ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.04.10 N 11/3-10.10/4081-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     Iнформуємо, що вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.03.2010 N 212 з 12.05.2010 набирають чинностi змiни до Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.07.97 N 574 (далi - Положення).

     Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.03.2010 N 212 i порiвняльна таблиця чинної редакцiї Положення та редакцiї Положення з урахуванням змiн, що вносяться, доведенi митним органам для керiвництва в роботi листом Департаменту декларування та митних режимiв вiд 16.03.2010 N 10/1-2/344-ЕП.

     Враховуючи, що змiни, якi вносяться до Положення, змiнюють порядок заповнення вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) та виконання процедур митного контролю й оформлення товарiв iз застосуванням ВМД, для правильного застосування норм Положення в роботi, звертаємо увагу на наступне.

     Новою редакцiєю пункту 4 Положення визначений перелiк пiдстав, за наявностi яких митний орган вiдмовляє в прийняттi ВМД для оформлення. У зв'язку з цим з iнших пунктiв Положення виключенi норми, якi регулювали пiдстави прийняття ВМД до оформлення. З урахуванням внесених змiн, пiдстави для прийняття ВМД для оформлення приведенi у вiдповiднiсть до вимог статтi 86 Митного кодексу України.

     Вiдповiдно до оновленої редакцiї пункту 5 Положення, у разi вiдсутностi пiдстав для вiдмови в прийняттi ВМД, декларацiя приймається митним органом для оформлення. Прийняття для оформлення ВМД на паперовому носiї пiдтверджується шляхом проставлення посадовою особою митного органу вiдбитку штампа "Пiд митним контролем" на першому аркушi декларацiї.

     Порядок проставлення зазначеного вiдбитку при прийняттi ВМД для оформлення визначений Порядком здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314 (зi змiнами), та залишається незмiнним.

     Змiнами, внесеними до пункту 6 Положення, встановлено, що вiдомостi про рiк у складi реєстрацiйного номера ВМД зазначаються в чотиризначному форматi.

     Звертаємо особливу увагу, що з 12.05.2010 запроваджується зазначення у вiдповiдних графах ВМД на паперовому носiї та їх електронних копiй, електронних ВМД усiх типiв, аркушiв коригування та документiв контролю за перемiщенням товарiв, їх електронних копiй, документiв контролю за перемiщенням товарiв у формi електронного документа, вiдомостей про рiк у реєстрацiйних номерах вiдповiдних документiв у форматi чотирьох цифр.

     Зазначене стосується також i випадкiв наведення в графах 40, 44 вищенаведених документiв, що подаються до митного оформлення або складаються митними органами пiсля 12.05.2010, iнформацiї про документи вказаних типiв, що оформленi до 11.05.2010 та вiдомостi про рiк у складi реєстрацiйного номера яких наведенi в форматi однiєї цифри.

     Просимо довести зазначену iнформацiю до вiдома декларантiв та запобiгти можливим затримкам при здiйсненнi митного оформлення товарiв.

     Нова редакцiя пункту 8 Положення передбачає, що факт виконання окремої митної процедури пiд час митного контролю та оформлення пiдтверджується в разi оформлення ВМД на паперовому носiї шляхом внесення до декларацiї (та/або її електронної копiї за допомогою автоматизованої системи митного оформлення) вiдповiдної вiдмiтки, засвiдченої пiдписом (електронним цифровим пiдписом в електроннiй копiї ВМД на паперовому носiї) посадової особи митного органу, яка здiйснила таку митну процедуру.

     До врегулювання питання застосування електронного цифрового пiдпису посадовими особами митних органiв при здiйсненнi митного контролю та оформлення товарiв за ВМД, внесення вiдповiдних вiдмiток до ВМД на паперовому носiї та її електронної копiї здiйснюється у встановленому порядку.

     Пунктом 12 Положення, з урахуванням унесених змiн, визначено, що на додаткових аркушах ВМД (форми МД-3 i МД-5) зазначаються вiдомостi про товари, що мають рiзнi коди згiдно з УКТЗЕД; товари з однаковим кодом згiдно з УКТЗЕД, якi мають рiзнi данi (країну походження, ознаки та характеристики, що впливають на застосування ставок ввiзного (вивiзного), особливих видiв мита, акцизного збору, податку на додану вартiсть), а також в iнших випадках, визначених Держмитслужбою.

     Зазначаємо, що такi випадки передбаченi правилами заповнення графи 31 ВМД, встановленими Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 (зi змiнами).

     Внести з 12.05.2010 до Порядку заповнення граф попереднього повiдомлення, попередньої митної декларацiї або внутрiшнього транзитного документа, наведеного в додатку до листа Держмитслужби вiд 02.03.2009 N 11/1-10.19/1787-ЕП, такi змiни:

     доповнити правила заповнення графи 54 новим абзацом такого змiсту:

     "У попередньому повiдомленнi, попереднiй митнiй декларацiї, поданих у формi електронного документа, додатково зазначається запис "Електронне декларування".";

     у правилах заповнення графи А абзаци другий i четвертий викласти в такiй редакцiї вiдповiдно:

" ххххххххх / хххх / хххххх , де";
1 2 3

     "2 - чотири цифри поточного року;".

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.