ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 19.12.2006 N 18/18-1341-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Щодо застосування окремих норм законодавства з питань iнтелектуальної власностi

     Державним департаментом iнтелектуальної власностi Мiнiстерства освiти i науки України поiнформовано Держмитслужбу України стосовно наявностi численних звернень фiзичних та юридичних осiб з приводу отримання витягу з реєстру спецiальних iдентифiкацiйних кодiв пiд час здiйснення iмпорту дискiв для лазерних систем зчитування. З цього приводу звертаємо увагу на наступне.

     Верховною Радою України 06.07.05 за N 2734-IV було прийнято Закон України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України" (щодо впорядкування операцiй, пов'язаних з виробництвом, експортом, iмпортом дискiв для лазерних систем зчитування, обладнання та сировини для їх виробництва). Змiни стосуються, зокрема, Закону України вiд 17.01.02 N 2953-III "Про особливостi державного регулювання дiяльностi суб'єктiв господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, iмпортом дискiв для лазерних систем зчитування" (далi - Закон).

     Частиною п'ятою статтi 5 Закону встановлено, що експорт дискiв для лазерних систем зчитування, матриць здiйснюється лише за наявностi на них спецiальних iдентифiкацiйних кодiв (далi - СIД-код). Iмпорт матриць здiйснюється за наявностi на них спецiальних iдентифiкацiйних кодiв.

     Норма, яка передбачала обов'язкову наявнiсть СIД-кодiв при iмпортi дискiв для лазерних систем зчитування, Законом України вiд 06.07.05 N 2734-IV була скасована.

     У вiдповiднiсть до вимог Закону були приведенi пiдзаконнi нормативно-правовi акти, якими регулюється зазначене питання. В першу чергу це стосується постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.04.03 N 623 "Про затвердження Порядку присвоєння i нанесення на диски для лазерних систем зчитування та/або матрицi спецiального iдентифiкацiйного коду та визнання спецiальних iдентифiкацiйних кодiв, нанесених на диски та/або матрицi, що експортуються, або матрицi, що iмпортуються", норми якої на сьогоднi не передбачають визнання СIД-кодiв при iмпортi дискiв для лазерних систем зчитування. Змiни до зазначеної постанови набрали чинностi 12 вересня 2005 року вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.09.05 N 882 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 квiтня 2003 р. N 623", яка додається.

     Прошу звернути увагу на недопустимiсть вимоги пiд час митного оформлення iмпорту дискiв для лазерних систем зчитування витягу з реєстру спецiальних iдентифiкацiйних кодiв.

     Додаток: постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.09.05 N 882 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 квiтня 2003 р. N 623".

Директор Департаменту заходiв торговельної полiтики Пашинний О.I.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.