ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

09.09.2008 р. N 11/5-10/9981-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Щодо ввезення товарiв iз застосуванням книжок (карнетiв) АТА

     З метою запровадження обiгу книжок (карнетiв) А.Т.А. в Українi вiдповiдно до положень Конвенцiї про тимчасове ввезення, учиненої у м. Стамбулi 26 червня 1990 року, на пiдставi статтi 187 Митного кодексу України та на виконання пункту 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.11.06 N 1654 "Про затвердження Порядку видачi книжок (карнетiв) А.Т.А.", наказом Держмитслужби України вiд 17.12.07 N 1058 затверджено Порядок митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон з використанням книжок (карнетiв) А.Т.А.

     Вiдповiдно до пункту 19 цього Порядку книжка (карнет) А.Т.А. подається митному органу разом з iншими документами та вiдомостями, передбаченими статтею 45 Митного кодексу України.

     Крiм цього, книжку (карнет) А.Т.А. поряд з iншими документами, необхiднiсть подання яких визначається нормативно-правовими актами Держмитслужби з урахуванням мети перемiщення, виду транспорту, характеру товару, способiв розрахунку та iнших факторiв, що впливають на митнi процедури, внесено до Перелiку документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України (пункт 12), затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.02.06 N 80.

     До роздiлу "General list/Загальний перелiк" книжки (карнета) А.Т.А. вносяться вiдомостi про назву товарiв, якi ввозяться з використанням книжки (карнету) А.Т.А., їх кiлькiсть, вагу, вартiсть та країну походження цих товарiв, якщо вона не є країною видачi книжки.

     Зокрема в колонцi 5 загального перелiку вказується ринкова вартiсть товарiв, що ввозяться iз застосуванням книжки (карнету) А.Т.А., у країнi/митнiй територiї видачi та в її валютi, якщо не зазначене iнше.

     Вiдповiдно до умов Конвенцiї про тимчасове ввезення, на базi цiєї вартостi розраховується сума гарантiї сплати ввiзного мита i податкiв у разi порушення особою, якiй видано книжку (карнет) А.Т.А., режиму тимчасового ввезення товарiв на митну територiю держави - учасницi Конвенцiї.

     Оскiльки вiдповiдно до Перелiку документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.02.06 N 80, рахунок (invoice) або iнший документ, який визначає вартiсть товару, є обов'язковим для подання та з урахуванням вищенаведеного вважаємо, що при перемiщеннi через митний кордон України товарiв iз використанням книжки (карнету) АТ.А. подання iншого (крiм книжки (карнету) АТ.А.) документа, яким визначається вартiсть товару, не є обов'язковим.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.