Документ скасований: Наказ МОЗ № 185 від 22.04.2005

МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 14 травня 2004 року N 239


Про затвердження Державних санiтарних норм та правил "Транспортування продовольчої продукцiї"

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
31 серпня 2004 р. за N 1072/9671


     Вiдповiдно до статтi 40 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" наказую:

     1. Затвердити Державнi санiтарнi норми та правила "Транспортування продовольчої продукцiї", що додаються.

     2. Департаменту державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду Мiнiстерства охорони здоров'я України цей наказ довести до установ i закладiв державної санiтарно-епiдемiологiчної служби, мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади в установленому порядку.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на директора Департаменту державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду МОЗ України, першого заступника Головного державного санiтарного лiкаря України Бережнова С. П.

Мiнiстр А. В. Пiдаєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства охорони здоров'я України
вiд 14 травня 2004 р. N 239
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
31 серпня 2004 р. за N 1072/9671

Державнi санiтарнi норми та правила "Транспортування продовольчої продукцiї"

1. Загальнi положення

     1.1. Державнi санiтарнi норми та правила "Транспортування продовольчої продукцiї" (далi - Правила) встановлюють гiгiєнiчнi вимоги i норми до повiтряного, водного i залiзничного транспорту, що забезпечують перевезення продовольчої продукцiї груп 1 - 13, 15 - 23, 25 Гармонiзованої системи опису i кодування товарiв (додаток до Закону України "Про митний тариф України").

     1.2. Державний санiтарно-епiдемiологiчний нагляд за дотриманням санiтарно-гiгiєнiчних i санiтарно-епiдемiологiчних норм i правил державними органами, пiдприємствами, органiзацiями, установами незалежно вiд форм власностi, пiдприємцями - фiзичними особами i громадянами покладений на органи державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України.

     1.3. Юридичнi i фiзичнi особи, якi транспортують продовольчу продукцiю, є вiдповiдальними за її вiдповiднiсть вимогам санiтарних норм i безпеки для здоров'я i життя населення.

     1.4. Державнi стандарти, технiчнi умови, технологiчнi iнструкцiї та iншi нормативно-технiчнi документи щодо планування, органiзацiї та транспортування продовольчої продукцiї повиннi вiдповiдати санiтарному законодавству.

2. Вимоги до транспортування

     2.1. Продовольча продукцiя потребує особливих умов перевезення.

     2.2. Перевезення продовольчої продукцiї, а також матерiалiв i виробiв, якi мають контакт з нею, повинно здiйснюватися в умовах, що забезпечують збереження їхньої якостi i безпеки для здоров'я населення.

     2.3. При виборi транспортного засобу та його оснащень враховуються найменування, вид, категорiя, сорт, вiдповiднiсть якiсного стану продовольчої продукцiї нормативним документам; призначення продовольчої продукцiї (реалiзацiя в торговельнiй мережi, громадське харчування, промислова переробка), час транспортування, зовнiшня температура, кiлькiсть i цiннiсть продукту, кiнцевий термiн реалiзацiї продукту, рекомендована температура транспортування.

     2.4. Найбiльш придатними для транспортування продовольчої продукцiї є спецiалiзованi транспортнi засоби, що мають вiдповiдне маркування.

     2.5. Перевезення продовольчої продукцiї здiйснюється залiзничним, водним, повiтряним або комбiнованим видами транспорту в спецiально пiдготовлених для цього транспортних засобах.

     При транспортуваннi вантажiв, що вимагають захисту (охолодження, вентилювання, обiгрiв), перевезення здiйснюють транспортними засобами, що забезпечують пiдтримку необхiдних параметрiв мiкроклiмату.

     2.6. Кожна партiя продовольчої продукцiї повинна вiдповiдати вимогам нормативно-технiчної документацiї, мати документи, що пiдтверджують її походження, якiсть i безпеку для здоров'я людини:

     2.6.1. Декларацiю про вiдповiднiсть, що видається виробником продукцiї на кожну партiю харчових продуктiв, продовольчої сировини, супутнiх матерiалiв, або:

     2.6.2. Сертифiкат вiдповiдностi чи свiдоцтво про визнання вiдповiдностi, що видаються на:

     а) харчовi продукти та супутнi матерiали, призначенi для реалiзацiї на внутрiшньому ринку України;

     б) продовольчу продукцiю вiтчизняного виробництва, призначену для експорту (якщо це передбачено умовами контракту чи мiжнародною угодою, в якiй бере участь Україна).

     2.6.3. Висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи, свiдоцтво про державну реєстрацiю, гiгiєнiчний сертифiкат, що видаються:

     а) висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи - на новi харчовi продукти, харчовi продукти та продовольчу сировину промислового виробництва, супутнi матерiали;

     б) свiдоцтво про державну реєстрацiю - на спецiальнi харчовi продукти;

     в) гiгiєнiчний сертифiкат - на кожну партiю плодоовочевої, плодово-ягiдної та баштанної продукцiї, вирощеної в Українi та призначеної для реалiзацiї на внутрiшньому ринку чи подальшої промислової переробки, кожну партiю харчових продуктiв, продовольчої сировини та супутнiх матерiалiв, призначену для експорту (якщо це передбачено умовами контракту чи мiжнародною угодою, в якiй бере участь Україна).

     2.6.4. Ветеринарнi документи (ветеринарна довiдка, ветеринарне свiдоцтво, ветеринарний сертифiкат):

     а) ветеринарна довiдка - на кожну партiю (тушу) продовольчої сировини та харчових продуктiв тваринного походження (щодо їх ветеринарно-санiтарної якостi та безпеки), призначену для реалiзацiї в межах адмiнiстративного району;

     б) ветеринарне свiдоцтво - на кожну партiю (тушу) продовольчої сировини та харчових продуктiв тваринного походження (щодо їх ветеринарно-санiтарної якостi та безпеки), призначену для реалiзацiї в межах України;

     в) ветеринарний сертифiкат (мiжнародний ветеринарний сертифiкат) - на кожну партiю продовольчої сировини та харчових продуктiв тваринного походження, призначену для експорту.

     2.6.5. Сертифiкат якостi та карантинний дозвiл, що видаються на:

     а) зерно та продукти його переробки;

     б) картоплю, овочi, плоди, ягоди i баштаннi культури (крiм харчових продуктiв зазначеної групи промислового виробництва).

     2.7. При ввезеннi на територiю України продовольчої продукцiї в пунктi пропуску надаються товаросупроводжувальнi, товаротранспортнi документи (вантажна декларацiя, вантажний план).

     2.8. Транспортнi засоби (iзотермiчнi вагони, рефрижераторнi вагони i контейнери, вагони-борошновози тощо, воднi та повiтрянi судна), що використовуються для перевезення продовольчої продукцiї, повиннi мати санiтарний паспорт встановленого зразка (додаток), виданий вiдповiдною установою Держсанепiдемслужби термiном не бiльше нiж на один рiк, а для швидкопсувної продукцiї - термiном на 6 мiсяцiв у встановленому порядку.

     Внутрiшня поверхня вантажного примiщення повинна мати покриття, виконане з матерiалiв, що легко пiддаються миттю i дезiнфекцiї, дозволенi головним державним санiтарним лiкарем на пiдставi позитивного висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     2.9. Експедитор, вантажники та iншi особи, що причетнi до перевезення, повиннi мати при собi особисту медичну книжку встановленого зразка, працювати в спецодязi, дотримуватися правил особистої гiгiєни, забезпечувати схороннiсть, якiсть, безпеку i виконання правил транспортування (завантаження) продовольчої продукцiї.

     Умови транспортування (температура, вологiсть та iн.) повиннi вiдповiдати вимогам нормативно-технiчної документацiї на кожний вид продовольчої продукцiї, а також Правилам перевезень швидкопсувних вантажiв (наказ Мiнiстерства транспорту України вiд 09.12.2002 N 873, зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 29.12.2002 за N 1031/7319).

     2.10. Продовольча продукцiя повинна транспортуватися в умовах, що унеможливлюють її псування i забруднення.

     2.11. Забороняється ввезення в Україну продовольчої продукцiї без маркування державною мовою України, що мiстить у доступнiй для сприйняття споживачем формi iнформацiю у вiдповiднiсть до вимог санiтарного законодавства.

     2.12. Пiдготовка продовольчої продукцiї до перевезення здiйснюється вiдповiдно до вимог державних стандартiв, технiчних умов, сертифiкатiв та iнших нормативно-технiчних документiв, що мiстять вимоги до її якостi.

     2.13. Продовольча продукцiя повинна пред'являтися до перевезення у справнiй тарi й упаковцi, що вiдповiдають вимогам державних стандартiв, технiчних умов, умов торговельних контрактiв. Додатковi вимоги до тари й упаковки продовольчої продукцiї регламентуються вiдповiдно до чинного законодавства.

     2.14. Пред'явлення продовольчої продукцiї до перевезення здiйснюється в транспортабельному станi. Тара та упаковка повиннi захищати вантаж вiд механiчних впливiв, бути справними, мiцними та чистими.

     2.15. Продовольча продукцiя не приймається до перевезення, якщо термiн реалiзацiї, що зазначений у сертифiкатi або документi про якiсть продукцiї, менше, нiж термiн доставки.

     2.16. Завантаженню продовольчої продукцiї для подальшого перевезення передує обов'язкова санiтарна обробка, що є одним iз обов'язкових етапiв додаткової пiдготовки транспортних засобiв, що складаються iз заходiв профiлактичної дезiнфекцiї або дезiнсекцiї, а в необхiдних випадках, дератизацiї та дезодорацiї внутрiшнiх ємностей транспортних засобiв, в яких здiйснюється перевезення продовольчої продукцiї, дозволеними в установленому порядку засобами.

     2.17. Санiтарна обробка транспортних засобiв здiйснюється безпосередньо перед кожним вантажоперевезенням продовольчої продукцiї.

     2.18. Санiтарна обробка здiйснюється спецiалiзованими пiдроздiлами закладiв державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України, а також суб'єктами пiдприємницької дiяльностi за наявностi лiцензiї Мiнiстерства охорони здоров'я України на проведення дезiнфекцiйних, дезiнсекцiйних, дератизацiйних робiт (крiм робiт на об'єктах ветеринарного контролю) та акредитованих в установленому порядку Мiнiстерством охорони здоров'я України, лiцензiї Державного департаменту ветеринарної медицини на проведення дезiнфекцiйних, дезiнсекцiйних, дератизацiйних робiт (на об'єктах ветеринарного контролю) (далi - установи). Санiтарна обробка транспортного засобу проводиться на пiдставi вiдповiдних договорiв установ з вантажовласниками або вантажовiдправниками, або належним чином уповноваженими ними особами незалежно вiд їх форм власностi та вiдомчої пiдпорядкованостi за їх рахунок.

     2.19. Санiтарна обробка транспортних засобiв повинна здiйснюватися у спецiально видiлених мiсцях, у спецiальних миючих блоках або в мiсцях завантаження iз застосуванням дезiнфекцiйних засобiв, зареєстрованих у встановленому порядку.

     2.20. Особи, якi здiйснюють санiтарну обробку транспорту, проходять медичне обстеження вiдповiдно до дiючого законодавства.

     2.21. На перiод проведення санiтарної обробки транспортного засобу повинно бути забезпечено виконання правил технiки безпеки та дотримання вимог екологiчної безпеки.

     2.22. Факт проведення санiтарної обробки транспортного засобу посвiдчується довiдкою. Довiдки надаються установами, що здiйснюють санiтарну обробку, та повиннi мiстити таку iнформацiю: найменування установи, що здiйснювала санiтарну обробку; номер та термiн дiї лiцензiї; вид транспортного засобу, який проходив обробку, його номер; найменування вантажовiдправника або вантажовласника, з яким укладено договiр на проведення санiтарної обробки транспортного засобу, його адреса, iншi реквiзити; вид продовольчої продукцiї, яку передбачається перевозити транспортним засобом; дата проведення санiтарної обробки транспортного засобу та назви засобiв, що використовувались; пiдпис вiдповiдальної особи та печатка органiзацiї.

     2.23. Забороняється перевезення продовольчої продукцiї транспортом, що не вiдповiдає санiтарним нормам.

     2.24. Не допускається транспортування продовольчої продукцiї транспортом, на якому ранiше перевозилися отрутохiмiкати, бензин, газ та iншi отруйнi речовини та тi, що мають сильний запах, а також разом з непродовольчими товарами.

     2.25. Пiд час перевезення продовольчої продукцiї повиннi дотримуватися вимоги нормативних документiв, що регламентують порядок їхнього розмiщення та укладання.

     2.26. Продовольча продукцiя пiсля завершення перевезення повинна вiдповiдати установленим вимогам безпеки для здоров'я населення.

     2.27. Державний санiтарно-епiдемiологiчний нагляд за транспортуванням продовольчої продукцiї здiйснюють посадовi особи державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України на вiдповiдному видi транспорту або за рiшенням головного державного санiтарного лiкаря України - iнших установ Держсанепiдемслужби.

3. Транспортування продовольчої продукцiї залiзничним транспортом

     3.1. Для перевезення продовольчої продукцiї використовуються унiверсальнi критi вагони, критi вагони з утепленим кузовом, вагони-зерновози i борошновози, унiверсальнi контейнери, iзотермiчнi вагони i контейнери (рефрижераторнi вагони i контейнери, вагони-термоси, спецiальнi цистерни, живорибнi вагони).

     3.2. Перевезення продовольчої продукцiї, а також матерiалiв i виробiв, якi мають контакт з ними, повинно здiйснюватися в умовах, що забезпечують збереження їхньої якостi i безпеки для життя i здоров'я населення.

     3.3. Вiдправник зобов'язаний надати залiзничнiй станцiї разом з накладною документи, що пiдписанi в день навантаження та пiдтверджують якiсть вантажу з його точним найменуванням, позначенням виду, категорiї, сорту, вiдповiдностi якiсного стану продукту нормативним документам iз указiвкою їхнiх номерiв, їх призначенням (реалiзацiя в торговельнiй мережi або суспiльному харчуваннi, промислова переробка), виду тари й упаковки, якщо продукцiя не перевозиться без транспортної тари насипом або навалом.

     3.4. Пiсля вивантаження продовольчої продукцiї вантажоодержувач повинен провести очищення вагонiв, контейнерiв тощо, а в необхiдних випадках промивку та дезiнфекцiю дозволеними Державною санiтарно-епiдемiологiчною службою або Державним департаментом ветеринарної медицини засобами. Такi роботи виконуються за рахунок вантажоодержувачiв.

     3.5. У рядi випадкiв, визначених Правилами санiтарної охорони територiї України, ветеринарними санiтарними нормами, пiсля вивантаження певних видiв продукцiї вантажоодержувач (вантажовласник) зобов'язаний за свiй рахунок забезпечити проведення обробки та знезараження вагонiв на дезiнфекцiйно-промивних станцiях (пунктах), промивно-пропарювальних пiдприємствах або пунктах пiдготовки критих вагонiв залiзничного транспорту за належнiстю.

     3.6. Транспортування живого товару (тварин, птицi) здiйснюється згiдно з вимогами Правил перевезення тварин, птицi та iнших вантажiв, якi пiдлягають державному ветеринарно-санiтарному контролю (наказ Мiнiстерства транспорту України вiд 09.12.2002 N 873, зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 29.12.2002 за N 1032/7320).

     3.7. На станцiях завантаження тварин i птахiв повинний бути забезпечений весь комплекс санiтарно-гiгiєнiчних заходiв, що унеможливлює загрозу зараження працiвникiв залiзничного транспорту i населення, яке проживає поблизу, iнфекцiйними хворобами.

     3.8. Швидкопсувнi вантажi транспортують згiдно з вимогами Правил перевезення швидкопсувних вантажiв (наказ Мiнiстерства транспорту України вiд 09.12.2002 N 873, зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 29.12.2002 за N 1031/7319) та даних Правил.

     3.9. Державний санiтарно-епiдемiологiчний нагляд за ввезенням продовольчої продукцiї товарних груп 1 - 13, 15 - 23, 25 Гармонiзованої системи опису i кодування товарiв здiйснюється безпосередньо на кордонi (у залiзничному пунктi пропуску через Державний кордон), а в разi потреби проведення державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи продовольчої продукцiї здiйснюється при прибуттi до митницi призначення (Закон України "Про митний тариф України").

4. Транспортування продовольчої продукцiї повiтряним транспортом

     4.1. Транспортування продовольчої продукцiї на повiтряних суднах проводиться вiдповiдно до Авiацiйних правил (Повiтряний кодекс України).

     4.2. Завантаженню пiдлягає продовольча продукцiя, що розмiщена в тарi, прикрiпленiй до палету (пiдтоварника), що унеможливлює її зсув.

     4.3. Забороняється завантаження продовольчої продукцiї насипом, навалом або iншими способами, що може призвести до її зсуву пiд час польоту, деформацiї, руйнування та пошкодження споживчої упаковки.

     4.4. Транспортування продовольчої продукцiї здiйснюється у вантажному вiдсiцi судна окремо вiд багажу i вантажiв, що мають стiйкий запах або викликають негативний вплив на продовольчу продукцiю.

     4.5. Вантажнi вiдсiки лiтакiв, що транспортують продовольчу продукцiю, пiдлягають обов'язковiй санiтарнiй обробцi перед завантаженням продовольчої продукцiї.

     4.6. Вантажно-розвантажувальнi роботи продовольчої продукцiї в аеропортах проводяться особами, що мають особистi медичнi книжки i забезпеченi санiтарним одягом.

     4.7. Транспортнi засоби для перевезення продовольчої продукцiї в аеропортах пiдлягають обов'язковiй санiтарнiй обробцi згiдно з дiючими Правилами.

5. Транспортування продовольчої продукцiї водним транспортом

     5.1. Вантажнi примiщення суден повиннi утримуватися в чистотi, бути пофарбованi, а також герметично закриватися, що гарантує збереження вантажу i запобiгання контакту з людьми в перiод транспортування.

     5.2. Пiдготовка судна до приймання вантажу - продовольчої продукцiї, пiдготовка вантажних примiщень, перевiрка рефрижераторних установок, порядок приймання вантажу, забезпечення схоронностi вантажу в рейсi i здавання вантажу в порту призначення здiйснюються в установленому порядку.

     5.3. Безпосередньо перед початком завантажувальних операцiй внутрiшнi поверхнi вантажних примiщень суден, контейнерiв пiдлягають обов'язковiй санiтарнiй обробцi.

     5.4. Персонал суден, який займається продовольчою продукцiєю, повинний проходити в обов'язковому порядку попереднi i перiодичнi медичнi огляди вiдповiдно до чинного законодавства України.

     5.5. Вантажнi примiщення суден перед початком завантажувально-розвантажувальних робiт повиннi бути обстеженi комiсiйно фахiвцями державної санiтарно-епiдемiологiчної служби водного транспорту разом iз представниками судновласника, вiдправника вантажу (вантажоодержувача).

     5.6. При завантаженнi продовольчої продукцiї необхiдно враховувати вимоги дiючих нормативних документiв, санiтарних норм i правил щодо транспортування кожного окремого виду вантажу (м'ясо-рибна, плодоовочева продукцiя, продовольча сировина тощо).

     5.7. Продовольча продукцiя повинна перевозитися згiдно з встановленими вимогами в залежностi вiд перевезень груп продовольчих вантажiв або вантажiв конкретних найменувань.

     5.8. Ступiнь готовностi вантажних примiщень до приймання продовольчого вантажу визначається комiсiєю i залежить вiд стану вантажних примiщень, ранiше перевезеного вантажу та iнших факторiв.

     5.9. На суднах, що спецiалiзованi для перевезення конкретних категорiй продовольчих вантажiв, вантажнi примiщення повиннi бути обладнанi вiдповiдно до вимог щодо перевезень даних вантажiв.

     5.10. Транспортування продовольчих швидкопсувних вантажiв допускається на спецiалiзованих суднах з рефрижераторним устаткуванням, а також на iнших суднах (у тому числi - несамохiдних) за умови забезпечення технологiї транспортування i термiну збереження, що установленi виготовлювачем для даних вантажiв.

     5.11. Для перевезення швидкопсувних вантажiв повиннi використовуватися рефрижераторнi судна (контейнери), перед завантаженням яких вiдправником вантажу (представником порту) повинна бути перевiрена справнiсть холодильної системи.

     5.12. Спiльне укладання рiзних швидкопсувних вантажiв у трюмi (рефконтейнерi) допускається за умови, якщо:

     фiзико-хiмiчнi властивостi одних вантажiв, що завантажуються, не можуть шкiдливо вплинути на iншi вантажi;

     режим перевезення, що вимагається для одного вантажу, є допустимим для iншого вантажу.

     5.13. Зачищення та мийка внутрiшнiх поверхонь транспортних засобiв пiсля вивантаження здiйснюються одержувачем або за згодою порту його силами i засобами за рахунок одержувача iз здiйсненням повного зачищення та видалення залишкiв вантажу.

     5.14. На рефконтейнерах i суднах, що мають холодильнi системи у вантажних примiщеннях, повиннi бути встановленi системи автоматичного регулювання i реєстрацiї температури i вологостi повiтря в трюмах. Отриманi данi повиннi зберiгатися весь перiод транспортування i з приходом судна в порт надаватися фахiвцям державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України за їхньою вимогою. Перед прийомом заморожених продуктiв рефрижераторнi примiщення (контейнери) судна повиннi бути охолодженi до потрiбної температури.

     5.15. При транспортуваннi швидкопсувної продовольчої продукцiї в iзотермiчних трюмах вентиляцiйнi пристрої повиннi працювати протягом усього перiоду транспортування. Судна повиннi бути обладнанi дистанцiйними приладами для вимiру параметрiв (температури i вiдносної вологостi) зовнiшнього i трюмного повiтря або мати в наявностi аспiрацiйнi психрометри.

     5.16. За вiдсутностi в порту умов, за яких можна забезпечити необхiдний режим збереження, продовольча продукцiя повинна бути перевантажена тiльки за прямим варiантом "судно-машина-вагон".

     5.17. Для перевезення наливної продовольчої продукцiї використовуються танки-контейнери i танки суден-танкерiв. Внутрiшня поверхня вантажних примiщень транспортних засобiв, а також ємностей, трубопроводiв i перекачувальної апаратури не повинна мати ушкоджень, повинна легко пiддаватися миттю i дезiнфекцiї та бути виконана з матерiалiв (або покрита лакофарбовими матерiалами), дозволених головним державним санiтарним лiкарем для контакту з продовольчими продуктами, що мають позитивний висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     5.18. Процеси очищення i мийки вантажних примiщень i вiдповiдних систем, особливо на суднах, що перевозять наливнi продовольчi вантажi, повиннi бути максимально механiзованi i безпечнi для екiпажа. Особи, що безпосередньо працюють у цистернах, танках, повиннi бути забезпеченi санiтарним одягом, засобами iндивiдуального захисту.

     5.19. Перевезення плодоовочевих вантажiв може здiйснюватися рефрижераторним i вентильованим тоннажем (судна, лiхтери, баржi). Плодоовочевий вантаж необхiдно розмiщувати на критих палубах на небезпечнiй вiдстанi вiд апарелi з метою зменшення впливу зовнiшнього повiтря на вантаж.

     5.20. При транспортуваннi продовольчої продукцiї суднами забезпечується постiйна закрита вентиляцiя повiтря усерединi вантажних примiщень, що повинна здiйснюватися безперервно протягом усього перiоду транспортування.

     5.21. Транспортний засiб, призначений для транспортування риби i морепродуктiв, не може використовуватися для транспортування iншої продукцiї. У виняткових випадках дозволяється його використання за умови миття i санобробки за узгодженням з органами державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду України.

Перший заступник Мiнiстра, Головний державний санiтарний лiкар України О. В. Лапушенко

 

Додаток
до п. 2.8 Державних санiтарних норм та правил "Транспортування продовольчої продукцiї"

Мiнiстерство охорони здоров'я України
Державна санiтарно-епiдемiологiчна служба України

Санiтарний паспорт

Дата N реєстрацiї закладiв
держсанепiдслужби
Вид (марка) транспортного засобу  
Державний номер (номер)  
Власник  
Вид продовольчої продукцiї, дозволеної до перевезення
 
Режим санiтарної обробки  
 
Маркування транспортного засобу (указати необхiднiсть)  
 
Термiї дiї до  
Головний державний санiтарний лiкар  
Пiдпис
Печатка
Продовжено до:
Продовжено до:
  
Директор Департаменту державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду МОЗ України
Бережнов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.