Документ скасований: Наказ Мінфіну № 552 від 18.10.2021

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

27.07.09 N 692


Про затвердження Порядку митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 у пунктах пропуску через державний кордон

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
28 серпня 2009 р. за N 809/16825


     Вiдповiдно до статей 41 та 62 Митного кодексу України та з метою органiзацiї митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 у пунктах пропуску через державний кордон наказую:

     1. Затвердити Порядок митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 у пунктах пропуску через державний кордон (далi - Порядок), що додається.

     2. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     3. Начальникам митниць, у зонi дiяльностi яких розташованi пункти пропуску через державний кордон i в яких передбачено встановлення мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507, унести змiни до технологiчної схеми здiйснення митного контролю товарiв i транспортних засобiв у пунктах пропуску через державний кордон з урахуванням положень Порядку.

     4. Департаменту митного контролю в пунктах пропуску Держмитслужби України (Сербайло А.I.) та Юридичному департаменту (Бабюк В.Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Федорова О.О.

Голова Державної митної служби України А.В.Макаренко
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстерство фiнансiв України
Перший заступник Мiнiстра
I.I. Уманський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
27.07.2009 N 692
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
28 серпня 2009 р. за N 809/16825

Порядок митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 у пунктах пропуску через державний кордон

     1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статей 41 та 62 Митного кодексу України з метою здiйснення огляду товарiв i транспортних засобiв за допомогою рентгенографiчної системи Eagle М4507 (далi - система).

     2. Цей Порядок визначає особливостi органiзацiї митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням системи в пунктах пропуску через державний кордон, а також послiдовнiсть дiй посадових осiб митних органiв, а саме:

     попереднi та пiдготовчi дiї з проведення митного контролю у формi огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням системи;

     здiйснення митного огляду у формi огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням системи;

     прийняття рiшення про подальшi дiї щодо перемiщення товарiв i транспортних засобiв у пунктах пропуску через державний кордон за результатами їх митного огляду з використанням системи.

     3. Дiї з товарами та транспортними засобами в пунктах пропуску через державний кордон здiйснюються вiдповiдно до вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2003 N 1989 "Питання пропуску через державний кордон автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними" та наказу Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України вiд 11.06.2008 N 505/642 "Про затвердження Технологiї прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон для автомобiльного сполучення", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.08.2008 за N 753/15444.

     4. Митний огляд товарiв i транспортних засобiв з використанням системи здiйснюється, як правило, трьома посадовими особами митних органiв, якi допущенi до її експлуатацiї. При цьому перша посадова особа митного органу виконує функцiї оператора (далi - оператор системи), друга - водiя (далi - водiй системи), а третя - регулювальника (далi - регулювальник системи).

     5. Перед початком сканування транспортного засобу регулювальник системи здiйснює вiзуальний огляд транспортного засобу, перевiряє митнi забезпечення, цiлiснiсть тенту, а також вiдсутнiсть будь-яких предметiв на цьому транспортному засобi, якi при здiйсненнi сканування можуть пошкодити систему.

     6. Митний огляд товарiв i транспортних засобiв з використанням системи здiйснюється у межах, дозволених технiчними можливостями системи. Не здiйснюється митний огляд товарiв i транспортних засобiв з використанням системи, якщо:

     габарити транспортного засобу не вiдповiдають її технiчним можливостям;

     товар, що перевозиться, не пiдлягає рентгенiвському дослiдженню з використанням системи (живi тварини, фотоплiвка, фотопапiр, рентгенiвська плiвка та iншi товари, якi чутливi до рентгенiвського випромiнювання).

     7. Митний огляд товарiв i транспортних засобiв з використанням системи здiйснюється:

     якщо ухвалено рiшення про поглиблений митний огляд товарiв i транспортних засобiв;

     за вказiвкою посадової особи пiдроздiлу боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил щодо конкретного суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, а також пiд час проведення спецiальних заходiв, спрямованих на припинення порушень митних правил;

     за наявностi повiдомлення органiв охорони державного кордону України та правоохоронних органiв митним органам про виявленi порушення митних правил.

     8. Перед початком змiни старший змiни митного органу, керуючись пунктом 7 цього Порядку, дає вiдповiднi вказiвки посадовiй особi митного органу, що здiйснює документальний контроль товарiв i транспортних засобiв, щодо перелiку транспортних засобiв (на перiод роботи змiни), до яких повиннi бути застосованi заходи щодо здiйснення митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням системи. До початку огляду транспортного засобу з використанням системи посадова особа митного органу, що здiйснює документальний контроль товарiв i транспортних засобiв, здiйснює перевiрку та реєстрацiю документiв i перевiрку транспортного засобу, що прибув на митну територiю України, та передає документи регулювальнику системи.

     9. Посадова особа митного органу, що здiйснює документальний контроль товарiв i транспортних засобiв:

     за дорученням старшого змiни визначає транспортний засiб, який повинен пройти сканування системою;

     проставляє на товаросупровiдних документах штамп "Пiд митним контролем" та робить вiдмiтку "Направлено для огляду системою";

     передає товаросупровiднi документи на вантаж регулювальнику системи.

     10. Транспортний засiб, що направляється на огляд з використанням системи, вiдповiдно до схеми руху транспортних засобiв у санiтарнiй зонi роботи мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 (додаток 1) в'їжджає у санiтарну зону роботи системи з дозволу та пiд керiвництвом регулювальника системи.

     11. Регулювальник системи:

     отримує вiд посадової особи митного органу, що здiйснює документальний контроль товарiв i транспортних засобiв, товаросупровiднi документи та документи на автотранспортний засiб i передає їх оператору системи;

     координує дiї водiя транспортного засобу, що сканується, при в'їздi на стоянку санiтарної зони;

     попереджає водiя транспортного засобу, що сканується, про необхiднiсть поставити транспортний засiб на ручне гальмо, пiсля чого пропонує заглушити двигун i покинути транспортний засiб разом зi всiма людьми, якi в ньому знаходяться;

     попереджає водiя про те, що огляд товарiв i транспортного засобу з використанням системи може вплинути на особистi речi, зокрема, фотоплiвку, фотопапiр, рентгенiвську плiвку та iншi предмети, якi чутливi до рентгенiвського випромiнювання та в разi, якщо такi особистi речi знаходяться в кабiнi транспортного засобу, пропонує водiю взяти їх iз собою;

     вказує водiю та iншим особам, що знаходяться у транспортному засобi, на мiсце очiкування;

     попереджає водiя про заборону входження в санiтарну зону системи та наближення до транспортного засобу, що пройшов сканування, без погодження з регулювальником системи;

     iнформує водiя про те, що на транспортний засiб i його устаткування рентгенiвська перевiрка не впливає.

     12. Оператор системи координує дiї регулювальника системи за допомогою рацiї та вiдеокамер, якi розташованi на робочих модулях системи, контролює дотримання вимог з охорони працi, стежить за вiдсутнiстю помилок (збою) у роботi системи, за станом її основних елементiв, безпосередньо керує такими процедурами:

     розмiщення транспортного засобу в санiтарнiй зонi системи;

     управлiння процесом рентгенiвського сканування;

     передання, збереження, створення в електронному виглядi архiву зображень даних;

     вибуття транспортного засобу iз санiтарної зони системи.

     13. Пiсля сканування товару та транспортного засобу оператор системи дослiджує, аналiзує та порiвнює вiдомостi, зазначенi в товаросупровiдних документах, з вiдомостями, отриманими в результатi аналiзу рентгенiвського зображення, з метою виявлення їх невiдповiдностi, виявлення порушень митних правил.

     14. У разi виявлення порушень митних правил у процесi сканування оператор системи:

     доповiдає старшому змiни митного органу про виявленi порушення митних правил;

     до товаросупровiдних документiв долучає вiдповiдний фрагмент роздрукованого рентгенiвського зображення та його електронну копiю, при необхiдностi надає коментарi до них i передає зазначенi документи старшому змiни митного органу через регулювальника системи.

     15. Якщо в результатi митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням системи не виявлено порушень митних правил, оператор системи на товаросупровiдних документах проставляє вiдмiтку "Вiдповiдно до отриманих зображень з використанням рентгенографiчної системи Eagle M4507 стороннiх i пiдозрiлих вкладень не виявлено", зазначає час i дату сканування, пiсля чого завiряє запис вiдбитком особистої номерної печатки.

     16. Регулювальник системи в уснiй формi сповiщає водiя транспортного засобу, що пройшов сканування системою, про рiшення, прийняте за результатами митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням системи, та направляє його за напрямком руху транспортних засобiв вiдповiдно до схеми органiзацiї руху в пунктi пропуску для автомобiльного сполучення при здiйсненнi митного контролю з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507.

     17. Оператор системи в кiнцi змiни заповнює журнал облiку транспортних засобiв, що пройшли огляд з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 у пунктi пропуску через державний кордон (за змiну), за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.

Заступник директора Департаменту органiзацiї митного контролю Г.Д. Мальчик

 

Додаток 1
до Порядку митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 у пунктах пропуску через державний кордон

СХЕМА
руху транспортних засобiв у санiтарнiй зонi роботи мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507

     Примiтки:

     1. Експлуатацiя системи здiйснюється вiдповiдно до вимог Керiвництва з експлуатацiї системи Rapiscan рентгенографiчної системи Eagle M4507.

     2. Санiтарна зона визначається за допомогою обмежувально-заборонювальної стрiчки з установленими попереджувальними знаками з написами: "STOP Прохiд та проїзд через санiтарну зону заборонено!". Для водiя транспортного засобу, що сканується, а також для осiб, що прямують з ним, визначається мiсце для очiкування, розташоване поза санiтарною зоною.

     3. У санiтарнiй зонi встановлюються боковi обмежувачi руху транспортних засобiв таким чином, щоб транспортний засiб, що сканується, а також транспортний засiб системи рухались паралельно в межах цих обмежувачiв руху. Мiж боковими обмежувачами руху транспортних засобiв, що скануються, у визначеному мiсцi наноситься перпендикулярна лiнiя з написом STOP.

 

Додаток 2
до Порядку митного огляду товарiв i транспортних засобiв з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 у пунктах пропуску через державний кордон

Журнал
облiку транспортних засобiв, що пройшли огляд з використанням мобiльної рентгенографiчної системи Eagle М4507 у пунктi пропуску через державний кордон
(за змiну)

___________________________________________________________
(найменування пункту пропуску та митницi)

N з/п Дата Час початку та закiнчення роботи змiни Загальний час роботи системи,
год. за змiну
Загальна кiлькiсть транспортних засобiв, що заїхали в пункт пропуску в напрямку здiйснення митного огляду з використанням системи,
од. за змiну
Кiлькiсть оглянутих транспортних засобiв з використанням системи,
од. за змiну
Спiввiдношення транспортних засобiв, що заїхали в пункт пропуску та пройшли огляд з використанням системи,
%
Кiлькiсть виявлених порушень митних правил Примiтка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
                 
                 
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.