ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 05.10.2007 р. N 16/1-1193

 

Вiце-президенту Асоцiацiї мiжнародних автомобiльних перевiзникiв України
Кучинському Ю.
Начальнику Київської регiональної митницi
Макаренку А. В.


     У Державнiй митнiй службi України розглянуто Ваш лист вiд 05.10.2007 N 3361/4-1 стосовно включення до митної вартостi лiзингових платежiв при митному оформленнi Київською регiональною митницею транспортного засобу, придбаного ТОВ <...> на умовах фiнансового лiзингу.

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про фiнансовий лiзинг" вiд 16.12.97 N 723/97-ВР за договором фiнансового лiзингу лiзингодавець зобов'язується набути у власнiсть рiч у продавця (постачальника) вiдповiдно до встановлених лiзингоодержувачем специфiкацiй та умов i передати її у користування лiзингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лiзинговi платежi).

     Вiдповiдно до статтi 16 вищезазначеного Закону лiзинговi платежi можуть включати:

     а) суму, яка вiдшкодовує частину вартостi предмета лiзингу;

     б) платiж як винагороду лiзингодавцю за отримане у лiзинг майно;

     в) компенсацiю вiдсоткiв за кредитом;

     г) iншi витрати лiзингодавця, що безпосередньо пов'язанi з виконанням договору лiзингу.

     Вiдповiдно до статтi 806 Цивiльного кодексу України вiд 16.01.2003 N 435-IV до вiдносин, пов'язаних з лiзингом, застосовуються положення про купiвлю-продаж та положення про договiр поставки, якщо iнше не встановлено законом.

     Вiдповiдно до пiдпункту 7.9.6 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" передання майна у фiнансовий лiзинг (оренду) для цiлей оподаткування прирiвнюється до його продажу в момент такої передачi.

     Статтею 267 Митного кодексу України чiтко визначено фактичнi витрати, якi додаються до цiни товару при визначеннi митної вартостi, якщо вони не були ранiше до неї включенi.

     Вiдповiдно до тлумачних примiток Угоди про застосування статтi VII Генеральної угоди з тарифiв i торгiвлi 1994 р., використання якої передбачено Угодою про партнерство та спiвробiтництво мiж Європейськими спiвтовариствами i Україною, термiн "фактично сплачена цiна або цiна, що пiдлягає сплатi" вiдноситься до цiни за iмпортнi товари. Потiк дивiдендiв або iнших платежiв вiд покупця до продавця, якi не вiдносяться до iмпортних товарiв, не є частиною митної вартостi.

     Також вiдповiдно до пiдпункту "с" статтi 33 Регламенту Ради (ЄЕС) N 2913/92 вiд 12 жовтня 1992 р. про запровадження Митного кодексу Спiвтовариства вiдсотки, якi повиннi буди сплаченi в рамках укладеної покупцем фiнансової угоди, пов'язаною з придбанням товару, що ввозиться, незалежно вiд того було кредит надано продавцем, банком або iншою особою, за умови, що фiнансова операцiя пiдтверджена належними документами i вiдповiдає фактичнiй вартостi товару, а ставка вiдсоткiв за операцiєю не перевищує звичайного рiвня в країнi її здiйснення, до митної вартостi не включаються.

     При цьому наголошуємо, що посилання на п. 4.13 наказу Держмитслужби України вiд 31.01.2007 N 74 "Про затвердження Методичних рекомендацiй iз застосування окремих положень Митного кодексу України, що стосуються питань визначення митної вартостi товарiв, якi iмпортуються на митну територiю України" є некоректним, оскiльки зазначений пункт стосується виключно пiдпункту "г" пункту 2 абзацу другого статтi 267 Митного кодексу України, а саме iнженерних та дослiдно-конструкторських робiт, дизайну, художнього оформлення, ескiзiв та креслень, виконаних за межами України i безпосередньо необхiдних для виробництва оцiнюваних товарiв.

     Таким чином лiзинговi платежi є платою за окремi послуги мiж продавцем та покупцем i не включаються до митної вартостi об'єкта лiзингу, незалежно вiд умов переходу прав власностi на товар.

Начальник Управлiння митної вартостi I. Г. Ляденко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.