Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 48 від 24.01.2009

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

05.08.2004р. N 576


Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної митної служби України
вiд 3 лютого 2005 року N 74,
вiд 1 березня 2007 року N 175

     З метою вдосконалення боротьби з митними правопорушеннями, посилення контролю за правильнiстю декларування товарiв та вивезенням окремих видiв готової продукцiї, для активiзацiї роботи експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи, створення належних умов для їх роботи та на виконання рiшення колегiї Держмитслужби Українi вiд 29.04.04 наказую:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв (далi - Порядок), що додається.

     2. Начальникам регiональних митниць, митниць, Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи Рувiну О.Г., Центрального бюро аналiзу ризикiв та аудиту Конєву О.I. забезпечити належне експертно-дослiдне супроводження при проведеннi митного оформлення товарiв.

     Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

В.о. Голови Служби В.Я.Лозко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
05.08.2004 N 576
(у редакцiї наказу Державної митної служби України
вiд 01.03.07 N 175)

ПОРЯДОК
взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до вимог Митного кодексу України, Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1862, Положення про Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 29.03.04 N 220 (зi змiнами), з метою вдосконалення експертного забезпечення дiяльностi митних органiв, пiдвищення ефективностi та якостi їх роботи з виконання завдань щодо повноти справляння митних платежiв до Державного бюджету України, протидiї контрабандi та порушенням митних правил при перемiщеннi товарiв через митний кордон України.

     1.2. Порядок визначає засади органiзацiї виконання завдань та функцiй, покладених на Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи (далi - Управлiння) та структурнi пiдроздiли регiональних митниць, митниць (далi - митнi органи), при здiйсненнi процедур митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що потребують експертно-дослiдного супроводження.

     1.3. Порядок органiзацiї взаємодiї з пiдроздiлами номенклатури та класифiкацiї товарiв митних органiв регулюється Порядком роботи вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв регiональної митницi, вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури митницi при вирiшеннi питань класифiкацiї товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 01.10.03 N 646 та зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 31.10.03 за N 996/8317.

     1.4. Порядок врегульовує питання, що належать до процедур:

     направлення запитiв митних органiв до експертних пiдроздiлiв Управлiння;

     взяття проб i зразкiв товарiв митними органами для їх лабораторної перевiрки;

     проведення дослiджень експертними пiдроздiлами Управлiння;

     надання митним органам висновкiв за результатами проведених дослiджень;

     обмiну iнформацiйними матерiалами.

2. Направлення запитiв митних органiв до Управлiння

     2.1. Направлення запитiв до експертних пiдроздiлiв Управлiння проводиться митними органами при здiйсненнi ними митного контролю та митного оформлення товарiв, якщо виникла потреба в спецiальних знаннях iз рiзних галузей науки, технiки, мистецтвознавства тощо або у використаннi спецiального обладнання i технiки для з'ясування питань:

     iдентифiкацiї та встановлення вiдповiдностi задекларованих у митнiй декларацiї (далi - МД) характеристик товару, визначальних для його подальшої класифiкацiї митними органами;

     належностi товарiв або компонентiв у їх складi до контрольованих речовин;

     наявностi товарiв у списках товарiв подвiйного використання та вiйськового призначення, мiжнароднi передачi яких пiдлягають державному контролю;

     вiднесення товарiв до предметiв, що мають художню або iсторичну цiннiсть;

     експертної оцiнки вартостi товарiв i транспортних засобiв, матерiалiв, речовин i виробiв;

     вiднесення товарiв до "групи ризику" в рамках обов'язкової форми контролю.

     2.2. Митний орган готує запит до експертних пiдроздiлiв Управлiння за формою, наведеною в додатку 1 до цього Порядку.

     У своєму запитi митний орган повинен чiтко визначити мету його направлення i завдання на проведення дослiджень, тобто зазначити, якi вiдомостi про товар (склад, властивостi, призначення тощо) необхiдно перевiрити або встановити.

     2.3. При направленнi запитiв митним органом надаються проби та зразки товарiв пiд митним забезпеченням разом з такою супровiдною документацiєю, за її наявностi:

     актом про вiдбiр проб i зразкiв товарiв;

     актом про проведення митного огляду товарiв;

     митною декларацiєю;

     контрактом (договором) на поставку товару;

     iнвойсом (рахунком-фактурою, накладною тощо);

     сертифiкатами контрольних органiв;

     сертифiкатом якостi товару, виданим виробником;

     технiчною або технологiчною документацiєю iз зазначенням вiдомостей про склад, властивостi та призначення товару (технiчнi умови, технологiя виготовлення, специфiкацiї, каталоги й паспортнi данi на вироби фiрм-виробникiв, дозволи, маркувальнi етикетки, робочi креслення тощо).

     Акт про вiдбiр проб i зразкiв товарiв надається у виглядi оригiналу, iншi документи - у виглядi копiй, завiрених митним органом та оформлених згiдно з вимогами Iнструкцiї з дiловодства в митнiй службi України, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 28.12.02 N 747.

     2.4. Запит митного органу разом iз супровiдною документацiєю, пробами i зразками товарiв доставляється до експертного пiдроздiлу Управлiння посадовою особою митного органу або поштою.

     У разi неможливостi передання запиту митного органу вищезазначеним способом, його може доставити особа за дорученням, виданим митним органом. Форма доручення наведена в додатку 2 до цього Порядку.

     Посадова особа митного органу повинна вжити запобiжних заходiв (пакування, пломбування тощо) з метою виключення можливостi доступу стороннiх осiб до проб i зразкiв та супровiдної документацiї.

     2.5. Митне оформлення товарiв, вiдносно яких надавався запит до експертних пiдроздiлiв Управлiння для проведення дослiдження, може бути закiнчене тiльки пiсля одержання митним органом результатiв дослiдження.

3. Взяття проб i зразкiв товарiв митними органами

     3.1. Взяття проб i зразкiв товарiв проводиться вiдповiдно до вимог Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1862.

     3.2. Проби та зразки товарiв беруться у мiнiмальнiй кiлькостi, яка забезпечує можливiсть проведення їх дослiдження, за нормами, затвердженими вiдповiдними нормативними документами.

     3.3. З метою проведення повторних (додаткових, контрольних тощо) дослiджень вiдбiр проб i зразкiв товарiв здiйснюється у двох екземплярах (один - для проведення дослiдження, другий - як контрольний) з обов'язковим маркуванням кожного з них згiдно з маркувальною етикеткою, форма якої наведена в додатку 3 до цього Порядку.

     На кожний екземпляр вiдiбраних проб i зразкiв товарiв накладається окреме митне забезпечення.

     3.4. Посадова особа митного органу, яка вповноважена проводити вiдбiр проб i зразкiв товарiв, повинна пройти пiдготовку щодо здiйснення вiдбору проб i зразкiв для лабораторних дослiджень i дотримання вимог технiки безпеки пiдчас вiдбору.

     3.5. У складних випадках (невiдомий об'єкт дослiдження, необхiднiсть застосування спецiальних пристроїв або спецiальних знань тощо) до взяття проб i зразкiв товарiв за письмовим зверненням можуть залучатись спецiалiсти експертних пiдроздiлiв Управлiння.

     Про участь спецiалiстiв експертних пiдроздiлiв Управлiння повинно бути зазначенно в актi про вiдбiр проб i зразкiв товарiв.

4. Проведення дослiджень експертними пiдроздiлами Управлiння

     4.1. Приймання запитiв, супровiдної документацiї, проб i зразкiв товарiв здiйснюється посадовою особою Управлiння, яка проводить їх реєстрацiю.

     4.2. Проведення дослiджень здiйснюється спецiалiстами експертних пiдроздiлiв Управлiння вiдповiдно до доручення керiвництва пiдроздiлу або Управлiння.

     4.3. Дослiдження проб i зразкiв товарiв проводиться протягом термiну, визначеного Порядком взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1862.

     4.4. Якщо проведення дослiджень експертними пiдроздiлами Управлiння неможливе з будь-яких причин, то митний орган термiново повiдомляється про це засобами електронного, факсимiльного або телефонного зв'язку.

     Додатковi матерiали до експертних пiдроздiлiв Управлiння надаються митним органом, за запитом якого проводиться дослiдження (згiдно з вимогами Iнструкцiї з дiловодства в митнiй службi України, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 28.12.02 N 747).

     4.5. За наявностi вмотивованих пiдстав для повторної експертизи митний орган може подати запит до Управлiння або iншої експертної установи щодо проведення повторних дослiджень з наданням вiдiбраних проб i зразкiв товару та копiєю висновку попереднього дослiдження.

5. Надання експертними пiдроздiлами Управлiння висновкiв за результатами дослiджень

     5.1. За результатами проведенного дослiдження спецiалiст експертного пiдроздiлу Управлiння готує висновок за формою, наведеною в додатку 4 до цього порядку, який повинен мiстити повноцiннi вiдповiдi на питання, поставленi митним органом, iз застосуванням термiнологiї вiдповiдно до Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     У випадку, коли з об'єктивних причин неможливо провести дослiдження в повному обсязi, у п. 8 висновку зазначається, якi саме вiдомостi про товар не визначенi вiдповiдно до питань, поставлених митним органом, i з яких причин неможливо їх вирiшити.

     5.2. Висновок доставляється до митного органу поштою або посадовою особою митного органу, яка отримує його в експертних пiдроздiлах Управлiння, з обов'язковою вiдмiткою в реєстрi висновкiв, виданих на запити митних органiв. Форма реєстру наведена в додатку 5 до цього Порядку.

     Копiя висновку може надсилатися до митного органу засобами електронного або факсимiльного зв'язку.

6. Обмiн iнформацiйними матерiалами

     6.1. Уповноваженi посадовi особи експертних пiдроздiлiв Управлiння мають право користуватися реєстрами класифiкацiйних рiшень та статистичними базами митного оформлення товарiв з метою визначення перелiкiв груп товарiв для проведення їх обов'язкової лабораторної перевiрки.

     6.2. Управлiння та митнi органи обмiнюються iнформацiєю про певнi види товарiв, характеристики яких (органолептичнi показники, мiкроструктура, твердiсть, поведiнка пiд час нагрiвання полум'ям, магнiтнi властивостi, електропровiднiсть тощо) є визначальними для класифiкацiї та їх iдентифiкацiї.

Начальник Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи I.П.Рамусь

 

Додаток 1
до Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма
Начальнику  
 
(назва експертного пiдроздiлу)
 
ЗАПИТ
про проведення дослiджень
вiд "____"_______________200__ р. N __________
Найменування товару(iв):  
(заявлене у ВМД)
який(i) надiйшов (вiдправляється)  
(найменування одержувача/вiдправника вантажу, мiсцезнаходження)
згiдно з контрактом вiд "____"_______________ 200__ р. N _________
Кiлькiсть зразкiв товару(iв) в одиницях вимiру  
зразки упакованi в  
на упаковку накладено митне забезпечення  
зразки вiдiбранi на пiдставi акта вiдбору проб (зразкiв) вiд   N  
Мета направлення запитiв:
Завдання для дослiдження:  
 
 
Документи, що подаються, на __________ арк., у тому числi:
 
 
Начальник митного органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 2
до Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма
 
ДОРУЧЕННЯ N______
вiд "___"_______________200__ р.
Видане  
(прiзвище, iнiцiали, мiсце роботи)
 
паспорт серiї   N   виданий  
 
для передачi до  
(назва експертного пiдроздiлу)
матерiалiв для проведення експертизи товару   ,
призначеної згiдно запиту  
(назва митного органу, номер i дата запиту)
 
Пакет з документами опечатано печаткою  
Проби та зразки товару опломбованi печаткою  
Доручення дiйсне до "____"___________________ 200__ р.
Начальник митного органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

М.П.

 

Додаток 3
до Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма

МАРКУВАЛЬНА ЕТИКЕТКА

1. Найменування товару  
2. Кiлькiсть вiдiбраної проби  
3. Номер, дата МД  
4. Вiдправник  
5. Одержувач  
6. Дата, час вiдбору  
Посадова особа, що вiдiбрала й опломбувала пробу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 4
до Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма

ВИСНОВОК N ____________

Складено____________200___р.

1. Замовник:

2. Об'єкти експертизи та реєстацiйнi номери:

3. Пiдприємство/громадянин:

4. Виробник:

5. Акт вiдбору зразкiв (проб):

6. Товаросупровiднi документи (копiї):

7. Мета експертизи:

8. Дослiдження:

8.1. Опис товару:
8.2. Методи дослiдження:
8.3. Результати дослiдження:
Лiтература:
Висновок:

Експерт(и):    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Примiтка.
Начальник      
(Управлiння/експертного пiдроздiлу) (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

Примiтка. Даний висновок розповсюджується тiльки на ту партiю товару, вiд якої були вiдiбранi зразки.

М.П.

 

Додаток 5
до Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма

РЕЄСТР
висновкiв, виданих на запити митних органiв

__________________________________________
(назва експертного пiдроздiлу)

N
з/п
Номер i дата
висновку
Примiтки Пiдпис
посадової особи
митного органу,
що отримала
висновок, дата
       
       
       
       
Реєстр пiдготував
     
(назва експертного пiдроздiлу) (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

"____"_______________ 200__ р.

(Порядок iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 03.02.2005р. N 74,
у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 01.03.2007р. N 175)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.