МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 12 грудня 2007 року N 1149


Про затвердження Нормативiв i нормативних строкiв пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 грудня 2007 р. за N 1383/14650


     З метою удосконалення порядку надання послуг поштового зв'язку та приведення нормативно-правових актiв, що застосовуються у сферi надання послуг поштового зв'язку, у вiдповiднiсть до статей 7, 8, 15 Закону України "Про поштовий зв'язок", пункту 6 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.08.2002 N 1155, актiв Всесвiтнього поштового союзу, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, наказую:

     1. Затвердити Нормативи i нормативнi строки пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв, що додаються.

     2. Директору Державного департаменту з питань зв'язку та iнформатизацiї О. Баранову:

     2.1. Забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     2.2. Довести цей наказ до вiдома зацiкавлених пiдприємств, установ, органiзацiй, фiзичних осiб та забезпечити контроль за його виконанням.

     3. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнiстерства транспорту та зв'язку України вiд 14.11.2005 N 759 "Про затвердження Нормативiв i нормативних строкiв пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 29.11.2005 за N 1435/11715.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра Л. Нетудихату.

Мiнiстр М. Рудьковський
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комiтету України з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики О. С. Шнипко
Голова Антимонопольного комiтету України О. Костусєв
Т. в. о. Голови Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва Г. Бiлоус

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства транспорту та зв'язку України
вiд 12 грудня 2007 р. N 1149
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 грудня 2007 р. за N 1383/14650

Нормативи i нормативнi строки пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв

1. Загальнi положення

     1.1. Цi Нормативи i нормативнi строки розроблено вiдповiдно до вимог Закону України "Про поштовий зв'язок", актiв Всесвiтнього поштового союзу, Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.08.2002 N 1155, та iнших нормативно-правових актiв, що регулюють дiяльнiсть у сферi надання послуг поштового зв'язку.

     1.2. Дiя цих Нормативiв i нормативних строкiв поширюється на операторiв поштового зв'язку всiх форм власностi, якi згiдно iз законодавством надають послуги поштового зв'язку з пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв.

     Нормативи виймання простих листiв та поштових карток з поштових скриньок згiдно iз статтею 15 Закону України "Про поштовий зв'язок" установлено для нацiонального оператора поштового зв'язку.

     1.3. Пересилання мiжнародних поштових вiдправлень на територiї України здiйснюється у нормативнi строки, установленi для внутрiшнiх поштових вiдправлень.

     1.4. У цьому нормативно-правовому актi вживаються такi основнi поняття:

     мiсцева письмова кореспонденцiя - письмова кореспонденцiя, що пересилається у межах населеного пункту, а в сiльськiй мiсцевостi - у межах територiї, яка обслуговується одним об'єктом поштового зв'язку;

     норматив - показник норм, за якими здiйснюють певнi елементи виробничо-технологiчного процесу при наданнi послуг поштового зв'язку з пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв;

     нормативний строк пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв (крiм простих листiв та поштових карток) - час, установлений для пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв вiд об'єкта поштового зв'язку мiсця приймання до об'єкта поштового зв'язку мiсця вручення;

     нормативний строк пересилання простих листiв та поштових карток - час, установлений для пересилання простих листiв та поштових карток з часу останнього виймання з поштових скриньок до часу вкладання до абонентської поштової скриньки адресата (одержувача);

     пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв (крiм простих листiв та поштових карток) - сукупнiсть операцiй з приймання поштових вiдправлень та поштових переказiв в об'єктах поштового зв'язку, їх обробки, перевезення та доставки (вручення);

     пересилання простих листiв та поштових карток - сукупнiсть операцiй з виймання простих листiв та поштових карток з поштових скриньок, обробки, перевезення та доставки (вкладання) до абонентської поштової скриньки адресата (одержувача);

     письмова кореспонденцiя - простi та рекомендованi листи, поштовi картки, бандеролi, секограми, а також дрiбнi пакети, мiшки "М";

     поштовi вiдправлення - листи, поштовi картки, бандеролi, секограми, дрiбнi пакети, мiжнароднi вiдправлення з оголошеною цiннiстю, посилки, прямi контейнери, оформленi вiдповiдно до законодавства України.

2. Нормативи виймання простих листiв та поштових карток з поштових скриньок

     2.1. Нацiональний оператор поштового зв'язку органiзовує виймання простих листiв та поштових карток з поштових скриньок у строки, що забезпечують їх обробку та вiдправку за призначенням у день виймання:

     2.1.1 у мiстах Києвi, Сiмферополi, Севастополi та обласних центрах - шiсть днiв на тиждень (крiм недiлi i святкових днiв);

     2.1.2 у мiстах обласного пiдпорядкування, районних центрах - не менше п'яти днiв на тиждень (крiм суботи, недiлi i святкових днiв).

     2.2. В iнших населених пунктах, де функцiонують стацiонарнi об'єкти поштового зв'язку, простi листи, поштовi картки виймають з поштових скриньок перед вiдправкою пошти iз зазначених об'єктiв поштового зв'язку на поштовий маршрут.

     2.3. В iнших населених пунктах, де вiдсутнi стацiонарнi об'єкти поштового зв'язку, простi листи, поштовi картки виймають з поштових скриньок з частотою, установленою для доставки пошти до цих населених пунктiв.

     2.4. З поштових скриньок, розташованих в операцiйних залах об'єктiв поштового зв'язку та бiля входу до об'єктiв поштового зв'язку, виймання простих листiв та поштових карток здiйснюють працiвники цих об'єктiв поштового зв'язку з частотою, установленою для вiдправки пошти на поштовий маршрут.

3. Нормативи доставки поштових вiдправлень та поштових переказiв

     3.1. Кiлькiсть доставок пошти адресатам (одержувачам):

     3.1.1 у мiстах Києвi, Сiмферополi та Севастополi, обласних центрах, мiстах обласного пiдпорядкування - шiсть днiв на тиждень (крiм недiлi i святкових днiв), один - два рази на день;

     3.1.2 у районних центрах - п'ять днiв на тиждень (крiм суботи, недiлi i святкових днiв) та один раз на день;

     3.1.3 в iнших населених пунктах з чисельнiстю жителiв:

     до 500 чол. - не менше трьох днiв на тиждень та один раз на день;

     до 2000 чол. - не менше чотирьох днiв на тиждень та один раз на день;

     понад 2000 чол. - не менше п'яти днiв на тиждень та один раз на день.

     3.2. Поштовi вiдправлення та простi поштовi перекази, якi вiдповiдно до законодавства пiдлягають доставцi, доставляють адресатам (одержувачам) у день їх надходження, якщо вони надiйшли до сортувальних вузлiв:

     3.2.1 у м. Києвi - до 8-ї години;

     3.2.2 в обласних центрах, мiстах Сiмферополi та Севастополi, мiстах обласного пiдпорядкування - до 10-ї години;

     3.2.3 у районних центрах, а також до доставних об'єктiв поштового зв'язку в iнших населених пунктах - до 14-ї години.

     Поштовi вiдправлення та поштовi перекази, якi надiйшли пiсля зазначеного часу, повиннi бути доставленi адресатам (одержувачам) не пiзнiше наступного робочого дня об'єкта поштового зв'язку.

     3.3. Повiдомлення на вхiднi поштовi вiдправлення та поштовi перекази, якi пiдлягають видачi безпосередньо в примiщеннях об'єкта поштового зв'язку, повиннi бути доставленi адресатам (одержувачам) не пiзнiше наступного робочого дня об'єкта поштового зв'язку.

     3.4. Адресатам (одержувачам), якi перебувають поза межами населених пунктiв, поштовi вiдправлення доставляють силами i за рахунок зацiкавлених органiзацiй. Також на пiдставi угод з такими адресатами (одержувачами) поштовi вiдправлення можуть видаватися їм особисто чи їх довiреним особам в об'єктi поштового зв'язку або в об'єктi поштового зв'язку з використанням абонементних скриньок.

4. Нормативнi строки пересилання поштових вiдправлень та поштових переказiв

     4.1. Нормативнi строки пересилання простої письмової кореспонденцiї операторами поштового зв'язку (без урахування вихiдних днiв об'єктiв поштового зв'язку):

     4.1.1 мiсцевої - Д+2;

     4.1.2 у межах областi та мiж обласними центрами України (у тому числi для мiст Київ, Сiмферополь та Севастополь) - Д+3;

     4.1.3 мiж районними центрами рiзних областей України (у тому числi для мiст обласного пiдпорядкування) - Д+4;

     4.1.4 мiж iншими населеними пунктами рiзних областей України - Д+5,

     де Д - день подання поштового вiдправлення до пересилання в об'єктi поштового зв'язку або опускання простого листа чи поштової картки до поштової скриньки до початку останнього виймання;

     2, 3, 4, 5 - кiлькiсть днiв, протягом яких пересилається поштове вiдправлення.

     4.2. При пересиланнi рекомендованої письмової кореспонденцiї зазначенi в пунктi 4.1 нормативнi строки пересилання збiльшуються на один день.

     4.3. Уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузi зв'язку визначає для нацiонального оператора поштового зв'язку, який згiдно iз законодавством забезпечує надання на всiй територiї України унiверсальних послуг поштового зв'язку, вiдсоток кiлькостi письмової кореспонденцiї, яка повинна бути доставлена в установленi нормативнi строки.

     4.4. Нормативнi строки пересилання листiв та бандеролей з оголошеною цiннiстю, посилок, поштових переказiв, внутрiшнiх поштових вiдправлень з позначкою "Експрес", мiжнародних поштових вiдправлень прискореної пошти "EMS" установлюють оператори поштового зв'язку i погоджують з уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi зв'язку.

Начальник Управлiння поштового зв'язку Держзв'язку С. Здрилюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.