ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.12.2006р. N 11/2-10/14839-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про передання права на тимчасове ввезення

     Державною митною службою України розглянуто лист Миколаївської митницi вiд 09.10.2006 N 31-10/8504-ЕП щодо передання суб'єктами господарювання права на тимчасове ввезення вiдповiдно до статтi 8 Конвенцiї про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990), до якої Україна приєдналася згiдно з Законом вiд 24.03.2004 N 1661-IV (далi - Конвенцiя).

     За повiдомленням МЗС України Конвенцiя набрала чинностi для України з 22.09.2004.

     Згiдно зi статтею 8 Конвенцiї кожна з Договiрних Сторiн може на запит дозволити передачу права на тимчасове ввезення будь-якiй iншiй особi, якщо остання:

     a) вiдповiдає умовам, визначеним у цiй Конвенцiї, та

     b) бере на себе обов'язки першого користувача правом на тимчасове ввезення.

     Вiдповiдно до статтi 19 Закону України вiд 29.06.2004 N 1906-IV "Про мiжнароднi договори України" чиннi мiжнароднi договори України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, є частиною нацiонального законодавства i застосовуються у порядку, передбаченому для норм нацiонального законодавства.

     Якщо мiжнародним договором України, який набрав чинностi в установленому порядку, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi у вiдповiдному актi законодавства України, то застосовуються правила мiжнародного договору.

     Вiдсутнiсть у нацiональному законодавствi норм, якi вiдповiдають положенням, установленим статтею 8 Конвенцiї, не звiльняє вiд виконання цих положень щодо товарiв, тимчасово ввезених на митну територiю України на умовах, установлених Конвенцiєю про тимчасове ввезення.

     Враховуючи вищевикладене i вiдповiдно до статтi 187 Митного кодексу України повiдомляємо, що в разi дотримання вимог, установлених статтею 8 Конвенцiї, та з дозволу митного органу суб'єкти господарювання можуть передавати право на тимчасове ввезення iншiй особi на пiдставi:

     заяви особи, яка приймає право на тимчасове ввезення, складеної за формою, встановленою наказом Держмитслужби вiд 09.08.2005 N 735;

     зовнiшньоекономiчного договору мiж власником товарiв - нерезидентом та особою, яка приймає право на тимчасове ввезення;

     письмового пiдтвердження особи, що передає право на тимчасове ввезення, про згоду на передання такого права.

     Рiшення про можливiсть передання права на тимчасове ввезення приймається начальником митного органу або вповноваженою ним особою. Не впливаючи на положення Додатку Е до Конвенцiї загальне умовне звiльнення вiд сплати ввiзного мита та податкiв надається в разi вiдповiдностi товарiв i мети їх тимчасового ввезення вимогам зазначеної Конвенцiї.

     Для пiдтвердження прав та обов'язкiв осiб, пов'язаних з переданням права тимчасового ввезення, вiдповiдно до пункту 8 Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574, митному органу подається нова ВМД, заповнена згiдно з пунктом 5.3 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 30.06.98 N 380.

     В першому i другому пiдроздiлах графи 37 зазначеної ВМД зазначається код митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) - "31", а в графi 40 цiєї ВМД наводяться реквiзити попередньої ВМД, оформленої в митному режимi тимчасового ввезення (вивезення).

     Якщо особа, яка передає право на тимчасове ввезення, та особа, яка приймає таке право, перебувають на облiку в рiзних митних органах, або оформлення нової ВМД здiйснюватиметься в iншому митному органi, нiж той, на контролi в якому знаходяться тимчасово ввезенi товари, то дозвiл на передання права на тимчасове ввезення надається митним органом, в якому здiйснюватиметься оформлення нової ВМД, за згодою митного органу, на контролi якого перебувають тимчасово ввезенi товари.

     Завiренi в установленому порядку копiї цього дозволу та нової ВМД надсилаються митним органом, який оформив зазначену ВМД, на адресу митного органу, на контролi якого перебували тимчасово ввезенi товари.

     Зобов'язання особи, яка передала право на тимчасове ввезення, щодо зворотного вивезення товарiв, знiмається з контролю пiсля оформлення нової ВМД (отримання копiй дозволу й ВМД) шляхом вчинення в дозволi на перемiщення товарiв через митний кордон України в митному режимi тимчасового ввезення запису "Зобов'язання знято з контролю на пiдставi дозволу" та зазначення реквiзитiв вищезазначених нового дозволу й ВМД. Вказаний запис скрiплюється особистою номерною печаткою уповноваженої посадової особи митного органу.

     Строк тимчасового ввезення товарiв встановлюється митним органом пiд час надання дозволу на передання права на тимчасове ввезення з урахуванням вимог частини першої статтi 208 Митного кодексу України.

     З урахуванням положень частини другої зазначеної статтi строк тимчасового ввезення може бути продовжений митним органом, який надав дозвiл на передання права на тимчасове ввезення.

     Звертаємо увагу, що положення статтi 8 Конвенцiї можуть застосовуватися тiльки у вiдношеннi товарiв, тимчасово ввезених на митну територiю України вiдповiдно до положень Конвенцiї про тимчасове ввезення.

Перший заступник Голови Служби Р.А.Черкасський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.