НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 21.09.2009 р. N 23-014/3432

 

Українському бухгалтерському журналу "БАЛАНС"


     Розглянувши Ваш лист щодо порядку здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну, повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про режим iноземного iнвестування" iноземнi iнвестори - це суб'єкти, якi провадять iнвестицiйну дiяльнiсть на територiї України, у тому числi фiзичнi особи - iноземцi, якi не мають постiйного мiсця проживання на територiї України i не обмеженi у дiєздатностi.

     Основнi засади здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну в грошовiй формi визначає Положення про порядок iноземного iнвестування в Україну1 (далi - Положення).

____________
     1 Затверджене постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.08.2005 р. N 280, зареєстроване в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2005 р. N 937/11227 (зi змiнами).

     Для цiлей регулювання Положення iноземнi iнвестицiї подiляються на прямi iнвестицiї, портфельнi iнвестицiї та розмiщення iнвестицiйного вкладу.

     Вiдповiдно до пункту 1.1 глави 1 Положення пряма iнвестицiя - це операцiя, яка передбачає придбання об'єктiв нерухомого та рухомого майна та пов'язаних з ним майнових прав, а також внесення коштiв i майна до статутного фонду (статутного капiталу) юридичної особи в обмiн на корпоративнi права, емiтованi цiєю юридичною особою, а портфельна iнвестицiя - це операцiя, яка передбачає придбання цiнних паперiв, їх похiдних та iнших фiнансових активiв за кошти на фондовому ринку.

     Тобто операцiя щодо придбання iноземним iнвестором частки статутного капiталу резидента - юридичної особи в залежностi вiд органiзацiйно-правової форми цiєї юридичної особи (акцiонерне товариство, товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю тощо) та порядку здiйснення зазначеної операцiї (наприклад, на первинному або вторинному фондовому ринку) може належати як до прямої iнвестицiї, так i портфельної.

     Наприклад, операцiя щодо внесення iноземним iнвестором коштiв до статутного капiталу резидента в обмiн на емiтованi ним акцiї або щодо придбання iноземним iнвестором у продавця-резидента частки статутного капiталу резидента - товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю є прямою iнвестицiєю. При цьому операцiя з придбання iноземним iнвестором акцiй українського пiдприємства у iнших резидентiв на вторинному фондовому ринку України належатиме до портфельної iнвестицiї.

     Безпосереднiй порядок здiйснення грошових розрахункiв (у т. ч. в iноземнiй валютi) за об'єкт iноземного iнвестування визначається главою 2 Положення в залежностi вiд виду iнвестицiй (пряма або портфельна).

     Щодо поширення режиму лiцензування, визначеного Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 р. N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", на такi операцiї, то додатково звертаємо увагу, що вiдповiдно до пункту 2.5 глави 2 Положення iноземний iнвестор має право перерахувати iноземну валюту з iнвестицiйного рахунка на поточний рахунок резидента для розрахункiв за об'єкт iнвестування без iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України на використання iноземної валюти на територiї України як засобу платежу.

Директор Департаменту зовнiшньоекономiчних вiдносин С. Круглик

 

* * *

УКРАЇНСЬКИЙ БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ЖУРНАЛ "БАЛАНС"


Департаменту валютного регулювання
Нацiонального банку України


     До редакцiї українського бухгалтерського видання "БАЛАНС" вiд платникiв податкiв iз рiзних регiонiв України надходять запитання щодо порядку здiйснення розрахункiв при продажу нерезидентам часток у статутних капiталах дiючих українських пiдприємств (товариств з обмеженою вiдповiдальнiстю).

     Редакцiя видання "БАЛАНС" звертається iз проханням надати роз'яснення щодо порядку здiйснення розрахункiв при продажу нерезидентам часток у статутних капiталах дiючих товариств з обмеженою вiдповiдальнiстю для однакового розумiння усiма зацiкавленими платниками податкiв та фахiвцями банкiвських установ i покращення порозумiння та партнерських взаємовiдносин мiж ними.

     Суть питання

     Iноземнi iнвестори - це особи, якi провадять iнвестицiйну дiяльнiсть на територiї України (у тому числi фiзичнi особи - iноземцi, якi не мають постiйного мiсця проживання в Українi та не обмеженi у дiєздатностi). Цiнностi, якi iноземнi iнвестори вкладають в об'єкти iнвестицiйної дiяльностi на Українi з метою отримання прибутку, вважаються iноземною iнвестицiєю. Однiєю з форм здiйснення iноземних iнвестицiй є придбання частки дiючих українських пiдприємств (ст. 1 та 3 Закону України вiд 19.03.96 р. N 93/96-ВР "Про режим iноземного iнвестування", п. 1.1 Положення про порядок iноземного iнвестування в Україну, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.08.2005 р. N 280).

     Чи вважається прямою iнвестицiєю операцiя iз придбання нерезидентом - фiзичною особою корпоративних прав шляхом купiвлi в резидента - фiзичної особи частки у статутному капiталi дiючого українського пiдприємства?

     Якщо так, то чи може iноземний iнвестор (покупець) розраховуватись iноземною валютою iз продавцем-резидентом у такi способи:

     - шляхом перерахування iноземної валюти одразу на поточний рахунок резидента, вiдкритий в українському банку в iноземнiй валютi;

     - шляхом перерахування iноземної валюти спочатку на свiй iнвестицiйний рахунок, вiдкритий в українському банку в iноземнiй валютi, а вже з нього - на поточний рахунок резидента, вiдкритий в українському банку в iноземнiй валютi;

     - шляхом ввезення готiвкової iноземної валюти до України згiдно з чинним законодавством i зарахування її на поточний рахунок нерезидента, вiдкритий в українському банку в iноземнiй валютi, з якого iноземна валюта зараховується на iнвестицiйний рахунок нерезидента, вiдкритий в українському банку в iноземнiй валютi, а вже з нього - на поточний рахунок резидента, вiдкритий в українському банку в iноземнiй валютi?

Заздалегiдь вдячнi за вiдповiдь,
Головний редактор журналу "БАЛАНС"
I. Шевченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.