МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

19.07.2010 N 05.03-31-19/845

 

Державна митна служба України

     На звернення щодо здiйснення санiтарно-епiдемiологiчного контролю товарiв, що перемiщуються через митний кордон України у мiжнародних поштових експрес-вiдправленнях Мiнiстерство охорони здоров'я в межах повноважень повiдомляє.

     Питання митного контролю товарiв у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях врегульовано Митним кодексом України, постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002р. N 1948 "Деякi питання здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України товарiв у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях", Iнструкцiєю з органiзацiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України, затвердженою наказом Державної митної служби вiд 03.09.2007р. N 728 "Про затвердження Iнструкцiї з органiзацiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України", зареєстрованим в Мiн'юстi 21.09.2007 за N 1081/14348 та iн.

     Питання проведення медичного (санiтарного) огляду вантажiв врегульоване Законом України "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб" та Правилами санiтарної охорони територiї, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.04.99 N 696.

     Принагiдно повiдомляємо, що постановою першого заступника головного державного санiтарного лiкаря України вiд 26.12.2008р. N 25 "Про оптимiзацiю державної санiтарно-епiдемiологiчного нагляду щодо об'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi за кодами УКТЗЕД" затверджено Перелiк об'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi за кодами УКТЗЕД, що не потребують проведення державного санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     До зазначеного Перелiку включенi вантажi (продукцiя): для особистого вживання, використання приватними особами, як подарунок, експрес-перевезення та iн.

     Таким чином, експрес-перевезення не пiдлягають державнiй санiтарно- епiдемiологiчнiй експертизi.

     Необхiдно зазначити, що наказом Державної митної служби, Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби, Мiнiстерства охорони здоров'я, Мiнiстрества аграрної полiтики, Мiнiстерства культури i туризму, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Мiнiстерства транспорту та зв'язку вiд 27.03.2009р. N 265/211/191/210/14/147/326 "Про затвердження Перелiку товарiв, якi пiдлягають обов'язковому санiтарному, ветеринарному, фiтосанiтарному, радiологiчному, екологiчному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей у пунктах пропуску через державний кордон", зареєстрованим в Мiн'юстi 08.04.2009р. за N 320/16336 (далi - Наказ) визначено переiлк товарiв, що пiдлягають обов'язковому контролю. З гiдно iз зазначеним наказом переважна бiльшiсть товарiв, що пiдлягають санiтарному контролю вiдносяться до товарiв другої - двадцять четвертої груп УКТЗЕД.

     Статтею 9 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" визначено, що пропуск на митну територiю України сiльськогосподарської продукцiї, що пiдпадає пiд визначення першої - двадцять четвертої груп УКТЗЕД, що ввозиться громадянами, в будь-яких обсягах не дозволяється.

     Таким чином, товари, що перемiщуються через митний кордон України у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях пiдлягають медичному (санiтарному) огляду лише у випадках, визначених Правилами санiтарної охорони територiї, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.04.99 N 696.

Л.М.Мухарська
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.