МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ СПРАВИ

03.10.2013 N 99-24/1-01-07/4385

 

Координацiйно-монiторинговий департамент


     Департаментом митної справи опрацьовано службову записку Координацiйно-монiторингового департаменту вiд 19.09.2013 N 231/99-99-20-05-05-18 стосовно недотримання декларантами правил заповнення митних декларацiй, що призводить до викривлення даних митної статистики, та необхiдностi внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв. У зв'язку з цим повiдомляємо.

     До питання 1 щодо наведення у додаткових декларацiях у якостi коду попереднього режиму коду митного режиму, заявленого у попереднiй, тимчасовiй або перiодичнiй митнiй декларацiї.

     Вiдповiдно до частини шостої статтi 257 Митного кодексу України (МКУ) порядок заповнення митних декларацiй та iнших документiв, що застосовуються пiд час митного оформлення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику.

     На сьогоднi Порядок заповнення митних декларацiй на бланку єдиного адмiнiстративного документа затверджений наказом Мiнфiну 30.05.2012 N 651. Правилами заповнення графи 37 митної декларацiї вказаного Порядку встановлено, що у першому пiдроздiлi графи проставляється чотиризначний код, першi двi цифри якого - код митного режиму вiдповiдно до класифiкатора митних режимiв, наступнi двi - код попереднього митного режиму згiдно з класифiкатором митних режимiв. Якщо попереднiй митний режим - вiдсутнiй, то третьою та четвертою цифрами коду проставляється "00".

     Оскiльки подання попередньої, тимчасової або перiодичної митної декларацiї передбачає подання додаткової митної декларацiї, яка мiстить точнi вiдомостi про товари, що подавалися б у разi декларування їх за митною декларацiєю, заповненою у звичайному порядку, та, вiдповiдно, подання додаткової декларацiї не призводить до змiни режиму, заявленого за попередньою, тимчасовою або перiодичною митною декларацiєю, у розумiннi частини третьої статтi 71 МКУ, наведення у графi 37 додаткової декларацiї у якостi попереднього митного режиму коду митного режиму, заявленого у такiй попереднiй, тимчасовiй або перiодичнiй митнiй декларацiї, не допускається.

     Таким чином, порушене питання, на думку Департаменту митної справи, на сьогоднi не потребує додаткових роз'яснень. Пропозицiї щодо удосконалення правил заповнення графи 37 будуть врахованi пiд час розробки нової редакцiї Порядку заповнення митних декларацiй на бланку єдиного адмiнiстративного документа, пiдготовка якої здiйснюється в рамках приведення нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть до дiючої редакцiї МКУ.

     При цьому Департамент в цiлому пiдтримує позицiю Координацiйно-монiторингового департаменту щодо необхiдностi впровадження формато-логiчного контролю правильностi заповнення даних вказаної графи митної декларацiй.

     До питання 2 щодо реекспорту товарiв, ввезених на митну територiю за попередньою митною декларацiєю, випуск яких до вiдповiдного митного режиму не здiйснювався.

     Вiдповiдно до частини першої статтi 86 МКУ митний режим реекспорту може бути застосований до товарiв, якi при ввезеннi на митну територiю України мали статус iноземних та, зокрема, пiсля ввезення на митну територiю України перебували пiд митним контролем та не були помiщенi у митний режим (у тому числi у зв'язку з обмеженнями чи заборонами щодо ввезення таких товарiв на митну територiю України).

     Вiдповiдно до частини тринадцятої статтi 259 МКУ, якщо попередня митна декларацiя мiстить лише вiдомостi, достатнi для ввезення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення на митну територiю України та забезпечення їх доставки до органу доходiв i зборiв призначення, або пiсля оформлення попередньої митної декларацiї змiнюються заходи нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, для випуску товарiв декларантом або уповноваженою ним особою подається додаткова декларацiя.

     Для випадку реекспорту товарiв, описаного вище, у Класифiкаторi особливостей перемiщення товарiв через митний кордон, затвердженому наказом Мiнфiну вiд 20.09.2012 N 1011, передбачена особливiсть "HA".

     Таким чином, у разi реекспорту товарiв, ввезених на митну територiю за попередньою митною декларацiєю типу "IМ XXЕЕ", випуск яких до вiдповiдного митного режиму митницею здiйснено не було (додаткова декларацiя не була оформлена), у графi 37 митної декларацiї мають зазначатися коди "1100" iз проставленням у другому пiдроздiлi вказаної графи коду особливостi перемiщення "HA". Описова частина зазначеного коду особливостi вiдповiдає термiнологiї та вимогам МКУ та не потребує уточнення.

     Для врегулювання порушеного питання, на думку Департаменту митної справи, достатньо запровадження вiдповiдного алгоритму формато-логiчного контролю.

     До питання 3 щодо декларування пiдакцизних товарiв, якi маркованi марками акцизного податку.

     Вiдповiдно до пункту 10 Протоколу апаратної наради Мiнiстерства доходiв i зборiв України вiд 20.09.2013 N 21-п Департаментом митної справи проаналiзована iнформацiя, що мiститься в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi органiв доходiв i зборiв, в частинi порушень, допущених митницями Мiндоходiв при декларуваннi товарiв, якi пiдлягають маркуванню марками акцизного податку. У зв'язку з цим листом Мiнiстерства вiд 27.09.2013 N 19477/7/99-99-24-01-07-17 митницям Мiндоходiв наданi роз'яснення, вiдповiдно до яких код особливостi перемiщення товарiв "GE" використовується тiльки при декларуваннi марок акцизного податку, що перемiщуються для маркування пiдакцизних товарiв. При декларуваннi пiдакцизних товарiв, якi маркованi марками акцизного податку, наведення у другому пiдроздiлi графи 37 митної декларацiї коду особливостi перемiщення товарiв "GE" не допускається.

     До питання 4 щодо перемiщення продуктiв переробки, отриманих в результатi ремонту.

     Вiдповiдно до частини другої статтi 150 МКУ операцiї з переробки товарiв можуть включати:

     1) власне переробку товарiв, у тому числi: обробку, монтаж, демонтаж, використання окремих товарiв, якi сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктiв переробки;

     2) ремонт товарiв, у тому числi модернiзацiю, вiдновлення та регулювання, калiбрування.

     У процесi пiдготовки чинної редакцiї Класифiкатора особливостей перемiщення товарiв через митний кордон, враховуючи наявнiсть коду митного режиму 51 "Переробка на митнiй територiї України", було запроваджено тiльки код особливостi FG"Перемiщення товарiв для виконання їх ремонту (у тому числi модернiзацiю, вiдновлення та регулювання, калiбрування". Окремого коду для перемiщення товарiв з метою власне переробки вказаним Класифiкатором не встановлено.

     При цьому для перемiщення товарної продукцiї, тобто продуктiв переробки, виробництво яких є метою зовнiшньоекономiчної операцiї з переробки, передбачено код особливостi "FN". Зазначений код має використовуватись як для продуктiв переробки, отриманих в результатi власне переробки, так i для продуктiв переробки, отриманих в результатi ремонту.

     Враховуючи викладене, для перемiщення товарiв з метою їх ремонту має застосовуватись код особливостi "FG", а для перемiщення продуктiв переробки, отриманих в результатi ремонту, - код особливостi "FN".

     Також слiд зазначити, що товари, якi ввозяться з метою переробки, не отримують статусу українських товарiв. Вивезення продуктiв переробки здiйснюється у митному режимi реекспорту, що вiдповiдає загальновизнанiй свiтовiй практицi щодо застосування митного режиму експорту виключно до товарiв, якi перебували у вiльному обiгу.

     До питання 5 щодо застосування Класифiкатора одиниць адмiнiстративно-територiального устрою України при заповненнi митних декларацiй.

     Правилами заповнення граф 2, 8, 9 та 14 митної декларацiї вiдомостi про осiб до вказаних граф наводяться згiдно з додатком до Порядку заповнення митних декларацiй на бланку єдиного адмiнiстративного документа, затвердженого наказом Мiнфiну 30.05.2012 N 651.

     Пунктом 4 додатку встановлено, що для осiб, якi перебувають на облiку в митних органах, вказуються вiдомостi про присвоєний митним органом облiковий номер особи.

     У разi необхiдностi використання Класифiкатора одиниць адмiнiстративно-територiального устрою України при заповненнi митних декларацiй, пропонуємо надати Департаменту IТ, електронних сервiсiв та облiку платникiв податкiв пропозицiї стосовно внесення змiн до схеми формування облiкового номеру, що присвоюється митницями при постановцi на облiк.

     На сьогоднi схема облiкового номеру передбачена Порядком заповнення граф картки облiку особи, яка здiйснює операцiї з товарами, затвердженим наказом Мiнфiну вiд 30.05.2012 N 634.

Директор Департаменту митної справи О. М. Дороховський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.