Документ скасований: Наказ КРМ № 221 від 18.03.2008

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 11.04.2006 р. N 387


Про затвердження Технологiчної схеми здiйснення митних процедур при допущеннi транспортних засобiв до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП

     З метою створення сприятливих умов для прискорення товарообiгу, а також вдосконалення форм i методiв здiйснення митних процедур та реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП наказую:

     1. Затвердити Технологiчну схему здiйснення митних процедур при допущеннi транспортних засобiв до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП (далi - Технологiчна схема) (додається).

     2. Начальникам оперативних пiдроздiлiв забезпечити iнформування суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про введення в дiю даної Технологiчної схеми.

     3. Начальнику загального вiддiлу (Балкова Н. В.) забезпечити доведення даного наказу до вiдома вiдповiдних пiдроздiлiв митницi.

     4. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника начальника митницi Дворака Ю. М.

Начальник митницi А. В. Макаренко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Київської регiональної митницi
вiд 11 квiтня 2006 р. N 387

Технологiчна схема
здiйснення митних процедур при допущеннi транспортних засобiв до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП

1. Загальнi положення

     1.1. Тимчасова технологiчна схема здiйснення митних процедур при допущеннi транспортних засобiв до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП (далi - Технологiчна схема), розроблена з метою встановлення загального порядку дiй посадових осiб Київської регiональної митницi при здiйсненнi митних процедур при допущеннi транспортних засобiв (далi - ТЗ) до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП i визначення особливостей здiйснення такого контролю.

     1.2. У данiй Технологiчнiй схемi термiни вживаються в такому значеннi:

     власник транспортного засобу (власник ТЗ) - фiзична та юридична особа, якiй належить право володiння, користування та розпорядження ТЗ, або яка є володiльцем ТЗ у вiдповiдностi до положень Цивiльного кодексу України.

     Iншi термiни, що вживаються у Технологiчнiй схемi, визначенi в Митному кодексi України та в Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженому наказом Державної митної служби України вiд 21.11.2001 N 755 (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 05.03.2004 N 172) i зареєстрованому у Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227.

     1.3. До перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП можуть допускатися тiльки тi ТЗ, вантажнi вiддiлення яких сконструйованi та облаштованi таким чином, щоб:

     не було можливостi вилучити або вкласти товари з(в) опечатаної(у) частини(у) ТЗ, не залишивши помiтних слiдiв злому або пошкодження митних печаток i пломб;

     митнi печатки й пломби могли накладатися простим та надiйним способом;

     у них не було нiяких потаємних мiсць для приховування товарiв;

     усi мiсця, в якi можуть помiщатися товари, були легкодоступнi для митного огляду.

     1.4. Можуть бути допущенi до перевезень вiдповiдно до однiєї з вказаних процедур:

     ТЗ за типом конструкцiї (серiя ТЗ);

     ТЗ в iндивiдуальному порядку.

     1.5. Допущення ТЗ за типом конструкцiї здiйснюється Держмитслужбою України.

     1.6. На кожний допущений до перевезень ТЗ видається свiдоцтво про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажiв пiд митними печатками й пломбами (далi - Свiдоцтво про допущення).

     Для ТЗ, що перевозять великоваговi або громiздкi товари, у тому числi контейнери або транспортнi засоби, Свiдоцтво про допущення не потрiбне.

     1.7. Посадовi особи Київської регiональної митницi здiйснюють процедури з видачi Свiдоцтва про допущення лише на ТЗ, власники яких зареєстрованi у зонi дiяльностi митницi.

     1.8. Огляд ТЗ здiйснюється в зонi митного контролю (далi - ЗМК) вiддiлу митного оформлення (далi - ВМО), на посадових осiб якого покладено функцiї здiйснення митних процедур при допущеннi ТЗ до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП.

     У окремих випадках (оформлення значної кiлькостi ТЗ, неможливiсть по технiчних причинах доставлення ТЗ в ЗМК тощо), за рiшенням керiвництва ВМО огляд може проводитись на територiї власника ТЗ, за умови надання вiдповiдної заяви власника ТЗ та сплати митного збору за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у ЗМК на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi ТЗ, чи поза робочим часом, встановленим для митницi (за одну годину роботи однiєї посадової особи митницi).

     1.9. В усiх питаннях, не врегульованих даною Технологiчною схемою, необхiдно керуватись дiючими нормативно-правовими документами з питань митної справи.

2. Особливостi iндивiдуального допущення транспортних засобiв до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП

     2.2. Для iндивiдуального допущення ТЗ до перевезень товару пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП власником ТЗ, або уповноваженим представником власника ТЗ, подаються у ВМО наступнi документи:

     письмова заява на iм'я начальника Київської регiональної митницi про реєстрацiю Свiдоцтва про допущення iз зазначенням державного реєстрацiйного номера транспортного засобу, типу, марки, номера шасi, а також юридичної адреси, коду ЄДРПОУ власника ТЗ, за пiдписом керiвника пiдприємства (приватнi пiдприємцi зазначають адресу та паспортнi данi);

     облiкову картку суб'єкта ЗЕД за мiсцем реєстрацiї в Київськiй регiональнiй митницi у вiдповiдностi з наказом КРМ вiд 09.12.2004 N 1184 (оригiнал та завiрена копiя);

     документ, що пiдтверджує повноваження особи (доручення, наказ по пiдприємству) дiяти вiд власника ТЗ та паспорт;

     Свiдоцтво про допущення, заповнене вiдповiдно до додатка N 2 Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП (оригiнал та завiрена копiя);

     Свiдоцтво про реєстрацiю ТЗ або тимчасовий реєстрацiйний талон (оригiнал та завiрена копiя). У разi надання тимчасового реєстрацiйного талона на ТЗ дiя Свiдоцтва про допущення обмежується строком дiї тимчасового реєстрацiйного талона, але не бiльше 2 рокiв;

     два комплекти фотографiй ТЗ (вид спереду, види з кожного боку, вид ззаду, збiльшеним планом кожне мiсце накладення митного забезпечення). Зображення повиннi бути чiткими та надавати повну iнформацiю про ТЗ. Фотографiї на зворотi повиннi мiстити iнформацiю про ТЗ, яка завiряється пiдписом та печаткою власника ТЗ. Також на зворотi вчиняється запис: "Начальник КРМ __________ прiзвище, iнiцiали";

     лiцензiя Мiнiстерства транспорту України на право надання послуг з мiжнародних перевезень вантажiв автомобiльним транспортом (оригiнал та завiрена копiя) або лiцензiя Мiнiстерства транспорту України на право надання послуг з внутрiшнiх перевезень вантажiв автомобiльним транспортом (оригiнал та завiрена копiя) та гарантiйний лист власника ТЗ щодо здiйснення виключно внутрiшнiх перевезень;

     на орендованi ТЗ - договiр оренди (для приватних осiб - нотарiально завiрений договiр оренди) або нотарiально оформлене доручення;

     при здiйсненнi огляду ТЗ поза ЗМК ВМО - платiжний документ про сплату митних зборiв за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, встановленим для митницi;

     перепустку для в'їзду в ЗМК ВМО.

     2.3. Посадова особа ВМО, яка уповноважена посадовою iнструкцiєю здiйснювати розподiл та органiзацiю роботи ВМО, або особа, що її замiщує, шляхом накладення резолюцiї на заявi визначає посадову особу ВМО для здiйснення митних процедур при допущеннi ТЗ до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП.

     2.4. Визначена посадова особа ВМО:

     перевiряє повноваження представника власника ТЗ;

     перевiряє правильнiсть заповнення Свiдоцтва про допущення вiдповiдно до вимог Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженому наказом Державної митної служби України вiд 21.11.2001 N 755 (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 05.03.2004 N 172);

     перевiряє вiдповiднiсть iнформацiї, внесеної до Свiдоцтва про допущення, та наданих документiв;

     здiйснює огляд ТЗ;

     при здiйсненнi огляду ТЗ перевiряє вiдповiднiсть зовнiшнього вигляду пред'явленого ТЗ наданим фотографiям, а також впевнюється у тому, що ТЗ вiдповiдає технiчним вимогам, зазначеним у додатку 2 до Конвенцiї МДП;

     при вiдсутностi зауважень проставляє вiдбиток особистої номерної печатки посадової особи митницi (далi - ОНП) та пiдпис на копiї Свiдоцтва про допущення та на зворотнiй сторонi одного комплекту фотографiй.

     2.5. Свiдоцтва про допущення, по яких вiдсутнi зауваження, разом з комплектами фотографiй накопичуються в ВМО з метою щоденної передачi у загальний вiддiл митницi.

     2.6. Загальний вiддiл митницi щоденно забезпечує надання документiв керiвництву митницi на розгляд та для прийняття остаточного рiшення щодо допущення ТЗ до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП.

     2.7. При прийняттi позитивного рiшення Свiдоцтва про допущення та комплекти фотографiй пiдписуються керiвництвом Київської регiональної митницi та завiряються вiдбитком гербової печатки митницi.

     2.8. При наявностi у керiвництва митницi зауважень до наданих документiв Свiдоцтва про допущення повертаються у ВМО для доопрацювання.

     2.9. Посадова особа ВМО отримує Свiдоцтва про допущення та комплект фотографiй у загальному вiддiлi.

     2.10. Свiдоцтво про допущення та один комплект фотографiй, з вiдбитком гербової печатки митницi, видаються власнику ТЗ або представнику власника ТЗ, пiд розпис на копiї Свiдоцтва, який свiдчить про одержання цих документiв.

     Копiя Свiдоцтва про допущення та другий комплект фотографiй з вiдбитком ОНП та гербової печатки митницi залишається у справах ВМО.

3. Особливостi справляння митних зборiв при здiйсненнi огляду транспортного засобу поза зоною митного контролю вiддiлу митного оформлення

     3.1. Сплата митних зборiв за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у ЗМК на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, встановленим для митницi, при здiйсненнi огляду ТЗ поза ЗМК ВМО здiйснюється у нацiональнiй валютi України шляхом перерахування необхiдних коштiв на рахунок Київської регiональної митницi iз зазначенням у графi "Призначення платежу" платiжного документу: "Митнi збори за здiйснення митного огляду".

     3.2. У випадках, коли керiвництвом ВМО приймається письмове рiшення, про здiйснення митного огляду транспортних засобiв поза зоною митного контролю ВМО, визначена посадова особа ВМО надає оригiнал платiжного документу посадовiй особi вiддiлу митних платежiв при ВМО (далi - посадова особа ВМП) для проведення перевiрки надходження коштiв на рахунок митницi.

     При вiдсутностi зауважень посадова особа ВМП проставляє на платiжному документi штамп "Сплачено" та свiй пiдпис.

     3.3. Пiсля проведення митного огляду ТЗ поза ЗМК ВМО визначена посадова особа ВМО справляє митнi збори у розмiрi, встановленому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 N 65, за одну годину роботи одного працiвника митницi, шляхом оформлення унiфiкованої митної квитанцiї МД-1 та списання необхiдної суми з платiжного документу.

     Оформлення унiфiкованої митної квитанцiї МД-1 здiйснюється згiдно з Порядком застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 04.01.2005 N 1.

     3.4. Платiжнi документи з вiдмiтками про списання суми митного збору посадова особа ВМО повертає представнику власника ТЗ, а копiї таких платiжних документiв щоденно передає реєстром посадовiй особi ВМП для узагальнення.

4. Продовження строку дiї Свiдоцтва про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажiв пiд митними печатками й пломбами

     4.1. Строк дiї Свiдоцтва про допущення - два роки з дня його оформлення.

     Дiя Свiдоцтва про допущення може бути продовжена до закiнчення його строку дiї.

     Пiсля закiнчення вищезазначеного строку дiї Свiдоцтво про допущення втрачає чиннiсть i допущення ТЗ до перевезень товарiв пiд митними печатками й пломбами на умовах Конвенцiї МДП можливе шляхом видачi нового Свiдоцтва про допущення.

     4.2. Посадовi особи Київської регiональної митницi мають право не визнавати дiйснiсть Свiдоцтва про допущення у тих випадках, коли ТЗ бiльше не вiдповiдає технiчним вимогам, передбаченим у додатку 2 до Конвенцiї МДП. З метою подальшого використання для перевезень вантажiв iз застосуванням книжки МДП ТЗ повинен вiдповiдати цим вимогам.

     4.3. Якщо основнi характеристики ТЗ були змiненi, то Свiдоцтво про допущення цього ТЗ втрачає чиннiсть.

     4.4. Продовження строку дiї Свiдоцтва про допущення здiйснюється у аналогiчному порядку, передбаченому роздiлом 2 Технологiчної схеми.

     В разi, якщо ранiше оформлений комплект фотографiй непридатний для продовження строку дiї (вiдсутнiсть мiсця для необхiдних вiдмiток, значне зношення тощо), до митницi надаються новi комплекти фотографiй, а попереднi втрачають чиннiсть (посадова особа ВМО перекреслює зворотнiй бiк фотографiй та вчиняє запис: "Втратила чиннiсть").

5. Заключнi положення

     5.1. Заповнення граф Свiдоцтва про допущення здiйснюється у вiдповiдностi до пункту 5.18 Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженому наказом Державної митної служби України вiд 21.11.2001 N 755 (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 05.03.2004 N 172) i зареєстрованому у Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227.

     5.2. Свiдоцтво про допущення повинно бути надруковано українською та англiйською мовами.

Начальник ВМО-8 В. Лукашенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.