ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

НАКАЗ

18.04.2006 N 39


Про Тимчасовий порядок формування, ведення та користування реєстром документiв дозвiльного характеру

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
16 травня 2006 р. за N 558/12432

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва
вiд 22 вересня 2006 року N 82


     На виконання вимог частини третьої статтi 6 Закону України "Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi", з метою врегулювання порядку формування, ведення та користування реєстром документiв дозвiльного характеру наказую:

     1. Затвердити Тимчасовий порядок формування, ведення та користування реєстром документiв дозвiльного характеру (додається), що дiє до внесення вiдповiдних змiн до законодавства України, яке регулює дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi.

     2. Установити, що:

     Держпiдприємництво України є спецiально уповноваженим органом з питань дозвiльної системи у сферi господарської дiяльностi, який забезпечує ведення реєстру документiв дозвiльного характеру (далi - Реєстр), є держателем Реєстру, здiйснює методологiчне забезпечення дiяльностi дозвiльних органiв та адмiнiстраторiв, затверджує зразок журналу облiку/реєстрацiї заяв та документiв, необхiдних для видачi документа дозвiльного характеру, якi подає суб'єкт господарювання або уповноважена ним особа адмiнiстратору або дозвiльному органу, уповноваженому видавати документи дозвiльного характеру, забезпечує органiзацiю навчання та пiдвищення квалiфiкацiї адмiнiстраторiв, затверджує типову форму договору мiж державним пiдприємством "Iнформацiйно-ресурсний центр" Держпiдприємництва України та мiською радою (районною та районною у мiстах Києвi i Севастополi державними адмiнiстрацiями) або iншим дозвiльним органом, уповноваженим видавати документи дозвiльного характеру, про надання послуг з технiчного адмiнiстрування Реєстру вiдповiдно до законодавства;

     державне пiдприємство "Iнформацiйно-ресурсний центр" Держпiдприємництва України є технiчним адмiнiстратором Реєстру, що здiйснює створення Реєстру, забезпечує його функцiонування, має повний прямий доступ до структури єдиної комп'ютерної бази даних Реєстру i вiдповiдає за збереження даних у Реєстрi та захист вiд несанкцiонованого доступу до Реєстру, захист даних вiд руйнування, технiчне навчання адмiнiстраторiв, забезпечення адмiнiстраторiв та дозвiльних органiв, уповноважених видавати документи дозвiльного характеру, бланками довiдок з реєстру документiв дозвiльного характеру, а також здiйснює iнформацiйно-довiдкове обслуговування Реєстру та виконує iншi функцiї, передбаченi нормативно-правовими актами.

(абзац третiй пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва вiд 22.09.2006 р. N 82)

     3. Державному пiдприємству "Iнформацiйно-ресурсний центр" Держпiдприємництва України (Боделан А.В.) у строк до 18 вересня 2006 року розробити програмне забезпечення з ведення Реєстру та здiйснювати заходи з його технiчного адмiнiстрування та супроводження.

     4. Установити, що до створення Реєстру, облiк вiдомостей, визначених Тимчасовим порядком формування, ведення та користування реєстром документiв дозвiльного характеру, здiйснюється адмiнiстраторами та дозвiльними органами, уповноваженими видавати документи дозвiльного характеру, у журналi облiку/реєстрацiї заяв та документiв, необхiдних для видачi документа дозвiльного характеру, якi подає суб'єкт господарювання або уповноважена ним особа для отримання документiв дозвiльного характеру.

     5. Управлiнню дозвiльної системи (Андрєєв О.В.), державному пiдприємству "Iнформацiйно-ресурсний центр" Держпiдприємництва України (Боделан А.В.) до 19 червня 2006 року розробити та подати на затвердження:

     Форму запиту про надання довiдки з реєстру документiв дозвiльного характеру;

     Форму та опис довiдки з реєстру документiв дозвiльного характеру;

(абзац третiй пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтикита пiдприємництва вiд 22.09.2006 р. N 82)

     Форму повiдомлення про вiдмову в наданнi довiдки з реєстру документiв дозвiльного характеру;

     Типову форму договору мiж державним пiдприємством "Iнформацiйно-ресурсний центр" Держпiдприємництва України та мiською радою (районною та районною у мiстах Києвi i Севастополi державними адмiнiстрацiями) або iншим дозвiльним органом, уповноваженим видавати документи дозвiльного характеру, про надання послуг з технiчного адмiнiстрування Реєстру документiв дозвiльного характеру.

     6. Управлiнню дозвiльної системи (Андрєєв О.В.) у встановленому порядку забезпечити подання цього наказу до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

     7. Вiддiлу iнформацiйного забезпечення та взаємодiї iз засобами масової iнформацiї (Кухар В.Б.) забезпечити опублiкування цього наказу в засобах масової iнформацiї.

     8. Управлiнню дозвiльної системи (Андрєєв О.В.) та Управлiнню стратегiчного планування та зв'язкiв з територiями (Жерибор Т.В.) довести цей наказ до вiдома представництв Держпiдприємництва України пiсля державної реєстрацiї його в Мiнiстерствi юстицiї України.

     9. Управлiнню дозвiльної системи (Андрєєв О.В.), Управлiнню стратегiчного планування та зв'язкiв з територiями (Жерибор Т.В.) та державному пiдприємству "Iнформацiйно-ресурсний центр" Держпiдприємництва України (Боделан А.В.) забезпечити розповсюдження зазначеного в пунктi 3 цього наказу програмного забезпечення серед адмiнiстраторiв районних, районних у мiстах Києвi та Севастополi державних адмiнiстрацiй, виконавчих органiв мiських рад та iнших дозвiльних органiв, уповноважених видавати документи дозвiльного характеру.

     10. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова А.Дашкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва
18.04.2006 N 39
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
16 травня 2006 р. за N 558/12432

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
формування, ведення та користування реєстром документiв дозвiльного характеру

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Тимчасовий порядок (далi - Тимчасовий порядок) розроблено з метою реалiзацiї положень Закону України "Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi" та регламентує формування, ведення i користування реєстром документiв дозвiльного характеру.

     1.2. У Тимчасовому порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     реєстр документiв дозвiльного характеру (далi - Реєстр) - єдина автоматизована загальнодержавна система збирання, накопичення, захисту, облiку та надання вiдомостей про документи дозвiльного характеру або про вiдмову у їх видачi;

     Держпiдприємництво України - держатель Реєстру, який забезпечує ведення Реєстру, здiйснює методологiчне забезпечення дiяльностi дозвiльних органiв та адмiнiстраторiв, затверджує зразок журналу облiку/реєстрацiї заяв та документiв, необхiдних для видачi документа дозвiльного характеру, якi подає суб'єкт господарювання або уповноважена ним особа адмiнiстратору або дозвiльному органу, уповноваженому видавати документи дозвiльного характеру, забезпечує органiзацiю навчання та пiдвищення квалiфiкацiї адмiнiстраторiв, затверджує типову форму договору мiж державним пiдприємством "Iнформацiйно-ресурсний центр" Держпiдприємництва України та мiською радою (районною та районною у мiстах Києвi i Севастополi державними адмiнiстрацiями) або iншим дозвiльним органом, уповноваженим видавати документи дозвiльного характеру, про надання послуг з технiчного адмiнiстрування Реєстру вiдповiдно до законодавства;

     державне пiдприємство "Iнформацiйно-ресурсний центр" Держпiдприємництва України - технiчний адмiнiстратор Реєстру, що здiйснює створення Реєстру, забезпечує його функцiонування, має повний прямий доступ до структури єдиної комп'ютерної бази даних Реєстру i вiдповiдає за збереження даних у Реєстрi та захист вiд несанкцiонованого доступу до Реєстру, захист даних вiд руйнування, технiчне навчання адмiнiстраторiв, забезпечення адмiнiстраторiв та дозвiльних органiв, уповноважених видавати документи дозвiльного характеру, бланками довiдок з реєстру документiв дозвiльного характеру, а також здiйснює iнформацiйно-довiдкове обслуговування Реєстру та виконує iншi функцiї, передбаченi нормативно-правовими актами;

(абзац четвертий пункту 1.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва вiд 22.09.2006 р. N 82)

     дозвiльнi органи, уповноваженi видавати документи дозвiльного характеру (далi - дозвiльнi органи) - органи виконавчої влади, органи мiсцевого самоврядування, їх посадовi особи, а також пiдприємства, установи, органiзацiї, уповноваженi вiдповiдно до закону видавати документи дозвiльного характеру;

     мiсцевi дозвiльнi органи - мiськi ради та їх виконавчi органи, районнi та районнi у мiстах Києвi i Севастополi державнi адмiнiстрацiї, територiальнi (мiсцевi) органи центральних органiв виконавчої влади, їх посадовi особи, уповноваженi вiдповiдно до закону видавати документи дозвiльного характеру вiд свого iменi, а також пiдприємства, установи, органiзацiї, що у випадках, передбачених законом, уповноваженi видавати документи дозвiльного характеру i можуть залучатися до проведення експертизи та обстеження, необхiдних для видачi документiв дозвiльного характеру, у межах вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi;

     запит - документ установленої уповноваженим органом форми, який подається адмiнiстратору i на пiдставi якого формується довiдка з Реєстру;

     довiдка з Реєстру - документ, що пiдтверджує внесення вiдомостей про документи дозвiльного характеру до Реєстру або про вiдсутнiсть таких вiдомостей у Реєстрi.

     1.3. Iнформацiя, що мiститься в Реєстрi, є вiдкритою та може використовуватись у iнших загальнодержавних реєстрах, держателем чи розпорядником яких є Держпiдприємництво України, у визначеному чинним законодавством порядку.

2. Формування та ведення Реєстру

     2.1. Адмiнiстратор та дозвiльнi органи вносять вiдповiднi вiдомостi у Реєстр.

     Адмiнiстратор приймає запити та видає довiдки з Реєстру, а також виконує iншi функцiї, передбаченi Тимчасовим порядком та договорами, укладеними з технiчним адмiнiстратором Реєстру.

     2.2. Для ведення Реєстру використовується унiфiковане програмне забезпечення, яке постачається адмiнiстраторам та дозвiльним органам технiчним адмiнiстратором Реєстру.

     2.3. Реєстр формується за результатами дiяльностi :

     - адмiнiстратора щодо видачi документiв дозвiльного характеру за принципом органiзацiйної єдностi;

     - за офiцiйними повiдомленнями вiдповiдного мiсцевого дозвiльного органу про документи дозвiльного характеру, якi виданi, переоформленi, анульованi або дiя яких призупинена;

     - дозвiльного органу.

     2.4. До Реєстру вносяться вiдомостi:

     а) про заявника:

     щодо юридичних осiб - резидентiв - найменування, мiсцезнаходження та iдентифiкацiйний код згiдно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб-пiдприємцiв, номер телефону, факсу (для юридичних осiб - нерезидентiв - найменування, мiсцезнаходження та держава, в якiй зареєстрована особа); щодо фiзичних осiб-пiдприємцiв - прiзвище, iм'я та по батьковi, мiсце проживання та iдентифiкацiйний номер згiдно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, номер телефону, факсу); щодо фiзичних осiб - громадян України - прiзвище, iм'я та по батьковi, мiсце проживання та iдентифiкацiйний номер у Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв; щодо фiзичних осiб - iноземцiв або осiб без громадянства - прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi), мiсце проживання за межами України;

     б) про дату надходження заяви про видачу документа дозвiльного характеру;

     в) про об'єкт, на який видано документ дозвiльного характеру;

     г) про назву документа дозвiльного характеру, який було видано;

(пiдпункт "г" пункту 2.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва вiд 22.09.2006 р. N 82)

     ґ) про дозвiльний орган, який видав документ дозвiльного характеру (найменування);

     д) про дату i номер рiшення про видачу або вiдмову у видачi документа дозвiльного характеру (iз зазначенням пiдстави для такої вiдмови);

     е) про дату i номер рiшення про переоформлення документа дозвiльного характеру, призупинення його дiї, видачу його дублiката, копiї;

     є) про термiн дiї документа дозвiльного характеру;

     ж) про дату i номер рiшення про анулювання документа дозвiльного характеру (iз зазначенням пiдстави для анулювання);

     з) про дату, номер, серiю довiдки з Реєстру, про дату i пiдстави вiдмови у видачi довiдки з Реєстру, в тому числi прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи та найменування юридичної особи, яка зверталася за видачею довiдки з Реєстру;

     и) про дату надходження повiдомлення вiд суб'єкта господарювання про провадження певних дiй щодо здiйснення ним господарської дiяльностi за декларативним принципом.

     2.5. Мiсцевi дозвiльнi органи зобов'язанi щоденно подавати вiдомостi, визначенi у пунктi 2.4 Тимчасового порядку, адмiнiстратору для внесення запису до Реєстру вiдповiдно до Типового положення про адмiнiстратора та порядку його взаємодiї з мiсцевими дозвiльними органами, суб'єктами господарювання та територiальним органом спецiально уповноваженого органу з питань дозвiльної системи у сферi господарської дiяльностi, затвердженого наказом Держпiдприємництва України вiд 5 грудня 2005 року N 116, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10 сiчня 2006 року за N 1/11875.

     У разi призначення у межах однiєї адмiнiстративно-територiальної одиницi (район/мiсто) двох або бiльше адмiнiстраторiв, мiська рада або районна державна адмiнiстрацiя своїм рiшенням визначають одного з них уповноваженим для внесення записiв до Реєстру на пiдставi вiдомостей, що поданi мiсцевими дозвiльними органами.

     2.6. Адмiнiстратор та дозвiльний орган зобов'язанi щоденно пiсля отримання вiдомостей, визначених у пунктi 2.4 Тимчасового порядку, внести вiдповiдний запис до Реєстру.

     2.7. Посадовi особи дозвiльних органiв та адмiнiстратори несуть вiдповiдальнiсть за повноту i достовiрнiсть даних у Реєстрi.

3. Видача довiдки з Реєстру

     3.1. Довiдка з Реєстру видається на запит будь-якої фiзичної, юридичної особи або уповноважених ними осiб протягом п'яти робочих днiв.

     До запиту додається документ про внесення плати за видачу довiдки.

     3.2. У запитi зазначаються такi вiдомостi про особу, яка звернулась iз запитом, що вносяться до Реєстру:

     для юридичних осiб - резидентiв - найменування, мiсцезнаходження та iдентифiкацiйний код згiдно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб-пiдприємцiв (для юридичних осiб - нерезидентiв - найменування, мiсцезнаходження та держава, в якiй зареєстрована особа);

     для фiзичних осiб-пiдприємцiв - прiзвище, iм'я та по батьковi, мiсце проживання та iдентифiкацiйний номер згiдно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб-пiдприємцiв;

     для фiзичних осiб - громадян України - прiзвище, iм'я та по батьковi, мiсце проживання та iдентифiкацiйний номер (для фiзичних осiб - iноземцiв або осiб без громадянства - прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi), мiсце проживання за межами України);

     У разi, якщо особа дiє вiд iменi iншої особи, також реквiзити вiдповiдного документу, що пiдтверджує її повноваження.

     3.3. Довiдка з Реєстру формується з використанням таких показникiв:

     за видом документа дозвiльного характеру на визначенiй територiї України (область, район, мiсто);

     за найменуванням юридичної особи або за прiзвищем, iм'ям та по батьковi фiзичної особи-пiдприємця;

     за iдентифiкацiйним кодом юридичної особи або iдентифiкацiйним номером фiзичної особи-пiдприємця.

     3.4. До довiдки можуть бути внесенi такi вiдомостi:

     - про документ дозвiльного характеру:

     дата надходження заяви про видачу документа дозвiльного характеру;

     об'єкт, на який видано документ дозвiльного характеру;

     назва документа дозвiльного характеру, який було видано;

(абзац п'ятий пункту 3.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва вiд 22.09.2006 р. N 82)

     дозвiльний орган, який видав документ дозвiльного характеру (найменування);

     дата i номер рiшення про видачу або вiдмову у видачi документа дозвiльного характеру (iз зазначенням пiдстави для такої вiдмови);

     дата i номер рiшення про переоформлення документа дозвiльного характеру, призупинення його дiї, видачу його дублiката, копiї;

     термiн дiї документа дозвiльного характеру;

     дата i номер рiшення про анулювання документа дозвiльного характеру (iз зазначенням пiдстави для анулювання);

     дата, номер, серiя довiдки з Реєстру, про дату i пiдстави вiдмови у видачi довiдки з Реєстру, в тому числi, прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи та найменування юридичної особи, яка зверталася за видачею довiдки з Реєстру;

     дата надходження повiдомлення вiд суб'єкта господарювання про провадження певних дiй щодо здiйснення ним господарської дiяльностi за декларативним принципом;

     - про юридичну особу:

     найменування, мiсцезнаходження, iдентифiкацiйний код згiдно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб-пiдприємцiв;

     номер телефону, факсу;

     - про фiзичну особу-пiдприємця:

     прiзвище, iм'я, по батьковi;

     мiсце проживання, iдентифiкацiйний номер згiдно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб-пiдприємцiв;

     номер телефону, факсу.

     3.5. Довiдка видається адмiнiстратором на бланку суворої звiтностi та завiряється пiдписом адмiнiстратора. Форма i опис бланка довiдки затверджується Держпiдприємництвом України.

     Порядок використання, облiк та списання бланкiв довiдок встановлюється Держпiдприємництвом України.

(пункт 3.5 у редакцiї наказу Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва вiд 22.09.2006 р. N 82)

     3.6. Адмiнiстратор вiдмовляє у видачi довiдки, якщо:

     у запитi про надання довiдки вiдсутнi, нечiтко або неповнiстю визначенi вiдомостi, передбаченi пунктами 3.2, 3.3 Тимчасового порядку;

     вiдсутнiй документ про внесення плати за надання довiдки або плата внесена не в повному обсязi.

     Вiдмова у видачi довiдки надається письмово протягом двох робочих днiв з дня надходження запиту iз зазначенням причин вiдмови.

     3.7. Розмiр плати за надання довiдки з Реєстру затверджується вiдповiдною районною державною адмiнiстрацiєю або мiською радою за погодженням iз вiдповiдним територiальним органом уповноваженого органу, що зараховується до вiдповiдного бюджету.

Начальник Управлiння дозвiльної системи О.Андрєєв
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.