ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

04.08.2006 р. N 11/2-10/8645-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     У зв'язку зi зверненнями, якi надходять на адресу Держмитслужби щодо застосування перiодичної митної декларацiї при здiйсненнi експортних операцiй з продовольчою сировиною, сировиною для лiкарських засобiв, харчовими продуктами, вiдходами виробництва, хiмiчними, бiологiчними, радiоактивними речовинами повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до статтi 83 Митного кодексу України, у разi якщо товари регулярно перемiщуються через митний кордон України однiєю i тiєю ж особою на одних i тих же умовах та пiдставах, митний орган може дозволити такiй особi подавати перiодичну митну декларацiю, яка оформляється на перемiщення товарiв за певний погоджений з митним органом перiод. Порядок та умови подання перiодичної митної декларацiї визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.06 N 1985 "Деякi питання митного оформлення товарiв" затверджено Порядок та умови подання перiодичної митної декларацiї. Згiдно з пунктом 5 зазначеного Порядку його дiя не поширюється на продовольчу сировину, сировину для лiкарських засобiв, харчовi продукти, вiдходи виробництва, хiмiчнi, бiологiчнi, радiоактивнi речовини, якi пiдлягають санiтарно-епiдемiологiчному контролю.

     Згiдно статтi 16 Закону України вiд 24.02.94 N 4004-XII "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" (зi змiнами) пiдприємства, установи, органiзацiї та громадяни можуть ввозити з-за кордону сировину, продукцiю (вироби, обладнання, технологiчнi лiнiї тощо) i реалiзовувати чи використовувати їх в Українi лише за наявностi даних щодо безпеки для здоров'я населення.

     Перелiк та змiст цих даних встановлюється головним державним санiтарним лiкарем України.

     У разi вiдсутностi зазначених даних ввезення, реалiзацiя та використання продукцiї закордонного виробництва дозволяється лише пiсля отримання позитивного висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     До товарiв, продукцiї, сировини, що iмпортуються в Україну, застосовуються вимоги щодо їх безпеки для здоров'я i життя людини, а також до процедур контролю, експертиз, надання дозволiв, встановлення санiтарно- епiдемiологiчних нормативiв, регламентiв аналогiчно тим вимогам, що застосовуються до вiдповiдних товарiв, продукцiї, сировини, якi виробленi в Українi.

     Крiм цього, статтею 4 Закону України вiд 17.07.97 N 468/97 "Про державне регулювання iмпорту сiльськогосподарської продукцiї" (зi змiнами), встановлено, що сiльськогосподарська продукцiя, яка ввозиться на митну територiю України, пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї (крiм сировини, яка ввозиться виключно для виробництва товарiв, що пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї), санiтарно-епiдемiологiчному, радiологiчному, а в разi ввезення об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду - товарiв першої - п'ятої, сьомої, десятої, дванадцятої, чотирнадцятої - шiстнадцятої, дев'ятнадцятої, двадцять першої, двадцять третьої груп УКТЗЕД - ветеринарному контролю.

     Таким чином, згiдно iз законодавством України санiтарно-епiдемiологiчний контроль продовольчої сировини, сировини для лiкарських засобiв, харчових продуктiв, вiдходiв виробництва, хiмiчних, бiологiчних, радiоактивних речовин здiйснюється лише при їх ввезеннi на митну територiю України.

     Враховуючи викладене, при митному оформленнi вищезазначених товарiв вiдповiдно до митного режиму експорту може бути застосована перiодична митна декларацiя з дотриманням вимог статтi 83 Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.06 N 1985 i Порядку заповнення граф перiодичної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.12.03 N 931, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 30.12.03 за N 1273/8594 (зi змiнами).

Т.в.о. Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.