ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

20.10.10 N 11/7-10.16/12419-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД скоб (клiпс) алюмiнiєвих для затискання (фiксацiї) кiнцевих країв ковбасних виробiв та сирiв

     З метою однозначної класифiкацiї скоб (клiпс) алюмiнiєвих для затискання (фiксацiї) кiнцевих країв ковбасних виробiв та сирiв згiдно з вимогами Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi повiдомляємо наступне

     В Українi класифiкацiя товарiв для цiлей митного оформлення здiйснюється згiдно з вимогами Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД), що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України вiд 05.04.01 N 2371-III "Про митний тариф України", з врахуванням Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД (далi - ОПI), вiдповiдних примiток до роздiлiв та груп, текстового опису товарних позицiй, та тих характеристик товару, якi є визначеними для класифiкацiї.

     Згiдно наявної iнформацiї у Держмитслужбi України товар являє собою два види скоб:

     1) скоби (клiпси), якi являють собою вироби з дроту у виглядi лiтери "П". Дрiт виготовлено з алюмiнiю. Скоби з'єднанi у обойми (блоки) за допомогою полiмерної стрiчки, тобто товар являє собою скоби дротянi у блоках;

     2) скоби (клiпси) виготовленi методом рельєфного формування з алюмiнiєвої стрiчки з рiзними розмiрами клiпси в залежностi вiд типу машини (clip-automat), в якiй використовуються цi скоби. Роздiлення такої рифленої стрiчки на скоби здiйснюється автоматично пiд час затискання кiнцiв оболонок ковбасних виробiв. Товар постачається у бобiнах.

     У вiдповiдностi з Правилом 1 ОПI для юридичних цiлей класифiкацiя товарiв проводиться виходячи з найменувань товарних позицiй i вiдповiдних примiток до роздiлiв чи груп.

     Згiдно з УКТЗЕД скоби алюмiнiєвi можуть класифiкуватися в товарних позицiях 7616 або 8305.

     У вiдповiдностi з найменуванням товарної позицiї 7616 УКТЗЕД "Iншi вироби алюмiнiєвi:" до неї включаються усi вироби з алюмiнiю, крiм виробiв, що вiдносяться до попереднiх товарних позицiй групи 76, виробiв, описаних у Примiтцi 1 до роздiлу XV, виробiв, включених у групу 82 чи 83, або виробiв, бiльш конкретно розглянутих в iншому мiсцi Класифiкацiї.

     Текстовий опис товарної пiдкатегорiї 7616 10 00 00 УКТЗЕД зазначає, що до цiєї товарної пiдкатегорiї не включаються скоби, якi класифiкуються в товарнiй позицiї 8305 УКТЗЕД.

     У товарнiй групi 83 УКТЗЕД класифiкуються iншi вироби з недорогоцiнних металiв. Вiдповiдно до примiтки 3 до роздiлу XV УКТЗЕД термiн "недорогоцiннi метали" означає, серед iншого, i алюмiнiй.

     Згiдно з текстовим описом до товарної позицiї 8305 УКТЗЕД включаються " ... скоби, з'єднанi мiж собою (наприклад, для канцелярських потреб, оббивання меблiв, пакування), з недорогоцiнних металiв".

     Таким чином, визначальним критерiєм для класифiкацiї є з'єднання скоб мiж собою у блоки для використання у степлерах або рифлений алюмiнiєвий профiль у виглядi скоб з постiйним поперечним перерiзом, якi призначенi для затискання (фiксацiї) кiнцевих країв ковбасних виробiв та сирiв.

     Такий пiдхiд застосовується i для подiбних товарiв iнших товарних груп УКТЗЕД. Наприклад, у товарнiй позицiї 7317 розглядаються скоби з чорних металiв (iзольованi чи нi), загостренi на обох кiнцях, для електропроводки, картинних рам, огорож i т.п., та iншi скоби, не з'єднанi мiж собою. Згiдно пункту (d) виключень з даної товарної позицiї скоби, з'єднанi мiж собою (наприклад, для канцелярських цiлей, оббивки меблiв, упакування) розглядаються у товарнiй позицiї 8305 УКТЗЕД.

     Враховуючи вищевикладене та вимоги УКТЗЕД, товар "скоби (клiпси) алюмiнiєвi для затискання (фiксацiї) кiнцевих країв ковбасних виробiв та сирiв" у виглядi рельєфної стрiчки з рiзними розмiрами клiпси та з'єднанi у обойми (блоки) за своїми характеристиками та призначенням класифiкуються у товарнiй пiдкатегорiї 8305 20 00 00 УКТЗЕД.

     Такi пiдходи до класифiкацiї вищезазначених товарiв спiвпадають з класифiкацiйними пiдходами згiдно з Гармонiзованою системою опису та кодування товарiв Всесвiтньої митної органiзацiї.

     Лист Держмитслужби України вiд 06.07.05 N 11/5-29/7985-ЕП "Щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД скоб (клiпс) алюмiнiєвих для затискання (фiксацiї) кiнцевих країв ковбасних виробiв та сирiв" вважати таким, що втратив чиннiсть.

Заступник Голови Служби С.М. Сьомка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.