче плюс 133 градусiв за Цельсiєм (271,4 градуса за Фаренгейтом), не менше 20 хвилин при тиску 3 бар (42,824 фунта на квадратний сантиметр) або оброблена вiдповiдно до альтернативної системи термообробки, яка затверджена ветеринарною службою i дає вiдповiднi гарантiї щодо встановленого мiкробiологiчного стандарту.

     35.6. Матерiал для упаковки повинен використовуватися вперше i бути таким, що вiдповiдає санiтарним i гiгiєнiчним вимогам.

     35.7. Транспортнi засоби повиннi бути обробленi та пiдготовленi вiдповiдно до прийнятих у країнi-експортерi правил.

     35.8. Виконання умов, вимог повинно бути цiлком пiдтверджене ветеринарним сертифiкатом країни-походження в оригiналi, пiдписаним ветеринарним лiкарем i складеним мовами країни-експортера й українською iз зазначенням дати, методiв i результатiв лабораторних дослiджень.

     35.9. Постачання товарних партiй повинно здiйснюватися пiсля проведення дослiджень зразкiв продукцiї в Державному науково-дослiдному iнститутi ветеринарних препаратiв i кормових добавок та одержання реєстрацiйного посвiдчення.

     35.10. Пункт 35.10 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.07.2013р. N 427)

     36. Ветеринарнi вимоги щодо iмпорту в Україну меду та продуктiв бджiльництва

     36.1. До ввезення в Україну допускаються гомогенiзований мед та продукти бджiльництва, якi отриманi вiд здорових бджiл з господарств, офiцiйно вiльних вiд заразних хвороб, що мають дозвiл центральної державної ветеринарної служби країни експортера на постачання продукцiї на експорт i перебувають пiд її постiйним контролем.

     36.2. Мед та продукти бджiльництва виготовляються i вiдвантажуються з господарств та адмiнiстративних територiй, вiльних вiд заразних хвороб бджiл, у тому числi американського гнильцю, європейського гнильцю, варроатозу (наявнiсть резистентних форм клiща до акарицидiв), екзотичних хвороб та шкiдникiв (тропiлелапсозу, порошковидного гнильцю).

     Мед та продукти бджiльництва упаковуються в тару, яка вiдповiдає мiжнародним вимогам.

     36.3. Мед повинен вiдповiдати таким основним ветеринарно-санiтарним вимогам, умiст:

     - хлорамфенiколу - не бiльше 0,3 мкг/кг;

     - нiтрофурану (АОЗ) - не бiльше 0,3 мкг/кг;

     - тетрациклiну - не бiльше 25 мкг/кг;

     - хлортетрациклiну - не бiльше 35 мкг/кг;

     - сульфадимезину - не бiльше 35 мкг/кг;

     - стрептомiцину - не бiльше 25 мкг/кг;

     - дельтаметрину - не бiльше 10 мкг/кг;

     - ГХЦГ та його iзомерiв - не бiльше 5 мкг/кг;

     - ДДТ та його метаболiтiв - не бiльше 5 мкг/кг;

     - гептахлору - не бiльше 5 мкг/кг;

     - РСВs - не бiльше 5 мкг/кг;

     - карбофосу - не бiльше 10 мкг/кг;

     - метафосу - не бiльше 10 мкг/кг;

     - свинцю - не бiльше 1 мкг/кг;

     - кадмiю - не бiльше 1 мкг/кг;

     - цезiю - 137 - не бiльше 100 Бк/кг;

     - стронцiю - 90 - не бiльше 20 Бк/кг.

     36.4. Транспортнi засоби обробленi i пiдготовленi вiдповiдно до прийнятих в країнi-експортерi правил.

     36.5. Виконання умов, зазначених у цих вимогах, повинно бути цiлком пiдтверджено ветеринарним сертифiкатом, пiдписаним державним ветеринарним лiкарем країни походження i складеним мовами країни-експортера й українською.

(Вимоги доповнено роздiлом 36 згiдно з наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.04.2005 р. N 36)
 
Начальник управлiння державної iнспекцiї ветеринарної медицини
М. В. Пацюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.